Ministry of Petroleum & Natural Gas
Updates on Key Sectors in View of Developments in West Asia
Citizens advised to use digital modes for booking LPG cylinders and avoid visiting distributors unless necessary
Delivery Authentication Code (DAC) based LPG deliveries have increased from 53% in February 2026 to 90% yesterday to prevent diversion
Easy access to 5 Kg FTL cylinders without address proof; over 90,000 sold yesterday
PNG expansion gathers pace with 3.6 lakh connections gasified and over 3.9 lakh new registrations since March 2026
All Indian seafarers safe; no incident involving Indian-flagged vessels reported in past 24 hours
Port operations across India remain normal
Ministry of External Affairs continues to closely monitor the evolving situation in the Gulf and West Asia region
Flight situation continues to improve; over 7,02,000 passengers return to India since Feb 28
05 APR 2026 2:38PM by PIB Delhi
In light of the evolving situation in West Asia, the Government of India remains actively engaged in ensuring preparedness and seamless functioning across key sectors. The following update outlines the measures being undertaken in the areas of energy supply, maritime operations, and assistance to Indian nationals in the region:
Energy Supply and Fuel Availability
Keeping in view the evolving situation, including around the Strait of Hormuz, the Ministry of Petroleum and Natural Gas continues to take necessary measures to ensure smooth and uninterrupted supply of petroleum products and LPG across the country. As per Ministry:
Public Advisory and Citizen Awareness
• Govt. is making all efforts to ensure availability of Petrol, Diesel and LPG, and citizens are advised to avoid panic purchase of petrol and diesel as well as unnecessary booking of LPG.
• Citizens are advised to beware of rumours and rely only on official sources for correct information.
• For LPG, citizens are requested to use digital modes for booking of LPG cylinders and avoid visiting LPG distributors unless necessary.
• Citizens are encouraged to use alternate fuels such as PNG, induction and electric cooktops wherever feasible.
• In the current situation, all citizens are requested to make necessary efforts to conserve energy in their daily usage.
Government Preparedness and Supply Management Measures
• Despite this war situation, Government has given highest priority to Domestic LPG and PNG, along with high priority to hospitals and educational institutions.
• The Government has already implemented several rationalisation measures on both the supply and demand side, including enhancing refinery production, increasing the booking interval from 21 to 25 days in urban areas and up to 45 days in rural areas and prioritising sectors for supply.
• Alternate fuel options like Kerosene and coal have been offered to ease pressure on LPG demand.
• Ministry of Coal has already issued order to Coal India and Singareni Collieries to allot higher quantities to States for distributing coal to small, medium and other consumers.
• States have been advised to facilitate the new PNG connections for both domestic and commercial consumers.
• Recently, Secretary (MoPNG) chaired a meeting with Additional Chief Secretaries and Principal Secretaries (Food & Civil Supplies) of all States and UTs to review the fuel supply situation and highlighted measures taken to ensure adequate availability. States were directed to prioritize LPG distribution, especially for domestic and essential needs, while maintaining strict vigilance against hoarding, diversion, and misinformation. On reports concerning FTL LPG supplies to migrant workers, States clarified that there is no disruption in LPG supply affecting migrants and that supplies remain stable. Secretary informed that states may consider managing targeted distribution of 5 kg FTL LPG cylinders, based on local requirements along with OMCs.
Coordinated efforts with States/UTs and Institutional Mechanisms
• Under Essential Commodities Act, 1955 and LPG Control Order, 2000, State Govt. are empowered to act against any hoarding and black marketing. Govt. of States/UTs have to play a primary role in monitoring and regulating supply situation of essential commodities including Petrol, Diesel and LPG. Govt. of India has reiterated the same via multiple letters and VCs to all States/UTs.
• All Chief Secretaries, ACS/Principal Secretary/Secretary Food & Civil supply of all the States/UTs are requested –
• To institutionalize daily press briefings at State/District level and issue regular public advisories.
• To setup dedicated control rooms/helplines
• To actively monitor and counter fake news / misinformation on social media.
• To intensify daily enforcement drives by District admin and to continue raids and inspections in coordination with OMCs
• To issue Commercial LPG allocation orders within their States/UTs
• To issue Superior Kerosene Oil (SKO) allocation orders for additional SKO allotted to the States/UTs.
• To fast track CGD expansion incl. expediting RoW/RoU permissions, 24x7 work permissions etc.
• To promote PNG adoptions and alternate fuels.
• To nominate senior nodal officers for coordination with MoPNG
• All States/UTs have setup Control Rooms and District Monitoring Committees to curb hoarding/black marketing instances.
• Govt. of India vide letter dated 27.03.2026 and 02.04.2026 have requested Chief Secretaries of all States/UTs to intensify proactive & regular public communication, conduct daily press briefs at appropriate senior level along with timely dissemination of accurate information through social and electronic media to effectively counter misinformation and to reassure citizens regarding adequate availability and smooth distribution of LPG.
• Currently, 22 States/UTs are issuing/carrying out press briefs.
Enforcement and Monitoring Actions
• Raids continue to be carried out in many of the States/UTs to check the hoardings and black marketing of LPG. Since March, more than 50,000 cylinders have been seized by the joint teams of States/ UTs and PSU OMC officials.
• PSU OMCs officials have been directed to strengthen the system of surprise inspection to deter any instance of hoardings/black marketing.
• PSU OMCs have issued more than 1400 show cause notices to LPG distributorships till date. Further, 36 LPG distributorships have been suspended till date.
LPG Supply
Domestic LPG Supply Status:
• No reported dry-out at LPG distributorships.
• Online LPG cylinder bookings have increased to 95% on industry basis yesterday.
• To prevent diversion at the distributor level, Delivery Authentication Code (DAC) based deliveries have been increased from 53% (Feb-2026) to 90% yesterday.
• More than 51 Lakh Domestic LPG Cylinders were delivered yesterday.
Commercial LPG Supply and Allocation Measures:
• Govt. of India vide order dated 01.04.2026 has permitted Refining companies including Petrochemical Complexes in India to make available certain minimum quantities of C3 & C4 streams for critical sectors like Department of Pharmaceuticals, Department of Food & Public Distribution, Department of Chemicals & Petro Chemicals etc. based on specific quantity and refinery source as determined by the Centre for High Technology (CHT).
• Govt. of India has decided to allocate total commercial allocation to 70% of the pre-crises level incl. 10% reform based.
• Yesterday, more than 90,000 – 5Kg FTL cylinders have been sold.
• Since 23rd March 2026, about 6.6 Lakh – 5 Kg FTL cylinders have been sold.
• The 5 Kg FTL cylinders are available at nearby LPG Distributorships and can be purchased by showing any valid ID proofs. No address proof is required.
• A three-member committee of Executive Directors of IOCL, HPCL and BPCL, in consultation with State authorities and industry bodies finalises the plan for the sale of Commercial LPG in the States/UTs.
• A total of 78833 MT of Commercial LPG has been sold since 14th March 2026.
Natural Gas Supply and PNG Expansion Initiatives
• Consumers have been prioritised with 100% supplies to D-PNG and CNG-Transport.
• Supply to operating Urea plants is now steady at around 70-75% of their last 06-month average consumption. Considering the available inventory and scheduled LNG cargo arrivals, overall gas supply available to fertilizer plants will be increased to approximately 90% of their average consumption over the preceding six months, effective 06.04.2026. Additionally, gas supply to other industrial and commercial sectors, including supplies through City Gas Distribution (CGD) networks, will be enhanced by a further 10%, effective 06.04.2026.
• CGD entities have also been advised by Govt. of India to prioritize PNG connections for commercial establishments such as restaurants, hotels and canteens across all their Geographical Areas, to address concerns regarding the availability of commercial LPG.
• CGD Companies like IGL, MGL, GAIL Gas and BPCL have offered incentives for taking domestic and Commercial PNG connections.
• Govt. of India has requested Govt. of States/UTs and Central Ministries to expedite approval of applications required for expansion of CGD network.
• Govt. of India vide letter dated 18.03.2026 has offered all States/UTs additional 10% allocation of commercial LPG to States provided they can help in long term transition from LPG to PNG. 12 States are getting additional Commercial LPG allocation under reform measures of PNG expansion. In addition to this, 1 UT’s application has been received and is under examination.
• PNGRB vide its order dated 23.03.2026 has directed all CGD entities to make all out efforts to connect residential schools & colleges, hostels, community kitchens, anganwadi kitchens etc. through PNG within 5 days, wherever pipeline infrastructure is available in near vicinity.
• Ministry of Road, Transport & Highways vide letter dated 24.03.2026 has stated that they have adopted “Accelerated Approval Framework for CGD Infrastructure with reduced timelines” as a special measure for 3 months wherein applications pertaining to CGD infrastructure shall be processed on priority.
• Govt. of India vide Gazette dated 24.03.2026 has notified the Natural Gas and Petroleum Products Distribution (Through Laying, Building, Operation and Expansion of Pipelines and Other Facilities) Order, 2026 under the Essential Commodities Act, 1955. The Order provides a streamlined and time-bound framework for laying and expanding pipelines across the country, addressing delays in approvals and access to land, and enabling faster development of natural gas infrastructure, including in residential areas. It is expected to accelerate PNG network growth, enhance last-mile connectivity, and support the transition to cleaner fuels, thereby strengthening energy security and advancing India’s gas-based economy.
• Ministry of Defence vide letter 27.03.2026 has issued a short-term policy modification, effective until June 30, 2026, to expedite the installation of PNG infrastructure in all residential areas/unit lines of defence.
• PNGRB has directed CGD entities to expedite D-PNG connections. Also, the National PNG Drive 2.0 (01.01.2026-31.03.2026) has now been extended till 30.06.2026 to sustain momentum in PNG expansion.
• Since March 2026, about 3.6 Lakh PNG connections have been gasified. Further, more than 3.9 Lakh customers have been registered for new connections.
Crude Position and Refinery Operations
• All refineries are operating at high capacity, with adequate crude inventories in place. The country is also maintaining sufficient stocks of petrol and diesel.
• Domestic LPG production from refineries has been increased to support domestic consumption.
Retail Fuel Availability and Pricing Measures
• All Retail outlets are operating normally across the country.
• Middle East crises has resulted into abnormal increase in the crude prices. In order to protect consumers from this impact, the Government of India has decided to absorb a part of this burden through a reduction in excise duties on petrol and diesel by Rs. 10/litre.
• Further, Govt. of India has imposed export levy of Rs 21.5 per litre on diesel and Rs 29.5 per litre on aviation turbine fuel (ATF) to ensure availability of these products in the domestic market.
• Regular retail prices for petrol and diesel are unchanged.
• The Government reiterates its advice not to believe rumours. In order to curb rumours, the state governments have also been requested to disseminate correct information through press briefings.
Kerosene Availability and Distribution Measures
• Additional allocation of 48000 KL of Kerosene over and above the regular allocation has been made to all the States/UTs.
• Govt. of India vide Gazette notification dated 29.03.2026 has facilitated distribution of PDS SKO in PDS SKO Free States/UTs for cooking and lighting purpose only –
• A maximum of two PSU OMC service stations per district (preferably Company Owned Company Operated) are permitted to store up to 5,000 litres of PDS SKO.
• These PSU OMC service stations shall be designated by the State Government or UT administration in each district.
• 18 States/UTs have issued SKO allocation orders. Further, Himachal Pradesh and Ladakh have communicated that there is no SKO requirement in the State/UT.
Maritime Safety and Shipping Operations
Steps have been taken to safeguard Indian vessels and seafarers operating in the region, by the Ministry of Ports, Shipping and Waterways. The Ministry stated that:
• The Ministry of Ports, Shipping and Waterways continues to closely monitor shipping movements, port operations and the safety of Indian seafarers, while ensuring continuity of maritime trade.
• All Indian seafarers in the region are safe, and no incident involving Indian-flagged vessels has been reported in the past 24 hours.
• A total of 17 Indian-flagged vessels with 460 Indian seafarers remain in the western Persian Gulf region, with DG Shipping, in coordination with ship owners, RPSL agencies and Indian Missions, actively monitoring the situation.
• The DG Shipping Control Room remains operational 24x7 and has handled 5088 calls and 10547 emails since activation; in the past 24 hours, 73 calls and 122 emails have been received.
• DG Shipping has facilitated the safe repatriation of over 1479 Indian seafarers so far, including 159 in the last 24 hours from airports and various regional locations across the Gulf.
• Port operations across India remain normal, with no congestion reported, as confirmed by State Maritime Boards of Gujarat, Maharashtra, Goa, Kerala, Andhra Pradesh and Puducherry.
• The Ministry continues to coordinate with the Ministry of External Affairs, Indian Missions and maritime stakeholders to ensure seafarer welfare and uninterrupted maritime operations.
Safety of Indian Nationals in the Region
Across the region, Indian Missions and Posts remain in close contact with the Indian community, while continuing to provide assistance and issue necessary advisories for their safety and well-being. As informed by Ministry of External Affairs:
• A total of 345 Indian fishermen stranded in Iran have returned home yesterday. The Embassy in Tehran facilitated their movement from South Iran to Armenia, from where they boarded flights to Chennai.
• Ministry of External Affairs continues to closely monitor the evolving situation in the Gulf and West Asia region, with safety, security and welfare of Indian nationals as the highest priority. A dedicated control room remains operational, with regular coordination with States/UTs and Indian Missions.
• Missions and Posts are operating round-the-clock helplines, issuing advisories, and engaging with Indian community associations, companies and local authorities. Assistance includes visas, consular services, transit facilitation and logistical support.
• Welfare of Indian students remains a priority. Missions are coordinating with local authorities, Indian schools, Boards and the National Testing Agency to address academic concerns.
• Missions are in continuous contact with Indian crew on vessels, providing consular support, facilitating family communication and assisting in return requests.
• Flight situation continues to improve; since Feb 28, around 7,02,000 passengers have travelled from the region to India.
• UAE: Limited non-scheduled flights continue; around 90 flights expected to India.
• Saudi Arabia and Oman: Flights operating from multiple airports to India.
• Qatar: Partial airspace opening; around 8–10 flights expected today.
• Kuwait and Bahrain: Airspace closed; flights operating via Dammam (Saudi Arabia) to India.
• Iran: Travel being facilitated via Armenia and Azerbaijan.
• Israel: Travel being facilitated via Egypt and Jordan.
• Iraq: Travel being facilitated via Jordan and Saudi Arabia.
• Mortal remains of an Indian national, who tragically lost his life in an attack on a ship off the coast of Oman, have been brought back to India, and all necessary assistance is being extended to the bereaved family.

ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ବିକାଶକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଅପଡେଟ୍
ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ନାବିକ ସୁରକ୍ଷିତ; ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟାରେ କୌଣସି ଘଟଣା ରିପୋର୍ଟ ହୋଇନାହିଁ
ଭାରତ ସାରା ବନ୍ଦର ପରିଚାଳନା ସ୍ୱାଭାବିକ
ବଙ୍ଗୋପସାଗର ଓ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର କଡ଼ା ନଜର
ଉଡ଼ାଣ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଉନ୍ନତି; ଫେବୃଆରୀ ୨୮ ପରଠାରୁ ଭାରତ ଫେରିଛନ୍ତି ୭,୦୨,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀ
05 APR 2026 2:38PM by PIB Bhubaneswar
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ବଢୁଥିବା ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ଭାରତ ସରକାର ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ସୁଗମ କାର୍ଯ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି। ନିମ୍ନଲିଖିତ ଅପଡେଟ୍ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଣ, ସାମୁଦ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ବର୍ଣ୍ଣନା କରେ:
ଶକ୍ତି ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଇନ୍ଧନ ଉପଲବ୍ଧତା
ହର୍ମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀ ସମେତ ବିକଶିତ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସାରା ଦେଶରେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ଏଲପିଜି ର ସୁଗମ ଏବଂ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଆସୁଛି। ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅନୁଯାୟୀ:
ସାର୍ବଜନୀନ ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ନାଗରିକ ସଚେତନତା
ସରକାର ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲ ଏବଂ ଏଲପିଜିର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି, ଏବଂ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ଆତଙ୍କିତ କ୍ରୟ ଏବଂ ଏଲପିଜି ର ଅନାବଶ୍ୟକ ବୁକିଂ ଏଡାଇବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଗୁଜବ ପ୍ରତି ସତର୍କ ରହିବାକୁ ଏବଂ ସଠିକ୍ ସୂଚନା ପାଇଁ କେବଳ ସରକାରୀ ଉତ୍ସ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ଏଲପିଜି ପାଇଁ, ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ବୁକିଂ ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ୍ ମୋଡ୍ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ନହେଲେ ଏଲପିଜି ବିତରକମାନଙ୍କୁ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାରୁ ବଞ୍ଚିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଯେଉଁଠାରେ ସମ୍ଭବ ପିଏନଜି, ଇଣ୍ଡକ୍ସନ୍ ଏବଂ ବୈଦ୍ୟୁତିକ କୁକଟପ୍ ଭଳି ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି।
ବର୍ତ୍ତମାନ ପରିସ୍ଥିତିରେ, ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଦୈନନ୍ଦିନ ବ୍ୟବହାରରେ ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଉଛି।
ସରକାରୀ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ଯୋଗାଣ ପରିଚାଳନା ପଦକ୍ଷେପ
ଏହି ଯୁଦ୍ଧ ପରିସ୍ଥିତି ସତ୍ତ୍ୱେ, ସରକାର ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଏବଂ ପିଏନଜିକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହା ସହିତ ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛନ୍ତି।
ସରକାର ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଚାହିଦା ଉଭୟ ଦିଗରେ ପୂର୍ବରୁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ରିଫାଇନାରୀ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ସହରାଞ୍ଚଳରେ ବୁକିଂ ବ୍ୟବଧାନକୁ ୨୧ ରୁ ୨୫ ଦିନ ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ୪୫ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଏଲପିଜି ଚାହିଦା ଉପରେ ଚାପ କମ କରିବା ପାଇଁ କିରୋସିନ ଏବଂ କୋଇଲା ଭଳି ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନ ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କୋଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ସିଙ୍ଗାରେନି କୋଲିୟାରିଜ୍ କୁ କ୍ଷୁଦ୍ର, ମଧ୍ୟମ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ କୋଇଲା ବଣ୍ଟନ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ପରିମାଣ ଆବଣ୍ଟନ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇସାରିଛି।
ଘରୋଇ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଗ୍ରାହକ ଉଭୟଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗକୁ ସହଜ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ସମ୍ପ୍ରତି, ସଚିବ (ଏମଓପିଏନଜି) ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶର ଅତିରିକ୍ତ ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ସଚିବ (ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ନାଗରିକ ଯୋଗାଣ)ଙ୍କ ସହିତ ଏକ ବୈଠକର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରି ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଣ ସ୍ଥିତି ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ସଂସ୍ଥାଗତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରୟାସ
ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନ, ୧୯୫୫ ଏବଂ ଏଲପିଜି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଅର୍ଡର, ୨୦୦୦ ଅନୁଯାୟୀ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ଯେକୌଣସି ଗଚ୍ଛିତ ଏବଂ କଳାବଜାରୀ ବିରୁଦ୍ଧରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ କ୍ଷମତା ଦିଆଯାଇଛି। ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲ ଏବଂ ଏଲପିଜି ସମେତ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀର ଯୋଗାଣ ସ୍ଥିତି ତଦାରଖ ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଭାରତ ସରକାର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶକୁ ବହୁ ଚିଠି ଏବଂ ଭିସି ମାଧ୍ୟମରେ ସମାନ କଥା ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିଛନ୍ତି।
ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶର ସମସ୍ତ ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ, ଏସିଏସ୍/ପ୍ରମୁଖ ସଚିବ/ସଚିବ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ବେସାମରିକ ଯୋଗାଣକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି -
ରାଜ୍ୟ/ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରରେ ଦୈନିକ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସଂସ୍ଥାଗତ କରିବା ଏବଂ ନିୟମିତ ସାର୍ବଜନୀନ ପରାମର୍ଶ ଜାରି କରିବା।
ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ନକଲି ଖବର / ଭୁଲ ସୂଚନାକୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ତଦାରଖ ଏବଂ ପ୍ରତିହତ କରିବା।
ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନ ଦ୍ୱାରା ଦୈନିକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଅଭିଯାନକୁ ତୀବ୍ର କରିବା ଏବଂ ଓଏମସି ସହିତ ସମନ୍ୱୟରେ ଚଢାଉ ଏବଂ ଯାଞ୍ଚ ଜାରି ରଖିବା
ସେମାନଙ୍କ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଆବଣ୍ଟନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିବା
ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଆବଣ୍ଟିତ ଅତିରିକ୍ତ ଏସକେଓ ପାଇଁ ସୁପିରିଅର କିରୋସିନ ତେଲ (ଏସକେଓ) ଆବଣ୍ଟନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିବା।
ପିଏନଜି ଗ୍ରହଣ ଏବଂ ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା।
ଏମଓପିଏନଜି ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ପାଇଁ ବରିଷ୍ଠ ନୋଡାଲ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ମନୋନୀତ କରିବା
ଭଣ୍ଡାରଣ /କଳାବଜାର ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ମନିଟରିଂ କମିଟି ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି।
ଭାରତ ସରକାର ୨୭.୦୩.୨୦୨୬ ଏବଂ ୦୨.୦୪.୨୦୨୬ ତାରିଖର ପତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ମୁଖ୍ୟ ସଚିବମାନଙ୍କୁ ସକ୍ରିୟ ଏବଂ ନିୟମିତ ସାଧାରଣ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ତୀବ୍ର କରିବାକୁ, ସଠିକ୍ ବରିଷ୍ଠ ସ୍ତରରେ ଦୈନିକ ପ୍ରେସ୍ ବ୍ରିଫ୍ କରିବା ସହିତ ସାମାଜିକ ଏବଂ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ମାଧ୍ୟମରେ ସଠିକ୍ ସୂଚନାର ସମୟୋଚିତ ପ୍ରସାରଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଭୁଲ ସୂଚନାକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ପ୍ରତିହତ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଏଲପିଜିର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ସୁଗମ ବଣ୍ଟନ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଶ୍ୱସ୍ତ କରାଯାଇପାରିବ।
ବର୍ତ୍ତମାନ, ୨୨ ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ ଜାରି କରୁଛନ୍ତି/କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛନ୍ତି।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା ଏବଂ ତଦାରଖ କାର୍ଯ୍ୟ
ଏଲପିଜିର ହୋର୍ଡିଂ ଏବଂ କଳାବଜାରୀ ଯାଞ୍ଚ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶରେ ଚଢାଉ ଜାରି ରହିଛି। ମାର୍ଚ୍ଚ ମାସରୁ, ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ପିଏସୟୁ ଓଏମସି ଅଧିକାରୀଙ୍କ ମିଳିତ ଦଳ ଦ୍ୱାରା ୫୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ସିଲିଣ୍ଡର ଜବତ କରାଯାଇଛି।
ପିଏସୟୁ ଓଏମସି ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ହୋର୍ଡିଂ/କାଳାବଜାରୀର ଯେକୌଣସି ଉଦାହରଣକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଅଚାନକ ଯାଞ୍ଚ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ପିଏସୟୁ ଓଏମସି ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏଲପିଜି ବିତରକମାନଙ୍କୁ ୧୪୦୦ ରୁ ଅଧିକ କାରଣ ଦର୍ଶାଅ ନୋଟିସ୍ ଜାରି କରିଛନ୍ତି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୩୬ ଟି ଏଲପିଜି ବିତରକଙ୍କୁ ନିଲମ୍ବିତ କରାଯାଇଛି।
ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ
ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ସ୍ଥିତି:
ଏଲପିଜି ବିତରକରେ କୌଣସି ଡ୍ରାଇ-ଆଉଟ୍ ରିପୋର୍ଟ ହୋଇନାହିଁ।
ଗତକାଲି ଶିଳ୍ପ ଆଧାରରେ ଅନଲାଇନ୍ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ବୁକିଂ ୯୫% କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ବିତରକ ସ୍ତରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ, ଡେଲିଭରି ଅଥେଣ୍ଟିକେସନ୍ କୋଡ୍ (ଡିଏସି) ଆଧାରିତ ଡେଲିଭରି ଗତକାଲି ୫୩% (ଫେବୃଆରୀ-୨୦୨୬) ରୁ ୯୦% କୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
ଗତକାଲି ୫୧ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ବିତରଣ କରାଯାଇଥିଲା।
ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଆବଣ୍ଟନ ପଦକ୍ଷେପ:
ଭାରତ ସରକାର ୦୧.୦୪.୨୦୨୬ ତାରିଖର ଆଦେଶ ଅନୁଯାୟୀ ଭାରତରେ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ସମେତ ରିଫାଇନିଂ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କେନ୍ଦ୍ର (ସିଏଚଟି) ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପରିମାଣ ଏବଂ ରିଫାଇନାରୀ ଉତ୍ସ ଆଧାରରେ ଔଷଧ ବିଭାଗ, ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ବିଭାଗ, ରାସାୟନିକ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋ କେମିକାଲ୍ସ ବିଭାଗ ଇତ୍ୟାଦି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସର୍ବନିମ୍ନ ପରିମାଣର ସି୩ ଏବଂ ସି୪ ଷ୍ଟ୍ରିମ୍ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଛନ୍ତି।
ଭାରତ ସରକାର ୧୦% ସଂସ୍କାର ଆଧାରିତ ସମେତ ସଙ୍କଟ ପୂର୍ବ ସ୍ତରର ୭୦% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋଟ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଆବଣ୍ଟନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି।
ଗତକାଲି, ୯୦,୦୦୦ - ୫ କିଲୋଗ୍ରାମ ଏଫଟିଏଲ୍‌ ରୁ ଅଧିକ ସିଲିଣ୍ଡର ବିକ୍ରି ହୋଇଛି।
୨୩ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ ପରଠାରୁ ପ୍ରାୟ ୬.୬ ଲକ୍ଷ - ୫ କିଲୋଗ୍ରାମ ଏଫଟିଏଲ୍‌ ସିଲିଣ୍ଡର ବିକ୍ରି ହୋଇଛି।
୫ କିଲୋଗ୍ରାମ ଏଫଟିଏଲ୍‌ ସିଲିଣ୍ଡର ନିକଟସ୍ଥ ଏଲପିଜି ବିତରକମାନଙ୍କରେ ଉପଲବ୍ଧ ଏବଂ ଯେକୌଣସି ବୈଧ ପରିଚୟ ପତ୍ର ଦେଖାଇ କିଣାଯାଇପାରିବ। କୌଣସି ଠିକଣା ପ୍ରମାଣ ଆବଶ୍ୟକ ନାହିଁ।
ରାଜ୍ୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ପରାମର୍ଶ କରି ଆଇଓସିଏଲ୍, ଏଚପିସିଏଲ୍, ଏବଂ ବିପିସିଏଲ୍‌ ର କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କ ଏକ ତିନି ସଦସ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ କମିଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ବିକ୍ରୟ ପାଇଁ ଯୋଜନାକୁ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ କରିଛି।
୧୪ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ ଠାରୁ ମୋଟ ୭୮୮୩୩ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ବିକ୍ରୟ କରାଯାଇଛି।
ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ପିଏନଜି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପଦକ୍ଷେପ
ଡି-ପିଏନଜି ଏବଂ ସିଏନଜି-ପରିବହନକୁ ୧୦୦% ଯୋଗାଣ ସହିତ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି।
ଚାଲୁଥିବା ୟୁରିଆ ପ୍ଲାଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଗାଣ ବର୍ତ୍ତମାନ ସେମାନଙ୍କର ଗତ ୦୬ ମାସର ହାରାହାରି ବ୍ୟବହାରର ପ୍ରାୟ ୭୦-୭୫% ସ୍ଥିର ରହିଛି। ଉପଲବ୍ଧ ଇନଭେଣ୍ଟରୀ ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଏଲଏନଜି କାର୍ଗୋ ଆଗମନକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ, ସାର ପ୍ଲାଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ ଉପଲବ୍ଧ ସାମଗ୍ରିକ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଣ ପୂର୍ବ ଛଅ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କ ହାରାହାରି ବ୍ୟବହାରର ପ୍ରାୟ ୯୦% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ, ଯାହା ୦୬.୦୪.୨୦୨୬ ଠାରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ସିଟି ଗ୍ୟାସ୍ ବିତରଣ (ସିଜିଡି) ନେଟୱାର୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗାଣ ସମେତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଗ୍ୟାସ୍ ଯୋଗାଣ ଆହୁରି 10% ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ, ଯାହା ୦୬.୦୪.୨୦୨୬ ଠାରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ।
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସିଜିଡି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ଯେ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ସମସ୍ତ ଭୌଗୋଳିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟ, ହୋଟେଲ ଏବଂ କ୍ୟାଣ୍ଟିନ୍ ଭଳି ବାଣିଜ୍ୟିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଅନ୍ତୁ।
ଆଇଜିଏଲ, ଏମଜିଏଲ୍, ଗେଲ୍‌ ଗ୍ୟାସ୍ ଏବଂ ବିପିସିଏଲ୍ ପରି ସିଜିଡି କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଘରୋଇ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗ ନେବା ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।
ଭାରତ ସରକାର ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟଗୁଡ଼ିକୁ ସିଜିଡି ନେଟୱାର୍କର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଆବେଦନଗୁଡ଼ିକର ଅନୁମୋଦନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି।
ଭାରତ ସରକାର ୧୮.୦୩.୨୦୨୬ ତାରିଖର ପତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଅତିରିକ୍ତ ୧୦% ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଆବଣ୍ଟନ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ଯଦି ସେମାନେ ଏଲପିଜି ରୁ ପିଏନଜି କୁ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବେ।
ପିଏନଜିଆରବି ତା ୨୩.୦୩.୨୦୨୬ ତାରିଖର ଆଦେଶ ଅନୁଯାୟୀ ସମସ୍ତ ସିଜିଡି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛି ଯେ ସେମାନେ ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳରେ ଯେଉଁଠାରେ ପାଇପଲାଇନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି, ସେଠାରେ ୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ପିଏନଜି ମାଧ୍ୟମରେ ଆବାସିକ ସ୍କୁଲ ଏବଂ କଲେଜ, ଛାତ୍ରାବାସ, ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ରୋଷେଇ ଘର, ଅଙ୍ଗନୱାଡି ରୋଷେଇ ଘର ଇତ୍ୟାଦିକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରନ୍ତୁ।
ସଡ଼କ, ପରିବହନ ଏବଂ ରାଜପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ତା ୨୪.୦୩.୨୦୨୬ ତାରିଖର ଚିଠି ମାଧ୍ୟମରେ କହିଛି ଯେ ସେମାନେ ୩ ମାସ ପାଇଁ ଏକ ବିଶେଷ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବରେ "କମ ସମୟସୀମା ସହିତ ସିଜିଡି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ତ୍ୱରିତ ଅନୁମୋଦନ ଫ୍ରେମୱାର୍କ" ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ସିଜିଡି ଭିତ୍ତିଭୂମି ସମ୍ପର୍କିତ ଆବେଦନଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଭିତ୍ତିରେ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରାଯିବ।
ସରକାର ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଗେଜେଟ୍ ୨୪.୦୩.୨୦୨୬ ତାରିଖର ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନ, ୧୯୫୫ ଅନ୍ତର୍ଗତ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ୍ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଉତ୍ପାଦ ବଣ୍ଟନ (ପାଇପ୍ ଲାଇନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ବିସ୍ତାର, ନିର୍ମାଣ, ପରିଚାଳନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମାଧ୍ୟମରେ) ଅର୍ଡର, ୨୦୨୬ କୁ ଅଧିସୂଚିତ କରିଛି। ଏହି ଅର୍ଡର ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପାଇପ୍ ଲାଇନ ବିସ୍ତାର ଏବଂ ବିସ୍ତାର ପାଇଁ ଏକ ସୁଗମ ଏବଂ ସମୟସୀମା ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରେ, ଅନୁମୋଦନ ଏବଂ ଜମିରେ ପହଞ୍ଚିବାରେ ବିଳମ୍ବକୁ ସମାଧାନ କରେ ଏବଂ ଆବାସିକ କ୍ଷେତ୍ର ସମେତ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶକୁ ସକ୍ଷମ କରେ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପତ୍ର ୨୭.୦୩.୨୦୨୬ ମାଧ୍ୟମରେ ସମସ୍ତ ଆବାସିକ କ୍ଷେତ୍ର/ପ୍ରତିରକ୍ଷା ୟୁନିଟ୍ ଲାଇନରେ ପିଏନଜି ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଜୁନ୍ ୩୦, ୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏକ କ୍ଷୁଦ୍ରକାଳୀନ ନୀତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଜାରି କରିଛି।
ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ ପରଠାରୁ, ପ୍ରାୟ ୩.୬ ଲକ୍ଷ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗକୁ ଗ୍ୟାସିଫାଇଡ୍ କରାଯାଇଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ୩.୯ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାହକ ନୂତନ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ସ୍ଥିତି ଏବଂ ରିଫାଇନାରୀ କାର୍ଯ୍ୟ
ସମସ୍ତ ରିଫାଇନାରୀ ଉଚ୍ଚ କ୍ଷମତାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ମହଜୁଦ ଅଛି। ଦେଶ ମଧ୍ୟ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଷ୍ଟକ୍ ବଜାୟ ରଖିଛି।
ଘରୋଇ ବ୍ୟବହାରକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ରିଫାଇନାରୀରୁ ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
ଖୁଚୁରା ଇନ୍ଧନ ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା
ଦେଶସାରା ସମସ୍ତ ଖୁଚୁରା ଦୋକାନ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ ସଙ୍କଟ ଯୋଗୁଁ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ମୂଲ୍ୟରେ ଅସ୍ୱାଭାବିକ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି। ଏହି ପ୍ରଭାବରୁ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ, ଭାରତ ସରକାର ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲ ଉପରେ ଉତ୍ପାଦ ଶୁଳ୍କରେ ଲିଟର ପିଛା ୧୦ ଟଙ୍କା ହ୍ରାସ କରି ଏହି ବୋଝର ଏକ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଭାରତ ସରକାର ଘରୋଇ ବଜାରରେ ଏହି ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜେଲ ଉପରେ ଲିଟର ପିଛା ୨୧.୫ ଟଙ୍କା ଏବଂ ବିମାନ ଟରବାଇନ୍ ଇନ୍ଧନ (ଏଟିଏଫ୍‌) ଉପରେ ଲିଟର ପିଛା ୨୯.୫ ଟଙ୍କା ରପ୍ତାନି ଶୁଳ୍କ ଲାଗୁ କରିଛନ୍ତି।
ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ନିୟମିତ ଖୁଚୁରା ମୂଲ୍ୟ ଅପରିବର୍ତ୍ତିତ ରହିଛି।
ଗୁଜବ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ନ କରିବାକୁ ସରକାର ତାଙ୍କର ପରାମର୍ଶ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରୁଛନ୍ତି। ଗୁଜବକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ପ୍ରେସ୍ ବ୍ରିଫିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ସଠିକ୍ ସୂଚନା ପ୍ରସାର କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
କିରୋସିନ ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ବଣ୍ଟନ ବ୍ୟବସ୍ଥା
ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ନିୟମିତ ଆବଣ୍ଟନ ବ୍ୟତୀତ ୪୮୦୦୦ କେଏଲ୍‌ କିରୋସିନର ଅତିରିକ୍ତ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି।
ଭାରତ ସରକାର ୨୯.୦୩.୨୦୨୬ ତାରିଖର ଗେଜେଟ୍ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ କେବଳ ରୋଷେଇ ଏବଂ ଆଲୋକ ପାଇଁ ପିଡିଏସ ଏସକେଓ ମୁକ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକରେ ପିଡିଏସ ଏସକେଓ ବଣ୍ଟନକୁ ସହଜ କରିଛନ୍ତି -
ପ୍ରତି ଜିଲ୍ଲାରେ ସର୍ବାଧିକ ଦୁଇଟି ପିଏସୟୁ ଓଏମସି ସେବା ଷ୍ଟେସନ ୫୦୦୦ ଲିଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପିଡିଏସ ଏସକେଓ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି।
ଏହି ପିଏସୟୁ ଓଏମସି ସେବା ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାର କିମ୍ବା କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ପ୍ରଶାସନ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରାଯିବ।
୧୮ ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏସକେଓ ଆବଣ୍ଟନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିଛନ୍ତି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଲଦାଖ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ କୌଣସି ଏସକେଓ ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ।
ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ
ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ କାର୍ଯ୍ୟରତ ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ ଏବଂ ନାବିକମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି। ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କହିଛି ଯେ:
ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ, ବନ୍ଦର ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିଛି, ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟର ନିରନ୍ତରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି।
ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ନାବିକ ସୁରକ୍ଷିତ ଅଛନ୍ତି, ଏବଂ ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ପତାକା ଜାହାଜ ସହିତ କୌଣସି ଘଟଣା ରିପୋର୍ଟ ହୋଇନାହିଁ।
୪୬୦ ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କ ସହିତ ମୋଟ ୧୭ ଭାରତୀୟ ପତାକା ଜାହାଜ ପଶ୍ଚିମ ପାରସ୍ୟ ଉପସାଗର ଅଞ୍ଚଳରେ ରହିଛି, ଡିଜି ସିପିଂ ଜାହାଜ ମାଲିକ, ଆରପିଏସଏଲ୍‌ ଏଜେନ୍ସି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ମିଶନ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖି ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ନଜର ରଖିଛନ୍ତି।
ଡିଜି ସିପିଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ୨୪x୭ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରହିଛି ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ହେବା ପରଠାରୁ ୫୦୮୮ କଲ୍ ଏବଂ ୧୦୫୪୭ ଇମେଲ୍ ପରିଚାଳନା କରିଛି; ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ, ୭୩ କଲ୍ ଏବଂ ୧୨୨ ଇମେଲ୍ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛି।
ଡିଜି ସିପିଂ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୪୭୯ ରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ସ୍ୱଦେଶ ଫେରାଇ ଆଣିବାକୁ ସହଜ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟାରେ ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ଉପସାଗରର ବିଭିନ୍ନ ଆଞ୍ଚଳିକ ସ୍ଥାନରୁ ୧୫୯ ଜଣ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି।
ଗୁଜୁରାଟ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଗୋଆ, କେରଳ, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ପୁଡୁଚେରୀର ରାଜ୍ୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ବୋର୍ଡ ଦ୍ୱାରା ନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଥିବା ଅନୁଯାୟୀ, ସାରା ଭାରତରେ ବନ୍ଦର କାର୍ଯ୍ୟ ସ୍ୱାଭାବିକ ରହିଛି, କୌଣସି ଭିଡ଼ ଦେଖାଯାଇ ନାହିଁ।
ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନାବିକ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ସାମୁଦ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଭାରତୀୟ ମିଶନ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ଜାରି ରଖିଛି।
ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା
ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ, ଭାରତୀୟ ମିଶନ ଏବଂ ପୋଷ୍ଟଗୁଡ଼ିକ ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ସମ୍ପର୍କରେ ରହିଛନ୍ତି, ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପରାମର୍ଶ ଜାରି କରୁଛନ୍ତି। ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ସୂଚନା ଅନୁଯାୟୀ:
ଇରାନରେ ଫସି ରହିଥିବା ମୋଟ ୩୪୫ ଜଣ ଭାରତୀୟ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଗତକାଲି ଘରକୁ ଫେରିଛନ୍ତି।
ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଉପସାଗର ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକଶିତ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିଛି, ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ କଲ୍ୟାଣକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି। ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ମିଶନ ସହିତ ନିୟମିତ ସମନ୍ୱୟ ସହିତ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରହିଛି।
ମିଶନ ଏବଂ ପୋଷ୍ଟଗୁଡ଼ିକର ହେଲ୍ପଲାଇନ୍ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ପରାମର୍ଶ ଜାରି କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସଂଘ, କମ୍ପାନୀ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହିତ ଜଡିତ ଅଛନ୍ତି। ଏହି ସହାୟତାରେ ଭିସା, କନସୁଲାର ସେବା, ପରିବହନ ସୁବିଧା ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ସହାୟତା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ରଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଏକ ପ୍ରାଥମିକତା ରହିଛି। ଶିକ୍ଷାଗତ ଚିନ୍ତାଧାରା ସମାଧାନ ପାଇଁ ମିଶନଗୁଡ଼ିକ ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ, ଭାରତୀୟ ସ୍କୁଲ, ବୋର୍ଡ ଏବଂ ଜାତୀୟ ପରୀକ୍ଷା ଏଜେନ୍ସି ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ସ୍ଥାପନ କରୁଛନ୍ତି।
ମିଶନଗୁଡ଼ିକ ଜାହାଜରେ ଭାରତୀୟ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସହିତ ନିରନ୍ତର ଯୋଗାଯୋଗରେ ଅଛନ୍ତି, କନସୁଲାର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି, ପରିବାର ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ସହଜ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ ଅନୁରୋଧରେ ସହାୟତା କରୁଛନ୍ତି।
ଉଡ଼ାଣ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଉନ୍ନତି ହେଉଛି; ଫେବୃଆରୀ ୨୮ ତାରିଖରୁ ପ୍ରାୟ ୭,୦୨,୦୦୦ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରୁ ଭାରତ ଯାତ୍ରା କରିଛନ୍ତି।
ୟୁଏଇ: ସୀମିତ ଅଣ-ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଉଡ଼ାଣ ଜାରି ରହିଛି; ପ୍ରାୟ ୯୦ ଟି ଉଡ଼ାଣ ଭାରତକୁ ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ସାଉଦି ଆରବ ଏବଂ ଓମାନ: ଅନେକ ବିମାନବନ୍ଦରରୁ ଭାରତକୁ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କରୁଛି।
କାତାର: ଆଂଶିକ ବାୟୁମଣ୍ଡଳ ଖୋଲାଯାଉଛି; ଆଜି ପ୍ରାୟ ୮-୧୦ ଟି ଉଡ଼ାଣ ଆଶା କରାଯାଉଛି।
କୁଏତ ଏବଂ ବାହାରିନ: ବାୟୁମଣ୍ଡଳ ବନ୍ଦ ଅଛି; ଦମ୍ମାମ (ସାଉଦି ଆରବ) ଦେଇ ଭାରତକୁ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କରୁଛି।
ଇରାନ: ଆର୍ମେନିଆ ଏବଂ ଆଜରବୈଜାନ ଦେଇ ଯାତ୍ରା ସୁବିଧା କରାଯାଉଛି।
ଇସ୍ରାଏଲ: ମିଶର ଏବଂ ଜୋର୍ଡାନ ଦେଇ ଯାତ୍ରା ସୁବିଧା କରାଯାଉଛି।
ଇରାକ: ଜୋର୍ଡାନ ଏବଂ ସାଉଦି ଆରବ ଦେଇ ଯାତ୍ରା ସୁବିଧା କରାଯାଉଛି।
ଓମାନ ଉପକୂଳରେ ଏକ ଜାହାଜ ଉପରେ ହୋଇଥିବା ଆକ୍ରମଣରେ ଦୁଃଖଦ ଭାବରେ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିବା ଜଣେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ମୃତ ଦେହକୁ ଭାରତ ଫେରାଇ ଅଣାଯାଇଛି ଏବଂ ଶୋକସନ୍ତପ୍ତ ପରିବାରକୁ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି।