Ministry of Petroleum & Natural Gas
Inter-Ministerial Briefing on Recent Developments in West Asia
All Retail Outlets Operating Normally; Adequate Petrol and Diesel Available Across the Country
Domestic LPG production from refineries increases to support domestic consumption
Government continues to accord highest priority to Domestic LPG and PNG supply
Government notifies Natural Gas and Petroleum Products Distribution Order, 2026, Providing Time-Bound Framework for Nationwide Pipeline Expansion
26 States/UTs have issued allocation orders for non-domestic LPG
9,046 PNG connections (new and gas-in) reported across 110 geographical areas yesterday
District Collectors and Food and Civil Supplies officials to ensure regular enforcement actions
Citizens requested to conserve energy in their daily usage
All Indian seafarers present in the region are safe
DG Shipping facilitates the safe repatriation of more than 635 Indian seafarers, so far
Around 4,26,000 passengers return from the region to India, since 28th Feb
25 MAR 2026 4:52PM by PIB Delhi
In continuation of regular inter-ministerial interactions on the situation in West Asia, senior officials from the Ministries of Petroleum and Natural Gas, Ports, Shipping and Waterways, and External Affairs engaged with the media at the National Media Centre. The briefing provided an updated overview of the evolving developments, covering key aspects such as fuel supply and availability, maritime operations in the region, and ongoing support measures for Indian nationals. Officials also outlined the steps being taken to maintain stability and ensure uninterrupted functioning across these sectors.
Energy Supply and Fuel Availability
An update on the fuel supply situation, along with measures being undertaken to maintain uninterrupted availability of petroleum products and LPG in light of the closure of the Strait of Hormuz, was provided during the briefing by the Ministry of Petroleum and Natural Gas. The Ministry noted:
Crude and Refineries
· All refineries are operating at high capacity with adequate crude inventories, and sufficient stocks of petrol and diesel are being maintained.
· Domestic LPG production from refineries has been increased to support domestic consumption.
Retail Outlets
· All retail outlets are operating normally across the country.
· Panic buying was reported in some areas due to rumours, resulting in unusually high sales and heavy crowding at retail outlets. However, adequate stocks of petrol and diesel are available at all petrol pumps.
· The Government has reiterated its advice to the public not to believe rumours.
Natural Gas
· Priority allocation continues with 100% supply to Domestic PNG and CNG transport, while supply to industrial and commercial consumers connected to the grid is being maintained at around 80% of average consumption.
· City Gas Distribution (CGD) entities have been advised to prioritise PNG connections for commercial establishments such as restaurants, hotels and canteens.
· CGD companies including IGL, MGL, GAIL Gas and BPCL are offering incentives for domestic and commercial PNG connections.
· The Government of India has requested States/UTs and Central Ministries to expedite approvals required for expansion of CGD networks.
· The Government of India vide letter dated 18.03.2026 has offered additional 10 % allocation of commercial LPG to States/UTs linked to transition from LPG to PNG.
· Some States have come up with policies for faster Right of User/Right of Way (RoU/RoW) permission, longer working hours and also rationalization of RoU/RoW charges. E.g., DDA in Delhi has waived off road restoration charges and also permitted work for laying new PNG pipelines on 24x7 basis.
· Petroleum and Explosive Safety Organisation (PESO) has advised its offices to dispose of CGD applications on priority within 10 days of receipt.
· Petroleum and Natural Gas Regulatory Board (PNGRB) vide its order dated 23.03.2026 has directed CGD entities to prioritise PNG connections for residential schools, colleges, hostels, community kitchens and anganwadi kitchens within five days, wherever feasible.
· The Government of India vide Gazette dated 24.03.2026 has notified the Natural Gas and Petroleum Products Distribution (Through Laying, Building, Operation and Expansion of Pipelines and Other Facilities) Order, 2026 under the Essential Commodities Act, 1955. The Order provides a streamlined and time-bound framework for laying and expanding pipelines across the country, addressing delays in approvals and access to land, and enabling faster development of natural gas infrastructure, including in residential areas. It is expected to accelerate PNG network growth, enhance last-mile connectivity, and support the transition to cleaner fuels, thereby strengthening energy security and advancing India’s gas-based economy.
· CGD entities reported 9,046 PNG connections (new and gas-in) across 110 geographical areas yesterday.
LPG
· Supply of LPG continues to be affected due to the prevailing geopolitical situation.
· No dry-outs have been reported at LPG distributorships.
· Delivery of domestic LPG cylinders continues as normal.
· The Government had already restored partial commercial LPG supply (20%) to consumers. Further, Government of India vide letter dated 18.03.2026 proposed an additional 10% allocation linked to PNG expansion reforms.
· Govt. of India vide letter dated 21.03.2026 has allowed another 20% allocation of commercial LPG to States, which would take overall allocation to 50% (incl. 10% allocation based on ease of doing reforms for PNG expansion). This additional 20% allocation shall be given on priority to sectors like restaurants, dhabas, hotels, industrial canteens, food processing/dairy, subsidised canteens/outlets run by State Govt. or local bodies for food, community kitchens, 5 Kg FTL for migrant labourers.
· 26 States/UTs have issued allocation orders for non-domestic LPG, while PSU Oil Marketing Companies are supplying in the remaining areas. Around 22,268 MT of commercial LPG has been uplifted since 14 March 2026.
Kerosene
· An additional allocation of 48,000 KL of kerosene has been made to all States/UTs over and above the regular allocation. States/UTs have been requested to identify district-level distribution points.
· 16 States/UTs have issued SKO allocation orders, while Himachal Pradesh and Ladakh have indicated no requirement. 16 States/UTs are yet to issue allocation orders.
Role of State Governments / UTs
· Under the Essential Commodities Act, 1955 and LPG Control Order, 2000, State Governments are empowered to act against hoarding and black marketing and play a primary role in regulating supply of petrol, diesel and LPG.
· The Government of India vide letters dated 13.03.2026 and 18.03.2026 has requested all States/UTs:
Ø To maintain strict vigilance to curb hoarding, black marketing and diversion of domestic LPG.
Ø To take stringent action under relevant legal provisions.
Ø To evolve appropriate distribution mechanisms for commercial LPG.
Ø To issue public advisories to prevent panic buying and promote judicious usage.
· District Collectors and Food and Civil Supplies officials are conducting regular enforcement actions on a daily basis.
· Most States/UTs have set up control rooms and District Monitoring Committees, while the remaining have been requested to operationalise these mechanisms at the earliest.
· States/UTs have also been advised to conduct daily press briefings to ensure dissemination of accurate information.
Enforcement action
· Enforcement drives are being carried out across States/UTs to curb hoarding and black marketing of LPG. More than 2,700 raids have been conducted and about 2,000 cylinders seized in States including Uttar Pradesh, Maharashtra, Telangana and Chhattisgarh etc. yesterday.
· PSU Oil Marketing Companies conducted over 1,700 surprise inspections at retail outlets and LPG distributorships across the country.
· Till now more than 650 FIRs have been registered and 155 people have been arrested so far.
Other Government Measures
· The Government continues to accord highest priority to Domestic LPG and PNG supply, along with essential sectors such as hospitals and educational institutions.
· Measures include enhanced refinery production, revision of booking intervals from 21 to 25 days in urban areas and up to 45 days in rural areas, and prioritised allocation of supplies.
· Alternate fuels such as kerosene and coal are being promoted to ease LPG demand.
· Ministry of Coal has already issued order to Coal India and Singareni Coallieries to allot higher quantities to States for distributing coal to small, medium and other consumers.
· States have been advised to facilitate new PNG connections for domestic and commercial consumers.
Public Advisory
· The Government is making all efforts to ensure availability of petrol, diesel and LPG, and citizens are advised to avoid panic purchases.
· Citizens are advised to rely only on official sources and not believe rumours.
· For LPG, citizens are requested to Use Digital Mode for bookings and avoid visiting LPG distributors
· Citizens are encouraged to use alternate fuels such as PNG and electric or induction cooktops.
· All citizens are requested to conserve energy in their daily usage.
Maritime Safety and Shipping Operations
An update on the prevailing maritime situation in the Persian Gulf and the measures being taken to ensure the safety and security of Indian vessels and crew was shared by the Ministry of Ports, Shipping and Waterways. The Ministry stated that:
· All Indian seafarers currently present in the region are safe and no shipping incident involving Indian-flagged vessels has been reported in the past 24 hours.
· 20 Indian-flagged vessels with around 540 Indian seafarers remain in the western Persian Gulf region. The Directorate General of Shipping (DG Shipping) continues close monitoring in coordination with ship owners, RPSL agencies and Indian Missions.
· The DG Shipping Control Room remains operational 24×7 and has handled 4,108 phone calls and 7,909 emails since activation from seafarers, their families and maritime stakeholders, including 187 calls and 462 emails in the past 24 hours.
· DG Shipping has facilitated the safe repatriation of more than 635 Indian seafarers so far, including 50 in the past 24 hours, from airports and various regional locations.
· India’s maritime sector continues to operate smoothly with no congestion reported across ports, as confirmed by State Maritime Boards including Gujarat, Maharashtra, Goa, Keralam, Andhra Pradesh and Puducherry.
· Ports are closely monitoring vessel movements and cargo operations, with additional space already created at key ports such as Jawaharlal Nehru Port Authority (JNPA), V.O. Chidambaranar Port Authority (VOCPA), Visakhapatnam Port, Mundra, Deendayal Port Authority (DPA), New Mangalore Port Authority (NMPA), Cochin Port Authority (CoPA), Chennai Port Authority (ChPA) and Kamarajar Port Limited (KPL) to ensure smooth cargo handling.
· Further, Mundra Port has provided additional facilitation measures including 15 days of free storage for Middle East-bound export containers, 80% waiver on reefer plug-in charges, waiver of lift-on/lift-off charges, shutout charges and transportation charges, along with 15 days of free storage for back-to-town containers.
· The Ministry of Ports, Shipping and Waterways continues to closely monitor shipping movements, port operations, safety of Indian seafarers and continuity of maritime trade in view of the evolving situation in West Asia.
Safety of Indian Nationals in the Region
Updates on recent developments in the region, including ongoing assistance and outreach being extended through Indian Missions, were shared during the briefing. It was informed that:
· The Prime Minister received a call from the President of the United States of America, H.E. Mr. Donald Trump, during which both leaders exchanged views on the evolving situation in West Asia. The Prime Minister reiterated that India supports de-escalation and early restoration of peace.
· The Prime Minister underlined the importance of ensuring that the Strait of Hormuz remains open, secure and accessible, noting its critical importance for global peace, stability and economic well-being. Both leaders agreed to remain in touch regarding ongoing efforts to promote peace and stability in the region.
· The Prime Minister also received a call from the President of Sri Lanka, H.E. Anura Kumara Dissanayake, during which both leaders discussed the evolving situation in West Asia, particularly disruptions impacting global energy security.
· Both leaders reiterated the importance of keeping shipping lines open and secure in the interest of global trade and stability, and reviewed progress on initiatives aimed at strengthening India-Sri Lanka energy cooperation and regional security.
· The Prime Minister reaffirmed India’s commitment to work closely with Sri Lanka in addressing shared challenges in line with the Neighbourhood First policy and MAHASAGAR Vision.
· The External Affairs Minister met the Ambassador of Iran to India and discussed the ongoing situation in West Asia. The Minister conveyed appreciation for the support extended by Iran to Indian nationals in the country during the current situation.
· The Ministry of External Affairs continues to closely monitor the evolving situation in the Gulf and West Asia region, with the safety, security and well-being of the Indian community remaining the highest priority.
· The Ministry’s dedicated control room remains operational to address queries and provide support to Indian nationals and their families, with regular coordination being maintained with State Governments and Union Territories.
· Indian Missions and Posts in the region are functioning round the clock with 24×7 helplines, responding on a real-time basis and maintaining close engagement with Indian community organisations and local authorities.
· Missions are issuing regular advisories and are proactively assisting students, seafarers, stranded Indian nationals and short-term visitors with visa facilitation, consular services and logistical support.
· The overall flight situation continues to improve with additional flights operating from the region. Since Feb 28, around 4,26,000 passengers have returned from the region to India. During this period, a total of 2,149 flights, including scheduled and non-scheduled flights of Indian as well as foreign carriers, have operated from the region to India.
· In the UAE, airlines continue to operate limited non-scheduled flights based on operational considerations, with around 80 flights expected to operate today from various airports to India.
· Flights continue to operate from Saudi Arabia and Oman to India.
· With Qatar airspace partially open, Qatar Airways is expected to operate around 9 non-scheduled commercial flights to India today.
· Kuwait and Bahrain airspaces remain closed. Special non-scheduled flights are being operated from Saudi Arabia by carriers such as Jazeera Airways and Gulf Air, facilitating travel of Indian nationals to India.
· Indian nationals in Iran continue to be assisted for travel to India via Armenia and Azerbaijan, with 1,043 individuals, including 717 students and and 326 Indian citizens have crossed out of Iran with our Mission’s assistance.
· Indian nationals in Israel are being facilitated to travel to India via Jordan.
· In view of restrictions in Kuwait, Bahrain and Iraq, transit through Saudi Arabia continues to be facilitated for Indian nationals.
· The Ministry is also providing support for repatriation of mortal remains of Indian nationals. The mortal remains of an Indian national who passed away in Riyadh on 18th March have been brought back to India, and the Government remains in close contact with the family.
· Indian Missions in Oman, Iraq and the UAE are in touch with local authorities regarding missing and deceased Indian nationals and are facilitating early repatriation of mortal remains.

পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
পশ্চিম এছিয়াৰ শেহতীয়া পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত আন্তঃমন্ত্ৰালয়ৰ সংবাদমেল
স্বাভাৱিকভাবে চলি আছে সকলো খুচুৰা বিপণী; সমগ্ৰ দেশতে পৰ্যাপ্ত মাত্ৰাত পেট্ৰল আৰু ডিজেল উপলব্ধ
ঘৰুৱা ব্যৱহাৰকৰ বাবে শোধনাগাৰৰ পৰা ঘৰুৱা এল পি জি উৎপাদন বৃদ্ধি পাইছে
চৰকাৰে ঘৰুৱা এল পি জি আৰু পি এন জি যোগানক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ দি আহিছে
চৰকাৰে প্ৰাকৃতিক গেছ আৰু পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰী বিতৰণ আদেশ, ২০২৬, দেশজোৰা পাইপলাইন সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে সময়সীমাবদ্ধ কাঠামোৰ কৰাৰ কথা অৱগত কৰে
২৬ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে অ-ঘৰুৱা এল পি জিৰ বাবে আবণ্টনৰ আবেদন কৰিছে
কালি ১১০টা অঞ্চলত ৯,০৪৬টা পিএনজি সংযোগ (নতুন আৰু গেছ-ইন)ৰ খবৰ পোৱা গৈছে
জিলা সংগ্ৰাহক আৰু খাদ্য তথা অসামৰিক যোগানৰ বিষয়াসকলে নিয়মীয়া বলৱৎকাৰী ব্যৱস্থা নিশ্চিত কৰিছে
দৈনন্দিন ব্যৱহাৰত শক্তি সংৰক্ষণৰ বাবে নাগৰিকক অনুৰোধ জনোৱা হৈছে
সংকট জুৰুলা অঞ্চলত থকা সকলো ভাৰতীয় নাৱিক সুৰক্ষিত হৈ আছে
ডি জি শ্বিপিঙে ৬৩৫ জনতকৈ অধিক ভাৰতীয় নাৱিকক নিৰাপদে ঘূৰাই পঠোৱাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে
২৮ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা এই অঞ্চলৰ পৰা ভাৰতলৈ উভতি আহিছে প্ৰায় ৪,২৬,০০০ গৰাকী
25 MAR 2026 4:52PM by PIB Guwahati
পশ্চিম এছিয়াৰ পৰিস্থিতিৰ বিষয়কলৈ নিয়মীয়াকৈ আন্তঃমন্ত্ৰালয়ৰ সংবাদমাধ্যমৰ সৈতে মত-বিনিময় অব্যাহত আছে। পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ, বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ, আৰু বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলে ৰাষ্ট্ৰীয় সংবাদ মাধ্যম কেন্দ্ৰত সংবাদ মাধ্যমৰ আগত এই বিষয়ত শেহতীয়া তথ্য প্ৰকাশ কৰে । সংবাদমেলত শেহতীয়া ঘটনাৰ উন্নয়নসমূহৰ এক আভাস প্ৰদান কৰে, য’ত ইন্ধন যোগান আৰু উপলব্ধতা, অঞ্চলটোৰ সামুদ্ৰিক কাৰ্য্যকলাপ আৰু ভাৰতীয় নাগৰিকসকলৰ বাবে চলি থকা সমৰ্থনৰ ব্যৱস্থাৰ দৰে মূল দিশসমূহ সামৰি লোৱা হয়। বিষয়াসকলে এই খণ্ডসমূহত স্থিতিশীলতা বজাই ৰখা আৰু নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে কাম-কাজ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰে।
শক্তি যোগান আৰু ইন্ধনৰ উপলব্ধতা
হৰমুজ জলদ্বীপ বন্ধ হোৱাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰী আৰু এল পি জিৰ নিৰৱচ্ছিন্ন উপলব্ধতা বজাই ৰখাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাৰ লগতে ইন্ধন যোগানৰ পৰিস্থিতিৰ বিষয়ত শেহতীয়া তথ্য পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়ে সংবাদমেলত প্ৰদান কৰে। মন্ত্ৰালয়ে উল্লেখ কৰা তথ্যসমূহ এনেধৰণৰ-
খাৰুৱা তেল আৰু শোধনাগাৰ
• সকলো শোধনাগাৰে পৰ্যাপ্ত খাৰুৱা তেলৰ তথ্যৰে উচ্চ ক্ষমতাৰে কাম কৰি আছে আৰু পেট্ৰ’ল তথা ডিজেল পৰ্যাপ্ত পৰিমাণত মজুত আছে ।
• ঘৰুৱা ব্যৱহাৰৰ বাবে শোধনাগাৰৰ ঘৰুৱা এল পি জি উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
খুচুৰা বিপণী
• সমগ্ৰ দেশতে সকলো খুচুৰা বিপণী স্বাভাৱিকভাৱে চলি আছে।
• উৰাবাতৰিৰ বাবে কিছুমান অঞ্চলত আতংকিত হৈ ক্ৰয় কৰাৰ বাতৰি পোৱা গৈছিল, যাৰ ফলত খুচুৰা বিপণীসমূহত প্ৰচণ্ড ভিৰ হৈছিল। অৱশ্যে সকলো পেট্ৰ’ল পাম্পতে পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ পৰ্যাপ্ত মজুত উপলব্ধ হৈ আছে।
• চৰকাৰে উৰাবাতৰিত বিশ্বাস নকৰিবলৈ জনসাধাৰণক দিয়া পৰামৰ্শ পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰিছে।
প্ৰাকৃতিক গেছ
• ঘৰুৱা পিএনজি আৰু চিএনজি পৰিবহণৰ ১০০% যোগানৰ সৈতে অগ্ৰাধিকাৰ আবণ্টনৰ হিচাবে অব্যাহত আছে। আনহাতে গ্ৰীডৰ সৈতে সংযুক্ত ঔদ্যোগিক আৰু বাণিজ্যিক গ্ৰাহকৰ যোগান গড় খৰচৰ প্ৰায় ৮০% হিচাপে বৰ্তাই ৰখা হৈছে।
• চিটি গেছ বিতৰণ (চিজিডি) সত্তাসমূহক ৰেষ্টুৰেণ্ট, হোটেল আৰু কেণ্টিনৰ দৰে বাণিজ্যিক প্ৰতিষ্ঠানৰ বাবে পিএনজি সংযোগক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে
• আইজিএল, এমজিএল, গেইল গেছ আৰু বিপিচিএলকে ধৰি চিজিডি কোম্পানীসমূহে ঘৰুৱা আৰু বাণিজ্যিক পিএনজি সংযোগৰ বাবে উদগনি যোগাইছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়সমূহক চিজিডি নেটৱৰ্ক সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় অনুমোদন ক্ষিপ্ৰতাৰে কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ১৮.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ ভিত্তিত এল পি জিৰ পৰা পি এন জিলৈ পৰিৱৰ্তনৰ সৈতে জড়িত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহলৈ অতিৰিক্ত ১০ শতাংশ বাণিজ্যিক এল পি জি আবণ্টনৰ প্ৰস্তাৱ দিছে।
• কিছুমান ৰাজ্যই দ্ৰুত ৰাইট অৱ ইউজাৰ/ৰাইট অৱ ৱে (RoU/RoW) অনুমতি, দীঘলীয়া কামৰ সময় আৰু লগতে ৰাইট অৱ ইউজাৰ/ৰাইট অৱ ৱে চাৰ্জৰ যুক্তিসংগতকৰণৰ বাবে নিৰ্দেশনা দিছে। যেনে, দিল্লীৰ ডিডিএই অফ ৰোড পুনৰুদ্ধাৰৰ চাৰ্জ ৰেহাই দিছে আৰু লগতে ২৪x৭ ভিত্তিত নতুন পিএনজি পাইপলাইন স্থাপনৰ কামৰ অনুমতি দিছে।
• পেট্ৰলিয়াম আৰু বিস্ফোৰক সুৰক্ষা সংস্থাই (পিইএছঅ’) নিজৰ কাৰ্যালয়সমূহক চিজিডিৰ আবেদন লাভ কৰাৰ ১০ দিনৰ ভিতৰত অগ্ৰাধিকাৰ ভিত্তিত সমাধান কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিছে।
• পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ নিয়ন্ত্ৰণ ব’ৰ্ডে (পিএনজিআৰবি) ২৩.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ আদেশৰ ভিত্তিত চিজিডি সত্তাসমূহক আৱাসিক বিদ্যালয়, কলেজ, হোষ্টেল, কমিউনিটি পাকঘৰ আৰু অংগনবাড়ী পাকঘৰৰ বাবে পাঁচ দিনৰ ভিতৰত পিএনজি সংযোগক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ২৪.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ জাননী অনুসৰি প্ৰাকৃতিক গেছ আৰু পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰী বিতৰণ (পাইপলাইন আৰু অন্যান্য সুবিধাসমূহ বিস্তাৰ, নিৰ্মাণ, পৰিচালনা আৰু সম্প্ৰসাৰণৰ জৰিয়তে) আদেশ, ২০২৬ অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন, ১৯৫৫ৰ অধীনত অৱগত কৰিছে। দেশত আৱাসিক অঞ্চলকে ধৰি প্ৰাকৃতিক গেছৰ আন্তঃগাঁথনিৰ দ্ৰুত উন্নয়ন সক্ষম কৰা হৈছে । ইয়াৰ দ্বাৰা পিএনজি নেটৱৰ্ক বৃদ্ধি ত্বৰান্বিত হ’ব, শেষ মাইলৰ সংযোগ বৃদ্ধি হ’ব, আৰু পৰিষ্কাৰ ইন্ধনলৈ পৰিৱৰ্তনত সহায়ক হ’ব, যাৰ ফলত শক্তি সুৰক্ষা শক্তিশালী হ’ব আৰু ভাৰতৰ গেছ ভিত্তিক অৰ্থনীতিক ই আগুৱাই নিব।
• কালি চিজিডি সত্তাসমূহে ১১০টা ভৌগোলিক অঞ্চলত ৯,০৪৬টা পিএনজি সংযোগ (নতুন আৰু গেছ-ইন)ৰ ৰিপৰ্ট দিছে।
এল পি জি
• প্ৰচলিত ভূ-ৰাজনৈতিক পৰিস্থিতিৰ বাবে এল পি জিৰ যোগানৰ ওপৰত প্ৰভাৱ অব্যাহত আছে।
• এল পি জি বিতৰকত কোনো ধৰণৰ নাটনি হোৱাৰ খবৰ পোৱা নাই।
• ঘৰুৱা এল পি জি চিলিণ্ডাৰৰ ডেলিভাৰী স্বাভাৱিকভাৱে অব্যাহত আছে।
• চৰকাৰে ইতিমধ্যে গ্ৰাহকক আংশিক বাণিজ্যিক এল পি জি যোগান (২০%) পুনৰ ঘূৰাই আনিছিল। ইয়াৰ উপৰি ভাৰত চৰকাৰে ১৮.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ ভিত্তিত পিএনজি সম্প্ৰসাৰণ সংস্কাৰৰ সৈতে জড়িত অতিৰিক্ত ১০% আবণ্টনৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়।
• ২১.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰ অনুসৰি চৰকাৰে ৰাজ্যসমূহক বাণিজ্যিক এলপিজিৰ আন ২০% আবণ্টনৰ অনুমতি দিছে , যিয়ে সামগ্ৰিক আবণ্টন ৫০% কৰিব (পিএনজি সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে সহজলভ্য সংস্কাৰৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ১০% আবণ্টনকে ধৰি)। এই অতিৰিক্ত ২০% আবণ্টন ৰাজ্য চৰকাৰৰ দ্বাৰা পৰিচালিত ৰেষ্টুৰেণ্ট, ধাবা, হোটেল, ঔদ্যোগিক কেণ্টিন, খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ/দুগ্ধ, ৰাজসাহায্যযুক্ত কেণ্টিন/আউটলেট আদি খণ্ডক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হ’ব। বা খাদ্যৰ বাবে স্থানীয় সংস্থা, সম্প্ৰদায়ৰ পাকঘৰ, প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকৰ বাবে ৫ কিলোগ্ৰাম এফটিএল।
• ২৬খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে অ-ঘৰুৱা এল পি জিৰ বাবে আবণ্টনৰ আদেশ জাৰি কৰিছে, আনহাতে বাকী অঞ্চলসমূহত পি এছ ইউ তেল বিপণন কোম্পানীয়ে যোগান ধৰিছে। ২০২৬ চনৰ ১৪ মাৰ্চৰ পৰা প্ৰায় ২২,২৬৮ মেট্ৰিক টন বাণিজ্যিক এল পি জি লাভ কৰা হৈছে।
কেৰাচিন
• নিয়মীয়া আবণ্টনৰ ওপৰত সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চললৈ ৪৮,০০০ কেল কেৰাচিনৰ অতিৰিক্ত আবণ্টন দিয়া হৈছে। ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক জিলা পৰ্যায়ৰ বিতৰণ বিন্দু চিনাক্ত কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
• ১৬খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে এছ কে অ’ আবণ্টনৰ আদেশ জাৰি কৰিছে, আনহাতে হিমাচল প্ৰদেশ আৰু লাডাখে কোনো প্ৰয়োজনীয়তাৰ ইংগিত দিছে দিয়া নাই। ১৬ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে এতিয়াও আবণ্টনৰ আদেশ আবেদন জাৰি কৰা নাই।
ৰাজ্য চৰকাৰ / কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ভূমিকা
• অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন, ১৯৫৫ আৰু এল পি জি নিয়ন্ত্ৰণ আদেশ, ২০০০ৰ অধীনত ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক জমা আৰু ক’লা বিপণনৰ বিৰুদ্ধে কাম কৰাৰ ক্ষমতা প্ৰদান কৰা হৈছে আৰু পেট্ৰ’ল, ডিজেল আৰু এল পি জিৰ যোগান নিয়ন্ত্ৰণত প্ৰাথমিক ভূমিকা পালন কৰা হৈছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ১৩.০৩.২০২৬ আৰু ১৮.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ ভিত্তিত সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলক অনুৰোধ জনাইছে:
Ø ঘৰুৱা এল পি জিৰ জমা, ক’লা বিপণন আৰু ডাইভাৰচন ৰোধৰ বাবে কঠোৰ সতৰ্কতা বজাই ৰখা।
Ø প্ৰাসংগিক আইনী বিধানৰ অধীনত কঠোৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা।
Ø বাণিজ্যিক এল পি জিৰ বাবে উপযুক্ত বিতৰণ ব্যৱস্থা বিকশিত কৰা।
Ø আতংক ক্ৰয় ৰোধ কৰিবলৈ আৰু বিবেচনাপূৰ্ণ ব্যৱহাৰক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ ৰাজহুৱা পৰামৰ্শ জাৰি কৰা।
• জিলা সংগ্ৰাহক আৰু খাদ্য আৰু অসামৰিক যোগানৰ বিষয়াসকলে দৈনিক নিয়মীয়াকৈ বলৱৎকাৰী ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰি আছে।
• বেছিভাগ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিতাই নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ আৰু জিলা নিৰীক্ষণ সমিতি গঠন কৰিছে, আনহাতে বাকীসমূহক এই ব্যৱস্থাসমূহ অতি সোনকালে কাৰ্যকৰী কৰিবলৈ অনুৰোধ কৰা হৈছে।
• সঠিক তথ্য প্ৰচাৰ সুনিশ্চিত কৰিবলৈ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক দৈনিক সংবাদমেল অনুষ্ঠিত কৰিবলৈও পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
বলৱৎকাৰী ব্যৱস্থা
• এল পি জিৰ জমা আৰু ক’লা বিপণন ৰোধ কৰিবলৈ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহত বলৱৎকাৰী তালাচী অভিযান চলোৱা হৈছে। উত্তৰ প্ৰদেশ, মহাৰাষ্ট্ৰ, তেলেংগানা আৰু ছত্তীশগড় আদি ৰাজ্যকে ধৰি ৰাজ্যত কালি ২৭০০ৰো অধিক অভিযান চলাই প্ৰায় ২০০০ চিলিণ্ডাৰ জব্দ কৰা হৈছে।
• পি এছ ইউ অইল মাৰ্কেটিং কোম্পানীসমূহে সমগ্ৰ দেশৰ খুচুৰা বিপণী আৰু এল পি জি বিতৰক প্ৰতিষ্ঠানসমূহত ১,৭০০ৰো অধিক আকস্মিক পৰিদৰ্শন চলায়।
• এতিয়ালৈকে ৬৫০ খনতকৈও অধিক এজাহাৰ পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে আৰু এতিয়ালৈকে ১৫৫ জন লোকক গ্ৰেপ্তাৰ কৰা হৈছে।
চৰকাৰী অন্যান্য ব্যৱস্থা
• চৰকাৰে চিকিৎসালয় আৰু শিক্ষানুষ্ঠানৰ দৰে অত্যাৱশ্যকীয় খণ্ডৰ লগতে ঘৰুৱা এল পি জি আৰু পি এন জি যোগানক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰি আহিছে।
• ব্যৱস্থাসমূহৰ ভিতৰত আছে শোধনাগাৰৰ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা, চহৰ অঞ্চলত ২১ দিনৰ পৰা ২৫ দিনলৈ আৰু গ্ৰাম্য অঞ্চলত ৪৫ দিনলৈকে বুকিঙৰ ব্যৱধান পুনৰীক্ষণ কৰা, আৰু যোগানৰ অগ্ৰাধিকাৰ আদি বিষয়ত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে।
• এল পি জিৰ চাহিদা কম কৰিবলৈ কেৰাচিন আৰু কয়লাৰ দৰে বিকল্প ইন্ধনৰ ব্যৱহাৰৰ বিষয়ে প্ৰচাৰ কৰা হৈছে।
• কয়লা মন্ত্ৰালয়ে ইতিমধ্যে কল ইণ্ডিয়া আৰু চিংগাৰেনী ক’লিয়েৰীক ক্ষুদ্ৰ, মজলীয়া আৰু অন্যান্য গ্ৰাহকক কয়লা বিতৰণৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক অধিক পৰিমাণৰ আবণ্টন দিবলৈ নিৰ্দেশ জাৰি কৰিছে।
• ঘৰুৱা আৰু বাণিজ্যিক গ্ৰাহকৰ বাবে নতুন পিএনজি সংযোগৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ ৰাজ্যসমূহক পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
ৰাজহুৱা পৰামৰ্শদাতা
• পেট্ৰ’ল, ডিজেল আৰু এল পি জিৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে চৰকাৰে সকলো প্ৰচেষ্টা চলাইছে আৰু নাগৰিকসকলক আতংকিত হৈ ক্ৰয় কৰাৰ পৰা আঁতৰি থাকিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
• নাগৰিকসকলক কেৱল চৰকাৰী সূত্ৰৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিবলৈ আৰু উৰাবাতৰি বিশ্বাস নকৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
• এল পি জিৰ বাবে নাগৰিকসকলে বুকিং কৰাত ডিজিটেল মোড ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে আৰু এল পি জি বিতৰকসকলৰ ওচৰলৈ যোৱাৰ পৰা বিৰত থাকিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
• নাগৰিকসকলক বিকল্প ইন্ধন যেনে পিএনজি আৰু বৈদ্যুতিক বা ইণ্ডাকচন কুকটপ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হৈছে।
• সকলো নাগৰিককে দৈনন্দিন ব্যৱহাৰত শক্তি সংৰক্ষণ কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু জাহাজ চলাচল
পাৰ্চী উপসাগৰৰ প্ৰচলিত সামুদ্ৰিক পৰিস্থিতি আৰু ভাৰতীয় জাহাজ আৰু ক্ৰুৰ সুৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহৰ বিষয়ে বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে তথ্য প্ৰকাশ কৰে । মন্ত্ৰালয়ে উল্লেখ কৰিছে যে:
• বৰ্তমান অঞ্চলটোত উপস্থিত থকা সকলো ভাৰতীয় নাৱিক নিৰাপদ আৰু বিগত ২৪ ঘণ্টাত ভাৰতীয় পতাকা থকা জাহাজৰ সৈতে জড়িত কোনো জাহাজত কূটাঘাতৰ ঘটনা সংঘটিত হোৱা নাই।
• পশ্চিম পাৰস্য উপসাগৰীয় অঞ্চলত প্ৰায় ৫৪০ জন ভাৰতীয় নাৱিকৰ সৈতে ২০খন ভাৰতীয় পতাকা থকা জাহাজ আছে। জাহাজ সঞ্চালকালয়ে (ডি জি শিপিং) জাহাজৰ মালিক, আৰ পি এছ এল এজেন্সী আৰু ভাৰতীয় মিছনৰ সৈতে সমন্বয় ৰক্ষা কৰি তীক্ষ্ণ নিৰীক্ষণ অব্যাহত ৰাখিছে।
• ডিজি শ্বিপিং কণ্ট্ৰল ৰুম ২৪×৭ কাৰ্যক্ষম হৈ আছে আৰু যোৱা ২৪ ঘণ্টাত ১৮৭টা কল আৰু ৪৬২টা ইমেইলকে ধৰি নাৱিক, তেওঁলোকৰ পৰিয়াল আৰু সামুদ্ৰিক অংশীদাৰসকলৰ পৰা অহা ৪,১০৮টা ফোন কল আৰু ৭,৯০৯টা ইমেইল চম্ভালিছে।
• ডি জি শ্বিপিঙে বিমানবন্দৰ আৰু বিভিন্ন আঞ্চলিক স্থানৰ পৰা বিগত ২৪ ঘণ্টাত ৫০ জনকে ধৰি ৬৩৫ জনতকৈ অধিক ভাৰতীয় নাৱিকক এতিয়ালৈকে নিৰাপদে প্ৰত্যাৱৰ্তনৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে।
• গুজৰাট, মহাৰাষ্ট্ৰ, গোৱা, কেৰালাম, অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ আৰু পুডুচেৰীকে ধৰি ৰাজ্যিক সামুদ্ৰিক ব’ৰ্ডে নিশ্চিত কৰা মতে, ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডই মসৃণভাৱে কাম কৰি আছে আৰু বন্দৰসমূহৰ মাজত কোনো ধৰণৰ অসুবিধাৰ বাতৰি পোৱা নাই।
• বন্দৰসমূহে জাহাজৰ গতিবিধি আৰু মালবাহী কাৰ্য্যকলাপৰ বিষয়সমূহ নিবিড়ভাৱে নিৰীক্ষণ কৰি আছে, ইতিমধ্যে জৱাহৰলাল নেহৰু বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষ (জেএনপিএ), ভি.অ. চিদাম্বৰানাৰ বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষ (ভিঅ’চিপিএ), বিশাখাপট্টনম বন্দৰ, মুন্দ্ৰা, দীনদয়াল বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষ (ডিপিএ), নিউ মাংগালুৰু বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষ (এনএমপিএ), কোচিন বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষ (কোপিএ), চেন্নাই বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষ (চিএইচপিএ) আৰু কামৰাজাৰ বন্দৰ লিমিটেড (কেপিএল)ৰ দ্বাৰা মসৃণ সামগ্ৰী পৰিচালনা নিশ্চিত কৰা হৈছে।
• ইয়াৰ উপৰি মুন্দ্ৰা বন্দৰে মধ্যপ্ৰাচ্যলৈ যোৱা ৰপ্তানি কণ্টেইনাৰৰ বাবে ১৫ দিনৰ বিনামূলীয়া সংৰক্ষণ, ৰিফাৰ প্লাগ-ইন চাৰ্জৰ ৮০% ৰেহাই, লিফ্ট-অন/লিফ্ট-অফ চাৰ্জ, শ্বাটআউট চাৰ্জ আৰু পৰিবহণ চাৰ্জৰ ৰেহাই, লগতে বেক-টু-টাউন কণ্টেইনাৰৰ বাবে ১৫ দিনৰ বিনামূলীয়া সংৰক্ষণকে ধৰি অতিৰিক্ত সুবিধা প্ৰদানৰ ব্যৱস্থা আগবঢ়াইছে।
• পশ্চিম এছিয়াৰ বিৱৰ্তনশীল পৰিস্থিতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে জাহাজৰ গতিবিধি, বন্দৰৰ কাম-কাজ, ভাৰতীয় নাৱিকৰ সুৰক্ষা আৰু সামুদ্ৰিক বাণিজ্যৰ ধাৰাবাহিকতাক তীক্ষ্ণভাৱে নিৰীক্ষণ অব্যাহত ৰাখিছে।
অঞ্চলটোত ভাৰতীয় নাগৰিকৰ সুৰক্ষা
ভাৰতীয় অভিযানৰ জৰিয়তে সম্প্ৰসাৰিত হৈ থকা চলি থকা সাহায্য আৰু প্ৰচাৰকে ধৰি অঞ্চলটোৰ শেহতীয়া পৰিস্থিতিৰ তথ্যসমূহ সংবাদমেলৰ সময়ত ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা হয়। জনোৱা হয় যে:
• প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আমেৰিকাৰ ৰাষ্ট্ৰপতি ড’নাল্ড ট্ৰাম্পৰ সৈতে ফোনত কথা পাতিছে। য’ত দুয়োগৰাকী নেতাই পশ্চিম এছিয়াৰ শেহতীয়া পৰিস্থিতিৰ বিষয়ত মত বিনিময় কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনৰ কয় যে ভাৰতে উত্তেজনা প্ৰশমন আৰু শান্তি পুনৰুদ্ধাৰ কৰাৰ কথাক সমৰ্থন কৰে।
• প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিশ্ব শান্তি স্থিতিশীলতা আৰু অৰ্থনৈতিক মংগলৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি উল্লেখ কৰি হৰমুজ জলদ্বীপ মুকলি, সুৰক্ষিত আৰু সুলভ হৈ থকাটো নিশ্চিত কৰাৰ বিষয়টোত জোৰ দিয়ে । দুয়োগৰাকী নেতাই অঞ্চলটোত শান্তি আৰু স্থিতিশীলতা বৃদ্ধিৰ বাবে চলি থকা প্ৰচেষ্টা সন্দৰ্ভত ভৱিষ্যতে যোগাযোগত থাকিবলৈ সন্মত হয়।
• প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শ্ৰীলংকাৰ ৰাষ্ট্ৰপতি অনুৰা কুমাৰ দিছানায়কৰ সৈতেও ফোনত কথা পাতে। দুয়োজন নেতাই পশ্চিম এছিয়াৰ বিকশিত পৰিস্থিতি, বিশেষকৈ বিশ্ব শক্তি সুৰক্ষাত প্ৰভাৱ পেলোৱা ব্যাঘাতৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে।
• দুয়োগৰাকী নেতাই বিশ্ব বাণিজ্য আৰু স্থিতিশীলতাৰ স্বাৰ্থত জাহাজ পৰিবহণৰ পথ মুকলি আৰু সুৰক্ষিত ৰখাৰ গুৰুত্ব পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে আৰু ভাৰত-শ্ৰীলংকা শক্তি সহযোগিতা আৰু আঞ্চলিক নিৰাপত্তা শক্তিশালী কৰাৰ লক্ষ্যৰে লোৱা পদক্ষেপসমূহৰ অগ্ৰগতিৰ বিষয়ে পৰ্যালোচনা কৰে।
• প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চুবুৰীয়া প্ৰথম নীতি আৰু মহাসাগৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত শ্ৰীলংকাৰ সৈতে ঘনিষ্ঠভাৱে কাম কৰিবলৈ ভাৰতৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ কথা পুনৰ দৃঢ় কৰে।
• বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰীয়ে ভাৰতত থকা ইৰাণৰ ৰাষ্ট্ৰদূতক সাক্ষাৎ কৰি পশ্চিম এছিয়াৰ চলি থকা পৰিস্থিতিৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে। সাম্প্ৰতিক পৰিস্থিতিৰ সময়ত ইৰাণে দেশৰ ভাৰতীয় নাগৰিকসকলক যি সমৰ্থন আগবঢ়াইছে তাৰ বাবে মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে শলাগ লয়।
• বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে উপসাগৰীয় আৰু পশ্চিম এছিয়া অঞ্চলৰ বিৱৰ্তনশীল পৰিস্থিতিৰ ওপৰত তীক্ষ্ণ দৃষ্টি ৰাখিছে। লগতে ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সুৰক্ষা, নিৰাপত্তা আৰু মংগল সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰৰ বিষয় হৈয়েই আছে।
• ভাৰতীয় নাগৰিক আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালক সহায় আগবঢ়োৱাৰ বাবে মন্ত্ৰালয়ৰ নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ কাৰ্যক্ষম হৈ আছে। ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ সৈতে নিয়মীয়া সমন্বয় বজাই ৰখা হৈছে।
• অঞ্চলটোৰ ভাৰতীয় মিছন আৰু পোষ্টসমূহে ২৪×৭ হেল্পলাইনৰ সৈতে ২৪ ঘণ্টাই কাম কৰি আছে। বাস্তৱ সময়ৰ ভিত্তিত সঁহাৰি জনাইছে আৰু ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সংগঠন আৰু স্থানীয় কৰ্তৃপক্ষৰ সৈতে ঘনিষ্ঠ সংযোগ বজাই ৰাখিছে।
• মিছনসমূহে নিয়মীয়া পৰামৰ্শ জাৰি কৰি আছে আৰু ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, নাৱিক, আৱদ্ধ ভাৰতীয় নাগৰিক আৰু হ্ৰস্বম্যাদী পৰ্যটকসকলক ভিছাৰ সুবিধা, কনছুলাৰ সেৱা আৰু লজিষ্টিক সহায়ৰ জৰিয়তে সক্ৰিয়ভাৱে সহযোগ কৰি আহিছে।
• অঞ্চলটোৰ পৰা অতিৰিক্ত বিমান চলাচল কৰাৰ ফলত সামগ্ৰিকভাবে বিমান পৰিস্থিতিৰ উন্নতি সাধন হৈছে। ২৮ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা এই অঞ্চলৰ পৰা ভাৰতলৈ উভতি আহিছে প্ৰায় ৪,২৬,০০০ গৰাকী যাত্ৰী। এই সময়ছোৱাত ভাৰতৰ লগতে বিদেশী বিমান সংস্থাৰ অনুসূচিত আৰু অ-অনুসূচিত বিমানকে ধৰি মুঠ ২,১৪৯খন বিমানে এই অঞ্চলৰ পৰা ভাৰতলৈ চলাচল কৰিছে।
• ইউ এ ইত বিমান সংস্থাসমূহে পৰিচালনাৰ বিবেচনাৰ ভিত্তিত সীমিত অ-নিৰ্ধাৰিত বিমান সেৱা অব্যাহত ৰাখিছে, আজি ভাৰতলৈ বিভিন্ন বিমানবন্দৰৰ পৰা প্ৰায় ৮০খন বিমান চলাচল কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে।
• চৌদি আৰব আৰু ওমানৰ পৰা ভাৰতলৈ বিমান সেৱা অব্যাহত আছে।
• কাটাৰৰ আকাশমাৰ্গ আংশিকভাৱে মুকলি হোৱাৰ বাবে কাটাৰ এয়াৰৱেজে আজি ভাৰতলৈ প্ৰায় ৯খন অনিৰ্ধাৰিত বাণিজ্যিক বিমান চলাচল কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে।
• কুৱেইট আৰু বাহৰেইনৰ আকাশমাৰ্গ বন্ধ হৈ আছে। জাজিৰা এয়াৰৱেজ আৰু গালফ এয়াৰৰ দৰে কেৰিয়াৰে ছৌদি আৰৱৰ পৰা বিশেষ অ-নিৰ্ধাৰিত বিমান সেৱা চলাই আছে, যাৰ ফলত ভাৰতীয় নাগৰিকৰ ভাৰতলৈ অহাৰ সুবিধা হৈছে।
• ইৰাণত থকা ভাৰতীয় নাগৰিকসকলক আৰ্মেনিয়া আৰু আজাৰবাইজানৰ মাজেৰে ভাৰতলৈ অহাত সহায় কৰা হৈছে, ৭১৭ জন ছাত্ৰ আৰু আৰু ৩২৬ জন ভাৰতীয় নাগৰিককে ধৰি ১,০৪৩ জন ব্যক্তিয়ে আমাৰ মিছনৰ সহায়ত ইৰাণৰ পৰা ভাৰতলৈ আহিছে।
• ইজৰাইলত থকা ভাৰতীয় নাগৰিকসকলক জৰ্ডান হৈ ভাৰতলৈ অহাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে।
• কুৱেইট, বাহৰেইন আৰু ইৰাকত নিষেধাজ্ঞাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ভাৰতীয় নাগৰিকসকলৰ বাবে ছৌদি আৰৱৰ মাজেৰে ট্ৰেনজিটৰ সুবিধা অব্যাহত আছে।
• ভাৰতীয় নাগৰিকৰ মৃতদেহ ঘূৰাই অনাৰ ক্ষেত্ৰতো মন্ত্ৰালয়ে সহায় আগবঢ়াইছে। ১৮ মাৰ্চত ৰিয়াদত মৃত্যু হোৱা এজন ভাৰতীয় নাগৰিকৰ মৃতদেহ ভাৰতলৈ ঘূৰাই অনা হৈছে আৰু পৰিয়ালটোৰ সৈতে চৰকাৰৰ ঘনিষ্ঠ যোগাযোগ অব্যাহত আছে।
• ওমান, ইৰাক আৰু ইউ এ ইত থকা ভাৰতীয় মিছনসমূহে নিৰুদ্দেশ হোৱা আৰু মৃত ভাৰতীয় নাগৰিকৰ সন্দৰ্ভত স্থানীয় কৰ্তৃপক্ষৰ সৈতে যোগাযোগ কৰি আছে আৰু মৃতকৰ অৱশিষ্ট আগতীয়াকৈ ঘূৰাই পঠোৱাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে।