President's Secretariat
PRESIDENT OF INDIA GRACES INTERNATIONAL WOMEN’S DAY CELEBRATIONS IN NEW DELHI
TO ACHIEVE DEVELOPMENT IN THE TRUE SENSE, WE MUST ENSURE EQUAL PARTICIPATION OF WOMEN, WHO CONSTITUTE NEARLY HALF OF THE COUNTRY'S POPULATION: PRESIDENT DROUPADI MURMU
08 MAR 2026 2:55PM by PIB Delhi
On the occasion of International Women’s Day, the President of India Smt Droupadi Murmu graced and addressed the event organised by the Union Ministry of Women and Child Development in New Delhi today (March 8, 2026). This national-level event was organised to celebrate the achievements and contributions of women across diverse fields and reaffirm the collective commitment towards gender equality, safety, dignity and empowerment of women.
Addressing the gathering, the President said that women are playing leading role in every field—education, administration, judiciary, military, medicine, science, technology, arts and entrepreneurship. Women in rural areas are becoming financially self-reliant through Self-Help Groups. They are providing leadership to rural development in panchayats. Many women are leveraging their abilities and capabilities to provide leadership in industry, startups and the corporate world. They are excelling in sports too. Such examples instil confidence that, given the opportunities and support, women can achieve excellence in every field.
The President said that India is rapidly moving towards women-led development. Over the past decade, strong foundation has been laid for removing barriers in the path of women. India has achieved gender parity in school education. Even in higher education, the number of female students is higher in terms of Gross Enrolment Ratio. Women's participation in Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM) education is rapidly increasing. The Union Budget 2026-27 provides for the establishment of a women's hostel in each district to help STEM students continue their studies. Our daughters are getting ready for leadership roles in the knowledge economy.
The President said that women are emerging as job creators. More than half of the start-ups receiving support under Start-up India scheme have at least one female director. More than two lakh women-owned MSMEs are currently active on the Government e-Marketplace (GeM). The SHE-Mart initiative, launched in the Union Budget 2026-27, will provide better markets for products made by self-help groups and rural women. The labour codes implemented last year aim to provide a more inclusive, safe and empowering work environment for women workers.
The President said that despite numerous efforts toward women's empowerment, many obstacles still remain in their journey of development. For example, even today, many women face problems such as discrimination, unequal pay for equal work and domestic violence. These cannot be addressed solely through legislation. A shift in societal mindset is essential. Only when we move beyond the mindset of gender-based discrimination can we truly establish equality in society.
The President said that to achieve development in the true sense, we must ensure equal participation of women, who constitute nearly half of the country's population. We have set the goal of making India a developed nation by 2047. For our country to progress rapidly and for realising the full potential of citizens for the national benefit, it is essential that we not only inspire women to dream big but also support them at every step in achieving those dreams. In an environment free from fear and discrimination, women can contribute their best towards nation-building. She said that, on this International Women’s Day, all citizens should pledge to provide education and equal opportunities to every girl, to prioritise the respect and safety of women, and to strive to eliminate all forms of discrimination prevalent in society. By doing so, we can present the ideal of women's empowerment to the world.
Please click here to see the President's speech-

ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହିଳା ଦିବସ ପାଳନ ସମାରୋହରେ ଯୋଗଦେଲେ ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି
ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥରେ ବିକାଶ ହାସଲ କରିବାକୁ ହେଲେ ଆମକୁ ଦେଶର ଅର୍ଦ୍ଧେକ ଜନସଂଖ୍ୟାର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ବ କରୁଥିବା ମହିଳାମାନଙ୍କ ସମାନ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ହେବ : ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ
08 MAR 2026 2:55PM by PIB Bhubaneswar
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହିଳା ଦିବସ ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ବାରା ଆଜି ( ମାର୍ଚ୍ଚ ୮, ୨୦୨୬) ଆୟୋଜିତ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ଯୋଗଦେବା ସହ ସମ୍ବୋଧନ କରିଥିଲେ। ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ସଫଳତା ଏବଂ ଅବଦାନକୁ ପାଳନ କରିବା ଏବଂ ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତା, ସୁରକ୍ଷା, ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଏବଂ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ପ୍ରତି ସାମୂହିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇବା ପାଇଁ ଏହି ଜାତୀୟ ସ୍ତରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ ଶିକ୍ଷା, ପ୍ରଶାସନ, ନ୍ୟାୟପାଳିକା, ସାମରିକ ବାହିନୀ, ଚିକିତ୍ସା, ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, କଳା ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ ସମେତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାମାନେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ମହିଳାମାନେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଆର୍ଥିକ ଭାବରେ ସ୍ୱାବଲମ୍ବୀ ହେଉଛନ୍ତି। ସେମାନେ ପଞ୍ଚାୟତରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ବିକାଶର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି। ଅନେକ ମହିଳା ଶିଳ୍ପ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ୍ ଜଗତରେ ନେତୃତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର କ୍ଷମତାକୁ ଉପଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି। ସେମାନେ କ୍ରୀଡାରେ ମଧ୍ୟ ଉତ୍କର୍ଷତା ହାସଲ କରୁଛନ୍ତି। ଏପରି ଉଦାହରଣଗୁଡିକ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦିଏ ଯେ ଯଦି ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ଏବଂ ସମର୍ଥନ ଦିଆଯାଏ, ତେବେ ସେମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍କର୍ଷ ହାସଲ କରିପାରିବେ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶ ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ, ମହିଳାମାନଙ୍କ ପ୍ରଗତିରେ ଥିବା ପ୍ରତିବନ୍ଧକଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ଭାରତ ସ୍କୁଲ ଶିକ୍ଷାରେ ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତା ହାସଲ କରିଛି। ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷାରେ, ମହିଳା ଛାତ୍ରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ମୋଟ ନାମଲେଖା ଅନୁପାତ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ। ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଏବଂ ଗଣିତ (ଏସଟିଇଏମ) ଶିକ୍ଷାରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ୍ ୨୦୨୬-୨୭ରେ ଏସଟିଇଏମ ଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ପାଠପଢ଼ାରେ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ଏକ ମହିଳା ଛାତ୍ରାବାସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ଆମର ଝିଅମାନେ ଜ୍ଞାନ-ଆଧାରିତ ଅର୍ଥନୀତିରେ ନେତୃତ୍ୱ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛନ୍ତି।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ମହିଳାମାନେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିକାରୀ ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛନ୍ତି। ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଉଥିବା ଅଧାରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ଗୁଡ଼ିକର ଅତି କମରେ ଜଣେ ମହିଳା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଅଛନ୍ତି। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଦୁଇ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ମାଲିକାନାରେ ଥିବା କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ ସରକାରୀ ଇ-ମାର୍କେଟପ୍ଲେସ୍ (ଜିଇଏମ)ରେ ସକ୍ରିୟ ଅଛନ୍ତି। କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବଜେଟ୍ ୨୦୨୬-୨୭ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା "ସି-ମାର୍ଟ" ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ପାଦିତ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ ବଜାର ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଗତ ବର୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିବା ଶ୍ରମ ଆଇନ ମହିଳା ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ସମାବେଶୀ, ନିରାପଦ ଏବଂ ସଶକ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ପରିବେଶ ପ୍ରଦାନ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପ୍ରୟାସ ସତ୍ତ୍ୱେ, ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଗତି ପଥରେ ଏବେ ବି ଅନେକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ରହିଛି। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଅନେକ ମହିଳା ଏବେ ବି ବୈଷମ୍ୟ, ସମାନ କାମ ପାଇଁ ଅସମାନ ଦରମା ଏବଂ ଘରୋଇ ହିଂସା ଭଳି ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି। କେବଳ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରି ଏଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ। ସାମାଜିକ ମାନସିକତାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଜରୁରୀ। ଲିଙ୍ଗଗତ ବୈଷମ୍ୟ ମାନସିକତାକୁ ଦୂର କରି ହିଁ ଆମେ ସମାଜରେ ପ୍ରକୃତ ସମାନତା ସ୍ଥାପନ କରିପାରିବା।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥରେ ବିକାଶ ହାସଲ କରିବାକୁ ହେଲେ ଆମକୁ ମହିଳାମାନଙ୍କ ସମାନ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ହେବ, ଯେଉଁମାନେ ଦେଶର ଅଧା ଜନସଂଖ୍ୟାର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ବ କରନ୍ତି। ଆମେ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ। ଦେଶର ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଗତି ଏବଂ ନାଗରିକମାନଙ୍କର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ଭାବନାକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ, ଏହା ଜରୁରୀ ଯେ ଆମେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ କେବଳ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବା ନାହିଁ ବରଂ ସେହି ସ୍ୱପ୍ନଗୁଡ଼ିକୁ ହାସଲ କରିବାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପରେ ସେମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା। ଭୟ ଏବଂ ଭେଦଭାବ ମୁକ୍ତ ପରିବେଶରେ, ମହିଳାମାନେ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ସେମାନଙ୍କର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଯୋଗଦାନ ଦେଇପାରିବେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହିଳା ଦିବସରେ, ସମସ୍ତ ନାଗରିକ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଝିଅକୁ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସମାନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ, ମହିଳାଙ୍କ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଏବଂ ସମାଜରେ ପ୍ରଚଳିତ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ବୈଷମ୍ୟକୁ ଦୂର କରିବାକୁ ପ୍ରତିଜ୍ଞା କରିବା ଉଚିତ। ଏହା କରି, ଆମେ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣର ଆଦର୍ଶ ଉପସ୍ଥାପନ କରିପାରିବା।