ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜନଗଣନା-୨୦୨୭ ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ୍ ଉପକରଣ ସହ ‘ପ୍ରଗତି’(ମହିଳା) ଏବଂ ‘ବିକାଶ’(ପୁରୁଷ) ମାସ୍କଟ୍‌ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
୨ଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ହେବ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ୍ ଜନଗଣନା-୨୦୨୭
ପ୍ରଥମଥର ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ୍ ଭାବେ ହେବ ଜନଗଣନା; ସ୍ୱ-ଗଣନାର ବିକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ
ସ୍ୱ-ଗଣନା ସୁବିଧାରେ ୧୬ଟି ଭାଷାରେ ଘରେ ବସି ଅନଲାଇନ୍‌ରେ ସୂଚନା ଦାଖଲ କରିପାରିବେ ଉତ୍ତରଦାତା
ଜନଗଣନା-୨୦୨୭ର ପ୍ରତୀକ ‘ପ୍ରଗତି’ ଓ ‘ବିକାଶ’ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନରେ ମହିଳା ଓ ପୁରୁଷଙ୍କ ସମାନ ଅଂଶଗ୍ରହଣର ପ୍ରତୀକ
ଜନଗଣନା-୨୦୨୭ରେ ସାରା ଦେଶରେ ୩୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗଣନାକାରୀ, ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷକ ଓ ଅଧିକାରୀ ସାମିଲ ହେବେ
05 MAR 2026 1:11PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ୨୦୨୭ ଜନଗଣନା ପାଇଁ ଚାରୋଟି ଡିଜିଟାଲ୍ ଉପକରଣ ସହ ମାସ୍କଟ୍ - "ପ୍ରଗତି" (ମହିଳା) ଏବଂ "ବିକାଶ" (ପୁରୁଷ) ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି। ସେଣ୍ଟର ଫର ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ ଅଫ୍ ଆଡଭାନ୍ସଡ୍ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ (ସି-ଡିଏସି) ସାରା ଦେଶରେ ଗଣନା କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବିକଶିତ କରିଛି। ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ସଚିବ ଏବଂ ଭାରତର ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାର ଜେନେରାଲ ତଥା ଜନଗଣନା କମିଶନରଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଜୁନ୍ ୧୬, ୨୦୨୫ରେ ଜନଗଣନା ୨୦୨୭ ପାଇଁ ଏକ ଗେଜେଟ୍ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି କରିଥିଲେ। ଏହା ପରେ, ଜନଗଣନା ୨୦୨୭ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଦୁଇ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଜନଗଣନା ୨୦୨୭ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଜନଗଣନା ପ୍ରୟାସ। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଜନଗଣନା ଡିଜିଟାଲ୍ ଭାବରେ କରାଯିବ, ଏବଂ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ସ୍ୱୟଂ-ଗଣନାର ବିକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି।
ମାସ୍କଟ "ପ୍ରଗତି" ଏବଂ "ବିକାଶ"
"ପ୍ରଗତି" (ମହିଳା ଗଣନାକାରୀ) ଏବଂ "ବିକାଶ" (ପୁରୁଷ ଗଣନାକାରୀ) ମାସ୍କଟକୁ ଜନଗଣନା-୨୦୨୭ର ବନ୍ଧୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ସମ୍ପର୍କଯୁକ୍ତ ଚେହେରା ଭାବେ ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯାଇଥିଲା। ୨୦୪୭ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବାର ସଂକଳ୍ପକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ ମହିଳା ଏବଂ ପୁରୁଷଙ୍କ ସମାନ ଅଂଶଗ୍ରହଣର ପ୍ରତୀକ ମଧ୍ୟ ଏହି ମାସ୍କଟ୍। ଏହି ମାସ୍କଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ, ୨୦୨୭ ଜନଗଣନା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୂଚନା, ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ବାର୍ତ୍ତା ସମାଜର ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗରେ ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ନାଗରିକ ଅନୁକୂଳ ଢଙ୍ଗରେ ପ୍ରସାରିତ ହେବ।
ଚାରୋଟି ଡିଜିଟାଲ୍ ଉପକରଣ
୨୦୨୭ ଜନଗଣନା ଡିଜିଟାଲ ଉପକରଣ ବ୍ୟବହାର କରି କରାଯାଇଥିବା ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଜନଗଣନା ହେବ। କେନ୍ଦ୍ରଗୃହମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଚାରୋଟି ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ହେଉଛି:
୧ ହାଉସଲିସ୍ଟିଂ ବ୍ଲକ୍ କ୍ରିଏଟର୍ (ଏଚ୍.ଏଲ୍.ବି.ସି.) ୱେବ୍ ଆପ୍ଲିକେସନ୍: ଏକ ୱେବ୍-ମ୍ୟାପ୍ ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ଯାହା ଦାୟିତ୍ବରେ ଥିବା ଅଫିସରମାନଙ୍କୁ ସାଟେଲାଇଟ୍ ଚିତ୍ର ବ୍ୟବହାର କରି ଡିଜିଟାଲ୍ ଭାବରେ ଘର ତାଲିକା ବ୍ଲକ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ, ଯାହା ସାରା ଦେଶରେ ମାନକ ଭୌଗୋଳିକ କଭରେଜ୍ ନିଶ୍ଚିତ କରେ ।
୨ ଏଚ.ଏଲ.ଓ. ମୋବାଇଲ ଆପ୍ଲିକେସନ: ଗଣନାକାରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଘର ତାଲିକା ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ ଏବଂ ଅପଲୋଡ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ଅଫଲାଇନ ମୋବାଇଲ ଆପ୍ଲିକେସନ। କେବଳ ସି.ଏମ୍.ଏସ୍. ପୋର୍ଟାଲରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ଗଣନାକାରୀମାନେ ଏହି ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ। ଏହି ଆପ୍ ପାରମ୍ପରିକ କାଗଜପତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସମାପ୍ତ କରି ସିଧାସଳଖ ଫିଲ୍ଡ-ଟୁ-ସର୍ଭର ଡାଟା ଟ୍ରାନ୍ସମିଶନକୁ ସକ୍ଷମ କରେ । ସମସ୍ତ ଗୃହ ତାଲିକା ତଥ୍ୟ ଏହି ଆପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ସଂଗ୍ରହ କରାଯିବ, ଯାହା କେବଳ ପଞ୍ଜୀକୃତ ମୋବାଇଲ୍ ନମ୍ବର ବ୍ୟବହାର କରି ପରିଚାଳିତ ହୋଇପାରିବ। ଏହି ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ଆଣ୍ଡ୍ରଏଡ୍ ଏବଂ ଆଇଓଏସ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସହିତ ସୁସଙ୍ଗତ ଏବଂ ଏହାକୁ ୧୬ଟି ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷାରେ ପରିଚାଳିତ କରାଯାଇପାରିବ।
୩ ସ୍ୱ-ଗଣନା (ଏସ୍.ଇ.) ପୋର୍ଟାଲ: ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସ୍ୱ-ଗଣନାର ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଚଳନ କରାଯାଉଛି। ଏସଇ ପୋର୍ଟାଲ ହେଉଛି ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ୱେବ-ଆଧାରିତ ସୁବିଧା ଯାହା ଏକ ପରିବାର ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗ୍ୟ ଉତ୍ତରଦାତାମାନଙ୍କୁ କ୍ଷେତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ ପୂର୍ବରୁ ଅନଲାଇନ୍ ସେମାନଙ୍କ ଘରୋଇ ସୂଚନା ଦାଖଲ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଏ । ସଫଳ ଭାବେ ଦାଖଲ କରିବା ପରେ, ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ୱ-ଗଣନା ପରିଚୟ ପତ୍ର (ଏସ୍.ଇ.ଆଇ.ଡି.) ସୃଷ୍ଟି ହେବ। ଏହି ସ୍ୱୟଂ-ଗଣନା ପରିଚୟ ପତ୍ର (ଏସ୍.ଇ.ଆଇ.ଡି.) ଗଣନାକାରୀ ସହିତ ସେୟାର କରାଯିବ, ଯାହା ଆଧାରରେ ଗଣନାକାରୀ ସୂଚନାକୁ ଯାଞ୍ଚ କରିପାରିବେ।
୪ ସେନ୍ସସ୍ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ଆଣ୍ଡ ମନିଟରିଂ ସିଷ୍ଟମ୍ (ସି.ଏମ୍.ଏସ୍.) ପୋର୍ଟାଲ୍: ପ୍ରଶାସନିକ ସ୍ତରରେ ଜନଗଣନା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଯୋଜନା, ପରିଚାଳନା, କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଏବଂ ତଦାରଖ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ ହୋଇଥିବା ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ, ୱେବ୍-ଆଧାରିତ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ। ଉପ-ଜିଲ୍ଲା, ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରର ଅଧିକାରୀମାନେ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ଡାସବୋର୍ଡ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରକୃତ ସମୟରେ ଗଣନାର ଅଗ୍ରଗତି, କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ପରିଚାଳନା ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ ଟ୍ରାକ୍ କରିପାରିବେ।
ଜନଗଣନା-୨୦୨୭ ଅନୁଯାୟୀ, ଘରେ ଯାଇ ସୁରକ୍ଷିତ ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ବ୍ୟବହାର କରି ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରାଯିବ ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କଭରେଜ୍ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯିବ। ଏଥିପାଇଁ ଜନଗଣନା-୨୦୨୭ ପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ ୩୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗଣନାକାରୀ, ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷକ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଜନଗଣନା ଅଧିକାରୀ ନିୟୋଜିତ ହେବେ।
ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହିତ ମିଶ୍ରିତ ନବସୃଜନ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ, ୨୦୨୭ ଜନଗଣନାକୁ ସଠିକ୍, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ କରିବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବ।
ଜନଗଣନା-୨୦୨୭ ଦୁଇଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ
ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ: ଗୃହ ତାଲିକା ଏବଂ ଘର ଗଣନା (ଏଚ୍.ଏଲ୍.ଓ.)
ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଘରର ସ୍ଥିତି ଏବଂ ଘରୋଇ ସୁବିଧା ଉପରେ ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରାଯିବ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଜନସାଂଖିକୀୟ, ସାମାଜିକ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିବରଣୀ ରେକର୍ଡ କରାଯିବ।
ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପାଇଁ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ୭ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୬ ରେ ଜାରି କରାଯାଇଥିଲା। ଗୃହ ତାଲିକା ଏବଂ ଆବାସ ଗଣନା ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଦ୍ୱାରା ସୂଚିତ ୩୦ ଦିନିଆ କ୍ରମାଗତ ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ ୧ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୬ ରୁ ୩୦ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୬ ମଧ୍ୟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ। ଘରକୁ ଘର ସର୍ଭେ ପୂର୍ବରୁ ଏକ ବିକଳ୍ପ ୧୫ ଦିନିଆ ସ୍ୱ-ଗଣନା ଅବଧି ରହିବ।
ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ: ଜନସଂଖ୍ୟା ଗଣନା (ପିଇ)
୨୦୨୭ ମସିହା ଫେବୃଆରୀ ମାସରେ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ଜନସଂଖ୍ୟା ଗଣନା କରାଯିବ। କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଲଦାଖ ଏବଂ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀର, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ବରଫାବୃତ ଅଣ-ସମକାଳିକ ଇଲାକା ପାଇଁ ଗଣନା ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୬ ରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ। ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଜନଗଣନାରେ ଜାତି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରଶ୍ନ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ କରାଯିବ।
ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ନିମନ୍ତେ ୨୦୨୭ ଜନଗଣନା ପାଇଁ ସନ୍ଦର୍ଭ ତାରିଖ ୧ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୭ ମଧ୍ୟରାତ୍ରି ହେବ। ଲଦାଖ ଏବଂ ତୁଷାର ଆଚ୍ଛାଦିତ ଅଣ-ସଙ୍କେତିକ ଅଞ୍ଚଳ (ଜାମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀର, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ) ପାଇଁ ସନ୍ଦର୍ଭ ତାରିଖ ୧ ଅକ୍ଟୋବର, ୨୦୨୬ ମଧ୍ୟରାତ୍ରି ହେବ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah soft launches digital tools and mascots – Pragati (female) and “Vikas” (male) - for Census-2027, in New Delhi
Census-2027, to be conducted in 2 phases, world's largest census exercise
For the first time, the Census will be conducted digitally, and for the first time, the option of Self-Enumeration will be available
Self-Enumeration is a secure web-based facility through which respondents can enter their information online in 16 languages before the door-to-door survey
Census-2027's mascots, "Pragati" and "Vikas," symbolize the equal participation of women and men in fulfilling the resolve to make India a developed nation by 2047
More than 3 million enumerators, supervisors, and other officials will be involved in Census 2027 across the country
05 MAR 2026 1:11PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah soft-launched four digital tools and formally unveiled the mascots – “Pragati” (female) and “Vikas” (male) for Census-2027 in New Delhi. The Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC) has developed advanced digital platforms to facilitate enumeration operations across the country. Several senior officials, including the Union Home Secretary and the Registrar General and Census Commissioner of India, were present on the occasion.
The Central Government notified its intent to conduct Census 2027 through a Gazette Notification on 16th June 2025, formally commencing the Census process. Census-2027, to be conducted in 2 phases, is the world's largest census exercise. For the first time, the Census will be conducted digitally, and for the first time, the option of Self-Enumeration will be available.
MASCOTS "PRAGATI" AND "VIKAS"
The mascots "Pragati" (female enumerator) and "Vikas" (male enumerator) were unveiled to serve as friendly, relatable faces of the Census-2027. These mascots also symbolize the equal participation of women and men in fulfilling the resolve to make India a developed nation by 2047. Through these mascots, information, objectives, and key messages related to Census 2027 will be disseminated in an effective and citizen-friendly manner across diverse sections of society.
FOUR DIGITAL TOOLS
Census 2027 will be India's first Census conducted using digital tools. The four digital platforms soft launched by Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah, are:
1. Houselisting Block Creator (HLBC) Web Application: A web-map application that enables Charge Officers to digitally create Houselisting Blocks using satellite imagery, ensuring standardized geographic coverage across the country.
2. HLO Mobile Application: A secure offline mobile application for enumerators to collect and upload Houselisting data. Only enumerators registered on the CMMS Portal can access the application. The app enables direct field-to-server data transmission, eliminating traditional paperwork. All Houselisting data will be collected through this app, which can only be operated using registered mobile numbers. The application is compatible with Android and iOS platforms and it can be operated in 16 regional languages.
3. Self-Enumeration (SE) Portal: For the first time, the option of Self-Enumeration is being introduced. The SE Portal is a secure web-based facility that allows eligible respondents within a household to submit their household information online prior to field operations. Upon successful submission, a unique Self-Enumeration ID (SE ID) will be generated. This Self-Enumeration ID (SE ID) will be shared with the enumerator on the basis of which enumerator will be able to verify the information.
4. Census Management and Monitoring System (CMMS) Portal: A centralized, web-based digital platform designed to plan, manage, execute, and monitor all census-related activities across administrative levels. Officers at Sub-district, District, and State levels can track enumeration progress, field performance, and operational readiness in real-time through an integrated dashboard.
Under the Census-2027, data will be collected using secure mobile applications by going door-to-door and complete coverage will be ensured. For this, more than 30 lakh enumerators, supervisors and other Census officials will be engaged across the country for Census-2027.
This calibrated adoption of technology combines innovation with inclusivity, ensuring that Census 2027 remains accurate, secure and comprehensive.
The Census-2027 exercise will be conducted in two phases:
Phase 1: Houselisting and Housing Census (HLO)
During Phase 1, data on housing conditions and household amenities will be collected while Phase 2 will record demographic, social, and economic particulars of every person in the country.
Notification for Phase 1 was issued on 7th January 2026. The Houselisting and Housing Census will be conducted between 1st April 2026 and 30th September 2026, during a 30-day continuous period, notified by each State/Union Territory. An optional 15-day Self-Enumeration period will precede the house-to-house survey.
Phase 2: Population Enumeration (PE)
Population Enumeration will be conducted in February 2027 across India. For the Union Territory of Ladakh and snow-bound non-synchronous areas of Jammu & Kashmir, Himachal Pradesh, and Uttarakhand, enumeration will take place in September 2026. In the second phase of Census, caste-related question will also be included.
The reference date for Census 2027 will be 00:00 hours of 1st March 2027 for all States and Union Territories, except for the Union Territory of Ladakh and snow-bound non-synchronous areas of Jammu & Kashmir, Himachal Pradesh, and Uttarakhand, where the reference date will be 00:00 hours of 1st October 2026.