প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰাজ্যসভাৰ বিদায়ী সদস্যসকলক প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ সম্বোধন
18 MAR 2026 1:13PM by PIB Guwahati
ৰাজনীতিত কোনো সম্পূৰ্ণ সমাপ্তি নাথাকে, আপোনালোকৰ অভিজ্ঞতা আৰু অৱদান সদায় দেশৰ জীৱনৰ এক অংশ হৈ থাকিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
সমাজে আগবঢ়োৱা দায়িত্বৰ প্ৰতি সম্পূৰ্ণৰূপে দায়বদ্ধ হৈ থকাৰ বিষয়ে এই জ্যেষ্ঠ নেতাসকলৰ পৰা বহু শিকিবলৈ আছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ইয়াৰ উত্তৰাধিকাৰ হৈছে এক অবিৰত প্ৰক্ৰিয়া, যিয়ে আমাৰ সংসদীয় ব্যৱস্থাক সমৃদ্ধ কৰেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
সংসদীয় ব্যৱস্থাটোৱে দ্বিতীয় মতামতৰ ধাৰণাৰ পৰা অপৰিসীম শক্তি লাভ কৰে, এই দ্বিতীয় মতামত আমাৰ গণতন্ত্ৰৰ বাবে এক বৃহৎ অৱদান যাক আমি মূল্য দিব লাগিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ইয়াত অতিবাহিত কৰা ছবছৰ দেশৰ প্ৰতি নিজৰ অৱদান গঢ়ি তোলাৰ বাবে আৰু আত্মবিকাশৰ বাবে অমূল্যঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
বিদায়ী সদস্যসকলে আনুষ্ঠানিক ব্যৱস্থাৰ ভিতৰতেই হওক বা স্বতন্ত্ৰ সামাজিক কামৰ জৰিয়তেই কাম নকৰক কিয়, ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণত তেওঁলোকৰ অমূল্য অৱদান সদায়ে অনুভৱ হৈ থাকিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
Posted On: 18 MAR 2026 1:13PM by PIB Delhi
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ৰাজ্যসভাৰ বিদায়ী সদস্যসকলক সম্বোধন কৰে। বিদায়ী সহকৰ্মীসকলক সন্মান জনোৱাৰ সুযোগ পোৱাৰ বাবে আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে এনে অনুষ্ঠানসমূহে সদনক দলীয় ধাৰাৰ ওপৰত থকা সাধাৰণ ভাৱনা শ্বেয়াৰ কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে সদস্যসকলে পুনৰ ঘূৰি আহক বা সমাজ সেৱাৰ লক্ষ্যৰ দিশে আগুৱাই যাওক, তেওঁলোকৰ সঞ্চিত অভিজ্ঞতা ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে সদায় সম্পদ হৈয়েই থাকিব। তেওঁ লক্ষ্য কৰে যে ৰাজনীতিৰ গতিশীল ক্ষেত্ৰত প্ৰকৃত অৰ্থত যাত্ৰা কেতিয়াও শেষ নহয়, কিয়নো ভৱিষ্যতে সদায় অভিজ্ঞ নেতাসকলৰ বাবে নতুন সুযোগ থাকে। ‘ৰাজনীতিত কোনো সম্পূৰ্ণ বিৰতি নাথাকে, আপোনালোকৰ অভিজ্ঞতা আৰু অৱদান চিৰকালৰ বাবে দেশৰ জীৱনৰ এক অংশ হৈ থাকিব’, শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
বিদায়ী সদস্যসকলৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অৱদানৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পৰামৰ্শ দিয়ে যে নতুন প্ৰজন্মৰ সাংসদসকলে শ্ৰী দেৱগৌড়া, শ্ৰী খাৰ্গে আৰু শ্ৰী শাৰদ পাৱাৰৰ দৰে প্ৰবীণসকলক আদৰ্শ হিচাপে লোৱা উচিত। তেওঁ উপাধ্যক্ষ হৰিবংশজীক তেওঁৰ মৃদুভাৱে কথা কোৱা আচৰণ আৰু জটিল সংকটৰ মোকাবিলা কৰাৰ সময়ত সদনৰ বিশ্বাস বজাই ৰখাৰ সামৰ্থ্যৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে এনে সমৰ্পিত সেৱাই সমাজৰ দায়িত্বসমূহৰ প্ৰতি এক গভীৰ দায়বদ্ধতাক প্ৰতিফলিত কৰে। ‘এই জ্যেষ্ঠ নেতাসকলৰ পৰা সমাজৰ দ্বাৰা দিয়া দায়িত্বসমূহৰ প্ৰতি সম্পূৰ্ণৰূপে দায়বদ্ধ হৈ থকাৰ বিষয়ে শিকিবলৈ বহুত আছে’, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে।
সদনৰ পৰিৱৰ্তিত পৰম্পৰাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে যদিও ২৪x৭ সংবাদ মাধ্যমৰ পৰিৱেশে সকলোকে অধিক সচেতন কৰি তুলিছে, হাস্যৰস আৰু বুদ্ধিৰ উত্তৰাধিকাৰ সংসদীয় জীৱনৰ এক অপৰিহাৰ্য অংশ হৈয়েই আছে। তেওঁ কয় যে প্ৰতি দুবছৰৰ মূৰে মূৰে এটা গোটৰ প্ৰস্থানৰ ফলত জ্ঞানৰ নিৰন্তৰ আদান-প্ৰদান হয়, যাৰ ফলত পূৰ্বৰে পৰা থকা সদস্যসকলে সদনৰ সমৃদ্ধ উত্তৰাধিকাৰ সংৰক্ষণ কৰাটো নিশ্চিত কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে লক্ষ্য কৰে যে এই প্ৰাতিষ্ঠানিক ধাৰাবাহিকতা হৈছে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সুবিধা, যিয়ে গণতান্ত্ৰিক প্ৰক্ৰিয়াক শক্তিশালী কৰে। ‘ইয়াৰ উত্তৰাধিকাৰ হৈছে এক অবিৰত প্ৰক্ৰিয়া, যিয়ে আমাৰ সংসদীয় ব্যৱস্থাটোক সমৃদ্ধ কৰে’, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে।
ৰাজ্যসভাৰ অনন্য প্ৰাতিষ্ঠানিক মূল্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে সংসদীয় ব্যৱস্থাই ‘দ্বিতীয় মতামত’ ৰ ধাৰণাৰ পৰা অপৰিসীম শক্তি লাভ কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে উভয় সদনৰ মাজত সিদ্ধান্তৰ পৰিবৰ্তনে আইনী প্ৰক্ৰিয়াত গুৰুত্বপূৰ্ণ নতুন মাত্ৰা সংযোগ কৰে, যাৰ ফলত দেশৰ বাবে অধিক পৰিমার্জিত ফলাফল নিশ্চিত হয়। তেওঁৰ মতে, এই গণতান্ত্ৰিক ঐতিহ্যই ৰাষ্ট্ৰীয় সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ ক্ষেত্ৰত মুক্ততা আৰু সম্পূৰ্ণতাৰ ভাৱনা গঢ়ি তোলে। ‘এই দ্বিতীয় মতামত আমাৰ গণতন্ত্ৰৰ বাবে এক বৃহৎ অৱদান, যাক আমি সন্মান কৰিব লাগিব’, শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে বিদায়ী দলটোৱে তেওঁলোকৰ কাৰ্যকালত পুৰণি আৰু নতুন সংসদ ভৱন দুয়োটাতে সেৱা আগবঢ়োৱাৰ বিৰল গৌৰৱ বহন কৰিছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে নতুন সদনলৈ ঐতিহাসিক পৰিবৰ্তনৰ অংশ হোৱাটোৱে তেওঁলোকৰ ৰাজহুৱা সেৱাৰ কেৰিয়াৰত এক নতুন আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ স্মৃতি হিচাপে কাম কৰিব। শ্ৰী মোদীয়ে সদনখনক এক ‘মহান মুক্ত বিশ্ববিদ্যালয়’ হিচাপে বৰ্ণনা কৰে যিয়ে সদস্যসকলক ৰাষ্ট্ৰীয় জীৱনৰ জটিলতাৰ ক্ষেত্ৰত এক অনন্য শিক্ষা প্ৰদান কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয়, ‘ইয়াত অতিবাহিত কৰা ছটা বছৰ ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতি নিজৰ অৱদান গঢ়ি তোলাৰ বাবে আৰু আত্ম-বিকাশৰ বাবে অমূল্য।’
ভাষণ সমাপ্ত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে সদস্যসকলৰ দৃষ্টিভংগী আৰু ক্ষমতা তেওঁলোকৰ বছৰ বছৰৰ সংসদীয় অভিজ্ঞতাৰ জৰিয়তে বহুগুণে সম্প্ৰসাৰিত হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বিদায়ী সদস্যসকলে আনুষ্ঠানিক ব্যৱস্থাৰ ভিতৰতেই হওক বা স্বতন্ত্ৰ সামাজিক কামৰ জৰিয়তেই কাম নকৰক কিয়, ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণত তেওঁলোকৰ অমূল্য অৱদান সদায়ে অনুভৱ হৈ থাকিব। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে পুনৰ এবাৰ বিদায়ী প্ৰতিনিধিসকলৰ দীৰ্ঘদিনীয়া আৰু সমৰ্পিত সেৱাক গৌৰৱান্বিত কৰি তেওঁলোকৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। ‘মই পুনৰ এবাৰ বিদায়ী সকলো সদস্যৰ অৱদানক অভিবাদন জনাইছো আৰু গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছো’, শ্ৰী মোদীয়ে কয়।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses retiring Members of Rajya Sabha
In politics, there are no full stops; your experience and contribution will forever remain a part of the nation’s life: PM
There is much to learn from these senior leaders about staying entirely committed to the responsibilities given by society: PM
The legacy here is a continuous process that enriches our parliamentary system: PM
Parliamentary system gains immense strength from the concept of a second opinion; This second opinion is a massive contribution to our democracy that we must cherish: PM
The six years spent here are invaluable for shaping one's contribution to the nation and for self-growth: PM
The invaluable contributions of the retiring members to nation-building would continue to be felt whether they serve within the formal system or through independent social work: PM
18 MAR 2026 1:13PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed retiring Members of Rajya Sabha today. Expressing heartfelt gratitude for the chance to honor retiring colleagues, the Prime Minister noted that such occasions allow the House to rise above party lines and share a common sentiment. PM Modi remarked that whether members return or move into broader social service, their accumulated experience remains an asset to the nation. He observed that in the dynamic field of politics, the journey never truly ends as the future always holds new opportunities for seasoned leaders. “In politics, there are no full stops; your experience and contribution will forever remain a part of the nation’s life,” asserted Shri Modi.
Highlighting the best contributions of the outgoing members, the Prime Minister suggested that the new generation of MPs should look to veterans like Shri Deve Gowda, Shri Kharge, and Shri Sharad Pawar as role models. He praised Deputy Chairman Harivansh Ji for his soft-spoken conduct and his ability to maintain the House's trust while handling complex crises. Shri Modi pointed out that such dedicated service reflects a deep commitment to the responsibilities entrusted by society. “There is much to learn from these senior leaders about staying entirely committed to the responsibilities given by society,” noted the Prime Minister.
Reflecting on the changing traditions of the House, PM Modi remarked that while the 24x7 media environment has made everyone more conscious, the legacy of humor and wit remains an essential part of parliamentary life. He highlighted that the departure of a group every two years allows for a continuous exchange of knowledge, ensuring that the House's rich legacy is preserved by the incoming members. Shri Modi observed that this institutional continuity is a significant advantage that strengthens the democratic process. “The legacy here is a continuous process that enriches our parliamentary system,” remarked the Prime Minister.
Highlighting the unique institutional value of the Rajya Sabha, PM Modi pointed out that the parliamentary system gains immense strength from the concept of a "second opinion." He noted that the transition of decisions between the two Houses adds a critical new dimension to the legislative process, ensuring more refined outcomes for the country. This democratic heritage, according to him, fosters a sense of openness and thoroughness in national decision-making. “This second opinion is a massive contribution to our democracy that we must cherish,” said Shri Modi.
The Prime Minister pointed out that the retiring cohort holds the rare distinction of having served in both the old and the new Parliament buildings during their tenure. He remarked that being part of the historic transition to the new House would serve as a fresh and significant memory in their public service careers. Shri Modi described the House as a "Great Open University" that provides members with a unique education in the complexities of national life. “The six years spent here are invaluable for shaping one's contribution to the nation and for self-growth,” emphasized the Prime Minister.
Concluding the address, Shri Modi expressed confidence that the members' vision and capacity have expanded manifold through their years of parliamentary experience. He noted that their invaluable contributions to nation-building would continue to be felt whether they serve within the formal system or through independent social work. PM Modi once again glorified the long and dedicated service of the retiring representatives, thanking them for their commitment. “I once again salute and glorify the contributions of all the retiring members,” emphasized Shri Modi.