প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কেরলমগী ইর্নাকুলমদা চাউরাক্না লুপা করোর ১১,০০০গী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়া উরেপ উয়ুং তমখ্রে, লৈবাক মীয়ামদা কত্থোকখ্রে
প্রোজেক্তশিং অসিনা ইন্দস্ত্রীএল গ্রোথ, তুরিজম হেনগৎহল্লগনি অমসুং কেরলমগী মীয়ামগী পুন্সি মহিংদা হেন্না নুংঙাইহল্লগনি: পি.এম.
পেত্রোলিয়ম সেক্তর পাকথোক চাউথোকহনবা অসি মেক ইন ইন্দিয়া অমসুং ইশা-ইরোমদোম লেপচবা ভারত অমা ওইনবগীদমক তঙাইফদবা অমনি। ঙসি কোচি রিফাইনরীদা পোলি-প্রোপাইলিন য়ুনিৎকী উরেপ উয়ুং তম্বগী থৌরম পাংথোকপগী মরুওইবা অসি মসিনি: পি.এম.
ঙসি, মালেম্না ভারতপু মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ইনভেস্তমেন্ত তৌবগীদমক থাগৎলি। চহি অসিগী কেন্দ্রগী বজেৎতা ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক চাউরবা শেনফম অমা থম্লে: পি.এম.
ইনফ্রাস্ত্রকচরদা পায়খৎলিবা ইনভেস্তমেন্ত অসিদগী কেরলমনা চাউনা কান্নবা ফংলি: পি.এম.
প্রোজেক্তশিং অসিনা ‘ভিক্সিত কেরলম’ অমগী ঐখোয়গী ৱারেপ অদু মপুং ফাহন্নবা মরুওইবা থৌদাং লৌগনি: পি.এম.
11 MAR 2026 3:22PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কেরলমগী চাউখৎ-থৌরাং য়াঙখৎহন্নবা কেরলমগী অৱাংবা থাক্কী প্রোজেক্ত কয়া হৌদোক্নবগীদমক ঙসি কোচিদা চৎখ্রে। ইনভেস্তমেন্তকী পাক চাউবা অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা চাউরাক্না লুপা করোর ১১,০০০গী ইনিসিয়েতিবশিংগী উরেপ উয়ুং তমখি, মীয়াম তিনখিবা অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কোচিদা লাকপা অসি মতম পুম্নমক্তা য়াম্না নুংঙাইবা থৌরম অমা ওই। মহাক্না হায়খি, “প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক ঐহাক্না কেরলমগী মীয়ামদা থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।“
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি কোচি রিফাইনরীদা পোলিপ্রোপাইলিন য়ুনিৎকী উরেপ উয়ুং তম্বগী পান্দম অসি পেত্রোলিয়ম সেক্তরবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবনি। য়ুনিৎ অসিনা পেকেজিং, তেক্সতাইল অমসুং মেদিকেল দিভাইস ইন্দস্ত্রীশিং মতেং পাংনবা চহিগী ওইনা তন লাখ মরিগী পোত্থোক পুথোকপা ঙমগনি হায়না পানরি। ফেসিলিতী অসিগী স্ত্রেতেজিক ওইবা মরুওইবা অদু পল্লদুনা, শ্রী মোদীনা হায়খি, “আত্মনির্ভর ভারত অমা শেমগৎনবা, ‘মেক ইন ইন্দিয়া’গীদমক, পেত্রোলিয়ম সেক্তর পাকথোক চাউথোকহনবা অসি তঙাইফদে।“
মালেমগী মেনুফেকচরিং অমসুং তেক্নোলোজী হাব অমা ওইনা ভারতকী থাক অদু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা খোঙথাং অমদা, প্রধান মন্ত্রীনা এ.আই. অমসুং সেমিকন্দক্তরশিংদা লৈবাক্কী খুমাং চাওশিল্লকপা অসি সস্তেনেবল ইনর্জীগী হেনগৎলক্লিবা দিমান্দগা মরী লৈনহনখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, কেরলামনা সোলর পাৱর জেনরেসনগী লমদা খুমাং চাউশিলহন্নবা পান্দম থমদুনা, ঙসি ৱেস্ত কালদাদা মেগাৱাৎ ৫০গী ফ্লোতিং সোলর প্রোজেক্ত অমগী উরেপ উয়ুং তম্বগী থৌরম পাংথোকখ্রে। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি কেরলমদা ঈশিং মরাং কায়না লৈবনা, রাজ্য অসিদা ফ্লোতিং সোলর পাৱরগী লমদা অচৌবা পোতেন্সিএল লৈ। গ্রীনর ওইবা তুংলমচৎকী মায়কৈদা অহোংবা পুরকপগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি, “সোলর পাৱর জেনরেসনদা কেরলামনা হেন্না মাংলোমদা চংশিনবা অসি ঐখোয়গী হোৎনবনি।“
প্রধান মন্ত্রীনা অমৃত ভারত স্তেসন স্কিম অমসুং রেলৱেজ ইলেক্ত্রিফিকেসনগী খুত্থাংদা রিজনেল কনেক্তিবিতীদা চাউনা খুমাং চাউশিল্লকপগী মতাংদসু খংহনখি। শোরানুর জঙ্কসন, কুত্টিপুরম অমসুং চাংগানাসরীদা অনৌবা পলক্কদ-পোলাচী ত্রেন সর্বিসকা লোয়ননা মোদর্নাইজেসনগী থবকশিং পায়খৎপনা কেরলা অমসুং তামিল নাদুগী মীয়ামগী ত্রেভেল এক্সপরিয়েন্সদা অহোংবা পুরক্লগনি। নেস্নেল বজেৎনা লোকেল গ্রোথতা পীরিবা ইম্পেক্ত অদু পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি, “ঙসি মালেম অসিনা ভারতপু মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ইনবেস্তমেন্ত তৌবগীদমক থাগৎলি।“
লম্বীগী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কোঝিকোদে বাইপাস য়াওনা অনৌবা লেন তরুক্কী প্রোজেক্তশিং অমসুং অঝিক্কল পোর্ততা হেন্না ফবা কনেক্তিবিতীনা মতৌ করম্না চৎথোক-চৎশিন তৌবদা চংবা মতম অমসুং লম্বীগী শাংবা হন্থহল্লগনি। প্রোজেক্তশিং অসিনা কেরলমগী লৌমীশিংদা কান্নবা পীগনি। মসিনা তুরিজম অমসুং অতৈ ইন্দস্ত্রীশিংদা ইনোৎ পীরগনি হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি।
ইনফ্রাস্ত্রকচরদা থাদরিবা শেল খুদিংমক্না নহারোলশিংগীদমক পাক-শন্না থবক ফংহন্নবা কেতালাইজর অমা ওইগনি হায়না মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা অমুক হন্না হায়খি। শ্রী মোদীনা মল্তি-সেক্তোরেল প্রোজেক্তশিং অসি রাজ্য অসিগী চাউখৎপা তুংলমচৎকীদমক তঙাই ফদবা বিল্দিং ব্লোকশিংনি হায়না মহাক্কী থাজবা ফোংদোকখি। লমদম অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক মহাক্কী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লদুনা শ্রী মোদীনা মখা তাখি, “মহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি প্রোজেক্তশিং অসিনা ‘ভিক্সিত কেরলম’গীদমক ঐখোয়গী ৱারেপ অদু মপুং ফাহন্নবদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates, dedicates to the nation multiple developmental projects worth around ₹11,000 crore in Ernakulum, Keralam
These projects will promote industrial growth, boost tourism and enhance ease of living for the people of Keralam: PM
The expansion of the petroleum sector is essential for Make in India and a self-reliant India, the essence behind laying the foundation stone of the Poly-Propylene unit at Kochi Refinery today: PM
Today, the world praises India for its investments in modern infrastructure; This year's Union Budget has also allocated a record amount of funds for infrastructure: PM
Keralam is reaping tremendous benefits from this investment in infrastructure: PM
These projects will play a pivotal role in fulfilling our resolve for a 'Viksit Keralam': PM
11 MAR 2026 3:22PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi visited the vibrant coastal city of Kochi today to accelerate the development of Keralam by launching multiple high-impact projects. Highlighting the scale of the investment, the Prime Minister inaugurated and laid the foundation stones for initiatives totaling approximately ₹11,000 crore. Addressing the gathering, the Prime Minister noted that coming to Kochi is always a magnificent experience, stating, "I extend my heartiest congratulations to the people of Keralam for these projects."
The Prime Minister highlighted that the goal behind laying the foundation stone of the Polypropylene Unit at the Kochi Refinery today is to make the petroleum sector robust. This unit is expected to produce four lakh tonnes annually to support the packaging, textile, and medical device industries. Underscoring the strategic importance of this facility, Shri Modi remarked, "To build a self-reliant India, for 'Make in India', the expansion of the petroleum sector is essential."
In a move to bolster India's position as a global manufacturing and technology hub, the Prime Minister linked the nation's progress in AI and semiconductors to the rising demand for sustainable energy. Shri Modi remarked that, with the aim of ensuring Keralam progresses in the field of solar power generation, the foundation stone of a 50 MW Floating Solar Project has been laid in West Kallada today. Shri Modi remarked that with a very large number of water bodies in Keralam, the state holds great potential in the field of floating solar power. Highlighting the shift toward a greener future, Shri Modi said, "It is our endeavor that Keralam moves further ahead in solar power generation."
The Prime Minister also detailed the significant strides made in regional connectivity through the Amrit Bharat Station Scheme and railway electrification. Modernization efforts at Shoranur Junction, Kuttipuram, and Changanassery, along with the new Palakkad–Pollachi train service, are set to transform the travel experience for residents of both Kerala and Tamil Nadu. Stressing the impact of the national budget on local growth, Shri Modi observed, "Today, the world praises India for the investment being made in modern infrastructure."
On road infrastructure, the Prime Minister highlighted how the new six-lane projects, including the Kozhikode Bypass and improved connectivity to Azhikkal Port, will drastically reduce travel time and congestion. “All these projects will benefit the farmers of Keralam; they will give a boost to tourism and other industries here”, asserted Shri Modi.
Concluding his address, the Prime Minister reiterated that every rupee invested in infrastructure serves as a catalyst for large-scale employment for the youth. Shri Modi expressed his firm belief that these multi-sectoral projects are essential building blocks for a prosperous future for the state. Reinforcing his commitment to the region's progress, Shri Modi concluded, "I am fully confident that these projects will play a pivotal role in fulfilling our resolve for a 'Viksit Keralam'."