গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ অধ্যক্ষতাত উচ্চ পৰ্যায়ৰ সমিতিৰ অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ, চত্তিছগড়, গুজৰাট, হিমাচল প্ৰদেশ, নাগালেণ্ড আৰু কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চল জম্মু-কাশ্মীৰলৈ অতিৰিক্ত কেন্দ্ৰীয় সাহায্য ১,৯১২.৯৯ কোটি টকাৰ অনুমোদন
২০২৫ চনত বান/আকস্মিক বান, ডাৱৰ বিস্ফোৰণ, ভূমিস্খলন, ঘূৰ্ণীবতাহ 'মন্থা'ৰ দ্বাৰা ক্ষতিগ্ৰস্ত এই ৰাজ্যসমূহ আৰু কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় সাহায্যৰ অনুমোদন জনোৱা হৈছে
অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ বাবে ৩৪১.৪৮ কোটি টকা, চত্তিছগড়ৰ বাবে ১৫.৭০ কোটি টকা, গুজৰাটৰ বাবে ৭৭৮.৬৭ কোটি টকা, হিমাচল প্ৰদেশৰ বাবে ২৮৮.৩৯ কোটি টকা, নাগালেণ্ডৰ বাবে ১৫৮.৪১ কোটি টকা আৰু জম্মু-কাশ্মীৰৰ বাবে ৩৩০.৩৪ কোটি টকা অনুমোদন এইচএলচিৰ
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰত চৰকাৰে প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ সময়ত ৰাজ্য চৰকাৰসমূহৰ সৈতে কান্ধত কান্ধ মিলাই থিয় দি আছে আৰু সকলো প্ৰয়োজনীয় সহায় আগবঢ়াই আছে
২০২৫-২৬ বিত্তীয় বৰ্ষত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এছডিআৰএফৰ অধীনত ২৮ খন ৰাজ্যলৈ ২০,৭৩৫.২০ কোটি টকা আৰু এনডিআৰএফৰ অধীনত ২১ খন ৰাজ্যলৈ ৩,৬২৮.১৮ কোটি টকা মুকলি কৰিছে
13 MAR 2026 11:01AM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ অধ্যক্ষতাত এখন উচ্চ পৰ্যায়ৰ সমিতিয়ে (এইচ এল চি) ২০২৫ চনৰ বান, আকস্মিক বান, ডাৱৰ বিস্ফোৰণ, ঘূৰ্ণীবতাহ 'মন্থা', ভূমিস্খলনৰ ফলত ক্ষতিগ্ৰস্ত অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ, চত্তিছগড়, গুজৰাট, হিমাচল প্ৰদেশ, নাগালেণ্ড আৰু কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চল জম্মু-কাশ্মীৰক অতিৰিক্ত কেন্দ্ৰীয় সাহায্যৰ বাবে ১,৯১২.৯৯ কোটি টকাৰ অনুমোদন জনাইছে।
ৰাজ্যিক দুৰ্যোগ সঁহাৰি পুঁজি (এছডিআৰএফ)ত উপলব্ধ বছৰৰ বাবে মুকলি ধনৰাশিৰ ৫০ শতাংশৰ সমন্বয় সাপেক্ষে এই কেন্দ্ৰীয় সাহায্য ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্যোগ সঁহাৰি পুঁজি (এনডিআৰএফ)ৰ পৰা প্ৰদান কৰা হৈছে। মুঠ ১,৯১২.৯৯ কোটি টকাৰ ভিতৰত অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ বাবে ৩৪১.৪৮ কোটি টকা, ছত্তীশগড়ৰ বাবে ১৫.৭০ কোটি টকা, গুজৰাটৰ বাবে ৭৭৮.৬৭ কোটি টকা, হিমাচল প্ৰদেশৰ বাবে ২৮৮.৩৯ কোটি টকা, নাগালেণ্ডৰ বাবে ১৫৮.৪১ কোটি টকা আৰু কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চল জম্মু-কাশ্মীৰৰ বাবে ৩৩০.৩৪ কোটি টকা অনুমোদন জনোৱা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰত চৰকাৰে প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগ আৰু বিপৰ্যয়ৰ সময়ত ৰাজ্য চৰকাৰসমূহৰ সৈতে কান্ধত কান্ধ মিলাই থিয় দি আছে আৰু সকলো প্ৰয়োজনীয় সহায়তা আগবঢ়াইছে।
ৰাজ্যসমূহক কেন্দ্ৰই প্ৰদান কৰা এই সাহায্য ৰাজ্যিক দুৰ্যোগ সঁহাৰি পুঁজি (এছডিআৰএফ)ৰ অধীনত মুকলি কৰা পুঁজিৰ অতিৰিক্ত, যি ইতিমধ্যে ৰাজ্যসমূহৰ অধীনত আছে। ২০২৫-২৬ বিত্তীয় বৰ্ষত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এছডিআৰএফৰ অধীনত ২৮ খন ৰাজ্যলৈ ২০,৭৩৫.২০ কোটি টকা আৰু এনডিআৰএফৰ অধীনত ২১ খন ৰাজ্যলৈ ৩,৬২৮.১৮ কোটি টকা মুকলি কৰিছে।
ইয়াৰ উপৰি ৰাজ্যিক দুৰ্যোগ প্ৰশমন পুঁজি (এছডিএমএফ)ৰ পৰা ২৩ খন ৰাজ্যলৈ ৫,৩৭৩.২০ কোটি টকা আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্যোগ প্ৰশমন পুঁজি (এনডিএমএফ)ৰ পৰা ২১ খন ৰাজ্যলৈ ১,১৮৯.৫৬ কোটি টকা মুকলি কৰা হৈছে।

Ministry of Home Affairs
A High-Level Committee under the Chairmanship of Union Home Minister, Shri Amit Shah approves Rs. 1,912.99 crore of additional Central assistance to Andhra Pradesh, Chhattisgarh, Gujarat, Himachal Pradesh, Nagaland and UT of Jammu & Kashmir
Central assistance has been approved to these States and UT affected by flood/ flash flood, cloudburst, landslides, cyclonic storm ‘Montha’ during year 2025
HLC approved Rs 341.48 crore for Andhra Pradesh, Rs. 15.70 crore for Chhattisgarh, Rs. 778.67 crore for Gujarat, Rs. 288.39 crore for Himachal Pradesh, Rs. 158.41 crore for Nagaland and Rs. 330.34 crore for Jammu & Kashmir
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, Government of India is standing shoulder to shoulder with the State Governments during natural disasters and providing all necessary support
During the financial year 2025-26, the Central Government has released Rs. 20,735.20 crore to 28 States under SDRF and Rs. 3,628.18 crore under NDRF to 21 States
13 MAR 2026 11:01AM by PIB Delhi
A High-Level Committee (HLC), under the Chairmanship of Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah, has approved Rs. 1,912.99 crore of additional Central assistance to Andhra Pradesh, Chhattisgarh, Gujarat, Himachal Pradesh, Nagaland and UT of Jammu & Kashmir affected by flood, flash flood, cloudburst, cyclone ‘Montha’ landslides during year 2025.
This Central assistance has been provided from the National Disaster Response Fund (NDRF), subject to an adjustment of 50% of the opening balance for the year available in the State Disaster Response Fund (SDRF). Out of the total amount of Rs. 1,912.99 crore, Rs 341.48 crore has been approved for Andhra Pradesh, Rs. 15.70 crore for Chhattisgarh, Rs. 778.67 crore for Gujarat, Rs. 288.39 crore for Himachal Pradesh, Rs. 158.41 crore for Nagaland and Rs. 330.34 crore for UT of Jammu & Kashmir.
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government of India is standing shoulder to shoulder with the State Governments during natural calamities and disasters and providing all necessary support.
This additional assistance is over and above the funds released by the Centre to the States in the State Disaster Response Fund (SDRF), already placed at the disposal of the States. During the financial year 2025-26, the Central Government has released Rs. 20,735.20 crore to 28 States under SDRF and Rs. 3,628.18 crore under NDRF to 21 States.
Additionally, Rs. 5,373.20 crore from the State Disaster Mitigation Fund (SDMF) to 23 States and Rs. 1,189.56 crore from National Disaster Mitigation Fund (NDMF) to 21 States has also been released.