ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ସଂଘର୍ଷ ଉପରେ ଲୋକସଭାରେ ପ୍ରଦତ୍ତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
23 MAR 2026 3:25PM by PIB Bhubaneswar
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ଚାଲିଥିବା ସଂଘର୍ଷ ଏବଂ ଏହା ଭାରତ ପାଇଁ ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ଆହ୍ବାନ ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ମୁଁ ଏହି ମହାନ ସଦନକୁ ଆସିଛି। ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ପରିସ୍ଥିତି ବର୍ତ୍ତମାନ ଚିନ୍ତାଜନକ। ଗତ ଦୁଇରୁ ତିନି ସପ୍ତାହ ଧରି, ଜୟଶଙ୍କର ଜୀ ଏବଂ ହରଦୀପ ପୁରୀ ଜୀ ଏହି ବିଷୟ ଉପରେ ସଦନକୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ସଙ୍କଟ ବର୍ତ୍ତମାନ ତିନି ସପ୍ତାହରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି ଜାରି ରହିଛି। ଏହା ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ଉପରେ ଗଭୀର ପ୍ରଭାବ ପକାଉଛି। ତେଣୁ, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ସମସ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କୁ ଏହି ସଙ୍କଟର ଯଥାଶୀଘ୍ର ସମାଧାନ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି।
ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଏହି ଯୁଦ୍ଧ ଅର୍ଥନୈତିକ, ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ଓ ମାନବୀୟ ଆଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ପାଇଁ ଅଭୁତପୂର୍ବ ଆହ୍ବାନ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଭାରତ ଯୁଦ୍ଧରତ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ଏହା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ବ୍ୟାପକ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସମ୍ପର୍କ ରଖିଛି। ଯେଉଁ ଅଞ୍ଚଳରେ ଯୁଦ୍ଧ ଚାଲିଛି, ସେହି ଅଞ୍ଚଳ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦେଶ ସହିତ ଆମର ବାଣିଜ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଡର ଭାବରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ। ବିଶେଷକରି, ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ପାଇଁ ଆମର ଆବଶ୍ୟକତାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ପୂରଣ କରେ। ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଆମ ପାଇଁ ଆଉ ଏକ କାରଣ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ: ପ୍ରାୟ ଦଶ ନିୟୁତ ଭାରତୀୟ ଉପସାଗରୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ବାସ କରନ୍ତି ଏବଂ କାମ କରନ୍ତି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ସେହି ଅଞ୍ଚଳର ସମୁଦ୍ରରେ ପରିଚାଳିତ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଜାହାଜରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶ ହେଉଛନ୍ତି ଭାରତୀୟ। ଏହି ବିଭିନ୍ନ କାରଣଗୁଡ଼ିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ଭାରତର ଚିନ୍ତା ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି; ତେଣୁ, ଏହି ସଙ୍କଟ ସମ୍ପର୍କରେ ଭାରତୀୟ ସଂସଦ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଏକ ସର୍ବସମ୍ମତ ଏବଂ ଏକତାର ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ।
ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଏହି ସଂଘର୍ଷ ଆରମ୍ଭ ହେବା ଦିନଠାରୁ, ପ୍ରଭାବିତ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଆବଶ୍ୟକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ମୁଁ ନିଜେ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ଅଧିକାଂଶ ରାଷ୍ଟ୍ରର ରାଷ୍ଟ୍ରମୁଖ୍ୟଙ୍କ ସହିତ ଦୁଇ ଥର ଟେଲିଫୋନ୍ ଆଲୋଚନା କରିଛି। ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସମ୍ପର୍କରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛନ୍ତି। ପରିତାପର ବିଷୟ, ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ କିଛି ଦୁଃଖଦ ମୃତ୍ୟୁ ଘଟିଛି ଏବଂ ଅନେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଆହତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏହି କଠିନ ପରିସ୍ଥିତିରେ, ପ୍ରଭାବିତ ପରିବାରକୁ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଆହତମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ଚିକିତ୍ସା ସେବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଉଛି।
ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ପ୍ରଭାବିତ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ଥିବା ଆମର ସମସ୍ତ କୂଟନୈତିକ ମିଶନ୍ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବାରେ ନିରନ୍ତର ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି। ସେମାନେ ସେଠାରେ କାର୍ଯ୍ୟରତ ଭାରତୀୟ ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ଆସୁଥିବା ପର୍ଯ୍ୟଟକ ହୁଅନ୍ତୁ, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି। ଆମର ମିଶନ ଗୁଡ଼ିକ ନିୟମିତ ଭାବରେ ପରାମର୍ଶ ଜାରି କରୁଛନ୍ତି। ଭାରତରେ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରଭାବିତ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ୨୪ ଘଣ୍ଟିଆ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ଏବଂ ଜରୁରୀକାଳୀନ ହେଲ୍ପଲାଇନ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି; ଏହି ଚ୍ୟାନେଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ, ପ୍ରଭାବିତ ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କୁ ସମୟାନୁସାରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି।
ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ସଙ୍କଟ ସମୟରେ, ଦେଶ ଏବଂ ବିଦେଶରେ ଥିବା ଭାରତୀୟଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଆମର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ହୋଇ ରହିଛି। ସଂଘର୍ଷ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ, ୩୭୫,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ଭାରତ ଫେରି ଆସିଛନ୍ତି। କେବଳ ଇରାନରୁ, ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟ ୧୦୦୦ ଭାରତୀୟ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ଫେରି ଆସିଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ୭୦୦ରୁ ଅଧିକ ଡାକ୍ତରୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଅଛନ୍ତି। ଉପସାଗରୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ, ହଜାର ହଜାର ଛାତ୍ର ଭାରତୀୟ ସ୍କୁଲରେ ପଢନ୍ତି; ସିବିଏସଇ ଏପରି ସମସ୍ତ ସ୍କୁଲରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଦଶମ ଏବଂ ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀ ପରୀକ୍ଷା ବାତିଲ କରିଛି। ଏହି ଛାତ୍ରମାନଙ୍କର ଶିକ୍ଷା ଯେପରି ବାଧାହୀନ ଭାବରେ ଜାରି ରହେ ତାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସିବିଏସଇ ଉପଯୁକ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛି। ମୂଳତଃ, ସରକାର କେବଳ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଏବଂ ସତର୍କ ନହାନ୍ତି ବରଂ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ସହାୟତା ଯୋଗାଇବାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛନ୍ତି।
ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଭାରତରେ, ଅଶୋଧିତ ତୈଳ, ଗ୍ୟାସ ଏବଂ ସାର ଭଳି ବିପୁଳ ପରିମାଣର ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀ - ହରମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀ ଦେଇ ଆସିଥାଏ। ସଂଘର୍ଷ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ, ହରମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀ ଦେଇ ସାମୁଦ୍ରିକ ପରିବହନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ବିପଦପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇପଡୁଛି। ତଥାପି, ଆମ ସରକାର ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲ ଏବଂ ଗ୍ୟାସର ଯୋଗାଣ ଯେପରି ପ୍ରଭାବିତ ନହୁଏ ସେଥିପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି। ଆମର ପ୍ରାଥମିକ ଧ୍ୟାନ ଦେଶର ସାଧାରଣ ପରିବାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ସମସ୍ୟାକୁ କମ କରିବା ଉପରେ ରହିଛି। ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ ଯେ, ଦେଶ ଏହାର ଏଲପିଜି ଆବଶ୍ୟକତାର ୬୦% ଆମଦାନୀ କରେ; ଏହାର ଯୋଗାଣ ସମ୍ପର୍କିତ ଅନିଶ୍ଚିତତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ସରକାର ଏଲପିଜିର ଘରୋଇ ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହିସମୟରେ ଏହାର ସ୍ୱଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି। ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ସୁଗମ ଏବଂ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି।
ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ସମ୍ପର୍କରେ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଆଜିର ପରିସ୍ଥିତିରେ ଆହୁରି ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ହୋଇଯାଇଛି। ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ତାର ଶକ୍ତି ଆମଦାନୀ ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକୁ ବିବିଧ କରିଛି। ପୂର୍ବରୁ, ଅଶୋଧିତ ତୈଳ, ଏଲଏନଜି ଏବଂ ଏଲପିଜି ୨୭ଟି ଦେଶରୁ ଆମଦାନୀ କରାଯାଉଥିଲା; କିନ୍ତୁ ଆଜି, ଭାରତ ୪୧ଟି ଦେଶରୁ ଶକ୍ତି ଆମଦାନୀ କରୁଛି।
ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଏହିପରି ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଭଣ୍ଡାର ସୃଷ୍ଟିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛି। ଆଜି, ଭାରତରେ ୫.୩ ନିୟୁତ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନରୁ ଅଧିକ ରଣନୈତିକ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଭଣ୍ଡାର ଅଛି ଏବଂ ତାହାକୁ ୬.୫ ନିୟୁତ ଟନ୍‌କୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ କାମ ଚାଲିଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଆମର ତୈଳ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଅଲଗା ତୈଳ ଭଣ୍ଡାର ରହିଛି। ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆମର ବିଶୋଧନ କ୍ଷମତାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି।
ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ସରକାର ବିଭିନ୍ନ ଦେଶର ଯୋଗାଣକାରୀଙ୍କ ସହିତ ନିରନ୍ତର ଯୋଗାଯୋଗରେ ରହିଛନ୍ତି। ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଉତ୍ସରୁ ତୈଳ ଏବଂ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଣ ନିରନ୍ତର ଜାରି ରହିବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା। ଭାରତ ସରକାର ଉପସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଏହାର ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳରେ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମାର୍ଗଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ନିରନ୍ତର ନଜର ରଖିଛନ୍ତି। ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ତେଲ, ଗ୍ୟାସ କିମ୍ବା ସାର ହେଉ - ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ବହନ କରୁଥିବା ସମସ୍ତ ଜାହାଜର ସୁରକ୍ଷିତ ଆଗମନକୁ ଭାରତକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା। ଆମର ସାମୁଦ୍ରିକ କରିଡରର ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଆମର ସମସ୍ତ ବିଶ୍ୱ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହିତ ନିରନ୍ତର ଆଲୋଚନାରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛୁ। ଏହି ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ, ହରମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀରେ ସମ୍ପ୍ରତି ଫସି ରହିଥିବା ଆମର ଅନେକ ଜାହାଜ ସଫଳତାର ସହ ଭାରତକୁ ଫେରିଛି।
ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଏହି ସଙ୍କଟକାଳୀନ ସମୟରେ, ଦେଶର ଆଉ ଏକ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପଦକ୍ଷେପ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ପ୍ରମାଣିତ ହେଉଛି। ଗତ ୧୦-୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଇଥାନଲ୍ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ମିଶ୍ରଣ ସମ୍ପର୍କରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପାଦିତ ହୋଇଛି। ଏକ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବେ, ଦେଶରେ କେବଳ ୧ ରୁ ୧.୫ ପ୍ରତିଶତ ଇଥାନଲ୍ ମିଶ୍ରଣ କ୍ଷମତା ଥିଲା। ଆଜି, ଆମେ ପେଟ୍ରୋଲରେ ୨୦% ଇଥାନଲ୍ ମିଶ୍ରଣର ମାଇଲଖୁଣ୍ଟରେ ପ୍ରାୟ ପହଞ୍ଚିଛୁ। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଆମେ ଆମର ବାର୍ଷିକ ତୈଳ ଆମଦାନୀକୁ ପ୍ରାୟ ୪୫ ନିୟୁତ ବ୍ୟାରେଲ ହ୍ରାସ କରିପାରିଛୁ; ସେହିପରି, ରେଳବାଇର ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ଦେଉଛି। ଯଦି ରେଳବାଇ ଏତେ ବ୍ୟାପକ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ କରିନଥାନ୍ତା, ତେବେ ଆମକୁ ବାର୍ଷିକ ଅତିରିକ୍ତ ୧.୮ ବିଲିୟନ ଲିଟର ଡିଜେଲ ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇଥାନ୍ତା। ସେହିପରି, ଆମେ ଆମର ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କକୁ ବିସ୍ତାର କରିଛୁ। ୨୦୧୪ରେ ଦେଶର ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ୨୫୦ କିଲୋମିଟରରୁ କମ୍ ବ୍ୟାପ୍ତ ଥିଲା, ଆଜି ଏହା ପ୍ରାୟ ୧,୧୦୦ କିଲୋମିଟରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଆମେ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଗତିଶୀଳତା ଉପରେ ଦୃଢ଼ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛୁ; କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ନିୟୋଜିତ କରିବା ପାଇଁ ୧୫,୦୦୦ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ବସ୍ ଯୋଗାଇଛନ୍ତି। ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନ ଉପରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଯେଉଁ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି ତାହା ନିସନ୍ଦେହରେ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଆହୁରି ସୁରକ୍ଷିତ କରିବ।
ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଆମେ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ ଯେ ଉର୍ଜ୍ଜା ଆଜି ଅର୍ଥନୀତିର ମେରୁଦଣ୍ଡ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ବିଶ୍ୱର ଉର୍ଜ୍ଜା ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ସ ଭାବରେ ରହିଛି। ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ, ବିଶ୍ୱର ଅର୍ଥନୀତିଗୁଡ଼ିକ ବର୍ତ୍ତମାନର ସଙ୍କଟ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହେଉଛନ୍ତି; କିନ୍ତୁ ଭାରତ ଉପରେ ଯେପରି ଏହାର ସର୍ବନିମ୍ନ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିବ ସେଥିଲାଗି ନିରନ୍ତର ଉଦ୍ୟମ କରାଯାଉଛି। ସରକାର ସ୍ବଳ୍ପ, ମଧ୍ୟମ ଓ ଦୀର୍ଘ ମିଆଦୀ ପ୍ରଭାବକୁ ଆଖିଆଗରେ ରଖି ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛନ୍ତି। ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତିର ମୌଳିକ ଶକ୍ତି ଦୃଢ଼ ରହିବା ମଧ୍ୟ ଦେଶକୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ ଯୋଗାଇଛି। ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ପରାମର୍ଶ କରୁଛୁ; ଆବଶ୍ୟକ ହେଲେ, ସେହି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ସମର୍ଥନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି। ଭାରତ ସରକାର ଏକ ଆନ୍ତଃ-ମନ୍ତ୍ରାଳୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ମଧ୍ୟ ଗଠନ କରିଛନ୍ତି; ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀ ଆମର ଆମଦାନୀ ଏବଂ ରପ୍ତାନି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଉପୁଜିଥିବା ଯେକୌଣସି ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଦିନ ବୈଠକ କରୁଛି ଏବଂ ଏହା ଆବଶ୍ୟକୀୟ ସମାଧାନ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ମୋର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଯେ, ସରକାର ଏବଂ ଶିଳ୍ପଜଗତର ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ, ଆମେ ଏହି ଆହ୍ବାନମୂଳକ ପରିସ୍ଥିତିର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ମୁକାବିଲା କରିପାରିବୁ।
ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠୁଛି: ଚାଲିଥିବା ସଂଘର୍ଷର କୃଷି ଉପରେ କି ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିବ? ଆମ ଦେଶର ଚାଷୀମାନେ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆମର ଶସ୍ୟଭଣ୍ଡାରଗୁଡ଼ିକ ପୂର୍ଣ୍ଣ ରହିଛି; ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଭାରତରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ରହିଛି। ଖରିଫ ଋତୁ ପାଇଁ ବିହନ ସୁରୁଖୁରୁରେ ଚାଲୁ ରଖିବା ମଧ୍ୟ ଆମର ପ୍ରୟାସ। ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ଧରି, ସରକାର ଯେକୌଣସି ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ସାର ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛନ୍ତି। ଅତୀତରେ ମଧ୍ୟ, ଆମର ସରକାର ନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱ ସଙ୍କଟର ବୋଝ ଆମ ଚାଷୀଙ୍କ ଉପରେ ନ ପଡ଼େ। କୋଭିଡ୍-୧୯ ମହାମାରୀ ସମୟରେ - ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ସଂଘର୍ଷ ସମୟରେ - ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା। ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ୟୁରିଆର ଗୋଟିଏ ବସ୍ତା ମୂଲ୍ୟ ୩୦୦୦ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ, ସେହି ବସ୍ତା ଭାରତୀୟ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ୩୦୦ରୁ କମ୍ ମୂଲ୍ୟରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଥିଲା।
ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ଧରି, ଦେଶର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଏପରି ସଙ୍କଟରୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି। ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ, ସାରା ଦେଶରେ ଛଅଟି ନୂତନ ୟୁରିଆ ପ୍ଲାଣ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଛି, ଯାହା ଦ୍ବାରା ବାର୍ଷିକ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ୭.୬ ନିୟୁତ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ, ଡିଏପି ଏବଂ ଏନପିକେଏସ ଭଳି ସାରର ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୫ ନିୟୁତ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ - ତେଲ ଏବଂ ଗ୍ୟାସ ପରି - ସାର ଆମଦାନୀ ପାଇଁ ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ବିବିଧ କରାଯାଇଛି। ସେହିପରି, ଆମେ ଡିଏପି ଏବଂ ଏନପିକେଏସ୍ ଆମଦାନୀ ସମ୍ପର୍କରେ ଆମର ବିକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ବିସ୍ତାର କରିଛୁ।
ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ସରକାର ଦେଶର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ 'ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ' ନାନୋ ୟୁରିଆର ବିକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ସହିତ, ସରକାର ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ପଦ୍ଧତି ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି। ପିଏମ-କୁସୁମ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ୨.୨ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ସୌର ପମ୍ପ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଡିଜେଲ ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଏହି ଗୃହ ମାଧ୍ୟମରେ, ମୁଁ ଆମ ଦେଶର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ସରକାର ସେମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବେ।
ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ବର୍ତ୍ତମାନର ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱରୁ ଉପୁଜିଥିବା ଆଉ ଏକ ଆହ୍ବାନ ହେଉଛି ଭାରତରେ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଆଗାମୀ ଦିନରେ, ଗରମ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସହିତ, ବିଦ୍ୟୁତ ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ନିଶ୍ଚିତ। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଦେଶର ସମସ୍ତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର କୋଇଲା ଷ୍ଟକ୍ ଉପଲବ୍ଧ। ଭାରତ ଲଗାତାର ଦ୍ୱିତୀୟ ବର୍ଷ ପାଇଁ ୧ ବିଲିୟନ ଟନ୍ କୋଇଲା ଉତ୍ପାଦନ କରି ଏକ ରେକର୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରିଛି। ଆମର ସମସ୍ତ ସିଷ୍ଟମ - ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ ଠାରୁ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଗାଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ - ନିରନ୍ତର ତଦାରଖ କରାଯାଉଛି; ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପ୍ରୟାସକୁ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ସରୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିଛି। ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ, ଦେଶ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ଦିଗରେ ଏକ ବିରାଟ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି। ଆଜି, ନବୀକରଣୀୟ ଉତ୍ସ ଆମର ମୋଟ ସ୍ଥାପିତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତାର ଅଧା ଅଟେ। ଆମର ମୋଟ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ଏବେ ୨୫୦ ଗିଗାୱାଟର ଐତିହାସିକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୪୦ ଲକ୍ଷ ଛାତଉପର ସୌରଶକ୍ତି ବ୍ୟବସ୍ଥା ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି, ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପିଏମ୍‌ ସୂର୍ଯ୍ୟଘର ମୁଫତ୍‌ ବିଜୁଳି ଯୋଜନା ବେଶ ସହାୟକ ହୋଇଛି। 'ଗୋବର-ଧନ' ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ୨୦୦ଟି ସଙ୍କୁଚିତ ବାୟୋଗ୍ୟାସ୍ (ସିବିଜି) ପ୍ଲାଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ସାରା ଦେଶରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଏହି ସମସ୍ତ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରୟାସ ଆଜି ଦେଶ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ମୂଲ୍ୟବାନ ପ୍ରମାଣିତ ହେଉଛି। ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବା ଏବଂ ବିସ୍ତାରକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ, ସରକାର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନକୁ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛନ୍ତି। କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, 'କ୍ଷୁଦ୍ର ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବିକାଶ ଯୋଜନା'କୁ ମଧ୍ୟ ସବୁଜ ସଙ୍କେତ ଦିଆଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ୧୫୦୦ ମେଗାୱାଟ୍ ନୂତନ ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ୍ କ୍ଷମତା ଯୋଡ଼ିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
କୂଟନୀତି ସମ୍ପର୍କରେ, ଭାରତର ମତ ସ୍ପଷ୍ଟ ରହିଛି; ଆରମ୍ଭରୁ, ଆମେ ଏହି ସଂଘର୍ଷ ସମ୍ପର୍କରେ ଆମର ଗଭୀର ଚିନ୍ତା ପ୍ରକାଶ କରିଛୁ। ମୁଁ ନିଜେ, ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ସମସ୍ତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ନେତାଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିଛି। ମୁଁ ସମସ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କୁ ଉତ୍ତେଜନା ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଏହି ସଂଘର୍ଷର ଅନ୍ତ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛି। ଭାରତ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଟାର୍ଗେଟ କରି ହେଉଥିବା ଆକ୍ରମଣ, ଶକ୍ତି ଏବଂ ପରିବହନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ବିରୋଧ କରିଆସୁଛି। ବାଣିଜ୍ୟିକ ଜାହାଜ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ ଏବଂ ହରମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀ ଭଳି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଜଳପଥରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଗ୍ରହଣୀୟ ନୁହେଁ। ଏହି ସଂଘର୍ଷର ପରିବେଶ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ମାନବଜାତି ସ୍ୱାର୍ଥ ଏବଂ ଶାନ୍ତି ସପକ୍ଷରେ ସର୍ବଦା ସ୍ୱର ଉଠାଇଛି। ମୁଁ ପୁନର୍ବାର କହୁଛି ଯେ ଆଲୋଚନା ଏବଂ କୂଟନୀତି ଏହି ସମସ୍ୟାର ଏକମାତ୍ର ସମାଧାନ ଅଟେ। ଆମେ କରୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରୟାସ ଉତ୍ତେଜନା ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଏହି ସଂଘର୍ଷର ଅନ୍ତ ଘଟାଇବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି। ଏହି ଯୁଦ୍ଧ ସମୟରେ ମାନବ ଜୀବନ ପ୍ରତି ଯେକୌଣସି ବିପଦ ମାନବଜାତି ସ୍ୱାର୍ଥର ବିରୋଧୀ; ତେଣୁ, ଭାରତର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ସମସ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କୁ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଏକ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଧାନ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା।
ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଯେତେବେଳେ ଏପରି ସଙ୍କଟ ଉପୁଜେ, କିଛି ଗୋଷ୍ଠୀ ନିଜର ମନ୍ଦ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସାଧନ ପାଇଁ ଏହାର ଫାଇଦା ଉଠାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତି। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଦାୟୀ ସମସ୍ତ ସଂସ୍ଥାକୁ ହାଇ ଆଲର୍ଟରେ ରଖାଯାଇଛି। ଉପକୂଳ ସୁରକ୍ଷା, ସୀମା ସୁରକ୍ଷା, ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା, କିମ୍ବା ରଣନୈତିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ହେଉ - ଏହି ସମସ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ପତ୍ତିର ସୁରକ୍ଷାକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଉଛି।
ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଏହି ସଂଘର୍ଷର ଫଳସ୍ୱରୂପ ଦେଖାଦେଇଥିବା କଷ୍ଟକର ବିଶ୍ୱ ପରିସ୍ଥିତିର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିବାର ସମ୍ଭାବନା ଅଛି; ତେଣୁ, ଆମକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିବାକୁ ପଡିବ, ଏବଂ ଆମକୁ ଏକତା ରକ୍ଷା କରିବାକୁପଡିବ। ଆମେ ପୂର୍ବରୁ ଏକତା ସହିତ ସମାନ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛୁ ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ପରାସ୍ତ କରିଛୁ - ବିଶେଷକରି କୋଭିଡ୍-୧୯ ମହାମାରୀ ସମୟରେ। ଆମକୁ ଏବେ ପୁଣି ଥରେ ସେହି ସମାନ ସ୍ତରର ପ୍ରସ୍ତୁତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛି। ଆମକୁ ଧର୍ଯ୍ୟ, ସଂଯମ ଏବଂ ଶାନ୍ତ ମନରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ପଡିବ; କାରଣ ଏହା ଆମର ପରିଚୟ, ଏବଂ ଏହା ଆମର ଶକ୍ତି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଆମକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସଜାଗ ଏବଂ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ପଡିବ; ଯେଉଁମାନେ ପରିସ୍ଥିତିର ଫାଇଦା ଉଠାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ସେମାନେ ଭୁଲ ସୂଚନା ପ୍ରସାର କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବେ, କିନ୍ତୁ ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ସଫଳ ହେବାକୁ ଦେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଏହି ଗୃହ ମାଧ୍ୟମରେ, ମୁଁ ଦେଶର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି; ଏପରି ସମୟରେ, କଳାବଜାରୀ ଏବଂ ଜମାଖୋରୀରେ ଲିପ୍ତ ଲାଭଖୋରମାନେ ପ୍ରାୟତଃ ସକ୍ରିୟ ହୋଇଯାଆନ୍ତି। ତେଣୁ କଠୋର ନଜର ରଖିବା ଜରୁରୀ, ଏବଂ ଯେଉଁଠାରେ ଏପରି ଅଭିଯୋଗ ଆସେ ସେଠାରେ ତୁରନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବା ଉଚିତ। ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସରକାର - ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ - ଏବଂ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ଏକାଠି ଠିଆ ହୋଇ କାମ କରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଆମେ ଆମ ରାସ୍ତାରେ ଆସୁଥିବା ଯେକୌଣସି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ପରାସ୍ତ କରିପାରିବା। ଏହି ନିବେଦନ ସହିତ, ମୁଁ ମୋର ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରୁଛି।
ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks in the Lok Sabha on the ongoing conflict in West Asia
23 MAR 2026 3:25PM by PIB Delhi
Honourable Speaker,
I have come before this esteemed House to speak on the ongoing conflict in West Asia and the challenges it has posed for India. The situation in West Asia is deeply concerning. In the past two to three weeks, Shri Jaishankar ji and Shri Hardeep Puri ji have provided the House with necessary updates on this matter. Now that the crisis has lasted for more than three weeks, its adverse impact on the global economy and on people’s lives is evident. The entire world is urging all parties for a swift resolution to this crisis.
Honourable Speaker,
This war has created unexpected challenges for India as well as economic, national security related, and humanitarian. India has extensive trade relations with the countries at war and those affected by it. The region where the war is taking place is also a crucial route for our trade with other parts of the world. Most importantly, a significant portion of our crude oil and gas requirements is met by this region. For another reason too, this region is vital for us-nearly ten million Indians live and work in the Gulf countries. A large number of Indian crew members also serve on commercial ships sailing in these waters. For all these reasons, India’s concerns are naturally greater. Therefore, it is essential that from the Parliament of India, a united and unanimous voice goes out to the world regarding this crisis.
Honourable Speaker,
Since the war began, every Indian in the affected countries has been provided necessary assistance. I myself have spoken twice over the phone with the Presidents of most West Asian countries. All of them have assured full safety for Indians. Unfortunately, during this period, some people have lost their lives and some have been injured. In such difficult circumstances, their families are being given all possible support, and the injured are receiving the best possible medical treatment.
Honourable Speaker,
All our missions in the affected countries are continuously engaged in helping Indians. Whether they are workers or tourists, everyone is being given every possible assistance. Our missions are issuing regular advisories. Here in India and in other affected countries, 24/7 control rooms and emergency helplines have been set up. Through these, timely information is being provided to all those affected.
Honourable Speaker,
In times of crisis, the safety of Indians at home and abroad has been our highest priority. Since the war began, more than 375,000 Indians have safely returned to India. From Iran alone, nearly 1,000 Indians have returned safely, including more than 700 young students pursuing medical education. In Gulf countries, thousands of students study in Indian schools. The CBSE has cancelled the scheduled Class 10 and Class 12 examinations in all such schools. To ensure uninterrupted education for these children, CBSE is taking appropriate measures. This shows that the government is sensitive, vigilant, and ready to provide every possible assistance.
Honourable Speaker,
India imports large quantities of crude oil, gas, and fertilizers through the Strait of Hormuz. Since the war began, shipping through the Strait of Hormuz has become highly challenging. Despite this, our government has worked to ensure that the supply of petrol, diesel, and gas is not severely disrupted. Our focus has been to minimize difficulties for ordinary families. We all know that India imports 60% of its LPG requirements. Due to uncertainty in supply, the government has prioritized domestic use of LPG and is also increasing domestic production. Continuous efforts have been made to ensure smooth supply of petrol and diesel across the country.
Honourable Speaker,
In today’s circumstances, the steps taken over the past decade for energy security have become even more relevant. Over the last 11 years, India has diversified its energy imports. Earlier, crude oil, LNG, and LPG were imported from 27 countries. Today, India imports energy from 41 countries.
Honourable Speaker,
In the past decade, India has also prioritized crude oil storage for times of crisis. Today, India has a strategic petroleum reserve of more than 5.3 million metric tonnes, and work is underway to expand it to over 6.5 million metric tonnes. The reserves maintained by our oil companies are separate. In the past 11 years, our refining capacity has also increased significantly.
Honourable Speaker,
The government is in constant contact with suppliers from different countries. Efforts are being made to ensure supply of oil and gas from wherever possible. The Government of India is keeping a close watch on shipping routes in the Gulf and surrounding areas. Our aim is to ensure that ships carrying oil, gas, fertilizers, and other essential goods reach India safely. We are in continuous dialogue with all our global partners to keep our maritime corridors secure. As a result of these efforts, several of our ships stuck in the Strait of Hormuz have recently reached India safely.
Honourable Speaker,
At this time of crisis, another preparation of the country is proving very useful. In the past 10–11 years, unprecedented work has been done on ethanol production and blending. A decade ago, India had only about 1.5% ethanol blending capacity. Today, we are close to achieving 20% ethanol blending in petrol. This has reduced oil imports by about 45 million barrels annually. Similarly, railway electrification has brought huge benefits. Without such electrification, about 1.8 billion litres of additional diesel would have been required every year. We have also expanded the metro network. In 2014, India’s metro network was less than 250 kilometers; today it has grown to nearly 1,100 kilometers. We have strongly promoted electric mobility. The central government has provided states with 15,000 electric buses. At the scale at which work is being done on alternative fuels today, India’s future will be even more secure.
Honourable Speaker,
We know that energy is the backbone of the economy, and West Asia is a major source of meeting global energy needs. Naturally, the world economy is being affected by the current crisis, and continuous efforts are being made to ensure that India faces the least possible adverse impact. The government is working with a clear strategy for short-term, medium-term, and long-term effects. The fundamentals of India’s economy are strong, which has also helped the country greatly. We are holding discussions with stakeholders across every sector, and wherever necessary, support is being provided. The Government of India has also set up an inter-ministerial group, which meets daily to assess difficulties in imports and exports and works continuously on necessary solutions. I am confident that through the combined efforts of the government and industry, we will be able to face these circumstances more effectively.
Honourable Speaker,
A major question is what impact the war will have on agriculture. Our farmers have filled our food grain reserves, so India has sufficient food stocks. Our effort is also to ensure proper sowing for the Kharif season. In recent years, the government has made adequate arrangements for fertilizers to deal with emergencies. In the past too, our government ensured that global crises did not burden farmers. During the COVID period and wars at that time, global supply chains were disrupted. The price of a bag of urea in world markets had reached ₹3000, but Indian farmers were provided the same bag at less than ₹300.
Honourable Speaker,
To protect farmers from such crises, many steps have been taken in recent years. In the past decade, six urea plants have been started in the country, adding more than 7.6 million metric tonnes of annual production capacity. During this period, domestic production of fertilizers like DAP and NPKS has also increased by nearly 5 million metric tonnes. Not only this, fertilizer imports have also been diversified, just like oil and gas. For DAP and NPKS imports too, we have expanded our options.
Honourable Speaker,
The government has also given farmers the option of Made-in-India nano urea. Farmers are being encouraged towards natural farming. Under the PM-KUSUM scheme, more than 2.2 million solar pumps have been provided to farmers, reducing their dependence on diesel. Through this House, I assure the farmers of the country that the government will continue to provide every possible assistance.
Honourable Speaker,
Another major challenge of the war is that summer is beginning in India. With rising temperatures, electricity demand will increase in the coming months. At present, all power plants in the country have adequate coal stocks. India has set a record of producing 1 billion tonnes of coal for the second consecutive year. From power generation to power supply, all our systems are being continuously monitored, and renewable energy has also supported our preparedness. In the past decade, India has taken major steps towards renewable energy. Today, half of our total installed power generation capacity comes from renewable sources. Our total renewable capacity has crossed the historic mark of 250 gigawatts. In the past 11 years, solar power capacity has risen from about 3 gigawatts to 140 gigawatts. Nearly 4 million rooftop solar installations have been set up in recent years, with the PM Surya Ghar Free Electricity Scheme providing significant help. Under the GobarDhan scheme, 200 compressed biogas plants are already operational in the country. All these efforts are proving very useful today. The government has also promoted nuclear energy production through the Amrit Kaal Energy Transition initiatives. Just a few days ago, the Small Hydro Power Development Scheme was approved, which will add 1500 megawatts of new hydro capacity in the next few years.
Honourable Speaker,
As far as diplomacy is concerned, India’s role has been clear. From the beginning, we have expressed deep concern over this conflict. I myself have spoken with all relevant leaders in West Asia. I have urged them to reduce tensions and end the conflict. India has opposed attacks on civilians, energy, and transport-related infrastructure. Attacks on commercial ships and obstruction in international waterways like the Strait of Hormuz are unacceptable. Through diplomacy, India is continuously working to ensure safe passage for Indian ships even in this war environment.
Honourable Speaker,
India has always raised its voice for humanity and in favor of peace. I repeat again-dialogue and diplomacy are the only solutions to this problem. All our efforts are aimed at reducing tensions and ending this conflict. Any threat to human life in this war is against the interest of humanity. Therefore, India’s effort is to encourage all parties towards a peaceful resolution at the earliest.
Honourable Speaker,
In times of such crises, some elements also try to misuse the situation. Therefore, all law enforcement agencies have been kept on alert. Coastal security, border security, cyber security, and protection of strategic installations are all being strengthened.
Honourable Speaker,
This war has created difficult global conditions that may persist for a long time. Hence, we must remain prepared and united. We faced similar challenges during the COVID crisis with unity. Now again, we must prepare in the same way. With patience, restraint, and calmness, we must face every challenge-that is our identity, that is our strength. At the same time, we must remain vigilant and cautious. Those who try to exploit the situation will attempt to spread falsehoods, but we must not let them succeed. Through this House, I also urge all state governments that during such times, black-marketeers and hoarders become active. Strict monitoring is necessary, and wherever such complaints arise, immediate action must be taken. When every government and every citizen of the country works together, we can challenge any challenge. With this appeal, I conclude my statement.
Thank you very much.