Ministry of Petroleum & Natural Gas
Updates on Key Sectors in View of Developments in West Asia
Ministry of Mines engages with various stakeholders including industry associations
Supply of LPG to domestic households prioritised; no dry-outs reported at distributorships
PSU OMCs organise over 5,600 awareness camps for 5 kg FTL cylinders since 3 April; over 69,000 cylinders sold
Auto LPG sales shift from private to PSU OMCs with 62% increase in sales
Port operations across India remain normal with no congestion reported
Around 10.10 lakh passengers have travelled to India since 28 February from the region
Embassy of India in Iran facilitates movement of 2,348 Indian nationals via Armenia and Azerbaijan for onward travel to India
16 APR 2026 5:56PM by PIB Delhi
The Government of India continues to take necessary steps to ensure preparedness and smooth functioning across key sectors amid the evolving situation in West Asia. The following update provides details of the measures being taken in the areas of mining, energy supply, maritime operations, and support to Indian nationals in the region
Mining Sector Updates
The Ministry of Mines has outlined the proactive measures being taken by the Ministry to issues amid the West Asia crisis. The Ministry stated that:
• The Ministry of Mines is represented in the Empowered Group related to Petroleum and Energy, constituted in March 2026 to identify issues related to West Asia developments and take necessary steps. The group is chaired by Secretary, M/o Petroleum and Natural Gas.
• Inputs were sought from industry stakeholders to assess their requirements. Nodal officers were designated and their details were shared with the industry for effective coordination.
• Three meetings were held with various stakeholders to discuss the requirement of various input materials.
• The 1st meeting was held on 01st April, 2026 with Primary and Secondary Aluminium Producers and Aluminium Associations.
• The 2nd Meeting was held on 02 April, 2026 with Copper Producers and Associations.
• On 09 April 2026, discussion was held with Industry Associations (FIMI, FICCI, CII, PHDCCI, ASSOCHAM etc.Inputs received from the industry are shared with the concerned Ministries.
• Subsequently, M/o Petroleum and Natural Gas vide letter dated 08 April, 2026 issued assured allocation of LPG for some of the critical sectors, including Metals. Industry was also assured of required support in line with the whole of Government approach to resolve issues.
Energy Supply and Fuel Availability
The Ministry of Petroleum and Natural Gas is taking steps to ensure uninterrupted availability of petroleum products and LPG across the country, in the context of the ongoing situation involving the Strait of Hormuz. As per Ministry:
Public Advisory and Citizen Awareness
• Citizens are advised to avoid panic purchase of petrol, diesel and LPG as the Govt is making all efforts to ensure availability of petrol, diesel and LPG.
• Beware of rumours and rely on official sources for correct information.
• LPG consumers are requested to use digital booking platforms and avoid visiting distributors.
• Citizens are encouraged to use alternate fuels such as PNG and electric or induction cooktops.
• All citizens are urged to conserve energy in their daily use during the current situation.
Government Preparedness and Supply Management Measures
• Despite the ongoing geopolitical situation, the Government has ensured that 100% supply is being made to Domestic LPG, Domestic PNG and CNG (Transport).
• For commercial LPG, priority has been given to hospitals, educational institutions. Besides this, priority has also been given to pharma, steel, automobile, seed, agriculture, etc. In addition to this, supply of 5 Kg FTL to migrant labour is also doubled based on avg. daily supply on 2nd and 3rd March 2026.
• The Government has already implemented several rationalisation measures on both the supply and demand side, including enhancing refinery production, increasing the booking interval from 21 to 25 days in urban areas and up to 45 days in rural areas and prioritising sectors for supply.
• Alternate fuels such as kerosene and coal have been made available to ease pressure on LPG demand.
• The Ministry of Coal has directed Coal India and Singareni Collieries to supply additional coal to States for distribution to small and medium consumers.
• States have been advised to facilitate new PNG connections for domestic and commercial consumers.
Coordinated Efforts with States/UTs and Institutional Mechanisms
• State Governments are empowered under the Essential Commodities Act, 1955 and LPG Control Order, 2000 to monitor supply and act against hoarding and black marketing.
• Govt. of States/UTs have to play a primary role in monitoring and regulating supply situation of essential commodities including Petrol, Diesel and LPG. Govt. of India has reiterated the same via multiple letters and VCs to all States/UTs.
• The Government of India vide letters dated 27.03.2026 and 02.04.2026 have stressed the need for proactive public communication to reassure citizens regarding adequate fuel availability. Regular review meetings are being held with States/UTs. In this context, meetings were convened on 02.04.2026 (Chaired by Secretary, MoPNG) and on 06.04.2026 (Chaired bySecretary, MoPNG along with Secretaries of I&B and Consumer Affairs), wherein the following was emphasized:
• To issue daily press briefings and issue regular public advisories.
• To actively monitor and counter fake news / misinformation on social media.
• To intensify daily enforcement drives by District admin and to continue raids and inspections in coordination with OMCs
• To issue Commercial LPG allocation orders within their States/UTs
• To issue SKO allocation orders for additional SKO allotted to the States/UTs.
• To promote PNG adoptions and alternate fuels.
• To prioritize LPG supply, especially for domestic needs, and adopt targeted distribution of 5 kg FTL cylinders to ensure supply stability.
• All States/UTs have established control rooms and district monitoring committees to curb hoarding and black marketing.
• Many states/UTs are issuing/carrying out press briefs.
Enforcement and Monitoring Actions
• Enforcement actions continue across the country to curb hoarding and black marketing of LPG. On 15.04.2026, more than 2500 raids were conducted.
• PSU Oil Marketing Companies have strengthened surprise inspections and imposed penalties on 238 LPG distributorships and suspended 63 LPG distributorships till yesterday.
LPG Supply
Domestic LPG Supply Status:
• LPG supply continues to be affected by the prevailing geopolitical situation.
• Supply of LPG to domestic households has been prioritized.
• No dry-outs have been reported at LPG distributorships.
• Online LPG bookings have increased to about 98% across the industry yesterday.
• Delivery Authentication Code (DAC) based deliveries have increased to around 92% to prevent diversion. DAC is received on the registered mobile number of the consumer.
• Domestic LPG cylinder deliveries remain normal against bookings.
Commercial LPG Supply and Allocation Measures:
• Total commercial LPG allocation has been increased to about 70% of pre-crisis levels, including 10% reform-linked allocation.
• The Government of India vide letter dated 06.04.2026 has conveyed that daily quantity of 5 Kg FTL cylinders in each State available for disbursal to migrant labourers is being doubled based on the average daily supply (Number of cylinders) to migrant labourers during 2nd-3rd March 2026 beyond the limit of 20% mentioned in letter dated 21.03.2026. These 5 Kg FTL cylinders will be at disposal of the State Government for supplying only to migrant labourers in their State with assistance of Oil Marketing Companies (OMCs).
• Since 3rd April 2026, PSU OMCs have organized more than 5600 awareness camps for 5 Kg FTL Cylinders, wherein more than 69,000 - 5Kg FTL cylinders were also sold. Yesterday, 8453 – 5 Kg FTLs were sold through more than 500 camps.
• Recently, at one of the 5 kg FTL awareness camps organised by BPCL at Khopat, Maharashtra on 14th April 2026, a good response was observed and about 400 - 5 Kg FTL cylinders were sold in the camp.
• Since 23 March 2026, about 15.5 lakh 5-kg Free Trade LPG cylinders have been sold.
• A three-member committee of Executive Directors from IOCL, HPCL and BPCL is coordinating with State authorities and industry bodies to plan commercial LPG distribution in the States/UTs.
• On 15.04.2026, 7930 MT of Commercial LPG (Equivalent to more than 4.17 Lakh - 19 Kg cylinders) was sold.
• A total of 1,42,156 MT (Equivalent to more than 74.8 Lakh of 19 Kg LPG Cylinders) of Commercial LPG has been sold since 14th March 2026. This includes more than 8400 MT of Auto LPG.
• Avg. Auto LPG sale by PSU OMCs in the month of April-26 (till 15.04.26) is around 286 MT/day against the avg. of 177 MT/day during Feb-26.
• Auto LPG Sales was observed to have shifted from Private to PSU OMCs. To meet the rising demand, the sale of auto LPG by the PSU OMCs has increased by 62%. The major increase has been observed in the States like Karnataka, Tamil Nadu, Telangana, Rajasthan, West Bengal etc.
Natural Gas Supply and PNG Expansion Initiatives
• Consumers have been prioritised with 100% supplies to D-PNG and CNG-Transport.
• The overall gas allocation to fertilizer plants has been enhanced to approximately 95% of their six-month average consumption.
• Additionally, gas supply to other industrial and commercial sectors, including supplies through CGD networks, is enhanced up to 80%.
• CGD entities have been advised to prioritize PNG connections for commercial establishments such as hotels, restaurants and canteens across all their GAs, to address concerns regarding the availability of commercial LPG.
• CGD companies including IGL, MGL, GAIL Gas and BPCL are offering incentives for domestic and commercial PNG connections.
• States/UTs and Central Ministries have been requested to expedite approvals required for expansion of CGD networks.
• The Government of India vide letter dated 18.03.2026 has offered all States/UTs additional 10% allocation of commercial LPG to States provided they can help in long term transition from LPG to PNG.
• 21 States/UTs are receiving additional commercial LPG allocation linked to PNG expansion reforms.
• The Ministry of Road Transport & Highways vide letter dated 24.03.26 has adopted an ‘Accelerated Approval Framework for CGD infrastructure with reduced timelines’ as a special for 3 months to process applications pertaining to CGD infrastructure on priority.
• The Government of India vide Gazette dated 24.03.2026 has notified the Natural Gas and Petroleum Products Distribution (Through Laying, Building, Operation and Expansion of Pipelines and Other Facilities) Order, 2026 under the Essential Commodities Act, 1955. The Order provides a streamlined and time-bound framework for laying and expanding pipelines across the country, addressing delays in approvals and access to land, and enabling faster development of natural gas infrastructure, including in residential areas. It is expected to accelerate PNG network growth, enhance last-mile connectivity, and support the transition to cleaner fuels, thereby strengthening energy security and advancing India’s gas-based economy.
• PNGRB has directed CGD entities to expedite D-PNG connections. Also, the National PNG Drive 2.0 has been extended till 30.06.2026 to sustain momentum in PNG expansion.
• To encourage a cleaner, more secure and self-reliant energy future, the Government of India has developed a model draft State CBG Policy. The model policy is intended to serve as a comprehensive flexible guiding framework to enable States to create their own investor-friendly and implementation-oriented ecosystem for CBG development. Those States which opt for this, will be prioritized for the next tranche of additional allocation of commercial LPG.
• Since March 2026, about 4.58 lakh PNG connections have been gasified and about 5.1 lakh additional customers have registered for new connections.
• Till 15.04.26, about 35,000 PNG consumers have surrendered their LPG connections via MYPNGD.in website.
Crude Position and Refinery Operations
• All refineries are operating at high capacity with adequate crude inventories, while sufficient stocks of petrol and diesel are being maintained.
• Domestic LPG production from refineries has been increased to support domestic consumption.
• An inter-ministerial Joint Working Group (JWG) has been set up to ensure availability of petrochemical feedstock supply for the domestic market. Subsequently, Govt. of India vide order dated 01.04.2026 has permitted Oil Refinery companies including Petrochemical Complexes to make certain minimum quantities of C3 & C4 streams available for critical sectors as determined by Centre for High Technology (CHT).
• Based on the requests received from the Department of Pharmaceuticals, Department of Chemicals & Petro Chemicals (DCPC), Dept. for Promotion of Industry and internal trade (DPIIT), the provision for 1000 MT/day, from LPG pool, has been made for Pharma and Chemical sector companies.
• Since 9th April 2026, around 2000 MT of propylene has been sold.
Retail Fuel Availability and pricing Measures
• Retail outlets across the country are operating normally.
• The Middle East crisis has led to an abnormal increase in crude prices; however, to protect consumers, the Government of India has reduced excise duty on petrol and diesel by ₹10 per litre.
• Govt. of India vide Gazette notification dated 11.04.2026 has increased the export levy on diesel to Rs. 55.50 per litre and on ATF to Rs. 42 per litre, to ensure availability of these products in the domestic market.
• Regular Retail Prices for Petrol and Diesel are unchanged and there is no price increase at PSU OMCs Retail Outlets.
Kerosene Availability and Distribution Measures
• An additional allocation of 48,000 KL of kerosene has been provided to States/UTs over and above regular allocation.
• 18 States/UTs have issued SKO allocation orders, while Himachal Pradesh and Ladakh have indicated no requirement.
Maritime Safety and Shipping Operations
Necessary measures have been put in place to safeguard Indian vessels and seafarers operating in the region, by the Ministry of Ports, Shipping and Waterways. The Ministry stated that:
• The Ministry continues to coordinate with the Ministry of External Affairs, Indian Missions and maritime stakeholders to ensure seafare welfare and uninterrupted maritime operations.
• All Indian seafarers in the region are safe and no incident involving Indian-flagged vessels has been reported in the past 24 hours.
• The DG Shipping Control Room has handled 6,580 calls and more than 13,719 since activation. 131 calls and 276 emails have been received in the past 24 hours.
• DG Shipping has facilitated the safe repatriation of over 2,417 Indian seafarers so far, including 80 in the past 24 hours from various locations across the Gulf region.
• Port operations across India remain normal with no congestion reported.
Safety of Indian Nationals in the Region
The Ministry of External Affairs continues to monitor developments in the Gulf and West Asia region, with focussed efforts on ensuring safety, security and welfare of the Indian community in the region. It was informed that:
• Dedicated special control rooms in the Ministry of External Affairs are operational and are working in coordination with Indian missions.
• The Ministry of External Affairs is in regular contact with State Governments and Union Territories for sharing of information and better alignment of efforts.
• Indian Missions and Posts continue to operate round-the-clock helplines and are proactively assisting Indian nationals. They remain in close contact with the local Governments.
• Updated advisories are being issued regularly, including information on local government guidelines, flight and travel situations and consular services and various welfare measures being undertaken to support our community.
• Indian Missions remain actively engaged with the Indian community including the various associations, organizations, professional groups, Indian companies and other stakeholders in the region.
• Our Missions are extending all assistance to the Indian crew members on vessels in the region including coordination with the local authorities and agencies, extending consular assistance and facilitating requests to return to India.
• Flights continue to operate from countries where airspace remains open. Since 28 February, around 10,10,000 passengers have travelled from the region to India.
• In the UAE, airlines continue to operate limited non-scheduled commercial flights between the UAE and India based on operational and safety considerations, with around 100 flights expected today between UAE and India.
• Flights continue to operate from various airports in Saudi Arabia and Oman to destinations in India.
• With Qatar airspace partially open, Qatar Airways is expected to operate around 10 flights to India today.
• Kuwait airspace remains closed. Jazeera Airways and Kuwait Airways are operating non-scheduled commercial flights from Dammam Airport in Saudi Arabia to India.
• Bahrain airspace is open. Gulf Air is planning limited flight operations from Bahrain to India and is currently operating non-scheduled flights from Dammam Airport in Saudi Arabia to various destinations in India.
• Iraq airspace is open with limited flight operations to destinations in the region for onward travel to India.
• The Embassy of India in Tehran has so far facilitated the movement of 2,348 Indian nationals from Iran to Armenia and Azerbaijan for onward travel to India, including 1,031 Indian students and 657 Indian fishermen.
• Israel airspace is partially open with restricted flight operations. Travel of Indian nationals continues to be facilitated through Jordan and Egypt to India.

পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
পশ্চিম এছিয়াৰ শেহতীয়া পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত ভাৰতৰ মূল খণ্ডসমূহৰ তথ্য
খনি মন্ত্ৰালয়ে উদ্যোগ সংস্থাবোৰকে ধৰি বিভিন্ন অংশীদাৰৰ সৈতে আলোচনাত মিলিত হয়
ৰাজহুৱা খণ্ডৰ অ’এমচিসমূহে ঘৰুৱা ব্যৱহাৰৰ বাবে এলপিজি যোগানক অগ্ৰাধিকাৰ দিছে; বিতৰকসকলৰ এল পি জিৰ নাটনিৰ কোনো খবৰ পোৱা নাই
ৰাজহুৱা খণ্ডৰ অ’এমচিসমূহে ৩ এপ্ৰিলৰ পৰা ৫ কিলোগ্ৰামৰ এফটিএল চিলিণ্ডাৰৰ বাবে ৫,৬০০ৰো অধিক সজাগতা শিবিৰৰ আয়োজন কৰিছে; ৬৯,০০০ৰো অধিক চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী কৰিছে
অটো এল পি জিৰ বিক্ৰী ব্যক্তিগত খণ্ডৰ পৰা পি এছ ইউ অ’ এম চিলৈ স্থানান্তৰিত হৈছে, ফলত ইয়াৰ বিক্ৰী ৬২ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে
দেশৰ সকলো বন্দৰ কাৰ্যক্ষম হৈয়েই আছে, কোনো ধৰণৰ অসুবিধাৰ খবৰ পোৱা নাই
২৮ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা প্ৰায় ১০.১০ লাখ যাত্ৰী এই অঞ্চলৰ পৰা ভাৰতলৈ যাত্ৰা কৰিছে
ইৰাণত থকা ভাৰতীয় দূতাবাসে ২৩৪৮ জন ভাৰতীয় নাগৰিকক আৰ্মেনিয়া আৰু আজাৰবাইজান হৈ ভাৰতলৈ যাত্ৰাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে
16 APR 2026 5:56PM by PIB Guwahati
পশ্চিম এছিয়াৰ শেহতীয়া পৰিস্থিতিৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ভাৰত চৰকাৰে মূল খণ্ডসমূহৰ প্ৰস্তুতি আৰু ইয়াৰ মসৃণ কাৰ্য্যকলাপ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি আহিছে। শক্তি যোগান, সামুদ্ৰিক পৰিচালনা খণ্ডত গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থা আৰু অঞ্চলটোৰ ভাৰতীয় নাগৰিকসকলক সহায় আগবঢ়োৱাৰ বিষয়ে শেহতীয়া তথ্য তলত বিতংভাৱে উল্লেখ কৰা হল-
খনি খণ্ডৰ শেহতীয়া তথ্য
খনি মন্ত্ৰালয়ে পশ্চিম এছিয়াৰ সংকটৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত মন্ত্ৰালয়ে গ্ৰহণ কৰা সক্ৰিয় ব্যৱস্থাৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰিছে। মন্ত্ৰালয়ে উল্লেখ কৰিছে যে :
• পশ্চিম এছিয়াৰ উন্নয়নৰ সৈতে জড়িত বিষয়সমূহ চিনাক্ত কৰি প্ৰয়োজনীয় ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ বাবে ২০২৬ চনৰ মাৰ্চ মাহত গঠন কৰা পেট্ৰোলিয়াম আৰু শক্তিৰ ক্ষমতাশালী গোটত খনি মন্ত্ৰালয়ক প্ৰতিনিধিত্ব কৰা হৈছে। পেট্ৰোলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছৰ সচিব এই গোটৰ অধ্যক্ষ।
• উদ্যোগৰ অংশীদাৰসকলক তেওঁলোকৰ প্ৰয়োজনীয়তাসমূহ মূল্যায়ন কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনোৱা হৈছিল। ন'ডেল বিষয়া নিযুক্তি দিয়া হৈছিল আৰু ফলপ্ৰসূ সমন্বয়ৰ বাবে তেওঁলোকৰ সবিশেষ উদ্যোগটোৰ সৈতে ভাগ-বতৰা কৰা হৈছিল।
• বিভিন্ন অমদানিকৃত সামগ্ৰীৰ প্ৰয়োজনীয়তা সম্পৰ্কে আলোচনা কৰিবলৈ বিভিন্ন অংশীদাৰৰ সৈতে তিনিখন বৈঠক অনুষ্ঠিত হয়।
• প্ৰাথমিক আৰু মাধ্যমিক এলুমিনিয়াম উৎপাদক আৰু এলুমিনিয়াম সংঘৰ সৈতে প্ৰথমখন বৈঠক ২০২৬ চনৰ ১ এপ্ৰিলত অনুষ্ঠিত হয়।
• ২০২৬ চনৰ ২ এপ্ৰিলত তাম উৎপাদক আৰু সংঘৰ সৈতে দ্বিতীয়খন বৈঠক অনুষ্ঠিত হয়।
• ২০২৬ চনৰ ৯ এপ্ৰিলত উদ্যোগ সংস্থাসমূহৰ সৈতে (FIMI, FICC, CII, PHDCCI, ASSOCHAM, ইত্যাদি) আলোচনা অনুষ্ঠিত হয়। এই উদ্যোগৰ পৰা লাভ কৰা প্ৰতিবেদনসমূহ সংশ্লিষ্ট মন্ত্ৰালয়সমূহৰ সৈতে ভাগ-বতৰা কৰা হয়।
• ইয়াৰ সমন্তৰালভাৱে পেট্ৰোলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়ে ২০২৬ চনৰ ৮ এপ্ৰিলৰ এখন পত্ৰৰ জৰিয়তে ধাতুকে ধৰি কিছুমান জটিল খণ্ডৰ বাবে এল পি জিৰ নিশ্চিত আবণ্টনৰ কথা ঘোষণা কৰে।
শক্তি যোগান আৰু ইন্ধনৰ উপলব্ধতা
হৰমুজ প্ৰণালীৰ সৈতে জড়িত পৰিস্থিতিৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত পেট্ৰোলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়ে সমগ্ৰ দেশতে পেট্ৰোলিয়াম সামগ্ৰী আৰু এল পি জিৰ নিৰৱচ্ছিন্ন উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। মন্ত্ৰালয়ৰ মতে :
পৰামৰ্শ আৰু নাগৰিক সজাগতা
• পেট্ৰ’ল, ডিজেল আৰু এল পি জিৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে চৰকাৰে সকলো প্ৰচেষ্টা চলাই থকাৰ বাবে নাগৰিকসকলক পেট্ৰ’ল, ডিজেল, এল পি জিৰ আতংকিত ক্ৰয়ৰ পৰা আঁতৰি থাকিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
• উৰাবাতৰিৰ পৰা সাৱধান হওক আৰু সঠিক তথ্যৰ বাবে চৰকাৰী উৎসৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰক।
• এল পি জি গ্ৰাহকসকলক ডিজিটেল বুকিং প্লেটফৰ্ম ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আৰু বিতৰকসকলৰ ওচৰলৈ যোৱাৰ পৰা বিৰত থাকিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
• নাগৰিকসকলক পিএনজি আৰু বৈদ্যুতিক বা ইণ্ডাকচন কুকটপৰ দৰে বিকল্প ইন্ধন ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হৈছে।
• সাম্প্ৰতিক পৰিস্থিতিৰ সময়ত সকলো নাগৰিককে দৈনন্দিন ব্যৱহাৰত শক্তি সঞ্চয় কৰিবলৈ আহ্বান জনোৱা হৈছে।
চৰকাৰী প্ৰস্তুতি আৰু যোগান ব্যৱস্থাপনা
বৰ্তমান অব্যাহত থকা ভূ-ৰাজনৈতিক পৰিস্থিতিৰ মাজতো চৰকাৰে ঘৰুৱা এল পি জি, ঘৰুৱা পি এন জি আৰু চি এন জি (পৰিবহণ)ৰ ১০০ শতাংশ যোগান নিশ্চিত কৰিছে।
• বাণিজ্যিক এল পি জিৰ বাবে চিকিৎসালয় আৰু শিক্ষানুষ্ঠানক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। ইয়াৰ উপৰি ঔষধ, তীখা, অটোম’বাইল, বীজ, কৃষি আদি খণ্ডক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। ইয়াৰ উপৰি ২০২৬ চনৰ ২ আৰু ৩ মাৰ্চৰ গড় দৈনিক যোগানৰ ভিত্তিত প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকসকলক ৫ কিলোগ্ৰাম এফটিএলৰ যোগান দুগুণ কৰা হৈছে।
• শোধনাগাৰৰ উৎপাদন বৃদ্ধি, চহৰ অঞ্চলত বুকিঙৰ ব্যৱধান ২১ দিনৰ পৰা ২৫ দিনলৈ আৰু গ্ৰাম্য অঞ্চলত ৪৫ দিনলৈ বৃদ্ধি কৰা, যোগানৰ ক্ষেত্ৰত খণ্ডসমূহক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াকে ধৰি চৰকাৰে ইতিমধ্যে যোগান আৰু চাহিদা দুয়োটা দিশতে কেইবাটাও যুক্তিসংগতকৰণ ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰিছে।
• এল পি জিৰ চাহিদাৰ চাপ কমোৱাৰ বাবে কেৰাচিন আৰু কয়লাৰ দৰে বিকল্প ইন্ধন উপলব্ধ কৰা হৈছে।
• কয়লা মন্ত্ৰালয়ে কোল ইণ্ডিয়া আৰু চিংগাৰেনী কলিয়াৰীক ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া গ্ৰাহকক বিতৰণৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক অতিৰিক্ত কয়লা যোগান ধৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে।
• ৰাজ্যসমূহক ঘৰুৱা আৰু বাণিজ্যিক গ্ৰাহকৰ বাবে নতুন পিএনজি সংযোগৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক ব্যৱস্থাৰ সৈতে সমন্বিত প্ৰচেষ্টা
• অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন, ১৯৫৫ আৰু এল পি জি নিয়ন্ত্ৰণ আদেশ, ২০০০ৰ অধীনত ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক যোগানৰ ওপৰত নিৰীক্ষণ আৰু জমা আৰু ক’লা বিপণনৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ ক্ষমতা প্ৰদান কৰা হৈছে।
• পেট্ৰ’ল, ডিজেল, এলপিজিকে ধৰি অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ যোগানৰ পৰিস্থিতি নিৰীক্ষণ আৰু নিয়ন্ত্ৰণৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল চৰকাৰে প্ৰাথমিক ভূমিকা পালন কৰিব লাগিব। ভাৰত চৰকাৰে কেইবাখনো পত্ৰ আৰু ভিডিঅ’ বাৰ্তাৰ জৰিয়তে সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চললৈ এই কথা নিশ্চিত কৰিছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ২৭ মাৰ্চ, ২০২৬ আৰু ২ এপ্ৰিল, ২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ জৰিয়তে নাগৰিকসকলক পৰ্যাপ্ত ইন্ধনৰ উপলব্ধতাৰ বিষয়ে আশ্বস্ত কৰিবলৈ সক্ৰিয় ৰাজহুৱা যোগাযোগৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ সৈতে নিয়মীয়াকৈ পৰ্যালোচনা বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈ আছে। এই প্ৰেক্ষাপটত ০২.০৪.২০২৬ (পেট্ৰোলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছৰ সচিবৰ অধ্যক্ষতাত) আৰু ০৬.০৪.২০২৬ তাৰিখে (তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ আৰু গ্ৰাহক পৰিক্ৰমা সচিবৰ সৈতে পেট্ৰোলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছৰ সচিবৰ অধ্যক্ষতাত) বৈঠক অনুষ্ঠিত হয়, য’ত তলত উল্লেখ কৰা বিষয়সমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়।
• দৈনিক প্ৰেছ ব্রিফিং আৰু নিয়মীয়াকৈ ৰাজহুৱা পৰামৰ্শ জাৰি কৰা।
• ছ’চিয়েল মিডিয়াত বিভ্ৰান্তিকৰ বাতৰি/ভুল তথ্য সক্ৰিয়ভাৱে নিৰীক্ষণ আৰু খণ্ডন।
• জিলা প্ৰশাসনৰ দ্বাৰা দৈনিক বলবৎকাৰী অভিযান তীব্ৰতৰ কৰা আৰু অ’এমচিৰ সমন্বয়ত অভিযান আৰু পৰিদৰ্শন অব্যাহত ৰখা।
• তেওঁলোকৰ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ভিতৰত বাণিজ্যিক এল পি জি আবণ্টনৰ নিৰ্দেশ জাৰি কৰা।
• ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহলৈ আবণ্টিত অতিৰিক্ত এছ কে অ’ৰ বাবে এছ কে অ’ আবণ্টনৰ আদেশ জাৰি কৰা।
• পিএনজিৰ বিকল্প ইন্ধন গ্ৰহণ আৰু প্ৰচাৰ কৰা।
• বিশেষকৈ ঘৰুৱা প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে এল পি জিৰ যোগানক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া আৰু যোগানৰ স্থিতিশীলতা নিশ্চিত কৰিবলৈ ৫ কিলোগ্ৰাম এফ টি এল চিলিণ্ডাৰৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা বিতৰণ গ্ৰহণ কৰা।
• সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে জমা আৰু ক’লা বিপণন ৰোধ কৰিবলৈ নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ আৰু জিলা নিৰীক্ষণ সমিতি গঠন কৰিছে।
• বহু ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে প্ৰেছ বিজ্ঞপ্তি জাৰি/পৰিচালনা কৰি আছে।
বলৱৎকাৰী আৰু নিৰীক্ষণ ব্যৱস্থা
• এল পি জিৰ মজুত আৰু ক’লা বিপণন ৰোধৰ বাবে সমগ্ৰ দেশতে বলৱৎকাৰী অভিযান অব্যাহত আছে। ১৫.০৪.২০২৬ তাৰিখে ২৫০০ৰো অধিক অভিযান চলোৱা হয়।
• ৰাজহুৱা খণ্ডৰ আণ্ডাৰটেকিং (পিএছইউ)ৰ তেল বিপণন কোম্পানীসমূহে চমক পৰিদৰ্শন তীব্ৰতৰ কৰি তুলিছে। কালিলৈ ২৩৮ গৰাকী এল পি জি বিতৰকক জৰিমনা বিহাৰ লগতে ৬৩ গৰাকী এল পি জি বিতৰকক নিলম্বন কৰা হৈছে।
এল পি জি যোগান
ঘৰুৱা এল পি জি যোগানৰ পৰিস্থিতি :
• প্ৰচলিত ভূ-ৰাজনৈতিক পৰিস্থিতিৰ বাবে এল পি জি যোগানত প্ৰভাৱ পৰিছে।
• ঘৰুৱা ব্যৱহাৰৰ বাবে এল পি জি যোগানক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে।
• যোগান ব্যাহত হোৱাৰ কোনো খবৰ পোৱা নাই এল পি জি বিতৰকসকলৰ পৰা।
• কালিলৈ সকলো উদ্যোগতে অনলাইন এল পি জি বুকিং প্ৰায় ৯৮ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে।
• জালিয়াতি ৰোধ কৰিবলৈ ডেলিভাৰী প্ৰমাণীকৰণ ক’ড (DAC)ৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ডেলিভাৰী প্ৰায় ৯২ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। গ্ৰাহকৰ পঞ্জীয়নভুক্ত মোবাইল নম্বৰত ডি এ চি লাভ কৰা হয়।
• বুকিঙৰ তুলনাত ঘৰুৱা এল পি জি চিলিণ্ডাৰৰ ডেলিভাৰী স্বাভাৱিকভাৱে অব্যাহত আছে।
বাণিজ্যিক এল পি জি যোগান আৰু আবণ্টনৰ ব্যৱস্থা :
• সংস্কাৰৰ পূৰ্বৰ ১০ শতাংশ আবণ্টনকে ধৰি মুঠ বাণিজ্যিক এল পি জি আবণ্টন সংকটৰ পূৰ্বৰ স্তৰৰ প্ৰায় ৭০ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ০৬.০৪.২০২৬ তাৰিখৰ এখন পত্ৰৰ জৰিয়তে জনাইছে যে ২-৩ মাৰ্চ, ২০২৬ চনৰ ভিতৰত প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকসকলক দিয়া গড় দৈনিক যোগান (চিলিণ্ডাৰৰ সংখ্যা)ৰ ভিত্তিত প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকসকলক বিতৰণ কৰিবলগীয়া ৫ কেজি এফটিএল চিলিণ্ডাৰৰ দৈনিক পৰিমাণ দুগুণ কৰা হৈছে, যিটো তাৰিখৰ পত্ৰখনত উল্লেখ কৰা ২০ শতাংশৰ ওপৰত ২১.০৩.২০২৬ তাৰিখ। এই ৫ কেজি এফটিএল চিলিণ্ডাৰসমূহ ৰাজ্য চৰকাৰসমূহৰ মালিকানাধীন হ’ব, যিয়ে তেল বিপণন কোম্পানী (অ’এমচি)ৰ সহায়ত কেৱল নিজৰ ৰাজ্যৰ প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকসকলকহে যোগান ধৰিব পাৰিব।
• ২০২৬ চনৰ ৩ এপ্ৰিলৰ পৰা ৰাজহুৱা খণ্ডৰ আণ্ডাৰটেকিংছে (পিএছইউ অ’এমচি) ৫ কেজি এফটিএল চিলিণ্ডাৰৰ বাবে ৫,৬০০ৰো অধিক সজাগতা শিবিৰৰ আয়োজন কৰিছে, য’ত ৬৯,০০০ৰো অধিক ৫ কেজি এফটিএল চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী কৰা হৈছে। কালি ৫০০ৰো অধিক শিবিৰৰ জৰিয়তে ৮,৪৫৩টা ৫ কেজিৰ এফটিএল চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী কৰা হয়।
• শেহতীয়াকৈ ২০২৬ চনৰ ১৪ এপ্ৰিলত মহাৰাষ্ট্ৰৰ খোপাটত বিপিচিএলে আয়োজন কৰা ৫ কেজি এফটিএল সজাগতা শিবিৰত ব্যাপক সঁহাৰি পোৱা গৈছে। এই শিবিৰত প্ৰায় ৪০০ টা ৫ কেজি এফটিএল চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী হৈছে।
• ২০২৬ চনৰ ২৩ মাৰ্চৰ পৰা প্ৰায় ১৫ কিলোগ্ৰাম ফ্ৰী ট্ৰেড এল পি জি চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী হৈছে।
• আই অ’ চি এল, এইচ পি চি এল, আৰু বি পি চি এলৰ কাৰ্যবাহী সঞ্চালকসকলক লৈ গঠিত তিনিজনীয়া কমিটীয়ে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত বাণিজ্যিক এল পি জি বিতৰণৰ পৰিকল্পনা কৰিবলৈ ৰাজ্যিক কৰ্তৃপক্ষ আৰু উদ্যোগ সংস্থাসমূহৰ সৈতে সমন্বয় সাধন কৰি আছে।
• ১৫.০৪.২০২৬ তাৰিখলৈকে ৭৯৩০ মেট্ৰিক টন বাণিজ্যিক এল পি জি (৪.১৭ লাখতকৈ অধিক ১৯ কেজি চিলিণ্ডাৰৰ সমতুল্য) বিক্ৰী কৰা হৈছে।
• ২০২৬ চনৰ ১৪ মাৰ্চৰ পৰা মুঠ ১,৪২,১৫৬ মেট্ৰিক টন (৭৪.৮ লাখতকৈ অধিক ১৯ কিলোগ্ৰাম এল পি জি চিলিণ্ডাৰৰ সমতুল্য) বাণিজ্যিক এল পি জি বিক্ৰী হৈছে।ইয়াৰ ভিতৰত ৮৪০০ মেট্ৰিক টনতকৈ অধিক অটো এল পি জি অন্তৰ্ভুক্ত।
• ৰাজহুৱা খণ্ডৰ আণ্ডাৰটেকিংছৰ (অ’এমচি) এপ্ৰিল, ২৬ চনত (১৫.০৪.২৬ তাৰিখলৈকে) গড় অটো এলপিজি বিক্ৰী প্ৰায় ২৮৬ মেট্ৰিক টন/দিন আছিল, যিটো ফেব্ৰুৱাৰী-২৬ৰ ভিতৰত গড়ে ১৭৭ মেট্ৰিক টন/দিন আছিল।
• অটো এল পি জি বিক্ৰী ব্যক্তিগত খণ্ডৰ পৰা ৰাজহুৱা খণ্ডৰ আণ্ডাৰটেকিংছ (পি এছ ইউ)লৈ স্থানান্তৰিত হৈছে। ক্ৰমবৰ্ধমান চাহিদা পূৰণৰ বাবে ৰাজহুৱা খণ্ডৰ উদ্যোগসমূহে (পিএছইউ) অটো এলপিজি বিক্ৰী ৬২ শতাংশ বৃদ্ধি কৰিছে। কৰ্ণাটক, তামিলনাডু, তেলেংগানা, ৰাজস্থান, আৰু পশ্চিম বংগ আদি ৰাজ্যত সৰ্বাধিক বৃদ্ধি পোৱা গৈছে।
প্ৰাকৃতিক গেছ যোগান আৰু পিএনজি সম্প্ৰসাৰণৰ পদক্ষেপ
• ডি-পিএনজি আৰু চিএনজি-পৰিবহনৰ ১০০ শতাংশ যোগান নিশ্চিত কৰি গ্ৰাহকক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে।
• সাৰ উদ্যোগত আবণ্টিত মুঠ গেছ ছমাহৰ গড় ব্যৱহাৰৰ প্ৰায় ৯৫ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• ইয়াৰ উপৰি চিজিডি নেটৱৰ্কৰ জৰিয়তে যোগান ধৰা খণ্ডকে ধৰি অন্যান্য ঔদ্যোগিক আৰু বাণিজ্যিক খণ্ডলৈ গেছৰ যোগান ৮০ শতাংশ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• চিজিডি সংস্থাসমূহক তেওঁলোকৰ চৰকাৰী মালিকানাধীন সকলো খণ্ডতে হোটেল, ৰেষ্টুৰেণ্ট আৰু কেণ্টিনৰ দৰে বাণিজ্যিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ বাবে পিএনজি সংযোগক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে, যাতে বাণিজ্যিক এলপিজিৰ উপলব্ধতাৰ সন্দৰ্ভত উদ্বেগসমূহ সমাধান কৰিব পৰা যায়।
• আইজিএল, এমজিএল, গেইল গেছ, আৰু বিপিচিএলকে ধৰি চিজিডি কোম্পানীসমূহে ঘৰুৱা আৰু বাণিজ্যিক পিএনজি সংযোগৰ বাবে উদগনি আগবঢ়াইছে।
• ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়সমূহক চিজিডি নেটৱৰ্ক সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় অনুমোদন ক্ষিপ্ৰতাৰে কৰিবলৈ অনুৰোধ কৰা হৈছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ১৮ মাৰ্চ, ২০২৬ তাৰিখৰ এখন পত্ৰৰ জৰিয়তে সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চললৈ অতিৰিক্ত ১০% বাণিজ্যিক এল পি জি আবণ্টনৰ প্ৰস্তাৱ দিছে, যদিহে তেওঁলোকে এল পি জিৰ পৰা পি এন জিলৈ দীৰ্ঘম্যাদী পৰিৱৰ্তনক সমৰ্থন কৰে।
• ২১খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে পিএনজি সম্প্ৰসাৰণ সংস্কাৰৰ সৈতে জড়িত অতিৰিক্ত বাণিজ্যিক এলপিজি আবণ্টন লাভ কৰিছে।
• পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰালয়ে ২০২৬ চনৰ ২৪ মাৰ্চ তাৰিখৰ এখন পত্ৰৰ জৰিয়তে চিজিডি আন্তঃগাঁথনিৰ আবেদনসমূহ অগ্ৰাধিকাৰ ভিত্তিত প্ৰক্ৰিয়াকৰণ কৰিবলৈ ৩ মাহৰ নিৰ্দিষ্ট সময়ৰ বাবে "চুটি সময়সীমাৰ সৈতে চিজিডি আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে দ্ৰুত অনুমোদন কাঠামো" গ্ৰহণ কৰিছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ২৪ মাৰ্চ, ২০২৬ তাৰিখৰ গেজেটৰ জৰিয়তে অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন, ১৯৫৫ৰ অধীনত প্ৰাকৃতিক গেছ আৰু পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰী বিতৰণ (পাইপলাইন আৰু অন্যান্য সুবিধাসমূহ বিস্তাৰ, নিৰ্মাণ, পৰিচালনা আৰু সম্প্ৰসাৰণৰ দ্বাৰা) আদেশ, ২০২৬ অধিসূচনা কৰিছে। অনুমোদন আৰু ভূমি উপলব্ধতাৰ পলম দূৰ কৰা, আৰু আৱাসিক অঞ্চলকে ধৰি প্ৰাকৃতিক গেছৰ আন্তঃগাঁথনিৰ দ্ৰুত উন্নয়ন সক্ষম কৰা। ইয়াৰ ফলত প্ৰাকৃতিক গেছ নেটৱৰ্কৰ বিকাশ ত্বৰান্বিত হ’ব, শেষ মাইলৰ সংযোগ উন্নত হ’ব, আৰু পৰিষ্কাৰ ইন্ধনলৈ পৰিৱৰ্তনত সহায় হ’ব বুলি আশা কৰা হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা শক্তিৰ সুৰক্ষা শক্তিশালী হ’ব আৰু ভাৰতৰ গেছ ভিত্তিক অৰ্থনীতিও উত্থাপন হ’ব।
• পিএনজিআৰবিয়ে চিজিডি সত্তাসমূহক ডি-পিএনজি সংযোগ ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে। ইয়াৰ উপৰিও পিএনজি সম্প্ৰসাৰণৰ গতি বজাই ৰাখিবলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় পিএনজি মিছন ২.০ ২০২৬ চনৰ ৩০ জুনলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• স্বচ্ছ, অধিক সুৰক্ষিত, আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীল শক্তিৰ ভৱিষ্যতৰ প্ৰসাৰৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে আদৰ্শ ৰাজ্যিক বাণিজ্যিক গেছ (চিবিজি) নীতিৰ খচৰা প্ৰস্তুত কৰিছে। এই আৰ্হি নীতিৰ লক্ষ্য হৈছে ৰাজ্যসমূহে চিবিজি উন্নয়নৰ বাবে নিজাকৈ বিনিয়োগকাৰী-বন্ধুত্বপূৰ্ণ আৰু ৰূপায়ণমুখী পৰিৱেশ তন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰিবলৈ সক্ষম কৰিবলৈ এক বিস্তৃত, নমনীয় নিৰ্দেশনামূলক কাঠামো প্ৰদান কৰা। ইয়াক গ্ৰহণ কৰা ৰাজ্যসমূহক অতিৰিক্ত বাণিজ্যিক এল পি জি আবণ্টনৰ পৰৱৰ্তী খণ্ডত অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হ’ব।
• ২০২৬ চনৰ মাৰ্চ মাহৰ পৰা প্ৰায় ৪.৫৮ লাখ পিএনজি সংযোগলৈ গেছ যোগান ধৰা হৈছে, আৰু প্ৰায় ৫.১ লাখ অতিৰিক্ত গ্ৰাহকে নতুন সংযোগৰ বাবে পঞ্জীয়ন কৰিছে।
• ১৫.০৪.২০২৬ তাৰিখলৈকে প্ৰায় ৩৫,০০০ পিএনজি গ্ৰাহকে এমৱাইপিএনজিডি.ইন ৱেবছাইটৰ জৰিয়তে নিজৰ এলপিজি সংযোগ আত্মসমৰ্পণ কৰিছে।
খাৰুৱা তেলৰ পৰিস্থিতি আৰু শোধনাগাৰৰ কাৰ্য্যকলাপ
• সকলো শোধনাগাৰে পৰ্যাপ্ত খাৰুৱা তেলৰ মজুতৰে উচ্চ ক্ষমতাৰে কাম কৰি আছে, আনহাতে পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ পৰ্যাপ্ত মজুত ৰখা হৈছে।
• ঘৰুৱা ব্যৱহাৰ পূৰণৰ বাবে শোধনাগাৰৰ পৰা ঘৰুৱা এল পি জি উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• ঘৰুৱা বজাৰৰ বাবে পেট্ৰ’কেমিকেল ফিডষ্টক যোগান নিশ্চিত কৰাৰ বাবে আন্তঃমন্ত্ৰালয়ৰ যুটীয়া কাৰ্য্যগোষ্ঠী (JWG) গঠন কৰা হৈছে। ফলস্বৰূপে ভাৰত চৰকাৰে ০১.০৪.২০২৬ তাৰিখৰ আদেশৰ জৰিয়তে পেট্ৰ’কেমিকেল কমপ্লেক্সকে ধৰি তেল শোধনাগাৰ কোম্পানীসমূহক উচ্চ প্ৰযুক্তি কেন্দ্ৰই (চি এইচ টি) চিনাক্ত কৰা জটিল খণ্ডসমূহলৈ নূন্যতম পৰিমাণৰ চি ৩ আৰু চি ৪ ধাৰা প্ৰদানৰ অনুমতি প্ৰদান কৰিছে।
• ঔষধ বিভাগ, ৰাসায়নিক আৰু পেট্ৰ’কেমিকেল বিভাগ (ডিচিপিচি), আৰু উদ্যোগ আৰু আভ্যন্তৰীণ বাণিজ্য প্ৰসাৰ বিভাগ (ডিপিআইআইটি)ৰ পৰা পোৱা অনুৰোধৰ ভিত্তিত ঔষধ আৰু ৰাসায়নিক খণ্ডৰ কোম্পানীসমূহৰ বাবে এলপিজি পুলৰ পৰা প্ৰতিদিনে ১০০০ মেট্ৰিক টনৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
• ২০২৬ চনৰ ৯ এপ্ৰিলৰ পৰা প্ৰায় ২০০০ মেট্ৰিক টন প্ৰপাইলিন বিক্ৰী হৈছে।
খুচুৰা ইন্ধনৰ উপলব্ধতা আৰু মূল্য নিৰ্ধাৰণৰ ব্যৱস্থা
• সমগ্ৰ দেশৰ খুচুৰা বিপণীসমূহ স্বাভাৱিকভাৱে চলি আছে।
• মধ্যপ্ৰাচ্যৰ সংকটৰ ফলত খাৰুৱা তেলৰ মূল্য অস্বাভাৱিকভাৱে বৃদ্ধি পাইছে; কিন্তু গ্ৰাহকক সুৰক্ষা দিবলৈ ভাৰত চৰকাৰে পেট্ৰল আৰু ডিজেলৰ আবকাৰী শুল্ক প্ৰতি লিটাৰত ১০ টকা হ্ৰাস কৰিছে।
• ১১.০৪.২০২৬ তাৰিখৰ গেজেট অধিসূচনাৰ জৰিয়তে ভাৰত চৰকাৰে ডিজেলৰ ৰপ্তানি শুল্ক প্ৰতি লিটাৰত ৫৫.৫০ টকা আৰু এ টি এফৰ ৰপ্তানি শুল্ক প্ৰতি লিটাৰত ৪২ টকালৈ বৃদ্ধি কৰি এই সামগ্ৰীসমূহৰ ঘৰুৱা বজাৰত উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰিছে।
• পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ নিয়মীয়া খুচুৰা মূল্য অপৰিৱৰ্তিত হৈ আছে, আৰু ৰাজহুৱা খণ্ডৰ উদ্যোগ আৰু বিপণন কোম্পানীসমূহৰ খুচুৰা বিপণীসমূহত মূল্য বৃদ্ধি হোৱা নাই।
কেৰাচিনৰ উপলব্ধতা আৰু বিতৰণৰ ব্যৱস্থা
• নিয়মীয়া আবণ্টনৰ উপৰিও ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চললৈ ৪৮ হাজাৰ কিলোলিটাৰ কেৰাচিনৰ অতিৰিক্ত আবণ্টন দিয়া হৈছে।
• ১৮খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে এছ কে অ’ আবণ্টনৰ আদেশ জাৰি কৰিছে, আনহাতে হিমাচল প্ৰদেশ আৰু লাডাখত কোনো ধৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ৰিপ’ৰ্ট দিয়া হোৱা নাই।
সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু জাহাজ চলোৱাৰ কাৰ্য্যকলাপ
বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে অঞ্চলটোত চলাচল কৰা ভাৰতীয় জাহাজ আৰু নাৱিকসকলৰ সুৰক্ষা সুনিশ্চিত কৰাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে। মন্ত্ৰালয়ে উল্লেখ কৰিছে যে-
• নাৱিকসকলৰ কল্যাণ আৰু নিৰৱচ্ছিন্ন সামুদ্ৰিক কাৰ্য্যকলাপ নিশ্চিত কৰিবলৈ মন্ত্ৰালয়ে বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়, ভাৰতীয় দূতাবাস, আৰু সামুদ্ৰিক অংশীদাৰসকলৰ সৈতে সমন্বয় অব্যাহত ৰাখিছে।
• অঞ্চলটোৰ সকলো ভাৰতীয় নাৱিক নিৰাপদ, আৰু যোৱা ২৪ ঘন্টাত ভাৰতীয় পতাকা থকা জাহাজৰ সৈতে জড়িত কোনো ঘটনা সংঘটিত হোৱা নাই।
• ডিজি শ্বিপিং কণ্ট্ৰল ৰুমে সক্ৰিয় হোৱাৰ পিছত ৬,৫৮০টাতকৈও অধিক কল আৰু ১৩,৭১৯টা ইমেইল চম্ভালিছে। যোৱা ২৪ ঘন্টাত ১৩১টা ফোন আৰু ২৭৬টা ইমেইল লাভ কৰিছে।
• ডি জি শ্বিপিঙে এতিয়ালৈকে উপসাগৰীয় অঞ্চলৰ বিভিন্ন স্থানৰ পৰা যোৱা ২৪ ঘণ্টাত ৮০ জন নাৱিককে ধৰি ২৪১৭ জনতকৈ অধিক ভাৰতীয় নাৱিকক নিৰাপদে ঘূৰি অহাত সহায় কৰিছে।
• সমগ্ৰ ভাৰতবৰ্ষত বন্দৰৰ কাম-কাজ স্বাভাৱিকভাৱে অব্যাহত আছে, কোনো ধৰণৰ যানজঁটৰ তথ্য পোৱা নাই।
অঞ্চলটোত ভাৰতীয় নাগৰিকৰ সুৰক্ষা
বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে উপসাগৰীয় আৰু পশ্চিম এছিয়া অঞ্চলৰ উন্নয়নসমূহ নিৰন্তৰ নিৰীক্ষণ কৰি আছে আৰু অঞ্চলটোৰ ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সুৰক্ষা, নিৰাপত্তা, আৰু মংগল নিশ্চিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত বিশেষ গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিছে। জনোৱা হৈছিল যে:
• বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ত নিৰ্দিষ্ট নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ কাৰ্যক্ষম হৈ আছে আৰু ভাৰতীয় দূতাবাসৰ সৈতে সমন্বয়ত কাম কৰি আছে।
• তথ্য বিনিময় আৰু প্ৰচেষ্টাসমূহৰ উন্নত সমন্বয়ৰ বাবে বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ সৈতে নিয়মীয়াকৈ যোগাযোগ কৰি আছে।
• ভাৰতীয় মিছন আৰু দূতাবাসসমূহে ২৪ ঘণ্টীয়া হেল্পলাইন সেৱা প্ৰদান কৰি আছে আৰু ভাৰতীয় নাগৰিকসকলক সহায় কৰাত সক্ৰিয়ভাৱে জড়িত হৈ আছে। স্থানীয় চৰকাৰৰ সৈতেও অহৰহ সংস্পৰ্শত থাকে।
• স্থানীয় চৰকাৰৰ নিৰ্দেশনা, বিমান আৰু ভ্ৰমণৰ অৱস্থা, কনছুলাৰ সেৱা, আৰু আমাৰ সম্প্ৰদায়ক সহায় কৰিবলৈ গ্ৰহণ কৰা বিভিন্ন কল্যাণমূলক ব্যৱস্থাৰ তথ্যকে ধৰি নিয়মিতভাৱে আপডেট কৰা পৰামৰ্শ জাৰি কৰা হৈছে।
• ভাৰতীয় দূতাবাসে অঞ্চলটোৰ ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সৈতে সক্ৰিয়ভাৱে জড়িত হৈ থাকে, য’ত বিভিন্ন সংঘ, সংস্থা, পেছাদাৰী গোট, ভাৰতীয় কোম্পানী, আৰু অন্যান্য অংশীদাৰসকলো অন্তৰ্ভুক্ত।
• আমাৰ মিছনসমূহে অঞ্চলটোৰ জাহাজত থকা ভাৰতীয় ক্ৰু সদস্যসকলক স্থানীয় কৰ্তৃপক্ষ আৰু সংস্থাসমূহৰ সৈতে সমন্বয়, কনছুলাৰ সহায় প্ৰদান, ভাৰতলৈ ঘূৰি অহাৰ অনুৰোধৰ সুবিধা প্ৰদানকে ধৰি সকলো সম্ভৱপৰ সহায় আগবঢ়াইছে।
• যিবোৰ দেশৰ আকাশমাৰ্গ মুকলি, সেইবোৰ দেশৰ পৰা বিমান সেৱা অব্যাহত আছে। ২৮ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা এই অঞ্চলৰ পৰা প্ৰায় ১০,১০,০০০ যাত্ৰী ভাৰতলৈ যাত্ৰা কৰিছে।
• ইউ এ ইত বিমান সংস্থাসমূহে কাৰ্য্যকৰী আৰু নিৰাপত্তাৰ কথাৰ ভিত্তিত ইউ এ ই আৰু ভাৰতৰ মাজত সীমিত অ-নিৰ্ধাৰিত বাণিজ্যিক বিমান সেৱা অব্যাহত ৰাখিছে আৰু আজি ইউ এ ই আৰু ভাৰতৰ মাজত প্ৰায় ১০০খন বিমান সেৱাৰ সম্ভাৱনা আছে।
• ছৌদি আৰব আৰু ওমানৰ বিভিন্ন বিমানবন্দৰৰ পৰা ভাৰতীয় গন্তব্যস্থানলৈ বিমান সেৱা অব্যাহত আছে।
• কাটাৰৰ আকাশমাৰ্গ আংশিকভাৱে মুকলি হোৱাৰ লগে লগে কাটাৰ এয়াৰৱেজে আজি ভাৰতলৈ প্ৰায় ১০খন বিমান চলাচল কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে।
• কুৱেইটৰ আকাশমাৰ্গ বন্ধ হৈ আছে। জাজিৰা এয়াৰৱেজ আৰু কুৱেইট এয়াৰৱেজে ছৌদি আৰৱৰ ডাম্মাম বিমানবন্দৰৰ পৰা ভাৰতলৈ অ-নিৰ্ধাৰিত বাণিজ্যিক বিমান চলাই আছে।
• বাহৰেইনৰ আকাশমাৰ্গ মুকলি। গালফ এয়াৰে বাহৰেইনৰ পৰা ভাৰতলৈ সীমিত বিমান চলাচল কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে আৰু বৰ্তমান ছৌদি আৰৱৰ ডাম্মাম বিমানবন্দৰৰ পৰা ভাৰতৰ বিভিন্ন গন্তব্যস্থানলৈ অনিয়মিত বিমান সেৱা চলাই আছে।
• ইৰাকৰ আকাশমাৰ্গ সীমিত বিমান সেৱাৰ সৈতে মুকলি, অঞ্চলটোৰ গন্তব্যস্থানসমূহলৈ আগলৈ যাত্ৰা উপলব্ধ।
• তেহৰাণত থকা ভাৰতীয় দূতাবাসে এই পৰ্যন্ত ১০৩১ জন ভাৰতীয় ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু ৬৫৭ জন ভাৰতীয় মাছমৰীয়াকে ধৰি ২৩৪৮ জন ভাৰতীয় নাগৰিকক ইৰাণৰ পৰা আৰ্মেনিয়া আৰু আজাৰবাইজান হৈ ভাৰতলৈ যোৱাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে।
• ইজৰাইলৰ আকাশমাৰ্গ আংশিকভাৱে মুকলি যদিও সীমিত বিমান সেৱা চলি আছে। জৰ্ডান আৰু ইজিপ্ত হৈ ভাৰতলৈ যাত্ৰা ভাৰতীয় নাগৰিকৰ বাবে আগৰ দৰেই মসৃণ হৈ আছে।