Ministry of Petroleum & Natural Gas
Updates on Key Sectors in View of Developments in West Asia
Citizens advised to use digital modes for booking LPG cylinders and avoid visiting distributors unless necessary
Delivery Authentication Code (DAC) based LPG deliveries have increased from 53% in February 2026 to 90% yesterday to prevent diversion
Easy access to 5 Kg FTL cylinders without address proof; over 90,000 sold yesterday
PNG expansion gathers pace with 3.6 lakh connections gasified and over 3.9 lakh new registrations since March 2026
All Indian seafarers safe; no incident involving Indian-flagged vessels reported in past 24 hours
Port operations across India remain normal
Ministry of External Affairs continues to closely monitor the evolving situation in the Gulf and West Asia region
Flight situation continues to improve; over 7,02,000 passengers return to India since Feb 28
05 APR 2026 2:38PM by PIB Delhi
In light of the evolving situation in West Asia, the Government of India remains actively engaged in ensuring preparedness and seamless functioning across key sectors. The following update outlines the measures being undertaken in the areas of energy supply, maritime operations, and assistance to Indian nationals in the region:
Energy Supply and Fuel Availability
Keeping in view the evolving situation, including around the Strait of Hormuz, the Ministry of Petroleum and Natural Gas continues to take necessary measures to ensure smooth and uninterrupted supply of petroleum products and LPG across the country. As per Ministry:
Public Advisory and Citizen Awareness
• Govt. is making all efforts to ensure availability of Petrol, Diesel and LPG, and citizens are advised to avoid panic purchase of petrol and diesel as well as unnecessary booking of LPG.
• Citizens are advised to beware of rumours and rely only on official sources for correct information.
• For LPG, citizens are requested to use digital modes for booking of LPG cylinders and avoid visiting LPG distributors unless necessary.
• Citizens are encouraged to use alternate fuels such as PNG, induction and electric cooktops wherever feasible.
• In the current situation, all citizens are requested to make necessary efforts to conserve energy in their daily usage.
Government Preparedness and Supply Management Measures
• Despite this war situation, Government has given highest priority to Domestic LPG and PNG, along with high priority to hospitals and educational institutions.
• The Government has already implemented several rationalisation measures on both the supply and demand side, including enhancing refinery production, increasing the booking interval from 21 to 25 days in urban areas and up to 45 days in rural areas and prioritising sectors for supply.
• Alternate fuel options like Kerosene and coal have been offered to ease pressure on LPG demand.
• Ministry of Coal has already issued order to Coal India and Singareni Collieries to allot higher quantities to States for distributing coal to small, medium and other consumers.
• States have been advised to facilitate the new PNG connections for both domestic and commercial consumers.
• Recently, Secretary (MoPNG) chaired a meeting with Additional Chief Secretaries and Principal Secretaries (Food & Civil Supplies) of all States and UTs to review the fuel supply situation and highlighted measures taken to ensure adequate availability. States were directed to prioritize LPG distribution, especially for domestic and essential needs, while maintaining strict vigilance against hoarding, diversion, and misinformation. On reports concerning FTL LPG supplies to migrant workers, States clarified that there is no disruption in LPG supply affecting migrants and that supplies remain stable. Secretary informed that states may consider managing targeted distribution of 5 kg FTL LPG cylinders, based on local requirements along with OMCs.
Coordinated efforts with States/UTs and Institutional Mechanisms
• Under Essential Commodities Act, 1955 and LPG Control Order, 2000, State Govt. are empowered to act against any hoarding and black marketing. Govt. of States/UTs have to play a primary role in monitoring and regulating supply situation of essential commodities including Petrol, Diesel and LPG. Govt. of India has reiterated the same via multiple letters and VCs to all States/UTs.
• All Chief Secretaries, ACS/Principal Secretary/Secretary Food & Civil supply of all the States/UTs are requested –
• To institutionalize daily press briefings at State/District level and issue regular public advisories.
• To setup dedicated control rooms/helplines
• To actively monitor and counter fake news / misinformation on social media.
• To intensify daily enforcement drives by District admin and to continue raids and inspections in coordination with OMCs
• To issue Commercial LPG allocation orders within their States/UTs
• To issue Superior Kerosene Oil (SKO) allocation orders for additional SKO allotted to the States/UTs.
• To fast track CGD expansion incl. expediting RoW/RoU permissions, 24x7 work permissions etc.
• To promote PNG adoptions and alternate fuels.
• To nominate senior nodal officers for coordination with MoPNG
• All States/UTs have setup Control Rooms and District Monitoring Committees to curb hoarding/black marketing instances.
• Govt. of India vide letter dated 27.03.2026 and 02.04.2026 have requested Chief Secretaries of all States/UTs to intensify proactive & regular public communication, conduct daily press briefs at appropriate senior level along with timely dissemination of accurate information through social and electronic media to effectively counter misinformation and to reassure citizens regarding adequate availability and smooth distribution of LPG.
• Currently, 22 States/UTs are issuing/carrying out press briefs.
Enforcement and Monitoring Actions
• Raids continue to be carried out in many of the States/UTs to check the hoardings and black marketing of LPG. Since March, more than 50,000 cylinders have been seized by the joint teams of States/ UTs and PSU OMC officials.
• PSU OMCs officials have been directed to strengthen the system of surprise inspection to deter any instance of hoardings/black marketing.
• PSU OMCs have issued more than 1400 show cause notices to LPG distributorships till date. Further, 36 LPG distributorships have been suspended till date.
LPG Supply
Domestic LPG Supply Status:
• No reported dry-out at LPG distributorships.
• Online LPG cylinder bookings have increased to 95% on industry basis yesterday.
• To prevent diversion at the distributor level, Delivery Authentication Code (DAC) based deliveries have been increased from 53% (Feb-2026) to 90% yesterday.
• More than 51 Lakh Domestic LPG Cylinders were delivered yesterday.
Commercial LPG Supply and Allocation Measures:
• Govt. of India vide order dated 01.04.2026 has permitted Refining companies including Petrochemical Complexes in India to make available certain minimum quantities of C3 & C4 streams for critical sectors like Department of Pharmaceuticals, Department of Food & Public Distribution, Department of Chemicals & Petro Chemicals etc. based on specific quantity and refinery source as determined by the Centre for High Technology (CHT).
• Govt. of India has decided to allocate total commercial allocation to 70% of the pre-crises level incl. 10% reform based.
• Yesterday, more than 90,000 – 5Kg FTL cylinders have been sold.
• Since 23rd March 2026, about 6.6 Lakh – 5 Kg FTL cylinders have been sold.
• The 5 Kg FTL cylinders are available at nearby LPG Distributorships and can be purchased by showing any valid ID proofs. No address proof is required.
• A three-member committee of Executive Directors of IOCL, HPCL and BPCL, in consultation with State authorities and industry bodies finalises the plan for the sale of Commercial LPG in the States/UTs.
• A total of 78833 MT of Commercial LPG has been sold since 14th March 2026.
Natural Gas Supply and PNG Expansion Initiatives
• Consumers have been prioritised with 100% supplies to D-PNG and CNG-Transport.
• Supply to operating Urea plants is now steady at around 70-75% of their last 06-month average consumption. Considering the available inventory and scheduled LNG cargo arrivals, overall gas supply available to fertilizer plants will be increased to approximately 90% of their average consumption over the preceding six months, effective 06.04.2026. Additionally, gas supply to other industrial and commercial sectors, including supplies through City Gas Distribution (CGD) networks, will be enhanced by a further 10%, effective 06.04.2026.
• CGD entities have also been advised by Govt. of India to prioritize PNG connections for commercial establishments such as restaurants, hotels and canteens across all their Geographical Areas, to address concerns regarding the availability of commercial LPG.
• CGD Companies like IGL, MGL, GAIL Gas and BPCL have offered incentives for taking domestic and Commercial PNG connections.
• Govt. of India has requested Govt. of States/UTs and Central Ministries to expedite approval of applications required for expansion of CGD network.
• Govt. of India vide letter dated 18.03.2026 has offered all States/UTs additional 10% allocation of commercial LPG to States provided they can help in long term transition from LPG to PNG. 12 States are getting additional Commercial LPG allocation under reform measures of PNG expansion. In addition to this, 1 UT’s application has been received and is under examination.
• PNGRB vide its order dated 23.03.2026 has directed all CGD entities to make all out efforts to connect residential schools & colleges, hostels, community kitchens, anganwadi kitchens etc. through PNG within 5 days, wherever pipeline infrastructure is available in near vicinity.
• Ministry of Road, Transport & Highways vide letter dated 24.03.2026 has stated that they have adopted “Accelerated Approval Framework for CGD Infrastructure with reduced timelines” as a special measure for 3 months wherein applications pertaining to CGD infrastructure shall be processed on priority.
• Govt. of India vide Gazette dated 24.03.2026 has notified the Natural Gas and Petroleum Products Distribution (Through Laying, Building, Operation and Expansion of Pipelines and Other Facilities) Order, 2026 under the Essential Commodities Act, 1955. The Order provides a streamlined and time-bound framework for laying and expanding pipelines across the country, addressing delays in approvals and access to land, and enabling faster development of natural gas infrastructure, including in residential areas. It is expected to accelerate PNG network growth, enhance last-mile connectivity, and support the transition to cleaner fuels, thereby strengthening energy security and advancing India’s gas-based economy.
• Ministry of Defence vide letter 27.03.2026 has issued a short-term policy modification, effective until June 30, 2026, to expedite the installation of PNG infrastructure in all residential areas/unit lines of defence.
• PNGRB has directed CGD entities to expedite D-PNG connections. Also, the National PNG Drive 2.0 (01.01.2026-31.03.2026) has now been extended till 30.06.2026 to sustain momentum in PNG expansion.
• Since March 2026, about 3.6 Lakh PNG connections have been gasified. Further, more than 3.9 Lakh customers have been registered for new connections.
Crude Position and Refinery Operations
• All refineries are operating at high capacity, with adequate crude inventories in place. The country is also maintaining sufficient stocks of petrol and diesel.
• Domestic LPG production from refineries has been increased to support domestic consumption.
Retail Fuel Availability and Pricing Measures
• All Retail outlets are operating normally across the country.
• Middle East crises has resulted into abnormal increase in the crude prices. In order to protect consumers from this impact, the Government of India has decided to absorb a part of this burden through a reduction in excise duties on petrol and diesel by Rs. 10/litre.
• Further, Govt. of India has imposed export levy of Rs 21.5 per litre on diesel and Rs 29.5 per litre on aviation turbine fuel (ATF) to ensure availability of these products in the domestic market.
• Regular retail prices for petrol and diesel are unchanged.
• The Government reiterates its advice not to believe rumours. In order to curb rumours, the state governments have also been requested to disseminate correct information through press briefings.
Kerosene Availability and Distribution Measures
• Additional allocation of 48000 KL of Kerosene over and above the regular allocation has been made to all the States/UTs.
• Govt. of India vide Gazette notification dated 29.03.2026 has facilitated distribution of PDS SKO in PDS SKO Free States/UTs for cooking and lighting purpose only –
• A maximum of two PSU OMC service stations per district (preferably Company Owned Company Operated) are permitted to store up to 5,000 litres of PDS SKO.
• These PSU OMC service stations shall be designated by the State Government or UT administration in each district.
• 18 States/UTs have issued SKO allocation orders. Further, Himachal Pradesh and Ladakh have communicated that there is no SKO requirement in the State/UT.
Maritime Safety and Shipping Operations
Steps have been taken to safeguard Indian vessels and seafarers operating in the region, by the Ministry of Ports, Shipping and Waterways. The Ministry stated that:
• The Ministry of Ports, Shipping and Waterways continues to closely monitor shipping movements, port operations and the safety of Indian seafarers, while ensuring continuity of maritime trade.
• All Indian seafarers in the region are safe, and no incident involving Indian-flagged vessels has been reported in the past 24 hours.
• A total of 17 Indian-flagged vessels with 460 Indian seafarers remain in the western Persian Gulf region, with DG Shipping, in coordination with ship owners, RPSL agencies and Indian Missions, actively monitoring the situation.
• The DG Shipping Control Room remains operational 24x7 and has handled 5088 calls and 10547 emails since activation; in the past 24 hours, 73 calls and 122 emails have been received.
• DG Shipping has facilitated the safe repatriation of over 1479 Indian seafarers so far, including 159 in the last 24 hours from airports and various regional locations across the Gulf.
• Port operations across India remain normal, with no congestion reported, as confirmed by State Maritime Boards of Gujarat, Maharashtra, Goa, Kerala, Andhra Pradesh and Puducherry.
• The Ministry continues to coordinate with the Ministry of External Affairs, Indian Missions and maritime stakeholders to ensure seafarer welfare and uninterrupted maritime operations.
Safety of Indian Nationals in the Region
Across the region, Indian Missions and Posts remain in close contact with the Indian community, while continuing to provide assistance and issue necessary advisories for their safety and well-being. As informed by Ministry of External Affairs:
• A total of 345 Indian fishermen stranded in Iran have returned home yesterday. The Embassy in Tehran facilitated their movement from South Iran to Armenia, from where they boarded flights to Chennai.
• Ministry of External Affairs continues to closely monitor the evolving situation in the Gulf and West Asia region, with safety, security and welfare of Indian nationals as the highest priority. A dedicated control room remains operational, with regular coordination with States/UTs and Indian Missions.
• Missions and Posts are operating round-the-clock helplines, issuing advisories, and engaging with Indian community associations, companies and local authorities. Assistance includes visas, consular services, transit facilitation and logistical support.
• Welfare of Indian students remains a priority. Missions are coordinating with local authorities, Indian schools, Boards and the National Testing Agency to address academic concerns.
• Missions are in continuous contact with Indian crew on vessels, providing consular support, facilitating family communication and assisting in return requests.
• Flight situation continues to improve; since Feb 28, around 7,02,000 passengers have travelled from the region to India.
• UAE: Limited non-scheduled flights continue; around 90 flights expected to India.
• Saudi Arabia and Oman: Flights operating from multiple airports to India.
• Qatar: Partial airspace opening; around 8–10 flights expected today.
• Kuwait and Bahrain: Airspace closed; flights operating via Dammam (Saudi Arabia) to India.
• Iran: Travel being facilitated via Armenia and Azerbaijan.
• Israel: Travel being facilitated via Egypt and Jordan.
• Iraq: Travel being facilitated via Jordan and Saudi Arabia.
• Mortal remains of an Indian national, who tragically lost his life in an attack on a ship off the coast of Oman, have been brought back to India, and all necessary assistance is being extended to the bereaved family.

পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস মন্ত্রালয়
নোংচুপ এসিয়াদা ওইরক্লিবা ফীভমশিংগা মরী লৈননা মরুওইবা সেক্তরশিংদা লাকপা অনৌবা
নাগরিকশিংদা এল.পি.জি. সিলিন্দর বুক তৌনবগীদমক দিজিতেল মোদ শিজিন্ননবা অমসুং মথৌ তাদ্রবদি দিস্ত্রিব্যুতরশিংদা চৎতনবা খঙহনখ্রে
দেলিভরী ওথেন্তিকেসন কোদ (দি.এ.সি.) দা য়ুম্ফম ওইবা এল.পি.জি. দেলিভরী অসি ২০২৬কী ফেব্রুৱারীদা চাদা ৫৩ লৈরম্বদগী ঙরাং ৯০দা হেনগৎখ্রে
এদ্রেস প্রুফ য়াওদনা কিলোগ্রাম ৫গী এফ.তি.এল. সিলিন্দরশিং লায়না ফংহনবা; ঙরাং য়োনখিবা ৯০,০০০ হেনখ্রে
পি.এন.জি.গী পাকথোক চাউথোকপগী খোঙজেল হেনগৎলক্লি অমসুং ২০২৬গী মার্চতগী হৌরগা গ্যাসিফাইদ কনেক্সন লাখ ৩.৬ অমসুং অনৌবা রেজিস্ত্রেসন লাখ ৩.৯ হেনখ্রে
ভারত মচা সমুদ্রদা চৎপা মীওই পুম্নমক শাফরে; হৌখিবা পুং ২৪দা ভারতকী ফ্লেগ য়াওবা জহাজশিংদা থৌদোক অমত্তা রিপোর্ত তৌখিদে
ভারত শিনবা থুংনা পোর্ত ওপরেসনশিং মহৌশাগুম চত্থরি
মপান থৌরম পুবা মন্ত্রালয়না গল্ফ অমসুং নোংচুপ এসিয়াগী লমদমদা ওইরক্লিবা ফীভম অদু কুপ্না য়েংশিনবগী থবক মখা চত্থরি
ফ্লাইৎকী ফিভম ফগৎলক্লি; ফেব্রুৱারী ২৮দগী হৌরগা পেসেঞ্জর ৭,০২,০০০ হেন্না ভারত্তা হল্লকখ্রে
05 APR 2026 2:38PM by PIB Imphal
নোংচুপ এসিয়াদা ওইরক্লিবা ফীভম অসি য়েংলগা, ভারত সরকারনা মরুওইবা সেক্তরশিংদা লেপ্পা লৈতনা শেম-শানবা অমসুং মথৌ নীংথিনা পাংথোক্নবা থবক পায়খৎলি। মখাদা পীরিবসি লমদম অসিদা ইনর্জী সপ্লাই, মেরিতাইম ওপরেসনশিং অমসুং ভারতকী নাগরিকশিংদা তেংবাং পীনবা লমদা পায়খৎলিবা খোঙথাংশিং অদুগী শন্দোক্না তাকপশিংনিঃ
ইনর্জী সপ্লাই অমসুং ফ্যুল ফংহনবা
হোর্মুজ স্ত্রেতকী অকোইবদা ওইরক্লিবা ফীভম অসি য়েংলগা, লৈবাক শিনবা থুংনা পেত্রোলিয়ম প্রদক্তশিং অমসুং এল.পি.জি. লেপ্পা লৈতনা সপ্লাই লৈহন্নবা পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস মন্ত্রালয়না তঙাইফদবা থবকশিং লৌখৎলি। মিনিস্ত্রীগী মতুং ইন্না:
পব্লিক এদভাইজরী অমসুং সিতিজন এৱয়রনেস
• সরকারনা পেত্রোল, দিজল অমসুং এল.পি.জি.গী ফংহন্নবা হোৎনরি। নাগরিকশিংদা পেত্রোল অমসুং দিজলগী কিবদগী হাথুনা লৈশিনবগী থবক তৌদনবা অমসুং এল.পি.জি.গী দরকার লৈতনা বুক তৌদনবা খঙহনখ্রে।
• নাগরিকশিংদা অরানবা পাউ শন্দোকপগী মতাংদা চেকশিন্না লৈনবা অমসুং অচুম্বা পাউশিং ফংনবগীদমক্তা ওফিসিএল সোর্সশিংদা খক্তদা থাজবা থমগদবনি হায়না পাউতাক পীরি।
• এল.পি.জি.গীদমক্তা, নাগরিকশিংনা এল.পি.জি. সিলিন্দর বুক তৌনবগীদমক দিজিতেল মোদশিং শিজিন্ননবা অমসুং মথৌ তাদ্রবদি এল.পি.জি. দিস্ত্রিব্যুতরশিংদা চৎতনবা হায়রি।
• নাগরিকশিংদা পি.এন.জি., ইন্দক্সন অমসুং ইলেক্ত্রিক কুকতোপগুম্বা অতোপ্পা ফ্যুলশিং শীজিন্ননবা পুক্নিং থৌগৎলি।
• হৌজিক ওইরিবা ফীভম অসিদা, নাগরিক পুম্নমক্না নুমিৎ খুদিংগী ইনর্জী কন্ননবা হোৎনগদবনি।
গবর্নমেন্তকী শেম-শারিবা অমসুং সপ্লাই মেনেজমেন্তকী থৌরাংশিং
• অসিগুম্বা লানগী ফিভম অসি লৈরবসু, সরকারনা দোমেস্তিক এল.পি.জি. অমসুং পি.এন.জি.দা অহেনবা মীৎয়েং থম্লি অমসুং হোস্পিতাল অমসুং এজুকেসনেল ইন্সতিত্যুসনশিংদা মীৎয়েং চঙলি।
• সরকারনা সপ্লাই অমসুং দিমান্দ অনিমক্তা, রিফাইনরী প্রদক্সন হেনগৎহনবা, অর্বান এরিয়াশিংদা বুকিং ইন্তরবেল ২১দগী ২৫দা অমসুং রুরেল এরিয়াশিংদা নুমিৎ ৪৫ ফাওবা হেনগৎহনবা অমসুং সপ্লাইগী সেক্তরশিংদা প্রাইওরিতী পীবা য়াওনা, রেসনেলাইজেসনগী খোঙথাং কয়া অমা হান্ননা পায়খৎখ্রে।
• এল.পি.জি.গী দিমান্দদা প্রেসর হন্থহন্নবা কেরোসিন অমসুং কোলগুম্বা অতোপ্পা ফ্যুএল ওপ্সনশিং পীরি।
• কোল মন্ত্রালয়না কোল ইন্দিয়া অমসুং সিঙ্গরেনী কোলিয়রীশিংদা অপীকপা, ময়াই ওইবা অমসুং অতোপ্পা কঞ্জুমরশিংদা কোল য়েন্থোক্নবগীদমক রাজ্যশিংদা মশিং হেন্না য়েন্থোক্নবা হান্ননা খঙহনখ্রে।
• দোমেস্তিক অমসুং কম্মর্সিএল কঞ্জুমর অনিমক্কীদমক অনৌবা পি.এন.জি. কনেক্সনশিং অসি লায়থোকহন্নবা রাজ্যশিংদা খঙহনখ্রে।
• ইকুই কুইদ্রিঙৈদা, সেক্রেতরী (এম.ও.পি.এন.জি.) না রাজ্য অমসুং য়ু.তি. পুম্নমক্কী এদিস্নেল চীফ সেক্রেতরীশিং অমসুং প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীশিং (ফুদ অমসুং সিবিল সপ্লাই) গা লোয়ননা ফ্যুএল সপ্লাইগী ফিভম য়েংশিন্নবা মীফম অমা পাংথোকখি অমসুং মতিক চানা ফংহন্নবা লৌখৎলিবা খোঙথাংশিং অদু শন্দোক্না তাকখি। রাজ্যশিংদা মরুওইনা দোমেস্তিক অমসুং তঙাইফদবা মথৌ তাবশিংগীদমক এল.পি.জি. দিস্ত্রিব্যুসনদা অহানবা থাক্তা থম্নবা অমসুং হোর্দিং, দিভর্সন অমসুং অরানবা পাউশিং থাদোক্তুনা চেকশিন্না লৈনবা খঙহনখি। মাইগ্রেন্ত ৱার্করশিংদা এফ.তি.এল. এল.পি.জি.গী সপ্লাইগী মতাংদা পাউদম পীরকপদা, মাইগ্রেন্তশিংদা এফ.তি.এল. এল.পি.জি.গী সপ্লাইদা অকায়বা লৈতে অমসুং সপ্লাই অসি লেপ্পা লৈতে হায়না রাজ্যশিংনা ফোংদোকখি। সেক্রেতরীনা হায়খি মদুদি রাজ্যশিংনা ও.এম.সি.শিংগা লোইননা লোকেলগী মথৌ তাবশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা কে.জি. ৫ এফ.তি.এল. এল.পি.জি. সিলিন্দরশিং মফম মফমগী তঙাইফদবগী মতুং ইন্না য়েংশিনগদবনি।
রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অমসুং ইন্সতিত্যুস্নেল মেকানিজমশিংগা লোয়ননা কোওর্দিনেৎ তৌরবা থবকশিং
• ইসেন্সিএল কম্মোদিতীজ এক্ত, ১৯৫৫ অমসুং এল.পি.জি. কন্ত্রোল ওর্দর, ২০০০গী মখাদা রাজ্য সরকারনা হোর্দিং অমসুং ব্লেক মার্কেতিংগী মায়োক্তা থবক লৌখৎনবা শক্তি পীরি। পেত্রোল, দিজল অমসুং এল.পি.জি. য়াওনা তঙাই ফদবা পোৎলমশিংগী সপ্লাইগী ফিভম য়েংশিন্নবা অমসুং রিগুলেৎ তৌবদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী সরকারশিংনা মরুওইবা থৌদাং লৌগদবনি। ভারত সরকারনা রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্তা মশিং য়াম্লবা চিথী অমসুং ভি.সি.শিং থাদুনা হায়রিবা ৱাফম অসিমক অকনবা মওংদা খঙহনখি।
• রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্কী চীফ সেক্রেতরীশিং, এ.সি.এস.শিং/প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীশিং/সেক্রেতরীশিং ফুদ অমসুং সিবিল সপ্লাই পুম্নমক্তা হায়জরি মদুদি –
• স্তেত/দিস্ত্রিক্তকী থাক্তা নুমিৎ খুদিংগী প্রেস ব্রিফিং পাংথোকপা অমসুং মীয়ামদা চাং নাইনা পাউতাক পীবা।
• অখন্নবা কন্ত্রোল রুমশিং/হেল্পলাইনশিং লিংখৎপা
• সোসিএল মীদিয়াদা ফেক ন্যুজ/ দিসইনফোর্মেসনবু এক্তিব ওইনা য়েংশিনবা অমসুং থেংনবা।
• দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেসননা নুমিৎ খুদিংগী থবক পায়খৎপা হেনগৎহনবা অমসুং ও.এম.সি.শিংগা লোইননা কোওর্দিনেসন তৌদুনা রেইদশিং অমসুং ইন্সপেক্সনশিং মখা চত্থবা
• মখোয়গী স্তেত/য়ু.তি.শিংগী মনুংদা কম্মর্সিএল এল.পি.জি. এলোকেসন ওর্দরশিং থাগৎপা
• রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা পীরিবা অহেনবা এস.কে.ও.শিংগীদমক সুপরিয়র কেরোসিন ওইল (এস.কে.ও.) গী এলোকেসন ওর্দরশিং থোকপা।
• সি.জি.দি. পাকথোক চাউথোকপা য়াহনবা। মসিগী মনুংদা RoW/RoU গী অয়াবা, ২৪x৭গী থবক তৌবগী অয়াবা অসিনচিংবা য়াহনবা।
• পি.এন.জি.গী এদোপ্সন অমসুং অতোপ্পা ফ্যুলশিং প্রমোৎ তৌবা।
• এম.ও.পি.এন.জি.গা কোওর্দিনেৎ তৌনবা সেনিয়র নোদেল ওফিসরশিং খল্লগনি
• রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্না কন্ত্রোল রুমশিং অমসুং দিস্ত্রিক্ত মোনিতরিং কমিতীশিং শেমখ্রে।
• ভারত সরকারনা ২৭.০৩.২০২৬ অমসুং ০২.০৪.২০২৬গী ভিদি লেতরদা রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্কী চীফ সেক্রেতরীশিংদা প্রোএক্তিব অমসুং রিগুলর পব্লিক কম্ম্যুনিকেসন হেঙ্গৎহন্নবা, চুনবা সেনিয়র লেভেলদা নুমিৎ খুদিংগী প্রেস ব্রিফশিং পাংথোক্নবা অমসুং সোসিএল অমসুং ইলেক্ত্রোনিক মীদিয়াগী খুত্থাংদা অচুম্বা ইনফোর্মেসন মতম চানা শন্দোক্নবা খঙহনখ্রে। মসিনা অরানবা পাউ শন্দোকপশিং মায়োক্নগনি অমসুং এল.পি.জি. নীংথিনা য়েন্থোকপদা মতেং পাংগনি।
• হৌজিক্কী ওইনা, রাজ্য/য়ু.তি. ২২না প্রেস ব্রিফশিং ইসু তৌরি/ পাংথোক্লি।
এনফোর্সমেন্ট অমসুং মোনিতরিং থবকশিং
• এল.পি.জি. পৈশিনবশিং অমসুং অরোনবা মওংদা য়োনবগী থবক চেক তৌনবা রাজ্য/য়ু.তি. কয়াদা রেইদশিং চত্থরি। মার্চ থাদগী, রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অমসুং পি.এস.য়ু. ও.এম.সি.গী ওফিসিএলশিংগী জোইন্ত তীমশিংনা সিলিন্দর ৫০,০০০ হেন্না ফাগৎখ্রে।
• পি.এস.য়ু. ও.এম.সি.গী ওফিসিএলশিংদা হোর্দিং/ব্লেক মার্কেতিংগী খুদম অমহেক্তদগী থিংনবা সপ্রাইজ ইন্সপেক্সনগী সিস্তেম অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা খঙহনখ্রে।
• পি.এস.য়ু. ও.এম.সি.শিংনা হৌজিক ফাওবদা এল.পি.জি. দিস্ত্রিব্যুতরশিপশিংদা শো কোজ নোতিস ১৪০০ হেন্না ইখ্রে। মসিগী মথক্তা, হৌজিক ফাওবদা এল.পি.জি. দিস্ত্রিব্যুতরশিপ ৩৬ সস্পেন্দ তৌখ্রে।
এল.পি.জি. সপ্লাই
দোমেস্তিক এল.পি.জি. সপ্লাই স্তেতস:
• এল.পি.জি. দিস্ত্রিব্যুতরশিপশিংদা দ্রাই-আউৎকী রিপোর্ত লৈতে।
• ওনলাইন এল.পি.জি. সিলিন্দর বুকিং অসি ইন্দস্ত্রীদা য়ুম্ফম ওইদুনা ঙরাং ৯৫%দা হেনগৎখ্রে।
• দিস্ত্রিব্যুতরগী থাক্তা দাইভর্সন থীংনবা, দেলিভরী ওথেন্তিকেসন কোদ (দি.এ.সি.) দা য়ুম্ফম ওইবা দেলিভরী অসি ঙরাং ৫৩% (ফেব্রুৱারী ২০২৬) দগী ৯০%দা হেনগৎখ্রে।
• ঙরাং দোমেস্তিক এল.পি.জি. সিলিন্দর লাখ ৫১ হেন্না য়ৌহনখ্রে।
কম্মর্সিএল এল.পি.জি. সপ্লাই অমসুং এলোকেসনগী থৌরাংশিং:
• ভারত সরকারনা এপ্রিল ১, ২০২৬কী ওর্দরগী মতুং ইন্না সেন্তর ফোর হাই তেক্নোলোজী (সি.ঐচ.তি.) না লেপ্লিবা অকক্নবা ক্বান্তিতি অমসুং রিফাইনরী সোর্সকী মতুং ইন্না ফার্মাসিয়ুতিকলস দিপার্তমেন্ত, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন দিপার্তমেন্ত, কেমিকেলস অমসুং পেত্রো কেমিকেলস দিপার্তমেন্ত অসিনচিংবা মরুওইবা সেক্তরশিংগীদমক সি.৩ অমসুং সি.৪গী স্ত্রিমশিং অতেনবা মশিং ওইনা ফংহন্নবা ভারত্তা লৈবা পেত্রোকেমিকেল কমপ্লেক্সশিং য়াওনা রিফাইনরিং কম্পেনীশিংদা অয়াবা পীখ্রে।
• ভারত সরকারনা অপুনবা কম্মর্সিএল এলোকেসন অসি রিফোর্মদা য়ুম্ফম ওইদুনা ১০% য়াওনা ক্রাইসিসকী মমাংগী লেভেলগী ৭০% ওইহন্নবা ৱারেপ লৌখ্রে।
• ঙরাং, কিলোগ্রাম ৫গী এফ.তি.এল. সিলিন্দর ৯০,০০০ হেন্না য়োন্থোকখ্রে।
• ২০২৬গী মার্চ ২৩দগী হৌরগা কেজি ৫গী এফ.তি.এল. সিলিন্দর লাখ ৬.৬রোম য়োনখ্রে।
• কিলোগ্রাম ৫গী এফ.তি.এল. সিলিন্দরশিং অসি মনাক নকপদা লৈবা এল.পি.জি. দিস্ত্রিব্যুতরশিপশিংদা ফংই অমসুং চৎনবা য়াবা আই.দি. প্রুফ অমা উৎলগা ফংবা য়াই। এদ্রেস প্রুফ মথৌ তাদে।
• আই.ও.সি.এল., ঐচ.পি.সি.এল. অমসুং বি.পি.সি.এল.গী ইগজিক্যুটিব দাইরেক্তরশিংগী মেম্বর অহুমগী কমিতী অমনা রাজ্যগী ওথোরিতীশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীগী ওর্গানশিংগা তান্নদুনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা কম্মর্সিএল এল.পি.জি. য়োনবগী থৌরাং লোইশিনখি।
• ২০২৬গী মার্চ ১৪দগী হৌরগা কম্মর্সিএল এল.পি.জি.গী অপুনবা মেত্রিক তন ৭৮৮৩৩ য়োনখ্রে।
নেচরেল গ্যাস সপ্লাই অমসুং পি.এন.জি. পাকথোক চাউথোক্নবগী থৌরাংশিং
• কঞ্জ্যুমরশিংবু দি-পি.এন.জি. অমসুং সি.এন.জি. ত্রান্সপোর্ততা ১০০% সপ্লাই তৌদুনা প্রাইওরিতী পীরি।
• হৌজিক মথৌ তৌরিবা য়ুরিয়া প্লান্তশিংদা সপ্লাই অসি মখোয়গী হৌখিবা থা তরুক্কী চাংচত্তা শিজিন্নখিবা অদুগী চাউরাক্না ৭০-৭৫%দা লেপ্তনা লৈরি। ফংলিবা ইন্সতেন্তর অমসুং এল.এন.জি. কার্গোশিং লাকপগী থৌরাং তৌরিবা অসি য়েংলগা, ফর্তিলাইজর প্লান্তশিংদা ফংলিবা গ্যাস সপ্লাই অসি মমাংগী থা তরুক্কী মখোয়গী চাংচত্তা শিজিন্নবগী চাউরাক্না ৯০%দা হেনগৎলগনি। মসি ০৬.০৪.২০২৬দগী চৎনবা হৌগনি। মসিগী মথক্তা, সিতি গ্যাস দিস্ত্রিব্যুসন (সি.জি.দি.) নেটৱার্কশিংগী খুত্থাংদা সপ্লাই তৌবা য়াওনা অতোপ্পা ইন্দস্ত্রীএল অমসুং কম্মর্সিএল সেক্তরশিংদা গ্যাস সপ্লাই অসি মখা তানা 10% হেনগৎহনগনি।
• কম্মর্সিএল এল.পি.জি.গী ফংহন্দুনা লাকপদা লৈরম্বা শিংনবশিং কোকহন্নবা ভারত সরকারনা সি.জি.দি.গী এন্তিতীশিংদা মখোয়গী জিওগ্রাফিকেল এরিয়া পুম্নমক্তা রেস্তোরেন্ত, হোতেল অমসুং কেন্তিনগুম্বা কম্মর্সিএল ইস্তাব্লিশমেন্তশিংগীদমক পি.এন.জি. কন্নেক্সন্দা হেন্না মরুওইবা মীৎয়েং থম্লি।
• আইজিএল, এমজিএল, গেইল গ্যাস অমসুং বি.পি.সি.এল.কুম্বা সি.জি.দি. কম্পেনীশিংনা দোমেস্তিক অমসুং কম্মর্সিএল পি.এন.জি. কনেক্সনশিং লৌনবগীদমক ইন্সেন্তিবশিং পীরি।
• ভারত সরকারনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অমসুং কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিংদা সি.জি.দি. নেৎৱর্ক পাকথোক চাউথোকহন্নবা তঙাইফদবা এপ্লিকেসশিং অয়াবা পীনবা খঙহনখ্রে।
• ভারত সরকারনা ১৮.০৩.২০২৬ দা থোকখিবা পাউগী খুত্থাংদা রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্তা রাজ্যশিংদা কম্মর্সিএল এল.পি.জি.গী অহেনবা ১০% এলোকেসন পীরগনি, করিগুম্বা মখোয়না এল.পি.জি.দগী পি.এন.জি. পি.এন.জি. পাকথোক চাউথোকহনবগী রিফোর্মগী খোঙথাংশিংগী মখাদা রাজ্য ১২দা অহেনবা কম্মর্সিএল এল.পি.জি. মসিগী মথক্তা, য়ু.তি.১গী এপ্লিকেসন অমা ফংখ্রে অমসুং হৌজিক নৈনরি।
• পি.এন.জি.আর.বি.না ২৩.০৩.২০২৬কী ওর্দরগী মতুং ইন্না সি.জি.দি.গী এন্তিতী পুম্নমক্তা রিসিদেন্সিএল স্কুলশিং অমসুং কোলেজশিং, হোস্তেলশিং, কম্ম্যুনিতী কিচেনশিং, অঙ্গনৱাদি কিচেনশিং অসিনচিংবশিং পি.এন.জি.গী খুত্থাংদা নুমিৎ ৫নিগী মনুংদা পাইপলাইন ইনফ্রাস্ত্রকচর ফংলবা মফম খুদিংদা শম্ননবা হোৎননবা খঙহনখ্রে।
• রোদ, ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱেজ মন্ত্রালয়না মার্চ ২৪, ২০২৬কী চেরোল অমদা মখোয়না সি.জি.দি. ইনফ্রাস্ত্রকচরগা মরী লৈনবা এপ্লিকেসনশিং অসি অখন্নবা থৌরাং অমা ওইনা থা অহুমগী ওইনা লৌখৎলবা "অকনবা মতমগা লোইননা সি.জি.দি. ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অয়াবা পীনবগী ফ্রেমৱার্ক" অসি লৌখৎলে হায়না ফোংদোকখ্রে।
• ভারত সরকারনা ২৪.০৩.২০২৬গী গেজেৎকী খুত্থাংদা নেচরেল গ্যাস অমসুং পেত্রোলিয়ম প্রদক্তশিং দিস্ত্রিব্যুসন (লেয়িং, বিল্দিং, ওপরেসন অমসুং এক্সপেন্দিসন ওফ পাইপলাইনশিং অমসুং অতোপ্পা ফেসিলিতীশিং) ওর্দর, ২০২৬ অসি ইসেন্সিয়েল কম্মোদিতিজ এক্ত, ১৯৫৫গী মখাদা নোতিফাই তৌখ্রে। ওর্দর অসিনা লৈবাক শিনবা থুংনা পাইপলাইনশিং থম্নবা অমসুং পাকথোক-চাউথোক্নবগীদমক্তা, অয়াবা পীবদা থেংথবা অমসুং লম ফংহনবদা থেংথবা থেংথবা থেংথবা থেংথবা থেংথবা অমসুং রেসিদেন্সিএল এরিয়াশিং য়াওনা নেচরেল গ্যাস ইনফ্রাস্ত্রকচর হেন্না থুনা চাউখৎহনবদা মতেং পাংনবা স্ত্রাইমলাইন তৌরবা অমসুং মতম চানা ফ্রেমৱার্ক অমা পীরি। মসিনা পি.এন.জি. নেৎৱার্ক গ্রোথ তপথহনগনি, অরোইবা মাইলগী কনেক্তিবিতী হেঙ্গৎহল্লগনি অমসুং ক্লিনর ফ্যুএলদা ওন্থোকপদা মতেং পাংগনি, মসিনা ইনর্জী সেক্যুরিতী মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি অমসুং ভারতকী গ্যাস-বেজ ইকোনোমীদা খুমাং চাউশিলহল্লগনি হায়না পানরি।
• ঙাকশেল মন্ত্রালয়না ২৭.০৩.২০২৬গী চেরোলগী খুত্থাংদা রেসিদেন্সিএল এরিয়া/য়ুনিৎ লাইন ওফ দিফেন্স পুম্নমক্তা পি.এন.জি.গী ইনফ্রাস্ত্রকচর ইনস্তোল তৌবগী থবক অথুবা মতমদা পাংথোক্নবা জুন ৩০, ২০২৬ ফাওবা চৎনবা য়াবা অতেনবা মতমগী পোলিসী মোদিফিকেসন অমা থোকখ্রে।
• পি.এন.জি.আর.বি.না সি.জি.দি. মসিগী মথক্তা, নেস্নেল পি.এন.জি. দ্রাইব ২.০ (০১.০১.২০২৬-৩১.০৩.২০২৬) অসি পি.এন.জি. পাকথোক চাউথোকহন্নবগী থৌরাং ওইনা ৩০.০৬.২০২৬ ফাওবদা শাংদোকখ্রে।
• ২০২৬গী মার্চতগী হৌরগা পি.এন.জি.গী কনেক্সন লাখ ৩.৬ রোম গ্যাসিফাই তৌখ্রে। মসিগী মথক্তা, অনৌবা কনেক্সনগীদমক্তা কস্তমর লাখ ৩.৯ হেন্না রেজিস্তর তৌখ্রে।
ক্রুদ পোজিসন অমসুং রিফাইনরী ওপরেসনশিং
• রেফাইনরী পুম্নমক্না অৱাংবা কেপাসিতীদা থবক তৌরি, অমসুং অপুনবা ক্রুদ ন্তোরেজ লৈ। লৈবাক অসিনা পেত্রোল অমসুং দিজেলগী মতিক চাবা স্তোকসু থম্লি।
• দোমেস্তিক কঞ্জ্যুমর মতেং পাংনবা রিফাইনরীশিংদগী দোমেস্তিক এল.পি.জি. পুথোকপা হেনগৎহনখ্রে।
য়ুমথোং খুদিংগী ফ্যুএল ফংহনবা অমসুং মমল লেপ্পগী থৌরাংশিং
• লৈবাক শিনবা থুংনা খুৎ-শা য়োনবগী মফম পুম্নমক মহৌশানা মথৌ তৌরি।
• মিদল ইস্তকী ক্রাইসিসনা ক্রুদ প্রাইসকী অখন্নবা হেনগৎলকপা থোকহল্লে। কঞ্জ্যুমরশিং অসি অসিগুম্বা শাফু অসিদগী ঙাকথোক্নবগীদমক, ভারত সরকারনা পেত্রোল অমসুং দিজেলদা এক্সিস দ্যুতীজ লিতর অমদা লুপা ১০ হন্থহন্দুনা মসিগী বোর্দর অসিগী শরুক অমা শোয়দনা হন্থহন্নবা ৱারেপ লৌখ্রে।
• মসিগী মথক্তা, ভারত সরকারনা দিজেলদা লিতর অমদা লুপা ২১.৫ অমসুং এভিয়েসন তুরবাইন ফ্যুল (এ.তি.এফ.) দা লিতর অমদা লুপা ২৯.৫গী এক্সপোর্ত লেভি থমখ্রে।
• পেত্রোল অমসুং দিজলগী চাং নাইবা অপীকপা মমলদা অহোংবা লৈতে।
• গবর্নমেন্তনা লান্থোক-চৎশিন তৌরিবশিং অদু থাজদনবা মহাক্কী পাউতাক অদু অমুক্কা হন্না ফোংদোক্লি। অরানবা পাউ শন্দোকপা থিংনবা রাজ্য সরকারশিংদা প্রেস ব্রিফিংগী খুত্থাংদা অচুম্বা পাউ শন্দোক্নবা হায়খ্রে।
কেরোসিন ফংহনবা অমসুং য়েন্থোকপগী থৌরাং
• রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্তা চাং নাইনা পীরিবগী মথক্তা কেরোসিনগী কিলোলিৎ ৪৮০০০গী অহেনবা এলোকেসন পীখ্রে।
• গবর্নমেন্ত ওফ ইন্দিয়ানা গেজেৎ নোতিফিকেসনগী দাতা ২৯.০৩.২০২৬গী খুত্থাংদা পি.দি.এস.এস.কো. ফ্রী স্তেত/য়ু.তি.শিংদা চাক থোংনবা অমসুং মৈ থান্ননবগী খক্তগী ওইনা য়েনবগী অয়াবা পীখ্রে।
• দিস্ত্রিক্ত অমদা পি.এস.য়ু. ও.এম.সি. সর্ভিস স্তেসন অনি (কোম্পানিনা মপু ওইবা কম্পেনীনা চলাইবা পাম্লবদি) দা পি.দি.এস. এস.কে.ও. লিতর 5,000 ফাওবা থম্নবা অয়াবা পীরি।
• হায়রিবা পি.এস.য়ু. ও.এম.সি. সর্ভিস স্তেসনশিং অসি রাজ্য সরকার নৎত্রগা য়ু.তি. এদমিনিস্ত্রেসনশিংনা জিলা খুদিংদা থমগনি।
• রাজ্য/য়ু.তি. ১৮না এস.কে.ও. মসিগী মথক্তা, হিমাচল প্রদেশ অমসুং লদাখনা রাজ্য/য়ু.তি.দা এস.কে.ও.গী মথৌ তাবা লৈতে হায়না ফোংদোকখ্রে।
মেরিতাইম সেফতী অমসুং শিপ্পিং ওপরেসনশিং
লমদম অসিদা থবক তৌরিবা ভারতকী জহাজশিং অমসুং সমুদ্রগী মীওইশিংবু ঙাকথোক্নবা পোর্তস, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ মন্ত্রালয়না খোংথাং কয়া লৌখৎলি। মিনিস্ত্রীনা হায়খি মদুদি:
• পোর্তস, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ মন্ত্রালয়না সমুদ্রগী ললোন-ইতিক লেপ্তনা পাংথোকহন্দুনা, শিপ্পিং মুভমেন্তশিং, পোর্ত ওপরেসনশিং অমসুং ভারতকী সমুদ্রগী ললোন-ইতিক্কী সেক্যুরিতীবু কুপ্না য়েংশিনবা মখা চত্থরি।
• লমদম অসিদা লৈরিবা ভারতকী সমুদ্র চৎপা মীওই পুম্নমক ঙাকশেল ফনা লৈরি অমসুং হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা ভারতকী ফ্লেগ য়াওবা জহাজশিং য়াওবা থৌদোক অমত্তা রিপোর্ত তৌখিদে।
• ভারতকী ফ্লেগ য়াওবা জহাজ ১৭ অমসুং ভারতকী সমুদ্র চৎপা মীওই ৪৬০না পর্সিয়ন গল্ফকী নোংচুপ থংবা লমদমদা লৈরি। জহাজগী মপুশিং, আর.পি.এস.এল.গী এজেন্সীশিং অমসুং ভারতকী মিসনশিংগা লোয়ননা দি.জি.শিপ্পিংনা ফিভম অসি এক্তিব ওইনা য়েংশিল্লি।
• জি.দি.শিপ্পিং কন্ত্রোল রুম অসি পুং ২৪ খুদিংগী মথৌ পাংথোক্লি অমসুং এক্তিব তৌরবা মতুংদগী কোল ৫০৮৮ অমসুং ই-মেইল ১০৫৪৭ পাংথোকখ্রে; হৌখিবা পুং ২৪দা কোল ৭৩ অমসুং ই-মেল ১২২ ফংখি।
• শিপ্পিং দিজিজনা এয়রপোর্তশিং অমসুং গল্ফকী মফম কয়াদগী হৌখিবা পুং ২৪দা ১৫৯ য়াওনা হৌজিক ফাওবদা ভারতকী সমুদ্রগী মীওই ১৪৭৯ হেন্না ময়ুমদা ময়ুমদা হলহনখ্রে।
• গুজরাত, মহারাস্ত্রা, গোৱা, কেরলা, অন্ধ্র প্রদেশ অমসুং পুদুচেরীগী স্তেত মেরিতাইম বোর্দনা পনখিবগী মতুং ইন্না ভারত শিনবা থুংনা পোর্ত ওপরেসনশিং মহৌশাগুম লেপ্তনা চত্থরি, চৈথেং অমত্তা ফংদে।
• মিনিস্ত্রীনা মপান থৌরম মন্ত্রালয়, ভারত মিসনশিং অমসুং মেরিতাইম স্তেকহোল্দরশিংগা লোয়ননা মেরিতাইম ওপরেসনশিং লেপ্পা লৈতনা পাংথোক্নবা অমসুং সমুদ্রগী মীওইশিংগী য়াইফনবা লেপ্তনা থবক পায়খৎলি।
লমদম অসিদা লৈরিবা ভারত মচাশিংগী সেফতী
লমদম অসিদা লৈরিবা ইন্দিয়ন মিসন অমসুং পোস্তশিংনা ইন্দিয়ন কম্ম্যুনিতীগা নক্নবা মরী লৈনরি। মখোয়না মখোয়গী সেফতী অমসুং য়াইফ-থৌরাংগীদমক তেংবাং পীনবা অমসুং মথৌ তাবা এদভাইজরীশিং পীবা লেপ্তনা হোৎনরি। মপান থৌরমগী মন্ত্রালয়না পাউতাক পীখিবগী মতুং ইন্না:
• ইরানদা পন্দুনা লৈরম্বা ভারতকী ঙামী ৩৪৫ ঙরাং ময়ুমদা হল্লকখ্রে। তেহরানদা লৈবা এম্বেসেদরীনা মখোয়গী খোংচৎ অদু ইরানগী খা থংবা শরুকদগী আর্মেনিয়া ফাওবা লায়থোকহনখি, মফম অদুদগী মখোয়না চেন্নাইদা ফ্লাইত চেনখি।
• মপান থৌরমগী মন্ত্রালয়না গল্ফ অমসুং নোংচুপ এসিয়া লমদমদা ওইরক্লিবা ফীভম অদু কুপ্না য়েংশিনবা মখা চত্থরি। ভারতকী নাগরিকশিংগী সেফতী, সেক্যুরিতী অমসুং য়াইফ-থৌরাংবু খ্বাইদগী ৱাংবা প্রাইওরিতী ওইনা লৌরি। অখন্নবা কন্ত্রোল রুম অমা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অমসুং ভারতকী মিসনশিংগা চাং নাইনা চৎমিন্নদুনা মথৌ তৌরি।
• মিসনশিং অমসুং পোস্তশিংনা নুংতি নুমিৎ খুদিংগী হেল্পলাইনশিং মথৌ তৌহল্লি, এদভাইজরীশিং পীরি, অমসুং ভারতকী কম্ম্যুনিতী এসোসিএসনশিং, কম্পেনীশিং অমসুং লোকেল ওথোরিতীশিংগা ৱারী শানরি। তেংবাং অসিদা ভিসা, কন্সুলার সর্ভিসশিং, ত্রান্সিৎ ফেসিলিতী অমসুং লোজিস্তিক সপোর্ত য়াওরি।
• ভারতকী মহৈরোয়শিংগী য়াইফ-থৌরাং অসি মরুওইবা অমা ওইরি। একাদেমিক্কী ৱাফমশিং অসি য়েংশিন্নবা মিসনশিংনা লোকেল ওথোরিতীশিং, ইন্দিয়ন স্কুলশিং, বোর্দশিং অমসুং নেস্নেল তেস্তিং এজেন্সীগা লোয়ননা থবক তৌমিন্নরি।
• মিসনশিংনা জহাজশিংদা লৈরিবা ইন্দিয়ন ক্রুশিংগা লেপ্তনা কন্টেক্ত তৌদুনা, কন্সুলরগী মতেং পীদুনা, ইমুং মনুংগা পাউ ফাওনবদা মতেং পাংদুনা অমসুং হল্লক্নবা হায়জরকপশিংদা মতেং পাংলি।
• ফ্লাইৎকী ফীভম ফগৎলক্লি। ফেব্রুৱারী ২৮দগী হৌরগা, পেসেঞ্জর ৭,০২,০০০ রোম্না লমদম অসিদগী ভারত্তা চৎখ্রে।
• য়ু.এ.ই.: লিমিতেদ নন-সেদ্যুল ফ্লাইৎশিং মখা তানা চত্থরি। ভারত্তা ফ্লাইৎ ৯০ রোম চত্থনবা থৌরাং তৌরি।
• সৌদি আরবিয়া অমসুং ওমান: ভারতকীদমক এয়রপোর্ত ময়ামদগী ফ্লাইৎশিং ওপরেৎ তৌরি।
• কতার: এয়রস্পেস খরা হাংদোক্লে; ঙসি ফ্লাইৎ ৮১০ রোম পাংথোক্কনি হায়না পানরি।
• কুয়েত অমসুং বাহরাইন: এয়রস্পেস থিংখ্রে; দাম্মাম (সৌদি অরাবিয়া) দগী ভারত্তা ফ্লাইতশিং চৎলি।
• ইরান: আর্মেনিয়া অমসুং আজারবাইজানগী খুত্থাংদা চৎথোক-চৎশিন তৌবদা মতেং পাংলি।
• ইজরেল: ইজিপ্ত অমসুং জোর্দানগী খুত্থাংদা চৎথোক-চৎশিন তৌবদা মতেং পাংলি।
• ইরাক: জোর্দান অমসুং সৌদি অরাবিয়াগী খুত্থাংদা চৎথোক-চৎশিন তৌবদা মতেং পাংলি।
• ওমানগী সমুদ্র খোঙবালগী মপান্দা লৈবা জহাজ অমদা লান্দারকপদা থৱায় মাংখিবা ভারত মচা অমগী হকচাং অদু ভারত্তা পুরকখ্রে অমসুং অৱাবা তারবা ইমুং অদুদা মথৌ তাবা মতেং পুম্নমক পীরি।