পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
পশ্চিম এছিয়াৰ পৰিস্থিতিত মূল খণ্ডসমূহৰ ক্ষেত্ৰত পৰা প্ৰভাৱৰ বিষয়ে শেহতীয়া তথ্য
বাণিজ্যিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ বাবে পিএনজি সংযোগসমূহক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ চিজিডি সংস্থাসমূহক পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে
মন্ত্ৰালয়সমূহে চিজিডিৰ অনুমোদন দ্ৰুতগতিত কৰিবলৈ কৈছে আৰু চৰকাৰী প্ৰতিষ্ঠানসমূহত পিএনজি ব্যৱহাৰক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ কোৱা হৈছে
ডাঙৰ চহৰ আৰু চহৰ অঞ্চলৰ বাণিজ্যিক এল পি জি গ্ৰাহকক পি এন জিলৈ যোৱাৰ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে
ৰেষ্টুৰেণ্ট, ৰাজসাহায্যযুক্ত কেণ্টিন আৰু প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকৰ বাবে ৰাজ্যসমূহৰ বাবে আৰু ২০% বাণিজ্যিক এলপিজিত অনুমোদন (৫ কিলোগ্ৰাম এফটিএল), সামগ্ৰিক আবণ্টন এতিয়া ৫০%
এল পি জিৰ অবৈধ মজুতকৰণ তথা ক’লা ব্যৱসায় ৰোধ কৰিবলৈ কৰিবলৈ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহত অভিযান অব্যাহত আছে
ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডই সুন্দৰভাৱে কাম কৰি আছে আৰু বন্দৰসমূহৰ মাজত কোনো ধৰণৰ অসুবিধাৰ বাতৰি পোৱা হোৱা নাই
উপ-সাগৰীয় আৰু পশ্চিম এছিয়াৰ পৰিস্থিতিৰ উন্নয়নৰ বিষয়ত নিৰীক্ষণ অব্যাহত আছে, ভাৰতীয় লোকৰ সুৰক্ষা আৰু কল্যাণৰ বিষয়ত অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে
ইৰাকৰ পৰা নিৰাপদে ভাৰতলৈ উভতি আহিছে এম টি ছেফেচিয়া বিষ্ণুৰ ১৫ জন ভাৰতীয় ক্ৰু মেম্বাৰ
21 MAR 2026 4:40PM by PIB Guwahati
পশ্চিম এছিয়াত চলি থকা পৰিস্থিতিৰ মাজতে ভাৰত চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা প্ৰস্তুতি আৰু সঁহাৰিৰ বিষয়ে চৰকাৰে দাঙি ধৰা তথ্য ইয়াত উল্লেখ কৰা হৈছে । এই তথ্যসমূহে শক্তি যোগান, সামুদ্ৰিক কাৰ্য্যকলাপ, আৰু অঞ্চলটোৰ ভাৰতীয় নাগৰিকসকলৰ বাবে সমৰ্থনকে ধৰি মূল ক্ষেত্ৰসমূহ সামৰি লৈছে ।
শক্তি যোগান আৰু ইন্ধনৰ উপলব্ধতা
হৰমুজ জলদ্বীপ বন্ধ হোৱাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত সমগ্ৰ দেশতে পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰী আৰু এল পি জিৰ সুস্থিৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। বৰ্তমানৰ অৱস্থাৰ তথ্য তলত দিয়া ধৰণৰ:
খাৰুৱা তেল /শোধনাগাৰ
• সকলো শোধনাগাৰে উচ্চ ক্ষমতাৰে কাম কৰি আছে, পৰ্যাপ্ত খাৰুৱা তেলৰ তথ্য স্থাপন কৰা হৈছে। দেশত পেট্ৰ’ল-ডিজেলৰ পৰ্যাপ্ত মজুত ৰখা হৈছে।
• শোধনাগাৰসমূহত ঘৰুৱা এল পি জিৰ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
খুচুৰা বিপণী
• তেল বিপণন কোম্পানীসমূহে কোনো এটা আৰ অ’ত ইন্ধনৰ নাটনি হোৱাৰ কোনো তথ্য প্ৰদান কৰা নাই। চৰকাৰে জনসাধাৰণক আতংকিত নহ'বলৈ দিয়া পৰামৰ্শ পুনৰবাৰ দোহাৰিছে। কিয়নো পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ পৰ্যাপ্ত মজুত উপলব্ধ আৰু যোগান নিয়মীয়া কৰি ৰখা হৈছে।
প্ৰাকৃতিক গেছ
• ডি-পিএনজি আৰু চিএনজি-ট্ৰেন্সপ’ৰ্টলৈ ১০০% যোগানকে ধৰি অগ্ৰাধিকাৰ খণ্ডসমূহক তেওঁলোকৰ যোগানৰ বাবে সুৰক্ষিত কৰা হৈছে। গ্ৰীডত সংযুক্ত ঔদ্যোগিক আৰু বাণিজ্যিক গ্ৰাহকসকলক যোগান তেওঁলোকৰ গড় ব্যৱহাৰৰ ৮০%।
• চিটি গেছ বিতৰণ (চিজিডি) ব্যৱস্থাকো চৰকাৰে অধিক সক্ৰিয় কৰি কেতবোৰ পৰামৰ্শ আগবঢ়াইছে । ভাৰতৰ সকলো ৰেষ্টুৰেণ্ট, হোটেল আৰু কেণ্টিনৰ দৰে বাণিজ্যিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ বাবে পিএনজি সংযোগক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ, বাণিজ্যিক এলপিজিৰ উপলব্ধতাৰ সম্পৰ্কে উদ্বেগসমূহ সমাধান কৰিবলৈ কোৱা হৈছে ।
• আইজিএল, এমজিএল, গেইল গেছ আৰু বিপিচিএলৰ দৰে চিজিডি কোম্পানীয়ে ঘৰুৱা আৰু বাণিজ্যিক পিএনজি সংযোগ লোৱাৰ বাবে উদগনি যোগাইছে।
• চিজিডি সত্তাসমূহক পিএনজিআৰবিয়ে নিৰ্দেশ দিছে যে আবেদন দাখিল আৰু গ্ৰাহক পৰিয়ালসমূহক গেছ যোগান আৰম্ভ কৰাৰ মাজৰ সময়সীমা কম কৰিব লাগে।
• চৰকাৰে ১৬-৩-২০২৬ৰ পত্ৰৰ জড়িয়তে অনুৰোধ জনাইছে যে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ দ্বাৰা চিজিডি নেটৱৰ্ক সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় আবেদনসমূহৰ অনুমোদন ক্ষিপ্ৰ কৰিব লাগে ।
• চৰকাৰে ১৮-৩-২০২৬ পত্ৰৰ জড়িয়তে সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলক ৰাজ্যসমূহলৈ বাণিজ্যিক এলপিজিৰ অতিৰিক্ত ১০% আবণ্টনৰ প্ৰস্তাৱ দিছে , যদিহে তেওঁলোকে এলপিজিৰ পৰা পিএনজিলৈ দীৰ্ঘম্যাদী পৰিৱৰ্তনত সহায় কৰিব পাৰে।
• ইয়াৰ উপৰিও চৰকাৰে ১৯-৩-২০২৬ পত্ৰ জড়িয়তে সংশ্লিষ্ট সকলো কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ মন্ত্ৰালয়ক অনুৰোধ জনাইছে-
Ø চিজিডি আন্তঃগাঁথনিৰ সৈতে জড়িত সকলো বাকী থকা আৰু নতুন অনুমতিৰ তাৎক্ষণিকভাৱে দ্ৰুত অনুসৰণ আৰু নিষ্কাশনৰ বাবে সংশ্লিষ্ট বিভাগ/সংস্থাসমূহক প্ৰয়োজনীয় নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰিবলৈ।
Ø ভৱিষ্যতৰ চিজিডি সম্পৰ্কীয় অনুমতিৰ অনুৰোধসমূহ প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ বাবে এটা সুশৃংখলিত আৰু সময় নিৰ্ধাৰিত ব্যৱস্থাও স্থাপন কৰিব লাগে।
Ø সকলো কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ প্ৰতিষ্ঠান/ক'লনি/অফিচাৰ/কেন্টিনকো য’ত একেখিনি সুবিধা উপলব্ধ সেয়া পিএনজিলৈ সলনি হ’বলৈ পৰামৰ্শ দিব পাৰি।
• চৰকাৰে ২০-৩-২০২৬ৰ পত্ৰৰ জড়িয়তে চৰকাৰৰ বিভিন্ন মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ অধীনত থকা প্ৰতিষ্ঠানসমূহত পিএনজি সংযোগৰ সম্ভাৱ্য চাহিদাৰ বিস্তৃত মূল্যায়ন গ্ৰহণ কৰিবলৈ কৈছে। ভাৰতৰ আৰু অভিযানৰ সমন্বয়ৰ বাবে প্ৰতিটো মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ পৰা এজন ন’ডেল বিষয়া নিযুক্তি দিবলৈ কোৱা হৈছে।
• ওপৰৰ প্ৰতিক্ৰিয়াত চৰকাৰে পেট্ৰলিয়াম আৰু বিস্ফোৰক সুৰক্ষা সংস্থা (PESO)ক ইয়াৰ সকলো কাৰ্যালয়ক চিজিডি আবেদনসমূহ অগ্ৰাধিকাৰ ভিত্তিত অৰ্থাৎ লাভ কৰাৰ ১০ দিনৰ ভিতৰত সমাধান কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিছে।
• প্ৰধান চহৰ আৰু চহৰ অঞ্চলৰ বাণিজ্যিক এল পি জিৰ গ্ৰাহকসকলক পি এন জিলৈ সলনি হ’বলৈ অনুৰোধ কৰা হৈছে।
এল পি জি
• সাম্প্ৰতিক ভূ-ৰাজনৈতিক পৰিস্থিতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি এল পি জিৰ যোগান এতিয়াও চিন্তাৰ বিষয় হৈ আছে।
ঘৰুৱা এল পি জি যোগান:
• এল পি জি বিতৰকে কোনো ধৰণৰ নাটনিৰ প্ৰতিবেদন দিয়া নাই।
• ডেলিভাৰীৰ অধিকাংশই ডেলিভাৰী প্ৰমাণীকৰণ ক'ড (DAC)ৰ জৰিয়তে হৈ আছে।
• আতংকৰ বাবে হোৱা বুকিং হ্ৰাস পাইছে।
• ঘৰুৱা এল পি জি চিলিণ্ডাৰৰ ডেলিভাৰী স্বাভাৱিক হৈ আছে ।
বাণিজ্যিক এল পি জি যোগান:
• চৰকাৰে ইতিমধ্যে গ্ৰাহকসকলক আংশিক বাণিজ্যিক এল পি জি যোগান (২০%) পুনৰুদ্ধাৰ কৰিছে। ইয়াৰ উপৰিও চৰকাৰে ১৮-৩-২০২৬ৰ পত্ৰৰ জড়িয়তে পিএনজি সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে ব্যৱসায়িক সংস্কাৰৰ ভিত্তিত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক বাণিজ্যিক এলপিজিৰ অতিৰিক্ত ১০% আবণ্টন দিয়াৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়াইছে।
• চৰকাৰে ২১.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰ অনুসৰি ৰাজ্যসমূহক বাণিজ্যিক এলপিজিৰ আন ২০% আবণ্টনৰ অনুমতি দিয়া হৈছে, যিয়ে সামগ্ৰিক আবণ্টন ৫০% লৈ লৈ যাব (পিএনজি সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে সহজলভ্য সংস্কাৰৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ১০% আবণ্টনকে ধৰি)। এই অতিৰিক্ত ২০% আবণ্টন ৰাজ্য চৰকাৰৰ দ্বাৰা পৰিচালিত ৰেষ্টুৰেণ্ট, ধাবা, হোটেল, উদ্যোগিক কেণ্টিন, খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ/দুগ্ধ, ৰাজসাহায্যযুক্ত কেণ্টিন/আউটলেট আদি খণ্ডক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হ’ব। লগতে খাদ্যৰ বাবে স্থানীয় সংস্থা, ৰাজহুৱা পাকঘৰ, প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকৰ বাবে ৫ কিলোগ্ৰাম এফটিএলৰ কথা কোৱা হৈছে।
• ২০ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে চৰকাৰে জাৰি কৰা নিৰ্দেশনা অনুসৰি অ-ঘৰুৱা এল পি জি আবণ্টন দিবলৈ নিৰ্দেশ জাৰি কৰা হৈছে । বাকী ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ বাবে পি এছ ইউ অইল মাৰ্কেটিং কোম্পানীসমূহে বাণিজ্যিক এল পি জি চিলিণ্ডাৰ যোগান ধৰি আছে। ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ বাণিজ্যিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহে যোৱা এসপ্তাহৰ ভিতৰত মুঠ প্ৰায় ১৩,৪৭৯ মেট্ৰিক টন লাভ কৰিছে।
• শিক্ষানুষ্ঠান আৰু চিকিৎসালয়সমূহক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে আৰু মুঠ বাণিজ্যিক এল পি জি আবণ্টনৰ প্ৰায় ৫০% এই খণ্ডসমূহলৈ গৈ আছে।
কেৰাচিন
• নিয়মীয়া আবণ্টনৰ ওপৰত ৪৮০০০ কিলোলিটাৰ কেৰাচিনৰ অতিৰিক্ত আবণ্টন সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চললৈ দিয়া হৈছে।
• কেৰাচিন বিতৰণৰ বাবে জিলাসমূহত স্থান চিনাক্ত কৰিবলৈ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
• ১৫ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে এছ কে অ’ আবণ্টনৰ আদেশ জাৰি কৰিছে। ইয়াৰ উপৰি হিমাচল প্ৰদেশ আৰু লাডাখে কৈছে যে এই ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত এছ কে অ’ৰ কোনো প্ৰয়োজনীয়তা নাই। আজিলৈকে ১৭খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে এতিয়াও এছ কে অ’ আবণ্টনৰ আদেশ জাৰি কৰা নাই।
ৰাজ্য চৰকাৰৰ দ্বাৰা পৰিচালিত বৈঠক
• অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন, ১৯৫৫ আৰু এল পি জি নিয়ন্ত্ৰণ আদেশ, ২০০০ৰ অধীনত ৰাজ্য চৰকাৰে যিকোনো অবৈধ মজুত ক'লা ব্যসায়ৰ বিৰুদ্ধে কাম কৰিবলৈ ক্ষমতা প্ৰদান কৰা হৈছে। চৰকাৰে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহে পেট্ৰল, ডিজেল আৰু এলপিজিকে ধৰি অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ যোগানৰ পৰিস্থিতি নিৰীক্ষণ আৰু নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত প্ৰাথমিক ভূমিকা পালন কৰিব লাগিব বুলি কৈছে ।
• ভাৰত চৰকাৰে ১৩.০৩.২০২৬ আৰু ১৮.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰ অনুসৰি সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চললৈ এই বিষয়ত নিৰ্দেশনা প্ৰেৰণ কৰিছে –
Ø কঠোৰ সতৰ্কতা বজাই ৰাখিব লাগিব অবৈধ মজুত , ক’লা ব্যৱসায় , ঘৰুৱা এল পি জিৰ ডাইভাৰচন আৰু অন্যান্য অসৎ কাৰ্য্যসমূহ ৰোধ কৰিব পৰা যায়।
Ø অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন, ১৯৫৫, পেট্ৰলিয়াম আইন, ১৯৩৪, পেট্ৰলিয়াম নিয়ম ২০০২, মটৰ স্পিৰিট আৰু এইচ এছ ডি অৰ্ডাৰ ২০০৫ আৰু অন্যান্য আইনৰ বিধানৰ অধীনত উলংঘাকাৰীৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিব লাগিব।
Ø স্থানীয় অগ্ৰাধিকাৰ আৰু প্ৰয়োজনীয়তাসমূহ লক্ষ্য কৰি বাণিজ্যিক এল পি জিৰ বাবে উপযুক্ত বিতৰণ পদ্ধতি বিকশিত কৰিব লাগিব।
Ø আতংকিত হৈ ক্ৰয় কৰা ৰোধ কৰিবলৈ ৰাজহুৱা পৰামৰ্শ জাৰি কৰা, এল পি জিৰ বিবেচনাপূৰ্ণ ব্যৱহাৰ আৰু সঠিক তথ্য প্ৰচাৰক উৎসাহিত কৰা হৈছে।
• ৩২খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত ছেটআপ কন্ট্ৰল ৰুম আছে। বহু ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে দৈনিক সেইবোৰ তথ্য সংবাদ মাধ্যমৰ জড়িয়তে জনাই আছে।
• ৩২ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত জিলা পৰ্যায়ৰ নিৰীক্ষণ সমিতি গঠন কৰা হৈছে।
• যিবোৰ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ আৰু জিলা নিৰীক্ষণ সমিতি স্থাপন কৰা নাই, সেইবোৰ সকলোকে জৰুৰী ভিত্তিত সেয়া স্থাপন কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
বলৱৎকাৰী ব্যৱস্থা
• বহু ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত এল পি জিৰ হৰ্ডিং আৰু ক’লা বিপণন পৰীক্ষাৰ বাবে অভিযান অব্যাহত আছে। উত্তৰ প্ৰদেশ, তেলেংগানা, মহাৰাষ্ট্ৰ আদিত ৩৫০০ৰো অধিক অভিযান চলাই প্ৰায় ১৪০০ চিলিণ্ডাৰ জব্দ কৰা হৈছে।
• সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ চৰকাৰক নিয়মীয়াকৈ অভিযান চলাবলৈ অনুৰোধ কৰা হৈছে, যাতে ক’লা ব্যৱসায় আৰু অবৈধ মজুত ৰোধ কৰিব পৰা যায়।
• পিএছইউ অ’এমচিৰ বিষয়াসকলে সমগ্ৰ দেশৰ ২০০০ৰো অধিক আৰঅ’ আৰু এলপিজি বিতৰকত হঠাতে তালাচী চলাইছে, যাতে যোগান নিয়মীয়া হোৱাটো নিশ্চিত হয় আৰু যিকোনো অবৈধ মজুত/ক’লা ব্যৱসায় ৰোধ কৰিব পৰা যায়।
চৰকাৰী অন্যান্য ব্যৱস্থা
• এই যুদ্ধৰ পৰিস্থিতিৰ মাজতো চৰকাৰে ঘৰুৱা এল পি জি আৰু পি এন জিক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াৰ লগতে চিকিৎসালয় আৰু শিক্ষানুষ্ঠানসমূহক অধিক অগ্ৰাধিকাৰ দিছে।
• চৰকাৰে ইতিমধ্যে যোগান আৰু চাহিদা উভয় দিশতে কেইবাটাও যুক্তিসংগত ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰিছে, য’ত শোধনাগাৰৰ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা, চহৰ অঞ্চলত বুকিঙৰ ব্যৱধান ২১ দিনৰ পৰা ২৫ দিনলৈ বৃদ্ধি কৰা আৰু গ্ৰাম্য অঞ্চলত ৪৫ দিনলৈ বৃদ্ধি কৰা তথা যোগানৰ বাবে খণ্ডসমূহক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া আদি পদক্ষেপ আছে।
• এল পি জিৰ চাহিদাৰ ক্ষেত্ৰত চাপ কমোৱাৰ বাবে কেৰাচিন আৰু কয়লাৰ দৰে বিকল্প ইন্ধনৰ বিকল্প আগবঢ়োৱা হৈছে। ইতিমধ্যে পৰিৱেশ, বন আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তন মন্ত্ৰালয়ে ৰাজ্যিক প্ৰদূষণ নিয়ন্ত্ৰণ ব’ৰ্ডক পৰামৰ্শ দিছে যে কেৰাচিন আৰু কয়লাক বিকল্প ইন্ধন হিচাবে ব্যৱহাৰ হিচাপে ব্যৱহাৰৰ অনুমতি দিয়া প্ৰয়োজনীয় ।
• কয়লা মন্ত্ৰালয়ে ইতিমধ্যে কল ইণ্ডিয়া আৰু চিংগাৰেনী ক’লিয়েৰীক ক্ষুদ্ৰ, মজলীয়া আৰু অন্যান্য গ্ৰাহকক কয়লা বিতৰণৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক অধিক পৰিমাণৰ আবণ্টন দিবলৈ নিৰ্দেশ জাৰি কৰিছে।
• ৰাজ্যসমূহক ঘৰুৱা আৰু বাণিজ্যিক গ্ৰাহক উভয়ৰে বাবে নতুন পিএনজি সংযোগৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে। এই প্ৰক্ৰিয়াৰ সুবিধা আৰু ক্ষিপ্ৰতাৰে ৰাজ্যসমূহক ১০% অতিৰিক্ত বাণিজ্যিক এল পি জি আবণ্টনৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়োৱা হৈছে।
ৰাজহুৱা পৰামৰ্শ
• চৰকাৰে এল পি জি চিলিণ্ডাৰৰ নিৰৱচ্ছিন্ন উপলব্ধতা আৰু পৰিয়াললৈ ডেলিভাৰী নিশ্চিত কৰাৰ বাবে সকলো প্ৰয়োজনীয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে; নাগৰিকসকলক কেৱল চৰকাৰী উৎসৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিবলৈ আৰু উৰাবাতৰিৰ পৰা আঁতৰি থাকিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
• নাগৰিকসকলক আতংকিত হৈ বুকিং কৰা এৰাই চলিবলৈ অনুৰোধ কৰা হৈছে, এল পি জি বুকিঙৰ বাবে ডিজিটেল মোড ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ ; চিলিণ্ডাৰৰ ঘৰুৱা ডেলিভাৰী নিশ্চিত কৰিবলৈ কোৱা হৈছে।
• আতংকিত হৈ বুকিং কৰা হ্ৰাস পাইছে যদিও বিতৰক প্ৰতিষ্ঠানত ভিৰ হোৱাৰ খবৰ পোৱা ।
• নাগৰিকসকলক পিএনজি আৰু বৈদ্যুতিক/ইণ্ডাকচন কুকটপৰ দৰে বিকল্প ইন্ধন ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আৰু দৈনন্দিন ব্যৱহাৰত শক্তি সংৰক্ষণৰ পদ্ধতি গ্ৰহণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হয়।
সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু জাহাজ চলোৱাৰ কাৰ্য্যকলাপ
অঞ্চলটোত চলি থকা ভাৰতীয় জাহাজ আৰু নাৱিকসকলক সুৰক্ষা প্ৰদানৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে। মন্ত্ৰালয়ৰ মতে:
• বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে জাহাজৰ গতিবিধি, বন্দৰৰ কাৰ্য্যকলাপ, ভাৰতীয় নাৱিকৰ সুৰক্ষা আৰু সামুদ্ৰিক বাণিজ্যৰ ধাৰাবাহিকতা তীক্ষ্ণভাৱে নিৰীক্ষণ কৰি আছে; অঞ্চলটোৰ সকলো ভাৰতীয় নাৱিক নিৰাপদে আছে। যোৱা ২৪ ঘণ্টাত ভাৰতীয় পতাকা থকা জাহাজৰ সৈতে জড়িত কোনো কূতাঘাটৰ বাতৰি পোৱা হোৱা নাই।
• পশ্চিম পাৰস্য উপসাগৰীয় অঞ্চলত ৬১১ জন ভাৰতীয় নাৱিকৰ সৈতে মুঠ ২২খন ভাৰতীয় পতাকা থকা জাহাজ আছে; ডি জি শ্বিপিঙে জাহাজৰ মালিক, আৰ পি এছ এল এজেন্সী আৰু ভাৰতীয় মিছনৰ সৈতে সমন্বয় ৰক্ষা কৰি পৰিস্থিতি নিৰীক্ষণ কৰি আছে।
• এক বিশেষ ঘটনাত ১৮.০৩.২০২৬ তাৰিখে এজন ভাৰতীয় নাৱিক (পানামাৰ পতাকা থকা জাহাজ এ এছ পি আভানাৰ মাষ্টাৰ)ৰ মৃত্যু হয়; ডি জি শ্বিপিঙে ইউ এ ইত ভাৰতীয় মিছনৰ সৈতে সমন্বয় ৰক্ষা কৰি পৰিয়ালটোক সম্পূৰ্ণ সহায় আগবঢ়াইছে।
• ডিজি শ্বিপিং কণ্ট্ৰল ৰুম ২৪x৭ কাৰ্যক্ষম হৈ আছে আৰু সক্ৰিয় হোৱাৰ পিছত ৩,৬৭০টা কল আৰু ৬,৯২৯টা ইমেইল চম্ভালিছে (যোৱা ২৪ ঘণ্টাত ১২০টা কল আৰু ১৮১টা ইমেইলকে ধৰি); যোৱা ২৪ ঘণ্টাত ২১ জনকে ধৰি এতিয়ালৈকে ৫৩৪ জনতকৈ অধিক ভাৰতীয় নাৱিকক নিৰাপদে ঘূৰাই অনা হৈছে।
• ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডই সুন্দৰভাৱে কাম কৰি আছে আৰু বন্দৰসমূহৰ মাজত কোনো ধৰণৰ অসুবিধাৰ বাতৰি পোৱা হোৱা নাই; ৰাজ্যিক সামুদ্ৰিক ব'ৰ্ড আৰু অন্যান্য অংশীদাৰসকলৰ সৈতে মন্ত্ৰালয়ে ঘনিষ্ঠ সমন্বয় ৰক্ষা কৰি আছে। যাতে নাৱিকসকলৰ সুৰক্ষা আৰু নিৰৱচ্ছিন্ন সামুদ্ৰিক বাণিজ্য তথা বন্দৰৰ কাৰ্য্যকলাপ নিশ্চিত হঐ থাকে।
অঞ্চলটোত ভাৰতীয় নাগৰিকৰ সুৰক্ষা
• ভাৰতীয় মিছনে ভাৰতীয় লোকৰ সৈতে যোগাযোগ ৰাখিছে আৰু তেওঁলোকৰ সুৰক্ষা আৰু মংগলৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় পৰামৰ্শ জাৰি কৰাৰ লগতে সহায় আগবঢ়াই আহিছে। মন্ত্ৰালয়ে জনোৱা মতে:
• প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ইৰাণৰ ৰাষ্ট্ৰপতি ড০ মাছুদ পেজেছকিয়ানৰ সৈতে কথা পাতি ঈদ আৰু নৌৰুজৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে; দুয়োগৰাকী নেতাই পশ্চিম এছিয়াৰ পৰিস্থিতিৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে, শান্তি আৰু স্থিতিশীলতাৰ বিষয়ত আশা প্ৰকাশ কৰে, বিশ্বৰ যোগান শৃংখলত প্ৰভাৱ পেলোৱা গুৰুত্বপূৰ্ণ আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত আক্ৰমণক গৰিহণা দিয়ে, জাহাজৰ পথ মুকলি আৰু ইয়াক সুৰক্ষিত কৰি ৰখাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে । প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে লগতে ভাৰতীয় নাগৰিকসকলৰ প্ৰতি ইৰাণৰ সমৰ্থনৰ শলাগ লয়।
• কালি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বাহৰেইনৰ ৰজা মহামহিম ৰজা হামাদ বিন ইছা আল খলিফাৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰি ঈদৰ শুভেচ্ছা বিনিময় কৰে; দুয়োপক্ষই পশ্চিম এছিয়াৰ পৰিস্থিতি পৰ্যালোচনা কৰে, বিশ্ব খাদ্য, ইন্ধন আৰু সাৰ সুৰক্ষাত প্ৰভাৱ পেলোৱা শক্তি আৰু অসামৰিক আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত হোৱা আক্ৰমণক কঠোৰ ভাষাৰে নিন্দা কৰে, নিৰৱচ্ছিন্ন সামুদ্ৰিক গতিবিধিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু বাহৰেইনত ভাৰতীয় লোকৰ সহায়ৰ বাবে মহামহিমৰ অবিৰত সমৰ্থনৰ কথা স্বীকাৰ কৰে।
• বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে উপসাগৰীয় আৰু পশ্চিম এছিয়া অঞ্চলৰ পৰিস্থিতিৰ উন্নয়নসমূহ তীক্ষ্ণভাৱে নিৰীক্ষণ কৰি আছে, ভাৰতীয় লোকৰ সুৰক্ষা, নিৰাপত্তা আৰু কল্যাণক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ হিচাপে লৈ এটা নিৰ্দিষ্ট ২৪x৭ নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ কাৰ্যক্ষম হৈ আছে।
• সমগ্ৰ অঞ্চলটোত ভাৰতীয় মিছন আৰু পোষ্টসমূহে ২৪ ঘণ্টাই কাম কৰি আছে, হেল্পলাইন পৰিচালনা কৰি আছে, পৰামৰ্শ জাৰি কৰি আছে আৰু সামূহিক সংস্থা তথা স্থানীয় কৰ্তৃপক্ষৰ সৈতে ঘনিষ্ঠ যোগাযোগ বজাই ৰাখিছে; নাৱিক, ছাত্ৰ, আৱদ্ধ হৈ থকা নাগৰিক আৰু পৰ্যটকৰ বাবে সহায় অব্যাহত ৰাখিছে।
• ২৮ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা এই অঞ্চলৰ পৰা প্ৰায় ৩.৩ লাখ যাত্ৰী ভাৰতলৈ উভতি আহিছে।
• ইউ এ ইৰ পৰা আজি প্ৰায় ৯০খন বিমান চলাচল কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে; ছৌদি আৰব আৰু ওমানৰ পৰাও বিমান সেৱা অব্যাহত আছে, আনহাতে কাটাৰে ৮–১০খন বিমান চলাই আছে আৰু ইয়াৰ আকাশমাৰ্গ আংশিকভাৱে পুনৰ মুকলি কৰা হৈছে।
• কুৱেইট আৰু বাহৰেইনত আকাশমাৰ্গ বন্ধ হোৱাৰ লগে লগে বিকল্প ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে: চৌদি আৰৱৰ মাজেৰে বিমান সেৱা চলোৱা হৈছে (ডাম্মাম আৰু আল কাইছুমাহ বিমানবন্দৰৰ পৰাও)। লগতে ছৌদি আৰৱৰ মাজেৰে ভাৰতীয় নাগৰিকৰ ভ্ৰমণৰ সুবিধা কৰি দিয়া হৈছে।
• ইৰাকৰ পৰা নিৰাপদে ভাৰতলৈ উভতি আহিছে এম টি ছেফেচিয়া বিষ্ণুৰ ১৫জন ভাৰতীয় ক্ৰু মেম্বাৰ।
• পৃথক পৃথক ঘটনাত ৬ জন ভাৰতীয় নাগৰিকে প্ৰাণ হেৰুৱাইছে আৰু ১ জন নিৰুদ্দেশ হৈ আছে; অঞ্চলটোত থকা ভাৰতীয় মিছনসমূহে অনুসন্ধানৰ প্ৰচেষ্টা আৰু মৃতদেহসমূহ সোনকালে ঘূৰাই পঠোৱাৰ বাবে কৰ্তৃপক্ষৰ সৈতে সম্পৰ্ক ৰক্ষা কৰি আছে।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Updates on Key Sectors in View of Developments in West Asia
CGD Entities Advised to Prioritise PNG Connections for Commercial Establishments
Ministries asked to fast-track CGD approvals and promote PNG use in government establishments
Commercial LPG consumers in major cities and urban areas advised to switch to PNG
Further 20% commercial LPG approved for States for restaurants, subsidised canteens and migrant workers (5 kg FTL), overall allocation now 50%
Raids continue across States/UTs to check LPG hoarding and black marketing
India’s maritime sector continues to operate smoothly with no congestion reported across ports
Developments in Gulf and West Asia continue to be monitored, with priority on safety and welfare of Indian community
15 Indian crew members of MT Safesea Vishnu safely return to India from Iraq
21 MAR 2026 4:40PM by PIB Delhi
An update on the preparedness and response measures being undertaken by the Government of India in light of the ongoing developments in West Asia is shared below. These cover key areas including energy supply, maritime operations, and support for Indian nationals in the region.
Energy Supply and Fuel Availability
In view of the closure of the Strait of Hormuz, steps have been taken to ensure stable availability of petroleum products and LPG across the country. The current position is as follows:
Crude/Refineries
· All refineries are operating at high capacity, with adequate crude inventories in place. The country is also maintaining sufficient stocks of petrol and diesel.
· Domestic LPG Production from refineries has been increased.
Retail Outlets
· No cases of fuel dry outs have been reported at any of the ROs by the Oil Marketing Companies. The Government reiterates its advice to the public not to resort to panic buying, as adequate stocks of petrol and diesel are available and supplies are being maintained regularly.
Natural Gas
· Priority sectors have been protected for their supplies including 100% supply to D-PNG and CNG-Transport. Supplies to industrial & commercial consumers connected on grid is at 80% of their average consumption.
· City Gas Distribution (CGD) entities have also been advised by Govt. of India to prioritize PNG connections for commercial establishments such as restaurants, hotels and canteens across all their Gas, to address concerns regarding the availability of commercial LPG.
· CGD Companies like IGL, MGL, GAIL Gas and BPCL have offered incentives for taking domestic and Commercial PNG connections.
· CGD entities have been directed by PNGRB to shorten the timeline between the submission of applications and the commencement of gas supply to consumer households.
· Govt. of India vide letter date 16.03.2026 has requested Govt. of States/UTs to expedite approval of applications required for expansion of CGD network.
· Govt. of India vide letter dated 18.03.2026 has offered all States/UTs additional 10% allocation of commercial LPG to States provided they can help in long term transition from LPG to PNG.
· In addition, the Govt. of India vide letter dated 19.03.2026 have requested all concerned Central Government Ministries-
Ø To issue necessary directions to the concerned Department/Bodies for immediate fast tracking and disposal of all pending and new permissions related to CGD infrastructure.
Ø A streamlined and time bound mechanism for processing future CGD related permission requests may also be put in place.
Ø All Central Government establishments/Colonies/Officers/Canteens may also be advised to switch over to PNG wherever the same is available.
· Govt. of India vide letter dated 20.03.2026 has requested all Central Govt. Ministries to undertake a comprehensive assessment of potential demand for PNG connections in establishments under various Ministries/Departments of the Govt. of India and to designate a nodal officer from each Ministry/Department to coordinate this exercise.
· In response to above Govt. of India letter, Petroleum and Explosive Safety Organisation (PESO) has advised all its offices to dispose off CGD applications on priority i.e., within 10 days of receipt.
· Commercial LPG consumers in the major cities and urban area have been requested to switch to PNG.
LPG
· Supply of LPG is still a concern in view of prevailing geopolitical situation.
Domestic LPG Supply:
· No reported dry-out at LPG distributorships.
· Majority of the Deliveries are happening via Delivery authentication code (DAC).
· Panic bookings have reduced.
· Delivery of Domestic LPG Cylinders is normal.
Commercial LPG supply:
· Govt. has already restored Partial Commercial LPG supply (20%) to consumers. Further, Govt. of India vide letter dated 18.03.2026 has proposed to allocate additional 10% of Commercial LPG to States/UTs based on ease of doing business reforms for PNG expansion.
· Govt. of India vide letter dated 21.03.2026 has allowed another 20% allocation of commercial LPG to States, which would take overall allocation to 50% (incl. 10% allocation based on ease of doing reforms for PNG expansion). This additional 20% allocation shall be given on priority to sectors like restaurants, dhabas, hotels, industrial canteens, food processing/dairy, subsidised canteens/outlets run by State Govt. or local bodies for food, community kitchens, 5 Kg FTL for migrant labourers.
· 20 States/UTs have issued orders to allocate the Non-domestic LPG in line with the guidelines issued by the Govt. of India. For rest of the States/UTs, PSU Oil Marketing companies are releasing Commercial LPG cylinders. A total of around 13,479 MT has been uplifted during last one week by commercial entities in the States/UTs.
· Educational Institutions and Hospitals have been prioritised and around 50% of the total commercial LPG allocation is going to these sectors.
Kerosene
· Additional allocation of 48000 KL of Kerosene over and above the regular allocation has been made to all the States/UTs.
· States/UTs have been requested to identify locations in districts for distribution of kerosene.
· 15 States/UTs have issued SKO allocation orders. Further, Himachal Pradesh and Ladakh have communicated that there is no SKO requirement in the State/UT. As on date, 17 States/UTs are yet to issue SKO allocation orders.
Meetings conducted by State Governments
· Under Essential Commodities Act, 1955 and LPG Control Order, 2000, State Govt. are empowered to act against any hoarding and black marketing. Govt. of States/UTs have to play a primary role in monitoring and regulating supply situation of essential commodities including Petrol, Diesel and LPG.
· Govt. of India vide letter dated 13.03.2026 and 18.03.2026 has requested all States/UTs –
Ø To maintain strict vigilance so as to curb hoarding, black marketing, diversion of domestic LPG and other malpractices.
Ø To take stringent action against violators under the provisions of Essential Commodities Act, 1955, Petroleum Act, 1934, Petroleum Rules 2002, Motor Spirit and HSD order 2005 and other applicable laws.
Ø To evolve appropriate distribution methodologies for commercial LPG, keeping in view local priorities and requirements.
Ø To issue public advisories to prevent panic buying, encourage judicious use of LPG and dissemination of accurate information.
· 32 States/UTs have setup control rooms. Many of the States/UTs are doing daily press briefs also.
· 32 States/UTs have setup District Level Monitoring Committee.
· All those States/UTs who have not setup Control rooms and District Monitoring committees are requested to do so on urgent basis.
Enforcement action
· Raids continue to be carried out in many of the States/UTs to check the hoardings and black marketing of LPG. More than 3,500 raids have been conducted and around 1400 cylinders have been seized in Uttar Pradesh, Telangana, Maharashtra etc.
· All the States/UTs govt. are requested to conduct regular raids so that black marketing and hoardings can be arrested.
· PSU OMCs officials have conducted surprise inspections at more than 2,000 RO and LPG distributorships across the country to ensure smooth supplies and to check any hoardings/black marketing cases.
Other Government Measures
· Despite this war situation, Government’s has given highest priority to Domestic LPG and PNG, along with high priority to hospitals and educational institutions.
· The Government has already implemented several rationalisation measures on both the supply and demand side, including enhancing refinery production, increasing the booking interval from 21 to 25 days in urban areas and up to 45 days in rural areas and prioritising sectors for supply.
· Alternate fuel options like Kerosene and coal have been offered to ease pressure on LPG demand. MoEFCC has already advised State Pollution Control Board for permitting the use of kerosene and coal as alternate use.
· Ministry of Coal has already issued order to Coal India and Singareni Coallieries to allot higher quantities to States for distributing coal to small, medium and other consumers.
· States have been advised to facilitate the new PNG connections for both domestic and commercial consumers. A proposal for 10% additional allocation of commercial LPG has been made to the States facilitating and expediting the process.
Public Advisory
· Government is taking all necessary steps to ensure uninterrupted availability and delivery of LPG cylinders to households; citizens are advised to rely only on official sources and avoid rumours.
· Citizens are requested to avoid panic bookings, use digital modes for LPG bookings, and refrain from visiting distributorships; home delivery of cylinders is being ensured.
· While panic bookings have declined, isolated instances of crowding at distributorships have been reported; consumers are advised not to queue up and await deliveries at home.
· Citizens are encouraged to use alternate fuels such as PNG and electric/induction cooktops, and to adopt energy conservation practices in daily usage.
Maritime Safety and Shipping Operations
Necessary measures have been put in place to safeguard Indian vessels and seafarers operating in the region. As per Ministry:
· The Ministry of Ports, Shipping and Waterways is closely monitoring shipping movements, port operations, safety of Indian seafarers and continuity of maritime trade; all Indian seafarers in the region are safe, with no incidents involving Indian-flagged vessels reported in the past 24 hours.
· A total of 22 Indian-flagged vessels with 611 Indian seafarers remain in the western Persian Gulf region; DG Shipping is monitoring the situation in coordination with ship owners, RPSL agencies and Indian Missions.
· In one incident, an Indian seafarer (Master of Panama-flagged vessel ASP Avana) passed away on 18.03.2026; DG Shipping is coordinating with the Indian Mission in UAE and extending full support to the family.
· The DG Shipping Control Room remains operational 24x7 and has handled 3,670 calls and 6,929 emails since activation (including 120 calls and 181 emails in the past 24 hours); over 534 Indian seafarers have been safely repatriated so far, including 21 in the last 24 hours.
· India’s maritime sector continues to operate smoothly with no congestion reported across ports; the Ministry remains in close coordination with State Maritime Boards and other stakeholders to ensure safety of seafarers and uninterrupted maritime trade and port operations.
Safety of Indian Nationals in the Region
· Indian Missions and Posts remain in touch with the Indian community and continue to extend assistance, along with issuing necessary advisories for their safety and well-being. As informed by Ministry:
• Prime Minister Shri Narendra Modi spoke today with President of Iran, Dr. Masoud Pezeshkian, extending Eid and Nowruz greetings; both leaders discussed the West Asia situation, expressed hope for peace and stability, condemned attacks on critical infrastructure impacting global supply chains, reiterated the need to keep shipping lanes open and secure, and appreciated Iran’s support for Indian nationals.
• Prime Minister spoke yesterday with the King of Bahrain, His Majesty King Hamad Bin Isa Al Khalifa, and exchanged Eid al-Fitr greetings; the two sides reviewed the situation in West Asia, strongly denounced attacks on energy and civilian infrastructure impacting global food, fuel and fertilizer security, stressed the need for uninterrupted maritime movement, and acknowledged His Majesty’s continued support for the well-being of the Indian community in Bahrain.
· Ministry of External Affairs is closely monitoring developments in the Gulf and West Asia region, with the safety, security and welfare of the Indian community as the highest priority; a dedicated 24x7 control room remains operational, and coordination is ongoing with State Governments and UTs.
· Indian Missions and Posts across the region are functioning round the clock, operating helplines, issuing advisories, and maintaining close contact with community organisations and local authorities; assistance continues for seafarers, students, stranded nationals and short-term visitors.
· Since 28 February, around 3.3 lakh passengers have returned to India from the region.
· From the UAE, around 90 flights are expected to operate today; flights are also continuing from Saudi Arabia and Oman, while Qatar is operating 8–10 non-scheduled flights with partial reopening of its airspace.
· With airspace closures in Kuwait and Bahrain, alternative arrangements are in place: flights are being operated via Saudi Arabia (including from Dammam and Al Qaisumah airports), and travel of Indian nationals is being facilitated through Saudi Arabia.
· 15 Indian crew members of MT Safesea Vishnu have safely returned to India from Iraq.
· In separate incidents, 6 Indian nationals have lost their lives and 1 remains missing; Missions in the region are coordinating with authorities for search efforts and early repatriation of mortal remains.