প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা রাজ্য সভাদগী পোত্থাগদৌরবা মেম্বরশিংগী মফমদা ৱারোল থমখ্রে
রাজনীতিদা চৈখৈ লেতৈ; অদোমগী এক্সপিরিয়েন্স অমসুং লৌরম্বা থৌদাং লৈবাক অসিগী পুন্সিগী শরুক অমা ওইনা মতম পুম্বদা লৈহৌগনি: প্রধান মন্ত্রী
খুন্নাইনা পীরিবা থৌদাংশিংগীদমক মপুং ফানা লেপ্তুনা লৈবগী মতাংদা অসিগুম্বা মকোক থোংবা লুচিংবশিং অসিদগী তমজনিংঙাই কয়া লৈ: প্রধান মন্ত্রী
মফমসিগী লিগেসী অসি ঐখোয়গী পার্লামেন্তরী সিস্তেমবু হেন্না ইনাক খুলহল্লিবা মখা তানা চত্থবা থৌওং অমনি: প্রধান মন্ত্রী
পার্লামেন্তরী সিস্তেম্না 'অনিশুবা ৱাখল্লোন’ হায়বা ৱাফম অসিদগী চাউনা পাঙ্গল ফংলি; অনিশুবা ৱাখল্লোন অসি ঐখোয়না চেৎনা থাগোন্নদুনা থমগদবা ঐখোয়গী মীয়ামগী লৈঙাক অসিদা চাউনা মতেং পাংলিবা অমনি: প্রধান মন্ত্রী
মফমসিদা লেল্লকপা চহি তরুক অসি লৈবাক্কীদমক থৌদাং য়াবা অমসুং মশাগী মতিক চাহনবগী মমল নাইদে: প্রধান মন্ত্রী
পোত্থাগদৌরবা মেম্বরশিংনা লৈবাক শেমবদা লৌখিবা মমল য়াম্লবা থৌদাংশিং অসি ফোর্মেল সিস্তেমগী মনুংদা নত্ত্রগা মনিং তম্বা খুন্নাইগী থবকশিংগী খুত্থাঙদা ওইরবসু মখা তানা ইথিল ফাউদুনা লৈহৌগনি: প্রধান মন্ত্রী
18 MAR 2026 1:13PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি রাজ্য সভাদগী পোত্থাগদৌরিবা মেম্বরশিংগী মফমদা ৱা ঙাংখ্রে। পোত্থাগদৌরবা মরুপশিংবু ইকাই খুম্নবা উৎপগী খুদোংচাবা ফংজবদা থম্মোয়দগী তৌবীমল খঙবা ফোংদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অসিগুম্বা থৌরমশিং অসিনা হাউস অসিবু পার্তীগী পনখৈগী ৱাংমা লান্দুনা মান্নবা ইহুল অমা ফাওহল্লি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি মেম্বরশিং অসিনা হাউস অসিদা হল্লক্লবসু নত্ত্রগা চাউরবা খুন্নাইগী থৌগলদা চৎখ্রবসু, মখোয়গী তুংশিল্লকপা এক্সপিরিয়েন্স অসি লৈবাক অসিগীদমক লন অমা ওইনা লৈহৌগনি। মহাক্না হায়খি রাজনীতিগী হোংবা নাইবা লম অসিদা খোঙচৎ অসি কৈদৌঙৈদা লোইবা নাইদে মরমদি তুংলমচৎনা অসিগুম্বা লুচিংবশিংগীদমক অনৌবা খুদোংচাবা কয়া লোত্তুনা থম্লি। "রাজনীতিদা চৈখৈ হায়বা লৈতে; অদোমগী এক্সপিরিয়েন্স অমসুং থৌদাং অসি লৈবাক অসিগী পুন্সিগী শরুক অমা ওইনা মতম পুম্বদা লৈহৌগনি," হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি।
পোত্থাগদৌরবা মেম্বরশিংগী খ্বায়দগী ফবা থৌদাংশিংগী মতাংদা হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অনৌবা মীলোলগী এম.পি. শিংনা শ্রী দেবে গৌডরা, শ্রী খার্গে, অমসুং শ্রী শরদ পৱারগুম্বা লুচিংবশিংবু ফিদম ওইনা লৌগদবনি। মহাক্না দিপুতী চেয়রমেন হরিবন্স জীবু মহাক্কী মোং হাদবা মতৌ অমসুং অরুবা ৱাফমশিং পায়বদা হাউস অসিগী থাজবা ঙাক্না থম্বা ঙম্বগীদমক থাগৎখি। শ্রী মোদীনা হায়খি অসিগুম্বা কত্থোক্লবা থৌগল অসিদা খুন্নাইনা পীরিবা থৌদাংশিংগীদমক খোঙফম চেৎনা লেপ্পগী মশক অদু উৎলি। "খুন্নাইনা পীরিবা থৌদাংশিংদা মপুং ফানা লেপ্পগী মতাংদা অসিগুম্বা মকোক থোংবা লুচিংবশিং অসিদগী তমজনিংঙাই কয়া লৈ," হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
হাউস অসিগী হোংলক্লিবা চৎনবীশিংগী মতাংদা হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি ২৪x৭ মিদিয়াগী ফীভম্না মীপুম খুদিংমকপু হেন্না ৱাখল তাহল্লবসু, ফাগী অমসুং মরৌ লৈবা ৱাফোঙদোকশিংগী লিগেসী অসি পার্লিয়ামেন্তরী পুন্সিগী মচৎ ওইবা শরুক অমা ওইনা লৈরি। মহাক্না হায়খি চহি অনি খুদিংগী কাঙলুপ অমা পোত্থাখিবনা ৱাখল লৌশিংগী তাথোক তাশিন মখা তানা চত্থহনবা ঙম্মি, মসিনা হাউস অসিগী ইনাক খুল্লবা লিগেসী অদু অনৌবা মেম্বরশিংনা ঙাক্না চৎপা ঙমহল্লি। শ্রী মোদীনা হায়খি মসিগী ইন্সতিত্যুস্নেল কন্তিনুইতী অসি দিমোক্রেতিক থৌওংবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লিবা মশক থোকপা খুদোংচাবা অমদি। "মফমসিগী লিগেসী অসি ঐখোয়গী পার্লামেন্তরী সিস্তেম অসিবু হেন্না ইনাক খুলহল্লিবা মখা তানা চত্থবা থৌওং অমনি," হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি।
রাজ্য সভাগী তোপ-তোপ্পা ইন্সতিত্যুস্নেল ভেল্যু অদু ফোংদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি পার্লামেন্তরী সিস্তেম অসিনা 'অনিশুবা ৱাখল্লোন' হায়বা ৱাফম অসিদগী চাউনা পাঙ্গল ফংলি। মহাক্না হায়খি হাউস অনিগী মরক্তা ৱারেপশিং হোংদোক-হোংজিন তৌবনা লেজিসলেতিব প্রোসেস অসিদা মরুওইবা অনৌবা মাইওন অমা পীদুনা লৈবাক অসিগীদমক হেন্না ফবা মহৈশিং পুরকপা ঙমহল্লি। মহাক্কী মতুং ইন্না, দিমোক্রেতিক হেরিতেজ অসিনা লৈবাক্কী ৱারেপ লৌবদা হেন্না মীয়াম্না খঙবা অমসুং মপুং ফাবা মওং লৈহল্লি। "অনিশুবা ৱাখল্লোন অসি ঐখোয়না চেৎনা থাগোন্নদুনা থমগদবা ঐখোয়গী মীয়ামগী লৈঙাক অসিদা চাউনা মতেং পাংলিবা অমনি," হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি পোত্থাগদৌরবা কাঙলুপ অসিদি অরিবা অমসুং অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত বিল্দিং অনিমক্তা থবক তৌবগী তোপ-তোপ্পা খুদোংচাবা ফংলবা মীওইশিংনি। মহাক্না হায়খি অনৌবা হাউস অসিদা হোংলকপগী পুৱারী ওইরবা মতম অসিগী শরুক ওইবা অসি মখোয়গী পব্লিক সার্ভিস করিয়রদা অনৌবা অমসুং মরুওইবা নিংশিংনিংঙাই মীৎকুপ অমা ওইগনি। শ্রী মোদীনা হাউস অসিবু মেম্বরশিংদা লৈবাক্কী পুন্সিগী অৱাবা মওং কয়াগী মতাংদা তোপ-তোপ্পা এজুকেশন অমা পীরিবা "গ্রেট ওপন য়ুনিভর্সিতী" নি হায়না হায়খি। "মসিদা লেল্লকপা চহি তরুক অসি লৈবাক্কীদমক থৌদাং য়াবা অমসুং মশা মতিক চানবগীদমক মমল নাইদ্রবা মতম অমনি," হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
ৱারোল অদু লোইশিল্লদুনা, শ্রী মোদীনা মেম্বরশিংগী মীৎয়েঙ অমসুং মতিং চহি কয়াগী পার্লিয়ামেন্তরী এক্সপিরিয়েন্স অসিনা শরুক কয়া হেনগৎহনগনি হায়না থাজবা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি লৈবাক শেমবদা মখোয়না লৌখিবা মমল য়াম্লবা থৌদাংশিং অসি মখোয়না থৌগল তৌরম্বা ফোর্মেল সিস্তেমগী মনুংদা নত্ত্রগা মনিং তম্বা খুন্নাইগী থবকশিংগী খুৎথাংদা ওইরবসু মখা ইথিল ফংদুনা লৈহৌগনি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা পোত্থাগদৌরবা মীহুৎশিংগী শাংলবা অমসুং কত্থোক্লবা থবকশিং অদু অমুক হন্না থাগৎখি অমসুং মখোয়গী ফিরেপ অদুগীদমক তৌবীমল খঙবা ফোংদোকখি। "ঐনা অমুক হন্না পোত্থাখিগদৌরবা মেম্বর পুম্নমকপু ইকাই খুম্নবা উৎচরি অমসুং মখোয়গী থৌদাংশিংবু থাক ৱাংনা ইকায় খুম্নজরি," হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses retiring Members of Rajya Sabha
In politics, there are no full stops; your experience and contribution will forever remain a part of the nation’s life: PM
There is much to learn from these senior leaders about staying entirely committed to the responsibilities given by society: PM
The legacy here is a continuous process that enriches our parliamentary system: PM
Parliamentary system gains immense strength from the concept of a second opinion; This second opinion is a massive contribution to our democracy that we must cherish: PM
The six years spent here are invaluable for shaping one's contribution to the nation and for self-growth: PM
The invaluable contributions of the retiring members to nation-building would continue to be felt whether they serve within the formal system or through independent social work: PM
18 MAR 2026 1:13PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed retiring Members of Rajya Sabha today. Expressing heartfelt gratitude for the chance to honor retiring colleagues, the Prime Minister noted that such occasions allow the House to rise above party lines and share a common sentiment. PM Modi remarked that whether members return or move into broader social service, their accumulated experience remains an asset to the nation. He observed that in the dynamic field of politics, the journey never truly ends as the future always holds new opportunities for seasoned leaders. “In politics, there are no full stops; your experience and contribution will forever remain a part of the nation’s life,” asserted Shri Modi.
Highlighting the best contributions of the outgoing members, the Prime Minister suggested that the new generation of MPs should look to veterans like Shri Deve Gowda, Shri Kharge, and Shri Sharad Pawar as role models. He praised Deputy Chairman Harivansh Ji for his soft-spoken conduct and his ability to maintain the House's trust while handling complex crises. Shri Modi pointed out that such dedicated service reflects a deep commitment to the responsibilities entrusted by society. “There is much to learn from these senior leaders about staying entirely committed to the responsibilities given by society,” noted the Prime Minister.
Reflecting on the changing traditions of the House, PM Modi remarked that while the 24x7 media environment has made everyone more conscious, the legacy of humor and wit remains an essential part of parliamentary life. He highlighted that the departure of a group every two years allows for a continuous exchange of knowledge, ensuring that the House's rich legacy is preserved by the incoming members. Shri Modi observed that this institutional continuity is a significant advantage that strengthens the democratic process. “The legacy here is a continuous process that enriches our parliamentary system,” remarked the Prime Minister.
Highlighting the unique institutional value of the Rajya Sabha, PM Modi pointed out that the parliamentary system gains immense strength from the concept of a "second opinion." He noted that the transition of decisions between the two Houses adds a critical new dimension to the legislative process, ensuring more refined outcomes for the country. This democratic heritage, according to him, fosters a sense of openness and thoroughness in national decision-making. “This second opinion is a massive contribution to our democracy that we must cherish,” said Shri Modi.
The Prime Minister pointed out that the retiring cohort holds the rare distinction of having served in both the old and the new Parliament buildings during their tenure. He remarked that being part of the historic transition to the new House would serve as a fresh and significant memory in their public service careers. Shri Modi described the House as a "Great Open University" that provides members with a unique education in the complexities of national life. “The six years spent here are invaluable for shaping one's contribution to the nation and for self-growth,” emphasized the Prime Minister.
Concluding the address, Shri Modi expressed confidence that the members' vision and capacity have expanded manifold through their years of parliamentary experience. He noted that their invaluable contributions to nation-building would continue to be felt whether they serve within the formal system or through independent social work. PM Modi once again glorified the long and dedicated service of the retiring representatives, thanking them for their commitment. “I once again salute and glorify the contributions of all the retiring members,” emphasized Shri Modi.