ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଘଟଣାକ୍ରମ ସମ୍ପର୍କରେ ସଦ୍ୟତମ ସୂଚନା
21 MAR 2026 4:40PM by PIB Bhubaneswar
• ବାଣିଜ୍ୟିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାକୁ ସିଜିଡି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ପରାମର୍ଶ
• ସରକାରୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ସିଜିଡି ଅନୁମୋଦନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଏବଂ ପିଏନଜି ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁରୋଧ
• ପ୍ରମୁଖ ନଗର ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ପିଏନଜି ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ
• ରେସ୍ତୋରାଁ, ସବସିଡିଯୁକ୍ତ କ୍ୟାଣ୍ଟିନ୍ ଏବଂ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ଲାଗି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ନିମନ୍ତେ ଅତିରିକ୍ତ ୨୦% ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ମଞ୍ଜୁର (୫ କିଲୋଗ୍ରାମ ଏଫଟିଏଲ), ମୋଟ ଆବଣ୍ଟନ ଏବେ ୫୦%ରେ ପହଞ୍ଚିଲା
• ଏଲପିଜି ଗଚ୍ଛିତ ଏବଂ କଳାବଜାର ରୋକିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକରେ ଚଢାଉ ଜାରି
• ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ର ସୁରୁଖୁରୁରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକରେ କୌଣସି ଭିଡ଼ ଦେଖାଯାଇ ନାହିଁ
• ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସୁରକ୍ଷା ଓ କଲ୍ୟାଣକୁ ପ୍ରାଥମିକତା; ଉପସାଗର ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ଘଟଣାକ୍ରମ ଉପରେ ନଜର ରଖାଯାଇଛି
• ଏମଟି ସେଫ୍‌ ସି’ର ୧୫ ଜଣ ଭାରତୀୟ ନାବିକ ଇରାକରୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ଭାରତ ଫେରିଛନ୍ତି
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ଦେଖା ଦେଇଥିବା ଘଟଣାକ୍ରମର ମୁକାବିଲା ଲାଗି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି।
ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧତା
ହର୍ମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀ ବନ୍ଦ ହେବା ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସାରା ଦେଶରେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ଏଲପିଜିର ସ୍ଥିର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନର ସ୍ଥିତି ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା:
ଅଶୋଧିତ ତୈଳ/ବିଶୋଧନାଗାର
ସମସ୍ତ ବିଶୋଧନାଗାର ଉଚ୍ଚ କ୍ଷମତାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି। ଦେଶରେ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଷ୍ଟକ୍ ମଧ୍ୟ ରହିଛି।
ବିଶୋଧନାଗାର ରୁ ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଖୁଚୁରା ବିକ୍ରୟ କେନ୍ଦ୍ର
ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା କୌଣସି ଆରଓରେ ଇନ୍ଧନ ଅଭାବ ହେବାର କୌଣସି ମାମଲା ରିପୋର୍ଟ କରାଯାଇନାହିଁ। ଲୋକମାନେ ଆତଙ୍କିତ କ୍ରୟ ନ କରନ୍ତୁ, କାରଣ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ଷ୍ଟକ୍ ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି ଏବଂ ଯୋଗାଣ ନିୟମିତ ଭାବରେ ରଖାଯାଉଛି ବୋଲି ସରକାର ପୁଣି ଦୋହରାଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ
ଡି-ପିଏନଜି ଏବଂ ସିଏନଜି-ପରିବହନକୁ ୧୦୦% ଯୋଗାଣ ସମେତ ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖାଯାଇଛି। ଗ୍ରୀଡ୍ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଣ ସେମାନଙ୍କ ହାରାହାରି ବ୍ୟବହାରର ୮୦% ଅଟେ।
ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜିର ଉପଲବ୍ଧତା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଚିନ୍ତାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ରେସ୍ତୋରାଁ, ହୋଟେଲ ଏବଂ କ୍ୟାଣ୍ଟିନ୍ ଭଳି ବାଣିଜ୍ୟିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ସଂଯୋଗକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାକୁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସହର ଗ୍ୟାସ ବଣ୍ଟନ (ସିଜିଡି) ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ଆଜିଏଲ,ଏମଜିଏଲ, ଗେଲ୍‌ ଗ୍ୟାସ୍ ଏବଂ ବିପସିଏଲ ଭଳି ସିଜିଡି କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଘରୋଇ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗ ନେବା ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।
ସିଜିଡି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ପିଏନଜିଆରବି ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି ଯେ ସେମାନେ ଆବେଦନ ଦାଖଲ ଏବଂ ଗ୍ରାହକ ପରିବାରକୁ ଗ୍ୟାସ୍ ଯୋଗାଣ ଆରମ୍ଭ ମଧ୍ୟରେ ସମୟସୀମା କମ କରନ୍ତୁ।
ଭାରତ ସରକାର ୧୬ ମାର୍ଚ୍ଚରେ ପତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ସିଜିଡି ନେଟୱାର୍କ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଆବେଦନଗୁଡ଼ିକର ଅନୁମୋଦନ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି।
ଭାରତ ସରକାର ୧୮ ମାର୍ଚ୍ଚରେ ପତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଏଲପିଜିରୁ ପିଏନଜି ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବେ, ତେଣୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜିର ଅତିରିକ୍ତ ୧୦% ଆବଣ୍ଟନ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଭାରତ ସରକାର ମାର୍ଚ୍ଚ ୧୯ ତାରିଖରେ ପତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ସମସ୍ତ ସମ୍ପୃକ୍ତ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ନିମ୍ନ କେତେକ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି-
ସିଜିଡି ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହିତ ଜଡିତ ସମସ୍ତ ବିଚାରାଧୀନ ଏବଂ ନୂତନ ଅନୁମତିଗୁଡ଼ିକର ତୁରନ୍ତ ଦ୍ରୁତ ଟ୍ରାକିଂ ଏବଂ ନିଷ୍କାସନ ପାଇଁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବିଭାଗ/ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଆବଶ୍ୟକ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିବା।
ଭବିଷ୍ୟତରେ ସିଜିଡି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅନୁମତି ଅନୁରୋଧଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସୁଗମ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇପାରେ।
ସମସ୍ତ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ/କଲୋନୀ/ଅଧିକାରୀ/କ୍ୟାଣ୍ଟିନଗୁଡ଼ିକୁ ଯେଉଁଠାରେ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି ସେଠାରେ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗକୁ ବଦଳାଇବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇପାରେ।
ଭାରତ ସରକାର ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦ ତାରିଖର ପତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ସମସ୍ତ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରୀ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ/ବିଭାଗ ଅଧୀନରେ ଥିବା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକରେ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗର ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଚାହିଦାର ଏକ ବ୍ୟାପକ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟର ସମନ୍ୱୟ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ/ବିଭାଗରୁ ଜଣେ ନୋଡାଲ୍ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଉପରୋକ୍ତ ଚିଠିର ଜବାବରେ, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଏବଂ ବିସ୍ଫୋରକ ସୁରକ୍ଷା ସଂଗଠନ (ପେସୋ) ଏହାର ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟକୁ ସିଜିଡି ଆବେଦନଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଭିତ୍ତିରେ ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରାପ୍ତିର ୧୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ସମାଧାନ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛି।
ପ୍ରମୁଖ ନଗର ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗ ନେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
ଏଲପିଜି
ପ୍ରଚଳିତ ଭୂରାଜନୈତିକ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ଏବେ ବି ଏକ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ।
ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ:
ଏଲପିଜି ବିତରକମାନଙ୍କରେ କୌଣସି ଅଭାବ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିନାହିଁ।
ଅଧିକାଂଶ ବଣ୍ଟନ ବିତରଣ ପ୍ରମାଣୀକରଣ କୋଡ୍ (ଡିଏସି) ମାଧ୍ୟମରେ ହେଉଛି।
ଆତଙ୍କ ବୁକିଂ ହ୍ରାସ ପାଇଛି।
ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡରର ବିତରଣ ସ୍ୱାଭାବିକ।
ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ:
ସରକାର ପୂର୍ବରୁ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଆଂଶିକ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ (୨୦%) ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରିସାରିଛନ୍ତି। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଭାରତ ସରକାର ୧୮ ମାର୍ଚ୍ଚରେ ଚିଠି ମାଧ୍ୟମରେ ପିଏନଜି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ବ୍ୟବସାୟିକ ସଂସ୍କାରର ସହଜତା ଉପରେ ଆଧାରିତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଅତିରିକ୍ତ ୧୦% ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଆବଣ୍ଟନ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛନ୍ତି।
ଭାରତ ସରକାର ୨୧ ମାର୍ଚ୍ଚ ତାରିଖର ଚିଠି ମାଧ୍ୟମରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜିର ଆଉ ୨୦% ଆବଣ୍ଟନକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହା ସାମଗ୍ରିକ ଆବଣ୍ଟନକୁ ୫୦% (ପିଏନଜି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ସହଜ ସଂସ୍କାର ଉପରେ ଆଧାରିତ ୧୦% ଆବଣ୍ଟନ ସମେତ) କରିବ। ଏହି ଅତିରିକ୍ତ ୨୦% ଆବଣ୍ଟନ ରେସ୍ତୋରାଁ, ଢାବା, ହୋଟେଲ, ଶିଳ୍ପ କ୍ୟାଣ୍ଟିନ୍, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ/ଦୁଗ୍ଧ, ରାଜ୍ୟ ସରକାର କିମ୍ବା ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ସବସିଡିଯୁକ୍ତ କ୍ୟାଣ୍ଟିନ୍/ଆଉଟଲେଟ୍, ସାର୍ବଜନୀନ ରୋଷେଇ ଘର, ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ୫ କିଲୋଗ୍ରାମ ଏଫଟିଏଲ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯିବ।
୨୦ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଜାରି ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଅନୁଯାୟୀ ଅଣ-ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଆବଣ୍ଟନ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିଛନ୍ତି। ବାକି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ପାଇଁ, ପିଏସୟୁ ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ଯୋଗାଣ କରୁଛନ୍ତି। ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶର ବାଣିଜ୍ୟିକ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଗତ ଗୋଟିଏ ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ମୋଟ ୧୩,୪୭୯ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ହସ୍ପିଟାଲଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ମୋଟ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଆବଣ୍ଟନର ପ୍ରାୟ ୫୦% ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଯାଉଛି।
କିରୋସିନ
ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶକୁ ନିୟମିତ ଆବଣ୍ଟନ ବ୍ୟତୀତ ୪୮ ହଜାର କିଲୋଲିଟର କିରୋସିନର ଅତିରିକ୍ତ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି।
ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ କିରୋସିନ ବଣ୍ଟନ ପାଇଁ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ସ୍ଥାନ ଚିହ୍ନଟ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
୧୫ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଏସକେଓ ଆବଣ୍ଟନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିଛନ୍ତି। ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୭ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ SKO ଆବଣ୍ଟନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିନାହାନ୍ତି।
ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ବୈଠକ
ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନ, ୧୯୫୫ ଏବଂ ଏଲପିଜି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ, ୨୦୦୦ ଅନୁଯାୟୀ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ଯେକୌଣସି ପ୍ରକାରର ଗଚ୍ଛିତ ଏବଂ କଳାବଜାରୀ ବିରୁଦ୍ଧରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ କ୍ଷମତା ଦିଆଯାଇଛି। ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲ ଏବଂ ଏଲପିଜି ସମେତ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀର ଯୋଗାଣ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାଥମିକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡିବ।
ସରକାର ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ୧୩.୦୩.୨୦୨୬ ଏବଂ ୧୮.୦୩.୨୦୨୬ ତାରିଖର ଚିଠି ମାଧ୍ୟମରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି –
ବେଆଇନ ମହଜୁଦ, କଳାବଜାରୀ, ଘରୋଇ ଏଲପିଜିର ବେଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅପବ୍ୟବହାରକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ କଡ଼ା ସତର୍କତା ବଜାୟ ରଖିବା।
ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନ, ୧୯୫୫, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଆଇନ, ୧୯୩୪, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ନିୟମ ୨୦୦୨, ମୋଟର ସ୍ପିରିଟ୍ ଏବଂ ଏଚ୍ଏସଡି ଅର୍ଡର ୨୦୦୫ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ଆଇନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ ଉଲ୍ଲଂଘନକାରୀଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବା।
ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରାଥମିକତା ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ବଣ୍ଟନ ପଦ୍ଧତି ବିକଶିତ କରିବା।
ଆତଙ୍କ କ୍ରୟକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ସାର୍ବଜନୀନ ପରାମର୍ଶ ଜାରି କରିବା, ଏଲପିଜିର ବିଚକ୍ଷଣ ବ୍ୟବହାରକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ସଠିକ୍ ସୂଚନା ପ୍ରସାରଣ କରିବା।
୩୨ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶରେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ଅନେକ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ପ୍ରତିଦିନ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସୂଚନା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି।
୩୨ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶରେ ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରୀୟ ମନିଟରିଂ କମିଟି ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି।
ଯେଉଁ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ତଦାରଖ କମିଟି ସ୍ଥାପନ କରିନାହାନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ଜରୁରୀ ଭିତ୍ତିରେ ଏହା କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଉଛି।
ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ
ବେଆଇନ ଭାବେ ଏଲପିଜି ମହଜୁଦ ରଖିବା ଏବଂ କଳାବଜାରକୁ ଯାଞ୍ଚ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶରେ ଚଢାଉ ଜାରି ରହିଛି। ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ତେଲଙ୍ଗାନା, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଇତ୍ୟାଦିରେ ୩,୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଚଢାଉ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୧୪୦୦ ସିଲିଣ୍ଡର ଜବତ କରାଯାଇଛି।
ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କୁ ନିୟମିତ ଚଢାଉ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି ଯାହା ଦ୍ଵାରା କଳାବଜାର ଏବଂ ବେଆଇନ ମହଜୁଦକୁ ବନ୍ଦ କରାଯାଇପାରିବ।
ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀ ଅଧିକାରୀମାନେ ସୁଗମ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଯେକୌଣସି ହୋର୍ଡିଂ/କଳାବଜାରୀ ମାମଲା ଯାଞ୍ଚ କରିବା ପାଇଁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ୨,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଆରଓ ଏବଂ ଏଲପିଜି ବିତରକମାନଙ୍କରେ ଅତର୍କିତ ଯାଞ୍ଚ କରିଛନ୍ତି।
ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସରକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ
ଏହି ଯୁଦ୍ଧ ପରିସ୍ଥିତି ସତ୍ତ୍ୱେ, ସରକାର ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଏବଂ ପିଏନଜିକୁ ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହାସହିତ ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନକୁ ମଧ୍ୟ ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛନ୍ତି।
ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଚାହିଦା ଉଭୟ ଦିଗରେ ସରକାର ପୂର୍ବରୁ ଅନେକ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିସାରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ବିଶୋଧନଗାରରେ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ସହରାଞ୍ଚଳରେ ବୁକିଂ ବ୍ୟବଧାନକୁ ୨୧ ରୁ ୨୫ ଦିନ ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ୪୫ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଏଲପିଜି ଚାହିଦା ଉପରେ ଚାପ କମ କରିବା ପାଇଁ କିରୋସିନ ଏବଂ କୋଇଲା ଭଳି ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନ ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ପରିବେଶ, ଜଙ୍ଗଲ ଓ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପୂର୍ବରୁ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରଦୂଷଣ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବୋର୍ଡକୁ ବିକଳ୍ପ ବ୍ୟବହାର ଭାବରେ କିରୋସିନ ଏବଂ କୋଇଲା ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେବା ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇସାରିଛି।
କ୍ଷୁଦ୍ର, ମଧ୍ୟମ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ କୋଇଲା ବଣ୍ଟନ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ପରିମାଣ ଆବଣ୍ଟନ କରିବାକୁ କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପୂର୍ବରୁ କୋଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ସିଙ୍ଗାରେନି କୋଆଲିରିଜ୍ କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିସାରିଛି।
ଘରୋଇ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଗ୍ରାହକ ଉଭୟଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି। ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସହଜ ଏବଂ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜିର ୧୦% ଅତିରିକ୍ତ ଆବଣ୍ଟନ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି।
ସାର୍ବଜନୀନ ପରାମର୍ଶ
ସରକାର ଘରେ ଘରେ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡରର ନିରନ୍ତର ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ବିତରଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି। ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ କେବଳ ସରକାରୀ ଉତ୍ସ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ ଏବଂ ଗୁଜବକୁ ବିଶ୍ୱାସ ନକରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ଆତଙ୍କ ହୋଇ ବୁକିଂ ନ କରିବା, ଏଲପିଜି ବୁକିଂ ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ ମୋଡ୍ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଏବଂ ବିତରକ ସଂସ୍ଥାକୁ ଯିବାରୁ ନିବୃତ୍ତ ରହିବାକୁ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି। ସିଲିଣ୍ଡରର ହୋମ ଡେଲିଭରି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଉଛି।
ଆତଙ୍କ ବୁକିଂ ହ୍ରାସ ପାଇଥିବା ବେଳେ, ବିତରକ ସଂସ୍ଥାରେ ଭିଡ଼ ବଢ଼ିବାର ଏକାଧିକ ଘଟଣା ରିପୋର୍ଟ କରାଯାଇଛି; ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଧାଡିରେ ନ ଠିଆ ହେବାକୁ ଏବଂ ଘରେ ଡେଲିଭରି ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ପିଏନଜି ଏବଂ ବୈଦ୍ୟୁତିକ/ଇଣ୍ଡକ୍ସନ କୁକଟପ୍ ଭଳି ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଏବଂ ଦୈନନ୍ଦିନ ବ୍ୟବହାରରେ ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ ଅଭ୍ୟାସ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି।
ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ
ଯୁଦ୍ଧ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ କାର୍ଯ୍ୟରତ ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ ଏବଂ ନାବିକମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି। ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସୂଚନା ଅନୁଯାୟୀ:
ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ, ବନ୍ଦର ପରିଚାଳନା, ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟର ନିରନ୍ତରତା ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିଛି। ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ନାବିକ ସୁରକ୍ଷିତ ଅଛନ୍ତି, ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ପତାକା ଜାହାଜ ସହିତ କୌଣସି ଘଟଣା ଘଟିଥିବା ରିପୋର୍ଟ ନାହିଁ।
୬୧୧ ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କ ସହିତ ମୋଟ ୨୨ ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ ପଶ୍ଚିମ ପାରସ୍ୟ ଉପସାଗର ଅଞ୍ଚଳରେ ରହିଛି। ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ଜାହାଜ ମାଲିକ, ଆରପିଏସଏଲ ଏଜେନ୍ସି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ମିଶନ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖି ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ନଜର ରଖିଛନ୍ତି।
ଗୋଟିଏ ଘଟଣାରେ, ଜଣେ ଭାରତୀୟ ନାବିକ (ପାନାମା ଜାହାଜର ମାଷ୍ଟର ଏଏସପି ଆଭାନା) ୧୮.୦୩.୨୦୨୬ରେ ମୃତ୍ୟୁବରଣ କରିଛନ୍ତି। ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ୟୁଏଇରେ ଭାରତୀୟ ମିଶନ ସହ ସମନ୍ୱୟ ସ୍ଥାପନ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ପରିବାରକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ ଦେଉଛନ୍ତି।
ଡିଜି ସିପିଂ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ରୁମ୍ ୨୪ ଘଣ୍ଟା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରହିଛି ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ହେବା ପରଠାରୁ ୩,୬୭୦ କଲ୍ ଏବଂ ୬,୯୨୯ ଇମେଲ୍ ପରିଚାଳନା କରିଛି (ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟାରେ ୧୨୦ କଲ୍ ଏବଂ ୧୮୧ ଇମେଲ୍ ସମେତ)। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୫୩୪ ରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ସ୍ୱଦେଶକୁ ଫେରାଇ ଅଣାଯାଇଛି। ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟାରେ ୨୧ ଜଣ ଫେରିଛନ୍ତି ।
ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକରେ କୌଣସି ଭିଡ଼ ନାହିଁ ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକ ସୁଗମ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ନାବିକମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ବନ୍ଦର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ରାଜ୍ୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ବୋର୍ଡ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରିଛି ।
ଯୁଦ୍ଧ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା
ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ ଏବଂ ପୋଷ୍ଟଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଓ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପରାମର୍ଶ ଜାରି କରିବା ସହିତ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଆସୁଛନ୍ତି। ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ସୂଚନା ଅନୁଯାୟୀ:
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଇରାନର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଡକ୍ଟର ମାସୁଦ ପେଜେଶକିୟାନଙ୍କ ସହ କଥା ହୋଇ ଇଦ ଏବଂ ନୌରୋଜର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି। ଉଭୟ ନେତା ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଶାନ୍ତି ଓ ସ୍ଥିରତା ପାଇଁ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଆକ୍ରମଣକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ନିନ୍ଦା କରିଛନ୍ତି। ସେ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ପଥଗୁଡ଼ିକୁ ଖୋଲା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୁନଃଦୋହରାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଇରାନର ସମର୍ଥନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗତକାଲି ବାହାରିନର ରାଜା ମହାମହିମ ରାଜା ହମାଦ ବିନ୍ ଇସା ଅଲ୍ ଖଲିଫାଙ୍କ ସହ କଥା ହୋଇଛନ୍ତି । ତାଙ୍କୁ ଇଦ୍ ଅଲ୍-ଫିତରର ଶୁଭେଚ୍ଛା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଉଭୟ ନେତା ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ପରିସ୍ଥିତି ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି। ବିଶ୍ୱ ଖାଦ୍ୟ, ଇନ୍ଧନ ଏବଂ ସାର ସୁରକ୍ଷାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଥିବା ଶକ୍ତି ଓ ନାଗରିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଆକ୍ରମଣକୁ ଦୃଢ଼ ନିନ୍ଦା କରିଛନ୍ତି। ନିରନ୍ତର ସାମୁଦ୍ରିକ ଗତିବିଧିର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ବାହାରିନରେ ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ମହାରାଜଙ୍କ ନିରନ୍ତର ସମର୍ଥନ ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି।
ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଉପସାଗର ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘଟୁଥିବା ଘଟଣା ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିଛି। ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସୁରକ୍ଷା, ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ କଲ୍ୟାଣକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି। ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ୨୪ ଘଣ୍ଟିଆ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରହିଛି ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ଜାରି ରହିଛି।
ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ ଏବଂ ପୋଷ୍ଟଗୁଡ଼ିକ ୨୪ ଘଣ୍ଟା କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ସେଗୁଡ଼ିକ ହେଲ୍ପଲାଇନ୍ ପରିଚାଳନା କରୁଛନ୍ତି, ପରାମର୍ଶ ଜାରି କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ନାଗରିକ ସଂଗଠନ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ଯୋଗାଯୋଗ ବଜାୟ ରଖିଛନ୍ତି। ନାବିକ, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଫସି ରହିଥିବା ନାଗରିକ ଏବଂ ସ୍ୱଳ୍ପକାଳୀନ ପରିଦର୍ଶକଙ୍କ ପାଇଁ ସହାୟତା ଜାରି ରହିଛି।
୨୮ ଫେବୃଆରୀ ପରଠାରୁ, ଏହି ଅଞ୍ଚଳରୁ ପ୍ରାୟ ୩.୩ ଲକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀ ଭାରତକୁ ଫେରିଛନ୍ତି।
ୟୁଏଇରୁ, ଆଜି ପ୍ରାୟ ୯୦ଟି ବିମାନ ଚଳାଚଳ କରୁଛି। ସାଉଦୀ ଆରବ ଏବଂ ଓମାନରୁ ମଧ୍ୟ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଜାରି ରହିଛି। ଅନ୍ୟପଟେ କତରର ଆକାଶ ସୀମା ଆଂଶିକ ଭାବରେ ପୁନଃ ଖୋଲାଯିବା ସହିତ ୮-୧୦ଟି ଅଣ-ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କରୁଛି।
କୁଏତ ଏବଂ ବାହାରିନରେ ଆକାଶ ସୀମା ବନ୍ଦ ହେବା ସହିତ ବିକଳ୍ପ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ସାଉଦୀ ଆରବ (ଦମ୍ମମ ଏବଂ ଅଲ କାଇସୁମାହ ବିମାନବନ୍ଦର ସମେତ) ମାଧ୍ୟମରେ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ଯାତ୍ରା ସାଉଦୀ ଆରବ ମାଧ୍ୟମରେ ସହଜ କରାଯାଉଛି।
ଏମଟି ସେଫସି ବିଷ୍ଣୁର ୧୫ ଜଣ ଭାରତୀୟ ନାବିକ ଇରାକରୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ଭାରତ ଫେରିଛନ୍ତି।
ପୃଥକ ଘଟଣାରେ, ୬ ଜଣ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନ ଯାଇଛି ଏବଂ ଜଣେ ନିଖୋଜ ଅଛନ୍ତି। ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଭାରତୀୟ ମିଶନଗୁଡ଼ିକ ସନ୍ଧାନ ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ଦେହାବଶେଷର ଶୀଘ୍ର ସ୍ୱଦେଶ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହ ସମନ୍ୱୟ ସ୍ଥାପନ କରୁଛନ୍ତି।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Updates on Key Sectors in View of Developments in West Asia
CGD Entities Advised to Prioritise PNG Connections for Commercial Establishments
Ministries asked to fast-track CGD approvals and promote PNG use in government establishments
Commercial LPG consumers in major cities and urban areas advised to switch to PNG
Further 20% commercial LPG approved for States for restaurants, subsidised canteens and migrant workers (5 kg FTL), overall allocation now 50%
Raids continue across States/UTs to check LPG hoarding and black marketing
India’s maritime sector continues to operate smoothly with no congestion reported across ports
Developments in Gulf and West Asia continue to be monitored, with priority on safety and welfare of Indian community
15 Indian crew members of MT Safesea Vishnu safely return to India from Iraq
21 MAR 2026 4:40PM by PIB Delhi
An update on the preparedness and response measures being undertaken by the Government of India in light of the ongoing developments in West Asia is shared below. These cover key areas including energy supply, maritime operations, and support for Indian nationals in the region.
Energy Supply and Fuel Availability
In view of the closure of the Strait of Hormuz, steps have been taken to ensure stable availability of petroleum products and LPG across the country. The current position is as follows:
Crude/Refineries
· All refineries are operating at high capacity, with adequate crude inventories in place. The country is also maintaining sufficient stocks of petrol and diesel.
· Domestic LPG Production from refineries has been increased.
Retail Outlets
· No cases of fuel dry outs have been reported at any of the ROs by the Oil Marketing Companies. The Government reiterates its advice to the public not to resort to panic buying, as adequate stocks of petrol and diesel are available and supplies are being maintained regularly.
Natural Gas
· Priority sectors have been protected for their supplies including 100% supply to D-PNG and CNG-Transport. Supplies to industrial & commercial consumers connected on grid is at 80% of their average consumption.
· City Gas Distribution (CGD) entities have also been advised by Govt. of India to prioritize PNG connections for commercial establishments such as restaurants, hotels and canteens across all their Gas, to address concerns regarding the availability of commercial LPG.
· CGD Companies like IGL, MGL, GAIL Gas and BPCL have offered incentives for taking domestic and Commercial PNG connections.
· CGD entities have been directed by PNGRB to shorten the timeline between the submission of applications and the commencement of gas supply to consumer households.
· Govt. of India vide letter date 16.03.2026 has requested Govt. of States/UTs to expedite approval of applications required for expansion of CGD network.
· Govt. of India vide letter dated 18.03.2026 has offered all States/UTs additional 10% allocation of commercial LPG to States provided they can help in long term transition from LPG to PNG.
· In addition, the Govt. of India vide letter dated 19.03.2026 have requested all concerned Central Government Ministries-
Ø To issue necessary directions to the concerned Department/Bodies for immediate fast tracking and disposal of all pending and new permissions related to CGD infrastructure.
Ø A streamlined and time bound mechanism for processing future CGD related permission requests may also be put in place.
Ø All Central Government establishments/Colonies/Officers/Canteens may also be advised to switch over to PNG wherever the same is available.
· Govt. of India vide letter dated 20.03.2026 has requested all Central Govt. Ministries to undertake a comprehensive assessment of potential demand for PNG connections in establishments under various Ministries/Departments of the Govt. of India and to designate a nodal officer from each Ministry/Department to coordinate this exercise.
· In response to above Govt. of India letter, Petroleum and Explosive Safety Organisation (PESO) has advised all its offices to dispose off CGD applications on priority i.e., within 10 days of receipt.
· Commercial LPG consumers in the major cities and urban area have been requested to switch to PNG.
LPG
· Supply of LPG is still a concern in view of prevailing geopolitical situation.
Domestic LPG Supply:
· No reported dry-out at LPG distributorships.
· Majority of the Deliveries are happening via Delivery authentication code (DAC).
· Panic bookings have reduced.
· Delivery of Domestic LPG Cylinders is normal.
Commercial LPG supply:
· Govt. has already restored Partial Commercial LPG supply (20%) to consumers. Further, Govt. of India vide letter dated 18.03.2026 has proposed to allocate additional 10% of Commercial LPG to States/UTs based on ease of doing business reforms for PNG expansion.
· Govt. of India vide letter dated 21.03.2026 has allowed another 20% allocation of commercial LPG to States, which would take overall allocation to 50% (incl. 10% allocation based on ease of doing reforms for PNG expansion). This additional 20% allocation shall be given on priority to sectors like restaurants, dhabas, hotels, industrial canteens, food processing/dairy, subsidised canteens/outlets run by State Govt. or local bodies for food, community kitchens, 5 Kg FTL for migrant labourers.
· 20 States/UTs have issued orders to allocate the Non-domestic LPG in line with the guidelines issued by the Govt. of India. For rest of the States/UTs, PSU Oil Marketing companies are releasing Commercial LPG cylinders. A total of around 13,479 MT has been uplifted during last one week by commercial entities in the States/UTs.
· Educational Institutions and Hospitals have been prioritised and around 50% of the total commercial LPG allocation is going to these sectors.
Kerosene
· Additional allocation of 48000 KL of Kerosene over and above the regular allocation has been made to all the States/UTs.
· States/UTs have been requested to identify locations in districts for distribution of kerosene.
· 15 States/UTs have issued SKO allocation orders. Further, Himachal Pradesh and Ladakh have communicated that there is no SKO requirement in the State/UT. As on date, 17 States/UTs are yet to issue SKO allocation orders.
Meetings conducted by State Governments
· Under Essential Commodities Act, 1955 and LPG Control Order, 2000, State Govt. are empowered to act against any hoarding and black marketing. Govt. of States/UTs have to play a primary role in monitoring and regulating supply situation of essential commodities including Petrol, Diesel and LPG.
· Govt. of India vide letter dated 13.03.2026 and 18.03.2026 has requested all States/UTs –
Ø To maintain strict vigilance so as to curb hoarding, black marketing, diversion of domestic LPG and other malpractices.
Ø To take stringent action against violators under the provisions of Essential Commodities Act, 1955, Petroleum Act, 1934, Petroleum Rules 2002, Motor Spirit and HSD order 2005 and other applicable laws.
Ø To evolve appropriate distribution methodologies for commercial LPG, keeping in view local priorities and requirements.
Ø To issue public advisories to prevent panic buying, encourage judicious use of LPG and dissemination of accurate information.
· 32 States/UTs have setup control rooms. Many of the States/UTs are doing daily press briefs also.
· 32 States/UTs have setup District Level Monitoring Committee.
· All those States/UTs who have not setup Control rooms and District Monitoring committees are requested to do so on urgent basis.
Enforcement action
· Raids continue to be carried out in many of the States/UTs to check the hoardings and black marketing of LPG. More than 3,500 raids have been conducted and around 1400 cylinders have been seized in Uttar Pradesh, Telangana, Maharashtra etc.
· All the States/UTs govt. are requested to conduct regular raids so that black marketing and hoardings can be arrested.
· PSU OMCs officials have conducted surprise inspections at more than 2,000 RO and LPG distributorships across the country to ensure smooth supplies and to check any hoardings/black marketing cases.
Other Government Measures
· Despite this war situation, Government’s has given highest priority to Domestic LPG and PNG, along with high priority to hospitals and educational institutions.
· The Government has already implemented several rationalisation measures on both the supply and demand side, including enhancing refinery production, increasing the booking interval from 21 to 25 days in urban areas and up to 45 days in rural areas and prioritising sectors for supply.
· Alternate fuel options like Kerosene and coal have been offered to ease pressure on LPG demand. MoEFCC has already advised State Pollution Control Board for permitting the use of kerosene and coal as alternate use.
· Ministry of Coal has already issued order to Coal India and Singareni Coallieries to allot higher quantities to States for distributing coal to small, medium and other consumers.
· States have been advised to facilitate the new PNG connections for both domestic and commercial consumers. A proposal for 10% additional allocation of commercial LPG has been made to the States facilitating and expediting the process.
Public Advisory
· Government is taking all necessary steps to ensure uninterrupted availability and delivery of LPG cylinders to households; citizens are advised to rely only on official sources and avoid rumours.
· Citizens are requested to avoid panic bookings, use digital modes for LPG bookings, and refrain from visiting distributorships; home delivery of cylinders is being ensured.
· While panic bookings have declined, isolated instances of crowding at distributorships have been reported; consumers are advised not to queue up and await deliveries at home.
· Citizens are encouraged to use alternate fuels such as PNG and electric/induction cooktops, and to adopt energy conservation practices in daily usage.
Maritime Safety and Shipping Operations
Necessary measures have been put in place to safeguard Indian vessels and seafarers operating in the region. As per Ministry:
· The Ministry of Ports, Shipping and Waterways is closely monitoring shipping movements, port operations, safety of Indian seafarers and continuity of maritime trade; all Indian seafarers in the region are safe, with no incidents involving Indian-flagged vessels reported in the past 24 hours.
· A total of 22 Indian-flagged vessels with 611 Indian seafarers remain in the western Persian Gulf region; DG Shipping is monitoring the situation in coordination with ship owners, RPSL agencies and Indian Missions.
· In one incident, an Indian seafarer (Master of Panama-flagged vessel ASP Avana) passed away on 18.03.2026; DG Shipping is coordinating with the Indian Mission in UAE and extending full support to the family.
· The DG Shipping Control Room remains operational 24x7 and has handled 3,670 calls and 6,929 emails since activation (including 120 calls and 181 emails in the past 24 hours); over 534 Indian seafarers have been safely repatriated so far, including 21 in the last 24 hours.
· India’s maritime sector continues to operate smoothly with no congestion reported across ports; the Ministry remains in close coordination with State Maritime Boards and other stakeholders to ensure safety of seafarers and uninterrupted maritime trade and port operations.
Safety of Indian Nationals in the Region
· Indian Missions and Posts remain in touch with the Indian community and continue to extend assistance, along with issuing necessary advisories for their safety and well-being. As informed by Ministry:
• Prime Minister Shri Narendra Modi spoke today with President of Iran, Dr. Masoud Pezeshkian, extending Eid and Nowruz greetings; both leaders discussed the West Asia situation, expressed hope for peace and stability, condemned attacks on critical infrastructure impacting global supply chains, reiterated the need to keep shipping lanes open and secure, and appreciated Iran’s support for Indian nationals.
• Prime Minister spoke yesterday with the King of Bahrain, His Majesty King Hamad Bin Isa Al Khalifa, and exchanged Eid al-Fitr greetings; the two sides reviewed the situation in West Asia, strongly denounced attacks on energy and civilian infrastructure impacting global food, fuel and fertilizer security, stressed the need for uninterrupted maritime movement, and acknowledged His Majesty’s continued support for the well-being of the Indian community in Bahrain.
· Ministry of External Affairs is closely monitoring developments in the Gulf and West Asia region, with the safety, security and welfare of the Indian community as the highest priority; a dedicated 24x7 control room remains operational, and coordination is ongoing with State Governments and UTs.
· Indian Missions and Posts across the region are functioning round the clock, operating helplines, issuing advisories, and maintaining close contact with community organisations and local authorities; assistance continues for seafarers, students, stranded nationals and short-term visitors.
· Since 28 February, around 3.3 lakh passengers have returned to India from the region.
· From the UAE, around 90 flights are expected to operate today; flights are also continuing from Saudi Arabia and Oman, while Qatar is operating 8–10 non-scheduled flights with partial reopening of its airspace.
· With airspace closures in Kuwait and Bahrain, alternative arrangements are in place: flights are being operated via Saudi Arabia (including from Dammam and Al Qaisumah airports), and travel of Indian nationals is being facilitated through Saudi Arabia.
· 15 Indian crew members of MT Safesea Vishnu have safely returned to India from Iraq.
· In separate incidents, 6 Indian nationals have lost their lives and 1 remains missing; Missions in the region are coordinating with authorities for search efforts and early repatriation of mortal remains.