ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଅବସରଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଯାଉଥିବା ରାଜ୍ୟସଭା ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ
18 MAR 2026 1:13PM by PIB Bhubaneshwar
ରାଜନୀତିରେ କୌଣସି ପୂର୍ଣ୍ଣଛେଦ ନଥାଏ, ଆପଣମାନଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା ଓ ଅବଦାନ ସବୁବେଳେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଜୀବନର ଏକ ଅଂଶ ହୋଇରହିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସମାଜ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ଦାୟିତ୍ୱ ପ୍ରତି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ରହିବା ବିଷୟରେ ଏହି ବରିଷ୍ଠ ନେତାମାନଙ୍କଠାରୁ ବହୁତ କିଛି ଶିଖିବାର ଅଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଏଠାରେ ଥିବା ଐତିହ୍ୟ ଏକ ନିରନ୍ତର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଯାହା ଆମର ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିଥାଏ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
'ଦ୍ୱିତୀୟ ମତ'ର ଧାରଣାରୁ ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅପାର ଶକ୍ତି ପ୍ରାପ୍ତ କରେ; ଏହି ଦ୍ୱିତୀୟ ମତ ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅବଦାନ ଯାହାକୁ ଆମେ ପାଳନ କରିବା ଉଚିତ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଏଠାରେ ବିତାଇଥିବା ଛଅ ବର୍ଷ ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରତି ନିଜ ଅବଦାନକୁ ଗଢିବା ଏବଂ ଆତ୍ମ-ବିକାଶ ଲାଗି ଅମୂଲ୍ୟ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସଂସ୍ଥାଗତ ଭୂମିକା ମାଧ୍ୟମରେ ହେଉ କିମ୍ବା ସ୍ୱାଧୀନ ସାମାଜିକ କାର୍ଯ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ, ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ସେମାନଙ୍କର ଅମୂଲ୍ୟ ଅବଦାନ ଅନୁଭୂତ ହେବ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଅବସର ନେବାକୁ ଯାଉଥିବା ରାଜ୍ୟସଭା ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧନ କରିଥିଲେ। ଅବସର ନେବାକୁ ଯାଉଥିବା ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିବାରୁ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏପରି ଅବସର ଆମକୁ ଦଳମତ ନିର୍ବିଶେଷରେ ଉପରକୁ ଉଠି ଏକ ସାଧାରଣ ଭାବନା ପ୍ରକାଶ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ। ଏହି ସଦସ୍ୟମାନେ ପୁଣି ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ କରନ୍ତୁ ଅଥବା ନିଜକୁ ସମାଜ ସେବାରେ ନିୟୋଜିତ କରନ୍ତୁ, ସେମାନଙ୍କ ମିଳିତ ଅଭିଜ୍ଞତା ସବୁବେଳେ ଦେଶର ଏକ ସମ୍ପତ୍ତି ହୋଇ ରହିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜନୀତି ପରି ଏକ ଗତିଶୀଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯାତ୍ରା କେବେବି ଶେଷ ହୋଇନଥାଏ, କାରଣ ଅଭିଜ୍ଞ ନେତାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଭବିଷ୍ୟତରେ ସବୁବେଳେ ସୁଯୋଗ ଥାଏ। “ରାଜନୀତିରେ କୌଣସି ପୂର୍ଣ୍ଣଛେଦ ନଥାଏ, ଆପଣମାନଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା ଓ ଅବଦାନ ସବୁବେଳେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଜୀବନର ଏକ ଅଂଶ ହୋଇରହିବ’’ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
ବିଦାୟୀ ସଂସଦର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବଦାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ନୂତନ ପିଢ଼ିର ସାଂସଦମାନେ ଶ୍ରୀ ଦେବଗୌଡା, ଶ୍ରୀ ଖାର୍ଗେ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଶରଦ ପାୱାରଙ୍କ ଭଳି ବରିଷ୍ଠ ନେତାମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଆଦର୍ଶ ଭାବରେ ଦେଖିବା ଉଚିତ। ସେ ରାଜ୍ୟସଭା ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ହରିବଂଶ ଜୀଙ୍କ ନରମ ଆଚରଣ ଏବଂ ଜଟିଳ ସଙ୍କଟକୁ ମୁକାବିଲା କରିବା ସମୟରେ ଗୃହର ବିଶ୍ୱାସକୁ ବଜାୟ ରଖିବାର କ୍ଷମତା ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏପରି ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ସେବା ସମାଜ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଦାୟିତ୍ୱ ପ୍ରତି ଗଭୀର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ସମାଜ ଦ୍ୱାରା ଆମ ଉପରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଦାୟିତ୍ୱ ପ୍ରତି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ରହିବାର ମନୋଭାବ ସମ୍ପର୍କରେ ଏହି ବରିଷ୍ଠ ନେତାମାନଙ୍କଠାରୁ ବହୁତ କିଛି ଶିଖିବାର ଅଛି।"
ଗୃହର ବିକଶିତ ପରମ୍ପରା ଉପରେ ମତାମତ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୪ ଘଣ୍ଟିଆ ଗଣମାଧ୍ୟମ ବିଶିଷ୍ଟ ପରିବେଶ ସମସ୍ତଙ୍କ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ହାସ୍ୟ ଏବଂ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତାର ପରମ୍ପରା ସଂସଦୀୟ ଜୀବନର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଂଶ ହୋଇ ରହିଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତି ଦୁଇ ବର୍ଷରେ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ଏକ ଗୋଷ୍ଠୀର ବିଦାୟ ଜ୍ଞାନର ନିରନ୍ତର ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ସହଜ କରିଥାଏ, ଏହା ଦ୍ୱାରା ଆଗାମୀ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗୃହର ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟ ସଂରକ୍ଷିତ ହେବା ନିଶ୍ଚିତ ହୁଏ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ନିରନ୍ତରତା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ପତ୍ତି ଯାହା ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ମଜବୁତ କରେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ, "ଏଠାରେ ଥିବା ଐତିହ୍ୟ ଏକ ନିରନ୍ତର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଯାହା ଆମର ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିଥାଏ।"
ରାଜ୍ୟସଭାର ଅନନ୍ୟ ସାଂଗଠନିକ ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ବୁଝାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା "ଦ୍ୱିତୀୟ ମତ" ର ଧାରଣାରୁ ଅପାର ଶକ୍ତି ପ୍ରାପ୍ତ କରେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଦୁଇ ଗୃହ ମଧ୍ୟରେ ନିଷ୍ପତ୍ତିର ଆଦାନପ୍ରଦାନ ବିଧାନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୂତନ ଆୟାମ ଯୋଡିଥାଏ। ଏହା ଦେଶ ପାଇଁ ଅଧିକ ପରିଷ୍କୃତ ଫଳାଫଳ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ। ତାଙ୍କ ଅନୁସାରେ, ଏହି ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଐତିହ୍ୟ ଜାତୀୟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣତାର ଭାବନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ, "ଏହି 'ଦ୍ୱିତୀୟ ମତ' ଆମର ଗଣତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଅବଦାନ ଯାହାକୁ ଆମେ ପାଳନ କରିବା ଉଚିତ।"
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଅବସର ନେଉଥିବା ସଦସ୍ୟମାନେ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ମଧ୍ୟରେ ପୁରୁଣା ଏବଂ ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନରେ ସେବା କରିବାର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଗୌରବ ଅର୍ଜନ କରିଛନ୍ତି। ନୂତନ ଗୃହରେ ଏହି ଐତିହାସିକ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ଅଂଶ ହେବା ସେମାନଙ୍କ ସାର୍ବଜନୀନ ସେବା କ୍ୟାରିୟରରେ ଏକ ତାଜା ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ମୃତି ହୋଇ ରହିବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୃହକୁ ଏକ "ମହାନ ମୁକ୍ତ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ" ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଯାହା ଏହାର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଜାତୀୟ ଜୀବନର ଜଟିଳତା ବିଷୟରେ ଏକ ଅନନ୍ୟ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରେ। ସେ କହିଥିଲେ, " ଏଠାରେ ବିତାଇଥିବା ଛଅ ବର୍ଷ ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରତି ନିଜର ଅବଦାନକୁ ଗଢିବା ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ବିକାଶ ପାଇଁ ଅମୂଲ୍ୟ ।"
ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ, ସେମାନଙ୍କର ସଂସଦୀୟ ଅଭିଜ୍ଞତାର ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ କ୍ଷମତା ବହୁଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ସଂସ୍ଥାଗତ ଭୂମିକା ମାଧ୍ୟମରେ ହେଉ କିମ୍ବା ସ୍ୱାଧୀନ ସାମାଜିକ କାର୍ଯ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ, ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ସେମାନଙ୍କର ଅମୂଲ୍ୟ ଅବଦାନ ଅନୁଭୂତ ହେବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପୁଣି ଥରେ ଅବସର ନେଉଥିବା ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କର ଦୀର୍ଘ ଏବଂ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ସେବାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ସେମାନଙ୍କ ଅଟଳ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପାଇଁ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। "ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ସମସ୍ତ ଅବସର ନେଉଥିବା ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି ଏବଂ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses retiring Members of Rajya Sabha
In politics, there are no full stops; your experience and contribution will forever remain a part of the nation’s life: PM
There is much to learn from these senior leaders about staying entirely committed to the responsibilities given by society: PM
The legacy here is a continuous process that enriches our parliamentary system: PM
Parliamentary system gains immense strength from the concept of a second opinion; This second opinion is a massive contribution to our democracy that we must cherish: PM
The six years spent here are invaluable for shaping one's contribution to the nation and for self-growth: PM
The invaluable contributions of the retiring members to nation-building would continue to be felt whether they serve within the formal system or through independent social work: PM
18 MAR 2026 1:13PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed retiring Members of Rajya Sabha today. Expressing heartfelt gratitude for the chance to honor retiring colleagues, the Prime Minister noted that such occasions allow the House to rise above party lines and share a common sentiment. PM Modi remarked that whether members return or move into broader social service, their accumulated experience remains an asset to the nation. He observed that in the dynamic field of politics, the journey never truly ends as the future always holds new opportunities for seasoned leaders. “In politics, there are no full stops; your experience and contribution will forever remain a part of the nation’s life,” asserted Shri Modi.
Highlighting the best contributions of the outgoing members, the Prime Minister suggested that the new generation of MPs should look to veterans like Shri Deve Gowda, Shri Kharge, and Shri Sharad Pawar as role models. He praised Deputy Chairman Harivansh Ji for his soft-spoken conduct and his ability to maintain the House's trust while handling complex crises. Shri Modi pointed out that such dedicated service reflects a deep commitment to the responsibilities entrusted by society. “There is much to learn from these senior leaders about staying entirely committed to the responsibilities given by society,” noted the Prime Minister.
Reflecting on the changing traditions of the House, PM Modi remarked that while the 24x7 media environment has made everyone more conscious, the legacy of humor and wit remains an essential part of parliamentary life. He highlighted that the departure of a group every two years allows for a continuous exchange of knowledge, ensuring that the House's rich legacy is preserved by the incoming members. Shri Modi observed that this institutional continuity is a significant advantage that strengthens the democratic process. “The legacy here is a continuous process that enriches our parliamentary system,” remarked the Prime Minister.
Highlighting the unique institutional value of the Rajya Sabha, PM Modi pointed out that the parliamentary system gains immense strength from the concept of a "second opinion." He noted that the transition of decisions between the two Houses adds a critical new dimension to the legislative process, ensuring more refined outcomes for the country. This democratic heritage, according to him, fosters a sense of openness and thoroughness in national decision-making. “This second opinion is a massive contribution to our democracy that we must cherish,” said Shri Modi.
The Prime Minister pointed out that the retiring cohort holds the rare distinction of having served in both the old and the new Parliament buildings during their tenure. He remarked that being part of the historic transition to the new House would serve as a fresh and significant memory in their public service careers. Shri Modi described the House as a "Great Open University" that provides members with a unique education in the complexities of national life. “The six years spent here are invaluable for shaping one's contribution to the nation and for self-growth,” emphasized the Prime Minister.
Concluding the address, Shri Modi expressed confidence that the members' vision and capacity have expanded manifold through their years of parliamentary experience. He noted that their invaluable contributions to nation-building would continue to be felt whether they serve within the formal system or through independent social work. PM Modi once again glorified the long and dedicated service of the retiring representatives, thanking them for their commitment. “I once again salute and glorify the contributions of all the retiring members,” emphasized Shri Modi.