ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
সাধাৰণ নিৰ্বাচন আৰু উপ-নিৰ্বাচন ২০২৬: নিৰ্বাচনৰ পূৰ্বৰ ৪৮ ঘণ্টা আৰু নিৰ্বাচনৰ পৰৱৰ্তী সমীক্ষাত নিৰ্বাচনী সামগ্ৰী প্ৰদৰ্শনত নিষেধাজ্ঞা
02 APR 2026 3:26PM by PIB Guwahati
১. ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগে (ই চি আই) অসম, কেৰালা, পুডুচেৰী, তামিলনাডু আৰু পশ্চিম বংগ বিধানসভাৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচন আৰু গোৱা, গুজৰাট, কৰ্ণাটক, মহাৰাষ্ট্ৰ, নাগালেণ্ড আৰু ত্ৰিপুৰাৰ ৮টা (আঠটা) বিধানসভা সমষ্টিৰ উপ-নিৰ্বাচনৰ সময়সূচী ২০২৬ চনৰ ১৫ মাৰ্চত ঘোষণা কৰিছিল।
২. জনসাধাৰণৰ প্ৰতিনিধিত্ব আইন,১৯৫১ -ৰ ধাৰা১২৬ (১) (খ)-এ যিকোনো নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া অঞ্চলত ভোটদানৰ পূৰ্বৰ আঠচল্লিশ ঘণ্টাৰ (নীৰৱ সময়) সময়ছোৱাত টেলিভিছন বা একে ধৰণৰ সঁজুলিৰ জৰিয়তে যিকোনো নিৰ্বাচনী সামগ্ৰী প্ৰদৰ্শন কৰাত নিষেধাজ্ঞা আৰোপ কৰিছে।
৩. তলত দিয়া সময়সূচী অনুসৰি ৰাজ্যসমূহত নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হ’ব লাগিবঃ
সাধাৰণ নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ নাম
ভোটদানৰ তাৰিখ
নিৰ্বাচনৰ পূৰ্বৰ ৪৮ ঘণ্টা
(Silence period)
অসম
০৯.০৪.২০০৬
সন্ধিয়া ৫ (০৭.০৪.২৬)বজাৰ পৰা
সন্ধিয়া ৫ (০৯.০৪.২৬)বজালৈ
কেৰালা আৰু পুডুচেৰী
০৯.০৪.২০০৬
সন্ধিয়া ৬ (০৭.০৪.২৬)বজাৰ পৰা
সন্ধিয়া ৬ (০৯.০৪.২৬)বজালৈ
তামিলনাডু
২৩.০৪.২০০৬
সন্ধিয়া ৬ (২১.০৪.২৬)বজাৰ পৰা
সন্ধিয়া ৬ (২৩.০৪.২৬)বজালৈ
পশ্চিম বংগ
২৩.০৪.২৬ (প্ৰথম পৰ্যায়)
সন্ধিয়া ৬ (২১.০৪.২৬)বজাৰ পৰা
সন্ধিয়া ৬(২৩.০৪.২৬)বজালৈ
২৯.০৪.২৬ (দ্বিতীয় পৰ্যায়)
সন্ধিয়া ৬ (২৭.০৪.২৬)বজাৰ পৰা
সন্ধিয়া ৬(২৯.০৪.২৬)বজালৈ
৪ . সেই অনুসৰি, আয়োগে পুনৰ কয় যে টিভি/ৰেডিঅ' চেনেল আৰু কেৱল নেটৱৰ্কে নিশ্চিত কৰিব লাগে যে ওপৰত উল্লেখ কৰা সময়ছোৱাত তেওঁলোকে সম্প্ৰচাৰ/সম্প্ৰচাৰ/প্ৰদৰ্শন কৰা কাৰ্যসূচীৰ সমলবোৰত পেনেল লিস্ট/অংশগ্ৰহণকাৰীসকলৰ মতামত/আবেদনকে ধৰি কোনো সামগ্ৰী নাথাকে, যাক কোনো নিৰ্দিষ্ট দল বা প্ৰাৰ্থীৰ সম্ভাৱনাৰ প্ৰচাৰ/পক্ষপাতিত্ব বা নিৰ্বাচনৰ ফলাফলক প্ৰভাৱিত/প্ৰভাৱিত কৰা বুলি গণ্য কৰিব পাৰি। ইয়াৰ ভিতৰত যিকোনো মতামত সমীক্ষাৰ প্ৰদৰ্শন অন্তৰ্ভুক্ত।
৫. আৰ পি আইন১৯৫১ -ৰ ধাৰা ১২৬ এ-ৰ অধীনত আয়োগে জাননী জাৰি কৰিছে যে ৭ টাৰ ভিতৰত প্ৰিণ্ট বা ইলেক্ট্ৰনিক মিডিয়াৰ জৰিয়তে এক্সিট পোল অনুষ্ঠিত কৰা আৰু তেওঁলোকৰ ফলাফল প্ৰচাৰ কৰাটো নিষিদ্ধঃ২০২৬ চনৰ ৯ এপ্ৰিলৰ পুৱা 00 বজাত (বৃহস্পতিবাৰে) আৰু ২০২৬ চনৰ ২৯ এপ্ৰিলৰ (বুধবাৰে) সন্ধিয়া ৬.৩০বজাত। আৰ পি আইন, ১৯৫১ –ৰ ১২৬ এ ধাৰা উলংঘন কৰিলে দুবছৰলৈকে কাৰাদণ্ড বা জৰিমনা বা দুয়োটাই দণ্ডনীয়।
৬. আয়োগে সকলো মিডিয়া হাউচক এই সন্দৰ্ভত নিৰ্দেশনা অনুসৰণ কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে।

Election Commission
General Elections and bye-elections 2026: Prohibition of display of Election Matter in Silence Period and Exit Poll
02 APR 2026 3:26PM by PIB Delhi
1. Election Commission of India (ECI) announced the schedule for the General Election to Legislative Assemblies of Assam, Kerala, Puducherry, Tamil Nadu and West Bengal and Bye-election to 8 (Eight) Assembly Constituencies of Goa, Gujarat, Karnataka, Maharashtra, Nagaland and Tripura on March 15, 2026.
2. Section 126 (1)(b) of the Representation of the People Act, 1951, prohibits displaying any election matter by means, inter alia, of television or similar apparatus, in any polling area during the period of forty-eight hours (silence period) ending with the hour fixed for the conclusion of the poll for any election in that polling area.
3. Polls in the states are to be held as per the schedule given below:
Name of State/UT going for general elections
Poll Date
Silence period
Assam
09.04.2026
5:00 PM (07.04.26)
To 5:00 PM (09.04.26)
Kerala and Puducherry
09.04.2026
6:00 PM (07.04.26)
To 6:00 PM (09.04.26)
Tamil Nadu
23.04.2026
6:00 PM (21.04.2026)
To 6:00 PM (23.04.2026)
West Bengal
23.04.2026 (Phase I)
6:00 PM (21.04.2026)
To 6:00 PM (23.04.2026)
29.04.2026(Phase II)
6:00 PM (27.04.2026)
To 6:00 PM (29.04.2026)
1. Accordingly, the Commission reiterates that the TV/Radio channels and cable networks should ensure that the contents of the programme telecast/broadcast/displayed by them during the period mentioned above do not contain any material, including views/appeals by panellists/participants that may be construed as promoting/prejudicing the prospect of any particular party or candidate(s) or influencing/affecting the result of the election. This includes display of any opinion poll.
2. The Commission under Section 126A of the R.P. Act 1951, has notified that the conduct of Exit poll and dissemination of their results by means of print or electronic media is prohibited between 7:00 AM on April 9, 2026 (Thursday) and 6.30 PM on April 29, 2026 (Wednesday). Violation of Section 126A of the R.P. Act, 1951 is punishable with imprisonment upto a period of two years, or with fine or both.
3. The Commission advises all Media houses to follow instructions in this regard in keeping with its spirit.