ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଘଟଣାକ୍ରମ ଉପରେ ଆନ୍ତଃମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ
19 MAR 2026 5:26PM by PIB Bhubaneswar
• ଆତଙ୍କ ବୁକିଂ ପ୍ରାୟ ୫୭ ଲକ୍ଷକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି
• ସିଜିଡି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ବାଣିଜ୍ୟିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି
• ସିଜିଡି ନେଟୱାର୍କ ବିସ୍ତାରକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ସଂସ୍କାର ଅନୁସରଣ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଇଛି
• ଭାରତ ସରକାର ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ମହଜୁଦଖୋରୀ, କଳାବଜାର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅପବ୍ୟବହାରକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ କଡ଼ା ନଜର ରଖିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି
• ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲାପାଳ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଣ ଓ ଖାଉଟି କଲ୍ୟାଣ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିୟମିତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି
• ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରତିଦିନ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଜରିଆରେ ସୂଚନା ଦେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି
• ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଜାରି ରହିଛି; ୬ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଚଢାଉ ଏବଂ ୧୧ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ସିଲିଣ୍ଡର ଜବତ କରାଯାଇଛି
• ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ, ବନ୍ଦର ପରିଚାଳନା, ନାବିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଉପରେ ନିରନ୍ତର ନଜର ରଖିଛି
• ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଉପସାଗର ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକାଶ ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିଛି
• ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସୁରକ୍ଷା, ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ଏକ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା
• ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ବାଧା ମଧ୍ୟରେ ରପ୍ତାନିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ‘ସହାୟତା’କୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି
• ଉପଭୋକ୍ତାମାନଙ୍କୁ ସାଇବର ଠକେଇ ପ୍ରତି ସତର୍କ ରହିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି: କୌଣସି ସନ୍ଦେହଜନକ ଫାଇଲ୍ କିମ୍ବା ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ଡାଉନଲୋଡ୍ କିମ୍ବା ସଂସ୍ଥାପନ କରିବାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବାକୁ କୁହାଯାଇଛି
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ଘଟଣାକ୍ରମ ବିଷୟରେ ସରକାର ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ନିୟମିତ ଭାବରେ ସୂଚନା ଦେଉଛନ୍ତି। ଏହି କ୍ରମରେ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀସ୍ଥିତ ନେସନାଲ ମିଡିଆ ସେଣ୍ଟରଠାରେ ଆଉ ଏକ ଆନ୍ତଃମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଓ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଣ, ସାମୁଦ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଥିବା ସହାୟତା ସମେତ ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ସଦ୍ୟତମ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ।
ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧତା
ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ ସମୟରେ ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଣ ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ହରମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀ ବନ୍ଦ ହେବା ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଉତ୍ପାଦ ଓ ଏଲପିଜିର ନିରନ୍ତର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଉଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ଏକ ସଦ୍ୟତମ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସୂଚନା ଅନୁଯାୟୀ:
ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଏବଂ ବିଶୋଧନାଗାର
ସମସ୍ତ ବିଶୋଧନାଗାର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଭଣ୍ଡାର ସହିତ ଉଚ୍ଚ କ୍ଷମତାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲ ଓ ଡିଜେଲର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଷ୍ଟକ୍ ବଜାୟ ରଖାଯାଇଛି।
ଖୁଚୁରା ବିକ୍ରୟ କେନ୍ଦ୍ର
ଖୁଚୁରା ବିକ୍ରୟ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ କୌଣସି ଇନ୍ଧନ ଅଭାବ ହୋଇନାହିଁ। ପେଟ୍ରୋଲ ଓ ଡିଜେଲର ଯୋଗାଣ ନିୟମିତ ଭାବରେ ଜାରି ରହିଛି।
ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣରେ ଷ୍ଟକ୍ ଉପଲବ୍ଧ ଥିବାରୁ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଭୟଭୀତ ହୋଇ କିଣିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଉଛି।
ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ
ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଣ ଜାରି ରହିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଘରୋଇ ପିଏନଜି ଏବଂ ସିଏନଜି ପରିବହନ ପାଇଁ ୧୦୦% ଯୋଗାଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଅନ୍ୟପଟେ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଣ ପ୍ରାୟ ୮୦% ରେ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ହେଉଛି।
ହୋଟେଲ, ରେସ୍ତୋରାଁ ଏବଂ କ୍ୟାଣ୍ଟିନ୍ ଭଳି ବାଣିଜ୍ୟିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାକୁ ସିଟି ଗ୍ୟାସ ବିତରଣ (ସିଜିଡି) ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ଅନୁମୋଦିତ ସିଜିଡି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକରୁ ସଂଯୋଗ ପାଇପାରିବେ।
ଆଇଜିଏଲ, ଏମଜିଏଲ, ଗେଲ୍‌ ଗ୍ୟାସ ଓ ବିପିସିଏଲ ସମେତ ସିଜିଡି କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସଂଯୋଗ ସମୟସୀମା ହ୍ରାସ କରୁଛନ୍ତି। ଏହାସହିତ ବ୍ୟାପକ ସଚେତନତା ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି।
ପିଏନଜି ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ, ପିଏନଜିଆରବି ସିଜିଡି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଜନସଚେତନତା ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛି।
ଭାରତ ସରକାର ୧୬ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ ତାରିଖରେ ଏକ ଚିଠି ମାଧ୍ୟମରେ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ବିଚାରାଧୀନ ଆବେଦନଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଅନୁମତି, ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ନୂତନ ଅନୁମତି ମଞ୍ଜୁରୀ, ରାସ୍ତା ମରାମତି ଓ ଅନୁମତି ଶୁଳ୍କ ଛାଡ଼, କାର୍ଯ୍ୟ ସମୟ ଓ ଋତୁକାଳୀନ ସମୟରେ ଛାଡ଼ କରି, ସମନ୍ୱୟ ଓ ଦ୍ରୁତ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ନୋଡାଲ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି କରି ସିଜିଡି ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ ସହଜ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି।
ଭାରତ ସରକାର ୧୮ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ ତାରିଖରେ ଏକ ଚିଠି ମାଧ୍ୟମରେ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଏଲପିଜି ରୁ ପିଏନଜି କୁ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଥିବା ସଂସ୍କାର ସହିତ ଜଡିତ ଅତିରିକ୍ତ ୧୦ ପ୍ରତିଶତ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଆବଣ୍ଟନ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ:
ସିଜିଡି ଆବେଦନଗୁଡ଼ିକର ଅନୁମୋଦନ ଏବଂ ଅଭିଯୋଗର ସମାଧାନ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା କମିଟି ଗଠନ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ୧ ପ୍ରତିଶତ ଆବଣ୍ଟନ।
ସିଜିଡି ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିବା ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ୨ ପ୍ରତିଶତ ଆବଣ୍ଟନ।
ସିଜିଡି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ‘‘ଡିଗିଂ ଏବଂ ରେଷ୍ଟୋରେସନ ଯୋଜନା’’ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ୩% ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି, ଏବଂ
ବାର୍ଷିକ ଭଡା/ଲିଜ୍ ଚାର୍ଜ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ୪% ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି।
ସିଜିଡି ନେଟୱାର୍କର ବିସ୍ତାରକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଏବଂ ଘରୋଇ, ବାଣିଜ୍ୟିକ ଓ ଶିଳ୍ପ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ପାଇଁ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗକୁ ଶୀଘ୍ର ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁସରଣ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଇଛି।
ସହରାଞ୍ଚଳରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଏଲପିଜି ବ୍ୟବହାର ନକରି ପିଏନଜି ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି, ଏବଂ ଗତ କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ୫,୬୦୦ରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାହକ ଏଲପିଜି ବ୍ୟବହାର କରିସାରିଛନ୍ତି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଏଲପିଜି ଚାହିଦା ଉପରେ ଚାପ କମ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ରନ୍ଧନ ଗ୍ୟାସ୍
ବର୍ତ୍ତମାନର ଭୂରାଜନୈତିକ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ନିରନ୍ତର ତଦାରଖ କରାଯାଉଛି।
ବଣ୍ଟନ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଅଭାବର କୌଣସି ଅଭିଯୋଗ ମିଳିନାହିଁ।
ଅନଲାଇନ୍ ଏଲପିଜି ବୁକିଂ ୮୪ ପ୍ରତିଶତରୁ ୯୪ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଅନ୍ୟପଟେ ବାଟମାରଣାକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ବିତରଣ ପ୍ରମାଣୀକରଣ କୋଡ୍ କଭରେଜ୍ ୮୩ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଆତଙ୍କ ବୁକିଂ ପ୍ରାୟ ୫୭ ଲକ୍ଷକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ଏବଂ ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ବିତରଣ ସାଧାରଣ ଭାବରେ ଜାରି ରହିଛି।
୧୭ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଅଣ-ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ପାଇଁ ଆବଣ୍ଟନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିଛନ୍ତି। ସାରା ଦେଶରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଉଛି।
କିରୋସିନ୍
ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ୪୮,୦୦୦ କିଲୋଲିଟର କିରୋସିନର ଅତିରିକ୍ତ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି, ଏବଂ ବଣ୍ଟନ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପ୍ରକ୍ରିୟା ଚାଲିଛି।
୧୫ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳମାନେ ଏସକେଓ ଆବଣ୍ଟନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିଛନ୍ତି। ଅନ୍ୟପଟେ କିଛି କୌଣସି ଆବଶ୍ୟକତା ରିପୋର୍ଟ କରିନାହାଁନ୍ତି।
ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁଷ୍ଠିତ ବୈଠକ
ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନ ଓ ଏଲପିଜି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଅଧୀନରେ ଯୋଗାଣ ଉପରେ ତଦାରଖ କରୁଛନ୍ତି। ସମନ୍ୱିତ ଯାଞ୍ଚ ଏବଂ ଅଚାନକ ଚଢ଼ାଉ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ଜିଲ୍ଲା କମିଶନର/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ପେଟ୍ରୋଲ ପମ୍ପ, ଏଲପିଜି ବଣ୍ଟନ କେନ୍ଦ୍ର, ସଂରକ୍ଷଣ କେନ୍ଦ୍ର ଇତ୍ୟାଦିରେ ସମନ୍ୱିତ ଯାଞ୍ଚ ଏବଂ ଅଚାନକ ଚଢ଼ାଉ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେବା ସହିତ ଯେକୌଣସି ଅନିୟମିତତା ରୋକିବା ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ଲାଗି ଭାରତ ସରକାର ୧୩.୦୩.୨୦୨୬ ତାରିଖର ଏକ ଚିଠି ମାଧ୍ୟମରେ ସବୁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ମୁଖ୍ୟ ସଚିବମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ।
ଭାରତ ସରକାର ୧୮.୦୩.୨୦୨୬ ତାରିଖର ଏକ ଚିଠି ମାଧ୍ୟମରେ, ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି:
ମହଜୁଦ, କଳାବଜାର, ଘରୋଇ ଏଲପିଜିର ଅପବ୍ୟବହାର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅପବ୍ୟବହାର ରୋକିବା ପାଇଁ କଡ଼ା ନଜର ରଖିଛନ୍ତି।
ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନ ୧୯୫୫, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଆଇନ ୧୯୩୪, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ନିୟମ ୨୦୦୨, ମୋଟର ସ୍ପିରିଟ୍ ଏବଂ ଏଚ୍ଏସଡି ଅର୍ଡର ୨୦୦୫ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ଆଇନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ ଉଲ୍ଲଂଘନକାରୀଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ କଡ଼ା କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇପାରିବ।
ଏଲପିଜି ଟ୍ୟାଙ୍କର ଓ ସିଲିଣ୍ଡର ଇତ୍ୟାଦିର ସୁଗମ ଏବଂ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ପରିବହନ ସମେତ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପ୍ରଶାସନିକ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ କୁହାଯାଇଛି।
ସ୍ଥାନୀୟ ପସନ୍ଦ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ବଣ୍ଟନ ପଦ୍ଧତି ବିକଶିତ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି
ଆତଙ୍କ କ୍ରୟକୁ ରୋକିବା, ଏଲପିଜିର ସଚେତନ ବ୍ୟବହାରକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ସଠିକ୍ ସୂଚନା ପ୍ରସାରଣ କରିବା ପାଇଁ ସାର୍ବଜନୀନ ପରାମର୍ଶ ଜାରି କରାଯାଇପାରେ।
ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲାପାଳ ଏବଂ ଏଫସି ଆଣ୍ଡ ଏସ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିଦିନ ନିୟମିତ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ସଠିକ୍ ସୂଚନା ପ୍ରସାରଣରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଦିନ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଜରିଆରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
ସରକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ
ସରକାର ନିରନ୍ତର ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ଏବଂ ପିଏନଜିର ବିସ୍ତାରକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଚାଲିଛନ୍ତି, ବିଶେଷକରି ପରିବାର ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ର ଯେପରିକି ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ବିଶୋଧନାଗାରରେ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି, ସହରାଞ୍ଚଳରେ ୨୫ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ୪୫ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଂଶୋଧିତ ବୁକିଂ ବ୍ୟବଧାନ ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତା ଆବଣ୍ଟନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଏଲପିଜି ଚାହିଦା ଉପରେ ଚାପ କମ କରିବା ପାଇଁ କିରୋସିନ ଏବଂ କୋଇଲା ଭଳି ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନ ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଚଳନ କରାଯାଇଛି। ପରିବେଶ, ଜଙ୍ଗଲ ଓ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛି ଯେ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରଦୂଷଣ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବୋର୍ଡ ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନ ଭାବରେ କିରୋସିନ ଏବଂ କୋଇଲା ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଅନ୍ତୁ।
କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପୂର୍ବରୁ କୋଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ସିଙ୍ଗାରେନି କୋଲିୟାରିଜ୍ କୁ କ୍ଷୁଦ୍ର, ମଧ୍ୟମ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ବଣ୍ଟନ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ପରିମାଣର କୋଇଲା ଆବଣ୍ଟନ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିଛି।
ଘରୋଇ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଗ୍ରାହକ ଉଭୟଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି। ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସୁଗମ ଏବଂ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ, ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜିର ୧୦ ପ୍ରତିଶତ ଅତିରିକ୍ତ ଆବଣ୍ଟନ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି।
ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନ, ୧୯୫୫ର ଧାରା ୩ ଅନୁଯାୟୀ, ସରକାର ୧୮ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୬ ତାରିଖରେ ଏକ ଗେଜେଟ୍ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଯୋଜନା ଏବଂ ବିଶ୍ଳେଷଣ ପ୍ରକୋଷ୍ଠ (ପିପିଏସି)କୁ ସୂଚନା ସଂଗ୍ରହ, ସଂକଳନ, ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଏବଂ ବିଶ୍ଳେଷଣ ପାଇଁ ନୋଡାଲ୍ ଏଜେନ୍ସି ଭାବରେ ନିଯୁକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଉତ୍ପାଦ କିମ୍ବା ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସର ଉତ୍ପାଦନ, ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ବିଶୋଧନ, ସଂରକ୍ଷଣ, ପରିବହନ, ଆମଦାନୀ ଏବଂ ରପ୍ତାନି, ବିପଣନ, ବଣ୍ଟନ କିମ୍ବା ବ୍ୟବହାରରେ ନିୟୋଜିତ ସମସ୍ତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ପିପିଏସିକୁ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ସାର୍ବଜନୀନ ପରାମର୍ଶ
ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସରକାରୀ ଉତ୍ସ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ ଏବଂ ଗୁଜବରୁ ଦୂରେଇ ରହିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ଆତଙ୍କିତ ବୁକିଂ ଏଡାଇବା, ଡିଜିଟାଲ୍ ବୁକିଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଏବଂ ଏଲପିଜି ବିତରକମାନଙ୍କ ପାଖକୁ ଦୂରେଇ ରହିବାକୁ ସାଧାରଣ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି। କାରଣ ହୋମ୍ ଡେଲିଭରି ଚାଲିଛି।
ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ପିଏନଜି ଏବଂ ବୈଦ୍ୟୁତିକ କିମ୍ବା ଇଣ୍ଡକ୍ସନ୍ କୁକଟପ୍ ଭଳି ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଏବଂ ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି।
ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ
ଏହି ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ ସମୟରେ, ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଓ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପାରସ୍ୟ ଉପସାଗରରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସାମୁଦ୍ରିକ ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ ଓ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଥିଲା-
ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ନାବିକ ସୁରକ୍ଷିତ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ ସହିତ କୌଣସି ସାମୁଦ୍ରିକ ଦୁର୍ଘଟଣା ଘଟିଥିବାର ରିପୋର୍ଟ କରାଯାଇନାହିଁ।
ବର୍ତ୍ତମାନ, ପଶ୍ଚିମ ପାରସ୍ୟ ଉପସାଗର ଅଞ୍ଚଳରେ ୬୧୧ ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କୁ ନେଇ୨୨ଟି ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ ଅଛି। ଜାହାଜ ମାଲିକ, ଆରପିଏସଏଲ ଏଜେନ୍ସି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ମିଶନ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖି ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ନିରନ୍ତର ନଜର ରଖିଛି।
ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଜାହାଜ ଜଗ ଲାଡକି ୧୮ ମାର୍ଚ୍ଚ ସକାଳ ୬ ଟାରେ ମୁନ୍ଦ୍ରା ବନ୍ଦରରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ମାଲ ଖଲାସ କରୁଛି, ଯାହା ୧୯ ମାର୍ଚ୍ଚରେ ସମାପ୍ତ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ଧରି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଅଛି । ଏହା ସକ୍ରିୟ ହେବା ପରଠାରୁ ୩,୪୨୫ କଲ୍ ଏବଂ ୬,୫୩୯ ଇମେଲ ପରିଚାଳନା କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟାରେ ୧୫୦କଲ୍ ଏବଂ ୨୧୫ ଇମେଲ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ୪୮୮ରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କୁ ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ସ୍ଥାନରୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଫେରାଇ ଆଣିବାରେ ସହାୟତା କରିଛି। ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟାରେ ୧୬ ଜଣ ଫେରିଛନ୍ତି।
ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ର ସୁରୁଖୁରୁରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ଏବଂ କୌଣସି ବନ୍ଦର ଭିଡ଼ ନାହିଁ ବୋଲି ଗୁଜରାଟ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଗୋଆ, କେରଳ, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ଓ ପୁଡୁଚେରୀ ସମେତ ରାଜ୍ୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ବୋର୍ଡଗୁଡ଼ିକ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି।
ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ମାଲ ପରିବହନ କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ଜବାହରଲାଲ ନେହେରୁ ବନ୍ଦର ପ୍ରାଧିକରଣ (ଜେଏନପିଏ), ଭିଓସି ଦମ୍ବରନାର ବନ୍ଦର, ବିଶାଖାପାଟଣା ବନ୍ଦର ଏବଂ ମୁନ୍ଦ୍ରାରେ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ସମେତ ଅତିରିକ୍ତ ସଂରକ୍ଷଣ କ୍ଷମତା ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି।
ଦୀନଦୟାଲ ବନ୍ଦର ପ୍ରାଧିକରଣ ଅତିରିକ୍ତ ସଂରକ୍ଷଣ କ୍ଷମତା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରାୟ ୫୪ ଏକର ଜମି ଆବଣ୍ଟନ, ଫି’ ଛାଡ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ସହାୟତା ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ବନ୍ଦର ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ବନ୍ଦର ମୋବାଇଲ୍ କ୍ରେନ୍ ଦେୟରେ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ରିହାତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ପରିବର୍ତ୍ତିତ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ, ବନ୍ଦର ପରିଚାଳନା, ନାବିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟର ନିରନ୍ତରତା ଉପରେ ନିରନ୍ତର ନଜର ରଖିଛି।
ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ହେଲ୍ପଲାଇନ୍ ନମ୍ବର ସ୍ଥାପନ କରିବା ଏବଂ ନିୟମିତ ବ୍ୟବଧାନରେ ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଚାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ପାଇଁ ୩୧ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ଏଥିମଧ୍ୟରୁ କିଛି ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଦିନ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ କରୁଛନ୍ତି।
୨୫ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରୀୟ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ କମିଟି ଗଠନ କରିଛନ୍ତି।
ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ କମିଟି ସ୍ଥାପନ କରିନାହାଁନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ତୁରନ୍ତ ଏହା କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ
ମଜୁରି ଏବଂ କଳାବଜାର ରୋକିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟବ୍ୟାପୀ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଜାରି ରହିଛି। ୬ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଚଢାଉ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ୧୧,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ସିଲିଣ୍ଡର ଜବତ କରାଯାଇଛି।
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ତେଲଙ୍ଗାନା ସମେତ ଅନେକ ରାଜ୍ୟରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଜବତ, ଏଫଆଇଆର ଏବଂ ଗିରଫଦାରୀ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସରକାର କଳାବଜାର ଏବଂ ମହଜୁଦକାରୀଙ୍କୁ ଗିରଫ କରିବା ପାଇଁ ନିୟମିତ ଚଢାଉ କରିବା ଉଚିତ।
ସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରର ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ସୁଗମ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଅନିୟମିତତାକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଖୁଚୁରା ବିକ୍ରୟ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଏଲପିଜି ବିତରକମାନଙ୍କରେ ପ୍ରତିଦିନ ୨ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଅଚାନକ ଚଢ଼ାଉ କରୁଛନ୍ତି।
ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା
ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଯୁଦ୍ଧ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଘଟଣାକ୍ରମ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୁଏତର ଯୁବରାଜ ଶେଖ ସବା ଅଲ-ଖାଲିଦ ଅଲ-ହମାଦ ଅଲ-ମୁବାରକ ଅଲ-ସବାଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଗାମୀ ଇଦ ପର୍ବ ପାଇଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ଦୁଇ ନେତା ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ପରିସ୍ଥିତି ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଘଟଣାକ୍ରମକୁ ନେଇ ଚିନ୍ତା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୁଏତର ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଅଖଣ୍ଡତା ଉପରେ ଆକ୍ରମଣକୁ ପୁଣିଥରେ ନିନ୍ଦା କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହର୍ମୁଜ ପ୍ରଣାଳୀ ଦେଇ ନିରାପଦ ଏବଂ ଅବାଧ ନୌଚାଳନା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି।
ଆଞ୍ଚଳିକ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କୂଟନୈତିକ ସମ୍ପର୍କ ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ ବୋଲି ଦୁଇ ନେତା ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୁଏତରେ ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ତାଙ୍କର ନିରନ୍ତର ସମର୍ଥନ ପାଇଁ ଯୁବରାଜଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଉପସାଗର ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକାଶ ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିଛି। ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସୁରକ୍ଷା, ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ଏହାର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ରହିଛି।
ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ୨୪ ଘଣ୍ଟା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରହିଛି ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଓ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ଜାରି ରହିଛି।
ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ ଏବଂ କନସୁଲେଟ୍ ୨୪ ଘଣ୍ଟା କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିଛି, ନିୟମିତ ପରାମର୍ଶ ଜାରି କରୁଛି ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ଯୋଗାଯୋଗ ବଜାୟ ରଖିଛି।
ଦୂତାବାସଗୁଡ଼ିକ ନାବିକ, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଫସି ରହିଥିବା ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ଏବଂ ସ୍ୱଳ୍ପକାଳୀନ ପରିଦର୍ଶକଙ୍କୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ସହାୟତା କରୁଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଭିସା, କନସୁଲାର ସେବା ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସହାୟତା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଫେବୃଆରୀ ୨୮ ତାରିଖରୁ ପ୍ରାୟ ୨ ଲକ୍ଷ ୮୦ ହଜାର ଯାତ୍ରୀ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରୁ ଭାରତ ଫେରିଛନ୍ତି।
କିଛି ଦେଶରେ ଅସ୍ଥାୟୀ ସ୍ଥଗିତାଦେଶ ସତ୍ତ୍ୱେ, ଅତିରିକ୍ତ ସେବା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ବିମାନ ଯାତାୟାତରେ ଧୀରେ ଧୀରେ ସୁଧାର ହେଉଛି।
ୟୁଏଇରେ ସୀମିତ ସଂଖ୍ୟକ ଅଣ-ସୂଚୀତ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଜାରି ରହିଛି। ମାର୍ଚ୍ଚ ୧୮ରେ ପ୍ରାୟ ୭୫ଟି ବିମାନ ଉଡ଼ାଣ କରିଛି ଏବଂ ଆଜି ବିଭିନ୍ନ ବିମାନବନ୍ଦରରୁ ଭାରତକୁ ପ୍ରାୟ ୯୦ଟି ବିମାନ ଆସିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଓମାନ ଏବଂ ସାଉଦୀ ଆରବରୁ ଭାରତକୁ ଉଡ଼ାଣ ଜାରି ରହିଛି।
କତରର ଆକାଶମାର୍ଗ ଆଂଶିକ ଭାବରେ ଖୋଲା ଅଛି ଏବଂ କତର ଏୟାରୱେଜ୍ ଆଜି ଭାରତକୁ ନଅଟି ବିମାନ ସମେତ ଅଣ-ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ବିମାନ ପରିଚାଳନା କରୁଛି।
କୁୱେତର ଆକାଶମାର୍ଗ ୨୮ ଫେବୃଆରୀ, ୨୦୨୬ ଠାରୁ ବନ୍ଦ ଅଛି; ଜାଜିରା ଏୟାରୱେଜ୍ ସାଉଦୀ ଆରବର ଅଲ୍-କାଇସୁମା ବିମାନବନ୍ଦରରୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଣ-ସୂଚୀତ ବିମାନ ପରିଚାଳନା କରୁଛି, ପ୍ରଥମ ଉଡ଼ାଣ ଆସନ୍ତାକାଲି କୋଚିନ୍ ପାଇଁ ସ୍ଥିର ହୋଇଛି।
ବାହାରିନର ଆକାଶମାର୍ଗ ବନ୍ଦ ରହିଛି; ଗଲ୍ଫ ଏୟାର ସାଉଦୀ ଆରବର ଦମ୍ମାମରୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଉଡ଼ାଣ ପରିଚାଳନା କରୁଛି ଏବଂ ଅତିରିକ୍ତ ସେବା ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଆକାଶମାର୍ଗ ପ୍ରତିବନ୍ଧିତ ଥିବା କୁୱେତ, ବାହାରିନ ଏବଂ ଇରାକରେ ରହୁଥିବା ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ସାଉଦି ଆରବ ଦେଇ ପରିବହନ ସୁବିଧା ଜାରି ରହିଛି, ବିଶେଷକରି ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିରେ।
ଏମଟି ସେଫ୍‌ ସି ବିଷ୍ଣୁର ୧୫ ଜଣ ଭାରତୀୟ କ୍ରୁ ସଦସ୍ୟ, ଯେଉଁମାନେ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ଉଦ୍ଧାର ହୋଇଥିଲେ, ସେମାନେ ଇରାକ ଛାଡ଼ି ସାରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନେ ଶୀଘ୍ର ଭାରତ ଫେରିବେ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ମିଶନ୍ ମୃତ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ପାର୍ଥିବ ଶରୀରକୁ ଶୀଘ୍ର ଫେରାଇ ଆଣିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ କ୍ରୁ ଏବଂ ଇରାକୀ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହିତ ନିରନ୍ତର ଯୋଗାଯୋଗରେ ରହିଛି।
ସର୍ବସାଧାରଣ ସୂଚନା
ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନିମ୍ନ ସୂଚନା ଦେଇଛି:
ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏକ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ କରି ରପ୍ତାନିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ରିଲିଫ୍ ପ୍ୟାକେଜ୍ ଘୋଷଣା କରିଛି।
ରପ୍ତାନି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ରିଲିଫ୍‌ (ରପ୍ତାନି ସୁବିଧା ଉପଯୋଗୀକରଣ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ) ନାମକ ଏକ ପ୍ୟାକେଜ୍ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି।
ଏହି ରିଲିଫ୍ ପ୍ୟାକେଜ୍ ରପ୍ତାନିକାରୀଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଏବଂ ବାହ୍ୟ ବାଧା ମଧ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ସହଜ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି।
ଏହି ଅନୁମୋଦନ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟରେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଆହ୍ୱାନ ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ତ୍ୱରିତ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ଅପ୍ଟିମାଇଜେସନ୍ ଉପରେ ଏକ ଆନ୍ତଃ-ମନ୍ତ୍ରାଳୟ ଗୋଷ୍ଠୀ (ଆଇଏମଜି) ଗଠନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ୩ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ ଠାରୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଛି।
ଆଇଏମଜି ନିରନ୍ତର ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ନଜର ରଖିଛି, ପ୍ରତିଦିନ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକ କରୁଛି ଏବଂ ରିଲିଫ୍ ପଦକ୍ଷେପ ସମନ୍ୱୟ କରୁଛି। ନିରନ୍ତର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ଏବଂ ଆନ୍ତଃ-ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପରାମର୍ଶ ଆଧାରରେ ଏହି ରିଲିଫ୍ ପ୍ୟାକେଜ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି।
ରିଲିଫ୍ ପ୍ୟାକେଜ୍ ପାଇଁ ମୋଟ 497 କୋଟି ଟଙ୍କାର ବଜେଟ୍ ବ୍ୟୟବରାଦ କରାଯାଇଛି। ଏହାକୁ ରପ୍ତାନି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଶନ ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ। ଏହି ପ୍ୟାକେଜରେ ରପ୍ତାନିକୁ ସହଜ କରିବା ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ଉପାଦାନ ରହିଛି।
କିଛି ରାଜ୍ୟରୁ ଏଲପିଜି ବୁକିଂ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସାଇବର ଠକେଇର ମାମଲା ରିପୋର୍ଟ ହୋଇଛି। ଠକମାନେ ହ୍ୱାଟ୍ସଆପ୍‌ ଭଳି ମେସେଜିଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ‘ଗ୍ୟାସ୍ ବିଲ୍ ଅପଡେଟ୍ ଏପିକେ’ ଭଳି କ୍ଷତିକାରକ ଫାଇଲ୍ ପଠାଇ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଭ୍ରମିତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି।
ବ୍ୟବହାରକାରୀମାନଙ୍କୁ ମେସେଜ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାପ୍ତ କୌଣସି ସନ୍ଦିଗ୍ଧ ଫାଇଲ୍ କିମ୍ବା ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ଡାଉନଲୋଡ୍ କିମ୍ବା ଇନଷ୍ଟଲ୍ ନକରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି, କାରଣ ଏହାଦ୍ୱାରା ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ତଥ୍ୟ ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟର ଅନଧିକୃତ ସୂଚନା ଠକଙ୍କ ପାଖକୁ ଚାଲିଯାଇପାରେ। ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଏଲପିଜି ବୁକିଂ ପାଇଁ କେବଳ ସରକାରୀ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଏଲପିଜି ବଣ୍ଟନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଶାସନିକ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ଅଧିକାରୀମାନେ ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରରେ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣର କଡ଼ା ନଜର ରଖିବେ। କୌଣସି ବାଧା ବିନା ଏଲପିଜି ଟ୍ୟାଙ୍କର୍ ଏବଂ ସିଲିଣ୍ଡରଗୁଡ଼ିକର ସୁଗମ ପରିବହନକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବେ।
ଆତଙ୍କ କ୍ରୟକୁ ରୋକିବା, ଏଲପିଜିର ସଚେତନ ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ସଠିକ୍ ସୂଚନା ପ୍ରସାରଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସାର୍ବଜନୀନ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଜାରି କରିବା ସହିତ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ପ୍ରସାର କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀକୁ ତୁରନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ସମ୍ପୃକ୍ତ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ସୂଚିତ କରାଯାଉଛି।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Inter-Ministerial Briefing on Recent Developments in West Asia
Panic bookings decline to around 57 lakhs
CGD entities advised to prioritize PNG connections for commercial establishments
States and UTs encouraged to take forward reforms to accelerate CGD network expansion
Govt. of India urged States/UTs to maintain strict vigilance to curb hoarding, black marketing and other malpractices
All District Collectors and FC&S officials requested to conduct regular enforcement actions
All States/UTs requested to conduct daily press briefings
Enforcement actions continue across States; Over 6,000 raids conducted and more than 11,000 cylinders seized.
Ministry of Ports, Shipping and Waterways continues to monitor shipping movements, port operations, safety of seafarers and continuity of maritime trade
Ministry of External Affairs continues to closely monitor developments in Gulf and West Asia region
Safety, security and welfare of Indian community remain the highest priority
Government approves ‘RELIEF’ to support exporters amid West Asia logistics disruptions
Consumers advised to beware of Cyber Frauds: Advised not to download or install any suspicious files or applications
19 MAR 2026 5:26PM by PIB Delhi
As part of the Government’s ongoing effort to keep the media regularly informed about developments in West Asia, another inter-ministerial briefing was held today (19 March 2026) at the National Media Centre. Senior officials from the Ministries of Petroleum and Natural Gas, Ports, Shipping and Waterways, External Affairs, and Information and Broadcasting shared updates on key areas including fuel supply, maritime activities, and assistance being extended to Indian nationals in the region.
Energy Supply and Fuel Availability
An update on the fuel supply scenario and the measures being taken to ensure continued availability of petroleum products and LPG was shared during the briefing, in view of the closure of the Strait of Hormuz, by the Ministry of Petroleum and Natural Gas. The Ministry stated:
Crude and Refineries
• All refineries are operating at high capacity with adequate crude inventories, and sufficient stocks of petrol and diesel are being maintained.
Retail Outlets
• No cases of fuel dry-outs have been reported at retail outlets, and supplies of petrol and diesel continue to be maintained regularly.
• Citizens are advised not to resort to panic buying as adequate stocks are available.
Natural Gas
• Priority sectors continue to receive protected supplies, including 100 percent supply to domestic PNG and CNG transport, while supplies to industrial and commercial consumers are being regulated at around 80 percent.
• City Gas Distribution (CGD) entities have been advised to prioritize PNG connections for commercial establishments such as hotels, restaurants and canteens, and commercial establishments can obtain connections from authorized CGD entities.
• CGD companies including IGL, MGL, GAIL Gas and BPCL are offering incentives for PNG connections, and timelines for connections are being reduced to encourage wider adoption along with mass awareness initiatives.
• As part of PNG Drive CGD entities have been advised by PNGRB to pursue mass awareness initiatives.
• The Government of India, vide letter dated 16 March 2026, has requested States and UTs to facilitate CGD expansion by issuing deemed permissions for pending applications, approving new permissions within 24 hours, waiving road restoration and permission charges, relaxing working hours and seasons, and appointing State nodal officers for coordination and faster implementation.
• The Government of India, vide letter dated 18 March 2026, has offered States and UTs an additional 10 percent allocation of commercial LPG linked to reforms supporting transition from LPG to PNG, including
• 1% additional allocation for formation of State and district committees for approval of CGD applications and resolving grievances,
• 2% additional allocation for issuing orders to granting deemed CGD permissions,
• 3% additional allocation for introducing “Dig and restore scheme” for CGD entities and
• 4% additional allocation for reducing the annual rental/ lease charges.
• States and UTs have been encouraged to take forward these reforms to accelerate CGD network expansion and expedite PNG connections for domestic, commercial and industrial consumers.
• Commercial LPG consumers in urban areas are being encouraged to shift to PNG, with over 5,600 consumers already switching in recent days. These measures are expected to reduce pressure on LPG demand.
LPG
• LPG supply continues to be monitored in view of the prevailing geopolitical situation.
• No dry-outs have been reported at distributorships.
• Online LPG bookings have increased from 84% to 94%, while Delivery Authentication Code coverage has expanded to 83% to prevent diversion.
• Panic bookings have declined to around 57 lakh, and domestic LPG cylinder deliveries continue as normal.
• 17 States and UTs have issued orders for allocation of non-domestic LPG, and commercial LPG supply is being made available across the country.
Kerosene
• An additional allocation of 48,000 KL of kerosene has been provided to States and UTs, with identification of distribution points underway.
• 15 States and UTs have issued SKO allocation orders, while some States have indicated no requirement.
Meetings conducted by State Governments
• State Governments and UTs are monitoring supply under the Essential Commodities Act and LPG Control Order and have been advised to conduct coordinated inspections and surprise checks.
• Govt. of India vide Letter dated 13.03.2026 has requested the Chief Secretaries of all States/UTs to direct DMs/Collectors and other enforcement agencies to conduct coordinated inspections and surprise checks at Petrol Pumps, LPG distributorships, storage points etc. to curb any malpractices.
• Govt. of India vide letter dated 18.03.2026 has requested all States/UTs -
► To maintain strict vigilance so as to curb hoarding, black marketing, diversion of domestic LPG and other malpractices.
► Stringent action may be taken against violators under the provisions of Essential Commodities Act, 1955, Petroleum Act, 1934, Petroleum Rules 2002, Motor Spirit and HSD order 2005 and other applicable laws.
► Adequate administrative and logistical measures incl. smooth and uninterrupted movement of LPG tankers and cylinders etc.
► To evolve appropriate distribution methodologies for commercial LPG, keeping in view local priorities and requirements.
► Public advisories may be issued to prevent panic buying, encourage judicious use of LPG and dissemination of accurate information.
• All District Collectors and FC&S officials are requested to conduct regular enforcement actions on daily basis.
• Further, all States/UTs are requested to conduct daily press briefings to help disseminate the correct information.
• All States/UTs are requested to establish helpline numbers and ensure their wide publicity at regular intervals.
• 31 States/UTs have setup control rooms to monitor situation. Some of the States/UTs are doing daily press briefs also.
• 25 States/UTs have setup District Level Monitoring Committee.
• All those States/UTs who have not setup Control rooms and District Monitoring committees are requested to do so on urgent basis.
Enforcement action
• Enforcement actions continue across States to curb hoarding and black marketing, with over 6,000 raids conducted and more than 11,000 cylinders seized.
• Significant actions have been reported in States including Uttar Pradesh, Madhya Pradesh and Telangana, involving seizures, FIRs and arrests.
• All the States/UTs govt. to conduct regular raids so that black marketing and hoardings can be arrested.
• PSU Oil Marketing Companies are conducting over 2,000 daily surprise inspections at retail outlets and LPG distributorships to ensure smooth supply and prevent irregularities.
Government Measures
• The Government continues to prioritise uninterrupted LPG supply and PNG expansion, particularly for households and priority sectors such as hospitals and educational institutions.
• Measures include enhanced refinery production, revised booking intervals of 25 days in urban areas and up to 45 days in rural areas, and prioritised allocation.
• Alternate fuel options like Kerosene and coal have been offered to ease pressure on LPG demand. MoEFCC has already advised State Pollution Control Board for permitting the use of kerosene and coal as alternate fuel.
• Ministry of Coal has already issued order to Coal India and Singareni Coallieries to allot higher quantities to States for distributing coal to small, medium and other consumers.
• States have been advised to facilitate the new PNG connections for both domestic and commercial consumers. A proposal for 10% additional allocation of commercial LPG has been made to the States facilitating and expediting the process.
• Under Section-3 of Essential Commodities Act, 1955, Govt. vide Gazette notification dated 18.03.2026 has designated Petroleum Planning and Analysis Cell (PPAC) as the nodal agency for collection, compilation, maintenance and analysis of information. All the concerned entities engaged in production, processing, refining, storage, transportation, import and export, marketing, distribution or consumption of petroleum products or natural gas has been directed to furnish information to PPAC.
Public Advisory
• Citizens are advised to rely on official sources and avoid rumours.
• Consumers are requested to avoid panic bookings, use digital booking platforms and avoid visiting LPG distributors, as home delivery continues.
• Citizens are encouraged to use alternate fuels such as PNG and electric or induction cooktops and to conserve energy.
Maritime Safety and Shipping Operations
Information on the prevailing maritime situation in the Persian Gulf and the steps being taken to ensure the safety of Indian vessels and crew was shared during the briefing by the Ministry of Ports, Shipping and Waterways. The Ministry noted that:
• All Indian seafarers in the region are safe and no shipping incident involving Indian-flagged vessels has been reported in the past 24 hours.
• At present, 22 Indian-flagged vessels with 611 Indian seafarers remain in the western Persian Gulf region, with DG Shipping continuing close monitoring in coordination with ship owners, RPSL agencies and Indian Missions.
• Crude oil vessel Jag Laadki arrived at Mundra Port on 18 March at 0600 hrs and is currently discharging cargo, expected to complete on 19 March.
• The DG Shipping Control Room continues to operate 24×7 and has handled 3,425 calls and 6,539 emails since activation, including 150 calls and 215 emails in the past 24 hours.
• DG Shipping has facilitated the safe repatriation of more than 488 Indian seafarers, including 16 in the past 24 hours, from airports and regional locations.
• India’s maritime sector continues to operate smoothly with no congestion reported across ports, as confirmed by State Maritime Boards including Gujarat, Maharashtra, Goa, Keralam, Andhra Pradesh and Puducherry.
• Ports are closely monitoring vessel movements and cargo operations and have created additional storage capacity, including measures at Jawaharlal Nehru Port Authority (JNPA), V.O.Chidambaranar Port (VOCPA), Visakhapatnam Port and Mundra.
• Deendayal Port Authority has created additional storage capacity including allocation of around 54 acres of land, along with waivers on charges and operational support measures, and has provided a 50% discount on harbour mobile crane charges for port users.
• The Ministry of Ports, Shipping and Waterways continues to monitor shipping movements, port operations, safety of seafarers and continuity of maritime trade in view of the evolving situation in West Asia.
Safety of Indian Nationals in the Region
The Ministry of External Affairs shared updates on recent developments in the region, including ongoing assistance and outreach through Indian Missions. The Ministry informed that:
• The Prime Minister spoke with HH Sheikh Sabah Al-Khaled Al-Hamad Al-Mubarak Al-Sabah, Crown Prince of Kuwait, and conveyed greetings on the upcoming festival of Eid.
• The two leaders exchanged views on the evolving situation in West Asia and expressed concern over recent developments. The Prime Minister reiterated India’s condemnation of attacks on Kuwait’s sovereignty and territorial integrity.
• The Prime Minister underlined the importance of ensuring safe and free navigation through the Strait of Hormuz.
• Both leaders agreed that sustained diplomatic engagement remains essential for ensuring regional peace and stability.
• The Prime Minister thanked the Crown Prince for continued support towards the safety and well-being of the Indian community in Kuwait.
• The Ministry of External Affairs continues to closely monitor developments in the Gulf and wider West Asia region, with the safety, security and welfare of the Indian community remaining the highest priority.
• A dedicated MEA Special Control Room remains operational round the clock, with coordination ongoing with State Governments and Union Territories for effective information sharing and response.
• Indian Missions and Posts across the region continue to function 24×7, issuing regular advisories and maintaining close contact with local authorities.
• Missions are proactively assisting seafarers, students, stranded Indian nationals and short-term visitors, including support for visas, consular services and logistical arrangements.
• Since 28 February, around 2,80,000 passengers have returned from the region to India.
• Flight operations are gradually improving, with additional services being introduced despite temporary operational closures in some countries.
• In the UAE, limited non-scheduled flights continue to operate, with around 75 flights on 18 March and about 90 flights expected today from various airports to India.
• Flights continue to operate from Oman and Saudi Arabia to India.
• Qatar airspace remains partially open, with Qatar Airways operating non-scheduled flights, including nine flights to India today.
• Kuwait airspace remains closed since 28 February 2026; special non-scheduled flights by Jazeera Airways are being operated from Al-Qaisumah Airport in Saudi Arabia, with the first flight to Cochin scheduled tomorrow.
• Bahrain airspace remains closed, with Gulf Air operating special flights from Dammam in Saudi Arabia and additional services expected.
• For Indian nationals in Kuwait, Bahrain and Iraq, where airspace remains restricted, transit through Saudi Arabia continues to be facilitated, particularly for emergency cases.
• The 15 Indian crew members of MT Safesea Vishnu who were safely rescued have departed Iraq and are expected to return to India shortly.
• The Mission remains in contact with the crew and Iraqi authorities to facilitate their return and to expedite repatriation of the mortal remains of the deceased Indian national.
Public Communication
The Ministry of Information and Broadcasting informed that:
• The Ministry of Commerce and Industry held a press conference announcing a new relief package for exporters in view of global supply chain and logistics disruptions.
• The package titled RELIEF (Resilience and Logistic Intervention for Export Facilitation) has been approved under the Export Promotion Mission.
• The objective of the RELIEF package is to support exporters and facilitate trade amid ongoing external disruptions.
• The approval reflects the Government’s swift response to emerging challenges in international trade.
• An Inter-Ministerial Group (IMG) on Supply Chain Resilience has been constituted and operationalized from 3 March 2026.
• The IMG has been closely monitoring the evolving situation, holding daily review meetings and coordinating facilitation measures. The RELIEF package has been formulated based on continuous assessments and inter-ministerial consultations.
• The RELIEF package has a total financial outlay of ₹497 crore. It will be implemented under the framework of the Export Promotion Mission. The package includes multiple components aimed at export facilitation and logistics support.
• Instances of cyber fraud related to LPG bookings have been reported from some States. Fraudsters are attempting to exploit the situation by sending malicious files such as “GAS BILL UPDATE APK” via messaging platforms such as WhatsApp to mislead consumers.
• Users are advised not to download or install any suspicious files or applications received through messages, as these may enable unauthorized access to personal data and bank accounts. Citizens are urged to rely only on official platforms for LPG bookings.
• States and Union Territories have been advised to further strengthen administrative and logistical arrangements to ensure uninterrupted LPG distribution.
• Authorities are ensuring close monitoring of LPG supply at the district level and facilitating smooth movement of LPG tankers and cylinders without disruption.
• States and UTs have been advised to issue and widely disseminate public advisories to prevent panic buying, promote judicious use of LPG and ensure dissemination of accurate information.
• Instructions of the Government of India are being communicated to all concerned authorities for immediate implementation.