Ministry of Petroleum & Natural Gas
Updates on Key Sectors in View of Developments in West Asia
Citizens advised to use digital modes for booking LPG cylinders and avoid visiting distributors unless necessary
Delivery Authentication Code (DAC) based LPG deliveries have increased from 53% in February 2026 to 90% yesterday to prevent diversion
Easy access to 5 Kg FTL cylinders without address proof; over 90,000 sold yesterday
PNG expansion gathers pace with 3.6 lakh connections gasified and over 3.9 lakh new registrations since March 2026
All Indian seafarers safe; no incident involving Indian-flagged vessels reported in past 24 hours
Port operations across India remain normal
Ministry of External Affairs continues to closely monitor the evolving situation in the Gulf and West Asia region
Flight situation continues to improve; over 7,02,000 passengers return to India since Feb 28
05 APR 2026 2:38PM by PIB Delhi
In light of the evolving situation in West Asia, the Government of India remains actively engaged in ensuring preparedness and seamless functioning across key sectors. The following update outlines the measures being undertaken in the areas of energy supply, maritime operations, and assistance to Indian nationals in the region:
Energy Supply and Fuel Availability
Keeping in view the evolving situation, including around the Strait of Hormuz, the Ministry of Petroleum and Natural Gas continues to take necessary measures to ensure smooth and uninterrupted supply of petroleum products and LPG across the country. As per Ministry:
Public Advisory and Citizen Awareness
• Govt. is making all efforts to ensure availability of Petrol, Diesel and LPG, and citizens are advised to avoid panic purchase of petrol and diesel as well as unnecessary booking of LPG.
• Citizens are advised to beware of rumours and rely only on official sources for correct information.
• For LPG, citizens are requested to use digital modes for booking of LPG cylinders and avoid visiting LPG distributors unless necessary.
• Citizens are encouraged to use alternate fuels such as PNG, induction and electric cooktops wherever feasible.
• In the current situation, all citizens are requested to make necessary efforts to conserve energy in their daily usage.
Government Preparedness and Supply Management Measures
• Despite this war situation, Government has given highest priority to Domestic LPG and PNG, along with high priority to hospitals and educational institutions.
• The Government has already implemented several rationalisation measures on both the supply and demand side, including enhancing refinery production, increasing the booking interval from 21 to 25 days in urban areas and up to 45 days in rural areas and prioritising sectors for supply.
• Alternate fuel options like Kerosene and coal have been offered to ease pressure on LPG demand.
• Ministry of Coal has already issued order to Coal India and Singareni Collieries to allot higher quantities to States for distributing coal to small, medium and other consumers.
• States have been advised to facilitate the new PNG connections for both domestic and commercial consumers.
• Recently, Secretary (MoPNG) chaired a meeting with Additional Chief Secretaries and Principal Secretaries (Food & Civil Supplies) of all States and UTs to review the fuel supply situation and highlighted measures taken to ensure adequate availability. States were directed to prioritize LPG distribution, especially for domestic and essential needs, while maintaining strict vigilance against hoarding, diversion, and misinformation. On reports concerning FTL LPG supplies to migrant workers, States clarified that there is no disruption in LPG supply affecting migrants and that supplies remain stable. Secretary informed that states may consider managing targeted distribution of 5 kg FTL LPG cylinders, based on local requirements along with OMCs.
Coordinated efforts with States/UTs and Institutional Mechanisms
• Under Essential Commodities Act, 1955 and LPG Control Order, 2000, State Govt. are empowered to act against any hoarding and black marketing. Govt. of States/UTs have to play a primary role in monitoring and regulating supply situation of essential commodities including Petrol, Diesel and LPG. Govt. of India has reiterated the same via multiple letters and VCs to all States/UTs.
• All Chief Secretaries, ACS/Principal Secretary/Secretary Food & Civil supply of all the States/UTs are requested –
• To institutionalize daily press briefings at State/District level and issue regular public advisories.
• To setup dedicated control rooms/helplines
• To actively monitor and counter fake news / misinformation on social media.
• To intensify daily enforcement drives by District admin and to continue raids and inspections in coordination with OMCs
• To issue Commercial LPG allocation orders within their States/UTs
• To issue Superior Kerosene Oil (SKO) allocation orders for additional SKO allotted to the States/UTs.
• To fast track CGD expansion incl. expediting RoW/RoU permissions, 24x7 work permissions etc.
• To promote PNG adoptions and alternate fuels.
• To nominate senior nodal officers for coordination with MoPNG
• All States/UTs have setup Control Rooms and District Monitoring Committees to curb hoarding/black marketing instances.
• Govt. of India vide letter dated 27.03.2026 and 02.04.2026 have requested Chief Secretaries of all States/UTs to intensify proactive & regular public communication, conduct daily press briefs at appropriate senior level along with timely dissemination of accurate information through social and electronic media to effectively counter misinformation and to reassure citizens regarding adequate availability and smooth distribution of LPG.
• Currently, 22 States/UTs are issuing/carrying out press briefs.
Enforcement and Monitoring Actions
• Raids continue to be carried out in many of the States/UTs to check the hoardings and black marketing of LPG. Since March, more than 50,000 cylinders have been seized by the joint teams of States/ UTs and PSU OMC officials.
• PSU OMCs officials have been directed to strengthen the system of surprise inspection to deter any instance of hoardings/black marketing.
• PSU OMCs have issued more than 1400 show cause notices to LPG distributorships till date. Further, 36 LPG distributorships have been suspended till date.
LPG Supply
Domestic LPG Supply Status:
• No reported dry-out at LPG distributorships.
• Online LPG cylinder bookings have increased to 95% on industry basis yesterday.
• To prevent diversion at the distributor level, Delivery Authentication Code (DAC) based deliveries have been increased from 53% (Feb-2026) to 90% yesterday.
• More than 51 Lakh Domestic LPG Cylinders were delivered yesterday.
Commercial LPG Supply and Allocation Measures:
• Govt. of India vide order dated 01.04.2026 has permitted Refining companies including Petrochemical Complexes in India to make available certain minimum quantities of C3 & C4 streams for critical sectors like Department of Pharmaceuticals, Department of Food & Public Distribution, Department of Chemicals & Petro Chemicals etc. based on specific quantity and refinery source as determined by the Centre for High Technology (CHT).
• Govt. of India has decided to allocate total commercial allocation to 70% of the pre-crises level incl. 10% reform based.
• Yesterday, more than 90,000 – 5Kg FTL cylinders have been sold.
• Since 23rd March 2026, about 6.6 Lakh – 5 Kg FTL cylinders have been sold.
• The 5 Kg FTL cylinders are available at nearby LPG Distributorships and can be purchased by showing any valid ID proofs. No address proof is required.
• A three-member committee of Executive Directors of IOCL, HPCL and BPCL, in consultation with State authorities and industry bodies finalises the plan for the sale of Commercial LPG in the States/UTs.
• A total of 78833 MT of Commercial LPG has been sold since 14th March 2026.
Natural Gas Supply and PNG Expansion Initiatives
• Consumers have been prioritised with 100% supplies to D-PNG and CNG-Transport.
• Supply to operating Urea plants is now steady at around 70-75% of their last 06-month average consumption. Considering the available inventory and scheduled LNG cargo arrivals, overall gas supply available to fertilizer plants will be increased to approximately 90% of their average consumption over the preceding six months, effective 06.04.2026. Additionally, gas supply to other industrial and commercial sectors, including supplies through City Gas Distribution (CGD) networks, will be enhanced by a further 10%, effective 06.04.2026.
• CGD entities have also been advised by Govt. of India to prioritize PNG connections for commercial establishments such as restaurants, hotels and canteens across all their Geographical Areas, to address concerns regarding the availability of commercial LPG.
• CGD Companies like IGL, MGL, GAIL Gas and BPCL have offered incentives for taking domestic and Commercial PNG connections.
• Govt. of India has requested Govt. of States/UTs and Central Ministries to expedite approval of applications required for expansion of CGD network.
• Govt. of India vide letter dated 18.03.2026 has offered all States/UTs additional 10% allocation of commercial LPG to States provided they can help in long term transition from LPG to PNG. 12 States are getting additional Commercial LPG allocation under reform measures of PNG expansion. In addition to this, 1 UT’s application has been received and is under examination.
• PNGRB vide its order dated 23.03.2026 has directed all CGD entities to make all out efforts to connect residential schools & colleges, hostels, community kitchens, anganwadi kitchens etc. through PNG within 5 days, wherever pipeline infrastructure is available in near vicinity.
• Ministry of Road, Transport & Highways vide letter dated 24.03.2026 has stated that they have adopted “Accelerated Approval Framework for CGD Infrastructure with reduced timelines” as a special measure for 3 months wherein applications pertaining to CGD infrastructure shall be processed on priority.
• Govt. of India vide Gazette dated 24.03.2026 has notified the Natural Gas and Petroleum Products Distribution (Through Laying, Building, Operation and Expansion of Pipelines and Other Facilities) Order, 2026 under the Essential Commodities Act, 1955. The Order provides a streamlined and time-bound framework for laying and expanding pipelines across the country, addressing delays in approvals and access to land, and enabling faster development of natural gas infrastructure, including in residential areas. It is expected to accelerate PNG network growth, enhance last-mile connectivity, and support the transition to cleaner fuels, thereby strengthening energy security and advancing India’s gas-based economy.
• Ministry of Defence vide letter 27.03.2026 has issued a short-term policy modification, effective until June 30, 2026, to expedite the installation of PNG infrastructure in all residential areas/unit lines of defence.
• PNGRB has directed CGD entities to expedite D-PNG connections. Also, the National PNG Drive 2.0 (01.01.2026-31.03.2026) has now been extended till 30.06.2026 to sustain momentum in PNG expansion.
• Since March 2026, about 3.6 Lakh PNG connections have been gasified. Further, more than 3.9 Lakh customers have been registered for new connections.
Crude Position and Refinery Operations
• All refineries are operating at high capacity, with adequate crude inventories in place. The country is also maintaining sufficient stocks of petrol and diesel.
• Domestic LPG production from refineries has been increased to support domestic consumption.
Retail Fuel Availability and Pricing Measures
• All Retail outlets are operating normally across the country.
• Middle East crises has resulted into abnormal increase in the crude prices. In order to protect consumers from this impact, the Government of India has decided to absorb a part of this burden through a reduction in excise duties on petrol and diesel by Rs. 10/litre.
• Further, Govt. of India has imposed export levy of Rs 21.5 per litre on diesel and Rs 29.5 per litre on aviation turbine fuel (ATF) to ensure availability of these products in the domestic market.
• Regular retail prices for petrol and diesel are unchanged.
• The Government reiterates its advice not to believe rumours. In order to curb rumours, the state governments have also been requested to disseminate correct information through press briefings.
Kerosene Availability and Distribution Measures
• Additional allocation of 48000 KL of Kerosene over and above the regular allocation has been made to all the States/UTs.
• Govt. of India vide Gazette notification dated 29.03.2026 has facilitated distribution of PDS SKO in PDS SKO Free States/UTs for cooking and lighting purpose only –
• A maximum of two PSU OMC service stations per district (preferably Company Owned Company Operated) are permitted to store up to 5,000 litres of PDS SKO.
• These PSU OMC service stations shall be designated by the State Government or UT administration in each district.
• 18 States/UTs have issued SKO allocation orders. Further, Himachal Pradesh and Ladakh have communicated that there is no SKO requirement in the State/UT.
Maritime Safety and Shipping Operations
Steps have been taken to safeguard Indian vessels and seafarers operating in the region, by the Ministry of Ports, Shipping and Waterways. The Ministry stated that:
• The Ministry of Ports, Shipping and Waterways continues to closely monitor shipping movements, port operations and the safety of Indian seafarers, while ensuring continuity of maritime trade.
• All Indian seafarers in the region are safe, and no incident involving Indian-flagged vessels has been reported in the past 24 hours.
• A total of 17 Indian-flagged vessels with 460 Indian seafarers remain in the western Persian Gulf region, with DG Shipping, in coordination with ship owners, RPSL agencies and Indian Missions, actively monitoring the situation.
• The DG Shipping Control Room remains operational 24x7 and has handled 5088 calls and 10547 emails since activation; in the past 24 hours, 73 calls and 122 emails have been received.
• DG Shipping has facilitated the safe repatriation of over 1479 Indian seafarers so far, including 159 in the last 24 hours from airports and various regional locations across the Gulf.
• Port operations across India remain normal, with no congestion reported, as confirmed by State Maritime Boards of Gujarat, Maharashtra, Goa, Kerala, Andhra Pradesh and Puducherry.
• The Ministry continues to coordinate with the Ministry of External Affairs, Indian Missions and maritime stakeholders to ensure seafarer welfare and uninterrupted maritime operations.
Safety of Indian Nationals in the Region
Across the region, Indian Missions and Posts remain in close contact with the Indian community, while continuing to provide assistance and issue necessary advisories for their safety and well-being. As informed by Ministry of External Affairs:
• A total of 345 Indian fishermen stranded in Iran have returned home yesterday. The Embassy in Tehran facilitated their movement from South Iran to Armenia, from where they boarded flights to Chennai.
• Ministry of External Affairs continues to closely monitor the evolving situation in the Gulf and West Asia region, with safety, security and welfare of Indian nationals as the highest priority. A dedicated control room remains operational, with regular coordination with States/UTs and Indian Missions.
• Missions and Posts are operating round-the-clock helplines, issuing advisories, and engaging with Indian community associations, companies and local authorities. Assistance includes visas, consular services, transit facilitation and logistical support.
• Welfare of Indian students remains a priority. Missions are coordinating with local authorities, Indian schools, Boards and the National Testing Agency to address academic concerns.
• Missions are in continuous contact with Indian crew on vessels, providing consular support, facilitating family communication and assisting in return requests.
• Flight situation continues to improve; since Feb 28, around 7,02,000 passengers have travelled from the region to India.
• UAE: Limited non-scheduled flights continue; around 90 flights expected to India.
• Saudi Arabia and Oman: Flights operating from multiple airports to India.
• Qatar: Partial airspace opening; around 8–10 flights expected today.
• Kuwait and Bahrain: Airspace closed; flights operating via Dammam (Saudi Arabia) to India.
• Iran: Travel being facilitated via Armenia and Azerbaijan.
• Israel: Travel being facilitated via Egypt and Jordan.
• Iraq: Travel being facilitated via Jordan and Saudi Arabia.
• Mortal remains of an Indian national, who tragically lost his life in an attack on a ship off the coast of Oman, have been brought back to India, and all necessary assistance is being extended to the bereaved family.

পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
পশ্চিম এছিয়াৰ সংকটৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত মূল খণ্ডসমূহৰ বিষয়ে তথ্য প্ৰকাশ
নাগৰিকসকলক ডিজিটেল মাধ্যম ব্যৱহাৰেৰে এল পি জি চিলিণ্ডাৰ বুকিং কৰিবলৈ আৰু অত্যন্ত প্ৰয়োজনীয় নহ’লে বিতৰকসকলৰ ওচৰলৈ যোৱাৰ পৰা বিৰত থাকিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে
এল পি জিৰ অপব্যৱহাৰ ৰোধ কৰিবলৈ ডেলিভাৰী অথেণ্টিকেচন ক’ড (ডি এ চি) ভিত্তিক এল পি জি ডেলিভাৰী ২০২৬ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰীৰ ৫৩%ৰ পৰা কালি ৯০%লৈ বৃদ্ধি পাইছে
৫ কেজি এফ টি এল চিলিণ্ডাৰ ঠিকনা প্ৰমাণ অবিহনে সহজে উপলব্ধ; কালি ৯০ হাজাৰৰো অধিক এনে চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী হয়
পিএনজি সম্প্ৰসাৰণ ত্বৰান্বিত হৈছে; ২০২৬ চনৰ মাৰ্চ মাহৰ পৰা ৩.৬ লাখ সংযোগ সক্ৰিয় কৰা হৈছে আৰু ৩.৯ লাখৰো অধিক নতুন পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে
সকলো ভাৰতীয় নাৱিক নিৰাপদ; বিগত ২৪ ঘন্টাত ভাৰতীয় পতাকা থকা কোনো জাহাজৰ সৈতে জড়িত কোনো ঘটনা সংঘটিত হোৱা নাই
সমগ্ৰ ভাৰতবৰ্ষত বন্দৰৰ কাম-কাজ স্বাভাৱিক হৈ আছে
উপসাগৰীয় আৰু পশ্চিম এছিয়া অঞ্চলৰ বিকশিত পৰিস্থিতিৰ ওপৰত বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে তীক্ষ্ণ দৃষ্টি ৰাখিছে
বিমানৰ পৰিচালনা ক্ৰমাগতভাৱে উন্নত হৈছে; ২৮ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা ভাৰতলৈ ৭,০২,০০০তকৈ অধিক যাত্ৰী উভতি আহিছে
05 APR 2026 2:38PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰে পশ্চিম এছিয়াৰ সংকট চলি থকাৰ মাজতে মূল খণ্ডসমূহৰ প্রস্তুতি আৰু সুচাৰুৰূপে কাম-কাজ সুনিশ্চিত কৰাৰ বাবে প্রয়োজনীয় পদক্ষেপ অব্যাহত ৰাখিছে৷ পশ্চিম এছিয়াৰ বিৱৰ্তনশীল পৰিস্থিতিৰ পটভূমিত শক্তি যোগান, সামুদ্ৰিক কাৰ্য্যকলাপ, আৰু অঞ্চলটোৰ ভাৰতীয় নাগৰিকসকলক সহায়ৰ ক্ষেত্ৰত গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহৰ বিষয়ত তথ্য দাঙি ধৰিছেঃ
শক্তি যোগান আৰু ইন্ধনৰ উপলব্ধতা
হৰমুজ প্ৰণালীৰ আশে-পাশে থকা অঞ্চলকে ধৰি বিকশিত পৰিস্থিতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়ে সমগ্ৰ দেশতে পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰী আৰু এল পি জিৰ মসৃণ আৰু নিৰৱচ্ছিন্ন যোগান নিশ্চিত কৰাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰি আহিছে। মন্ত্ৰালয়ৰ মতে:
জন পৰামৰ্শ আৰু নাগৰিক সজাগতা
• চৰকাৰে পেট্ৰ’ল, ডিজেল আৰু এল পি জিৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে সকলো প্ৰচেষ্টা চলাইছে, আৰু নাগৰিকসকলক পেট্ৰ’ল-ডিজেলৰ আতংকিত ক্ৰয় কৰাৰ লগতে এল পি জিৰ অপ্ৰয়োজনীয় বুকিঙৰ পৰা আঁতৰি থাকিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
• নাগৰিকসকলক উৰাবাতৰিৰ পৰা সাৱধান হ’বলৈ আৰু সঠিক তথ্যৰ বাবে কেৱল চৰকাৰী উৎসৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
• এল পি জিৰ বাবে নাগৰিকসকলক এল পি জি চিলিণ্ডাৰ বুকিং কৰিবলৈ ডিজিটেল মাধ্যম ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আৰু অত্যন্ত প্ৰয়োজনীয় নহ’লে এল পি জি বিতৰকসকলৰ ওচৰলৈ যোৱাৰ পৰা বিৰত থাকিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
• নাগৰিকসকলক য’তেই সম্ভৱ বিকল্প ইন্ধন যেনে পিএনজি, ইণ্ডাকচন আৰু বৈদ্যুতিক কুকটপ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হয়।
• বৰ্তমানৰ পৰিস্থিতিত সকলো নাগৰিককে দৈনন্দিন ব্যৱহাৰত শক্তি ৰাহি কৰাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় প্ৰচেষ্টা চলাবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
চৰকাৰী প্ৰস্তুতি আৰু যোগান ব্যৱস্থাপনা ব্যৱস্থা
• এই যুদ্ধসদৃশ পৰিস্থিতিৰ মাজতো চৰকাৰে ঘৰুৱা এল পি জি আৰু পি এন জিৰ লগতে চিকিৎসালয় আৰু শিক্ষানুষ্ঠানসমূহক শীৰ্ষ অগ্ৰাধিকাৰ দিছে।
• শোধনাগাৰৰ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা, চহৰ অঞ্চলত বুকিঙৰ ব্যৱধান ২১ দিন আৰু গ্ৰাম্য অঞ্চলত ৪৫ দিনলৈ বৃদ্ধি কৰা, যোগানৰ বাবে অঞ্চলসমূহক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াকে ধৰি চৰকাৰে ইতিমধ্যে যোগান আৰু চাহিদা দুয়োটা দিশতে কেইবাটাও যুক্তিসংগতকৰণ ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰিছে।
• এল পি জিৰ চাহিদাৰ ওপৰত চাপ কমোৱাৰ বাবে কেৰাচিন আৰু কয়লাৰ দৰে বিকল্প ইন্ধনৰ বিকল্প উপলব্ধ কৰা হৈছে।
• কয়লা মন্ত্ৰালয়ে ইতিমধ্যে কয়লা ইণ্ডিয়া আৰু চিংগাৰেনী কলিয়াৰীক ৰাজ্যসমূহক বৰ্ধিত কয়লা আবণ্টন দিবলৈ নিৰ্দেশ জাৰি কৰিছে, যাতে ক্ষুদ্ৰ, মজলীয়া আৰু অন্যান্য গ্ৰাহকক বিতৰণ কৰাটো নিশ্চিত কৰিব পাৰি।
• ৰাজ্যসমূহক ঘৰুৱা আৰু বাণিজ্যিক গ্ৰাহক উভয়কে নতুন পিএনজি সংযোগ প্ৰদানৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
• শেহতীয়াকৈ সচিব (এম অ’ পি এন জি)ৰ অধ্যক্ষতাত সকলো ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ অতিৰিক্ত মুখ্য সচিব আৰু প্ৰধান সচিব (খাদ্য আৰু অসামৰিক যোগান)ৰ সৈতে এখন বৈঠক অনুষ্ঠিত হয়। এই বৈঠকৰ উদ্দেশ্য আছিল ইন্ধন যোগানৰ পৰিস্থিতি পৰ্যালোচনা কৰা আৰু পৰ্যাপ্ত উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰা। ৰাজ্যসমূহক বিশেষকৈ ঘৰুৱা আৰু অত্যাৱশ্যকীয় প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে এল পি জি বিতৰণক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়া হৈছিল; আৰু জমা কৰা, অপব্যৱহাৰ আৰু ভুল তথ্য বিয়পোৱাৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰ সতৰ্কতা বজাই ৰখা। প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকসকলক এফটিএল এলপিজি যোগানৰ সন্দৰ্ভত প্ৰতিবেদন সন্দৰ্ভত ৰাজ্যসমূহে স্পষ্ট কৰে যে এলপিজি যোগানত কোনো ধৰণৰ ব্যাঘাত হোৱা নাই, যি প্ৰব্ৰজনকাৰীসকলক প্ৰভাৱিত কৰিব আৰু যোগান সুস্থিৰ হৈ আছে। সচিবগৰাকীয়ে কয় যে ৰাজ্যসমূহে অ’এমচিৰ সহযোগত আৰু স্থানীয় প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ৫ কিলোগ্ৰাম এফটিএল এলপিজি চিলিণ্ডাৰৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰি বিতৰণ পৰিচালনা কৰাৰ কথা বিবেচনা কৰিব পাৰে।
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক ব্যৱস্থাৰ সৈতে সমন্বিত প্ৰচেষ্টা
• অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন, ১৯৫৫ আৰু এল পি জি নিয়ন্ত্ৰণ আদেশ, ২০০০ৰ অধীনত ৰাজ্য চৰকাৰে যিকোনো জমা আৰু ক'লা বিপণনৰ বিৰুদ্ধে কাম কৰিবলৈ ক্ষমতা প্ৰদান কৰিছে। ৰাজ্য চৰকাৰ/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহে পেট্ৰল, ডিজেল আৰু এলপিজিকে ধৰি অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ যোগানৰ পৰিস্থিতি নিৰীক্ষণ আৰু নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত প্ৰাথমিক ভূমিকা পালন কৰিব লাগিব। ভাৰত চৰকাৰে সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চললৈ প্ৰেৰণ কৰা একাধিক পত্ৰ আৰু ভিচিৰ জৰিয়তে একেখিনি কথা পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰিছে।
• ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ সকলো মুখ্য সচিব, এচিএছ/প্ৰধান সচিব/খাদ্য আৰু অসামৰিক যোগান বিভাগৰ সচিবৰ বাবে অনুৰোধ কৰা হৈছে –
• ৰাজ্য/জিলা পৰ্যায়ত দৈনিক সংবাদ মাধ্যমক সম্বোধন কৰা আৰু নিয়মীয়াকৈ ৰাজহুৱা পৰামৰ্শ জাৰি কৰা।
• নিৰ্দিষ্ট নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ/হেল্পলাইন স্থাপন কৰা।
• ছ’চিয়েল মিডিয়াত ভুৱা বাতৰি/ভুল তথ্য সক্ৰিয়ভাৱে নিৰীক্ষণ আৰু প্ৰতিহত কৰা।
• জিলা প্ৰশাসকৰ দ্বাৰা দৈনিক বলৱৎকৰণ অভিযান তীব্ৰতৰ কৰা আৰু অ’এমচিৰ সৈতে সমন্বয়ত অভিযান আৰু পৰিদৰ্শন অব্যাহত ৰখা।
• নিজৰ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ভিতৰত বাণিজ্যিক এল পি জি আবণ্টনৰ আদেশ জাৰি কৰা।
• ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক আবণ্টিত অতিৰিক্ত এছ কে অ’ৰ বাবে চুপিৰিয়েৰ কেৰাচিন তেল (এছ কে অ’) আবণ্টনৰ আদেশ জাৰি কৰা।
• দ্ৰুত ট্ৰেক কৰিবলৈ চি জি ডি সম্প্ৰসাৰণ incl. RoW/RoU অনুমতি তথা ২৪x৭ কামৰ অনুমতি আদি ক্ষিপ্ৰ কৰা।
• পিএনজি গ্ৰহণ আৰু বিকল্প ইন্ধনক প্ৰসাৰ কৰা।
• এমওপিএনজিৰ সৈতে সমন্বয়ৰ বাবে জ্যেষ্ঠ ন’ডেল বিষয়াক মনোনীত কৰা।
• সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে মজুত/ক'লা বিপণনৰ দৃষ্টান্ত ৰোধ কৰিবলৈ নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ আৰু জিলা নিৰীক্ষণ সমিতি গঠন কৰিছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ২৭.০৩.২০২৬ আৰু ০২.০৪.২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ ভিত্তিত সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ মুখ্য সচিবক সক্ৰিয় আৰু নিয়মীয়া ৰাজহুৱা যোগাযোগ তীব্ৰতৰ কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছে, উপযুক্ত জ্যেষ্ঠ পৰ্যায়ত দৈনিক সংবাদমেল অনুষ্ঠিত কৰাৰ লগতে সামাজিক আৰু বৈদ্যুতিন মাধ্যমৰ জৰিয়তে সঠিক তথ্য সময়মতে প্ৰচাৰ কৰি ভুল তথ্য ফলপ্ৰসূভাৱে প্ৰতিহত কৰিবলৈ আৰু পৰ্যাপ্ত উপলব্ধতাৰ সন্দৰ্ভত নাগৰিকসকলক আশ্বস্ত কৰিবলৈ আৰু এল পি জিৰ মসৃণ বিতৰণৰ অনুৰোধ জনাইছে ।
• বৰ্তমান ২২ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে সংবাদমেল সম্বোধন কৰিছে।
বলৱৎকৰণ আৰু নিৰীক্ষণ কাৰ্য্য
• বহু ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত এল পি জিৰ হৰ্ডিং আৰু ক’লা বিপণন পৰীক্ষাৰ বাবে অভিযান অব্যাহত আছে। মাৰ্চ মাহৰ পৰা ৰাজ্য/ কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু পিএছইউৰ অ’এমচিৰ বিষয়াৰ যুটীয়া দলে ৫০ হাজাৰৰো অধিক চিলিণ্ডাৰ জব্দ কৰিছে।
• পিএছইউ অ’এমচিৰ বিষয়াসকলক হৰ্ডিং/কলা বজাৰৰ যিকোনো দৃষ্টান্তক বাধা দিবলৈ আকস্মিক পৰিদৰ্শনৰ ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়া হৈছে।
• পিএছইউ অ’এমচিয়ে আজিলৈকে এলপিজি বিতৰকলৈ ১৪০০ৰো অধিক কাৰণ দৰ্শোৱাৰ জাননী জাৰি কৰিছে। তদুপৰি আজিলৈকে ৩৬টা এল পি জি বিতৰকক নিলম্বন কৰা হৈছে।
এল পি জি যোগান
ঘৰুৱা এল পি জি যোগানৰ অৱস্থা :
• এল পি জি বিতৰকত কোনো ধৰণৰ নাটনিৰ খবৰ পোৱা নাই।
• উদ্যোগটোৰ গড় ভিত্তিত কালি অনলাইন এল পি জি চিলিণ্ডাৰ বুকিং ৯৫%লৈ বৃদ্ধি পাইছে।
• বিতৰন পৰ্যায়ত খেলিমেলি ৰোধ কৰিবলৈ ডেলিভাৰী প্ৰমাণীকৰণ ক’ড (ডি এ চি)ৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ডেলিভাৰী ৫৩% (ফেব্ৰুৱাৰী ২০২৬)ৰ পৰা কালি ৯০%লৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• কালি ৫১ লাখৰো অধিক ঘৰুৱা এল পি জি চিলিণ্ডাৰ ডেলিভাৰী কৰা হয়।
বাণিজ্যিক এল পি জি যোগান আৰু আবণ্টনৰ ব্যৱস্থা:
• ভাৰত চৰকাৰে ০১.০৪.২০২৬ তাৰিখৰ আদেশৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ পেট্ৰ’কেমিকেল কমপ্লেক্সকে ধৰি শোধন কোম্পানীসমূহক উচ্চ কেন্দ্ৰই নিৰ্ধাৰণ কৰা নিৰ্দিষ্ট পৰিমাণ আৰু শোধনাগাৰৰ উৎসৰ ভিত্তিত ঔষধ বিভাগ, খাদ্য আৰু ৰাজহুৱা বিতৰণ বিভাগ আৰু ৰাসায়নিক তথা পেট্ৰ’কেমিকেল বিভাগৰ দৰে অত্যাৱশ্যকীয় খণ্ডসমূহলৈ কিছুমান নূন্যতম পৰিমাণৰ চি-৩ আৰু চি-৪ ধাৰা উপলব্ধ কৰাৰ অনুমতি প্ৰদান কৰিছে প্ৰযুক্তি (চি এইচ টি)।
• ভাৰত চৰকাৰে ১০% সংস্কাৰ ভিত্তিক আবণ্টনকে ধৰি মুঠ বাণিজ্যিক আবণ্টন সংকটৰ পূৰ্বৰ পৰা ৭০%লৈ আবণ্টন দিয়াৰ সিদ্ধান্ত লৈছে।
• কালি ৯০ হাজাৰৰো অধিক ৫ কিলোগ্ৰামৰ এফটিএল চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী হৈছে।
• ২০২৬ চনৰ ২৩ মাৰ্চৰ পৰা প্ৰায় ৬.৬ লাখ ৫ কিলোগ্ৰাম এফটিএল চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী হৈছে।
• ওচৰৰ এল পি জি বিতৰকত ৫ কিলোগ্ৰাম এফ টি এল চিলিণ্ডাৰ উপলব্ধ আৰু যিকোনো বৈধ আই ডি দাখিল কৰি ক্ৰয় কৰিব পাৰি। ঠিকনাৰ প্ৰমাণৰ প্ৰয়োজন নাই।
• আই অ’ চি এল, এইচ পি চি এল আৰু বি পি চি এলৰ কাৰ্যবাহী সঞ্চালকৰে গঠিত তিনিজনীয়া সমিতিয়ে ৰাজ্যিক বিষয়া আৰু উদ্যোগ সংস্থাসমূহৰ সৈতে আলোচনা কৰি ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত বাণিজ্যিক এল পি জি বিক্ৰীৰ পৰিকল্পনা চূড়ান্ত কৰে।
• ২০২৬ চনৰ ১৪ মাৰ্চৰ পৰা মুঠ ৭৮,৮৩৩ মেট্ৰিক টন বাণিজ্যিক এল পি জি বিক্ৰী হৈছে।
প্ৰাকৃতিক গেছ যোগান আৰু পিএনজি সম্প্ৰসাৰণৰ পদক্ষেপ
• গ্ৰাহকক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে, ডি-পিএনজি আৰু চিএনজি পৰিবহণৰ ১০০% যোগান নিশ্চিত কৰা হৈছে।
• কাৰ্যক্ষম ইউৰিয়া উদ্যোগসমূহলৈ যোগান এতিয়া সুস্থিৰ হৈ পৰিছে, যোৱা ছমাহত ইয়াৰ গড় ব্যৱহাৰৰ প্ৰায় ৭০-৭৫% হৈছে। উপলব্ধ তথ্য আৰু নিৰ্ধাৰিত এল এন জি কাৰ্গোৰ উপলব্ধতাৰ ভিত্তিত, সাৰ উদ্যোগসমূহে লাভ কৰা মুঠ গেছৰ যোগান যোৱা ছমাহত তেওঁলোকৰ গড় ব্যৱহাৰৰ প্ৰায় ৯০%লৈ বৃদ্ধি কৰা হ’ব, যিটো ৬ এপ্ৰিল, ২০২৬ৰ পৰা কাৰ্যকৰী হ’ব। ইয়াৰ উপৰি চিটি গেছ বিতৰণ (চিজিডি) নেটৱৰ্কৰ জৰিয়তে যোগানকে ধৰি অন্যান্য ঔদ্যোগিক আৰু বাণিজ্যিক খণ্ডলৈ গেছ যোগান আৰু ১০% বৃদ্ধি কৰা হ’ব, যিটো ০৬.০৪.২০২৬ৰ পৰা কাৰ্যকৰী হ’ব।
• ভাৰত চৰকাৰে চিজিডি সংস্থাসমূহক তেওঁলোকৰ সকলো অঞ্চলতে ৰেষ্টুৰেণ্ট, হোটেল আৰু কেণ্টিনৰ দৰে বাণিজ্যিক প্ৰতিষ্ঠানৰ বাবে পিএনজি সংযোগক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ পৰামৰ্শ দিছে, যাতে বাণিজ্যিক এলপিজিৰ উপলব্ধতাৰ সন্দৰ্ভত উদ্বেগসমূহ সমাধান কৰিব পৰা যায়।
• আইজিএল, এমজিএল, গেইল গেছ আৰু বিপিচিএলৰ দৰে চিজিডি কোম্পানীবোৰে ঘৰুৱা আৰু বাণিজ্যিক পিএনজি সংযোগ লাভৰ বাবে উতসাহ দেখুৱাইছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়সমূহক চিজিডি নেটৱৰ্ক সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় আৱেদনসমূহৰ অনুমোদন ক্ষিপ্ৰতাৰে কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছে।
• যদিহে তেওঁলোকে এল পি জিৰ পৰা পি এন জিলৈ দীৰ্ঘম্যাদী পৰিৱৰ্তনক সমৰ্থন কৰে ভাৰত চৰকাৰে ১৮.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ এখন পত্ৰৰ জৰিয়তে সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চললৈ অতিৰিক্ত ১০% বাণিজ্যিক এল পি জি আবণ্টনৰ প্ৰস্তাৱ দিছে। পিএনজি সম্প্ৰসাৰণ সংস্কাৰ ব্যৱস্থাৰ অধীনত ১২খন ৰাজ্যই অতিৰিক্ত বাণিজ্যিক এলপিজি আবণ্টন লাভ কৰিছে। ইয়াৰ উপৰি এখন কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ পৰা আবেদন লাভ কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰ পৰীক্ষা চলি আছে।
• পিএনজিআৰবিয়ে ২৩.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ আদেশৰ জৰিয়তে চিজিডিৰ সকলো প্ৰতিষ্ঠানকে পিএনজিৰ জৰিয়তে আৱাসিক বিদ্যালয় আৰু মহাবিদ্যালয়, হোষ্টেল, কমিউনিটি কিচেন, অংগনবাড়ী পাকঘৰ আদি সংযোগ কৰাৰ বাবে যৎপৰোনাস্তি চেষ্টা কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে; যদিহে পাইপলাইনৰ আন্তঃগাঁথনি ওচৰতে উপলব্ধ হয় এই কাম ৫ দিনৰ ভিতৰত কৰিব লাগিব।
• পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰালয়ে ২৪.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ জৰিয়তে উল্লেখ কৰিছে যে ৩ মাহৰ বাবে বিশেষ ব্যৱস্থা হিচাপে "হ্ৰাস সময়সীমাৰ সৈতে চিজিডি আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে ত্বৰান্বিত অনুমোদন কাঠামো" গ্ৰহণ কৰিছে; ইয়াৰ অধীনত চিজিডি আন্তঃগাঁথনিৰ সৈতে জড়িত আবেদনসমূহ অগ্ৰাধিকাৰ ভিত্তিত প্ৰক্ৰিয়াকৰণ কৰা হ'ব।
• ভাৰত চৰকাৰে ২৪.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ গেজেট অধিসূচনাৰ জৰিয়তে অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন, ১৯৫৫ৰ অধীনত ‘প্ৰাকৃতিক গেছ আৰু পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰী বিতৰণ (পাইপলাইন আৰু অন্যান্য সুবিধাসমূহ স্থাপন, নিৰ্মাণ, পৰিচালনা আৰু সম্প্ৰসাৰণৰ দ্বাৰা) আদেশ, ২০২৬’ অধিসূচনা জাৰি কৰি সমগ্ৰ দেশতে পাইপলাইন; অনুমোদনৰ বিলম্ব আৰু ভূমিৰ প্ৰৱেশৰ সৈতে জড়িত বিষয়সমূহৰ সমাধান কৰে আৰু আৱাসিক অঞ্চলকে ধৰি প্ৰাকৃতিক গেছৰ আন্তঃগাঁথনিৰ দ্ৰুত উন্নয়ন সক্ষম কৰে। ইয়াৰ দ্বাৰা পিএনজি নেটৱৰ্কৰ সম্প্ৰসাৰণ ত্বৰান্বিত হ’ব, শেষ মাইলৰ সংযোগ উন্নত হ’ব আৰু পৰিষ্কাৰ ইন্ধনলৈ পৰিৱৰ্তন হ’ব বুলি আশা কৰা হৈছে; যাৰ ফলত শক্তি সুৰক্ষা শক্তিশালী হ’ব আৰু ভাৰতৰ গেছ ভিত্তিক অৰ্থনীতি আগুৱাই নিব।
• প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়ে ২৭.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ ভিত্তিত হ্ৰস্বম্যাদী নীতিৰ সংশোধনী জাৰি কৰিছে, যিটো ২০২৬ চনৰ ৩০ জুনলৈকে কাৰ্যকৰী হ’ব। এই সংশোধনীৰ লক্ষ্য হৈছে প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডৰ সকলো আৱাসিক অঞ্চল/ইউনিট লাইনত পিএনজি আন্তঃগাঁথনি স্থাপনৰ প্ৰক্ৰিয়া ক্ষিপ্ৰ কৰা।
• পিএনজিআৰবিয়ে চিজিডি কোম্পানীসমূহক ডি-পিএনজি সংযোগ প্ৰদানৰ প্ৰক্ৰিয়া ক্ষিপ্ৰ কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে। তদুপৰি পিএনজি সম্প্ৰসাৰণৰ গতি বৰ্তাই ৰাখিবলৈ এতিয়া নেচনেল পিএনজি ড্ৰাইভ ২.০ (০১.০১.২০২৬-৩১.০৩.২০২৬) ৩০.০৬.২০২৬লৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• ২০২৬ চনৰ মাৰ্চ মাহৰ পৰা প্ৰায় ৩.৬ লাখ পিএনজি সংযোগত গেছ যোগান আৰম্ভ হৈছে। তদুপৰি ৩.৯ লাখৰো অধিক গ্ৰাহকে নতুন সংযোগৰ বাবে পঞ্জীয়ন কৰিছে।
খাৰুৱা তেলৰ পৰিস্থিতি আৰু শোধনাগাৰৰ কাৰ্য্যকলাপ
• সকলো শোধনাগাৰে সম্পূৰ্ণ ক্ষমতাৰে কাম কৰি আছে আৰু ইয়াত পৰ্যাপ্ত খাৰুৱা তেলৰ মজুত আছে। দেশত পেট্ৰ’ল-ডিজেলৰ পৰ্যাপ্ত মজুত আছে।
• ঘৰুৱা ব্যৱহাৰ পূৰণ কৰিবলৈ শোধনাগাৰত ঘৰুৱা এল পি জি উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
খুচুৰা ইন্ধনৰ উপলব্ধতা আৰু মূল্য নিৰ্ধাৰণৰ সৈতে জড়িত ব্যৱস্থা
• সমগ্ৰ দেশৰ সকলো খুচুৰা বিপণী স্বাভাৱিকভাৱে চলি আছে।
• মধ্যপ্ৰাচ্যৰ সংকটৰ ফলত খাৰুৱা তেলৰ মূল্য অস্বাভাৱিকভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। এই প্ৰভাৱৰ পৰা গ্ৰাহকক সকাহ দিবলৈ ভাৰত চৰকাৰে পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ আবকাৰী শুল্ক প্ৰতি লিটাৰত ১০ টকা হ্ৰাস কৰি এই বোজা নিৰাময়ৰৰ সিদ্ধান্ত লৈছে।
• ইয়াৰ উপৰি ভাৰত চৰকাৰে এই সামগ্ৰীসমূহৰ ঘৰুৱা বজাৰত উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰিবলৈ ডিজেলত প্ৰতি লিটাৰত ২১.৫ টকা আৰু বিমান টাৰ্বাইন ইন্ধন (এ এফ টি) ৰ ওপৰত প্ৰতি লিটাৰত ২৯.৫ টকা ৰপ্তানি কৰ আৰোপ কৰিছে।
• পেট্ৰ’ল-ডিজেলৰ নিয়মীয়া খুচুৰা মূল্যৰ কোনো পৰিৱৰ্তন হোৱা নাই।
• উৰাবাতৰি বিশ্বাস নকৰিবলৈ চৰকাৰে আকৌ এবাৰ পৰামৰ্শ দিছে। উৰাবাতৰি ৰোধ কৰিবলৈ ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক সংবাদ মাধ্যমক সম্বোধনৰ জৰিয়তে জনসাধাৰণৰ মাজলৈ সঠিক তথ্য প্রচাৰ কৰিবলৈও অনুৰোধ জনোৱা হৈছে৷
কেৰাচিনৰ উপলব্ধতা আৰু বিতৰণৰ সৈতে জড়িত ব্যৱস্থা
• সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত নিয়মীয়া কোটাৰ উপৰিও ৪৮,০০০ কিলোলিটাৰ (কেএল) কেৰাচিনৰ অতিৰিক্ত কোটা আবণ্টন দিয়া হৈছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ২৯ মাৰ্চ, ২০২৬ তাৰিখৰ গেজেট অধিসূচনাৰ জৰিয়তে পিডিএছ এছকেঅ’ (পাব্লিক ডিষ্ট্ৰিবিউচন চিষ্টেম কেৰাচিন অইল) ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত বিতৰণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে, য’ত পূৰ্বতে ই উপলব্ধ নাছিল। এই বিতৰণ কেৱল ৰন্ধা-বঢ়া আৰু পোহৰৰ উদ্দেশ্যে হ’ব।
• প্ৰতিখন জিলাত সৰ্বাধিক দুটা পিএছইউ অ’এমচি (ৰাজহুৱা খণ্ডৰ তেল বিপণন কোম্পানী) চাৰ্ভিচ ষ্টেচন (কোম্পানী মালিকানাধীন আৰু পৰিচালিত হ’লে ভাল) ৫,০০০ লিটাৰ পৰ্যন্ত পিডিএছ এছকেঅ’ জমা কৰাৰ অনুমতি দিয়া হৈছে।
• এই পি এছ ইউ অ’ এম চি চাৰ্ভিচ ষ্টেচনসমূহ প্ৰতিখন জিলাতে নিজ নিজ ৰাজ্য চৰকাৰ বা কেন্দ্ৰীয় শাসিত প্ৰশাসনে নিৰ্ধাৰণ কৰিব।
• ১৮খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে এছ কে অ’ আবণ্টনৰ আদেশ জাৰি কৰিছে। ইয়াৰ উপৰিও হিমাচল প্ৰদেশ আৰু লাডাখে ৰিপ’ৰ্ট কৰিছে যে তেওঁলোকৰ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত এছ কে অ’ৰ কোনো প্ৰয়োজনীয়তা নাই।
সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু জাহাজ চলোৱাৰ কাৰ্য্যকলাপ
বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে অঞ্চলটোত চলাচল কৰা ভাৰতীয় জাহাজ আৰু নাৱিকসকলৰ সুৰক্ষা সুনিশ্চিত কৰাৰ বাবে কেইবাটাও পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। মন্ত্ৰালয়ে উল্লেখ কৰিছে যে :
• বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে জাহাজৰ গতিবিধি, বন্দৰৰ কাৰ্য্যকলাপ, আৰু ভাৰতীয় নাৱিকসকলৰ সুৰক্ষাৰ ওপৰত নিৰন্তৰ আৰু নিবিড়ভাৱে নিৰীক্ষণ কৰি আছে, সামুদ্ৰিক বাণিজ্যৰ ধাৰাবাহিকতা নিশ্চিত কৰিছে।
• অঞ্চলটোত থকা সকলো ভাৰতীয় নাৱিক নিৰাপদ আৰু যোৱা ২৪ ঘণ্টাৰ ভিতৰত কোনো ভাৰতীয় পতাকা থকা জাহাজৰ সৈতে জড়িত কোনো কাণ্ডৰ খবৰ পোৱা নাই।
• পশ্চিম পাৰস্য উপসাগৰীয় অঞ্চলত মুঠ ১৭খন ভাৰতীয় পতাকা থকা জাহাজ উপস্থিত আছে, য’ত ৪৬০ জন ভাৰতীয় নাৱিকক কঢ়িয়াই অনা হৈছে। জাহাজ চলোৱা সঞ্চালকালয়ে (ডি জি শিপিং) পৰিস্থিতি সক্ৰিয়ভাৱে নিৰীক্ষণ কৰি আছে, জাহাজৰ মালিক, আৰ পি এছ এল সংস্থা, আৰু ভাৰতীয় দূতাবাসৰ সৈতে সমন্বয় সাধন কৰি আছে।
• জাহাজ সঞ্চালকালয়ৰ নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ ২৪x৭ কাৰ্যক্ষম। আৰম্ভণিৰ পৰাই ই ৫,০৮৮টা কল আৰু ১০,৫৪৭টা ইমেইল চম্ভালিছে; যোৱা ২৪ ঘণ্টাৰ ভিতৰত ৭৩টা ফোন আৰু ১২২টা ইমেইল লাভ কৰা হৈছে।
• জাহাজ সঞ্চালকালয়ে এতিয়ালৈকে ১,৪৭৯ জনতকৈ অধিক ভাৰতীয় নাৱিকক নিৰাপদে ঘূৰাই অনাত সহায় কৰিছে। ইয়াৰে বিগত ২৪ ঘণ্টাৰ ভিতৰত উপসাগৰীয় অঞ্চলৰ বিভিন্ন বিমানবন্দৰ আৰু অন্যান্য স্থানৰ পৰা ১৫৯ গৰাকী নাৱিকক প্ৰত্যাৱৰ্তন নিশ্চিত কৰা হৈছে।
• সমগ্ৰ ভাৰতবৰ্ষত বন্দৰৰ কাম-কাজ স্বাভাৱিকভাৱে অব্যাহত আছে, যান-জঁটৰ কোনো খবৰ পোৱা নাই। এই কথা নিশ্চিত কৰিছে গুজৰাট, মহাৰাষ্ট্ৰ, গোৱা, কেৰালা, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ, আৰু পুডুচেৰীৰ ৰাজ্যিক সামুদ্ৰিক ব’ৰ্ডে।
• মন্ত্ৰালয়ে বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়, ভাৰতীয় মিছন আৰু সামুদ্ৰিক অংশীদাৰসকলৰ সৈতে সমন্বয় অব্যাহত ৰাখিছে যাতে নাৱিকসকলৰ কল্যাণ আৰু সামুদ্ৰিক কাৰ্য্যকলাপৰ মসৃণ পৰিচালনা নিশ্চিত কৰিব পৰা যায়।
অঞ্চলটোত ভাৰতীয় নাগৰিকৰ সুৰক্ষা
সমগ্ৰ অঞ্চলটোৰ ভাৰতীয় মিছন আৰু বিষয়ববীয়াসকলে ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সৈতে অহৰহ যোগাযোগত আছে। তেওঁলোকৰ সুৰক্ষা আৰু কল্যাণৰ বাবে সহায় আগবঢ়োৱা আৰু প্ৰয়োজনীয় পৰামৰ্শ জাৰি কৰা হৈছে। বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ প্ৰতিবেদন অনুসৰিঃ
• ইৰাণত আবদ্ধ হৈ থকা মুঠ ৩৪৫ জন ভাৰতীয় মাছমৰীয়া কালি ঘৰলৈ উভতি আহে। তেহৰাণত থকা ভাৰতীয় দূতাবাসে দক্ষিণ ইৰাণৰ পৰা আৰ্মেনিয়ালৈ যাত্ৰাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছিল, য’ৰ পৰা তেওঁলোকে চেন্নাইলৈ বিমানত উঠিছিল।
• বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে উপসাগৰ আৰু পশ্চিম এছিয়া অঞ্চলৰ বিকশিত পৰিস্থিতিৰ ওপৰত নিৰন্তৰ নিৰীক্ষণ কৰি আছে, ভাৰতীয় নাগৰিকসকলৰ সুৰক্ষা, নিৰাপত্তা, আৰু মংগলক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। এটা নিবেদিত নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ কাৰ্যক্ষম হৈ আছে, নিয়মিতভাৱে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু ভাৰতীয় অভিযানৰ সৈতে সমন্বয় সাধন কৰি আছে।
• মিছন আৰু পোষ্টসমূহে ২৪ ঘণ্টীয়া হেল্পলাইন পৰিচালনা কৰি আছে, পৰামৰ্শ জাৰি কৰি আছে, আৰু ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সংগঠন, কোম্পানী, আৰু স্থানীয় কৰ্তৃপক্ষৰ সৈতে মত বিনিময় কৰি আছে। এই সহায়ৰ ভিতৰত ভিছা, কনছুলাৰ সেৱা, ভ্ৰমণ সাহাৰ্য আৰু সামগ্ৰী সৰবৰাহৰ সহায় অন্তৰ্ভুক্ত।
• ভাৰতীয় ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ কল্যাণ আমাৰ অগ্ৰাধিকাৰ হৈয়েই আছে। এই অভিযানসমূহে শৈক্ষিক উদ্বেগসমূহৰ সমাধানৰ বাবে স্থানীয় কৰ্তৃপক্ষ, ভাৰতীয় বিদ্যালয়, ব’ৰ্ড আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় পৰীক্ষণ সংস্থাৰ সৈতে সমন্বয় সাধন কৰি আছে।
• এই অভিযানসমূহে জাহাজত থকা ভাৰতীয় ক্ৰু মেম্বাৰৰ সৈতে অহৰহ যোগাযোগত থাকে, তেওঁলোকক কনছুলাৰ সহায় আগবঢ়ায়, তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ সৈতে যোগাযোগৰ সুবিধা প্ৰদান কৰে আৰু তেওঁলোকৰ প্ৰত্যাৱৰ্তনৰ অনুৰোধত সহায় কৰে।
• বিমানসেৱাৰ অৱস্থা ক্ৰমাগতভাৱে উন্নত হৈছে; ২৮ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা এই অঞ্চলৰ পৰা ভাৰতলৈ প্ৰায় ৭০২,০০০ যাত্ৰীয়ে যাত্ৰা কৰিছে।
• ইউ এ ই: সীমিত অ-নিৰ্ধাৰিত বিমান সেৱা অব্যাহত; ভাৰতলৈ প্ৰায় ৯০খন বিমান সেৱা আগবঢ়োৱাৰ সম্ভাৱনা আছে।
• চৌদি আৰব আৰু ওমানঃ ভাৰতলৈ কেইবাটাও বিমানবন্দৰৰ পৰা বিমান সেৱা চলি আছে।
• কাটাৰঃ আকাশমাৰ্গ আংশিকভাৱে মুকলি; আজি প্ৰায় ৮–১০খন বিমান যাত্ৰাৰ সম্ভাৱনা আছে।
• কুৱেইট আৰু বাহৰেইন: আকাশমাৰ্গ বন্ধ; ডাম্মাম (চৌদি আৰব) হৈ ভাৰতলৈ আহি আছে বিমান সেৱা।
• ইৰাণঃ আৰ্মেনিয়া আৰু আজাৰবাইজানৰ মাজেৰে ভ্ৰমণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে।
• ইজৰাইল: ইজিপ্ত আৰু জৰ্ডানৰ মাজেৰে ভ্ৰমণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে।
• ইৰাকঃ জৰ্ডান আৰু চৌদি আৰৱৰ মাজেৰে ভ্ৰমণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে।
• ওমান উপকূলৰ এখন জাহাজত কৰুণভাৱে প্ৰাণ হেৰুওৱা এজন ভাৰতীয় নাগৰিকৰ মৃতদেহ ভাৰতলৈ ঘূৰাই অনা হৈছে আৰু শোকসন্তপ্ত পৰিয়ালটোক প্ৰয়োজনীয় সকলো সাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছে।