ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବିକାଶ ଉପରେ ଆନ୍ତଃ-ମନ୍ତ୍ରାଳୟ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ
୧୩,୭୦୦ରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗ, ୭,୩୦୦ରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାହକ ଏଲପିଜିରୁ ପିଏନଜିକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ
୧୩ ମାର୍ଚ୍ଚରେ ୮୯ ଲକ୍ଷ ପ୍ୟାନିକ୍ ବୁକିଂ ହ୍ରାସ ପାଇ ୫୫ ଲକ୍ଷରେ ପହଁଚିଛି
ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଣ ବୃଦ୍ଧିକୁ କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସମର୍ଥନ
20 MAR 2026 4:50PM by PIB Bhubaneswar
୨୦/୦୩/୨୦୨୬ : ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ବିକାଶ ଉପରେ ଆଜିର ଆନ୍ତଃ ମନ୍ତ୍ରାଳୟସ୍ତରୀୟ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ ଜାତୀୟ ଗଣମାଧ୍ୟମ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ, ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ତଥା ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଏହି ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ଅପଡେଟ୍ ରଖିବା ପାଇଁ ନିୟମିତ ଭାବରେ ଏହିପରି ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ କରାଯାଉଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଣ, ସାମୁଦ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା ବିଷୟରେ ଅପଡେଟ୍ ସେୟାର କରାଯାଉଛି। ଆଜିର ବ୍ରିଫିଂ ସମୟରେ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ସର୍ବଶେଷ ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ଚାଲୁ ରହିଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ଅବଗତ କରାଯାଇଥିଲା।
ଶକ୍ତି ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଇନ୍ଧନ ଉପଲବ୍ଧତା
ହର୍ମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀ ବନ୍ଦ ହେବା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଉତ୍ପାଦ ତଥା ଏଲପିଜିର ନିରନ୍ତର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ ସମୟରେ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ଏହିସବୁ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସୂଚନା ଅନୁସାରେ :
ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଏବଂ ରିଫାଇନାରୀ
ସମସ୍ତ ରିଫାଇନାରୀ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ସଂଗ୍ରହ ସହିତ ଉଚ୍ଚ କ୍ଷମତାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଷ୍ଟକ୍ ବଜାୟ ରଖାଯାଇଛି।
ରିଫାଇନାରୀରୁ ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଉତ୍ପାଦନ ପୂର୍ବ ସଙ୍କଟ ଉତ୍ପାଦନ ସ୍ତର ତୁଳନାରେ ପ୍ରାୟ ୪୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଖୁଚୁରା ଦୋକାନ
ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଖୁଚୁରା ଦୋକାନରେ ଇନ୍ଧନ ସରିଯିବାର କୌଣସି ମାମଲା ରିପୋର୍ଟ କରାଯାଇନାହିଁ, ଏହା ସହ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ଯୋଗାଣ ନିୟମିତ ଭାବରେ ଜାରି ରହିଛି।
ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣରେ ଷ୍ଟକ୍ ଉପଲବ୍ଧ ଥିବାରୁ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଆତଙ୍କିତ ହୋଇ କିଣିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଉଛି।
ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ
ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଘରୋଇ ପିଏନଜି ଏବଂ ସିଏନଜି ପରିବହନ ପାଇଁ ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ଯୋଗାଣ ସମେତ ସୁରକ୍ଷିତ ଯୋଗାଣ ପାଇବା ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଣ ପ୍ରାୟ ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଉଛି।
ହୋଟେଲ, ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟ ଏବଂ କ୍ୟାଣ୍ଟିନ୍ ଭଳି ବାଣିଜ୍ୟିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାକୁ ସହର ଗ୍ୟାସ ବଣ୍ଟନ (ସିଜିଡି) ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମଓପିଆଣ୍ଡଏନଜି) ସଚିବ ପିଏନଜି ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ସିଜିଡି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଏକ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏଲପିଜିରୁ ପିଏନଜିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଆଇଜିଏଲ୍, ଏମଜିଏଲ୍‌, ଗେଲ୍ ଗ୍ୟାସ ଏବଂ ବିପିସିଏଲ୍‌ ସମେତ ସିଜିଡି କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି।
ସିଜିଡି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ପିଏନଜିଆରବି ଦ୍ୱାରା ଆବେଦନ ଦାଖଲ ଏବଂ ଗ୍ରାହକ ପରିବାରକୁ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଣ ଆରମ୍ଭ ମଧ୍ୟରେ ସମୟସୀମା କମ କରିବାକୁ ଏବଂ ଜନସଚେତନତା ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ଭାରତ ସରକାର ପତ୍ର ତାରିଖ ୧୬.୦୩.୨୦୨୬ ମାଧ୍ୟମରେ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ସିଜିଡି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଅନୁମୋଦନ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି।
ଭାରତ ସରକାର ୧୮.୦୩.୨୦୨୬ ତାରିଖର ପତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜିର ଅତିରିକ୍ତ ୧୦% ଆବଣ୍ଟନ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି, ଯଦି ସେମାନେ ଏଲପିଜିରୁ ପିଏନଜିକୁ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବେ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ଏହି ସଂସ୍କାରକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ଏବଂ ସିଜିଡି ନେଟୱାର୍କର ବିସ୍ତାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଅଞ୍ଚଳରେ ଘରୋଇ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ/ଶିଳ୍ପ ପିଏନଜି ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ।
ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ରାଜସ୍ଥାନ ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ୧୯.୦୩.୨୦୨୬ ପତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ଆବେଦନ ପାଇଛି ଯେ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ସିଜିଡିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ପିଏନଜିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତାବଟି ପରୀକ୍ଷାଧୀନ ଅଛି।
ଗତ କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ୧୩,୭୦୦ ରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗ ଜାରି କରାଯାଇଛି ଏବଂ ୭,୩୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାହକ ଏଲପିଜିରୁ ପିଏନଜିକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହୋଇଛନ୍ତି, ଯାହା ଏଲପିଜି ଚାହିଦା ଉପରେ ଚାପ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି।
ଏଲପିଜି
ପ୍ରଚଳିତ ଭୂ-ରାଜନୈତିକ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ଏବେ ବି ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ ଏବଂ ଏହା ଉପରେ ନଜର ରଖାଯାଇଛି।
ବିତରକମାନଙ୍କରେ କୌଣସି ଡ୍ରାଇ-ଆଉଟ୍ ରିପୋର୍ଟ କରାଯାଇନାହିଁ।
୧୩ ମାର୍ଚ୍ଚରେ ୮୯ ଲକ୍ଷରୁ ଗତକାଲି ଆତଙ୍କ ବୁକିଂ ପ୍ରାୟ ୫୫ ଲକ୍ଷକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ଯେତେବେଳେ ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ଜାରି ରହିଛି।
୧୮ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଅଣ-ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଆବଣ୍ଟନ ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିଛନ୍ତି, ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶରେ ଯୋଗାଣ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଉଛି।
ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ହସ୍ପିଟାଲଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଉଛି, ଯେଉଁମାନେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଆବଣ୍ଟନର ପ୍ରାୟ ୫୦% ପାଉଛନ୍ତି।
ଗତ ସପ୍ତାହରେ ପ୍ରାୟ ୧୧,୩୬୦ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
କିରୋସିନ୍
ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ୪୮,୦୦୦ କେଏଲ କିରୋସିନର ଅତିରିକ୍ତ ଆବଣ୍ଟନ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି, ଯାହାକୁ ବଣ୍ଟନ ପଏଣ୍ଟ ଚିହ୍ନଟ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
୧୫ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଏସକେଓ ଆବଣ୍ଟନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଲଦାଖ କୌଣସି ଆବଶ୍ୟକତା ଦର୍ଶାଇ ନାହାଁନ୍ତି ଏବଂ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ୧୭ଟି ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଏସକେଓ ଆବଣ୍ଟନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିନାହାଁନ୍ତି।
ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ବୈଠକ
ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନ ଏବଂ ଏଲପିଜି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଅନୁଯାୟୀ ଯୋଗାଣ ଉପରେ ନଜର ରଖୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସତର୍କତା ବଜାୟ ରଖିବା, ଯାଞ୍ଚ କରିବା ଏବଂ ସୁଗମ ଏଲପିଜି ପରିବହନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲ ଏବଂ ଏଲପିଜି ସମେତ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀର ଯୋଗାଣ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ପ୍ରାଥମିକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡିବ।
ଭାରତ ସରକାର ୧୩.୦୩.୨୦୨୬ ତାରିଖର ପତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟ ସଚିବମାନଙ୍କୁ ପେଟ୍ରୋଲ ପମ୍ପ, ଏଲପିଜି ବିତରକ, ସଂରକ୍ଷଣ ପଏଣ୍ଟ ଇତ୍ୟାଦିରେ ସମନ୍ୱିତ ଯାଞ୍ଚ ଏବଂ ଅଚାନକ ଯାଞ୍ଚ କରିବାକୁ ଡିଏମ୍ / ସଂଗ୍ରହକାରୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଯେକୌଣସି ଭୁଲ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ପେଟ୍ରୋଲ ପମ୍ପ, ଏଲପିଜି ବିତରକ, ସଂରକ୍ଷଣ ପଏଣ୍ଟ ଇତ୍ୟାଦିରେ ସମନ୍ୱିତ ଯାଞ୍ଚ ଏବଂ ଅଚାନକ ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଇପାରିବ।
ସରକାର ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ୧୮.୦୩.୨୦୨୬ ତାରିଖର ଚିଠି ମାଧ୍ୟମରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି –
ଘରୋଇ ଏଲପିଜିର ଗଚ୍ଛିତକରଣ, କଳାବଜାରୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅପବ୍ୟବହାରକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ କଡ଼ା ସତର୍କତା ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ଏହିସବୁ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି।
Ø ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନ, ୧୯୫୫, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଆଇନ, ୧୯୩୪, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ନିୟମ ୨୦୦୨, ମୋଟର ସ୍ପିରିଟ୍ ଏବଂ ଏଚ୍ଏସଡି ଅର୍ଡର ୨୦୦୫ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ଆଇନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ ଉଲ୍ଲଂଘନକାରୀଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବା।
Ø ଏଲପିଜି ଟ୍ୟାଙ୍କର୍ ଏବଂ ସିଲିଣ୍ଡର ଇତ୍ୟାଦିର ସୁଗମ ଏବଂ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ପରିବହନ ସମେତ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପ୍ରଶାସନିକ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବା।
Ø ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରାଥମିକତା ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ବଣ୍ଟନ ପଦ୍ଧତି ବିକଶିତ କରିବା।
Ø ଭୟଭୀତ ହୋଇ କ୍ରୟକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ସାଧାରଣ ପରାମର୍ଶ ଜାରି କରିବା, ଏଲପିଜିର ଉପଯୁକ୍ତ ବ୍ୟବହାରକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ସଠିକ୍ ସୂଚନା ପ୍ରସାରଣ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବ ଦିଆଯାଉଛି।
ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲା କଲେକ୍ଟର ଏବଂ ଏଫସି ଆଣ୍ଡ ଏସ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିଦିନ ନିୟମିତ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସଠିକ୍ ସୂଚନା ପ୍ରସାରଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଦିନ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶକୁ ହେଲ୍ପଲାଇନ୍ ନମ୍ବର ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଏବଂ ନିୟମିତ ବ୍ୟବଧାନରେ ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଚାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
୩୨ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶରେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ଅନେକ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ପ୍ରତିଦିନ ପ୍ରେସ୍ ବ୍ରିଫ୍ ମଧ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
୩୧ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶରେ ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରୀୟ ତଦାରଖ କମିଟି ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି।
ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ତଦାରଖ କମିଟି ସ୍ଥାପନ କରିନାହାଁନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଜରୁରୀ ଭିତ୍ତିରେ ଏହା କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
କାର୍ଯ୍ୟନୁଷ୍ଠାନ
ମହଜୁଦ ଏବଂ କଳାବଜାରୀ ରୋକିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟବ୍ୟାପୀ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଜାରି ରହିଛି, ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ୪,୫୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଚଢାଉ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୪,୦୦୦ ସିଲିଣ୍ଡର ଜବତ କରାଯାଇଛି।
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ତାମିଲନାଡୁ, କେରଳମ, ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀର, ପଞ୍ଜାବ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ରାଜସ୍ଥାନ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ସମେତ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ରିପୋର୍ଟ କରାଯାଇଛି।
ସୁଗମ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଅନିୟମିତତା ରୋକିବା ପାଇଁ ପିଏସୟୁ ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଖୁଚୁରା ଦୋକାନ ଏବଂ ଏଲପିଜି ବିତରକମାନଙ୍କରେ ୧,୮୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଅଚାନକ ଯାଞ୍ଚ କରିଛନ୍ତି।
ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସରକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ
ସରକାର ନିରନ୍ତର ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ଏବଂ ପିଏନଜି ବିସ୍ତାରକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଚାଲିଛନ୍ତି, ବିଶେଷକରି ପରିବାର ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ର ଯେପରିକି ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ।
ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ରିଫାଇନାରୀ ଉତ୍ପାଦନ, ସହରାଞ୍ଚଳରେ ୨୫ ଦିନ ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ୪୫ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଂଶୋଧିତ ବୁକିଂ ବ୍ୟବଧାନ ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତା ବଣ୍ଟନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଗାଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସମର୍ଥନ ସହିତ କିରୋସିନ ଏବଂ କୋଇଲା ଭଳି ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଛି।
ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଅତିରିକ୍ତ ଏଲପିଜି ଆବଣ୍ଟନ ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗକୁ ସହଜ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ସାର୍ବଜନୀନ ପରାମର୍ଶ
ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସରକାରୀ ଉତ୍ସ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ ଏବଂ ଗୁଜବ ଏଡାଇବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଆତଙ୍କିତ ବୁକିଂ ଏଡାଇବାକୁ, ଡିଜିଟାଲ୍ ବୁକିଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଏବଂ ଘରୋଇ ବିତରଣ ଜାରି ରହିଥିବାରୁ ଏଲପିଜି ବିତରକଙ୍କୁ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାରୁ ବଞ୍ଚିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ପିଏନଜି ଏବଂ ବୈଦ୍ୟୁତିକ କିମ୍ବା ଇଣ୍ଡକ୍ସନ୍ କୁକଟପ୍ ଭଳି ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଏବଂ ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି।
ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ
ପର୍ସିଆନ୍ ଉପସାଗରରେ ପ୍ରଚଳିତ ସାମୁଦ୍ରିକ ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ ଏବଂ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛି ଯେ:
ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ନାବିକ ସୁରକ୍ଷିତ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ପତାକା ଜାହାଜ ସହିତ କୌଣସି ଜାହାଜ ଦୁର୍ଘଟଣାର ରିପୋର୍ଟ କରାଯାଇ ନାହିଁ।
ବର୍ତ୍ତମାନ, ୬୧୧ ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କ ସହିତ ୨୨ ଭାରତୀୟ ପତାକା ଜାହାଜ ପଶ୍ଚିମ ପାରସିଆନ୍ ଉପସାଗର ଅଞ୍ଚଳରେ ରହିଛି, ଡିଜି ସିପିଂ ଜାହାଜ ମାଲିକ, ଆରପିଏସଏଲ୍‌ ଏଜେନ୍ସି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ମିଶନ ସହିତ ସମନ୍ୱୟରେ ଘନିଷ୍ଠ ନଜର ରଖିଛି।
ଡିଜି ସିପିଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ୨୪×୭ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିଛି ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ହେବା ପରଠାରୁ ୩୫୫୦ କଲ୍ ଏବଂ ୬୭୪୮ ଇମେଲ୍ ପରିଚାଳନା କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟାରେ ୧୨୫ କଲ୍ ଏବଂ ୨୦୯ ଇମେଲ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଡିଜି ସିପିଂ ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ସ୍ଥାନରୁ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୫୧୩ ରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ସ୍ୱଦେଶ ଫେରାଇ ଆଣିବାକୁ ସହଜ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟାରେ ୨୫ ଟି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ର ସୁରୁଖୁରୁରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ଏବଂ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକରେ କୌଣସି ଭିଡ଼ ଦେଖାଯାଇ ନାହିଁ, ଯାହା ଗୁଜରାଟ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଗୋଆ, କେରଳ, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ପୁଡୁଚେରୀ ସମେତ ରାଜ୍ୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ବୋର୍ଡ ଦ୍ୱାରା ନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି।
ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ମାଲ ପରିବହନ ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିଛନ୍ତି, ଜବାହରଲାଲ ନେହେରୁ ବନ୍ଦର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ (ଜେଏନପିଏ), ଭି.ଓ. ଚିଦାମ୍ବରନର ବନ୍ଦର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ (ଭିଓସିପିଏ), ବିଶାଖାପାଟଣା ବନ୍ଦର, ମୁନ୍ଦ୍ରା ଏବଂ ଦୀନଦୟାଲ ବନ୍ଦର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକରେ ସୁଗମ ପରିଚାଳନା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଭିଡ଼କୁ କମ କରିବା ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ କ୍ଷମତା ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି।
ନ୍ୟୁ ମାଙ୍ଗାଲୋର ବନ୍ଦର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ (ଏନଏମପିଏ) ରେ, ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୧୪ ମାର୍ଚ୍ଚରୁ ୩୧ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଶୋଧିତ ଏବଂ ଏଲପିଜି ଜାହାଜ ପାଇଁ ମାଲ ପରିବହନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଶୁଳ୍କ ଛାଡ଼, ଫସି ରହିଥିବା ରପ୍ତାନି କଣ୍ଟେନର ପାଇଁ ଭୂମି ଭଡ଼ା ଏବଂ ରିଫର୍ ଶୁଳ୍କ ଛାଡ଼, ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୩୫୦୦ ବର୍ଗ ମିଟର ଆଚ୍ଛାଦିତ ସେଡ୍ ଏବଂ ୭୬,୦୦୦ ବର୍ଗ ମିଟର ଖୋଲା ୟାର୍ଡର ଅତିରିକ୍ତ ସଂରକ୍ଷଣ କ୍ଷମତା ସୃଷ୍ଟି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ, ବନ୍ଦର ପରିଚାଳନା, ନାବିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟର ନିରନ୍ତରତା ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ଜାରି ରଖିଛି।
ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା
ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବିକାଶ ସମ୍ପର୍କରେ ଅପଡେଟ୍ ଅଂଶୀଦାର କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତୀୟ ମିଶନ ମାଧ୍ୟମରେ ଜାରି ସହାୟତା ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସୂଚନା ଦେଇଛି ଯେ:
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଓମାନ, ମାଲେସିଆ, ଫ୍ରାନ୍ସ, ଜୋର୍ଡାନ ଏବଂ କାତାରର ନେତାମାନଙ୍କ ସହ କଥା ହୋଇଛନ୍ତି, ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ଜାରି ସ୍ଥିତି ଉପରେ ଭାରତର ମତାମତ ଜଣାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଉତ୍ତେଜନା ହ୍ରାସ ଏବଂ ଶାନ୍ତି ଓ ସ୍ଥିରତା ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପାଇଁ ଆଲୋଚନା ଏବଂ କୂଟନୀତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶକ୍ତି ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଆକ୍ରମଣକୁ ଦୃଢ଼ ନିନ୍ଦା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ହରମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀ ଦେଇ ନିରାପଦ ଏବଂ ମୁକ୍ତ ନୌଚାଳନା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିଛନ୍ତି।
ଓମାନ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁଲତାନ ହାଇଥାମ ବିନ୍ ତାରିକଙ୍କ ସହ କଥା ହୋଇଛନ୍ତି, ଇଦ୍ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଓମାନର ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଉଲ୍ଲଂଘନ ପାଇଁ ଭାରତର ନିନ୍ଦାକୁ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିଛନ୍ତି। ସେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ସମେତ ଲୋକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷିତ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନକୁ ସୁଗମ କରିବାରେ ଓମାନର ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି।
ମାଲେସିଆ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୱର ଇବ୍ରାହିମଙ୍କ ସହ କଥା ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ହରି ରାୟା ଐଦିଲଫିତ୍ରୀ ଅବସରରେ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ବିକଶିତ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ମତ ବିନିମୟ କରିଛନ୍ତି।
ଫ୍ରାନ୍ସ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଇମାନୁଏଲ ମାକ୍ରନଙ୍କ ସହ କଥା ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ଉଭୟ ନେତା ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ତଥା ବାହାରେ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଘନିଷ୍ଠ ସମନ୍ୱୟ ଜାରି ରଖିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ଜୋର୍ଡାନ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାମହିମ ରାଜା ଅବଦୁଲ୍ଲା ଦ୍ୱିତୀୟଙ୍କ ସହ କଥା ହୋଇଥିଲେ, ଇଦ୍ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତୀୟଙ୍କ ସୁରକ୍ଷିତ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନକୁ ସହଜ କରିବାରେ ଜୋର୍ଡାନର ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଶକ୍ତି ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଆକ୍ରମଣକୁ ନିନ୍ଦା କରିଥିଲେ ଏବଂ ସାମଗ୍ରୀ ତଥା ଶକ୍ତିର ଅବାଧ ପରିବହନକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ।
କାତାର: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାତାରର ଆମୀର ମହାମହିମ ଶେଖ୍ ତାମିମ୍ ବିନ୍ ହମାଦ୍ ଅଲ୍ ଥାନିଙ୍କ ସହ କଥା ହୋଇଥିଲେ, ଇଦ୍ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ କାତାର ସହିତ ଏକତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଶକ୍ତି ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଆକ୍ରମଣକୁ ନିନ୍ଦା କରିଥିଲେ ଏବଂ ହରମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀ ଦେଇ ସୁରକ୍ଷିତ ନୌଚାଳନା ପାଇଁ ସମର୍ଥନ ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କରିଥିଲେ।
ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ଏବଂ ଉପସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିକାଶ ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖି ଚାଲିଛି, ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସୁରକ୍ଷା, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ରହିଛି।
ଇରାନରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ ଇରାନରୁ ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ୯୧୩ ଜଣ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ପରିବହନକୁ ସହଜ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୭୯୩ ଜଣ ଆର୍ମେନିଆ ଏବଂ ୧୨୦ ଜଣ ଆଜରବୈଜାନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଇରାନରୁ ସମସ୍ତ ୨୮୪ ଜଣ ଭାରତୀୟ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ଭାରତ ଫେରିଛନ୍ତି।
ଏମଇଏ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିଚାଲିଛି, ଗତକାଲି ୧୦ ଟି କଲ୍ ଏବଂ ୬ ଟି ଇମେଲ୍ ପାଇଥିଲା, ଯାହା ମୁଖ୍ୟତଃ ବାଣିଜ୍ୟ ଜାହାଜରେ ଫସି ରହିଥିବା ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ସହିତ ଜଡିତ ଥିଲା।
ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ସହିତ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଏମଇଏ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରହିଛି।
ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ମିଶନ ଏବଂ ପୋଷ୍ଟଗୁଡ଼ିକ ୨୪ ଘଣ୍ଟା କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ ରକ୍ଷା କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ନିୟମିତ ପରାମର୍ଶ ଜାରି କରୁଛନ୍ତି। ନାବିକ, ଛାତ୍ର, ଫସି ରହିଥିବା ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ଏବଂ ସ୍ୱଳ୍ପକାଳୀନ ପରିଦର୍ଶକଙ୍କ ପାଇଁ ସହାୟତା ଜାରି ରହିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଭିସା, କନସୁଲାର ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ସହାୟତା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
୨୮ ଫେବୃଆରୀ ପରଠାରୁ, ପ୍ରାୟ ୩,୦୦,୦୦୦ ଯାତ୍ରୀ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରୁ ଭାରତ ଫେରିଛନ୍ତି, ସାମଗ୍ରିକ ବିମାନ ପରିଚାଳନାରେ ସ୍ଥିର ଉନ୍ନତି ଦେଖାଯାଉଛି।
ୟୁଏଇ ରେ, ସୀମିତ ଅଣ-ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ବିମାନ ଜାରି ରହିଛି, ଆଜି ଭାରତକୁ ପ୍ରାୟ ୯୦ ଟି ବିମାନ ଚଳାଚଳ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ସାଉଦି ଆରବ ଏବଂ ଓମାନରୁ ଭାରତକୁ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଜାରି ରହିଛି।
କତାର ଏୟାରସ୍ପେସ୍ ଆଂଶିକ ଭାବରେ ଖୋଲା ରହିଛି, କତାର ଏୟାରୱେଜ୍ ଆଜି ଭାରତକୁ ୧୦ ଟି ଅଣ-ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ବିମାନ ପରିଚାଳନା କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
କୁୱେତ ଏୟାରସ୍ପେସ୍ ବନ୍ଦ ରହିଛି, ଜାଜିରା ଏୟାରୱେଜ୍ ସାଉଦି ଆରବର ଅଲ୍ କାଇସୁମାହ ବିମାନବନ୍ଦରରୁ ଆଜି କୋଚିକୁ ପ୍ରଥମ ଉଡ଼ାଣ ସହିତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଉଡ଼ାଣ ଆରମ୍ଭ କରିଛି।
ବାହାରିନ୍ ଏୟାରସ୍ପେସ୍ ବନ୍ଦ ରହିଛି, ଗଲ୍ଫ ଏୟାର ସାଉଦି ଆରବର ଦମ୍ମାମରୁ ଭାରତକୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଉଡ଼ାଣ ପରିଚାଳନା କରୁଛି।
କୁୱେତ, ବାହାରିନ୍ ଏବଂ ଇରାକରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ସାଉଦି ଆରବ ଦେଇ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ପରିବହନ ସୁବିଧା ଜାରି ରହିଛି।
ଇରାନରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଆର୍ମେନିଆ ଏବଂ ଆଜରବାଇଜାନ ଦେଇ ଭାରତ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ସହାୟତା ଜାରି ରହିଛି।
ଇସ୍ରାଏଲରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଜୋର୍ଡାନ ଦେଇ ଭାରତ ଯାତ୍ରା କରିବାକୁ ସୁବିଧା ଦିଆଯାଉଛି।
୧୮ ମାର୍ଚ୍ଚରେ ରିୟାଦରେ ହୋଇଥିବା ଆକ୍ରମଣରେ ଜଣେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ଦୁଃଖଦ ଭାବରେ ପ୍ରାଣ ହରାଇଲେ। ସରକାର ଏଥିପାଇଁ ଶୋକ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ମିଶନ୍ ମୃତ ଶରୀରର ଶୀଘ୍ର ସ୍ୱଦେଶ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହ ସମନ୍ୱୟ କରୁଛି।
ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଘଟଣାରେ ମୋଟ ୬ ଜଣ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ପ୍ରାଣ ହରାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଜଣେ ନିଖୋଜ ଅଛନ୍ତି। ଦୁଇ ଜଣ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ମୃତ ଶରୀର ପୂର୍ବରୁ ଭାରତକୁ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଛି।
ସାଉଦି ଆରବ, ଓମାନ, ଇରାକ ଏବଂ ୟୁଏଇରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ମିଶନଗୁଡ଼ିକ ନିଖୋଜ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଏବଂ ଅବଶିଷ୍ଟ ମୃତ ଶରୀର ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଅଛନ୍ତି।
ଉଦ୍ଧାର ହୋଇଥିବା ଏମଟି ସାଫେସି ବିଷ୍ଣୁର ୧୫ ଜଣ ଭାରତୀୟ କ୍ରୁ ସଦସ୍ୟ ଇରାକ ଛାଡି ଯାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସାଉଦି ଆରବ ଦେଇ ଭାରତ ଫେରିବେ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଏମଭି ଏମକେଡି ବ୍ୟୋମର ୧୬ ଜଣ ଏବଂ ଏମଟି ସ୍କାଏଲାଇଟର ୮ ଜଣ ସମେତ ୨୪ ଜଣ ଉଦ୍ଧାର ଭାରତୀୟ ନାବିକ ପୂର୍ବରୁ ଓମାନରୁ ଭାରତ ଫେରି ଆସିଛନ୍ତି।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Inter-Ministerial Briefing on Recent Developments in West Asia
Over 13,700 new PNG connections issued in recent days; More than 7,300 consumers shifted from LPG to PNG
Panic bookings decline from 89 lakh on 13th March to around 55 lakhs yesterday
Ministry of Coal supports increased supplies of alternate fuels to States
Enforcement actions continue across States to curb hoarding and black marketing
Over 4,500 raids conducted and around 4,000 cylinders seized in the past 24 hours
Citizens encouraged to use alternate fuels such as PNG and electric or induction cooktops to conserve energy
India’s maritime sector continues to operate smoothly with no congestion reported across ports
Prime Minister speaks with leaders of Oman, Malaysia, France, Jordan and Qatar, conveying India’s position on the ongoing situation in West Asia
PM emphasizes dialogue and diplomacy for de-escalation and restoration of peace and stability
20 MAR 2026 4:50PM by PIB Delhi
Today’s inter-ministerial briefing on developments in West Asia was held today at the National Media Centre. Such briefings are being conducted regularly to keep the media updated on the evolving situation, with senior officials from the Ministries of Petroleum and Natural Gas, Ports, Shipping and Waterways, and External Affairs, sharing updates on fuel supply, maritime operations, and assistance to Indian nationals in the region. During today’s briefing, the latest situation and ongoing measures across these areas were shared with the media.
Energy Supply and Fuel Availability
Fuel supply and steps to ensure continued availability of petroleum products and LPG, in view of the Strait of Hormuz closure, were shared during the briefing by the Ministry of Petroleum and Natural Gas. The Ministry stated:
Crude and Refineries
· All refineries are operating at high capacity with adequate crude inventories, and sufficient stocks of petrol and diesel are being maintained.
· Domestic LPG production from refineries has been increased by about 40 percent compared to pre-crisis production levels.
Retail Outlets
· No cases of fuel dry-outs have been reported at retail outlets by Oil Marketing Companies, and supplies of petrol and diesel continue to be maintained regularly.
· Citizens are advised not to resort to panic buying as adequate stocks are available.
Natural Gas
· Priority sectors continue to receive protected supplies, including 100 percent supply to domestic PNG and CNG transport, while supplies to industrial and commercial consumers are being regulated at around 80 percent.
· City Gas Distribution (CGD) entities have been advised to prioritize PNG connections for commercial establishments such as hotels, restaurants and canteens.
· The Secretary, Ministries of Petroleum and Natural Gas (MoP&NG) chaired a review meeting with CGD entities to expedite PNG expansion and emphasized transition from LPG to PNG.
· CGD companies including IGL, MGL, GAIL Gas and BPCL are offering incentives.
· CGD entities have been directed by PNGRB to shorten the timeline between the submission of applications and the commencement of gas supply to consumer households and pursue mass awareness initiatives.
· The Government of India vide letter date 16.03.2026 has requested States and UTs have been requested to expedite approvals for CGD expansion.
· The Government of India vide letter dated 18.03.2026 has offered all States/UTs additional 10% allocation of commercial LPG to States provided they can help in long term transition from LPG to PNG.
· It is now on the States/UTs to take this reform forward and ensure expansion of CGD network and expedite issuance of connections to domestic and commercial/industrial PNG consumers in their areas.
· Ministry has received application from Govt. of Rajasthan vide letter 19.03.2026 has stated that the state Govt has taken significant steps w.r.t reforms for promoting CGD and transition to PNG and the proposal is under examination.
• Over 13,700 new PNG connections have been issued in recent days and more than 7,300 consumers have shifted from LPG to PNG, helping reduce pressure on LPG demand.
LPG
· Supply of LPG is still a concern in view of prevailing geopolitical situation and is being monitored.
· No dry-outs have been reported at distributorships.
· Panic bookings have declined significantly from 89 lakh on 13 March to around 55 lakh yesterday, while domestic LPG deliveries continue as normal.
· 18 States and UTs have issued orders for allocation of non-domestic LPG, with supply being made available across all States and UTs.
· Educational institutions and hospitals are being prioritized, receiving around 50% of commercial LPG allocation.
· Around 11,360 MT of commercial LPG has been uplifted in the past week.
Kerosene
· An additional allocation of 48,000 KL of kerosene has been provided to States and UTs, which have been requested to identify distribution points.
• 15 States and UTs have issued SKO allocation orders, while Himachal Pradesh and Ladakh have indicated no requirement and as on date, 17 States/UTs are yet to issue SKO allocation orders.
Meetings conducted by State Governments
· State Governments and UTs are monitoring supply under the Essential Commodities Act and LPG Control Order and have been advised to maintain vigilance, conduct inspections and ensure smooth LPG movement.
· Govt. of States/UTs have to play a primary role in monitoring and regulating supply situation of essential commodities including Petrol, Diesel and LPG.
· Govt. of India vide Letter dated 13.03.2026 has requested the Chief Secretaries of all States/UTs to direct DMs/Collectors and other enforcement agencies to conduct coordinated inspections and surprise checks at Petrol Pumps, LPG distributorships, storage points etc. to curb any malpractices.
· Govt. of India vide letter dated 18.03.2026 has requested all States/UTs -
Ø To maintain strict vigilance so as to curb hoarding, black marketing, diversion of domestic LPG and other malpractices.
Ø To take stringent action against violators under the provisions of Essential Commodities Act, 1955, Petroleum Act, 1934, Petroleum Rules 2002, Motor Spirit and HSD order 2005 and other applicable laws.
Ø To take adequate administrative and logistical measures incl. smooth and uninterrupted movement of LPG tankers and cylinders etc.
Ø To evolve appropriate distribution methodologies for commercial LPG, keeping in view local priorities and requirements.
Ø To issue public advisories to prevent panic buying, encourage judicious use of LPG and dissemination of accurate information.
· All District Collectors and FC&S officials are requested to conduct regular enforcement actions on daily basis.
· Further, all States/UTs are requested to conduct daily press briefings to help disseminate the correct information.
· All States/UTs are requested to establish helpline numbers and ensure their wide publicity at regular intervals.
· 32 States/UTs have setup control rooms. Many of the States/UTs are doing daily press briefs also.
· 31 States/UTs have setup District Level Monitoring Committee.
· All those States/UTs who have not setup Control rooms and District Monitoring committees are requested to do so on urgent basis.
Enforcement action
· Enforcement actions continue across States to curb hoarding and black marketing, with over 4,500 raids conducted and around 4,000 cylinders seized in the past 24 hours.
· Significant actions have been reported in States including Uttar Pradesh, Tamil Nadu, Keralam, Jammu & Kashmir, Punjab, Madhya Pradesh, Himachal Pradesh, Rajasthan and Delhi.
· PSU Oil Marketing Companies have conducted over 1,800 surprise inspections at retail outlets and LPG distributorships to ensure smooth supply and prevent irregularities.
Other Government Measures
· The Government continues to prioritize uninterrupted LPG supply and PNG expansion, particularly for households and priority sectors such as hospitals and educational institutions.
· Measures include enhanced refinery production, revised booking intervals of 25 days in urban areas and up to 45 days in rural areas, and prioritized allocation.
· Alternate fuels such as kerosene and coal have been made available, with support from the Ministry of Coal for increased supply to States.
· States have been advised to facilitate PNG connections, supported by incentives linked to additional LPG allocation.
Public Advisory
· Citizens are advised to rely on official sources and avoid rumours.
· Consumers are requested to avoid panic bookings, use digital booking platforms and avoid visiting LPG distributors, as home delivery continues.
· Citizens are encouraged to use alternate fuels such as PNG and electric or induction cooktops and to conserve energy.
Maritime Safety and Shipping Operations
Information on the prevailing maritime situation in the Persian Gulf and the steps being taken to ensure the safety of Indian vessels and crew was shared during the briefing by the Ministry of Ports, Shipping and Waterways. The Ministry noted that:
· All Indian seafarers in the region are safe and no shipping incident involving Indian-flagged vessels has been reported in the past 24 hours.
· At present, 22 Indian-flagged vessels with 611 Indian seafarers remain in the western Persian Gulf region, with DG Shipping continuing close monitoring in coordination with ship owners, RPSL agencies and Indian Missions.
· The DG Shipping Control Room continues to operate 24×7 and has handled 3,550 calls and 6,748 emails since activation, including 125 calls and 209 emails in the past 24 hours.
· DG Shipping has facilitated the safe repatriation of more than 513 Indian seafarers so far, including 25 in the past 24 hours, from airports and regional locations.
· India’s maritime sector continues to operate smoothly with no congestion reported across ports, as confirmed by State Maritime Boards including Gujarat, Maharashtra, Goa, Kerala, Andhra Pradesh and Puducherry.
· Ports are closely monitoring vessel movements and cargo operations, with additional capacity created at key ports such as Jawaharlal Nehru Port Authority (JNPA), V.O. Chidambaranar Port Authority (VOCPA), Visakhapatnam Port, Mundra and Deendayal Port Authority to ensure smooth handling and ease congestion.
· At New Mangalore Port Authority (NMPA), measures have been undertaken to support stakeholders, including waiver of cargo-related charges for crude and LPG vessels from 14 March to 31 March 2026, waiver of ground rent and reefer charges for stranded export containers, and creation of additional storage capacity of about 3,500 sq. m. covered shed and 76,000 sq. m. open yard.
· The Ministry of Ports, Shipping and Waterways continues to monitor shipping movements, port operations, safety of seafarers and continuity of maritime trade in view of the evolving situation in West Asia.
Safety of Indian Nationals in the Region
The Ministry of External Affairs shared updates on recent developments in the region, including ongoing assistance and outreach through Indian Missions. The Ministry informed that:
· The Prime Minister spoke with leaders of Oman, Malaysia, France, Jordan and Qatar, conveying India’s position on the ongoing situation in West Asia and emphasizing dialogue and diplomacy for de-escalation and restoration of peace and stability.
· The Prime Minister strongly condemned attacks on energy infrastructure and reiterated the importance of ensuring safe and free navigation through the Strait of Hormuz.
· Oman: The Prime Minister spoke with Sultan Haitham bin Tariq, conveyed Eid greetings and reiterated India’s condemnation of violations of Oman’s sovereignty. He appreciated Oman’s role in facilitating safe return of people, including Indian nationals.
· Malaysia: The Prime Minister spoke with Prime Minister Anwar Ibrahim and exchanged views on the evolving situation in West Asia, conveying greetings on the occasion of Hari Raya Aidilfitri.
· France: The Prime Minister spoke with President Emmanuel Macron, and both leaders agreed to continue close coordination to promote peace and stability in the region and beyond.
· Jordan: The Prime Minister spoke with His Majesty King Abdullah II, conveyed Eid greetings and appreciated Jordan’s efforts in facilitating the safe return of Indians. Both sides condemned attacks on energy infrastructure and supported unhindered transit of goods and energy.
· Qatar: The Prime Minister spoke with H.H. Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, Amir of Qatar, conveyed Eid greetings and expressed solidarity with Qatar. Both sides condemned attacks on energy infrastructure and reaffirmed support for safe navigation through the Strait of Hormuz.
· The Ministry of External Affairs continues to closely monitor developments in West Asia and the Gulf region, with the safety, security and welfare of the Indian community remaining the highest priority.
· The Indian Embassy in Iran has facilitated the movement of 913 Indian nationals from Iran to neighbouring countries, including 793 to Armenia and 120 to Azerbaijan.
· All 284 Indian pilgrims from Iran have returned to India safely.
· The MEA control room continues to assist Indian nationals, receiving 10 calls and 6 emails yesterday, mostly related to Indian nationals stranded on merchant vessels.
· A dedicated MEA control room remains operational, with coordination ongoing with State Governments and Union Territories.
· Indian Missions and Posts across the region are functioning round the clock, maintaining contact with local authorities and issuing regular advisories. Assistance continues for seafarers, students, stranded Indian nationals and short-term visitors, including visa, consular and logistical support.
· Since 28 February, around 3,00,000 passengers have returned from the region to India, with overall flight operations showing steady improvement.
· In the UAE, limited non-scheduled flights continue, with around 90 flights expected today to India.
· Flights continue to operate from Saudi Arabia and Oman to India.
· Qatar airspace remains partially open, with Qatar Airways expected to operate 10 non-scheduled flights to India today.
· Kuwait airspace remains closed, with Jazeera Airways commencing special flights from Al Qaisumah Airport in Saudi Arabia, including the first flight to Kochi today.
· Bahrain airspace remains closed, with Gulf Air operating special flights from Dammam in Saudi Arabia to India.
· Transit of Indian nationals continues to be facilitated via Saudi Arabia for those in Kuwait, Bahrain and Iraq.
· Indian nationals in Iran continue to be assisted for travel to India via Armenia and Azerbaijan.
· Indian nationals in Israel are being facilitated to travel to India via Jordan.
· An Indian national tragically lost his life in an attack in Riyadh on 18 March. The Government expresses condolences and the Mission is coordinating with local authorities for early repatriation of mortal remains.
· In total, six Indian nationals have lost their lives and one remains missing in recent incidents. Mortal remains of two Indian nationals have already been repatriated to India.
· Indian Missions in Saudi Arabia, Oman, Iraq and the UAE remain in contact with authorities for the missing individual and for repatriation of remaining mortal remains.
· 15 Indian crew members of MT Safesea Vishnu who were rescued have departed Iraq and are expected to return to India via Saudi Arabia.
· 24 rescued Indian seafarers, including 16 from MV MKD Vyom and 8 from MT Skylight, have already returned to India from Oman.