Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addresses 57th Raising Day ceremony of CISF as the Chief Guest in Mundali, Odisha
Synonymous with bravery, dedication, and sacrifice, CISF has embraced modernity and become a shield safeguarding the nation’s security
After completing 56 years since its establishment, CISF, which has risen from zero to the pinnacle in the field of industrial security, has become indispensable to the vision of India’s industrial development
CISF which has proven its mettle in securing the Parliament, major national institutions, and critical infrastructure, will now also be responsible for the security of the country’s ports
Prime Minister Shri Narendra Modi has set the goal of making the country fully developed by 2047, and CISF is playing the role of a catalyst in achieving this objective
CISF which provides security to 361 vital installations including 70 airports across India, has also been designated as the nodal agency for drone security by the government led by Prime Minister Shri Narendra Modi
In the coming days, CISF will also provide security to private industrial groups in a hybrid mode
CISF has played an important role in bringing Naxalism to the verge of its end
Naxalites who dreamt of a Red Corridor from Tirupati to Pashupatinath Temple will be completely defeated by our security forces by 31 March 2026
Union Home Minister lays the foundation stone for three residential complexes (Kamrup, Nashik and Sehore) of the CISF to be built at a cost of ₹890 crore, and inaugurated two residential complexes (Rajarhat and Delhi)
06 MAR 2026 2:45PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addressed the 57th Raising Day ceremony of the Central Industrial Security Force (CISF) as the Chief Guest today in Mundali, Odisha. Union Home Minister lays the foundation stone for three residential complexes (Kamrup, Nashik and Sehore) of the CISF to be built at a cost of ₹890 crore, and inaugurated two residential complexes (Rajarhat and Delhi). On this occasion, Union Minister Shri Dharmendra Pradhan, Chief Minister of Odisha, Shri Mohan Charan Majhi, Union Home Secretary, the Director General of CISF, and several other distinguished dignitaries were present.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah said that after completing 56 years today, the CISF has risen from zero to the pinnacle in the field of industrial security, which is a saga of the force’s dedication and valor. He said that the vision of building a strong national economy and making India the world’s largest economy cannot be realized without industrial development, and providing a secure environment for industrial growth requires a national-level industrial security force. Shri Shah stated that over the past 56 years, CISF has not only fulfilled the objectives for which it was established but has also continuously evolved with time by learning from every type of challenge. He added that CISF has embraced modernity while keeping its traditions alive. Home Minister further said that by combining courage, sacrifice, and dedication with the rich traditions of India’s history, and equipping itself with modern weapons, CISF has demonstrated the resolve to face every kind of challenge.
Shri Amit Shah said that the vision of India’s industrial development cannot be imagined without the Central Industrial Security Force. He stated that CISF has always stood firmly as a shield of the nation. Shri Shah said that the Ministry of Home Affairs has recently decided to entrust the security of all ports to CISF. He added that Prime Minister Shri Narendra Modi has placed two important resolutions before the people of the country — to make India a fully developed nation by 2047 and to achieve the top position globally in every sector, and to make India the world’s third-largest economy by 2027. Shri Shah said that CISF is playing the role of a catalyst in achieving these goals.
Union Home Minister, Shri Amit Shah said that the sacrifices of personnel of the Central Industrial Security Force have always played a major role in strengthening the country economically. He stated that CISF has never stepped back from its duties. He said that the 9 President’s Distinguished Service Medals, 2 Best Battalion Trophies, and the medals awarded to players for their performances in international sports stand as testimony to the fact that CISF is always ready to deliver excellence in every field. Shri Shah added that over the past 56 years, CISF has demonstrated its efficiency as a force by receiving 13,693 medals for gallantry and distinguished service.
Shri Amit Shah said that today, the foundation stone laying and inauguration of 5 different projects worth 890 crores have taken place here. He said that the residential complexes in Rajarhat and Maidangarhi have been completed, which will provide facilities to our jawans and their families. He said that today, ‘Sentinel’ the annual journal of CISF has also been released here.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that today, CISF is providing security to 70 airports across India along with 361 important institutions in the country. He said that CISF has also been given the role of nodal agency in drone security. He said that in the last 1 year, CISF has been entrusted with the security of many projects such as Kartavya Bhavan, Seva Teerth, Noida International Airport, Navi Mumbai Airport, Lengpui Airport, Jawaharpur Thermal Power Project, Bhakra Dam Project, and others.
Shri Amit Shah said that now, after taking over port security, CISF will also secure the ports under country's very large maritime border. He said that four years ago, we had asked CISF to develop a model in hybrid mode and provide security to private industrial groups as well, which has been prepared with the most modern equipment. Shri Shah said that in the coming days, CISF will also provide security to private industrial groups in hybrid mode.
Union Home Minister said that it is the resolve of the Modi government that by March 31, 2026, we will make the country free from Naxalism, and CISF has a very significant contribution in this. He said that CISF has played its role in anti-Naxal operations in Odisha, Chhattisgarh and Telangana. The Home Minister expressed confidence that by March 31, the country will be completely free from Naxalism, and those who dream of a Red Corridor from Tirupati to Pashupatinath will be fully defeated, with our security forces establishing their dominance. He said that under the leadership of Prime Minister Modi, this is a very major achievement of our security forces. Shri Shah said that today we are on the verge of making the country free from Naxalism. He said that Prime Minister Modi ji’s goal is to develop the entire country and build a developed India by 2047, and for this, ensuring the country’s internal and external security is essential. Home Minister said that to ensure the country’s internal and external security, the Ministry of Home Affairs is fully prepared to play its role both at the borders and within the borders.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে ওড়িশাৰ মুণ্ডলীত চিআইএছএফৰ ৫৭ সংখ্যক প্ৰতিষ্ঠা দিৱসৰ অনুষ্ঠানত মুখ্য অতিথি হিচাপে ভাষণ দিয়ে
সাহস, নিষ্ঠা আৰু ত্যাগৰ সমাৰ্থক চিআইএছএফে আধুনিকতাক আঁকোৱালি লৈছে আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় সুৰক্ষাৰ ঢাল হৈ পৰিছে
প্ৰতিষ্ঠাৰ ৫৬ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰাৰ পিছত ঔদ্যোগিক সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত শূন্যৰ পৰা শিখৰলৈ উন্নীত হোৱা চিআইএছএফ ভাৰতৰ ঔদ্যোগিক উন্নয়নৰ দৃষ্টিভংগীৰ বাবে অপৰিহাৰ্য হৈ পৰিছে
সংসদ ভৱন, ডাঙৰ ডাঙৰ ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিষ্ঠান আৰু জটিল আন্তঃগাঁথনি সুৰক্ষিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত নিজৰ যোগ্যতা প্ৰমাণ কৰা চিআইএছএফ এতিয়া দেশৰ বন্দৰসমূহৰ নিৰাপত্তাৰ বাবেও দায়বদ্ধ হ’ব
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত দেশখনক সম্পূৰ্ণৰূপে উন্নত কৰাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে আৰু এই লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত চিআইএছএফে অনুঘটকৰ ভূমিকা পালন কৰিছে
সমগ্ৰ ভাৰতৰ ৭০টা বিমানবন্দৰকে ধৰি ৩৬১টা গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰতিষ্ঠানক সুৰক্ষা প্ৰদান কৰা চিআইএছএফকো প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী নেতৃত্বাধীন চৰকাৰে ড্ৰ’ন সুৰক্ষাৰ বাবে ন’ডেল এজেন্সী হিচাপে চিহ্নিত কৰিছে
অনাগত দিনত চিআইএছএফে ব্যক্তিগত ঔদ্যোগিক গোটকো হাইব্ৰিড মোডত নিৰাপত্তা প্ৰদান কৰিব
নক্সালবাদ নিঃশেষ কৰাৰ পথত চিআইএছএফে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে
তিৰুপতিৰ পৰা পশুপতিনাথ মন্দিৰলৈ ৰেড কৰিডৰৰ সপোন দেখা নক্সালবাদীসকল ২০২৬ চনৰ ৩১ মাৰ্চৰ ভিতৰত আমাৰ নিৰাপত্তা বাহিনীৰ হাতত সম্পূৰ্ণৰূপে পৰাস্ত হ’ব
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ৮৯০ কোটি ব্যয়সাপেক্ষে নিৰ্মাণ হ’বলগীয়া চিআইএছএফৰ তিনিটা আৱাসিক কমপ্লেক্স (কামৰূপ, নাচিক আৰু ছিহোৰ)ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ লগতে দুটা আৱাসিক কমপ্লেক্স (ৰাজৰহাট আৰু দিল্লী) উদ্বোধন কৰে
06 MAR 2026 2:45PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি ওড়িশাৰ মুণ্ডলীত চি আই এছ এফৰ ৫৭ সংখ্যক প্ৰতিষ্ঠা দিৱস উদযাপনত মুখ্য অতিথি হিচাপে ভাষণ দিয়ে। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ৮৯০ কোটি টকা ব্যয়সাপেক্ষে চিআইএছএফৰ তিনিটা আৱাসিক কমপ্লেক্স (কামৰূপ, নাছিক আৰু ছিহোৰ)ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ লগতে দুটা আৱাসিক কমপ্লেক্স (ৰাজৰহাট আৰু দিল্লী) উদ্বোধন কৰে। এই উপলক্ষে অনুষ্ঠিত অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধান, ওড়িশাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী মোহন চৰণ মাঝী, কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব আৰু চি আই এছ এফৰ সঞ্চালকপ্ৰধানৰ লগতে আন কেইবাজনো বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
ভাষণত কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি ৫৬ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰি চিআইএছএফ শূন্যৰ পৰা ঔদ্যোগিক সুৰক্ষাৰ শিখৰলৈ উঠিছে, যিটো বাহিনীটোৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টাৰ কাহিনী। তেওঁ কয় যে ঔদ্যোগিক উন্নয়ন অবিহনে শক্তিশালী ৰাষ্ট্ৰীয় অৰ্থনীতি আৰু ভাৰতক বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতি হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ দৃষ্টিভংগী সাধন কৰিব নোৱাৰি। তেওঁ কয় যে ঔদ্যোগিক উন্নয়নৰ বাবে এক সুৰক্ষিত পৰিৱেশ গঢ়ি তুলিবলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ ঔদ্যোগিক নিৰাপত্তা বাহিনীৰ প্ৰয়োজন। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে বিগত ৫৬ বছৰত চিআইএছএফে কেৱল নিজৰ প্ৰতিষ্ঠাৰ লক্ষ্য পূৰণ কৰাই নহয়, সকলো ধৰণৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ পৰা শিক্ষা লাভ কৰাৰ লগতে পৰিস্থিতিৰ লগত খাপ খুৱাবলৈও চেষ্টা কৰিছে। তেওঁ কয় যে চি আই এছ এফে আধুনিকতাক আঁকোৱালি লোৱাৰ লগতে পৰম্পৰাকো জীয়াই ৰাখিছে। তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ চহকী ইতিহাসৰ সৈতে শৌৰ্ষ, ত্যাগ, সমৰ্পণৰ পৰম্পৰাক সংযুক্ত কৰি চিআইএছএফে আধুনিক অস্ত্ৰৰে সজ্জিত হৈ সকলো ধৰণৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হ’বলৈ সাহস প্ৰদৰ্শন কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে চি আই এছ এফৰ অবিহনে ভাৰতৰ ঔদ্যোগিক বিকাশৰ কল্পনা কৰিব নোৱাৰি। তেওঁ কয় যে চিআইএছএফ সদায় ৰাষ্ট্ৰৰ ঢাল হিচাপে শক্তিশালীভাৱে থিয় দি আহিছে। শেহতীয়াকৈ গৃহ মন্ত্ৰালয়ে সকলো বন্দৰৰ নিৰাপত্তাৰ দায়িত্ব চি আই এছ এফৰ ওপৰত ন্যস্ত কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে দেশৰ জনসাধাৰণৰ সন্মুখত দুটা গুৰুত্বপূৰ্ণ সংকল্প আগবঢ়াইছে- ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰত এখন সম্পূৰ্ণ উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হ’ব আৰু প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে বিশ্বজুৰি শীৰ্ষ স্থানত উপনীত হ’ব, আৰু ২০২৭ চনৰ ভিতৰত বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হ’ব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে চি আই এছ এফে এই লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ ক্ষেত্ৰত অনুঘটকৰ ভূমিকা পালন কৰি আছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে উল্লেখ কৰে যে চি আই এছ এফৰ জোৱানসকলৰ ত্যাগে দেশখনক অৰ্থনৈতিকভাৱে শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সদায় গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে। চিআইএছএফে কেতিয়াও নিজৰ কৰ্তব্যৰ পৰা আঁতৰি থকা নাই বুলি গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁ কয় যে ৯টা ৰাষ্ট্ৰপতিৰ বিশিষ্ট সেৱা পদক, দুটা শ্ৰেষ্ঠ বাহিনী পদক আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়াত খেলুৱৈসকলক প্ৰদান কৰা পদকসমূহ চিআইএছএফৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে পাৰদৰ্শিতা দেখুৱাবলৈ সাজু হোৱাৰ প্ৰমাণ। শ্ৰী শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে ৫৬ বছৰত বীৰত্ব আৰু বিশিষ্ট সেৱাৰ বাবে ১৩,৬৯৩টা পদক লাভ কৰা চিআইএছএফে এক অন্যতম শক্তি হিচাপে নিজৰ দক্ষতা প্ৰদৰ্শন কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে আজি ৮৯০ কোটি টকাৰ পাঁচটা ভিন্ন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উদ্বোধনী অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হয়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আমাৰ কৰ্মী আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালক সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ ৰাজাৰহাট আৱাসিক কমপ্লেক্স আৰু মৈদানগড়ী আৱাসিক কমপ্লেক্স সম্পূৰ্ণ হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে আজি ইয়াত চি আই এছ এফৰ বাৰ্ষিক আলোচনী ছেণ্টিনেল’ও মুকলি কৰা হয়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে আজি চিআইএছএফে ৭০টা বিমানবন্দৰকে ধৰি দেশৰ ৩৬১টা গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰতিষ্ঠানক নিৰাপত্তা প্ৰদান কৰি আছে। তেওঁ লগতে কয় যে চিআইএছএফক ড্ৰ’ন নিৰাপত্তাৰ বাবে ন’ডেল এজেন্সীৰ ভূমিকাও দিয়া হৈছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে বিগত এটা বছৰত চিআইএছএফক কৰ্তব্য ভৱন, সেৱা তীৰ্থ, নয়ডা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ, নৱী মুম্বাই বিমানবন্দৰ, লেংপুই বিমানবন্দৰ, জৱাহৰপুৰ তাপ বিদ্যুত প্ৰকল্প, ভাক্ৰা বান্ধ প্ৰকল্প আদিকে ধৰি কেইবাটাও প্ৰকল্পৰ নিৰাপত্তাৰ দায়িত্ব দিয়া হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে বিমানবন্দৰৰ নিৰাপত্তা গ্ৰহণ কৰাৰ পিছত চিআইএছএফে দেশৰ বিশাল সামুদ্ৰিক সীমান্তত অৱস্থিত বন্দৰসমূহকো নিৰাপত্তা প্ৰদান কৰিব। তেওঁ কয় যে চাৰি বছৰ পূৰ্বে চিআইএছএফক ব্যক্তিগত ঔদ্যোগিক গোটসমূহকো নিৰাপত্তা প্ৰদান কৰিবলৈ হাইব্ৰিড মডেল প্ৰস্তুত কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছিল আৰু আজি বাহিনীটো অতি আধুনিক অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰৰে সুসজ্জিত। তেওঁ লগতে কয় যে আগন্তুক দিনত চি আই এছ এফে ব্যক্তিগত উদ্যোগিক গোটসমূহক হাইব্ৰিড মোডতো নিৰাপত্তা প্ৰদান কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে মোদী চৰকাৰে ২০২৬ চনৰ ৩১ মাৰ্চৰ ভিতৰত দেশখনক নক্সালবাদৰ পৰা মুক্ত কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ, আৰু এই প্ৰচেষ্টাত চি আই এছ এফে উল্লেখযোগ্য ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ওড়িশা, ছত্তীশগড় আৰু তেলেংগানাত নক্সালবিৰোধী অভিযানত চিআইএছএফে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে ৩১ মাৰ্চৰ ভিতৰত দেশখন সম্পূৰ্ণৰূপে নক্সালবাদৰ পৰা মুক্ত হ’ব আৰু তিৰুপতিৰ পৰা পশুপতিনাথলৈ ৰেড কৰিডৰৰ সপোন দেখাসকলক সম্পূৰ্ণৰূপে পৰাস্ত কৰি আমাৰ নিৰাপত্তা বাহিনীসমূহে নিজৰ আধিপত্য প্ৰতিষ্ঠা কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত আমাৰ নিৰাপত্তা বাহিনীৰ বাবে ইয়াক এক উল্লেখযোগ্য কৃতিত্ব বুলি অভিহিত কৰে তেওঁ। তেওঁ লগতে কয় যে আজি আমি দেশখনক নক্সালবাদৰ পৰা মুক্ত কৰাৰ দিশে আগবাঢ়িছো। শ্ৰী শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ লক্ষ্য ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত সমগ্ৰ দেশখনক উন্নত কৰি বিকশিত ভাৰত গঢ়ি তোলা, আৰু দেশৰ আভ্যন্তৰীণ তথা বহিঃ সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। তেওঁ লগতে কয় যে দেশৰ আভ্যন্তৰীণ আৰু বাহ্যিক নিৰাপত্তা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে সীমান্তত আৰু সীমান্তৰ ভিতৰত নিজৰ ভূমিকা পালন কৰিবলৈ সম্পূৰ্ণ সাজু।