পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
পশ্চিম এছিয়াৰ শেহতীয়া পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত আন্তঃমন্ত্ৰালয় সংবাদমেল
বিগত দিনসমূহত ১৩,৭০০ৰো অধিক নতুন পিএনজি সংযোগ প্ৰদান কৰা হৈছে; ৭,৩০০ৰো অধিক গ্ৰাহকে এলপিজিৰ সলনি পিএনজিক গ্ৰহণ কৰিছে
১৩ মাৰ্চত আতংকিত হৈ কৰা বুকিং ৮৯ লাখৰ পৰা হ্ৰাস পাই কালি প্ৰায় ৫৫ লাখ হৈছে
ৰাজ্যসমূহক বিকল্প ইন্ধনৰ যোগান বৃদ্ধিৰ বাবে কয়লা মন্ত্ৰালয়ৰ সমৰ্থন
অবৈধ মজুত আৰু ক'লা বজাৰ প্ৰতিৰোধৰ বাবে ৰাজ্যসমূহত কঠোৰ তালাচী চলি আছে
বিগত ২৪ ঘন্টাত ৪,৫০০ ৰো অধিক তালাচী অভিযান চলোৱা হৈছে আৰু প্ৰায় ৪,০০০ চিলিণ্ডাৰ জব্দ কৰা হৈছে
নাগৰিকসকলক ইন্ধন ৰাহিৰ বাবে পিএনজি আৰু বৈদ্যুতিক বা ইণ্ডাকশ্যন কুকটপ আদিৰ দৰে বিকল্প ইন্ধন ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হৈছে
ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ড সুচাৰুৰূপে পৰিচালিত হৈ আছে, বন্দৰসমূহত কোনো ভিৰ নাই
ওমান, মালয়েছিয়া, ফ্ৰান্স, জৰ্দান আৰু কাটাৰৰ নেতাসকলৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বাৰ্তালাপ, পশ্চিম এছিয়াৰ পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত ভাৰতৰ স্থিতি স্পষ্ট
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উত্তেজনা হ্ৰাস কৰিবলৈ আৰু শান্তি আৰু সুস্থিৰতা পুনৰুদ্ধাৰৰ বাবে বাৰ্তালাপ আৰু কূটনীতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ
20 MAR 2026 4:50PM by PIB Guwahati
পশ্চিম এছিয়াৰ পৰিস্থিতিৰ বিষয়ে সংবাদ মাধ্যমক নিয়মীয়াকৈ অৱগত কৰাৰ বাবে চৰকাৰে অব্যাহত ৰখা প্ৰচেষ্টাৰ অংশ হিচাপে আজি নেচনেল মিডিয়া চেণ্টাৰত আন এক আন্তঃমন্ত্ৰালয়ৰ সংবাদ মেল অনুষ্ঠিত হয়। পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ; বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ; বৈদেশিক পৰিক্ৰমা আৰু তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলে ইন্ধন যোগান, সামুদ্ৰিক কাৰ্যকলাপ আৰু অঞ্চলটোৰ ভাৰতীয় নাগৰিকসকলক প্ৰদান কৰা সাহায্যকে ধৰি গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰসমূহৰ শেহতীয়া তথ্য প্ৰদান কৰে।
ইন্ধন যোগান আৰু উপলব্ধতা
হৰমুজ প্ৰণালী বন্ধ হোৱাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়ক ইন্ধন যোগানৰ পৰিস্থিতি আৰু পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰী আৰু এল পি জিৰ অবিৰত উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ বিষয়ে অৱগত কৰা হয়। মন্ত্ৰালয়ে এইদৰে কয়ঃ
খাৰুৱা তেল আৰু শোধনাগাৰ:
• সকলো শোধনাগাৰে পৰ্যাপ্ত খাৰুৱা তেলৰ তথ্যৰে উচ্চ ক্ষমতাৰে কাম কৰি আছে আৰু পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ পৰ্যাপ্ত মজুত ৰখা হৈছে।
শোধনাগাৰৰ পৰা ঘৰুৱা এলপিজি উৎপাদন সংকট-পূৰ্বৰ উৎপাদন স্তৰৰ তুলনাত প্ৰায় ৪০ শতাংশ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
খুচুৰা বিপণী:
খুচুৰা বিপণীসমূহত ইন্ধনৰ নাটনিৰ কোনো ঘটনা পোহৰলৈ অহা নাই আৰু নিয়মীয়াকৈ পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ যোগান ধৰি ৰখা হৈছে।
• পৰ্যাপ্ত মজুত থকাৰ বাবে নাগৰিকক আতংকিত হৈ ক্ৰয় নকৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
প্ৰাকৃতিক গেছ:
• অগ্ৰাধিকাৰ খণ্ডসমূহে ঘৰুৱা পিএনজি আৰু চিএনজি পৰিবহণৰ ১০০% যোগানকে ধৰি সুৰক্ষিত যোগান লাভ কৰি আছে, আনহাতে ঔদ্যোগিক আৰু বাণিজ্যিক গ্ৰাহকৰ যোগান প্ৰায় ৮০% নিয়ন্ত্ৰণ কৰা হৈছে।
• চিটি গেছ বিতৰণ (চিজিডি) প্ৰতিষ্ঠানসমূহক হোটেল, ৰেষ্টুৰেণ্ট আৰু কেণ্টিনৰ দৰে বাণিজ্যিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ পিএনজি সংযোগক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
• আইজিএল, এমজিএল, গেইল গেছ আৰু বিপিচিএলকে ধৰি চিজিডি কোম্পানীসমূহে পিএনজি সংযোগৰ বাবে উদগনি প্ৰদান কৰিছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক ১৬ মাৰ্চ, ২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ জৰিয়তে অনুৰোধ জনাইছে যে বাকী থকা আবেদনৰ বাবে অনুমতিৰ লগতে ২৪ ঘণ্টাৰ ভিতৰত নতুন অনুমতি প্ৰদান কৰি চিজিডি সম্প্ৰসাৰণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰক।
• এতিয়া ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলসমূহে এই সংস্কাৰক আগুৱাই লৈ যাব লাগিব আৰু চিজিডি নেটৱৰ্কৰ সম্প্ৰসাৰণ নিশ্চিত কৰিব লাগিব, যাতে তেওঁলোকৰ এলেকাত ঘৰুৱা আৰু বাণিজ্যিক/শিল্পজাত পিএনজি উপভোক্তাসকলক সংযোগ প্ৰদানৰ কাম ত্বৰান্বিত কৰিব লাগিব।
১৯.০৩.২০২৬ তাৰিখে ৰাজস্থানৰ চৰকাৰৰ তৰফৰ পৰা আবেদন লাভ কৰি মন্ত্ৰালয়ে কয় যে ৰাজ্য চৰকাৰে চিজিডিৰ প্ৰচাৰ আৰু পিএনজিলৈ পৰিৱৰ্তনৰ বাবে সংস্কাৰৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে আৰু এই প্ৰস্তাৱটো পৰীক্ষা কৰি থকা হৈছে।
শেহতীয়া দিনত ১৩,৭০০ৰো অধিক নতুন পিএনজি সংযোগ জাৰি কৰা হৈছে আৰু ৭,৩০০ৰো অধিক গ্ৰাহকে এলপিজিৰ পৰা পিএনজিলৈ সলনি কৰিছে, যাৰ ফলত এলপিজিৰ চাহিদাৰ ওপৰত চাপ হ্ৰাস হৈছে।
এল পি জি:
• প্ৰচলিত ভূ-ৰাজনৈতিক পৰিস্থিতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি এল পি জি যোগানৰ ওপৰত অহৰহ নিৰীক্ষণ কৰা হৈছে।
ডিষ্টিবিউটৰসমূহত কোনো নাটনিৰ তথ্য পোৱা নাই।
• আতংকিত হৈ কৰা প্ৰায় ৫৫ লাখলৈ হ্ৰাস পাইছে আৰু ঘৰুৱা এল পি জি চিলিণ্ডাৰ ডেলিভাৰী স্বাভাৱিকভাৱে অব্যাহত আছে।
১৮খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলে সকলো ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলে উপলব্ধ যোগানৰ সৈতে অ-ঘৰুৱা এলপিজিৰ আৱণ্টনৰ বাবে নিৰ্দেশ জাৰি কৰিছে।
শিক্ষানুষ্ঠান আৰু হাস্পতালসমূহক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে, য'ত বাণিজ্যিক এলপিজি আৱণ্টনৰ প্ৰায় ৫০% লাভ কৰা হৈছে।
যোৱা সপ্তাহত প্ৰায় ১১,৩৬০ মেট্ৰিক টন বাণিজ্যিক এলপিজি বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
কেৰাচিন:
• ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক ৪৮,০০০ কিলোলিটাৰ কেৰাচিনৰ অতিৰিক্ত আবণ্টন প্ৰদান কৰা হৈছে।
১৫খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলে এছকেঅ' আৱণ্টনৰ নিৰ্দেশ জাৰি কৰিছে, আনহাতে হিমাচল প্ৰদেশ আৰু লাডাখত কোনো প্ৰয়োজনীয়তা নাই আৰু বৰ্তমানলৈকে ১৭খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলে এছকেঅ' আৱণ্টনৰ নিৰ্দেশ জাৰি কৰা নাই।
ৰাজ্য চৰকাৰসমূহে আয়োজন কৰা বৈঠকসমূহঃ
• ভাৰত চৰকাৰে ১৩.০৩.২০২৬ আৰু ১৮.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ জৰিয়তে সকলো ৰাজ্যৰ মুখ্য সচিবক কঠোৰ সতৰ্কতা বজাই ৰাখিবলৈ আৰু পেট্ৰ’ল পাম্প আৰু এল পি জি বিতৰকত আকস্মিক পৰিদৰ্শন কৰি অবৈধ মজুত, ক’লা বজাৰ আৰু অনিয়ম তদন্ত কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে।
৩২খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলে নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ স্থাপন কৰিছে। বহুতো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলে প্ৰতিদিনে সংবাদ মেল অনুষ্ঠিত কৰিছে।
• এতিয়ালৈকে ৩১খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে পৰিস্থিতি নিৰীক্ষণৰ বাবে নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ স্থাপন কৰিছে।
সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলৰ যিবোৰ ৰাজ্যই এতিয়াও নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ আৰু জিলা নিৰীক্ষণ সমিতি স্থাপন কৰা নাই, সেইবোৰ ৰাজ্যক তাৎক্ষণিকভাৱে এই কাম কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
আইনী ব্যৱস্থা:
• ৰাজ্যসমূহত অবৈধ জমা আৰু ক’লা বজাৰৰ তদন্তৰ বাবে আইনী ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰি আছে। বিগত ২৪ ঘণ্টাত ৪,৫০০ৰো অধিক তালাচী অভিযান চলোৱা হৈছে আৰু ৪,০০০ৰো অধিক চিলিণ্ডাৰ জব্দ কৰা হৈছে।
• উত্তৰপ্ৰদেশ, তামিলনাডু, কেৰালা, জম্মু আৰু কাশ্মীৰ, পঞ্জাৱ, মধ্যপ্ৰদেশ, হিমাচলপ্ৰদেশ, ৰাজস্থান আৰু দিল্লীকে ধৰি ৰাজ্যসমূহত গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণৰ বাতৰি পোৱা গৈছে।
• পিএছইউ অইল মাৰ্কেটিং কোম্পানীসমূহে সুচল যোগান সুনিশ্চিত কৰিবলৈ আৰু অনিয়ম ৰোধ কৰিবলৈ খুচুৰা বিক্ৰেতাৰ লগতে এলপিজি বিতৰণকাৰী প্ৰতিষ্ঠানসমূহত ১৮০০ৰো অধিক আকস্মিক পৰিদৰ্শন সম্পন্ন কৰিছে।
অন্যান্য চৰকাৰী ব্যৱস্থা
· চৰকাৰে বিশেষকৈ চিকিৎসালয় আৰু শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ দৰে গৃহস্থী আৰু অগ্ৰাধিকাৰমূলক খণ্ডসমূহৰ বাবে এলপিজিৰ নিৰৱচ্ছিন্ন যোগান আৰু পিএনজি সম্প্ৰসাৰণক অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান অব্যাহত ৰাখিছে
· ইয়াৰ ভিতৰত আছে শোধনাগাৰৰ উৎপাদন বৃদ্ধি, চহৰাঞ্চলত ২৫ দিনৰ বুকিং ব্যৱধান আৰু গ্ৰামাঞ্চলত ৪৫ দিন পৰ্যন্ত বুকিং ব্যৱধানৰ সংশোধন আৰু অগ্ৰাধিকাৰ ভিত্তিত আৱণ্টন।
• ৰাজ্যসমূহলৈ যোগান বৃদ্ধিৰ বাবে কয়লা মন্ত্ৰালয়ৰ সহায়ত কেৰাচিন আৰু কয়লাৰ দৰে বিকল্প ইন্ধন উপলব্ধ কৰা হৈছে।
• ৰাজ্যসমূহক অতিৰিক্ত এলপিজি আৱণ্টনৰ সৈতে জড়িত উদগনিসমূহৰ সহায়ত পিএনজি সংযোগ সুচল কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
জনসাধাৰণৰ বাবে পৰামৰ্শ
• জনসাধাৰণক আতংকিত নহ'বলৈ আহ্বান জনোৱা হৈছে, কিয়নো চৰকাৰ পৰিয়াল আৰু জৰুৰীকালীন সেৱাৰ ক্ষেত্ৰত পৰ্যাপ্ত এলপিজি যোগান ধৰাৰ প্ৰতি সংকল্পবদ্ধ।
• যিমান পাৰি, পিএনজি আৰু বিকল্প ইন্ধন যেনে ইণ্ডাকশ্যন বা ইলেকট্ৰিক কুকটপ ব্যৱহাৰ কৰি শক্তি সঞ্চয় কৰিবলৈ গ্ৰাহকসকলক উৎসাহিত কৰা হৈছে।
• চৰকাৰ আৰু চৰকাৰী তেল বিপণন কোম্পানীয়ে এলপিজিৰ অবিৰত যোগানৰ বিষয়ে সজাগতা সৃষ্টি কৰি আছে; সংবাদ মাধ্যমক মিছা তথ্য আৰু অপ্ৰয়োজনীয় আতংক ৰোধ কৰিবলৈ চৰকাৰী সূত্ৰৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছে।
সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু জাহাজ চলাচল কাৰ্যসূচী
বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে উপসাগৰীয় অঞ্চলত সামুদ্ৰিক পৰিস্থিতি আৰু ভাৰতীয় জাহাজ আৰু নাবিকসকলৰ সুৰক্ষাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ বিষয়ে অৱগত কৰে। মন্ত্ৰালয়ৰ তথ্য অনুসৰিঃ
• এই অঞ্চলত থকা সকলো ভাৰতীয় নাৱিক সুৰক্ষিত আৰু যোৱা ২৪ ঘণ্টাত ভাৰতীয় নাৱিকৰে জড়িত কোনো জাহাজ দুৰ্ঘটনাৰ খবৰ পোৱা হোৱা নাই।
• বৰ্তমানে ভাৰতৰ ২২খন জাহাজ পাৰস্য উপসাগৰৰ পশ্চিম প্ৰান্তত ৬১১জন নাৱিকৰ সৈতে আছে। ভাৰতীয় জাহাজ পৰিবহণ সঞ্চালকালয় (ডিজিএছএছ)য়ে জাহাজৰ মালিক, আৰপিএছএল আৰু বিদেশত থকা ভাৰতীয় দূতাবাসৰ সৈতে সমন্বয় ৰক্ষা কৰি পৰিস্থিতিৰ ওপৰত নিৰন্তৰ নজৰ ৰাখিছে।
• নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ মুকলি কৰাৰ পিছত জাহাজ সঞ্চায়লকালয়লৈ মুঠ ৩,৫৫০টা ফোন কল আৰু প্ৰায় ৬,৭৪৮টা ই-মেইল প্ৰেৰণ কৰা হৈছে, য'ত নাৱিক, তেওঁলোকৰ পৰিয়াল আৰু সামুদ্ৰিক ক্ষেত্ৰৰ অংশীদাৰসকলৰ পৰা সহায় বিচৰা হৈছে। বিগত ২৪ ঘন্টাত ১২৫টাতকৈও অধিক কল আৰু ২০৯টা ই-মেইল প্ৰেৰণ কৰা হৈছে।
• জাহাজ সঞ্চালকালয়ে এতিয়ালৈকে উপসাগৰীয় অঞ্চলৰ পৰা ৫১৩গৰাকী ভাৰতীয় নাৱিকক উদ্ধাৰ কৰিছে। ইয়াৰে ২৫জনক যোৱা ২৪ ঘণ্টাত উদ্ধাৰ কৰা হৈছে।
• গুজৰাট, মহাৰাষ্ট্ৰ, গোৱা, কেৰালা, অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ আৰু পুডুচেৰীকে ধৰি ৰাজ্যিক মেৰিটাইম ব'ৰ্ডসমূহে নিশ্চিত কৰা অনুসৰি ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডটো সুচাৰুৰূপে চলি আছে।
• বন্দৰসমূহে জাহাজৰ চলাচল আৰু কাৰ্গো কাৰ্যকলাপৰ ওপৰত তীক্ষ্ণ নজৰ ৰাখিছে। জৱাহৰলাল নেহৰু বন্দৰ প্ৰাধিকৰণ (জেএনপিএ), ভিঅ' চিদাম্বৰানাৰ বন্দৰ প্ৰাধিকৰণ (ভিঅ'চিপিএ)ৰ দৰে মুখ্য বন্দৰসমূহত অতিৰিক্ত ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত বিশাখাপট্টনম বন্দৰ, মুণ্ড্ৰা আৰু দীনদয়াল বন্দৰ প্ৰাধিকৰণে সুচল পৰিচালনা আৰু যান-জঁট হ্ৰাস কৰিব।
• নিউ মংগালুৰু বন্দৰ প্ৰাধিকৰণ (এনএমপিএ)ত ১৪ মাৰ্চৰ পৰা ৩১ মাৰ্চ ২০২৬লৈ খাৰুৱা তেল আৰু এলপিজি জাহাজৰ কাৰ্গো সম্পৰ্কীয় মাচুল ৰেহাই, ৰপ্তানি কণ্টেইনাৰসমূহৰ বাবে ভূমি ভাড়া আৰু ৰিফাৰ মাচুল ৰেহাই আৰু প্ৰায় ৩,৫০০ বৰ্গমিটাৰ আৱৰি থকা শ্বেড আৰু ৭৬,০০০ বৰ্গমিটাৰ মুকলি গাৰ্ডৰ অতিৰিক্ত ভাণ্ডাৰ ক্ষমতা সৃষ্টিকে ধৰি অংশীদাৰসকলক সহায় কৰিবলৈ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
• পশ্চিম এছিয়াৰ পৰিৱৰ্তিত পৰিস্থিতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে জাহাজ পৰিবহণৰ গতিবিধি, বন্দৰসমূহৰ কাম-কাজ, নাৱিকসকলৰ সুৰক্ষা আৰু সামুদ্ৰিক বাণিজ্যৰ ধাৰাবাহিকতা নিৰীক্ষণ কৰি আছে।
অঞ্চলটোত ভাৰতীয় নাগৰিকৰ সুৰক্ষা
বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে অঞ্চলটোত থকা ভাৰতীয় নাগৰিকসকলৰ সম্পৰ্কে এক তথ্য দাঙি ধৰি কয় যে ভাৰতীয় মিছনসমূহে স্থানীয় ভাৰতীয় সমুদায়ৰ সৈতে নিবিড়ভাৱে যোগাযোগ অব্যাহত ৰাখিছে। মন্ত্ৰালয়ে কয়:
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ওমান, মালয়েছিয়া, ফ্ৰান্স, জৰ্দান আৰু কাটাৰৰ মুৰব্বীসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰি পশ্চিম এছিয়াৰ বৰ্তমানৰ পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত ভাৰতৰ স্থিতিৰ বিষয়ে অৱগত কৰে আৰু উত্তেজনা হ্ৰাস আৰু শান্তি আৰু সুস্থিৰতা পুনৰুদ্ধাৰৰ বাবে আলোচনা আৰু কূটনীতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
· প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শক্তি খণ্ডৰ আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত হোৱা আক্ৰমণক তীব্ৰ ভাষাৰে নিন্দা কৰে আৰু হৰমুজ প্ৰণালীৰ জৰিয়তে নিৰাপদ আৰু মুক্ত জাহাজ পৰিবহণৰ গুৰুত্বৰ কথা দোঁহাৰে।
· ওমানঃ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছুলতান হাইথাম বিন তাৰিকৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰি তেওঁক ঈদৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে আৰু ওমানৰ সাৰ্বভৌমত্বৰ উলংঘনৰ বিৰুদ্ধে ভাৰতে ধিক্কাৰ দিয়ে। তেওঁ ভাৰতীয় নাগৰিককে ধৰি লোকসকলক নিৰাপদে ঘূৰাই অনাৰ ক্ষেত্ৰত ওমানৰ ভূমিকাৰ প্ৰশংসা কৰে।
· মালয়েছিয়া: প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী আনোৱাৰ ইব্ৰাহিমৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰি পশ্চিম এছিয়াৰ পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত মত বিনিময় কৰে।
· ফ্ৰান্সঃ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰপতি ইমানুৱেল মেক্ৰ'ৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰাৰ লগতে দুয়োখন দেশৰ নেতাই অঞ্চলটো আৰু ইয়াৰ চুবুৰীয়া অঞ্চলত শান্তি আৰু সুস্থিৰতা প্ৰসাৰৰ বাবে ঘনিষ্ঠ সমন্বয় বজাই ৰাখিবলৈ সন্মতি প্ৰকাশ কৰে।
· জৰ্দানঃ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহামহিম ৰজা দ্বিতীয় আব্দুল্লাৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰি ঈদৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ ভাৰতীয়সকলৰ সুৰক্ষিত প্ৰত্যাৱৰ্তনৰ ক্ষেত্ৰত জৰ্দানৰ প্ৰচেষ্টাক প্ৰশংসা কৰে। উভয় পক্ষই শক্তি আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত আক্ৰমণক নিন্দা কৰে আৰু সামগ্ৰী আৰু শক্তিৰ অবাধ প্ৰবাহক সমৰ্থন কৰে।
· কাটাৰঃ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁৰ উচ্চপদস্থ বিষয়াৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰে। কাটাৰৰ আমিৰ শ্বেইখ তামিম বিন হামাদ আল থানিক ঈদৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰাৰ লগতে কাটাৰৰ প্ৰতি সহমৰ্মিতা প্ৰকাশ কৰে। উভয় পক্ষই শক্তি আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত আক্ৰমণক নিন্দা কৰে আৰু হৰমুজ প্ৰণালীৰ মাজেৰে সুৰক্ষিত জাহাজ পৰিবহণৰ বাবে সমৰ্থন পুনৰ দোহাৰে।
• বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে পশ্চিম এছিয়া আৰু উপসাগৰীয় অঞ্চলৰ পৰিস্থিতিৰ ওপৰত নজৰ ৰাখিছে আৰু ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সুৰক্ষা, সুৰক্ষা আৰু কল্যাণক সৰ্বাধিক অগ্ৰাধিকাৰ দিছে।
• ইৰানত থকা ভাৰতীয় দূতাবাসে ৯১৩জন ভাৰতীয় নাগৰিকক ইৰানৰ পৰা চুবুৰীয়া দেশলৈ স্থানান্তৰিত কৰাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে। ইয়াৰে ৭৯৩জন আৰ্মেনিয়া আৰু ১২০জন আজেৰবাইজানলৈ গৈছে।
• ইৰানৰ পৰা অহা ২৮৪গৰাকী ভাৰতীয় পৰ্যটক সুৰক্ষিতভাৱে ভাৰতলৈ উভতি আহিছে।
• বিদেশ মন্ত্ৰালয়ৰ নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষত ভাৰতীয় নাগৰিকক সহায়ৰ বাবে ১০টা ফোনকল আৰু ৬টা ই-মেইল লাভ কৰা হৈছে, য'ত অধিকাংশই ব্যৱসায়িক জাহাজত আৱদ্ধ হৈ থকা ভাৰতীয় নাগৰিকৰ সৈতে জড়িত।
• ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ সৈতে সমন্বয় সাধন কৰি এক বিশেষ এমইএ নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ কাৰ্যক্ষম হৈ আছে।
• সমগ্ৰ অঞ্চলটোত ভাৰতীয় মিছন আৰু পোষ্টে নিতৌ স্থানীয় কৰ্তৃপক্ষৰ সৈতে যোগাযোগ অব্যাহত ৰাখিছে আৰু নিয়মীয়াকৈ পৰামৰ্শ প্ৰদান কৰি আছে। নাৱিক, ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, আৱদ্ধ ভাৰতীয় নাগৰিক আৰু হস্ৰকালীন ভ্ৰমণকাৰীসকলৰ বাবে ভিছা, বাণিজ্য দূতাবাস আৰু লজিষ্টিক সমৰ্থনকে ধৰি সাহায্য প্ৰদান অব্যাহত আছে।
• ২৮ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা প্ৰায় ৩,০০,০০০ যাত্ৰী এই অঞ্চলৰ পৰা ভাৰতলৈ উভতি আহিছে আৰু সামগ্ৰিকভাৱে বিমান চলাচলত নিৰন্তৰ উন্নতি হৈছে।
• ইউএইত সীমিত সংখ্যক অসূচীভূক্ত বিমান চলাচল অব্যাহত আছে আৰু আজি প্ৰায় ৯০খন বিমান ভাৰত অভিমুখে যাত্ৰা কৰিব।
• ছৌদি আৰৱ আৰু ওমানৰ পৰা ভাৰতলৈ বিমান সেৱা অব্যাহত আছে।
• কাটাৰৰ আকাশমাৰ্গ আংশিকভাৱে মুকলি হৈ আছে আৰু কাটাৰ এয়াৰৱেজে আজি ভাৰতলৈ ১০খন অ-সূচীভূক্ত বিমান চলাচল কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
• কুৱেটৰ আকাশমাৰ্গ বন্ধ কৰি ৰখা হৈছে আৰু জাজিৰা এয়াৰৱেজে ছৌদি আৰৱৰ আল কাইছুমাহ বিমানবন্দৰৰ পৰা বিশেষ বিমান সেৱা আৰম্ভ কৰিছে।
• বাহৰেইনৰ আকাশমাৰ্গ বন্ধ কৰি ৰখা হৈছে আৰু ছৌদি আৰৱৰ দামামৰ পৰা ভাৰতৰ বাবে বিশেষ বিমান চলাচল কৰি আছে।
• কুৱেট, বাহৰেইন আৰু ইৰাকৰ পৰা ভাৰতীয় নাগৰিকক ছৌদি আৰৱৰ মাজেৰে যাতায়াতৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে।
• আৰ্মেনিয়া আৰু আজাৰবাইজানৰ মাজেৰে ইৰানত থকা ভাৰতীয় নাগৰিকসকলৰ ভাৰতলৈ যাতায়াতৰ বাবে সহায় অব্যাহত ৰখা হৈছে।
• ইজৰাইলত থকা ভাৰতীয় নাগৰিকে জৰ্দান হৈ ভাৰতলৈ যাত্ৰা কৰাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে।
• ১৮ মাৰ্চত ৰিয়াধত হোৱা আক্ৰমণত এজন ভাৰতীয় নাগৰিকৰ মৃত্যু হয়। চৰকাৰে আত্মীয়ৰ প্ৰতি সমবেদনা জ্ঞাপন কৰিছে আৰু মৃতদেহ শীঘ্ৰে ঘূৰাই অনাৰ বাবে স্থানীয় কৰ্তৃপক্ষৰ সৈতে মিছনে যোগাযোগ অব্যাহত ৰাখিছে।
• শেহতীয়া ঘটনাত মুঠ ছজন ভাৰতীয় নাগৰিকৰ মৃত্যু হৈছে আৰু এজন সন্ধানহীন হৈ আছে। ইতিমধ্যে দুজন ভাৰতীয় নাগৰিকৰ নশ্বৰ দেহ ভাৰতলৈ ঘূৰাই অনা হৈছে।
• ছৌদি আৰৱ, ওমান, ইৰাক আৰু ইউএইত থকা ভাৰতীয় মিছনে সন্ধানহীন লোকজনৰ সৈতে যোগাযোগ অব্যাহত ৰাখিছে আৰু বাকী থকা মৃতদেহসমূহ স্বদেশলৈ ঘূৰাই পঠিওৱাৰ বাবেও কৰ্তৃপক্ষৰ সৈতে যোগাযোগ কৰি আছে।
• উদ্ধাৰ হোৱা এমটি ছাফীছিয়া বিষ্ণুৰ ১৫জন ভাৰতীয় কৰ্মচাৰীয়ে ইৰাক এৰিছে আৰু তেওঁলোকে ছৌদি আৰৱৰ মাজেৰে ভাৰতলৈ উভতিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
• এম কে ডি ভায়োমৰ ১৬জন আৰু এম টি স্কাইলাইটৰ ৮জন ভাৰতীয় নাৱিকসহ ২৪জন ভাৰতীয় নাৱিকক ইতিমধ্যে ওমানৰ পৰা ভাৰতলৈ ঘূৰাই অনা হৈছে।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Inter-Ministerial Briefing on Recent Developments in West Asia
Over 13,700 new PNG connections issued in recent days; More than 7,300 consumers shifted from LPG to PNG
Panic bookings decline from 89 lakh on 13th March to around 55 lakhs yesterday
Ministry of Coal supports increased supplies of alternate fuels to States
Enforcement actions continue across States to curb hoarding and black marketing
Over 4,500 raids conducted and around 4,000 cylinders seized in the past 24 hours
Citizens encouraged to use alternate fuels such as PNG and electric or induction cooktops to conserve energy
India’s maritime sector continues to operate smoothly with no congestion reported across ports
Prime Minister speaks with leaders of Oman, Malaysia, France, Jordan and Qatar, conveying India’s position on the ongoing situation in West Asia
PM emphasizes dialogue and diplomacy for de-escalation and restoration of peace and stability
20 MAR 2026 4:50PM by PIB Delhi
Today’s inter-ministerial briefing on developments in West Asia was held today at the National Media Centre. Such briefings are being conducted regularly to keep the media updated on the evolving situation, with senior officials from the Ministries of Petroleum and Natural Gas, Ports, Shipping and Waterways, and External Affairs, sharing updates on fuel supply, maritime operations, and assistance to Indian nationals in the region. During today’s briefing, the latest situation and ongoing measures across these areas were shared with the media.
Energy Supply and Fuel Availability
Fuel supply and steps to ensure continued availability of petroleum products and LPG, in view of the Strait of Hormuz closure, were shared during the briefing by the Ministry of Petroleum and Natural Gas. The Ministry stated:
Crude and Refineries
· All refineries are operating at high capacity with adequate crude inventories, and sufficient stocks of petrol and diesel are being maintained.
· Domestic LPG production from refineries has been increased by about 40 percent compared to pre-crisis production levels.
Retail Outlets
· No cases of fuel dry-outs have been reported at retail outlets by Oil Marketing Companies, and supplies of petrol and diesel continue to be maintained regularly.
· Citizens are advised not to resort to panic buying as adequate stocks are available.
Natural Gas
· Priority sectors continue to receive protected supplies, including 100 percent supply to domestic PNG and CNG transport, while supplies to industrial and commercial consumers are being regulated at around 80 percent.
· City Gas Distribution (CGD) entities have been advised to prioritize PNG connections for commercial establishments such as hotels, restaurants and canteens.
· The Secretary, Ministries of Petroleum and Natural Gas (MoP&NG) chaired a review meeting with CGD entities to expedite PNG expansion and emphasized transition from LPG to PNG.
· CGD companies including IGL, MGL, GAIL Gas and BPCL are offering incentives.
· CGD entities have been directed by PNGRB to shorten the timeline between the submission of applications and the commencement of gas supply to consumer households and pursue mass awareness initiatives.
· The Government of India vide letter date 16.03.2026 has requested States and UTs have been requested to expedite approvals for CGD expansion.
· The Government of India vide letter dated 18.03.2026 has offered all States/UTs additional 10% allocation of commercial LPG to States provided they can help in long term transition from LPG to PNG.
· It is now on the States/UTs to take this reform forward and ensure expansion of CGD network and expedite issuance of connections to domestic and commercial/industrial PNG consumers in their areas.
· Ministry has received application from Govt. of Rajasthan vide letter 19.03.2026 has stated that the state Govt has taken significant steps w.r.t reforms for promoting CGD and transition to PNG and the proposal is under examination.
• Over 13,700 new PNG connections have been issued in recent days and more than 7,300 consumers have shifted from LPG to PNG, helping reduce pressure on LPG demand.
LPG
· Supply of LPG is still a concern in view of prevailing geopolitical situation and is being monitored.
· No dry-outs have been reported at distributorships.
· Panic bookings have declined significantly from 89 lakh on 13 March to around 55 lakh yesterday, while domestic LPG deliveries continue as normal.
· 18 States and UTs have issued orders for allocation of non-domestic LPG, with supply being made available across all States and UTs.
· Educational institutions and hospitals are being prioritized, receiving around 50% of commercial LPG allocation.
· Around 11,360 MT of commercial LPG has been uplifted in the past week.
Kerosene
· An additional allocation of 48,000 KL of kerosene has been provided to States and UTs, which have been requested to identify distribution points.
• 15 States and UTs have issued SKO allocation orders, while Himachal Pradesh and Ladakh have indicated no requirement and as on date, 17 States/UTs are yet to issue SKO allocation orders.
Meetings conducted by State Governments
· State Governments and UTs are monitoring supply under the Essential Commodities Act and LPG Control Order and have been advised to maintain vigilance, conduct inspections and ensure smooth LPG movement.
· Govt. of States/UTs have to play a primary role in monitoring and regulating supply situation of essential commodities including Petrol, Diesel and LPG.
· Govt. of India vide Letter dated 13.03.2026 has requested the Chief Secretaries of all States/UTs to direct DMs/Collectors and other enforcement agencies to conduct coordinated inspections and surprise checks at Petrol Pumps, LPG distributorships, storage points etc. to curb any malpractices.
· Govt. of India vide letter dated 18.03.2026 has requested all States/UTs -
Ø To maintain strict vigilance so as to curb hoarding, black marketing, diversion of domestic LPG and other malpractices.
Ø To take stringent action against violators under the provisions of Essential Commodities Act, 1955, Petroleum Act, 1934, Petroleum Rules 2002, Motor Spirit and HSD order 2005 and other applicable laws.
Ø To take adequate administrative and logistical measures incl. smooth and uninterrupted movement of LPG tankers and cylinders etc.
Ø To evolve appropriate distribution methodologies for commercial LPG, keeping in view local priorities and requirements.
Ø To issue public advisories to prevent panic buying, encourage judicious use of LPG and dissemination of accurate information.
· All District Collectors and FC&S officials are requested to conduct regular enforcement actions on daily basis.
· Further, all States/UTs are requested to conduct daily press briefings to help disseminate the correct information.
· All States/UTs are requested to establish helpline numbers and ensure their wide publicity at regular intervals.
· 32 States/UTs have setup control rooms. Many of the States/UTs are doing daily press briefs also.
· 31 States/UTs have setup District Level Monitoring Committee.
· All those States/UTs who have not setup Control rooms and District Monitoring committees are requested to do so on urgent basis.
Enforcement action
· Enforcement actions continue across States to curb hoarding and black marketing, with over 4,500 raids conducted and around 4,000 cylinders seized in the past 24 hours.
· Significant actions have been reported in States including Uttar Pradesh, Tamil Nadu, Keralam, Jammu & Kashmir, Punjab, Madhya Pradesh, Himachal Pradesh, Rajasthan and Delhi.
· PSU Oil Marketing Companies have conducted over 1,800 surprise inspections at retail outlets and LPG distributorships to ensure smooth supply and prevent irregularities.
Other Government Measures
· The Government continues to prioritize uninterrupted LPG supply and PNG expansion, particularly for households and priority sectors such as hospitals and educational institutions.
· Measures include enhanced refinery production, revised booking intervals of 25 days in urban areas and up to 45 days in rural areas, and prioritized allocation.
· Alternate fuels such as kerosene and coal have been made available, with support from the Ministry of Coal for increased supply to States.
· States have been advised to facilitate PNG connections, supported by incentives linked to additional LPG allocation.
Public Advisory
· Citizens are advised to rely on official sources and avoid rumours.
· Consumers are requested to avoid panic bookings, use digital booking platforms and avoid visiting LPG distributors, as home delivery continues.
· Citizens are encouraged to use alternate fuels such as PNG and electric or induction cooktops and to conserve energy.
Maritime Safety and Shipping Operations
Information on the prevailing maritime situation in the Persian Gulf and the steps being taken to ensure the safety of Indian vessels and crew was shared during the briefing by the Ministry of Ports, Shipping and Waterways. The Ministry noted that:
· All Indian seafarers in the region are safe and no shipping incident involving Indian-flagged vessels has been reported in the past 24 hours.
· At present, 22 Indian-flagged vessels with 611 Indian seafarers remain in the western Persian Gulf region, with DG Shipping continuing close monitoring in coordination with ship owners, RPSL agencies and Indian Missions.
· The DG Shipping Control Room continues to operate 24×7 and has handled 3,550 calls and 6,748 emails since activation, including 125 calls and 209 emails in the past 24 hours.
· DG Shipping has facilitated the safe repatriation of more than 513 Indian seafarers so far, including 25 in the past 24 hours, from airports and regional locations.
· India’s maritime sector continues to operate smoothly with no congestion reported across ports, as confirmed by State Maritime Boards including Gujarat, Maharashtra, Goa, Kerala, Andhra Pradesh and Puducherry.
· Ports are closely monitoring vessel movements and cargo operations, with additional capacity created at key ports such as Jawaharlal Nehru Port Authority (JNPA), V.O. Chidambaranar Port Authority (VOCPA), Visakhapatnam Port, Mundra and Deendayal Port Authority to ensure smooth handling and ease congestion.
· At New Mangalore Port Authority (NMPA), measures have been undertaken to support stakeholders, including waiver of cargo-related charges for crude and LPG vessels from 14 March to 31 March 2026, waiver of ground rent and reefer charges for stranded export containers, and creation of additional storage capacity of about 3,500 sq. m. covered shed and 76,000 sq. m. open yard.
· The Ministry of Ports, Shipping and Waterways continues to monitor shipping movements, port operations, safety of seafarers and continuity of maritime trade in view of the evolving situation in West Asia.
Safety of Indian Nationals in the Region
The Ministry of External Affairs shared updates on recent developments in the region, including ongoing assistance and outreach through Indian Missions. The Ministry informed that:
· The Prime Minister spoke with leaders of Oman, Malaysia, France, Jordan and Qatar, conveying India’s position on the ongoing situation in West Asia and emphasizing dialogue and diplomacy for de-escalation and restoration of peace and stability.
· The Prime Minister strongly condemned attacks on energy infrastructure and reiterated the importance of ensuring safe and free navigation through the Strait of Hormuz.
· Oman: The Prime Minister spoke with Sultan Haitham bin Tariq, conveyed Eid greetings and reiterated India’s condemnation of violations of Oman’s sovereignty. He appreciated Oman’s role in facilitating safe return of people, including Indian nationals.
· Malaysia: The Prime Minister spoke with Prime Minister Anwar Ibrahim and exchanged views on the evolving situation in West Asia, conveying greetings on the occasion of Hari Raya Aidilfitri.
· France: The Prime Minister spoke with President Emmanuel Macron, and both leaders agreed to continue close coordination to promote peace and stability in the region and beyond.
· Jordan: The Prime Minister spoke with His Majesty King Abdullah II, conveyed Eid greetings and appreciated Jordan’s efforts in facilitating the safe return of Indians. Both sides condemned attacks on energy infrastructure and supported unhindered transit of goods and energy.
· Qatar: The Prime Minister spoke with H.H. Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, Amir of Qatar, conveyed Eid greetings and expressed solidarity with Qatar. Both sides condemned attacks on energy infrastructure and reaffirmed support for safe navigation through the Strait of Hormuz.
· The Ministry of External Affairs continues to closely monitor developments in West Asia and the Gulf region, with the safety, security and welfare of the Indian community remaining the highest priority.
· The Indian Embassy in Iran has facilitated the movement of 913 Indian nationals from Iran to neighbouring countries, including 793 to Armenia and 120 to Azerbaijan.
· All 284 Indian pilgrims from Iran have returned to India safely.
· The MEA control room continues to assist Indian nationals, receiving 10 calls and 6 emails yesterday, mostly related to Indian nationals stranded on merchant vessels.
· A dedicated MEA control room remains operational, with coordination ongoing with State Governments and Union Territories.
· Indian Missions and Posts across the region are functioning round the clock, maintaining contact with local authorities and issuing regular advisories. Assistance continues for seafarers, students, stranded Indian nationals and short-term visitors, including visa, consular and logistical support.
· Since 28 February, around 3,00,000 passengers have returned from the region to India, with overall flight operations showing steady improvement.
· In the UAE, limited non-scheduled flights continue, with around 90 flights expected today to India.
· Flights continue to operate from Saudi Arabia and Oman to India.
· Qatar airspace remains partially open, with Qatar Airways expected to operate 10 non-scheduled flights to India today.
· Kuwait airspace remains closed, with Jazeera Airways commencing special flights from Al Qaisumah Airport in Saudi Arabia, including the first flight to Kochi today.
· Bahrain airspace remains closed, with Gulf Air operating special flights from Dammam in Saudi Arabia to India.
· Transit of Indian nationals continues to be facilitated via Saudi Arabia for those in Kuwait, Bahrain and Iraq.
· Indian nationals in Iran continue to be assisted for travel to India via Armenia and Azerbaijan.
· Indian nationals in Israel are being facilitated to travel to India via Jordan.
· An Indian national tragically lost his life in an attack in Riyadh on 18 March. The Government expresses condolences and the Mission is coordinating with local authorities for early repatriation of mortal remains.
· In total, six Indian nationals have lost their lives and one remains missing in recent incidents. Mortal remains of two Indian nationals have already been repatriated to India.
· Indian Missions in Saudi Arabia, Oman, Iraq and the UAE remain in contact with authorities for the missing individual and for repatriation of remaining mortal remains.
· 15 Indian crew members of MT Safesea Vishnu who were rescued have departed Iraq and are expected to return to India via Saudi Arabia.
· 24 rescued Indian seafarers, including 16 from MV MKD Vyom and 8 from MT Skylight, have already returned to India from Oman.