পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
পশ্চিম এছিয়াৰ শেহতীয়া পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত আন্তঃমন্ত্ৰালয়ৰ প্ৰেছ বিজ্ঞপ্তি
লকডাউনৰ উৰাবাতৰি খাৰিজ চৰকাৰৰ
বিভ্ৰান্তিকৰ বাতৰি আৰু ভুৱা তথ্যৰ পৰা সাৱধান হ’বলৈ নাগৰিকসকলক পৰামৰ্শ দিয়া হৈছিল; সম্প্ৰতি পেট্ৰল আৰু ডিজেলৰ পৰ্যাপ্ত যোগান উপলব্ধ আৰু যোগান শৃংখল সম্পূৰ্ণৰূপে কাৰ্যক্ষম
চৰকাৰে পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ আবকাৰী শুল্ক হ্ৰাস কৰিলে; বিশ্বজোৰা অনিশ্চয়তাৰ মাজত এয়া দেশৰ শক্তি সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰাৰ লক্ষ্য
চৰকাৰে পৰিস্থিতিৰ ওপৰত নিৰন্তৰ নজৰ ৰাখিব আৰু প্ৰতি পষেকতে পুনৰীক্ষণ কৰিব
ৰপ্তানি কৰা পেট্ৰ’লৰ ৫০ শতাংশ আৰু ৰপ্তানি কৰা ডিজেলৰ ৩০ শতাংশ ঘৰুৱা শোধনাগাৰক ঘৰুৱা বজাৰত যোগান ধৰিবলৈ নিৰ্দেশ
ভাৰত চৰকাৰে বাণিজ্যিক এল পি জিৰ ২০ শতাংশ অতিৰিক্ত আবণ্টনত অনুমোদন জনাইছে, যাৰ ফলত মুঠ আবণ্টনৰ সংকট পূৰ্বৰ স্তৰৰ পৰা ৭০ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে
কালি ১১০টা ভৌগোলিক অঞ্চলত ১০,৫৬৮টা পিএনজি সংযোগ (নতুন আৰু গেছ-ইন)ৰ প্ৰতিবেদন জাৰি কৰা হৈছে
কলা বজাৰত বিপণন আৰু মজুতৰ বিৰুদ্ধে বলৱৎকাৰী অভিযান অব্যাহত আছে
ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ড সুচাৰুৰূপে চলি আছে আৰু বন্দৰসমূহত কোনো ধৰণৰ সমস্যা হোৱা নাই
২০২৬ চনৰ ২৬-২৭ মাৰ্চত অনুষ্ঠিত জি-৭ বৈদেশিক মন্ত্ৰীসকলৰ বৈঠকৰ সময়ত অংশগ্ৰহণকাৰী দেশসমূহৰ সৈতে বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মত বিনিময় কৰে
উপসাগৰ আৰু পশ্চিম এছিয়াৰ পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত চৰকাৰে তীক্ষ্ণ দৃষ্টি ৰাখিছে; ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সুৰক্ষা শীৰ্ষ অগ্ৰাধিকাৰ হৈয়ে আছে
27 MAR 2026 6:16PM by PIB Guwahati
পশ্চিম এছিয়াৰ ক্ৰমবৰ্ধিত উত্তেজনাপূৰ্ণ পৰিস্থিতিৰ বিষয়ে সংবাদ মাধ্যমক অৱগত কৰাৰ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখি ভাৰত চৰকাৰে আজি ৰাষ্ট্ৰীয় সংবাদ মাধ্যম কেন্দ্ৰত নিয়মীয়াকৈ সংবাদমেল অনুষ্ঠিত কৰে। এই সময়ছোৱাত পেট্ৰলিয়াম আৰু প্রাকৃতিক গেছ মন্ত্রণালয়, বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্রণালয়, বৈদেশিক পৰিক্রমা মন্ত্রণালয়, তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্রণালয়ৰ প্রতিনিধিসকলে ইন্ধনৰ উপলব্ধতা, সামুদ্ৰিক পৰিচালনা, অঞ্চলটোত ভাৰতীয় নাগৰিকসকলক প্রদান কৰা সাহায্য আৰু এই আটাইকেইটা ক্ষেত্রত স্থিতিশীলতা নিশ্চিত কৰিবলৈ লোৱা পদক্ষেপসমূহৰ বিষয়ে তথ্য ভাগ-বতৰা কৰে৷ কেন্দ্ৰীয় পৰোক্ষ কৰ আৰু শুল্ক ব’ৰ্ডৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলেও এই বৈঠকত অংশগ্ৰহণ কৰি শেহতীয়া আবকাৰী সম্পৰ্কীয় সিদ্ধান্তসমূহৰ বিষয়ে আপডেট প্ৰদান কৰে।
কৰ আৰু শুল্কৰ বিষয়ে শেহতীয়া তথ্য ঃ
যোগানৰ স্থিতিশীলতা বৃদ্ধিৰ লক্ষ্যৰে শেহতীয়া কৰ আৰু শুল্ক ব্যৱস্থাসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰা হৈছে। প্ৰাপ্ত তথ্য মতে :
· পশ্চিম এছিয়াত চলি থকা সংকটে ভাৰতীয় অৰ্থনীতিত প্ৰভাৱ পেলাইছে, বিশেষকৈ পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰীৰ যোগানত ব্যাঘাত জন্মিছে।
· এই সংকটৰ পিছত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় খাৰুৱা তেলৰ মূল্য যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে। পেট্ৰ’ল, ডিজেল, বিমান টাৰ্বাইন ইন্ধনৰ (এটিএফ) আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মূল্যও তীব্ৰভাৱে বৃদ্ধি পাইছে।
· বৰ্তমান বজাৰৰ পৰিস্থিতিয়ে শোধনাগাৰসমূহক অধিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মূল্যত পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰী ৰপ্তানি কৰিবলৈ বাধ্য কৰাইছে।
· পৰিস্থিতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি চৰকাৰে পৰিকল্পিত ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে।
· ভাৰতত উৎপাদিত ডিজেল আৰু বিমান টাৰ্বাইন ইন্ধন (ATF) ৰপ্তানিৰ ওপৰত বিশেষ অতিৰিক্ত আবকাৰী শুল্ক বা পথ আৰু আন্তঃগাঁথনিগত কৰৰ ৰূপত ৰপ্তানি শুল্ক আৰোপ কৰা হৈছে।
· অধিসূচিত হাৰ অনুসৰি :
Ø ডিজেলৰ ওপৰত ৰপ্তানি শুল্ক : প্ৰতি লিটাৰত ২১.৫০ টকা
Ø ATF ৰ ওপৰত ৰপ্তানি শুল্ক : প্ৰতি লিটাৰত ২৯.৫০ টকা
Ø প্ৰচলিত ক্ৰেক মাৰ্জিনৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি পেট্ৰ’লৰ ওপৰত ৰপ্তানি শুল্ক বৰ্তমান শূন্য।
· প্ৰতি দুসপ্তাহৰ মূৰে মূৰে ৰেট পৰ্যালোচনা কৰা হ’ব।
· এই ব্যৱস্থাসমূহৰ লক্ষ্য হৈছে ডিজেল আৰু এটিএফৰ ঘৰুৱা উপলব্ধতাক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া।
· বিশ্বজুৰি অনিশ্চয়তাৰ মাজতে দেশৰ শক্তি সুৰক্ষা সুনিশ্চিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে এই ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে। যোগান শৃংখলৰ ব্যাঘাত আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰত উপলব্ধতা আৰু মূল্য দুয়োটা দিশতে অস্থিৰতাই এই অনিশ্চয়তাক আৰু অধিক ভয়াৱহ কৰি তুলিছে।
· ৰপ্তানি সম্পৰ্কীয় ব্যৱস্থাৰ উপৰি ঘৰুৱা ব্যৱহাৰৰ বাবে পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ আবকাৰী শুল্কৰ ক্ষেত্ৰতো সালসলনি কৰা হৈছে।
· এই পৰিৱৰ্তনসমূহৰ ভিতৰত পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেল উভয়ৰে ঘৰুৱা বিশেষ অতিৰিক্ত আবকাৰী শুল্ক প্ৰতি লিটাৰত ১০ টকা হ্ৰাস কৰা হৈছে।
· চলি থকা সংকটৰ সময়ত যাতে গ্ৰাহকৰ বাবে পেট্ৰ’ল-ডিজেলৰ খুচুৰা মূল্য বৃদ্ধি নহয় তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি এই ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
· পৰিস্থিতিৰ ওপৰত তীক্ষ্ণ নজৰ ৰখা হৈছে। বিভাগে সময়ে সময়ে উন্নয়নসমূহ পৰ্যালোচনা কৰিব আৰু প্ৰয়োজন অনুসৰি অধিক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিব।
শক্তি যোগান আৰু ইন্ধনৰ উপলব্ধতা
বৰ্তমানৰ ইন্ধন যোগানৰ পৰিস্থিতিৰ নবীকৃত তথ্য ভাগ-বতৰা কৰা হয়, য’ত হৰমুজ জলদ্বীপ বন্ধ কৰাৰ প্ৰেক্ষাপটত পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰী আৰু এল পি জিৰ নিৰৱচ্ছিন্ন উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰা হয়। ইয়াৰ উপৰিও খবৰ আহিছিল যে :
খাৰুৱা তেল আৰু শোধনাগাৰ
সকলো শোধনাগাৰে পৰ্যাপ্ত খাৰুৱা তেলৰ মজুতৰে উচ্চ ক্ষমতাৰে কাম কৰি আছে, আৰু পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ পৰ্যাপ্ত মজুত ৰখা হৈছে।
ঘৰুৱা ব্যৱহাৰ পূৰণৰ বাবে শোধনাগাৰৰ পৰা এল পি জি উৎপাদন ৪০ শতাংশ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
খুচুৰা বিপণী
সমগ্ৰ দেশৰ সকলো খুচুৰা বিপণী স্বাভাৱিকভাৱে চলি আছে।
মধ্যপ্ৰাচ্যৰ সংকটৰ বাবে খাৰুৱা তেলৰ মূল্য বৃদ্ধিৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ভাৰত চৰকাৰে গ্ৰাহকক সুৰক্ষা প্ৰদানৰ বাবে পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ ওপৰত আবকাৰী শুল্ক প্ৰতি লিটাৰত ১০ টকা হ্ৰাস কৰিছে।
ইয়াৰ উপৰিও চৰকাৰে ডিজেল ৰপ্তানিৰ ওপৰত প্ৰতি লিটাৰত ২১.৫ টকা আৰু বিমান টাৰ্বাইন ইন্ধন (ATF) ৰপ্তানিৰ ওপৰত প্ৰতি লিটাৰত ২৯.৫ টকা শুল্ক আৰোপ কৰি ঘৰুৱা পৰ্যাপ্ত উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰিছে।
ৰপ্তানি কৰা পেট্ৰ’লৰ ৫০ শতাংশ আৰু ৰপ্তানি কৰা ডিজেলৰ ৩০ শতাংশ ঘৰুৱা বজাৰত যোগান ধৰিবলৈ ঘৰুৱা শোধনাগাৰক নিৰ্দেশ দিছে চৰকাৰে।
উৰাবাতৰিৰ ফলত একাংশ অঞ্চলত আতংকৰ সৃষ্টি হোৱাৰ লগতে দোকান-পোহাৰৰ ভিৰ। অৱশ্যে সমগ্ৰ দেশৰ সকলো পেট্ৰ’ল পাম্পতে পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ পৰ্যাপ্ত মজুত উপলব্ধ।
উৰাবাতৰি বিশ্বাস নকৰিবলৈ জনসাধাৰণক দিয়া পৰামৰ্শ পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰিছে চৰকাৰে।
প্ৰাকৃতিক গেছ
· ঘৰুৱা পিএনজি আৰু চিএনজি পৰিবহণৰ ১০০% যোগানৰ সৈতে অগ্ৰাধিকাৰ আবণ্টন অব্যাহত আছে, আনহাতে গ্ৰীডৰ সৈতে সংযুক্ত ঔদ্যোগিক আৰু বাণিজ্যিক গ্ৰাহকৰ যোগান গড় খৰচৰ প্ৰায় ৮০% হিচাপে বজাই ৰখা হৈছে।
· চিটি গেছ বিতৰণ (চিজিডি) সত্তাসমূহক ৰেষ্টুৰেণ্ট, হোটেল আৰু কেণ্টিনৰ দৰে বাণিজ্যিক প্ৰতিষ্ঠানৰ বাবে পিএনজি সংযোগক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
· আইজিএল, এমজিএল, গেইল গেছ আৰু বিপিচিএলকে ধৰি চিজিডি কোম্পানীসমূহে ঘৰুৱা আৰু বাণিজ্যিক পিএনজি সংযোগৰ বাবে প্ৰৰোচনা আগবঢ়াইছে।
· ভাৰত চৰকাৰে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়সমূহক চিজিডি নেটৱৰ্ক সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় অনুমোদন ক্ষিপ্ৰতাৰে কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছে।
· ভাৰত চৰকাৰে ১৮.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ ভিত্তিত এল পি জিৰ পৰা পি এন জিলৈ পৰিৱৰ্তনৰ সৈতে জড়িত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক বাণিজ্যিক এল পি জিৰ অতিৰিক্ত ১০% আবণ্টনৰ প্ৰস্তাৱ দিছে, আৰু সংস্কাৰ গ্ৰহণ কৰা ৰাজ্যসমূহৰ বাবে অতিৰিক্ত আবণ্টনৰ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
· কেইবাখনো ৰাজ্যই দ্ৰুত পিএনজি ৰোলআউটৰ সুবিধাৰ বাবে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে, য’ত আছে ব্যৱহাৰকাৰীৰ অধিকাৰ/পথৰ অধিকাৰৰ অনুমতি সুশৃংখলিত, কৰ্মৰ সময় বৃদ্ধি আৰু চাৰ্জৰ যুক্তিসংগতকৰণ।
· পেট্ৰলিয়াম আৰু বিস্ফোৰক সুৰক্ষা সংস্থাই নিজৰ কাৰ্যালয়সমূহক ১০ দিনৰ ভিতৰত চিজিডিৰ আবেদনসমূহ অগ্ৰাধিকাৰ ভিত্তিত নিষ্কাশন কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিছে।
· পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ নিয়ন্ত্ৰণ ব’ৰ্ডে (পিএনজিআৰবি) ২৩.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ আদেশ অনুসৰি চিজিডি সত্তাসমূহক আৱাসিক বিদ্যালয়, মহাবিদ্যালয়, হোষ্টেল, কমিউনিটি পাকঘৰ আৰু অংগনবাড়ী পাকঘৰৰ বাবে পাঁচ দিনৰ ভিতৰত পিএনজি সংযোগক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে, য’ত সম্ভৱ।
· পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰালয়ে তিনি মাহৰ বাবে চিজিডি আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে সময়সীমা হ্ৰাস কৰি ত্বৰান্বিত অনুমোদনৰ কাঠামো গ্ৰহণ কৰিছে।
· ভাৰত চৰকাৰে ২৪.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ গেজেট অনুসৰি প্ৰাকৃতিক গেছ আৰু পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰী বিতৰণ আদেশ, ২০২৬ অধিসূচনা কৰি পাইপলাইন আন্তঃগাঁথনি সম্প্ৰসাৰণ আৰু শেষ মাইলৰ সংযোগ বৃদ্ধিৰ বাবে এক সুশৃংখলিত আৰু সময়সীমা কাঠামো প্ৰদান কৰিছে।
· চিজিডি সত্তাসমূহে পূৰ্বৰ দিনটোত ১১০টা ভৌগোলিক অঞ্চলত ১০,৫৬৮টা পিএনজি সংযোগ (নতুন আৰু গেছ-ইন)ৰ ৰিপৰ্ট দিছিল।
এল পি জি
· প্ৰচলিত ভূ-ৰাজনৈতিক পৰিস্থিতিৰ বাবে এল পি জিৰ যোগান অব্যাহত আছে।
· এল পি জি বিতৰকত কোনো ধৰণৰ ড্ৰাই-আউট হোৱাৰ খবৰ পোৱা নাই।
· ঘৰুৱা এল পি জি চিলিণ্ডাৰৰ ডেলিভাৰী স্বাভাৱিকভাৱে অব্যাহত আছে।
· চৰকাৰে ইতিমধ্যে গ্ৰাহকসকলক আংশিক বাণিজ্যিক এলপিজি যোগান (২০%) পুনৰুদ্ধাৰ কৰিছিল, পিএনজি সংস্কাৰৰ সৈতে জড়িত অতিৰিক্ত ১০% আবণ্টন।
· ভাৰত চৰকাৰে ২১.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰ অনুসৰি আৰু ২০% আবণ্টনৰ অনুমতি দিছে, মুঠ আবণ্টন ৫০% লৈ লৈছে, ৰাজ্য চৰকাৰে পৰিচালিত ৰেষ্টুৰেণ্ট, ধাবা, হোটেল, উদ্যোগিক কেণ্টিন, খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ/দুগ্ধ, ৰাজসাহায্যযুক্ত কেণ্টিন/আউটলেট আদি মূল খণ্ডসমূহক অগ্ৰাধিকাৰ দিছে। বা খাদ্যৰ বাবে স্থানীয় সংস্থা, সম্প্ৰদায়ৰ পাকঘৰ, প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকৰ বাবে ৫ কিলোগ্ৰাম এফটিএল।
· ভাৰত চৰকাৰে ২৭.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰ অনুসৰি বাণিজ্যিক এল পি জিৰ অতিৰিক্ত ২০% আবণ্টনত অনুমোদন জনাইছে, মুঠ আবণ্টনক সংকটৰ পূৰ্বৰ স্তৰৰ ৭০% লৈ লৈ গৈছে, য’ত তীখা, অটোমোবাইল, বস্ত্ৰ, ৰং, ৰাসায়নিক পদাৰ্থ আৰু প্লাষ্টিকক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত প্ৰচেছ উদ্যোগ বা প্ৰাকৃতিক গেছৰ দ্বাৰা প্ৰতিস্থাপন কৰিব নোৱাৰা বিশেষ উত্তাপনৰ উদ্দেশ্যে এল পি জিৰ প্ৰয়োজন হোৱা উদ্যোগসমূহক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হ’ব।
· পূৰ্বৰ দিনটোত ৪০,০০০- ৫ কেজিতকৈ অধিক ফ্ৰী ট্ৰেড এল পি জি চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী হৈছিল।
· ২৮ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে অঘৰুৱা এল পি জিৰ বাবে আবণ্টনৰ আদেশ জাৰি কৰিছে, আনহাতে পি এছ ইউ তেল বিপণন কোম্পানীয়ে বাকী থকা অঞ্চলত যোগান ধৰিছে।
· ২০২৬ চনৰ ১৪ মাৰ্চৰ পৰা প্ৰায় ২৯,৬৫৬ মেট্ৰিক টন বাণিজ্যিক এলপিজি উত্থাপন কৰা হৈছে।
কেৰাচিন
· নিয়মীয়া আবণ্টনৰ ওপৰত সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চললৈ ৪৮,০০০ কেল কেৰাচিনৰ অতিৰিক্ত আবণ্টন দিয়া হৈছে।
· ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক জিলা পৰ্যায়ৰ বিতৰণ বিন্দু চিনাক্ত কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
· ১৭খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে এছ কে অ’ আবণ্টনৰ আদেশ জাৰি কৰিছে, আনহাতে হিমাচল প্ৰদেশ আৰু লাডাখে কোনো প্ৰয়োজনীয়তাৰ ইংগিত দিছে।
ৰাজ্য চৰকাৰ / কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ভূমিকা
· অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন, ১৯৫৫ আৰু এল পি জি নিয়ন্ত্ৰণ আদেশ, ২০০০ৰ অধীনত ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক জমা আৰু ক’লা বিপণনৰ বিৰুদ্ধে কাম কৰাৰ ক্ষমতা প্ৰদান কৰা হৈছে আৰু অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ যোগান নিয়ন্ত্ৰণৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰাথমিক ভূমিকা গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
· ভাৰত চৰকাৰে সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলক অনুৰোধ জনাইছে যে:
Ø দৈনিক প্ৰেছ ব্রিফিং প্রতিষ্ঠানিক কৰা আৰু নিয়মীয়াকৈ ৰাজহুৱা পৰামৰ্শ জাৰি কৰা।
Ø নিৰ্দিষ্ট নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ আৰু হেল্পলাইন স্থাপন কৰা।
Ø ছ’চিয়েল মিডিয়াত ভুল তথ্য সক্ৰিয়ভাৱে নিৰীক্ষণ আৰু প্ৰতিহত কৰা।
Ø বলৱৎকাৰী অভিযান তীব্ৰতৰ কৰা আৰু নিয়মীয়াকৈ অভিযান আৰু পৰিদৰ্শন কৰা।
Ø বাণিজ্যিক এল পি জি আৰু এছ কে অ’ আবণ্টনৰ অৰ্ডাৰ প্ৰদান কৰা।
Ø RoW/RoU অনুমোদনকে ধৰি দ্ৰুত-ট্ৰেক চিজিডি সম্প্ৰসাৰণ।
Ø পিএনজি গ্ৰহণ আৰু বিকল্প ইন্ধনক প্ৰসাৰ কৰা।
Ø মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে সমন্বয়ৰ বাবে জ্যেষ্ঠ ন’ডেল বিষয়াক মনোনীত কৰা।
· ১৪ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে দৈনিক সংবাদমেল অনুষ্ঠিত কৰি আছে, আনহাতে আন কিছুমানক তেনে কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
বলৱৎকাৰী ব্যৱস্থা
· ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহত বলবৎকাৰী অভিযান চলি আছে, ৩,০০০ৰো অধিক অভিযান চলোৱা হৈছে আৰু ১৫০০ৰো অধিক এলপিজি চিলিণ্ডাৰ জব্দ কৰা হৈছে।
· পি এছ ইউ অইল মাৰ্কেটিং কোম্পানীসমূহে সমগ্ৰ দেশৰ খুচুৰা বিপণী আৰু এল পি জি বিতৰকত ১৫০০ৰো অধিক আচৰিত পৰিদৰ্শন কৰে।
· এল পি জি বিতৰকলৈ ৩৫০ টাতকৈও অধিক কাৰণ দেখুৱাৰ জাননী জাৰি কৰা হৈছে।
চৰকাৰী অন্যান্য ব্যৱস্থা
· চৰকাৰে ঘৰুৱা এল পি জি আৰু পি এন জি যোগানৰ লগতে চিকিৎসালয় আৰু শিক্ষানুষ্ঠানৰ দৰে অত্যাৱশ্যকীয় খণ্ডসমূহক অগ্ৰাধিকাৰ দি আহিছে।
· ব্যৱস্থাসমূহৰ ভিতৰত শোধনাগাৰৰ উৎপাদন বৃদ্ধি, সংশোধিত বুকিং ব্যৱধান আৰু যোগানৰ অগ্ৰাধিকাৰ আবণ্টন আদি অন্তৰ্ভুক্ত।
· এল পি জিৰ চাহিদা কমোৱাৰ বাবে কেৰাচিন আৰু কয়লাৰ দৰে বিকল্প ইন্ধনৰ প্ৰচাৰ কৰা হৈছে।
· কয়লা মন্ত্ৰালয়ে কয়লা ইণ্ডিয়া আৰু চিংগাৰেনী কলিয়াৰীক ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া গ্ৰাহকক বিতৰণৰ বাবে ৰাজ্যসমূহলৈ যোগান বৃদ্ধি কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে।
· ঘৰুৱা আৰু বাণিজ্যিক গ্ৰাহকৰ বাবে নতুন পিএনজি সংযোগৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ ৰাজ্যসমূহক পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
ৰাজহুৱা পৰামৰ্শদাতা
· পেট্ৰ’ল, ডিজেল আৰু এল পি জিৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে চৰকাৰে সকলো প্ৰচেষ্টা চলাইছে, আৰু নাগৰিকসকলক আতংকিত ক্ৰয়ৰ পৰা আঁতৰি থাকিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
· নাগৰিকসকলক কেৱল চৰকাৰী সূত্ৰৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি উৰাবাতৰি বিশ্বাস নকৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
· এল পি জিৰ বাবে গ্ৰাহকসকলক অনুৰোধ কৰা হৈছে যে:
Ø বুকিঙৰ বাবে ডিজিটেল মোড ব্যৱহাৰ কৰা।
Ø অপ্ৰয়োজনীয়ভাৱে এল পি জি বিতৰকসকলৰ ওচৰলৈ যোৱা এৰক।
· নাগৰিকসকলক বিকল্প ইন্ধন যেনে পিএনজি আৰু বৈদ্যুতিক বা ইণ্ডাকচন কুকটপ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হয়।
· সকলো নাগৰিককে দৈনন্দিন ব্যৱহাৰত শক্তি সংৰক্ষণ কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু জাহাজ চলোৱাৰ কাৰ্য্যকলাপ
পাৰ্চী উপসাগৰৰ বৰ্তমানৰ সামুদ্ৰিক পৰিস্থিতিৰ লগতে ভাৰতীয় জাহাজ আৰু ক্ৰুসকলক সুৰক্ষা প্ৰদানৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহৰ বিষয়েও অৱগত কৰা হয়। কোৱা হৈছিল যে:
· বৰ্তমান অঞ্চলটোত উপস্থিত থকা সকলো ভাৰতীয় নাৱিক নিৰাপদ আৰু বিগত ২৪ ঘন্টাত ভাৰতীয় পতাকা থকা জাহাজৰ সৈতে জড়িত কোনো জাহাজ চলোৱাৰ ঘটনা সংঘটিত হোৱা নাই।
· পশ্চিম পাৰস্য উপসাগৰীয় অঞ্চলত প্ৰায় ৫৪০ জন ভাৰতীয় নাৱিকসহ ভাৰতৰ পতাকাৰ ২০ খন জাহাজ বাকী আছে। জাহাজ সঞ্চালকালয়ে (ডি জি শিপিং) জাহাজৰ মালিক, আৰ পি এছ এল এজেন্সী আৰু ভাৰতীয় মিছনৰ সৈতে সমন্বয়ৰে তীক্ষ্ণ নিৰীক্ষণ অব্যাহত ৰাখিছে।
· ডিজি শ্বিপিং কণ্ট্ৰল ৰুম ২৪×৭ কাৰ্যক্ষম হৈ আছে আৰু সক্ৰিয় হোৱাৰ পিছত ৪,৩২৬টা কল আৰু ৮,৫৫৬টা ইমেইল চম্ভালিছে, য’ত যোৱা ২৪ ঘণ্টাত ৯৮টা কল আৰু ৩৩৫টা ইমেইল, আৰু যোৱা ৪৮ ঘণ্টাত ২১৮টা কল আৰু ৬৪৭টা ইমেইল।
· ডি জি শ্বিপিঙে বিমানবন্দৰ আৰু বিভিন্ন আঞ্চলিক স্থানৰ পৰা বিগত ২৪ ঘণ্টাত ২৫ জন আৰু যোৱা ৪৮ ঘণ্টাত ৬৪ জনকে ধৰি বৰ্তমানলৈকে ৬৯৯ জনতকৈ অধিক ভাৰতীয় নাৱিকক নিৰাপদে প্ৰত্যাৱৰ্তনৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে।
· গুজৰাট, মহাৰাষ্ট্ৰ, গোৱা, কেৰালাম, অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ আৰু পুডুচেৰীকে ধৰি ৰাজ্যিক সামুদ্ৰিক ব’ৰ্ডে নিশ্চিত কৰা মতে, ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডই মসৃণভাৱে কাম কৰি আছে আৰু বন্দৰসমূহৰ মাজত কোনো ধৰণৰ যানজঁটৰ বাতৰি পোৱা নাই।
· ভাৰতীয় নাৱিকসকলৰ কল্যাণ আৰু নিৰৱচ্ছিন্ন সামুদ্ৰিক কাৰ্য্যকলাপ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে মন্ত্ৰালয়ে বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়, ভাৰতীয় মিছন আৰু সামুদ্ৰিক অংশীদাৰসকলৰ সৈতে সমন্বয় অব্যাহত ৰাখিছে।
· পশ্চিম এছিয়াৰ বিকশিত পৰিস্থিতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে জাহাজৰ গতিবিধি, বন্দৰৰ কাম-কাজ, ভাৰতীয় নাৱিকৰ সুৰক্ষা আৰু সামুদ্ৰিক বাণিজ্যৰ ধাৰাবাহিকতাক তীক্ষ্ণ দৃষ্টিৰে অব্যাহত ৰাখিছে।
অঞ্চলটোত ভাৰতীয় নাগৰিকৰ সুৰক্ষা
এই ব্রিফিঙৰ সময়ত ভাৰতীয় মিছনৰ জৰিয়তে সহায় সহযোগিতাকে ধৰি অঞ্চলটোৰ শেহতীয়া পৰিঘটনাসমূহৰ বিষয়ে ভাগ-বতৰা কৰা হয়৷ জনোৱা হৈছিল যে :
· ২০২৬ চনৰ ২৬–২৭ মাৰ্চত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া জি-৭ বৈদেশিক মন্ত্ৰীসকলৰ বৈঠকত অংশগ্ৰহণৰ বাবে ফ্ৰান্স ভ্ৰমণ কৰিছে বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে।
· বৈঠকৰ আঁৰত বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে অংশগ্ৰহণকাৰী দেশসমূহৰ সমকক্ষসকলৰ সৈতে আলোচনাত মিলিত হয়, য’ত দ্বিপাক্ষিক বিষয়ৰ উপৰিও পশ্চিম এছিয়াৰ বিকশিত পৰিস্থিতিৰ ওপৰতো মত বিনিময় কৰে।
· এই যোগাযোগৰ সময়ত বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰীয়ে ফ্ৰান্স, কানাডা, দক্ষিণ কোৰিয়া, জাপান, ব্ৰাজিল, যুক্তৰাজ্য আৰু জাৰ্মানীৰ বৈদেশিক মন্ত্ৰীসকলক সাক্ষাৎ কৰে।
· ২০২৬ চনৰ ২৬ মাৰ্চত বিশ্ব শাসন সংস্কাৰৰ ওপৰত আমন্ত্ৰিত অংশীদাৰসকলৰ সৈতে জি-৭ বৈদেশিক মন্ত্ৰীসকলৰ বৈঠকৰ অধিবেশনত বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰীয়ে ভাষণ দিয়ে।
· ভাষণৰ সময়ত তেওঁ ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদত সংস্কাৰৰ জৰুৰীতা, শান্তিৰক্ষা অভিযান সুশৃংখলিত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু মানৱীয় যোগান শৃংখল শক্তিশালী কৰাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।
· তেওঁ গ্ল’বেল চাউথৰ উদ্বেগও উত্থাপন কৰে, বিশেষকৈ শক্তিৰ প্ৰত্যাহ্বান, সাৰ যোগান আৰু খাদ্য সুৰক্ষাৰ সম্পৰ্কত।
· ২০২৬ চনৰ ২৬ মাৰ্চত অনুষ্ঠিত হোৱা জি-৭ বৈদেশিক মন্ত্ৰীসকলৰ বৈঠকৰ দ্বিতীয় অধিবেশনত বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰীয়ে এই কথা প্ৰকাশ কৰে যে পশ্চিম এছিয়াৰ সংঘাতৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা অনিশ্চয়তাই অধিক স্থিতিস্থাপক বাণিজ্যিক কৰিডৰ আৰু যোগান শৃংখলৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।
· বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে উপসাগৰীয় আৰু পশ্চিম এছিয়া অঞ্চলৰ উন্নয়নসমূহ তীক্ষ্ণভাৱে নিৰীক্ষণ কৰি আছে, ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সুৰক্ষা, নিৰাপত্তা আৰু কল্যাণ সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ হৈয়ে আছে।
· ভাৰতীয় নাগৰিক আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালক সহায় কৰিবলৈ এটা নিবেদিত বিশেষ নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ কাৰ্যক্ষম হৈ আছে, ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ সৈতে নিৰন্তৰ সমন্বয় বজাই ৰখা হৈছে।
· সমগ্ৰ অঞ্চলটোত ভাৰতীয় মিছন আৰু ডাকসমূহে ২৪×৭ হেল্পলাইনেৰে ২৪ ঘণ্টাই কাম কৰি আছে, নিয়মীয়াকৈ পৰামৰ্শ প্ৰদান কৰি আছে আৰু ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সংগঠন আৰু স্থানীয় কৰ্তৃপক্ষৰ সৈতে ঘনিষ্ঠ সংযোগ বজাই ৰাখিছে।
· মিছনসমূহে নাৱিক, আৱদ্ধ ভাৰতীয় নাগৰিক আৰু হ্ৰস্বম্যাদী দৰ্শনাৰ্থীসকলক ভিছাৰ সুবিধা, কনছুলাৰ সেৱা আৰু লজিষ্টিক সহায়ৰ জৰিয়তে সক্ৰিয়ভাৱে সহায় কৰি আহিছে।
· উপসাগৰীয় অঞ্চলত ভাৰতীয় ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ কল্যাণৰ প্ৰতি চৰকাৰে অতি অগ্ৰাধিকাৰ দি তেওঁলোকৰ শিক্ষাবৰ্ষত যাতে কোনো প্ৰভাৱ নপৰে তাৰ বাবে প্ৰচেষ্টা চলাইছে।
· মিছনসমূহে স্থানীয় কৰ্তৃপক্ষ, ভাৰতীয় বিদ্যালয় আৰু চিবিএছই, আইচিএছই আৰু কেৰালা ব’ৰ্ডকে ধৰি শিক্ষা ব’ৰ্ডৰ সৈতে সমন্বয় সাধন কৰি আছে।
· চিবিএছই আৰু আইচিএছই ব’ৰ্ডে অঞ্চলটোত দশম আৰু দ্বাদশ শ্ৰেণীৰ পৰীক্ষা বাতিল কৰাৰ বিপৰীতে কেৰেলা ব’ৰ্ডে পৰীক্ষা পিছুৱাই দিছে আৰু ৬ এপ্ৰিলত পৰিস্থিতি পুনৰীক্ষণ কৰিব।
· কুৱেইট, ডুবাই আৰু বাহৰেইনৰ পৰা পঞ্জীয়ন কৰা পৰীক্ষাৰ্থীৰ বাবে জেইই (মেইন) ২০২৬কে ধৰি প্ৰতিযোগিতামূলক পৰীক্ষা অনুষ্ঠিত কৰাৰ সন্দৰ্ভত ৰাষ্ট্ৰীয় পৰীক্ষণ সংস্থাই পৰামৰ্শ জাৰি কৰিছে।
· ২৮ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা এই অঞ্চলৰ পৰা প্ৰায় ৪,৭৫,০০০ যাত্ৰী ভাৰতলৈ উভতি আহিছে।
· ইউ এ ইত বিমান সংস্থাসমূহে পৰিচালনাৰ বিবেচনাৰ ভিত্তিত সীমিত অ-নিৰ্ধাৰিত বিমান সেৱা অব্যাহত ৰাখিছে, আজি ভাৰতলৈ প্ৰায় ৮০খন বিমান চলাচল কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে।
· চৌদি আৰৱ আৰু ওমানৰ বিভিন্ন বিমানবন্দৰৰ পৰা ভাৰতৰ গন্তব্যস্থানলৈ বিমান সেৱা চলি আছে।
· কাটাৰৰ আকাশমাৰ্গ আংশিকভাৱে মুকলি হোৱাৰ বাবে আজি কাটাৰ এয়াৰৱেজে ভাৰতলৈ প্ৰায় ১০খন বিমান চলাচল কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে।
· কুৱেইট আৰু বাহৰেইনৰ আকাশমাৰ্গ বন্ধ হৈ আছে। চৌদি আৰৱৰ ডাম্মাম বিমানবন্দৰৰ পৰা ভাৰতৰ বিভিন্ন গন্তব্যস্থানলৈ জাজিৰা এয়াৰৱেজ আৰু গালফ এয়াৰে বিমান চলাই আছে।
· বিমান নিষেধাজ্ঞা আৰু আকাশমাৰ্গ বন্ধ হোৱাৰ বাবে ভাৰতীয় নাগৰিকসকলক বিকল্প পথৰ জৰিয়তে যাত্ৰাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে য’ত আছে:
Ø ইৰাণৰ পৰা আৰ্মেনিয়া আৰু আজাৰবাইজানৰ মাজেৰে
Ø ইজৰাইলৰ পৰা জৰ্ডানৰ মাজেৰে
Ø ইৰাকৰ পৰা জৰ্ডান আৰু চৌদি আৰৱৰ মাজেৰে
Ø কুৱেইট আৰু বাহৰেইনৰ পৰা চৌদি আৰৱৰ মাজেৰে
· আবুধাবিত সংঘটিত আক্ৰমণত এজন ভাৰতীয় নাগৰিকে প্ৰাণ হেৰুৱালে। চৰকাৰে পৰিয়ালটোৰ প্ৰতি সমবেদনা জ্ঞাপন কৰিছে, আৰু মিছনে স্থানীয় কৰ্তৃপক্ষৰ সৈতে সমন্বয় সাধন কৰি মৰ্ত্যৰ অৱশিষ্টসমূহ আগতীয়াকৈ ঘূৰাই পঠিয়াইছে।
· এই ঘটনাত আন এজন ভাৰতীয় নাগৰিক সামান্য আঘাতপ্ৰাপ্ত হৈ চিকিৎসালয়ৰ পৰা মুকলি কৰি দিয়া হৈছে।
· বিভিন্ন ঘটনাত মুঠ ৭ জন ভাৰতীয় নাগৰিকে প্ৰাণ হেৰুৱাইছে আৰু ১ জন নিৰুদ্দেশ হৈ আছে। ওমান, ইৰাক আৰু ইউ এ ইৰ মিছনসমূহে নিৰুদ্দেশ হোৱা ব্যক্তিজনৰ সন্ধান উলিয়াবলৈ আৰু মৃতদেহ ঘূৰাই পঠোৱাৰ সুবিধাৰ বাবে কৰ্তৃপক্ষৰ সৈতে যোগাযোগত আছে।
ৰাজহুৱা যোগাযোগ
তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ে লক্ষ্য কৰিছে যে:
· লকডাউনৰ দৰে উৰাবাতৰি বিশ্বাস নকৰিবলৈ আৰু ছ’চিয়েল মিডিয়া আৰু অন্যান্য প্লেটফৰ্মত প্ৰচাৰিত ভুৱা বাতৰি আৰু ভুল তথ্যৰ প্ৰতি সতৰ্ক হৈ থাকিবলৈ ভাৰত চৰকাৰে সকলো নাগৰিকক আহ্বান জনাইছে।
· ইয়াৰ পূৰ্বে এল পি জি চিলিণ্ডাৰৰ নাটনিৰ সন্দৰ্ভত উৰাবাতৰি প্ৰচাৰ হৈছিল, যাৰ ফলত কিছুমান অঞ্চলত আতংক বুকিং হৈছিল।
· সংবাদ মাধ্যমৰ সহায় আৰু চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা আউটৰিচ প্ৰচেষ্টাত পৰৱৰ্তী সময়ত চিলিণ্ডাৰৰ আতংক বুকিং কমি গৈছিল।
· যোৱা কেইদিনমানৰ পৰা পেট্ৰ’ল-ডিজেলৰ নাটনি সন্দৰ্ভত একেধৰণৰ উৰাবাতৰি প্ৰচাৰ হৈছে।
· স্পষ্ট কৰা হৈছে যে দেশত পেট্ৰ’ল-ডিজেলৰ যোগানৰ অভাৱ নাই।
· নাগৰিকসকলক পেট্ৰল পাম্পলৈ খৰখেদা নকৰিবলৈ বা আতংকিত ক্ৰয়ত লিপ্ত নহ’বলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
· পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ পৰ্যাপ্ত যোগান উপলব্ধ আৰু যোগান শৃংখল সম্পূৰ্ণৰূপে কাৰ্যক্ষম হৈ আছে।
· কিছুমান বিশেষ মহলত উৰাবাতৰি বিয়পাই নাগৰিকৰ মাজত অপ্ৰয়োজনীয় আতংক সৃষ্টি কৰাৰ চেষ্টা চলোৱা হৈছে। এনে ভুল তথ্য বিশ্বাস নকৰিবলৈ বা প্ৰচাৰ নকৰিবলৈ চৰকাৰে আহ্বান জনাইছে।
· ভুৱা বাতৰি আৰু ভুল তথ্য প্ৰচাৰ কৰা সকলৰ বিৰুদ্ধেও বিহিত ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিবলৈ ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
· পেট্ৰ’ল, ডিজেল বা এল পি জি চিলিণ্ডাৰৰ জমা বা ক’লা বিপণনৰ যিকোনো প্ৰচেষ্টাৰ বিৰুদ্ধেও কঠোৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিব লাগে।
· চৰকাৰে পুনৰ কয় যে পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰী বা এল পি জি চিলিণ্ডাৰৰ অভাৱ নাই, আৰু নাগৰিকসকলে আতংকিত হোৱা বা পেট্ৰ’ল পাম্প বা বিতৰকসকলৰ ওচৰলৈ লৰালৰি কৰাৰ প্ৰয়োজন নাই।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Inter-Ministerial Briefing on Recent Developments in West Asia
Government dismisses rumours of Lockdown
Citizens advised to beware of Fake News & Misinformation; Adequate supplies of petrol and diesel are available and supply chains remain fully operational
Government Reduces Excise Duty on Petrol and Diesel; Aims to ensure Energy Security for the Country amid Global Uncertainty
Government to Continuously Monitor and Review Situation on a Fortnightly Basis
Domestic refiners mandated to supply 50% of exported petrol and 30% of exported diesel to the domestic market
Government of India approves additional 20% allocation of commercial LPG, taking total allocation to 70% of pre-crisis levels
10,568 PNG connections (new and gas-in) reported/issued across 110 geographical areas yesterday
Enforcement drives continue against Black Marketing and Hoarding
India’s maritime sector continues to operate smoothly with no congestion reported across ports
External Affairs Minister exchanges views with participating countries on sidelines of G7 Foreign Ministers’ Meeting being held on 26–27 March 2026
Government Closely Monitoring Situation in Gulf and West Asia; Safety of Indian Community Remains Top Priority
27 MAR 2026 6:16PM by PIB Delhi
Continuing its outreach to keep the media informed on the evolving situation in West Asia, the Government of India held its regular interaction at the National Media Centre today. During the interaction, representatives from the Ministries of Petroleum and Natural Gas, Ports, Shipping and Waterways, External Affairs, and Information and Broadcasting shared updates on fuel availability, maritime operations, assistance to Indian nationals in the region, and steps being taken to ensure stability across these sectors. Senior Officers from the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC) also participated and provided updates on recent decisions relating to excise duty.
Tax and Duty-Related Updates
Recent tax and duty measures were highlighted, aimed at supporting supply stability. It was stated that:
· The ongoing crisis in West Asia has implications for the Indian economy, particularly due to disruptions in supplies of petroleum products.
· Following the crisis, there has been a significant surge in international crude oil prices. International prices of petrol, diesel and aviation turbine fuel (ATF) have also increased sharply.
· The prevailing market situation creates incentives for refineries to export petroleum products at higher international prices.
· The Government has responded with calibrated measures to address the situation.
· Export duties have been imposed in the form of Special Additional Excise Duty (SAED) and/or Road and Infrastructure Cess. These duties have been imposed on the export of diesel and aviation turbine fuel (ATF) produced in India.
· As per the notified rates:
Ø Export duty on diesel: Rs 21.50 per litre
Ø Export duty on ATF: Rs 29.50 per litre
Ø Export duty on petrol is nil at present based on prevailing crack margins.
· The rates will be reviewed on a fortnightly basis.
· These measures aim to prioritize domestic availability of diesel and ATF.
· The steps are also intended to ensure energy security for the country amid global uncertainty. These uncertainties have been exacerbated by disruptions in supply chains and volatility in international markets in terms of both availability and price.
· Apart from export-related measures, changes have also been made in excise duties on petrol and diesel for domestic consumption.
· The changes involve a reduction of Rs 10 per litre in the domestic special additional excise duty component on both petrol and diesel.
· These steps are intended to ensure that there is no increase in retail prices of petrol and diesel for consumers during the ongoing crisis.
· The situation is being closely monitored. The department will review developments periodically and take further measures as necessary.
Energy Supply and Fuel Availability
An update on the prevailing fuel supply situation was shared, highlighting the steps being taken to ensure uninterrupted availability of petroleum products and LPG in the context of the Strait of Hormuz closure. It was noted that:
Crude and Refineries
· All refineries are operating at high capacity with adequate crude inventories, and sufficient stocks of petrol and diesel are being maintained.
· Domestic LPG production from refineries has been increased by 40% to support domestic consumption.
Retail Outlets
· All retail outlets are operating normally across the country.
· In view of the increase in crude prices due to the Middle East crisis, the Government of India has reduced excise duty on petrol and diesel by ₹10 per litre to protect consumers.
· The Government has also imposed a levy of ₹21.5 per litre on export of diesel and ₹29.5 per litre on export of aviation turbine fuel (ATF) to ensure adequate domestic availability.
· The Government has mandated domestic refiners to supply 50% of exported petrol and 30% of exported diesel to the domestic market.
· Panic buying was reported in some areas due to rumours, resulting in unusually high sales and crowding at retail outlets. However, adequate stocks of petrol and diesel are available across all petrol pumps in the country.
· The Government has reiterated its advice to the public not to believe rumours.
Natural Gas
· Priority allocation continues with 100% supply to domestic PNG and CNG transport, while supply to industrial and commercial consumers connected to the grid is being maintained at around 80% of average consumption.
· City Gas Distribution (CGD) entities have been advised to prioritise PNG connections for commercial establishments such as restaurants, hotels and canteens.
· CGD companies including IGL, MGL, GAIL Gas and BPCL are offering incentives for domestic and commercial PNG connections.
· The Government of India has requested States/UTs and Central Ministries to expedite approvals required for expansion of CGD networks.
· The Government of India vide letter dated 18.03.2026 has offered additional 10% allocation of commercial LPG to States/UTs linked to transition from LPG to PNG, and additional allocations have been recommended for States undertaking reforms.
· Several States have introduced measures to facilitate faster PNG rollout, including streamlined Right of User/Right of Way permissions, extended working hours and rationalisation of charges.
· Petroleum and Explosive Safety Organisation (PESO) has advised its offices to dispose of CGD applications on priority within 10 days.
· Petroleum and Natural Gas Regulatory Board (PNGRB) vide its order dated 23.03.2026 has directed CGD entities to prioritise PNG connections for residential schools, colleges, hostels, community kitchens and anganwadi kitchens within five days, wherever feasible.
· Ministry of Road Transport and Highways has adopted an accelerated approval framework with reduced timelines for CGD infrastructure for a period of three months.
· The Government of India vide Gazette dated 24.03.2026 has notified the Natural Gas and Petroleum Products Distribution Order, 2026, providing a streamlined and time-bound framework for expansion of pipeline infrastructure and enhancing last-mile connectivity.
· CGD entities reported 10,568 PNG connections (new and gas-in) across 110 geographical areas on the previous day.
LPG
· Supply of LPG continues to be affected due to the prevailing geopolitical situation.
· No dry-outs have been reported at LPG distributorships.
· Delivery of domestic LPG cylinders continues as normal.
· The Government had already restored partial commercial LPG supply (20%) to consumers, with an additional 10% allocation linked to PNG reforms.
· The Government of India vide letter dated 21.03.2026 has allowed another 20% allocation, taking the total allocation to 50%, with priority to key sectors like restaurants, dhabas, hotels, industrial canteens, food processing/dairy, subsidised canteens/outlets run by State Govt. or local bodies for food, community kitchens, 5 Kg FTL for migrant labourers.
· The Government of India vide letter dated 27.03.2026 has approved an additional 20% allocation of commercial LPG, taking total allocation to 70% of pre-crisis levels, with priority to steel, automobile, textile, dye, chemicals and plastics. Among this, priority shall be given to process industries or those requiring LPG for specialised heating purposes that cannot be substituted by natural gas.
· More than 40,000 - 5 Kg Free Trade LPG cylinders were sold on the previous day.
· 28 States/UTs have issued allocation orders for non-domestic LPG, while PSU Oil Marketing Companies are supplying in remaining areas.
· Around 29,656 MT of commercial LPG has been uplifted since 14 March 2026.
Kerosene
· An additional allocation of 48,000 KL of kerosene has been made to all States/UTs over and above regular allocation.
· States/UTs have been requested to identify district-level distribution points.
· 17 States/UTs have issued SKO allocation orders, while Himachal Pradesh and Ladakh have indicated no requirement.
Role of State Governments / UTs
· Under the Essential Commodities Act, 1955 and LPG Control Order, 2000, State Governments are empowered to act against hoarding and black marketing and play a primary role in regulating supply of essential commodities.
· The Government of India has requested all States/UTs to:
Ø Institutionalise daily press briefings and issue regular public advisories.
Ø Set up dedicated control rooms and helplines.
Ø Actively monitor and counter misinformation on social media.
Ø Intensify enforcement drives and conduct regular raids and inspections.
Ø Issue commercial LPG and SKO allocation orders.
Ø Fast-track CGD expansion, including RoW/RoU approvals.
Ø Promote PNG adoption and alternate fuels.
Ø Nominate senior nodal officers for coordination with the Ministry.
· 14 States/UTs are conducting daily press briefings, while others have been requested to do so.
Enforcement action
· Enforcement drives are ongoing across States/UTs, with more than 3,000 raids conducted and over 1,500 LPG cylinders seized.
· PSU Oil Marketing Companies conducted more than 1,500 surprise inspections at retail outlets and LPG distributorships across the country.
· More than 350 show cause notices have been issued to LPG distributorships.
Other Government Measures
· The Government continues to prioritise domestic LPG and PNG supply, along with essential sectors such as hospitals and educational institutions.
· Measures include enhanced refinery production, revised booking intervals and prioritised allocation of supplies.
· Alternate fuels such as kerosene and coal are being promoted to ease LPG demand.
· Ministry of Coal has directed Coal India and Singareni Collieries to increase supply to States for distribution to small and medium consumers.
· States have been advised to facilitate new PNG connections for domestic and commercial consumers.
Public Advisory
· The Government is making all efforts to ensure availability of petrol, diesel and LPG, and citizens are advised to avoid panic purchases.
· Citizens are advised to rely only on official sources and not believe rumours.
· For LPG, consumers are requested to:
Ø Use digital modes for booking.
Ø Avoid visiting LPG distributors unnecessarily.
· Citizens are encouraged to use alternate fuels such as PNG and electric or induction cooktops.
· All citizens are requested to conserve energy in their daily usage.
Maritime Safety and Shipping Operations
The current maritime situation in the Persian Gulf, along with measures being undertaken to safeguard Indian vessels and crew, was also briefed. It was stated that:
· All Indian seafarers currently present in the region are safe and no shipping incident involving Indian-flagged vessels has been reported in the past 24 hours.
· 20 Indian-flagged vessels with around 540 Indian seafarers remain in the western Persian Gulf region. The Directorate General of Shipping (DG Shipping) continues close monitoring in coordination with ship owners, RPSL agencies and Indian Missions.
· The DG Shipping Control Room remains operational 24×7 and has handled 4,326 calls and 8,556 emails since activation, including 98 calls and 335 emails in the past 24 hours, and 218 calls and 647 emails over the last 48 hours.
· DG Shipping has facilitated the safe repatriation of more than 699 Indian seafarers so far, including 25 in the past 24 hours and 64 over the last 48 hours, from airports and various regional locations.
· India’s maritime sector continues to operate smoothly with no congestion reported across ports, as confirmed by State Maritime Boards including Gujarat, Maharashtra, Goa, Keralam, Andhra Pradesh and Puducherry.
· The Ministry continues to coordinate with the Ministry of External Affairs, Indian Missions and maritime stakeholders to ensure the welfare of Indian seafarers and uninterrupted maritime operations.
· The Ministry of Ports, Shipping and Waterways continues to closely monitor shipping movements, port operations, safety of Indian seafarers and continuity of maritime trade in view of the evolving situation in West Asia.
Safety of Indian Nationals in the Region
Recent developments in the region, including assistance through Indian Missions, were shared during the briefing. It was informed that:
· The External Affairs Minister is visiting France to participate in the G7 Foreign Ministers’ Meeting being held on 26–27 March 2026.
· On the sidelines of the meeting, the External Affairs Minister held discussions with his counterparts from participating countries, where in addition to bilateral issues, he also exchanged views on the evolving situation in West Asia.
· The External Affairs Minister met the Foreign Ministers of France, Canada, South Korea, Japan, Brazil, the United Kingdom and Germany during these engagements.
· The External Affairs Minister addressed the G7 Foreign Ministers’ Meeting session with invited partners on reform of global governance on 26 March 2026.
· During his address, he highlighted the urgency of reforms in the United Nations Security Council, the need for streamlining peacekeeping operations and strengthening humanitarian supply chains.
· He also raised concerns of the Global South, particularly in relation to energy challenges, fertiliser supplies and food security.
· At the second session of the G7 Foreign Ministers’ Meeting on 26 March 2026, the External Affairs Minister conveyed that uncertainties arising from the conflicts in West Asia underscore the need for more resilient trade corridors and supply chains.
· The Ministry of External Affairs continues to closely monitor developments in the Gulf and West Asia region, with the safety, security and welfare of the Indian community remaining the highest priority.
· A dedicated special control room remains operational to assist Indian nationals and their families, with continuous coordination being maintained with State Governments and Union Territories.
· Indian Missions and Posts across the region are functioning round the clock with 24×7 helplines, issuing regular advisories and maintaining close engagement with Indian community organisations and local authorities.
· Missions continue to proactively assist seafarers, stranded Indian nationals and short-term visitors with visa facilitation, consular services and logistical support.
· The Government is according high priority to the welfare of Indian students in the Gulf region and is making efforts to ensure that their academic year is not impacted.
· Missions are coordinating with local authorities, Indian schools and education boards including CBSE, ICSE and Kerala Board.
· CBSE and ICSE Boards have cancelled Grade X and XII examinations in the region, while the Kerala Board has postponed examinations and will review the situation on 6 April.
· The National Testing Agency has issued an advisory regarding the conduct of competitive examinations, including JEE (Main) 2026, for candidates registered from Kuwait, Dubai and Bahrain.
· Since 28 February, around 4,75,000 passengers have returned from the region to India.
· In the UAE, airlines continue to operate limited non-scheduled flights based on operational considerations, with around 80 flights expected to operate today to India.
· Flights are operating from various airports in Saudi Arabia and Oman to destinations in India.
· With Qatar airspace partially open, Qatar Airways is expected to operate around 10 flights to India today.
· Kuwait and Bahrain airspaces remain closed. Jazeera Airways and Gulf Air are operating flights from Dammam Airport in Saudi Arabia to various destinations in India.
· Due to flight restrictions and airspace closures, Indian nationals are being facilitated for travel via alternate routes including:
Ø From Iran through Armenia and Azerbaijan
Ø From Israel through Jordan
Ø From Iraq through Jordan and Saudi Arabia
Ø From Kuwait and Bahrain through Saudi Arabia
· An Indian national lost his life in an attack in Abu Dhabi. The Government has expressed condolences to the family, and the Mission is coordinating with local authorities for early repatriation of mortal remains.
· Another Indian national sustained minor injuries in the incident and has been discharged from hospital.
· A total of 7 Indian nationals have lost their lives and 1 remains missing in various incidents. Missions in Oman, Iraq and the UAE are in touch with authorities for tracing the missing individual and facilitating repatriation of mortal remains.
Public Communication
The Ministry of Information and Broadcasting noted that:
· The Government of India appeals to all citizens not to believe rumours like those of lockdown and to remain cautious about fake news and misinformation being circulated on social media and other platforms.
· Earlier, rumours were being spread regarding shortage of LPG cylinders, which had led to panic booking in some areas.
· With the support of the media and the outreach efforts undertaken by the Government, panic booking of cylinders had subsequently subsided.
· In the last few days, similar rumours are being circulated regarding shortages of petrol and diesel.
· It is clarified that there is no shortage of petrol and diesel supplies in the country.
· Citizens are requested not to rush to petrol pumps or engage in panic buying.
· Adequate supplies of petrol and diesel are available and supply chains remain fully operational.
· Attempts are being made in certain quarters to spread rumours and create unnecessary panic among citizens. The Government urges people not to believe or circulate such misinformation.
· The State Governments have also been requested to take appropriate action against those spreading fake news and misinformation.
· Strict action should also be taken against any attempts at hoarding or black marketing of petrol, diesel or LPG cylinders.
· The Government reiterates that there is no shortage of petroleum products or LPG cylinders, and citizens need not panic or rush to petrol pumps or distributors.