ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କାନାଡା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମିଳିତ ପ୍ରେସ ବିବୃତ୍ତି
02 MAR 2026 1:40PM by PIB Bhubaneswar
ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାର୍କ କାର୍ନି,
ଉଭୟ ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧିଗଣ,
ଗଣମାଧ୍ୟମର ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନମସ୍କାର!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାର୍ନିଙ୍କୁ ଭାରତରେ ସ୍ୱାଗତ କରି ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦିତ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ଏହା ତାଙ୍କର ପ୍ରଥମ ଭାରତ ଗସ୍ତ। ଆମେ ଏହି ଗସ୍ତକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରୁଛୁ।
ଗତବର୍ଷ କାନାଡାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଜି୭ ବୈଠକରେ ସେ ମୋତେ ଓ ମୋର ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳକୁ ଭବ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଆଜି ସେହି ଆତ୍ମୀୟତା ସହିତ ତାଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ମୋ ପାଇଁ ସୌଭାଗ୍ୟର ବିଷୟ। ବିଶ୍ୱରେ ବହୁତ କମ୍ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯାହାଙ୍କ ଜୀବନ ସାରଣୀରେ ଦୁଇଟି ଦେଶର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ନେତୃତ୍ୱ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଆମର ପ୍ରଥମ ବୈଠକରୁ ହିଁ ଆମ ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି, ପାରସ୍ପରିକ ବିଶ୍ୱାସ ଓ ସକାରାତ୍ମକତା ସଂପ୍ରସାରିତ ହୋଇଛି। ସହଯୋଗର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଗତିଶୀଳତା ପାଇଁ ମୁଁ ମୋର ବନ୍ଧୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାର୍ନିଙ୍କୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଓ କାନାଡା ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଉପରେ ଏକ ଅତୁଟ ବିଶ୍ୱାସ ରଖିଛନ୍ତି। ଆମେ ବିବିଧତାକୁ ଉତ୍ସବ ଭାବେ ପାଳନ କରୁଛୁ। ମାନବତାର କଳ୍ୟାଣ ଆମର ସାଧାରଣ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅଟେ। ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଆମକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଏ। ଆଜି, ଆମେ ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ‘ପରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ତରର ସହଭାଗୀତା’ରେ ପରିଣତ କରିବା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଛୁ।
ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଆମର ବ୍ୟାପାରକୁ ୫୦ ବିଲିୟନ୍ ଡଲାର୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚାଇବା। ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବା ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା। ତେଣୁ, ଆମେ ଶୀଘ୍ର ‘ବ୍ୟାପକ ଆର୍ଥିକ ସହଭାଗୀତା ଚୁକ୍ତିନାମା’ (କମ୍ପ୍ରିହେନସିଭ୍ ଇକୋନୋମିକ୍ ପାର୍ଟନର୍ଶିପ୍ ଏଗ୍ରିମେଣ୍ଟ)କୁ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ। ଏହା ଉଭୟ ଦେଶରେ ନୂତନ ନିବେଶ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
କାନାଡିଆନ ପେନସନ ପାଣ୍ଠି ଭାରତରେ ୧୦୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର ବିନିଯୋଗ କରିଛି। ଏହା ଭାରତର ବିକାଶ କାହାଣୀ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ଗଭୀର ବିଶ୍ୱାସର ପ୍ରତୀକ।
ଆଜି ଆମେ ଉଭୟ ଦେଶର ବ୍ୟବସାୟିକ ନେତାମାନଙ୍କ ସହିତ ମଧ୍ୟ ସାକ୍ଷାତ କରିବୁ। ସେମାନଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ଆମର ଆର୍ଥିକ ସହଭାଗୀତାର ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଓ ନବସୃଜନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ୱାଭାବିକ ଅଂଶୀଦାର। କାନାଡା ଓ ଭାରତ ନବସୃଜନ ସହଭାଗୀତା ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସମାଧାନରେ ପରିଣତ କରିବୁ।
ଗତ ମାସରେ ଭାରତରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଏଆଇ ଇମ୍ପାକ୍ଟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ସଫଳତାରେ କାନାଡାର ମୂଲ୍ୟବାନ ଅବଦାନ ପାଇଁ ମୁଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାର୍ନିଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି। ଆମେ ଏଆଇ, କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍, ସୁପରକମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ଏବଂ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ସହଯୋଗ ବିସ୍ତାର କରିବୁ।
ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଉପରେ ଆଜି ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ଥିର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ଆହୁରି ମଜଭୁତ କରିବ। ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଆମେ ଉଭୟ ଦେଶର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଓ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରିବୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାର୍ନିଙ୍କ ପାଇଁ, ପରିବେଶ କୌଣସି ଅଲଗା ଏଜେଣ୍ଡା ନୁହେଁ, ବରଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ଥିରତାର ଏକ ଅଂଶ। ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଆମେ ଏକ ‘ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ସହଭାଗୀତା’ ଗଠନ କରୁଛୁ, ଯାହା ହାଇଡ୍ରୋକାର୍ବନ ସହିତ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି, ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଓ ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେବ।
ଆମକୁ ଖୁସି ଲାଗୁଛି ଯେ, କାନାଡା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମେଣ୍ଟ ଏବଂ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ମେଣ୍ଟରେ ଯୋଗଦେବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି। ଆମର ମିଳିତ ପ୍ରୟାସକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଆମେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଭାରତ-କାନାଡା ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିବୁ।
ବେସାମରିକ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଆମେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଇଉରେନିଅମ୍ ଯୋଗାଣ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଏକ ଐତିହାସିକ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛୁ। ଆମେ କ୍ଷୁଦ୍ର ମଡ୍ୟୁଲାର୍ ରିଆକ୍ଟର ଏବଂ ଉନ୍ନତ ରିଆକ୍ଟର ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସଂଯୁକ୍ତଭାବେ କାମ କରିବୁ।
କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି, କୃଷି-ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଆମର ମିଳିତ ପ୍ରାଥମିକତା। ଏଥିପାଇଁ, ଭାରତରେ ‘ଇଣ୍ଡିଆ-କାନାଡା ପଲ୍ସ ପ୍ରୋଟିନ୍ ସେଣ୍ଟର ଅଫ୍ ଏକ୍ସଲେନ୍ସ’ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଓ ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବଢୁଥିବା ସହଯୋଗ ଆମର ଗଭୀର ପାରସ୍ପରିକ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଆମ ସମ୍ପର୍କର ପରିପକ୍ୱତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଆମେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ, ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ର ସଚେତନତା ଏବଂ ସାମରିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବୁ। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟରେ, ଆଜି ଆମେ ଇଣ୍ଡିଆ-କାନାଡା ଡିଫେନ୍ସ ଡାଏଲଗ୍ ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜନ ସମ୍ପର୍କ ହେଉଛି ଆମ ସମ୍ପର୍କର ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଶକ୍ତି। ଆଜି, ଆମେ ଏହାକୁ ଆହୁରି ମଜଭୁତ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ। ଆଜି ଏଆଇ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, କୃଷି ଏବଂ ନବସୃଜନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ନୂତନ ସହଭାଗୀତାର ଘୋଷଣା କରାଯାଉଛି। ଆମେ କାନାଡାର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଭାରତରେ କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ଖୋଲିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ମତି ଦେଇଛୁ।
ଆଦିବାସୀ ଓ ଜନଜାତି ସମ୍ପ୍ରଦାୟଗୁଡ଼ିକ ଆମର ସହଭାଗୀ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ। ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଦାନ-ପ୍ରଦାନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଆଜି ଉଭୟ ପକ୍ଷଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରରେ କାନାଡା ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶୀଦାର। ଭାରତ ମହାସାଗର ରିମ୍ ଆସୋସିଏସନରେ ଏକ ଡାଏଲଗ୍ ପାର୍ଟନର୍ ହେବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଆଗ୍ରହକୁ ଆମେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ। ଏହା ଆମର ସାମୁଦ୍ରିକ ସହଯୋଗରେ ନୂତନ ଗଭୀରତା ଯୋଡିବ।
ଆମେ ସହମତ ଯେ ଆତଙ୍କବାଦ, ଉଗ୍ରବାଦ ଓ ମୌଳବାଦ କେବଳ ଆମ ଦୁଇ ଦେଶ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ମାନବଜାତି ପାଇଁ ସାଧାରଣ ଭାବେ ଏକ ଗମ୍ଭୀର ସମସ୍ୟା। ଏହାର ବିରୁଦ୍ଧରେ ଆମର ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗ ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ।
ବିଶ୍ୱ ସାମ୍ନା କରୁଥିବା ଅନେକ ଉତ୍ତେଜନା ଉପରେ ଭାରତର ମତ ସଦାସର୍ବଦା ସ୍ପଷ୍ଟ ରହିଛି। ଆମେ ସର୍ବଦା ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଆସୁଛୁ। ଏଥିସହିତ ଯେତେବେଳେ ଦୁଇଟି ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏକାଠି ଛିଡ଼ା ହୁଅନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଶାନ୍ତିର ସ୍ୱର ଆହୁରି ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୋଇଯାଏ।
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ବର୍ତ୍ତମାନର ପରିସ୍ଥିତି ଆମ ପାଇଁ ଗଭୀର ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ। ଭାରତ ଆଲୋଚନା ଏବଂ କୂଟନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ସମସ୍ତ ବିବାଦର ସମାଧାନକୁ ସମର୍ଥନ କରେ। ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ବସବାସ କରୁଥିବା ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଆମେ ସମସ୍ତ ଦେଶ ସହ ମିଳି କାମ କରିବା ଜାରି ରଖିବୁ।
ମହାମହିମ,
ଆପଣଙ୍କ ଗସ୍ତ ଆମ ସହଯୋଗର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନୂତନ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି। ଭାରତ ପ୍ରତି ଆପଣଙ୍କର ଗଭୀର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏବଂ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପାଇଁ ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଆପଣଙ୍କୁ ସହୃଦୟତାର ସହିତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English translation of Press Statement by the Prime Minister during the Joint Press Statement with the Prime Minister of Canada
02 MAR 2026 1:40PM by PIB Delhi
The Right Honourable Prime Minister Mark Carney,
Distinguished delegates of both countries,
Friends from the media,
Namaskar!
It gives me great pleasure to welcome Prime Minister Carney to India. This is his first visit to India as Prime Minister. We regard it as an important milestone in our bilateral relationship.
At the G7 Summit held in Canada last year, he extended a warm welcome to me and to my delegation. It is my privilege today to reciprocate that warmth and hospitality. There are very few individuals in the world whose curriculum vitae reflects leadership of the central banking institutions of two countries.
From our very first meeting, our relationship has been infused with renewed energy, mutual trust, and a spirit of positivity. I attribute the growing momentum across all areas of cooperation to my friend, Prime Minister Carney.
Friends,
India and Canada have an unwavering faith in democratic values. We celebrate diversity. The welfare of humanity is our shared vision. It is this very vision that inspires us to move forward across every sphere of cooperation. Today, we discussed transforming this vision into a Next Level Partnership.
Our objective is to expand bilateral trade to 50 billion dollars by 2030. Unlocking the full potential of our economic cooperation remains a priority for us. Accordingly, we have decided to expedite the finalisation of the Comprehensive Economic Partnership Agreement. This will create new opportunities for investment and employment in both countries.
Canadian pension funds have invested 100 billion dollars in India. This stands as a testament to their deep confidence in India’s growth story.
Today, we will also be meeting business leaders from both countries. Their insights and recommendations will help shape the roadmap of our economic partnership.
Friends,
In the domains of technology and innovation, we are natural partners. Through the Canada–India Innovation Partnership, we will turn ideas into global solutions.
I express my appreciation to Prime Minister Carney for Canada’s valuable contribution to the success of the AI Impact Summit held in India last month. Beyond Artificial Intelligence, we will also deepen our cooperation in the fields of quantum technologies, supercomputing, and semiconductors.
The Memorandum of Understanding concluded today on Critical Minerals will strengthen resilient supply chains. In the space sector, we will connect startups and industries from both our countries.
Friends,
For Prime Minister Carney, the environment is not a separate agenda, but an integral part of economic stability. In the energy sector, we are forging a Next Generation Partnership that will place special emphasis not only on hydrocarbons, but also on renewable energy, green hydrogen, and energy storage.
We are pleased that Canada has decided to join the International Solar Alliance and the Global Biofuel Alliance. To further advance our shared efforts, we will be convening the India-Canada Renewable Energy and Storage Summit later this year.
In the field of civil nuclear energy, we have concluded a landmark agreement for the long-term supply of uranium. We will also work together on Small Modular Reactors and advanced reactors.
Value addition in agriculture, agri-technology, and food security are our shared priorities. In this direction, an India-Canada Pulse Protein Centre of Excellence will be established in India.
Friends,
The growing cooperation in the fields of defence and security reflects the depth of our mutual trust and the maturity of our relationship. We will work towards strengthening collaboration between our defence industries, enhancing maritime domain awareness, and expanding military exchanges. In this spirit, we have decided today to establish the India-Canada Defence Dialogue.
Friends,
People-to-people ties are the true strength of our relationship. Today, we have taken several important decisions to further strengthen them. New partnerships among universities are being announced today in areas such as Artificial Intelligence, healthcare, agriculture, and innovation. We have also agreed to facilitate the establishment of campuses in India by Canadian universities.
Indigenous and tribal communities form an important part of our shared cultural heritage. To promote greater cultural exchanges, a Memorandum of Understanding has been concluded between our two sides today.
Friends,
For India, Canada is an important partner in the Indo-Pacific. We welcome its interest in becoming a Dialogue Partner in the Indian Ocean Rim Association. This will impart new depth to our maritime cooperation.
We are in agreement that terrorism, extremism, and radicalisation constitute shared and grave challenges, not only for our two countries, but for humanity as a whole. Our close cooperation in combating these threats is of utmost importance for global peace and stability.
India’s position regarding the tensions prevailing across the world has been clear and consistent. We have always called for the preservation of peace and stability. When two democracies stand together, the voice for peace becomes even more powerful and resonant.
The current situation in West Asia is a matter of deep concern for us. India supports the resolution of all disputes through dialogue and diplomacy. We will continue to work closely with all countries to ensure the safety and security of Indian nationals present in the region.
Excellency,
Your visit has imparted renewed strength to every dimension of our cooperation. I once again extend my heartfelt appreciation for your deep commitment to India and for your visionary leadership.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's address. Original address was delivered in Hindi.