কেবিনেট কমিটি - বিত্তীয় পৰিক্ৰমা
কেবিনেটে সমগ্ৰ উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ ৰাজ্যৰ ১৫খন জিলা সামৰি দুটা মাল্টিট্ৰেকিং প্ৰকল্পত অনুমোদন জনাইছে, যাৰ ফলত ভাৰতীয় ৰে’লৱেৰ বৰ্তমানৰ নেটৱৰ্ক প্ৰায় ৬০১ কিলোমিটাৰ বৃদ্ধি পাইছে
২০৩০-৩১ চনলৈকে সম্পূৰ্ণ হ’বলগীয়া প্ৰকল্পসমূহৰ মুঠ আনুমানিক ব্যয় ২৪,৮১৫ কোটি টকা
18 APR 2026 3:17PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমা কেবিনেট কমিটীয়ে আজি ৰেল মন্ত্ৰালয়ৰ ২টা প্ৰকল্পত মুঠ ২৪,৮১৫ কোটি (প্ৰায়) টকা ব্যয় সাপেক্ষে অনুমোদন জনাইছে। এই প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে:
প্ৰকল্পৰ নাম
পথৰ দৈৰ্ঘ্য (কিলোমিটাৰত)
ট্ৰেকৰ দৈৰ্ঘ্য (কিলোমিটাৰত)
সম্পূৰ্ণ কৰাৰ খৰচ (কোটি টকাত)
গাজিয়াবাদ – সীতাপুৰ ৩য় আৰু ৪ৰ্থ লাইন ৪০৩ ৮৫৯ ১৪,৯২৬
৪০৩
৮৫৯
১৪,৯২৬
ৰাজমুন্দ্ৰী (নিদাদাভোলু) – বিশাখাপট্টনম (দুভাদ্দা) ৩য় আৰু ৪ৰ্থ লাইন
১৯৮
৪৫৮
৯,৮৮৯
মুঠ
৬০১
১,৩১৭
২৪,৮১৫
বৰ্ধিত লাইন ক্ষমতাই গতিশীলতা যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰিব, যাৰ ফলত ভাৰতীয় ৰে’লৱেৰ বাবে কাৰ্য্যকৰী দক্ষতা আৰু সেৱাৰ নিৰ্ভৰযোগ্যতা উন্নত হ’ব। এই মাল্টি ট্ৰেকিং প্ৰস্তাৱসমূহে কাৰ্য্যকলাপ সুশৃংখলিত কৰাৰ লগতে যানজঁট দূৰ কৰিবলৈ সাজু হৈছে। এই প্ৰকল্পসমূহ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নতুন ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সামঞ্জস্যপূৰ্ণ যিয়ে অঞ্চলটোৰ জনসাধাৰণক অঞ্চলটোৰ সৰ্বাংগীন উন্নয়নৰ যোগেদি “আত্মনিৰ্ভৰ” কৰি তুলিব, যিয়ে তেওঁলোকৰ কৰ্মসংস্থাপন/ আত্মনিয়োগৰ সুযোগ বৃদ্ধি কৰিব।
সংহত পৰিকল্পনা আৰু অংশীদাৰসকলৰ পৰামৰ্শৰ জৰিয়তে বহু-ম’ডাল সংযোগ আৰু লজিষ্টিক দক্ষতা বৃদ্ধিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি পিএম-গতি শক্তি ৰাষ্ট্ৰীয় গুৰু আঁচনিৰ ওপৰত প্ৰকল্পসমূহৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। এই প্ৰকল্পসমূহে মানুহ, সামগ্ৰী, আৰু সেৱাৰ চলাচলৰ বাবে নিৰৱচ্ছিন্ন সংযোগ প্ৰদান কৰিব।
উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ ৰাজ্যৰ ১৫খন জিলা সামৰি লোৱা ০২ (দুটা) প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে ভাৰতীয় ৰে’লৱেৰ বৰ্তমানৰ নেটৱৰ্ক প্ৰায় ৬০১ কিলোমিটাৰ বৃদ্ধি পাব।
প্ৰস্তাৱিত সামৰ্থ্য বৃদ্ধিৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ দেশৰ কেইবাখনো বিশিষ্ট পৰ্যটনস্থলীলৈ ৰে’ল সংযোগৰ উন্নতি ঘটিব, য’ত দুধেশ্বৰনাথ মন্দিৰ, গড়মুখেশ্বৰ গংগা ঘাট, দৰগাহ শ্বাহ উইলাত জামা মছজিদ (আমৰোহ), নৈমিষাৰণ্য (সীতাপুৰ), অন্নৱৰাম, অন্তৰ্বেদী, দ্ৰাক্ষৰম, ইত্যাদিকে ধৰি বিভিন্ন স্থানত ৰে’ল সংযোগ উন্নত হ’ব।
প্ৰস্তাৱিত প্ৰকল্পসমূহ কয়লা, খাদ্যশস্য, চিমেণ্ট, পি অ’ এল, লো আৰু তীখা, পাত্ৰ, সাৰ, চেনি, ৰাসায়নিক লৱণ, চূণশিল আদি সামগ্ৰী পৰিবহণৰ বাবে অপৰিহাৰ্য পথ। ৰে’লৱে পৰিৱেশ অনুকূল আৰু শক্তি সঞ্চয়ী পৰিবহণৰ পদ্ধতি হোৱাৰ বাবে জলবায়ুৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱা আৰু দেশৰ লজিষ্টিক খৰচ কম কৰা দুয়োটাতে সহায় কৰিব (১৮০.৩১কোটি কিলোগ্ৰাম) যিটো ৭.৩৩ কোটি গছ ৰোপণৰ সমতুল্য।
গাজিয়াবাদ – সীতাপুৰ ৩য় আৰু ৪ৰ্থ লাইন (৪০৩ কিলোমিটাৰ)
• গাজিয়াবাদ – সীতাপুৰ হৈছে দিল্লী- গুৱাহাটী হাই ডেনচিটি নেটৱৰ্ক (এইচ ডি এন ৪)ৰ এটা মূল অংশ গঠন কৰা বৰ্তমানৰ ডাবল লাইন ছেকচন।
• দেশৰ উত্তৰ আৰু পূব অঞ্চলৰ মাজত সংযোগ উন্নত কৰাৰ বাবে এই প্ৰকল্পটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।
• অংশটোৰ বৰ্তমানৰ লাইন ক্ষমতাৰ ব্যৱহাৰ ১৬৮% পৰ্যন্ত আৰু প্ৰকল্পটো গ্ৰহণ নকৰাৰ ক্ষেত্ৰত ২০৭% পৰ্যন্ত হ’ব বুলি প্ৰকল্প কৰা হৈছে।
• উত্তৰ প্ৰদেশৰ গাজিয়াবাদ, হাপুৰ, আমৰোহা, মোৰাদাবাদ, ৰামপুৰ, বৰেলী, সাহজাহানপুৰ, লখিমপুৰ খেৰী আৰু সীতাপুৰ জিলাৰ মাজেৰে ট্ৰেন্সভাৰ্ছ।
• প্ৰকল্পৰ পথটো প্ৰধান ঔদ্যোগিক কেন্দ্ৰসমূহৰ মাজেৰে পাৰ হৈ যায় - গাজিয়াবাদ (যন্ত্ৰ, ইলেক্ট্ৰনিকছ, ঔষধ), মোৰাদাবাদ (পিতলৰ সামগ্ৰী আৰু হস্তশিল্প), বাৰেলি (আচবাব, বস্ত্ৰ, অভিযান্ত্ৰিক), শ্বাহজাহানপুৰ (কাৰ্পেট আৰু চিমেণ্ট সম্পৰ্কীয় উদ্যোগ), আৰু ৰোজা (তাপ শক্তি কেন্দ্ৰ)।
• নিৰৱচ্ছিন্ন পৰিবহণৰ বাবে প্ৰকল্পৰ প্ৰান্তিককৰণৰ দ্বাৰা হাপুৰ, সিম্ভাওলী, মোৰাদাবাদ, ৰামপুৰ, বৰেলী, শ্বাহজাহানপুৰ, আৰু সীতাপুৰৰ ভিৰ কৰা ষ্টেচনসমূহ বাইপাছ কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে আৰু সেই অনুসৰি বাইপাছিং অংশসমূহত ছটা নতুন ষ্টেচনৰ প্ৰস্তাৱ কৰা হৈছে।
• প্ৰকল্প অংশৰ কাষে কাষে/নিকটত থকা মূল পৰ্যটন/ধৰ্মীয় স্থানসমূহ হ’ল দুধেশ্বৰনাথ মন্দিৰ, গড়মুকতেশ্বৰ গংগা ঘাট, দৰগাহ শ্বাহ উইলাত জামা মছজিদ (আমৰোহা) আৰু নৈমিষাৰণ্য (সীতাপুৰ) আদি।
• কয়লা, খাদ্যশস্য, ৰাসায়নিক গোবৰ, সমাপ্ত তীখা আদিৰে গঠিত ৩৫.৭২ এমটিপিএৰ অতিৰিক্ত মালবাহী যাতায়তৰ আশা কৰা হৈছে।
• আনুমানিক ব্যয়: ১৪,৯২৬ কোটি টকা (প্ৰায়)
• নিয়োগ প্ৰজন্মঃ ২৭৪ লাখ মানৱ-দিন।
• কাৰ্বন নিৰ্গমন ৰাহি: প্ৰায় ১২৮.৭৭ কোটি কিলোগ্ৰাম কাৰ্বন ৫.১৫ কোটি জোপা গছৰ সমতুল্য।
• লজিষ্টিক খৰচ ৰাহি: পথ পৰিবহণৰ বিপৰীতে প্ৰতি বছৰে ২,৮৭৭.৪৬ কোটি টকা।
গাজিয়াবাদ – সীতাপুৰ ৩য় আৰু ৪ৰ্থ লাইন (৪০৩ কিলোমিটাৰ)
ৰাজমুন্দ্ৰী (নিদাদভোলু) – বিশাখাপট্টনম (দুভাদ্দা) ৩য় আৰু চতুৰ্থ লাইন (১৯৮ কিলোমিটাৰ)
• ৰাজমুন্দ্ৰী (নিদাদভোলু) – বিশাখাপট্টনম (দুভাদ্দা) অংশ হাওৰা – চেন্নাই হাই ডেনচিটি নেটৱৰ্ক (এইচডিএন)ৰ অংশ।
• প্ৰস্তাৱিত প্ৰকল্পটো হাওৰা – চেন্নাই হাই ডেনচিটি নেটৱৰ্ক (এইচডিএন) পথৰ চাৰিগুণ বৃদ্ধিৰ পদক্ষেপৰ অংশ।
• প্ৰকল্পটোৱে অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ পূব গোদাৱৰী, ক’নাছিমা, কাকিনাডা, অনাকাপলে আৰু বিশাখাপট্টনম জিলাৰ মাজেৰে পাৰ হৈ যায়।
• আকাংক্ষিত জিলা কাৰ্যসূচীত বিশাখাপট্টনমক আকাংক্ষিত জিলা হিচাপে চিনাক্ত কৰা হৈছে।
• ই পূব উপকূলৰ প্ৰধান বন্দৰ যেনে বিশাখাপট্টনম, গংগাৰাম, মাচিলিপট্টনম আৰু কাকিনাদালৈ সংযোগ প্ৰদান কৰে।
• প্ৰকল্পৰ পথটো পূব উপকূলৰ কাষেৰে চলি আছে আৰু ই ইষ্ট ক’ষ্ট ৰে’ল কৰিডৰৰ আটাইতকৈ ব্যস্ত, প্ৰধানকৈ মালবাহীমুখী অংশৰ ভিতৰত অন্যতম।
• ইতিমধ্যে অংশটোৰ লাইন ক্ষমতাৰ ব্যৱহাৰ ১৩০% পৰ্যন্ত হৈছে, যাৰ ফলত সঘনাই যানজঁট আৰু কাৰ্য্যকলাপত পলম হৈছে। অঞ্চলটোৰ বন্দৰ আৰু উদ্যোগ সম্প্ৰসাৰণৰ প্ৰস্তাৱৰ বাবে লাইন ক্ষমতা আৰু অধিক বৃদ্ধি পোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে।
• প্ৰকল্পৰ অংশত গোদাবৰী নদীৰ ওপৰত ৪.৩ কিলোমিটাৰ ৰে’ল দলং, ২.৬৭ কিলোমিটাৰ ভায়াডাক্ট, ৩টা বাইপাছ আৰু নতুন এলাইনমেণ্ট বৰ্তমানৰ পথতকৈ প্ৰায় ৮ কিলোমিটাৰ চুটি, সংযোগ আৰু কাৰ্য্যকৰী দক্ষতা উন্নত কৰা হৈছে।
• প্ৰস্তাৱিত খণ্ডটোৱে অন্নৱৰাম, অন্তৰ্বেদি আৰু দ্ৰাক্ষৰম আদিৰ দৰে মূল গন্তব্যস্থানসমূহৰ সুবিধা উন্নত কৰিও পৰ্যটনক উন্নীত কৰিব।
• কয়লা, চিমেণ্ট, ৰাসায়নিক গোবৰ, লোহা আৰু তীখা, খাদ্যশস্য, পাত্ৰ, বক্সাইট, জিপচম, চূণশিল আদিৰে গঠিত ২৯.০৪ এমটিপিএৰ অতিৰিক্ত মালবাহী যাতায়তৰ আশা কৰা হৈছে।
• আনুমানিক ব্যয়: ৯,৮৮৯ কোটি টকা (প্ৰায়)
• নিয়োগ প্ৰজন্মঃ ১৩৫ লাখ মানৱ-দিন।
• কাৰ্বন নিৰ্গমন ৰাহি: প্ৰায় ৫১.৪৯ কোটি কিলোগ্ৰাম কাৰ্বন ২.০৬ কোটিজোপা গছৰ সমতুল্য।
• লজিষ্টিক খৰচ ৰাহি: পথ পৰিবহণৰ বিপৰীতে প্ৰতি বছৰে ১১৫০.৫৬ কোটি টকা।
আৰ্থিক সবলীকৰণ :
• আকাংক্ষিত জিলাসমূহ - বিশাখাপট্টনম জিলাই উন্নত সংযোগ লাভ কৰিব
• পৰ্যটন আৰু উদ্যোগৰ জৰিয়তে অঞ্চলটোত অতিৰিক্ত অৰ্থনৈতিক সুযোগ।
• ৰে’ল সংযোগ বৃদ্ধিৰ বাবে নাগৰিকসকলৰ বাবে উন্নত স্বাস্থ্যসেৱা আৰু শিক্ষা।
ৰাজমুন্দ্ৰী (নিদাদভোলু) – বিশাখাপট্টনম (দুৱভাদা) ৩য় আৰু চতুৰ্থ লাইন (১৯৮ কিলোমিটাৰ)
ৰে’লৱেৰ বিষয়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ গুৰুত্বঃ
• বাজেট আবণ্টন ২৬-২৭ বিত্তীয় বৰ্ষৰ বাবে ২,৬৫,০০০ কোটি টকা ধৰা হৈছে।
• ১৬০০ তকৈ অধিক ইঞ্জিন নিৰ্মাণ- ইঞ্জিন উৎপাদন নিৰ্মাণত আমেৰিকা আৰু ইউৰোপক অতিক্ৰম কৰিলে
• ২৬ বিত্তীয় বৰ্ষত ভাৰতীয় ৰে’লৱেই বিশ্বৰ শীৰ্ষ তিনিটা মালবাহী জাহাজৰ ভিতৰত স্থান লাভ কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে, ১.৬ বিলিয়ন টন মালবাহী জাহাজ চলাচল কৰিব।
• ভাৰতে অষ্ট্ৰেলিয়ালৈ মেট্ৰ’ ডবা আৰু যুক্তৰাজ্য, চৌদি আৰব, ফ্ৰান্স আৰু অষ্ট্ৰেলিয়ালৈ ডবা ৰপ্তানি আৰম্ভ কৰি আহিছে।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves two multitracking projects covering 15 Districts across the states of Uttar Pradesh and Andhra Pradesh, increasing the existing network of Indian Railways by about 601 Kms
The total estimated cost of the projects is Rs 24,815 crore to be completed up to 2030-31
18 APR 2026 3:17PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today has approved 02 (Two) projects of Ministry of Railways with total cost of Rs. 24,815 crore (approx.). These projects include:
Name of Project
Route Length (in km)
Track Length (in km)
Completion Cost (Rs. in Cr.)
Ghaziabad – Sitapur 3rd and 4th Line
403
859
14,926
Rajahmundry (Nidadavolu) – Visakhapatnam (Duvvada) 3rd and 4th Line
198
458
9,889
Total
601
1,317
24,815
The increased line capacity will significantly enhance mobility, resulting in improved operational efficiency and service reliability for Indian Railways. These multi-tracking proposals are poised to streamline operations and alleviate congestion. The projects are in line with the Prime Minister Shri Narendra Modiji’s Vision of a New India which will make people of the region “Atmanirbhar” by way of comprehensive development in the area which will enhance their employment/ self-employment opportunities.
The projects are planned on PM-Gati Shakti National Master Plan with focus on enhancing multi-modal connectivity & logistic efficiency through integrated planning and stakeholder consultations. These projects will provide seamless connectivity for movement of people, goods, and services.
The 02 (Two) projects covering 15 Districts across the states of Uttar Pradesh and Andhra Pradesh will increase the existing network of Indian Railways by about 601 Kms.
The proposed capacity enhancement will improve rail connectivity to several prominent tourist destinations across the country, including Dudheshwarnath Temple, Garhmukteshwar Ganga Ghat, Dargah Shah Wilayat Jama Masjid (Amroha), Naimisharanya (Sitapur), Annavaram, Antarvedi, Draksharamam, etc.
The proposed projects are essential routes for transportation of commodities such as coal, foodgrains, cement, POL, iron and steel, container, fertilizers, sugar, chemical salts, limestone, etc. The Railways being environment friendly and energy efficient mode of transportation, will help both in achieving climate goals and minimizing logistics cost of the country lowering CO2 emissions (180.31Crore Kg) which is equivalent to plantation of 7.33 Crore trees.
Ghaziabad – Sitapur 3rd and 4th Line (403 Km)
• Ghaziabad – Sitapur is an existing double line section forming a key part of Delhi- Guwahati High Density Network (HDN 4).
• The project is crucial for improving connectivity between the Northern and Eastern region of the country.
• The existing line capacity utilization of the section is up to 168% and is projected to be up to 207% in case the project is not taken up.
• Transverses through Ghaziabad, Hapur, Amroha, Moradabad, Rampur, Bareilly, Sahjahanpur, Lakhimpur Kheri and Sitapur districts of Uttar Pradesh.
• The project route passes through major industrial centres - Ghaziabad (machinery, electronics, pharmaceuticals), Moradabad (brassware and handicrafts), Bareilly (furniture, textiles, engineering), Shahjahanpur (carpets and cement-related industries), and Roza (thermal power plant).
• For seamless transportation, the project alignment is planned to bypass congested stations of Hapur, Simbhaoli, Moradabad, Rampur, Bareilly, Shahjahanpur, and Sitapur and accordingly, six new stations are proposed on the bypassing sections.
• Key tourist/religious places along/near to the project section are Dudheshwarnath Temple, Garhmukteshwar Ganga Ghat, Dargah Shah Wilayat Jama Masjid (Amroha), and Naimisharanya (Sitapur) among others.
• Anticipated additional freight traffic of 35.72 MTPA consisting of Coal, Foodgrains, Chemical Manures, Finished Steel, etc.
• Estimated Cost: Rs.14,926 crore (approx.)
• Employment generation: 274 lakh human-days.
• CO2 emissions saved: About 128.77 crore Kg CO2 equivalent to 5.15 Cr trees.
• Logistic cost saving: Rs. 2,877.46 crore every year vis-a vis road transportation.
Ghaziabad – Sitapur 3rd and 4th Line (403 Km)
Rajahmundry (Nidadavolu) – Visakhapatnam (Duvvada) 3rd and 4th Line (198 Km)
• Rajahmundry (Nidadavolu) – Visakhapatnam (Duvvada) section forms part of the Howrah – Chennai High Density Network (HDN).
• The proposed project is part of quadrupling initiative of Howrah – Chennai High Density Network (HDN) route.
• The project traverses through East Godavari, Konaseema, Kakinada, Anakapalle and Vishakapatnam districts of Andhra Pradesh.
• Visakhapatnam is identified as an Aspirational District in the Aspirational Districts Programme.
• It provides connectivity to major ports along the East Coast such as Visakhapatnam, Gangavaram, Machilipatnam and Kakinada.
• The project route runs along the eastern coastline and is among the busiest, predominantly freight-oriented sections of the East Coast Rail Corridor.
• The line capacity utilization of the section has already reached up to 130%, leading to frequent congestion and operational delays. The line capacity is expected to increase further due to proposed expansion of ports and industries in the region.
• Project section includes 4.3 km rail bridge over Godavari River, 2.67 km viaduct, 3 bypasses and the new alignment is around 8 km shorter than the existing route, improving connectivity and operational efficiency.
• The proposed section will also boost tourism by improving access to key destinations such as Annavaram, Antarvedi and Draksharamam etc.
• Anticipated additional freight traffic of 29.04 MTPA consisting of Coal, Cement, Chemical Manures, Iron and Steel, Foodgrains, Containers, Bauxite, Gypsum, Limestone, etc.
• Estimated Cost: Rs.9,889 crore (approx.)
• Employment generation: 135 lakh human-days.
• CO2 emissions saved: About 51.49 crore Kg CO2 equivalent to 2.06 Cr trees.
• Logistic cost saving: Rs. 1,150.56 crore every year vis-a vis road transportation.
आर्थिक सशक्तिकरण:
• Aspirational districts - Visakhapatnam district will get improved connectivity
• Additional economic opportunities in the region through tourism & industries.
• Better healthcare and education for the citizens due to enhanced rail connectivity.
Rajahmundry (Nidadavolu) – Visakhapatnam (Duvvada) 3rd and 4th Line (198 Km)
Prime Minister’s focus on railways:
• Record budget allocation of Rs. 2,65,000 crore for FY 26-27.
• Manufacturing more than 1600 locomotives- surpassed US and Europe in manufacturing of locomotive production
• In FY 26, Indian Railways is expected to rank among the top three freight carriers globally, moving 1.6 billion tonnes of cargo.
• India starts exporting metro coaches to Australia and bogie to United Kingdom, Saudi Arabia, France and Australia.