প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না নোংচুপ এসিয়াদা চত্থরিবা লানগী অসিগী মতাংদা লোক সভাদা থমখিবা ৱারোল
23 MAR 2026 3:25PM by PIB Imphal
ইকায়-খুম্নরবা চেয়রমেন,
ঐহাক অসি নোংচুপ এসিয়াদা চত্থরিবা লান অমসুং মসিনা ভারতকী মায়োক্তা লাক্কদবা শিংনবশিংগী মতাংদা ঙাংনবা ওগস্ত হাউস অসিদা লাক্লি। নোংচুপ থংবা এসিয়াগী ফিভম অসি হৌজিক্কী ওইনা য়াম্না ৱানিংঙাই ওই। হৌখিবা চয়োল অনিদগী অহুম ফাওবদা, জয়শঙ্কর অমসুং হরদীপ পুরীনা হীরম অসিগী মতাংদা মরুওইবা পাউশিং হাউস অসিদা পীখি। হায়রিবা ক্রাইসিস অসি চয়োল অহুমদগী হেন্না চত্থরক্লি। মসিনা মালেমগী শেন্মিৎলোন অমসুং মীয়ামগী পুন্সিদা য়াম্না চাউনা শাফু পীরি। মরম অদুনা, মালেম পুম্বনা পার্তী পুম্নমক্তা অথুবা মতমদা মসিগী খ্রাইসিস অসিবু ৱারোইশিন পুরক্নবা তকশিল্লি।
মিস্তর প্রেসিদেন্ত,
মসিগী লান অসিনা ভারতকীদমক্তা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা শিংনবশিং অমসু থোকহল্লি। শিংনবশিং অসি শেনমিৎলোন, নেস্নেল সেক্যুরিতীগা মরী লৈনবা ৱাফমশিং অমসুং মীওইবা জাতিগী ওইবা শিংনবশিংনি। ভারতনা লান্থেংনরিবা লৈবাকশিংগা পাক-শন্না ললোন-ইতিক্কী মরী লৈনরি। লান থোক্লিবা মফম অসি মালেমগী অতোপ্পা লৈবাকশিংগা লোইননা ঐখোয়গী ললোন-ইতিক তৌনবা মরুওইবা লম্বী অমসু ওইরি। অখন্ননা, লমদম অসিনা ঐখোয়গী ক্রুদ ওইল অমসুং গ্যাসকী মথৌ তাবা অয়াম্বা ফংহল্লি। লমদম অসি ঐখোয়গীদমক্তা অতোপ্পা মরম অমদগীসু মরু ওই: গল্ফ লৈবাকশিংদা ভারত মচা মিল্লিয়ন ১০ রোম লৈরি অমসুং থবক তৌরি। মফম অদুদা চৎপা কম্মর্সিয়েল শিপশিংদা ইন্দিয়ন ক্রু মেম্বর মশিং য়াম্না য়াওরি। অসিগুম্বা তোঙান-তোঙানবা মরমশিং অসিনা মরম ওইদুনা, ভারতনা য়াম্না ৱারিবনি। মরম অদুনা, ইন্দিয়ন পার্লিয়ামেন্তকী মায়কৈদগী মালেমদা মসিগী অৱাবা অসিগী মতাংদা অমত্তা ওইনা খোঞ্জেল অমদা ৱা ঙাংবা অসি তঙাইফদে।
মিস্তর চেয়রমেন,
মসিগী লান অসিনা হেক হৌরকপা মতমদগী, শোকহল্লবা লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারত মচা খুদিংমক্তা মথৌ তাবা তেংবাং পীরি। ঐহাক্না অয়াম্বা নোংচুপ এসিয়াগী লৈবাকশিংগী মকোক থোংবশিংগা তেলিফোন্দা অনিরক ৱারী শানখ্রে। পুম্নমক্না ইন্দিয়নশিংগী সেক্যুরিতীবু মপুং ফানা থাজবা পীখি। লাইবক থিবদি, মতম অসিদা মীওই খরনা অৱাবা মওংদা শিখি অমসুং অতোপ্পশিংনা অশোক-অপন নংখি। অসিগুম্বা অরুবা ফিভম অসিদা, মখোয়গী ইমুং মনুংশিংদা মথৌ তাবা মতেং পীরি। অশোকপা মীওইশিংবু খ্বাইদগী ফবা লায়েং চত্থনবা হোৎনরি।
মিস্তর চেয়রমেন,
শোকহল্লবা লৈবাকশিংদা লৈরিবা ঐখোয়গী মিসন পুম্নমক্না ভারত মচাশিংদা মতেং পাংনবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। মফম অদুদা থবক তৌরিবা ভারত মচা ওইরো নৎত্রগা মফম অদুদা লাক্লিবা তুরিস্ত ওইরো, মীপুম খুদিংমক্তা মতেং পাংলি। ঐখোয়গী মিসনশিংনা চাং নাইনা এদভাইজরিশিং পীরি। ভারত অমসুং অতোপ্পা শোকহল্লবা লৈবাকশিংদা ২৪/৭ কন্ত্রোল রুমশিং অমসুং ইমর্জেন্সী হেল্পলাইনশিং লিংখৎলে। মসিগী খুত্থাংদা, শোকহল্লবা মীওই পুম্নমকপু অথুবা মতমদা পাউ পীরি।
মিস্তর চেয়রমেন,
খুদোংচাদবা মতমদা, লৈবাক মনুং অমসুং মপাল লমদা লৈরিবা ভারত মচাশিংগী সেফতী অসি মতম পুম্নমক্তা ঐখোয়গী অখন্নবা মরুওইবা অমা ওইরি। লান হৌরকপদগী ভারত মচা ৩৭৫,০০০ হেন্না ভারততা অসোই-অঙাম য়াওদনা হল্লকখ্রে। ভারত মচা ১০০০ রোম ইরান খক্তদগী অসোই-অঙাম য়াওদনা হল্লকখ্রে। মসিগী মনুংদা ৭০০ হেনবনা নহা ওইরিবা মেদিকেলগী মহৈরোয়শিংনি। মহৈরোই লিশিং কয়া অমা গল্ফকী লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতকী স্কুলশিংদা মহৈ তম্লি। সি.বি.এস.ই.না অসিগুম্বা ভারতকী স্কুল পুম্নমক্তা পাংথোক্কদৌরিবা ক্লাস ১০ অমসুং ১২গী একজামিনেসনশিং কেন্সেল তৌখ্রে। অঙাংশিং অসিগী এজুকেসন লেপ্পা লৈতনা চৎথহন্নবা সি.বি.এস.ই.না মতিক চাবা খোংথাংশিং লৌখৎলি। মসিনা তাক্লিবদি সরকার অসি সেন্সিতিব ওই, চেকশিন্না লৈ, অমসুং মতেং পাংনবা শেম-শারি।
ইকাই খুম্নরবা চেয়রমেন,
ভারতনা হোর্মুজগী স্ত্রেতকী খুত্থাংদা থোইদোক-হেন্দোক্না মথৌ তাবা পোৎলমশিং হায়বদি ক্রুদ ওইল, গ্যাস, অমসুং ফর্তিলাইজর কয়া ফংলি। লান হৌবদগী, স্ত্রেত অসি ফাওদুনা শিপ্পিং তৌবদা য়াম্না অৱাবা অমা ওইরকখি। অদুম ওইনমক, ঐখোয়গী সরকারনা পেত্রোল, দিজল অমসুং গ্যাসকী সপ্লাইদা অকায়বা লৈহন্দনবা হোৎনরি। ঐখোয়না মীৎয়েং থম্লিবা অসি মীচম প্রজাগী ইমুং-মনুংশিংদা থোকহনবা খুদোংচাদবশিং অদু হন্থহন্নবা হোৎনবনি। ঐখোয় পুম্নমক্না খঙমিন্নরি মদুদি লৈবাক অসিগী মথৌ তারিবা এল.পি.জি.গী চাদা ৬০দি ইম্পোর্ত তৌই। মসিগী সপ্লাইদা থাজদবা লৈবনা মরম ওইদুনা সরকারনা দোমেস্তিক এল.পি.জি. শিজিন্নবা হেনগৎহনখ্রে অমসুং দোমেস্তিক প্রোদক্সনশু হেনগৎহনখ্রে। লৈবাক শিনবা থুংনা পেত্রোল অমসুং দিজল কোম্না ফংহন্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি।
মিস্তর চেয়রমেন,
হৌজিক ওইরিবা ফিভম অসিদা হৌখিবা চহী তরা অসিদা পায়খৎখিবা ইনর্জী সেক্যুরিতীগী খোঙথাংশিং অসি হেন্না মরু ওইরক্লি। হৌখিবা চহি ১১ অসিদা ভারতনা ইনর্জী ইম্পোর্তকী মখল-মখা কয়া অমা হেনগৎহনখ্রে। মমাংদা, ক্রুদ ওইল, এল.এন.জি. অমসুং এল.পি.জি. অসি লৈবাক ২৭তগী ইনর্জীগী মথৌ তাবশিংগীদমক্তা পুশিল্লম্মি। ঙসিদি ভারতনা লৈবাক ৪১দগী ইনর্জী ইম্পোর্ত তৌরি।
মিস্তর চেয়রমেন,
হৌখিবা চহী তরা অসিদা, ভারতনা ক্রুদ ওইল স্তোরেজ তৌবা অসি অৱাবা মতমগীদমক মরুওইনা লৌরি। ঙসিদি, ভারতকী স্ত্রেতেজিক ওইরবা পেত্রোলিয়ম রিজর্ব অসি মেত্রিক তন মিলিয়ন ৫.৩ হেনখ্রে অমসুং মেত্রিক তন মিলিয়ন ৬.৫ হেনবগী রিজর্ব শেম্নবা হোৎনরি। ঐখোয়গী ওইল কম্পেনীশিংনা থম্লিবা রিজর্বশিং অসি তোঙান্না থম্লি। হৌখিবা চহি ১১ অসিদা ঐখোয়গী রিফাইনিং কেপাসিতীসু য়াম্না হেনগৎলে।
মিস্তর চেয়রমেন,
সরকার অসিনা লৈবাক কয়াদগী লাকপা সপ্লাইয়রশিংগা লেপ্পা লৈতনা ৱারী শানরি। ওইথোকপা য়ারিবমখৈ ওইল অমসুং গ্যাস সপ্লাইশিং লেপ্তনা লাকহন্নবা হোৎনরি। ভারত সরকারনা গল্ফ অমসুং মসিগী অকোয়বদা লৈবা শিপ্পিং রুতশিং অসি লেপ্পা লৈতনা য়েংশিল্লি। ঐখোয়না হোৎনরিবদি তঙাই ফদবা পোৎলমশিং, ওইল, গ্যাস নৎত্রগা ফর্তিলাইজর পুবা জহাজশিং অসি ভারততা হকথেংননা য়ৌহন্নবা হোৎনবনি। ঐখোয়গী সমুদ্রগী লম্বীশিং অসি ঙাক শেন্নবা ঐখোয়না মালেমগী পার্তনর পুম্নমক্কা লেপ্পা লৈতনা পাউ ফাওনরি। অসিগুম্বা হোৎনরিবশিং অসিনা মরম ওইদুনা, হোর্মুজ স্ত্রেততা থম্লম্বা ঐখোয়গী জহাজ কয়া অমা হৌখিবা মতম খরদা ভারত্তা হল্লকখ্রে।
মিস্তর চেয়রমেন,
খুদোংচাদবা মতম অসিদা লৈবাক অসিনা শেম-শারিবা অতোপ্পা খোংথাং অমনা য়াম্না কান্নবা ওইরি। হৌখিবা চহি ১০-১১ অসিদা, ইথানোল পুথোকপা অমসুং ব্লেন্দিং তৌবদা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা থবক কয়া পাংথোকখ্রে। চহী তরাগী মমাংদা, লৈবাক অসিদা ইথানোল মিক্স তৌবগী কেপাসিতী অসি চাদা ১.৫ খক্তমক ওইরম্মি। ঙসিদি ঐখোয়না পেত্রোলদা ইথানোল ২০% পুনশিল্লি। মসিনা চহিগী ওইনা ওইল ইম্পোর্ত অসি বেরেল মিলিয়ন ৪৫ রোম হন্থহল্লি। মতৌ অসুম্না, রেলৱেজগী ইলেক্ত্রিফিকেসনসু অচৌবা কান্নবা পীরি। অসিগুম্বা ইলেক্ত্রিফিকেসন অসি য়াওদ্রবদি, চহিদা চাউরাক্না দিজেল লিতর বিল্লিয়ন 1.8 শিজিন্নগনি। মসিগা মান্ননা, ঐখোয়না মেত্রো নেৎৱার্কসু পাকথোক চাউথোকহনখ্রে। ২০১৪দা লৈবাক অসিদা মেত্রো নেৎৱার্ক অসি কিলোমিতর ২৫০গী মখাদা লৈরম্মি, অদুবু ঙসিদি মসি কিলোমিতর ১১০০রোমদা হেনগৎখ্রে। ঐখোয়না ইলেক্ত্রিক মোবিলিতীদা অহেনবা মিৎয়েং থম্লি। কেন্দ্র সরকারনা রাজ্যশিংদা ইলেক্ত্রিক বস ১৫,০০০ পুথোকখ্রে। ঙসি অতোপ্পা ফ্যুএল পুথোক্নবা হোৎনরিবা অসিনা ভারতকী তুংলমচৎপু হেন্না লায়থোকহল্লগনি।
ইকায়-খুম্নরবা চেয়রমেন,
ঐখোয়না খঙই মদুদি ইনর্জী অসি ঙসিগী ইকোনোমীগী মপাঙ্গলনি, অমসুং নোংচুপ এসিয়া অসি মালেমগী ইনর্জীগী মথৌ তাবশিংগী মরুওইবা সোর্স অমনি। মহৌশানা, হৌজিক ওইরিবা অৱাবা অসিনা মালেমগী শেন্মিৎলোনদা অকায়বা পীরি, অমসুং ভারততা মসিগী শাফু অসি হন্থহন্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। সরকারনা অসিগুম্বা অতেনবা মতমগী, ময়াই ওইবা মতমগী অমসুং অশাংবা মতমগী ইম্পেক্ত পুম্নমক থেংননবা স্ত্রেতেজী অমা পায়খৎলি। ঙসিদি, ভারতকী শেন্মিৎলোনগী ফন্দামেন্তেলশিং অসি মপাঙ্গল কনখৎলে, মসিনা লৈবাক অসিবু য়াম্না মতেং পাংলি। ঐখোয়না সেক্তর খুদিংমক্কী স্তেকহোল্দরশিংগা লোয়ননা খন্ন-নৈনরি অমসুং মথৌ তাবা মফম খুদিংদা মথৌ তাবা মতেং পীরি। ভারত সরকারনা ইন্তর-মিনিস্ত্রিয়েল গ্রুপ অমসু শেমখ্রে। গ্রুপ অসিনা ঐখোয়গী ইম্পোর্ত অমসুং এক্সপোর্ত সেক্তরদা থেংনরিবা ইসু খুদিংমক য়েংশিন্নবা নুমিৎ খুদিংগী উন্নদুনা অমসুং তঙাই ফদবা সোলুসনশিংদা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌরি। সরকার অমসুং ইন্দস্ত্রীনা পুন্না হোৎনমিন্নদুনা ঐখোয়না ফিভম অসি হেন্না শাফবা মওংদা মায়োক্নবা ঙমগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি।
ইকাই-খুম্নরবা চেয়রমেন,
অচৌবা ৱাহং অমদি লান অসিনা লৌউ-শিংউবদা করি শাফু পীগদগে হায়বসিনি। লৈবাক অসিগী লৌমীশিংনা ঐখোয়গী চিঞ্জাক মরাং কায়না ফংহল্লে, মরম অদুনা ভারতকী চিঞ্জাক মরাং কায়না লৈরে। ঐখোয়না খারিফ সিজনগী মতুং ইন্না মতিক চাবা সিজনিং তৌনবা হোৎনরি। হৌখিবা চহিশিংদা, সরকারনা এমর্জেন্সী থেংননবা ফর্তিলাইজরগী মতিক চাবা থৌরাংশিং পায়খৎলে। মমাংদা, ঐখোয়গী সরকারনা মালেমগী ওইবা অৱা-অনাগী চৈথেং অসি লৌমীশিংদা তাহনখিদে। কোরোনাগী মতম অমসুং মতম অদুগী লানগী মতমদা, মালেমগী সপ্লাই চেনদা অয়েৎপা লৈখি। য়ুরিয়াগী বেগ অমনা মালেমগী কৈথেলদা লুপা 3000 য়ৌখি, অদুবু চপ মান্নবা বেগ অসি ভারতকী লৌমীশিংদা লুপা 300দগী হন্থনা ফংহনখি।
মিস্তর চেয়রমেন,
অসিগুম্বা খুদোংচাদবশিং অসিদগী লৈবাক অসিগী লৌমীশিংবু ঙাকথোক্নবা, চহি কয়া অসিদা খোংথাং কয়া অমা লৌখৎখ্রে। হৌখিবা চহী তরা অসিদা লৈবাক অসিদা য়ুরিয়া প্লান্ত তরুক মথৌ তৌহনখ্রে। মসিনা চহিগী য়ুরিয়া পুথোকপগী কেপাসিতী মিলিয়ন মেত্রিক তন ৭.৬ হেনগৎহনখ্রে। হায়রিবা মতম অসিদা, দি.এ.পি. অমসুং এন.পি.কে.এস.গুম্বা ফর্তিলাইজরশিংগী দোমেস্তিক প্রদক্সনসু চাউরাক্না মেত্রিক তন মিলিয়ন ৫ হেনগৎখ্রে। মসিমত্তি নত্তে, ওইল অমসুং গ্যাসকী মতৌগুম্না, ফর্তিলাইজরগী ইম্পোর্তসু মখল কয়া থোকহল্লে। মসিগা মান্ননা, ঐখোয়না দি.এ.পি. অমসুং এন.পি.কে.এস.গী ইম্পোর্তকীদমক ঐখোয়গী ওপ্সনশিংসু পাকথোক চাউথোকহল্লে।
মিস্তর চেয়রমেন,
সরকারনা লৈবাক অসিগী লৌমীশিংদা মেদ ইন ইন্দিয়া নেনো য়ুরিয়াগী ওপ্সনসু পীরি। সরকারনা লৌমীশিংবু নেচরেল ফার্মিং তৌনবা পুক্নিং থৌগৎলি। পি.এম. কুসুম য়োজনাগী মখাদা, লৌমীশিংদা সোলর পম্প মিলিয়ন ২.২ হেন্না ফংহনখ্রে। মসিনা দিজলদা মখোয়গী মখা পোনবা হন্থহনখ্রে। লৈবাক অসিগী লৌমীশিংদা সরকারনা মখা তানা মতেং পাংগনি হায়না ঐহাক্না হাউস অসিগী খুত্থাংদা থাজবা পীজরি।
ইকায়-খুম্নরবা চেয়রমেন,
মসিগী লান অসিদা মরুওইবা শিংনবসি ভারত্তা কালেন পন্থা হৌরক্লে। লাক্কদৌরিবা নুমিৎশিংদা শাবা হেনগৎলকপনা মরম ওইরগা ইলেক্ত্রিসিতীগী দিমান্দ অসি হেনগৎলক্লগনি। হৌজিক্কী ওইনা, লৈবাক অসিগী পাৱর প্লান্ত পুম্নমক্তা কোল স্তোক মতিক চানা লৈ। ভারতনা মথংশিৎনা অনিশুবা চহিগী ওইনা য়াম্লবা কোয়লা তন বিল্লিয়ন অমগী পুথোকপা ঙমখ্রে। পাৱর পুথোকপদগী হৌরগা পাৱর সপ্লাই ফাওবগী সিস্তেম পুম্নমক লেপ্পা লৈতনা মোনিতর তৌরি, অমসুং রিন্যুৱেবল ইনর্জীনা সরকারগী শেম-শাবদা য়াম্না চাউনা মতেং পাংলি। হৌখিবা চহী তরা অসিদা লৈবাক অসিনা রিন্যুৱেবল ইনর্জীগী মায়কৈদা অচৌবা খোংথাং কয়া লৌখৎলে। ঙসিদি, ঐখোয়গী অপুনবা ইনস্তোল তৌরবা পৱার জেনরেসন কেপাসিতীগী শরুক অমা রিন্যুৱেবল সোর্সশিংদগী লাক্লি। ঐখোয়গী অপুনবা রিন্যুৱেবল কেপাসিতীনা পুৱারীগী ওইবা মশিং গিগাৱাৎ ২৫০ হেনখ্রে। হৌখিবা চহি ১১দা লৈবাক অসিনা সোলর পাৱর কেপাসিতী অসি চাউরাক্না গিগাৱাৎ অহুমদগী গিগাৱাৎ ১৪০দা হেনগৎহনখ্রে। হৌখিবা চহি ১১ অসিদা লৈবাক অসিদা য়ুমথক্তা সোলর পেনেল চাউরাক্না মিল্লিয়ন ৪ ইনস্তোল তৌখ্রে। অমসুং পি.এম. সুর্য় ঘর ফ্রী ইলেক্ত্রিসিতী স্কিম্না মসিদা য়াম্না মতেং পাংলি। গোবর্ধন য়োজনাগী মখাদা লৈবাক অসিদা কম্প্রেস বাইওগ্যাস প্লান্ত ২০০ থবক হৌখ্রে। মসিগী হোৎনবা পুম্নমক অসিনা লৈবাক অসিগীদমক য়াম্না কান্নবা ওইরি। সরকারনা ফ্যুচর প্রিপেয়র্দনেস অমসুং ইনক্রিজিং পিস এক্তকী খুত্থাংদা লৈবাক অসিদা ন্যুক্লিয়র ইনর্জী পুথোকপদা পুক্নিং থৌগৎলি। হৌজিক্তি, লাক্কদৌরিবা চহী মঙাদা অনৌবা হাইদ্রোপৱার কেপাসিতি মেগাৱাৎ ১৫০০ হাপচিনগদবা স্মোল হাইদ্রোপৱার দিবেলপমেন্ত স্কিমসু অয়াবা পীখ্রে।
ইকায়-খুম্নরবা চেয়রমেন,
দিপ্লোমেসীগী মতাংদা, ভারতকী থৌদাং অসি ময়েক শেংই। হৌখিবা মতমদগী, ঐখোয়না হায়রিবা লান অসিগী মতাংদা ঐখোয়গী অৱাবা ফোঙদোক্লি। ঐহাক ইশামক্না নোংচুপ এসিয়াগী মরী লৈনবা লুচিংবশিংগা ৱারী শানখ্রে। ঐহাক্না মীপুম খুদিংমক্তা তেন্সন হন্থহন্নবা অমসুং লান অসি লোইশিন্নবা হায়জখি। ভারতনা সিভিলিয়নশিং, ইনর্জী অমসুং ত্রান্সপোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরদা চত্থরিবা এতেক্তশিংবু কন্দেম তৌরি। কমর্সিয়েল ভেসেলশিংদা লান্দারকপা অমসুং হোর্মুজ স্ত্রেতগুম্বা ইন্তর্নেস্নেল ৱাতরৱেজশিং থিংজিনবা অসি য়াবা নত্তে। দিপ্লোমেসীগী খুত্থাংদা ভারতনা, লানগী ফিভমদা ওইরবসু, ভারতকী জহাজশিংবু অসোই-অঙাম য়াওদনা চৎথোক-চৎশিন তৌনবা লেপ্তনা হোৎনরি।
মিস্তর পরেসিদেন্ত,
ভারতনা মতম পুম্নমক্তা শান্তি অমসুং মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফ-থৌরাংগীদমক হায়খি। ঐহাক্না অমুক হন্না হায়জরি মদুদি ৱারী শানবা অমসুং দিপ্লোমেসী অসি মসিগী প্রোব্লেম অসিগী অমত্তা ঙাইরবা সোলুসননি। ঐখোয়না হোৎনরিবা পুম্নমক অসি তেন্সন হন্থহন্নবা অমসুং মসিগী খুদোংচাদবা অসি লোইশিন্নবগী মায়কৈদা থম্লি। মসিগী লান অসিদা মীওইবগী পুন্সিদা খুদোংথীবা থোকহনবা অসি মীওইবা খুন্নাইগী কান্নবা ওইদে, মরম অদুনা ভারতনা মায়কৈ পুম্নমকপু অথুবা মতমদা শান্তিগী ৱারোইশিন অমা পুরক্নবা পুক্নিং থৌগৎনবা হোৎনরি।
মিস্তর চেয়রমেন,
অসিগুম্বা খ্রাইসিস থোক্লকপা মতমদা, ইলিমেন্ত খরনা মখোয়বু শীজিন্ননবা হোৎনৈ। মরম অদুনা, লো অমসুং ওর্দর এজেন্সী পুম্নমকপু এলর্ত থমখ্রে। কোস্তেল সেক্যুরিতী, বোর্দর সেক্যুরিতী, সাইবর সেক্যুরিতী অমসুং স্ত্রেতেজিক ইন্সতোলেসনশিং য়াওনা সেক্যুরিতী অসি মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
মিস্তর চেয়রমেন,
মালেম অসিদা লান অসিনা থোকহল্লিবা অরুবা ফিভমশিং অসিনা মতম শাংনা লৈহৌরগদবা শাফু অমা পীরগনি। মরম অদুনা, ঐখোয়না শেম-শাদুনা লৈগদবনি অমসুং অমত্তা ওইগদবনি। কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা ঐখোয়না অসিগুম্বা শিংনবশিং অসি অমত্তা ওইনা থেংনখি। হৌজিক ঐখোয়না অমুক্কা হন্না শেম-শাবা মথৌ তাই। ঐখোয়না খুশিংনবা খুদিংমক্তা মোং-হাদনা, ইশাবু য়াম্না ফাথনা অমসুং ৱাখল লৈতানা ইংন-তপ্না মায়োক্নবা তাই। মসি ঐখোয়গী আইদেন্তিতীনি, মসি ঐখোয়গী পাঙ্গলনি। অমসুং হোয়, ঐখোয়না য়াম্না চেকশিন্না অমসুং মিৎ-না শিংনা লৈগদবনি। ফীভম অসিবু শীজিন্ননবা হোৎনরিবা মীওইশিংনা অরানবা কয়া শন্দোক্নবা হোৎনগনি। ঐখোয়না অসিগুম্বা হোৎনরিবশিং অসি মাই পাকহল্লোইদবনি। ঐহাক্না হাউস অসিগী খুত্ধাংদা রাজ্য সরকার পুম্নমক্তা হায়জরি মদুদি অসিগুম্বা মতম অসিদা, ব্লেক মার্কেতরশিং অমসুং হোর্দরশিং য়াম্না হেনগৎলক্কনি । অকনবা মোনিতরিং তৌবা অসি য়াম্না তঙাইফদে। অসিগুম্বা কমপ্লেন্তশিং অসি থোক্লকপা মতমদা, অথুবা মতমদা থবক লৌখৎকদবনি। সরকার খুদিংমক অমসুং লৈবাক অসিগী মীপুম খুদিংমক্না পুন্না থবক তৌমিন্নরবদি ঐখোয়না খুদোংচাদবা খুদিংমক মায়োক্নবা ঙমগনি। ঐহাক্না হায়জরিবা অসিগা লোয়ননা ঐহাক্কী ৱারোল লোইশিনজরি।
ময়াম্বু হন্না হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks in the Lok Sabha on the ongoing conflict in West Asia
23 MAR 2026 3:25PM by PIB Delhi
Honourable Speaker,
I have come before this esteemed House to speak on the ongoing conflict in West Asia and the challenges it has posed for India. The situation in West Asia is deeply concerning. In the past two to three weeks, Shri Jaishankar ji and Shri Hardeep Puri ji have provided the House with necessary updates on this matter. Now that the crisis has lasted for more than three weeks, its adverse impact on the global economy and on people’s lives is evident. The entire world is urging all parties for a swift resolution to this crisis.
Honourable Speaker,
This war has created unexpected challenges for India as well as economic, national security related, and humanitarian. India has extensive trade relations with the countries at war and those affected by it. The region where the war is taking place is also a crucial route for our trade with other parts of the world. Most importantly, a significant portion of our crude oil and gas requirements is met by this region. For another reason too, this region is vital for us-nearly ten million Indians live and work in the Gulf countries. A large number of Indian crew members also serve on commercial ships sailing in these waters. For all these reasons, India’s concerns are naturally greater. Therefore, it is essential that from the Parliament of India, a united and unanimous voice goes out to the world regarding this crisis.
Honourable Speaker,
Since the war began, every Indian in the affected countries has been provided necessary assistance. I myself have spoken twice over the phone with the Presidents of most West Asian countries. All of them have assured full safety for Indians. Unfortunately, during this period, some people have lost their lives and some have been injured. In such difficult circumstances, their families are being given all possible support, and the injured are receiving the best possible medical treatment.
Honourable Speaker,
All our missions in the affected countries are continuously engaged in helping Indians. Whether they are workers or tourists, everyone is being given every possible assistance. Our missions are issuing regular advisories. Here in India and in other affected countries, 24/7 control rooms and emergency helplines have been set up. Through these, timely information is being provided to all those affected.
Honourable Speaker,
In times of crisis, the safety of Indians at home and abroad has been our highest priority. Since the war began, more than 375,000 Indians have safely returned to India. From Iran alone, nearly 1,000 Indians have returned safely, including more than 700 young students pursuing medical education. In Gulf countries, thousands of students study in Indian schools. The CBSE has cancelled the scheduled Class 10 and Class 12 examinations in all such schools. To ensure uninterrupted education for these children, CBSE is taking appropriate measures. This shows that the government is sensitive, vigilant, and ready to provide every possible assistance.
Honourable Speaker,
India imports large quantities of crude oil, gas, and fertilizers through the Strait of Hormuz. Since the war began, shipping through the Strait of Hormuz has become highly challenging. Despite this, our government has worked to ensure that the supply of petrol, diesel, and gas is not severely disrupted. Our focus has been to minimize difficulties for ordinary families. We all know that India imports 60% of its LPG requirements. Due to uncertainty in supply, the government has prioritized domestic use of LPG and is also increasing domestic production. Continuous efforts have been made to ensure smooth supply of petrol and diesel across the country.
Honourable Speaker,
In today’s circumstances, the steps taken over the past decade for energy security have become even more relevant. Over the last 11 years, India has diversified its energy imports. Earlier, crude oil, LNG, and LPG were imported from 27 countries. Today, India imports energy from 41 countries.
Honourable Speaker,
In the past decade, India has also prioritized crude oil storage for times of crisis. Today, India has a strategic petroleum reserve of more than 5.3 million metric tonnes, and work is underway to expand it to over 6.5 million metric tonnes. The reserves maintained by our oil companies are separate. In the past 11 years, our refining capacity has also increased significantly.
Honourable Speaker,
The government is in constant contact with suppliers from different countries. Efforts are being made to ensure supply of oil and gas from wherever possible. The Government of India is keeping a close watch on shipping routes in the Gulf and surrounding areas. Our aim is to ensure that ships carrying oil, gas, fertilizers, and other essential goods reach India safely. We are in continuous dialogue with all our global partners to keep our maritime corridors secure. As a result of these efforts, several of our ships stuck in the Strait of Hormuz have recently reached India safely.
Honourable Speaker,
At this time of crisis, another preparation of the country is proving very useful. In the past 10–11 years, unprecedented work has been done on ethanol production and blending. A decade ago, India had only about 1.5% ethanol blending capacity. Today, we are close to achieving 20% ethanol blending in petrol. This has reduced oil imports by about 45 million barrels annually. Similarly, railway electrification has brought huge benefits. Without such electrification, about 1.8 billion litres of additional diesel would have been required every year. We have also expanded the metro network. In 2014, India’s metro network was less than 250 kilometers; today it has grown to nearly 1,100 kilometers. We have strongly promoted electric mobility. The central government has provided states with 15,000 electric buses. At the scale at which work is being done on alternative fuels today, India’s future will be even more secure.
Honourable Speaker,
We know that energy is the backbone of the economy, and West Asia is a major source of meeting global energy needs. Naturally, the world economy is being affected by the current crisis, and continuous efforts are being made to ensure that India faces the least possible adverse impact. The government is working with a clear strategy for short-term, medium-term, and long-term effects. The fundamentals of India’s economy are strong, which has also helped the country greatly. We are holding discussions with stakeholders across every sector, and wherever necessary, support is being provided. The Government of India has also set up an inter-ministerial group, which meets daily to assess difficulties in imports and exports and works continuously on necessary solutions. I am confident that through the combined efforts of the government and industry, we will be able to face these circumstances more effectively.
Honourable Speaker,
A major question is what impact the war will have on agriculture. Our farmers have filled our food grain reserves, so India has sufficient food stocks. Our effort is also to ensure proper sowing for the Kharif season. In recent years, the government has made adequate arrangements for fertilizers to deal with emergencies. In the past too, our government ensured that global crises did not burden farmers. During the COVID period and wars at that time, global supply chains were disrupted. The price of a bag of urea in world markets had reached ₹3000, but Indian farmers were provided the same bag at less than ₹300.
Honourable Speaker,
To protect farmers from such crises, many steps have been taken in recent years. In the past decade, six urea plants have been started in the country, adding more than 7.6 million metric tonnes of annual production capacity. During this period, domestic production of fertilizers like DAP and NPKS has also increased by nearly 5 million metric tonnes. Not only this, fertilizer imports have also been diversified, just like oil and gas. For DAP and NPKS imports too, we have expanded our options.
Honourable Speaker,
The government has also given farmers the option of Made-in-India nano urea. Farmers are being encouraged towards natural farming. Under the PM-KUSUM scheme, more than 2.2 million solar pumps have been provided to farmers, reducing their dependence on diesel. Through this House, I assure the farmers of the country that the government will continue to provide every possible assistance.
Honourable Speaker,
Another major challenge of the war is that summer is beginning in India. With rising temperatures, electricity demand will increase in the coming months. At present, all power plants in the country have adequate coal stocks. India has set a record of producing 1 billion tonnes of coal for the second consecutive year. From power generation to power supply, all our systems are being continuously monitored, and renewable energy has also supported our preparedness. In the past decade, India has taken major steps towards renewable energy. Today, half of our total installed power generation capacity comes from renewable sources. Our total renewable capacity has crossed the historic mark of 250 gigawatts. In the past 11 years, solar power capacity has risen from about 3 gigawatts to 140 gigawatts. Nearly 4 million rooftop solar installations have been set up in recent years, with the PM Surya Ghar Free Electricity Scheme providing significant help. Under the GobarDhan scheme, 200 compressed biogas plants are already operational in the country. All these efforts are proving very useful today. The government has also promoted nuclear energy production through the Amrit Kaal Energy Transition initiatives. Just a few days ago, the Small Hydro Power Development Scheme was approved, which will add 1500 megawatts of new hydro capacity in the next few years.
Honourable Speaker,
As far as diplomacy is concerned, India’s role has been clear. From the beginning, we have expressed deep concern over this conflict. I myself have spoken with all relevant leaders in West Asia. I have urged them to reduce tensions and end the conflict. India has opposed attacks on civilians, energy, and transport-related infrastructure. Attacks on commercial ships and obstruction in international waterways like the Strait of Hormuz are unacceptable. Through diplomacy, India is continuously working to ensure safe passage for Indian ships even in this war environment.
Honourable Speaker,
India has always raised its voice for humanity and in favor of peace. I repeat again-dialogue and diplomacy are the only solutions to this problem. All our efforts are aimed at reducing tensions and ending this conflict. Any threat to human life in this war is against the interest of humanity. Therefore, India’s effort is to encourage all parties towards a peaceful resolution at the earliest.
Honourable Speaker,
In times of such crises, some elements also try to misuse the situation. Therefore, all law enforcement agencies have been kept on alert. Coastal security, border security, cyber security, and protection of strategic installations are all being strengthened.
Honourable Speaker,
This war has created difficult global conditions that may persist for a long time. Hence, we must remain prepared and united. We faced similar challenges during the COVID crisis with unity. Now again, we must prepare in the same way. With patience, restraint, and calmness, we must face every challenge-that is our identity, that is our strength. At the same time, we must remain vigilant and cautious. Those who try to exploit the situation will attempt to spread falsehoods, but we must not let them succeed. Through this House, I also urge all state governments that during such times, black-marketeers and hoarders become active. Strict monitoring is necessary, and wherever such complaints arise, immediate action must be taken. When every government and every citizen of the country works together, we can challenge any challenge. With this appeal, I conclude my statement.
Thank you very much.