ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
আই ই ভি পি ২০২৬: বিশ্বই প্ৰত্যক্ষ কৰিলে ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰৰ উৎসৱ
২২খন দেশৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিনিধিয়ে ভাৰতৰ নিৰ্বাচনৰ পৰিকল্পনা, পৰিসৰ আৰু ভোটাৰৰ অংশগ্ৰহণক প্ৰশংসা কৰে
11 APR 2026 3:51PM by PIB Guwahati
১) কেৰালা, পুডুচেৰী আৰু অসম বিধানসভা নিৰ্বাচনে বিশ্বৰ দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰিছে। ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় নিৰ্বাচনী দৰ্শনাৰ্থী কাৰ্যসূচী (আই ই ভি পি) ২০২৬ৰ অংশ হিচাপে ২২খন দেশৰ ৩৮ জন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিনিধিয়ে ভাৰতৰ নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াৰ পৰিসৰ, নিখুঁততা আৰু সজীৱতা ওচৰৰ পৰা প্ৰত্যক্ষ কৰিলে।
২) নিৰ্বাচনৰ এনে অভিজ্ঞতাক “গণতন্ত্ৰৰ প্ৰকৃত উৎসৱ” বুলি অভিহিত কৰি প্ৰতিনিধিসকলে নিৰ্বাচনত অভিলেখ সংখ্যক ভোটাৰৰ অংশগ্ৰহণ, নিখুঁত পৰিকল্পনা আৰু নিৰ্বাচন সুকলমে অনুষ্ঠিত কৰাৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে।
“ভাৰতৰ নিৰ্বাচন, এয়া সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে গণতন্ত্ৰৰ এক প্ৰকৃত উৎসৱ, মোক যি কথাই আপ্লুত কৰিছে সেয়া হৈছে মানুহে ভোটদানৰ প্ৰতি দেখুওৱা উৎসাহ। আমি এই প্ৰক্ৰিয়াৰ পৰাহে শিকিব পাৰো, ই এক বিশাল প্ৰক্ৰিয়া আৰু ইয়াক সঠিকভাৱে ৰূপায়ণ কৰা হৈছে” - শ্ৰীমান ব্ৰানিমিৰ ফাৰ্কাছ, ক্ৰ’ৱেচিয়া
৩) আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিনিধিসকলে অসম, কেৰালা আৰু পুডুচেৰীত কৰা দুদিনীয়া ভ্ৰমণ (৮-৯ এপ্ৰিল)ৰ সময়ত বিতৰণ কেন্দ্ৰসমূহ পৰিদৰ্শন কৰে। তাত তেওঁলোকে সুপৰিকল্পিত লজিষ্টিক আৰু নিৰ্ধাৰিত এছ অ' পিৰ জৰিয়তে নিৰ্বাচনী সামগ্ৰীৰ লগতে ভোটগ্ৰহণকাৰী দলসমূহৰ গতিবিধি পৰ্যবেক্ষণ কৰে।
৪) প্ৰতিনিধিসকলে সংশ্লিষ্ট ৰাজ্যৰ মুখ্য নিৰ্বাচনী বিষয়া আৰু ৰাজ্যিক আৰক্ষী ন’ডেল বিষয়াৰ সৈতেও নিৰ্বাচনৰ সামগ্ৰিক পৰিচালনাৰ লগতে নিৰাপত্তাৰ ব্যৱস্থাৰ বিষয়ত মত বিনিময় কৰে। তেওঁলোকে মুখ্য নিৰ্বাচনী বিষয়াৰ কাৰ্যালয়ত ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰসমূহৰ ১০০% ৱেবকাষ্টিং নিৰীক্ষণৰ বাবে স্থাপন কৰা চিচিটিভি নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষসমূহকো “স্বচ্ছতাৰ শক্তিশালী স্তম্ভ” বুলি অভিহিত কৰে।
“ভাৰতত নিৰ্বাচনৰ প্ৰক্ৰিয়াৰ পৰা নিশ্চিতভাৱে শিকিবলগীয়া আছে" শ্ৰীমান উক-কিব এস্পাডাছ এংকোনা, মেক্সিকো
৫/ ভোটদানৰ দিনা পুৱা প্ৰতিনিধিসকলে মক প’ল পৰ্যবেক্ষণ কৰে। ইয়াৰ পিছত এই ২২খন দেশৰ প্ৰতিনিধিয়ে পৃথকে পৃথকে অসমৰ (কামৰূপ মেট্ৰ’ আৰু কামৰূপ গ্ৰাম্য), কেৰালা (কোচি আৰু তিৰুৱনন্তপুৰম), পুডুচেৰীৰ ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰ পৰিদৰ্শন কৰি প্ৰকৃত ভোটগ্ৰহণ প্ৰক্ৰিয়াৰ সাক্ষী হয়।
৬) তেওঁলোকে ভোট কেন্দ্ৰসমূহত ৰেম্প, হুইল চেয়াৰ, স্বেচ্ছাসেৱক, আৰু ক্ৰেচৰ সুবিধাসমূহৰ লগতে মহিলা তথা বিশেষভাৱে সক্ষম লোকসকলে (পিডব্লিউডি) পৰিচালনা কৰা ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰসমূহকে ধৰি সৰ্বাংগীন, অংশগ্ৰহণমূলক আৰু সহজে উপলব্ধ বৈশিষ্ট্যসমূহৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে।
“এয়া উচ্চতম পৰ্যায়ৰ অন্তৰ্ভুক্তিৰ নিদৰ্শন" শ্ৰীমতী ফাহিমা আৰাফাত আব্দাল্লাহ, কেনিয়া
“ভোটকেন্দ্ৰসমূহ কেনেকৈ সংগঠিত কৰা হৈছে, সুবিধাসমূহ অতি ভালদৰে কৰা হৈছে, হুইল চেয়াৰ, ক্ৰেচৰ সুবিধা ৰখা হৈছে” শ্ৰী পৌলাছ শ্বিগৱেধা, নামিবিয়া
৭) প্ৰতিনিধিসকলে জিলা পৰ্যায়ৰ সংবাদ মাধ্যমৰ নিৰীক্ষণ কেন্দ্ৰসমূহ পৰিদৰ্শন কৰি ৱেবকাষ্টিঙৰ জৰিয়তে নিৰ্বাচনৰ নিৰন্তৰ তদাৰকী কৰাৰ বিষয়ৰ শলাগ লয়। তেওঁলোকে ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰত পৰিৱেশ অনুকূল তথা বহনক্ষম নিৰ্বাচনী পদ্ধতি প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ অনুষ্ঠিত কৰা বৃক্ষৰোপন কাৰ্যসূচীতো অংশগ্ৰহণ কৰে।
“ভাৰতৰ ক্ষেত্ৰত এটা ডাঙৰ কথা হ’ল ইভিএমৰ ব্যৱহাৰ...আমি শিকি অহা কিছুমান কথা আমি ঘৰলৈ লৈ যাব পাৰিম আৰু চাম যে আমি ইয়াক কেনেকৈ কাৰ্যকৰী কৰিব পাৰো, ই এটা উৎসৱৰ দৰে, এইটোৱেই হ’ব লাগে শক্তি” শ্ৰীমান আবুবক্কৰ মাহমুদ কোৰোমা, ছিয়েৰা লিয়ন
৮) তেওঁলোকে পুডুচেৰীত ফ্লাইং স্কোয়াড, ড্ৰোন ভিত্তিক নিৰীক্ষণ,আদৰণি জনোৱা ৰবট নীলাৰ দৰে উদ্ভাৱনীমূলক পদক্ষেপসমূহো প্ৰত্যক্ষ কৰে। সতৰ্কতা বৃদ্ধিৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাই প্ৰতিনিধিসকল আপ্লুত কৰে । কেৰালাত তেওঁলোকে জেন জেড–থিমযুক্ত ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰ পৰিদৰ্শন কৰি প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভোটদান কৰাসকলৰ উৎসাহৰ শলাগ লয়, আনহাতে অসমৰ কামৰূপ (গ্ৰাম্য)ত প্ৰতিনিধিসকলে ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰত স্বাস্থ্য পৰীক্ষাৰ সুবিধাও গ্ৰহণ কৰি তেনে পদক্ষেপৰ প্ৰশংসা কৰে।
৯) ভোটগ্ৰহণৰ নিৰৱচ্ছিন্ন পৰিচালনা আৰু ভোটাৰৰ অধিক ভোটদানে প্ৰতিনিধিসকলৰ মনত বিশেষ ছাপ পেলায়। নিৰ্বাচন পৰিচালনাৰ পৰিসৰ তথা ইয়াৰ সাক্ষী হোৱাৰ সুযোগ পোৱাৰ বাবে ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগৰ প্ৰতি তেওঁলোকে কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰাৰ লগতে স্বচ্ছতা, সৰ্বাংগীনতা আৰু উৎকৃষ্টতাৰ প্ৰতি থকা ভাৰতৰ দায়বদ্ধতাক প্ৰশংসা কৰে। “বিশ্বই শিকিবলৈ বাট চাই থকাৰ সময়তে ভাৰতে অতুলনীয় পৰিসৰত নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত মাপকাঠী নিৰ্ধাৰণ কৰি আহিছে, সঁচাকৈয়ে এয়া গণতন্ত্ৰৰ উৎসৱ।”
১০) আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় নিৰ্বাচনী দৰ্শনাৰ্থী কাৰ্যসূচী (আই ই ভি পি) হৈছে ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগৰ এক বিশেষ পদক্ষেপ , যাৰ লক্ষ্য হৈছে নিৰ্বাচন ব্যৱস্থাপনা সংস্থা (ই এম বি) আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংস্থাসমূহৰ সৈতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা তথা সংযোগ গঢ়ি তোলা। এই কাৰ্যসূচীয়ে ভাৰতৰ নিৰ্বাচনী কাঠামো, প্ৰতিষ্ঠানিক ব্যৱস্থা আৰু কাৰ্য্যকৰী স্থাপত্যৰ এক বিস্তৃত আভাস প্ৰদান কৰে, একে সময়তে প্ৰতিনিধিসকলক নিৰ্বাচন ব্যৱস্থাপনাৰ উত্তম পদ্ধতি তথা উদ্ভাৱনৰ সৈতেও পৰিচিত কৰে।
টোকা: আই ই ভি পি ২০২৬ৰ অধীনত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিনিধিসকলৰ মন্তব্যৰ ইউটিউব লিংক।

Election Commission
IEVP 2026: World watches India’s Festival of Democracy
International Delegates from 22 Countries laud Planning, Scale, & Voter Participation
11 APR 2026 3:51PM by PIB Delhi
1. Legislative Assembly Elections in Kerala, Puducherry, and Assam have drawn global attention, as 38 international delegates from 22 countries witnessed firsthand, the scale, precision, and vibrancy of India’s electoral process, as part of Election Commission of India’s International Election Visitors’ Programme (IEVP) 2026.
2. Describing the experience as “a true festival of democracy,” delegates expressed admiration for the record voter participation, meticulous planning, & seamless execution of polls by the ECI. “Indian Voting, this is a true festival of democracy for the whole world what is overwhelming for me is enthusiasm of people to vote. We can only learn from this process, it’s a huge process and done right” Mr. Branimir Farkas, Croatia
3. The international delegates began their two-day visit (April 8-9) to Assam, Kerala, and Puducherry by visiting the dispatch and distribution centers, where they observed the systematic movement of polling parties along with election materials through well-planned logistics & established SOPs.
4. Delegates also interacted with Chief Electoral Officers and State Police Nodal Officers of the respective states on the overall conduct of elections, as well as security arrangements. They also visited the CCTV control rooms set up for monitoring the 100% webcasting of Polling stations at the CEO offices, describing them as a “strong pillar of transparency”.
“The process of election in India is certainly a place to learn" Mr. Uuc-Kib Espadas Ancona, Mexico
1. On the poll day morning, delegates observed mock polls. Thereafter, delegates from these 22 countries seperately visited polling stations in Assam (Kamrup Metro and Kamrup Rural), Kerala (Kochi and Thiruvananthapuram), and Puducherry to witness the actual polling process.
2. They expressed their appreciation for the inclusive, participative, and accessible features at the polling stations including ramps, wheelchairs, volunteers, and crèche facilities as well as dedicated polling stations managed by women and persons with disabilities (PwDs).
“Inclusivity of highest order" Ms. Fahima Araphat Abdallah, Kenya
“We are very impressed with how the polling stations have been organized, the facilities have been prepared very well, wheelchair, creche facilities” Mr. Paulus Shigwedha, Namibia
1. The delegates visited district-level media monitoring centers and applauded the continuous oversight of the polls through webcasting. They also participated in plantation drives at polling stations, showcasing eco-friendly and sustainable election practices.
One of the great things about India is use of EVMs…some of the things that we have learnt we will be able to take home and see how we could implement it, it’s like a festival, this should be the sprit” Mr. Abubakarr Mahmoud Koroma, Sierra Leone
1. In Puducherry, delegates were impressed by enhanced vigilance measures such as flying squads, drone-based monitoring, and innovative initiatives like the welcoming robot, Nila. In Kerala, they visited a Gen Z–themed polling booth and appreciated the enthusiasm of first- time voters, while in Kamrup (Rural), Assam, delegates applauded and also availed themselves of health checkup facilities at polling stations.
2. The seamless conduct of polling and high voter turnout left a strong impression on the visiting teams. They expressed gratitude to the Election Commission of India for the opportunity to witness the scale and grandeur of election management and commended its commitment to transparency, inclusivity, and excellence. “While the world watches to learn, India continues to set benchmarks in conducting elections at an unparalleled scale, truly a festival of democracy.”
3. The International Election Visitors’ Programme (IEVP) is a flagship initiative of the Election Commission of India aimed at fostering international cooperation and engagement with Election Management Bodies (EMBs) and international organisations. The programme provides a comprehensive overview of India’s electoral framework, institutional mechanisms, and operational architecture, while familiarising delegates with best practices and innovations in election management.
Note: Annexure YouTube links for testimonials of international delegates under IEVP 2026.