Ministry of Information & Broadcasting
Advertising Code Prohibits Advertisements Claiming Miraculous or Supernatural Properties for Products
Central Consumer Protection Authority (CCPA) Guidelines Mandate Due Diligence for Endorsements and Prescribe Conditions for Advertisements
11 MAR 2026 3:28PM by PIB Delhi
As per existing regulatory framework, all advertisements telecast on private satellite TV channels are required to adhere to the Advertising Code prescribed under the Cable Television Networks (Regulation) Act, 1995 and rules framed thereunder. Rule 7(5) of the Advertising Code inter alia provides that ‘No advertisement shall contain references which are likely to lead the public to infer that the product advertised or any of its ingredients has some special or miraculous or super-natural property or quality, which is difficult of being proved.’ Appropriate action is taken against the private TV channels when violation of any provision of the Advertising Code is found. Ministry also issues advisories from time to time to broadcasters for ensuring compliance to the Advertising Code.
The Central Consumer Protection Authority (Central Authority/CCPA) has been established under Section 10 of the Consumer Protection Act, 2019 to regulate the matters related to violation of rights of consumers, unfair trade practices and false or misleading advertisements and protect and enforce the rights of the consumers as a class.
Central Consumer Protection Authority (CCPA), in exercise of the powers conferred by Section 18 of the Consumer Protection Act, 2019, issued “Guidelines for Prevention of Misleading Advertisements and Endorsements for Misleading Advertisements, 2022”. These guidelines provide for conditions for non-misleading and valid advertisement, bait advertisement, prohibition of surrogate advertisement, children targeted advertisement, disclaimer in advertisement and duties of manufacturer, service provider, advertiser and advertising agency.
The aforesaid Guidelines further stipulate under clause 13: Due diligence required for endorsement of advertisements i.e. any endorsement in an advertisement must reflect the genuine, reasonably current opinion of the individual, group or organization making such representation and must be based on adequate information about, or experience with, the identified goods, product or service and must not otherwise be deceptive. Further, the Guidelines mentions that where, Indian professionals, whether resident in India or otherwise, are barred under any law for the time being in force from making endorsement in any advertisement pertaining to any profession, then, foreigner professionals of such profession shall also be not permitted to make endorsement in such advertisement.
The information was submitted today in the Lok Sabha in a written reply to Shri Dr. M K Vishnu Prasad by Dr. L. Murugan, Minister of State for Information and Broadcasting and Parliamentary Affairs.

ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
এদভর্তাইজিং কোদনা অঙকপা মওংদা নৎত্রগা সুপরনেচরেল ওইবা মগুনশিং চেনবা পোৎলমশিংনি হায়না এদভর্তাইজ তৌবদা অথিংবা থম্লি
সেন্ত্রেল কঞ্জুমর প্রোতেক্সন ওথোরিতী (সি.সি.পি.এ.) গী গাইদলাইনশিংনা এন্দোর্সমেন্তশিংগীদমক মেন্দেত মথৌ তাই অমসুং এদভর্সমেন্তশিংগীদমক কন্দিসনশিং পীরি
11 MAR 2026 3:28PM by PIB Imphal
হৌজিক লৈরিবা রেগ্যুলেতরী ফ্রেমৱার্ককী মতুং ইন্না, প্রাইবেৎ সেতলাইৎ তি.ভি. চেনেলশিংদা তেলিকাস্ত তৌরিবা এদভতাইজমেন্ত পুম্নমক কেবল তেলিভিজন নেৎৱর্ক (রেগুলেসন) এক্ত, ১৯৯৫গী মখাদা পীরিবা এদভতাইজমেন্ত কোদ অমসুং মদুগী মখাদা শেমখিবা কাংলোনশিং অদু ঙাক্না চৎকদবনি। এদভর্তাইজিং কোদকী রুল 7 ((5) না, অতোপ্পা ৱাফম অমগা লোয়ননা হায়রি মদুদি "মীয়ামদা চমম্নবা মওংদা অখন্নবা মচল নৎত্রগা অঙকপা মওংদা সুপরনেচরেল ওইবা মগুনশিং য়াওই হায়না এদভর্তাইজ তৌবদা য়াওরোইদবনি। প্রাইবেৎ টিভি চেনেলশিংনা এদভর্তাইজিং কোদকী প্রোভিজন অমা হেক্তা লান্না শীজিন্নরকপা থেংনরবদি মদুগী মতুং ইন্না চুনবা এক্সন লৌখৎলি। মিনিস্ত্রীনা মতম মতমগী ওইনা ব্রোদকাস্তরশিংদা এদভর্তাইজিং কোদ ঙাক্না চৎনবগীদমক এদভর্তাইজরীশিং পীরি।
কঞ্জ্যুমর প্রোতেক্সন এক্ত, ২০১৯গী সেক্সন ১০গী মখাদা সেন্ত্রেল কঞ্জ্যুমর প্রোতেক্সন ওথোরিতী (সেন্ত্রেল ওথোরিতী/ সি.সি.পি.এ.) লিংখৎখ্রে। মসিগী পান্দমদি কঞ্জ্যুমরশিংগী হকশিং লান্থোকপা, লান্না ললোন-ইতিক তৌবা অমসুং অরানবা নৎত্রগা লান্না তাকপা এদভর্তাইজমেন্তশিংগা মরী লৈনবা হিরমশিং লাকশিন্নবা অমসুং কাংলুপ অমা ওইনা কঞ্জ্যুমরশিংগী হকশিং ঙাক-শেনবা অমসুং চৎনহনবনি।
সেন্ত্রেল কঞ্জ্যুমর প্রোতেক্সন ওথোরিতী (সি.সি.পি.এ.) না কঞ্জ্যুমর প্রোতেক্সন এক্ত, ২০১৯গী সেক্সন ১৮না পীরিবা শক্তিশিং শীজিন্নদুনা, "গাইদলাইনস ফোর প্রিভেন্সন ওফ দিসইলেদিং এদভর্তাইজমেন্তস এন্দ এন্দোর্সমেন্তস ফোর দিসইলেদিং এদভর্তাইজমেন্তস, ২০২২" থোকখ্রে। গাইদলাইনশিং অসিনা লান্না লমজিংদবা অমসুং চৎনবা য়াবা এদভর্তাইজমেন্ত, বেৎ এদভর্তাইজমেন্ত, সারোগেৎ এদভর্তাইজমেন্ত থিংবা, অঙাংশিংদা পান্দম থম্লিবা এদভর্তাইজমেন্ত, এদভর্তাইজমেন্তদা দিসএবলমেন্ত অমসুং মেন্যুফেকচরর, সর্ভিস প্রোভাইদর, এদভর্তাইজর অমসুং এদভর্তাইজমেন্ত এজেন্সীগী মথৌ তাবশিং পীরি।
মথক্তা পল্লিবা গাইদলাইনশিং অসিনা ক্লোজ 13গী মখাদা মখা তানা পল্লি: এন্দোর্স তৌনবগী মথৌ তাবা মরম চাবা চেকশিন থৌরাং, হায়বদি এদভর্তাইজমেন্ত অমহেক্তদা উৎলিবা মীওই, কাঙলুপ নত্ত্রগা ওর্গানাইজেসন অদুগী অশেংবা, হৌজিক্কী ওইরিবা ৱাখল্লোন অদু উৎকদবনি অমসুং মশক খংদোক্লবা পোৎশক, পোৎথোক নত্ত্রগা সর্ভিস অদুগী মতিক চাবা ঈ-পাউ নত্ত্রগা এক্সপরিয়েন্সতা য়ুম্ফম ওইগদবনি অমসুং অতোপ্পা মওংদা লান্না তাকপীবা ওইরোইদবনি। মখা তানা, গাইদলাইনশিং অসিদা হায়রি মদুদি করিগুম্বা, ভারত্তা লৈবা নত্ত্রগা অতোপ্পা মফমদা লৈবা, ভারতকী প্রোফেস্নেলশিংনা, মতমদুদা চৎনরিবা আইন অমগী মখাদা, শিনফম অমহেক্তগা মরী লৈনবা এদভর্সমেন্ত অমহেক্তদা এন্দোর্সমেন্ত তৌবদগী অথিংবা থম্লবদি, অসিগুম্বা শিনফম অদুগী ফোরেন প্রোফেস্নেলশিংনসু অসিগুম্বা এদভর্সমেন্ত অদুদা এন্দোর্সমেন্ত তৌবগী অয়াবা পীদে।
পাউদম অসি ঙসি লোক সভাদা শ্রী দোক্তর এম কে বিষ্ণু প্রসাদতা দা. এল. মুরুগান, ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং অমসুং পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্সকী রাজ্য মন্ত্রী অইবা পাউখুম অমদা পীখি।