প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
তামিলনাডুৰ তিৰুচিৰাপল্লীত একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সম্বোধনৰ পূৰ্ণ পাঠ
11 MAR 2026 6:58PM by PIB Guwahati
শ্ৰী পীয়ূষ গোৱেল জী, ডঃ এল. মুৰুগান জী, শ্ৰী এদাপ্পাদি কে. পলানিস্বামী, শ্ৰী নৈনাৰ নগেন্দ্ৰন, শ্ৰী থাংগম টেন্নাৰছু, মোৰ তামিল ভাই-ভনীসকল, বনাক্কম!
বন্ধুসকল,
বিস্ময় চহৰ তিৰুচিত উপস্থিত হৈ মোৰ ভাল লাগিছে।
আজিৰ এই কাৰ্য্যসূচী তামিলনাডুৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অনুষ্ঠান। ইয়াৰ সৈতে পাঁচ হাজাৰ ছশ কোটি টকাৰ প্ৰকল্প জড়িত হৈ আছে। এই প্ৰকল্পসমূহ হৈছে স্বচ্ছ শক্তিৰ বাবে আন্তঃগাঁথনি, পেট্ৰলিয়াম সম্পৰ্কীয় উৎপাদন, ঘাইপথ, ৰেলপথ আৰু গ্ৰামীণ পথেৰে সম্পৰ্কীয়। ইয়াৰ দ্বাৰা শক্তিৰ সুবিধা, যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ বৰ্ধনৰ লগতে তামিলনাডুৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে হাজাৰ-হাজাৰ চাকৰিৰ সৃষ্টি হ’ব।
বন্ধুসকল,
ভাৰত পেট্ৰলিয়ামৰ চিটি গেছ বিতৰণ নেটৱৰ্কৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰি মই সন্তোষ লভিছো। ইয়াত প্ৰায় তিনি হাজাৰ সাতশ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰা হৈছে। এই নেটৱৰ্কে তামিলনাডুৰ নীলগিৰি আৰু ইৰোড জিলাক সামৰি লৈছে। ইয়াৰ জৰিয়তে প্ৰায় ৯ লাখ গৃহস্থী আৰু শতাধিক বাণিজ্যিক সংস্থাক পাইপেৰে প্ৰাকৃতিক গেছ যোগান ধৰা হ’ব। পাইপেৰে গেছ পোনপটীয়াকৈ গৃহস্থীসমূহলৈ যাব, ইয়াৰ ফলত ইজ অৱ লিভিঙৰ বৰ্ধন ঘটিব। একেদৰে প্ৰত্যক্ষ আৰু পৰোক্ষভাৱে হাজাৰ-হাজাৰ চাকৰিৰ সৃষ্টি হ’ব। প্ৰাকৃতিক গেছ হৈছে পৰিবেশ অনুকূল ইন্ধন যিয়ে বায়ু প্ৰদূষণ হ্ৰাস কৰাত এটি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। মোক কোৱা হৈছে যে মাত্ৰ আঠ বছৰৰ ভিতৰত এই প্ৰকল্পৰ ইতিবাচক পাৰিপাৰ্শ্বিক প্ৰভাৱ চাৰি কোটি গছপুলি ৰোপণৰ দৰেই হ’ব!
বন্ধুসকল,
আজি চেন্নাইৰ ইণ্ডিয়ান অইল কৰ্প’ৰেচনৰ লুব ব্লেণ্ডিং প্ৰকল্পটো ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰা হৈছে। আপোনাসৱে জানিবলৈ পাই গৌৰৱ অনুভৱ কৰিব যে এইটো বিশ্বৰ অন্যতম বৃহৎ সুবিধা। এই প্ৰকল্পই তামিলনাডু আৰু বাহিৰৰ বহু গুৰুত্বপূৰ্ণ উদ্যোগৰ চাহিদা পূৰণ কৰিব। স্থানীয়ভাৱে লুব্ৰিকেন্টৰ উৎপাদন বৃদ্ধিৰ ফলত আমদানিও হ্ৰাস পাব আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ ধনো ৰাহি হ’ব।
বন্ধুসকল,
আজি আমি তিনিশ সত্তৰ কিমি দৈৰ্ঘ্যৰ গ্ৰামীণ পথ উদ্বোধন কৰিছো। এই কাম প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰাম চড়ক যোজনাৰ অধীনত কৰা হৈছে। এই প্ৰতিটো পথ কেৱল ফিজিকিলে আন্তঃগাঁথনিয়েই নহয়। ইয়াৰ জৰিয়তে ৰোগীসকলেও উন্নত স্বাস্থ্যসেৱা লাভ কৰিব পাৰে। ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে সুচলতাৰে বিদ্যালয়-মহাবিদ্যালয়লৈ যাব পাৰে। কৃষকসকলে ভিন্ন ঠাইলৈ গৈ উৎপাদিত সামগ্ৰী বিক্ৰী কৰিব পাৰে বা সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰি আনিব পাৰে। সামগ্ৰিকভাৱে প্ৰতিটো পথেই গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিক ত্বৰান্বিত কৰে আৰু ইজ অৱ লিভিঙৰ বৰ্ধন ঘটায়।
বন্ধুসকল,
মই যোৱা বছৰ গংগাইকুণ্ড চোলপুৰমত আদি তিৰুৱতিৰাই উৎসৱত অংশগ্ৰহণ কৰি আনন্দিত হৈছিলো। সম্ৰাট ৰাজেন্দ্ৰ চোলৰ বিশাল মন্দিৰ নিৰ্মাণৰ আৰম্ভণিৰ হাজাৰ বছৰ আমি উদযাপন কৰিছো। ইউনেস্ক’ৰ স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত এই স্থানে সমগ্ৰ বিশ্বৰ পৰ্যটক সকলক আকৰ্ষিত কৰি আহিছে। আজি আমি ইয়াত এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ ঘাইপথ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছো। বৰ্তমানৰ ঘাইপথটো মন্দিৰৰ অতি ওচৰেদি পাৰ হৈ যোৱাৰ ফলত তীৰ্থযাত্ৰী আৰু পৰ্যটকসকলৰ সুৰক্ষাক লৈ চিন্তাৰ উদ্বেগ ঘটিছে। সেয়েহে নতুন বাইপাছ নিৰ্মাণৰ লগে-লগে বাহনৰ সংখ্যা হ্ৰাস পাব। ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল সকলোৰে বাবে উন্নত সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰা।
বন্ধুসকল,
যোৱা সপ্তাহত মাদুৰাইত আমি অমৃত ভাৰত কাৰ্য্যসূচীৰ অধীনত আঠটা আধুনিকীকৃত আৰু পুনৰ উন্নীতকৃত ষ্টেচন উদ্বোধন কৰিছিলো। আজি একাধিক নতুন ৰেল সেৱাৰ ফ্লেগ অফ কৰা হৈছে। এইসমূহে নাগেৰকইল, কইম্বাটুৰ, ৰামেশ্বৰম, তিৰুনেলভেলী, ময়লাদুথুৰাই, কৰৈক্কুডী আদি ঠাইক আন-আন অঞ্চলৰ সৈতে সংযোগ কৰিব। এই নতুন ৰেল সেৱাই পৰ্যটনৰ বৰ্ধন ঘটাব, স্থানীয় অৰ্থনীতিক উদ্দীপনা যোগাব আৰু যুৱ প্ৰজন্মৰ বাবে বহু চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰিব। আমাৰ লক্ষ্য হৈছে এখনি বিকশিত ভাৰতৰ বাবে এখনি বিকশিত তামিলনাডু গঢ়ি তোলা। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ তামিলনাডুৰ জনসাধাৰণৰ কল্যাণৰ প্ৰতি সম্পূৰ্ণ দায়বদ্ধ হৈ আছে। ৰাজ্যখনৰ অগ্ৰগতিৰ বাবে আমি দিনে-নিশাই কাম কৰি আছো আৰু আগলৈও কাম কৰি যাম।

Prime Minister's Office
Text of Prime Minister’s address at the inauguration and laying of foundation stone of multiple development projects in Tiruchirappalli, Tamil Nadu
11 MAR 2026 6:58PM by PIB Delhi
Shri Piyush Goyal ji, Dr. L. Murugan ji , Shri Edappadi K. Palaniswami, Shri Nainar Nagendran, Sri Thangam Tennarasu, My Tamil brothers and sisters, Vanakkam!
Friends,
It gives me great pleasure to be here in this wonderful city of Tiruchi.
Today’s programme is an important one for the future of Tamil Nadu. It is related to projects worth five thousand six hundred crore rupees. These projects are about: Infrastructure for clean energy, Petroleum-related manufacturing, Highways, railways and rural roads. They will boost energy access, connectivity and create thousands of jobs for the youth of Tamil Nadu.
Friends,
I am happy that the foundation stone of Bharat Petroleum’s City Gas Distribution network is being laid. An investment of about three thousand seven hundred crore rupees is being made. This network covers Nilgiris and Erode districts of Tamil Nadu. It will provide Piped Natural Gas to nearly nine lakh families and hundreds of commercial organisations. Piped gas will flow directly to homes, boosting ease of living. Thousands of jobs will be created directly and indirectly. Natural gas is an environment-friendly fuel that plays an important role in reducing air pollution. I am told that the positive environmental impact of this project over just eight years will be similar to the planting of four crore trees!
Friends,
Today, Indian Oil Corporation’s Lube Blending Plant in Chennai is being dedicated to the nation. You would be proud to know that this is one of the world’s largest facilities of its kind. This plant fulfills the demand of many important industries both in Tamil Nadu and outside. The increase in local production of lubricants also reduces imports and saves money for the nation.
Friends,
Today, we are inaugurating rural roads that span three hundred and seventy kilometres. This work has been done under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana. Each of these roads is not just a piece of physical infrastructure. Patients can access better healthcare. Students can travel to schools and colleges comfortably. Farmers can travel to different places to sell produce or to buy inputs. Overall, each road lifts the rural economy and increases Ease of Living.
Friends,
Last year, I was happy to be at Gangaikonda Cholapuram for the Aadi Thiruvathirai festival. We celebrated a thousand years of the beginning of the construction of the grand temple by Emperor Rajendra Chola. It is a UNESCO recognised site that attracts tourists from across the world. Today, we are laying the foundation stone of an important highway project there. The existing highway passes very close to the temple, causing safety concerns to the pilgrims and tourists. With the construction of a new bypass, other vehicles will now be diverted away from the temple. This means better safety for everyone.
Friends,
Just last week, from Madurai, we inaugurated eight modernised and redeveloped stations under the Amrit Bharat programme. Today, several new train services are being flagged off. They connect places like Nagercoil, Coimbatore, Rameswaram, Tirunelveli, Mayiladuthurai, Karaikkudi with other regions. These new train services will increase tourism , boost the local economy and create many jobs for the youth. Our goal is to create a developed Tamil Nadu for a developed India. The Central government is fully committed to the welfare of the people of Tamil Nadu. We are working day and night for the state’s progress and we will continue to do so.
Nandri