ଲୋକସଭା ସଚିବାଳୟ
ସଂସଦରେ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିର ସ୍ୱାଧୀନତା ଧାର୍ଯ୍ୟ ନିୟମାଧୀନ ଅଟେ: ଲୋକସଭା ବାଚସ୍ପତି
12 MAR 2026 4:33PM by PIB Bhubaneswar
• ସଦନ ନିୟମ ପରିଧି ବାହାରେ କୌଣସି ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିର ବିଶେଷ ଅଧିକାର ପ୍ରଦାନ କରେ ନାହିଁ: ଶ୍ରୀ ଓମ୍‌ ବିର୍ଲା
• ଏହି ଆସନରେ ମାଇକ୍ରୋଫୋନ୍ ଚାଲୁ କିମ୍ବା ବନ୍ଦ କରିବା ପାଇଁ କୌଣସି ବଟନ୍ ନାହିଁ; ସଦନରେ ଥିବା ବ୍ୟବସ୍ଥା କେବଳ କହିବା ଲାଗି ଅନୁମତିପ୍ରାପ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ମାଇକ୍ରୋଫୋନ୍ ଚାଲୁ କରିଥାଏ: ଲୋକସଭା ବାଚସ୍ପତି
• ଗୃହରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ସ୍ଲୋଗାନ ଦେବା ଏବଂ ପ୍ଲାକାର୍ଡ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ସଂସଦର ଗରିମା ଏବଂ ମର୍ଯ୍ୟାଦାକୁ କ୍ଷୁର୍ଣ୍ଣ କରେ: ଲୋକସଭା ବାଚସ୍ପତି
• ସଦନର ନିୟମ ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ପାଇଁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ; ସଂସଦୀୟ ସଂସ୍ଥା ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ଜରୁରୀ: ଶ୍ରୀ ଓମ୍‌ ବିର୍ଲା
• ଆସନ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କର ନୁହେଁ; ଏହା ଭାରତର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପରମ୍ପରାର ପ୍ରତୀକ: ଲୋକସଭା ବାଚସ୍ପତି
• ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ମତଭେଦ ଏବଂ ଉଷ୍ମ ବିତର୍କ ସ୍ୱାଭାବିକ, କିନ୍ତୁ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଆଲୋଚନା ଓ ଅବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ସୀମାରେଖା ଅଛି: ଶ୍ରୀ ଓମ୍‌ ବିର୍ଲା
• ସଂସଦରେ ମହିଳାଙ୍କ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ ସମ୍ମାନ ରହିଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ କହିବା ଲାଗି ଉପଯୁକ୍ତ ସୁଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଯଥାସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ କରିଥିବା କହିଲେ ଲୋକସଭା ବାଚସ୍ପତି
ସମ୍ବିଧାନ ଓ ସଂସଦର କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରୁଥିବା ନିୟମ ଓ ସ୍ଥାୟୀ ଆଦେଶ ଅଧୀନରେ ସଂସଦରେ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିର ସ୍ୱାଧୀନତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ଲୋକସଭା ବାଚସ୍ପତି ଶ୍ରୀ ଓମ୍ ବିର୍ଲା ଆଜି ଜୋର୍‌ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନିୟମ ଅଧୀନରେ ସଦନରେ ଭାଷଣ ଦେବା ସମୟରେ ସଦସ୍ୟମାନେ କିପରି ଆଚରଣ କରିବେ ସେ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ରହିଛି।
ସଂସଦରେ ବାକ୍ ସ୍ୱାଧୀନତା ସହ ଜଡିତ ସମ୍ବିଧାନର ଧାରା ୧୦୫କୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ବାଚସ୍ପତି ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସମ୍ବିଧାନ ଏହି ସ୍ୱାଧୀନତାକୁ ସଂସଦୀୟ ନିୟମର ପରିସର ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନିତ କରେ।
ତାଙ୍କୁ ପଦରୁ ହଟାଇବା ଲାଗି ଦାବି ପ୍ରସ୍ତାବ ଉପରେ ବିତର୍କ ସମାପ୍ତ ହେବାର ଗୋଟିଏ ଦିନ ପରେ ସଂସଦକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ବାଚସ୍ପତି କହିଛନ୍ତି, ଗତ ଦୁଇ ଦିନ ଧରି ଗୃହରେ ବାର ଘଣ୍ଟାରୁ ଅଧିକ ଆଲୋଚନା ହୋଇଛି, ଯେଉଁ ସମୟରେ ବିଭିନ୍ନ ଦଳର ସଦସ୍ୟମାନେ ସେମାନଙ୍କର ମତ, ଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଚିନ୍ତା ପ୍ରକ କରିଛନ୍ତି।
ସେ କହିଛନ୍ତି, ‘‘ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟଙ୍କ କଥା ଧ୍ୟାନର ସହିତ ଶୁଣିଲି। ମୁଁ ଏହି ସଦନର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ପ୍ରତି ମୋର ହାର୍ଦ୍ଦିକ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରୁଛି - ସେମାନେ ସମର୍ଥନରେ ସେମାନଙ୍କର ମତାମତ ପ୍ରକାଶ କରିଥା’ନ୍ତୁ କିମ୍ବା ସମାଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥା’ନ୍ତୁ। ଏହା ଗଣତନ୍ତ୍ରର ବିଶେଷତ୍ୱ। ଏଠି ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ୱର ଶୁଣାଯାଏ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥାଏ।’’
ବିତର୍କ ସମୟରେ କହିବାର ସୁଯୋଗକୁ ନେଇ ବ୍ୟକ୍ତ କରାଯାଇଥିବା ଉଦବେଗର ଉତ୍ତରରେ ବାଚସ୍ପତି ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଗୃହ ନିୟମାବଳୀରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅନୁସରଣ କରିବାକୁ ପଡିବ। ସେ କହିଛନ୍ତି, "କିଛି ସଦସ୍ୟ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ନେତାଙ୍କର ଯେକୌଣସି ସମୟରେ ତାଙ୍କ ପସନ୍ଦର ଯେକୌଣସି ବିଷୟରେ ଠିଆ ହୋଇ କହିବାର ବିଶେଷ ଅଧିକାର ଅଛି। ମୁଁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଏହି ସଦନ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ନିୟମ ଅନୁଯାୟୀ ହିଁ ସଦନ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ଏହି ନିୟମଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ପାଇଁ ସମାନ ଭାବରେ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ।’’ ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି, ଏ ସଦନର କୌଣସି ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟ ଏହି ନିୟମ ପରିସର ବାହାରେ କହିବାର କୌଣସି ସୁବିଧା ପାଇନାହାନ୍ତି।
ବିରୋଧୀ ଦଳ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ମାଇକ୍ରୋଫୋନ୍ ବନ୍ଦ କରାଯାଇଥିବା ଅଭିଯୋଗର ମଧ୍ୟ ଲୋକସଭା ବାଚସ୍ପତି ଉତ୍ତର ଦେଇଛନ୍ତି। ‘‘ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ବାଚସ୍ପତିଙ୍କ ପାଖରେ ମାଇକ୍ରୋଫୋନ୍ ଚାଲୁ କିମ୍ବା ବନ୍ଦ କରିବା ପାଇଁ କୌଣସି ବଟନ୍ ନାହିଁ। ସଦନ ବ୍ୟବସ୍ଥା କେବଳ ସେହି ସଦସ୍ୟଙ୍କ ପାଇଁ ମାଇକ୍ରୋଫୋନ୍ ଚାଲୁ କରେ ଯାହାକୁ କହିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି,’’ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ବିର୍ଲା କହିଛନ୍ତି।
ବାଚସ୍ପତି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସଦନର ବାଚସ୍ପତି ପଦବୀ କୌଣସି ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସମ୍ପତ୍ତି ନୁହେଁ। ବାଚସ୍ପତି କହିଥିଲେ, "ଏହି ପଦବୀ କୌଣସି ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କର ନୁହେଁ। ଏହା ଭାରତର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପରମ୍ପରା, ସମ୍ବିଧାନର ଭାବନା ଏବଂ ଏହି ମହାନ ଅନୁଷ୍ଠାନର ମର୍ଯ୍ୟାଦାର ପ୍ରତୀକ। ମୋ ପୂର୍ବରୁ ଥିବା ବାଚସ୍ପତିମାନେ ଏହି ଗୃହର ଗରିମା ଏବଂ ପରମ୍ପରାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛନ୍ତି। ତେଣୁ ସଦନର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ମୁଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରୁଛି।’’ ସେ ପୁଣି କହିଥିଲେ ଯେ, ସର୍ବଦା ଗୃହର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ନିରପେକ୍ଷତା, ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ସନ୍ତୁଳନ ସହିତ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ନିୟମ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅନୁସାରେ ପରିଚାଳନା କରିବାକୁ ସେ ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି।
ବାଚସ୍ପତି କହିଥିଲେ, ସଦନ ଭାରତର ୧୪୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ସାର୍ବଭୌମ ଇଚ୍ଛାକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଦସ୍ୟ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଆଶା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିଥା’ନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଦସ୍ୟ ଏଠାକୁ ଲୋକଙ୍କ ସମସ୍ୟା ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠାଇବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଆଶା ଓ ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ନେଇ ଆସିଥା’ନ୍ତି।
ମହିଳା ସାଂସଦଙ୍କ ସମ୍ମାନ ସମ୍ପର୍କରେ ବ୍ୟକ୍ତ କରାଯାଇଥିବା ଉଦବେଗ ସମ୍ପର୍କରେ ବାଚସ୍ପତି କହିଛନ୍ତି, ସମସ୍ତ ମହିଳା ସାଂସଦଙ୍କ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଗଭୀର ସମ୍ମାନ ରହିଛି । ସେ ସର୍ବଦା ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟବର ମହିଳା ସାଂସଦଙ୍କୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସମ୍ମାନ ଦେଇଆସିଛି। ‘‘ମୋର ସର୍ବଦା ଚେଷ୍ଟା ରହିଛି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମହିଳା ସାଂସଦଙ୍କୁ ଏହି ଗୃହରେ କହିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳୁ। ମୋ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ମଧ୍ୟରେ, ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇଥିବା ସାଂସଦଙ୍କ ସମେତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମହିଳା ସାଂସଦଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ମତାମତ ପ୍ରକାଶ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି," ଶ୍ରୀ ଓମ୍‌ ବିର୍ଲା କହିଛନ୍ତି ।
ବିରୋଧୀ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ବିତର୍କରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୁଯୋଗ ଦିଆଯାଇନାହିଁ ବୋଲି ହେଉଥିବା ଦାବିକୁ ମଧ୍ୟ ବାଚସ୍ପତି ଖଣ୍ଡନ କରିଛନ୍ତି । ସଦ୍ୟ ଲୋକସଭା ଅଧିବେଶନର ସରକାରୀ ତଥ୍ୟକୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଅନୁପାତରେ କହିବା ସମୟ ମାପ କରାଗଲେ ବିରୋଧୀ ସଦସ୍ୟମାନେ ପ୍ରାୟତଃ ପ୍ରମୁଖ ବିତର୍କ ସମୟରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ସମୟ ପାଇଛନ୍ତି। ଛୋଟ ଦଳ, ଏକକ ସଦସ୍ୟ ଦଳ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରାୟତଃ ବିତର୍କ ଏବଂ ଶୂନ୍ୟ କାଳ ପାଇଁ ଧାର୍ଯ୍ୟ ସମୟ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ଯାହାଦ୍ୱାରା ଅଧିକ ସଦସ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ମତାମତ ପ୍ରକାଶ କରିପାରିବେ।
ବାଚସ୍ପତି ଗୃହରେ ବିଶୃଙ୍ଖଳିତ ଆଚରଣକୁ ଦୃଢ଼ ନିନ୍ଦା କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ଲୋଗାନ ଦେବା, ପ୍ଲାକାର୍ଡ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା, କାଗଜ ଚିରିବା ଏବଂ ଗୃହର ମଧ୍ୟଭାଗକୁ ଚାଲି ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ସଂସଦୀୟ ପରମ୍ପରାର ବିରୋଧୀ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ସଦନର କାର୍ଯ୍ୟରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରେ ନାହିଁ ବରଂ ଏହାର ମର୍ଯ୍ୟାଦାକୁ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରେ। ସେ ସାଂସଦମାନଙ୍କୁ ସଂସଦୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପରମ୍ପରା ପାଳନ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ସ୍ଲୋଗାନ ଦେବା, ପ୍ଲାକାର୍ଡ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା, ଅନୁପଯୁକ୍ତ ଅଙ୍ଗଭଙ୍ଗୀ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ଏବଂ ଗୃହ କାର୍ଯ୍ୟରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ସମେତ ଏପରି ଆଚରଣ ବିଧାନପାଳିକା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଉପରେ ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ। ୧୯୯୭ ଏବଂ ୨୦୦୧ ମସିହାରେ ବାଚସ୍ପତି ଏବଂ ସଂସଦୀୟ ନେତାଙ୍କ ସମ୍ମିଳନୀରେ ସର୍ବସମ୍ମତିକ୍ରମେ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ହୋଇଥିଲା ବୋଲି ଶ୍ରୀ ବିର୍ଲା ମନେ ପକାଇ ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ, ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ମତଭେଦ ଏବଂ ଉଷ୍ମ ବିତର୍କ ସ୍ୱାଭାବିକ, କିନ୍ତୁ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ଅବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ସୀମାରେଖା ଅଛି।
ସଂସଦର ଗରିମା ଓ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ବଜାୟ ରଖିବା ସବୁ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସାମୂହିକ ଦାୟିତ୍ୱ ବୋଲି ବାଚସ୍ପତି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଏକ ଦୃଢ଼ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମୂଳଦୁଆ। ଯଦି ଆମେ ନିଜେ ଆମର ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଗୁଡ଼ିକର ମର୍ଯ୍ୟାଦାକୁ ଦୁର୍ବଳ କରୁ, ତେବେ ଏହା କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି କିମ୍ବା ଦଳ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ସମଗ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ର ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ହେବ। ଯେତେବେଳେ ଗୃହରେ ବିଭ୍ରାଟ ଘଟେ, ସେତେବେଳେ ସଂସଦ ଗମ୍ଭୀରତା ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଆଶା କରୁଥିବା ନାଗରିକମାନେ ନିରାଶ ହୋଇଥା’ନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ନିଜର ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷରେ ଶ୍ରୀ ବିର୍ଲା ସବୁ ଦଳର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସଂସଦକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରିବାକୁ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, "ମୁଁ ଶାସକ ଏବଂ ବିରୋଧୀ ଦଳ ଉଭୟଙ୍କୁ ଏହି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ସହଭାଗୀ ରକ୍ଷକ ବୋଲି ବିବେଚନା କରେ। ପ୍ରଶଂସା ହେଉ କି ସମାଲୋଚନା, ମୋର ସଂକଳ୍ପ ଗୋଟିଏ - ଏହି ସଦନର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ରକ୍ଷା କରିବା ଏବଂ ଏହାର ନିୟମ ପାଳନ କରିବା।’’
ଗହନ ବିତର୍କ ପରେ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସକାରାତ୍ମକ ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରି ବାଚସ୍ପତି କହିଥିଲେ, ‘‘ଆସନ୍ତୁ ଆଜିଠାରୁ ଏକ ନୂତନ, ସକାରାତ୍ମକ ଏବଂ ଗଠନମୂଳକ ଅଧ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ କରିବା। ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ରାଷ୍ଟ୍ର ସେବା ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ପଥରେ ଏକାଠି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା।’’

Lok Sabha Secretariat
FREEDOM OF SPEECH IN PARLIAMENT IS SUBJECTED TO RULES; NO HON’BLE MEMBER IN THE HOUSE POSSESSES ANY PRIVILEGE TO SPEAK OUTSIDE THE FRAMEWORK OF THESE RULES: LOK SABHA SPEAKER
CHAIR DOES NOT HAVE ANY BUTTON TO SWITCH MICROPHONES ON OR OFF, SYSTEM IN THE HOUSE ACTIVATES MICROPHONE ONLY FOR MEMBER PERMITTED TO SPEAK: LOK SABHA SPEAKER
DISRUPTIONS, SLOGAN-SHOUTING AND THE DISPLAY OF PLACARDS IN HOUSE UNDERMINE THE DIGNITY AND PRESTIGE OF PARLIAMENT: LOK SABHA SPEAKER
RULES OF THE HOUSE BINDING FOR ALL MEMBERS; RESPECT FOR PARLIAMENTARY INSTITUTIONS ESSENTIAL: LOK SABHA SPEAKER
CHAIR DOES NOT BELONG TO ANY PERSON; IT IS SYMBOL OF INDIA’S DEMOCRATIC TRADITIONS: LOK SABHA SPEAKER
DISAGREEMENT AND INTENSE DEBATE ARE NATURAL IN A DEMOCRACY, BUT THERE IS A CLEAR LINE BETWEEN DEMOCRATIC DISCOURSE AND DISORDER: LOK SABHA SPEAKER
LOK SABHA SPEAKER REITERATES HIS HIGHEST RESPECT FOR WOMEN MEMBERS; SAYS EVERY EFFORT MADE TO ENSURE OPPORTUNITY FOR THEM TO SPEAK
12 MAR 2026 4:33PM by PIB Delhi
The Lok Sabha Speaker Shri Om Birla today emphasized that freedom of speech in Parliament is guaranteed, but it is subject to the Constitution and to the rules and standing orders regulating the procedure of Parliament. He said that detailed guidelines exist under the rules regarding how Members should conduct themselves while speaking in the House.
In regard to the references made to Article 105 of the Constitution regarding freedom of speech in Parliament, the Speaker clarified that the Constitution itself places this freedom within the framework of parliamentary rules.
Addressing the House a day after the conclusion of the debate on the resolution seeking his removal from the Office, the Speaker said that over the past two days, the House had witnessed more than twelve hours of discussion, during which Members from different parties expressed their views, arguments and concerns.
“I listened carefully and attentively to every Hon’ble Member. I sincerely thank all Members of this House - whether they expressed their views in support or offered suggestions through criticism. This is the essence of democracy: every voice is heard and every viewpoint holds value,” he said.
Responding to concerns raised during the debate about opportunities to speak, the Speaker clarified that all Members must follow the procedures laid down in the Rules of the House. “Some Members believe that the Leader of the Opposition may stand at any time and speak on any subject of their choice as a special privilege. I wish to clarify that the House functions according to rules framed by the House itself. These rules apply equally to every Member,” he highlighted. “No Hon’ble Member in this House possesses any privilege to speak outside the framework of these rules,” he emphasized.
The Speaker also responded to allegations that microphones of Opposition Members were switched off by the Chair. “I would like to clarify once again that the Chair does not have any button to switch microphones on or off. The system in the House activates the microphone only of the Member who has been granted permission to speak,” he explained.
The Speaker underscored that the Chair of the House is not the possession of any individual. “This Chair does not belong to any person. It is a symbol of India’s democratic traditions, the spirit of the Constitution and the prestige of this great institution. My predecessors strengthened the dignity and traditions of this House, and it is my constant endeavor to ensure that its prestige continues to grow,” the Speaker mentioned. He reiterated that he has always conducted the proceedings of the House with impartiality, discipline and balance, strictly in accordance with the rules and procedures laid down by the House itself.
The Speaker noted that the House represents the sovereign will of 1.4 billion citizens of India and that every Member carries the mandate and aspirations of millions of people. “Each Member comes here with the responsibility to raise the concerns of the people and to fulfil their hopes and expectations,” he said.
Referring to concerns expressed regarding respect for women Members, the Speaker reiterated his deep respect for all women MPs. “I have always held the highest respect for all Hon’ble women Members. My endeavor has always been to ensure that every woman Member gets the opportunity to speak in this House. During my tenure, every woman Member - including first-time Members - has had the opportunity to express her views,” he said.
The Speaker also negated claims that Opposition Members were not given adequate opportunity in debates. Citing official data from the proceedings of recent Lok Sabhas, he said that when speaking time is viewed in proportion to numerical strength, Opposition Members have often received more time than allocated during major debates. He also highlighted that efforts have been made to ensure participation by Members from smaller parties, single-member parties and independent Members. “I frequently extend the time allotted for debates and Zero Hour so that more Members can express their views,” he added.
The Speaker strongly criticized disruptive behavior in the House, stating that slogan-shouting, displaying placards, tearing papers and approaching the Well of the House are contrary to established parliamentary traditions. “These actions not only disrupt the functioning of the House but also diminish its prestige,” he stressed. He urged Members of Parliament to uphold the highest traditions of parliamentary democracy.
Shri Birla recalled that conferences of presiding officers and parliamentary leaders in 1997 and 2001 had unanimously resolved that such conduct - including slogan-shouting, displaying placards, making inappropriate gestures and disrupting proceedings - adversely affects the functioning of legislative institutions. “Disagreement and intense debate are natural in a democracy, but there is a clear line between democratic discourse and disorder,” he observed.
The Speaker further stressed that maintaining the dignity and decorum of Parliament is a collective responsibility of all Members. “Institutions are permanent and they form the foundation of a strong democracy. If we ourselves diminish the prestige of our institutions, the loss will not be of any individual or party, but of the entire nation,” he said. He also noted that whenever disruptions occur in the House, it creates disappointment among citizens who expect Parliament to function with seriousness and responsibility.
Concluding his remarks, Shri Birla appealed to Members across party lines to work together to strengthen Parliament and maintain the faith of the people. “I regard both the Treasury Benches and the Opposition as equal guardians of this institution. Whether there is praise or criticism, my resolve remains the same - to protect the dignity of this House and uphold its rules,” he said.
Urging Members to move forward positively after the intense debate, the Speaker said, “Let us begin a new, positive and constructive chapter from today. Let us move forward united in the path of national service and nation-building.”