প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
কনাদাগী প্রধান মন্ত্রীগা লোয়ননা পাংথোকখিবা অপুনবা পাউগী মীফমদা প্রধান মন্ত্রীনা প্রেসতা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
02 MAR 2026 1:40PM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী মার্ক কারনি,
লৈবাক অনিমক্কী মীহুৎ কাংবু,
মেদিয়াগী মরুপশিং,
খুরুমজরি!
প্রধান মন্ত্রী মার্ক কারনি ভারত্ত তরাম্না ওকপদা ঐ অপেনবা ফাওই। মসি প্রধান মন্ত্রী ওইনা মহাক্কী অহানবা ভারত খোঙচৎনি। মসি মরুওইবা মাইপাকপা অমনি হায়না ঐখোয়না লৌরি।
হৌখিবা চহিদা কনাদাদা পাংথোকখিবা জি-৭ মীফমদা ঐ অমসুং ঐগী মীহুৎকাংবু মহাক্না তরাম্না ওকখি। মদুগা চপ মান্ননা ঙসি ঐনা মহাক ওকপা অসিগী ঐগী লাইবক ফবনি। মখোয়গী সি.ভিদা লৈবাক অনিগী সেন্ত্রেল বেঙ্কিংগী মরুওইবা থৌদাং লৌবা মীওই খর খক মালেম অসিদা লৈরি।
ঐখোয় মফম অসিদা অহানবা উনবা অসি অনৌবা থৌনা, অমনা অমবু থাজনবা অমসুং ঐখোয়গী মরীগী অফবা ওইরে। হিরম খুদিংমক্ত মতেং পাংনবা হেনগৎলকপগীদমক মসিগী মনা ঐনা ঐগী মরুপ প্রধান মন্ত্রী মার্ক কারনিদা পীরি।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং কনাদা গনতন্ত্রগী গুনশিংদা অচেৎপা থাজবা থম্লি। ঐখোয়না খেন্নবশিং হরাওবা ফোঙদোক্লি। মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফবা থবক পায়খৎপা হায়বসি ঐখোয়গী পান্দমনি। মসিগী পান্দম অসিনা ইথিল পীদুনা হিরম খুদিংমক্ত ঐখোয় মাঙলোমদা চঙশিল্লি। মসিগী পান্দম অসি মথংগী থাক অমগী মরীদা পুখৎনবা ঙসি ঐখোয় ৱা খন্নরে।
ঐখোয়গী পান্দমদি শেন-থুমগী মতেং পাংনবগী খুদোংচাবা মপুংফানা লৌনবা ললোন-ইতিক্কী থবক দোল্লর বিল্লিয়ন ৫০ য়ৌহনবনি। মরম অদুনা, অথুবা মতমদা কমপ্রেহেন্সিপ ইকোনোমিক পার্তনরশিপ য়ানবা পুরক্নবা ঐখোয়না ৱারেপ লৌরে। মসিনা লৈবাক অনিমক্ত নৌনা শেন থাদবা হেনগৎহনগনি অমসুং থবক ফংনবগী খুদোংচাবশিং পীগনি।
কনাদগী পেন্সন ফন্দশিংনা ভারত্ত দোল্লর বিল্লিয়ন ১০০ থাদরে। ভারতকী চাউখৎপগী ৱারিদা মখোয়না থাজবা থম্বা অদু মসিনা খুদম ওইরে।
ঙসি লৈবাক অনিমক্কী ললোন-ইতিক্কী লুচিংবশিংগা ঐখোয়গা উনগনি। মখোয়গী পাউতাকশিংনা ঐখোয়গী শেন-থুমগী মরীগী লম্বী শেমগনি।
মরুপশিং,
তেক্নোলোজি অমসুং ইন্নোবেসনগী লমদা ঐখোয়গী হান্নগী মরুপশিংনি। ভারত অমসুং কনাদা পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা, ঐখোয়না অনৌবা ৱাখল্লোনশিং মালেমগী পাম্বৈশিং ওন্থোক্কনি।
হৌখিবা থাদা ভারত্ত পাংথোকখিবা এ.আই ইন্দিয়া সম্মিৎ মাইপাকহনবদা কনাদানা মতেং পাংখিবগীদমক ঐনা প্রধান মন্ত্রী কারনি থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ঐখোয়না এ.আই, ক্বান্তম, সুপর কম্পুতিং অমসুং সেমিকন্দক্তরশিংদা মতেং পাংনবা হেনগৎহনগনি।
ঙসি ক্রিতিকেল মিনরেলশিংগী এম.ও.য়ু খুৎয়েক পীনখিবা অসিনা সপ্লাই চেনশিং ফগৎহনগনি। স্পেস সেক্তরদা, ঐখোয়না লৈবাক অনিমক্কী ষ্টার্দঅপশিং অমসুং উদ্যোগশিং পুন্না থবক তৌমিন্নগনি।
মরুপশিং,
প্রধান মন্ত্রী কারনিগীদমক, মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম অসি শেন-থুমগী ফিবম ফগৎনবা শরুক অমনি, তোখায়বা পান্দম অমা নত্তে। ইনর্জিগী লমদা, হায়দ্রোকার্বোনশিং, রিন্যুএবল ইনর্জি, গ্রিন হায়দ্রোজেন অমসুং ইনর্জি ষ্টোরেজদা মীৎয়েং থমদুনা, ঐখোয়গী তুংগী মীরোলগী মরী অমা শেমগৎলি।
কনাদানা ইন্তরনেসনেল সোলার এল্লাইন্স অমসুং গ্লোবেল বাইওফ্যুএল এল্লাইন্স শরুক য়ারকপদা ঐখোয় অপেনবা ফাওই। ঐখোয়গী মান্নবা থবকশিং চাউখৎনবা, চহি অসিদা ইন্দিয়া-কনাদা রিন্যুএবল ইনর্জি অমসুং ষ্টোরেজ সম্মিৎ পাংথোক্কনি।
সিবিল ন্যুক্লিয়ার ইনর্জিগী লমদা, মতম শাংনা য়ুরানিয়ম ফংহন্নবা ঐখোয় য়ানরে। অপীকপা মোদুলার রিয়েক্তরশিং অমসুং এদভান্স রিয়েক্তরশিংদা ঐখোয় পুন্না থবক তৌমিন্নগনি।
লৌউ-শিংউ, লৌউ-শিংউগী তেক্নোলোজিগী মগুন হেনগৎহনবা অমসুং চীঞ্জাক ফংহনবা হায়বসি ঐখোয়গী মান্নবা মরুওইবা থবকশিংনি। মাইকৈ অসিদা, ভারত্ত ইন্দিয়া-কনাদা প্লস প্রোতিন সেন্তর ওফ এক্সলেন্স লিংখৎকনি।
মরুপশিং,
দিফেন্স অমসুং সেকুরিতিগী লমদা মতেং পাংনবা হেনগৎলকপা অসি ঐখোয়গী অমনা অমবু থাজনবা অমসুং মপুংফাবা মরীশিংগী খুদম অমনি। দিফেন্স ইন্দষ্ট্রিশিং, মেরিতাইম অমসুং মিলিতরি একচেঞ্জশিংদা ঐখোয় থবক পায়খৎকনি। মসিগীদমক ইন্দিয়া-কনাদা দিফেন্স দাইলোগ লিংখৎনবা ঙসি ঐখোয় ৱারেপ লৌরে।
মরুপশিং,
মীগা-মীগা লৈনবা মরীশিং অসি ঐখোয়গী মরীশিংগী অশেংনবা মপাঙ্গলনি। মখোয় মখা তানা ফগৎনবা ঙসি ঐখোয়না মরুওইবা ৱারেপ কয়া লৌরে। এ.আই, অনা-লাইয়েং, লৌউ-শিংউ অমসুং ইন্নোবেসন্দা অনৌবা মরীশিং শেমগৎনবা ঙসি তোঙান তোঙানবা য়ুনিভর্সিতিশিংগী মরক্ত লাউথোক্লে। কনাদাগী য়ুনিভর্সিতিশিংগী কেম্পসশিং ভারত্ত হাংদোকপা ঐখোয়না অয়াবা পীরে।
য়েলহৌমীশিং অমসুং ত্রাইবেল ফুরুপশিং ঐখোয়গী নাৎ অমসুং চৎনবীগী মরুওইবা শরুক অমনি। কলচরেল একচেঞ্জগী থবকশিং ফগৎনবা ঙসি নাকল অনিগী মরক্ত এম.ও.য়ু অমা খুৎয়েক পীনরে।
মরুপশিং,
ইন্দো-পেসিফিক্ত কনাদা ভারতকী মরুওইবা মরুপ অমনি। ইন্দিয়ান ওসিন রিম এসোসিএসন্দা মখোয়না দাইলোগ পার্তনর অমা ওইনিংবা অসিদা ঐখোয়না তরাম্না ওক্লি। মসিনা ঐখোয় সমুদ্রগী শরুক্ত মতেং পাংনবা হেন্না ফগৎহনগনি।
তেরোরিজম, এক্সত্রিমিজম অমসুং রেদিকেলাইজেসন লৈবাক অনিমক্কী মান্নবা শিংনবশিং খক ওইবতা নত্তনা, অপুনবা মীওইবা খুন্নাইগীনি হায়বা ঐখোয় য়ারে। মালেমগী শান্তি অমসুং তুংদু-লৈতাবা পুরক্নবগীদমক মখোয়গী মথক্ত ঐখোয় য়াম্না কন্না মতেং পাংনরে।
মালেমদা চৎথিরবা মুক্নবশিং অসিদা ভারতকী ৱাখল্লোন নাখৈ শেংলি। শান্তি অমসুং তুংদু-লৈতাবা পুরক্নবা ঐখোয়না মতম পুম্নমক্ত তকশিল্লি। গনতন্ত্র চৎপা লৈবাক অনি পুন্না চৎমিন্নবা মতমদা, শান্তিগী খোঞ্জেল হেন্না মপাঙ্গল লৈগনি।
নোংচুপ এসিয়াগী হৌজিক ওইরিবা ফিবম ঐখোয়দা হেন্না নুংনাংবা পোকহল্লে। ৱারি শানদুনা অমসুং কুতিনিতিগী খুৎথাংদা য়ানদবা খুদিংমক ৱারোইশিন পুরকপদা ভারতনা শৌগৎলি। লমদম অসিদা লৈরিবা ভারতমচাশিং অশোই-অঙাম থোক্তনবা ঐখোয়না লৈবাক খুদিংমক্কা মখা তানা থবক তৌমিন্নগনি।
ইকায়খুম্নরবা,
অদোমগী খোঙচৎ অসিনা হিরম খুদিংমক্ত ঐখোয় মতেং পাংনবা অসিদা অনৌবা ইনোৎ অমা হাপ্লে। অদোমগী অচেৎপা থাজবা অমসুং ভারত্ত য়েংলিবা মীৎয়েং অদুগীদমক অমুক হন্না ঐনা অদোম থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
অদোম থাগৎপা ফোঙদোকচরি।

Prime Minister's Office
English translation of Press Statement by the Prime Minister during the Joint Press Statement with the Prime Minister of Canada
02 MAR 2026 1:40PM by PIB Delhi
The Right Honourable Prime Minister Mark Carney,
Distinguished delegates of both countries,
Friends from the media,
Namaskar!
It gives me great pleasure to welcome Prime Minister Carney to India. This is his first visit to India as Prime Minister. We regard it as an important milestone in our bilateral relationship.
At the G7 Summit held in Canada last year, he extended a warm welcome to me and to my delegation. It is my privilege today to reciprocate that warmth and hospitality. There are very few individuals in the world whose curriculum vitae reflects leadership of the central banking institutions of two countries.
From our very first meeting, our relationship has been infused with renewed energy, mutual trust, and a spirit of positivity. I attribute the growing momentum across all areas of cooperation to my friend, Prime Minister Carney.
Friends,
India and Canada have an unwavering faith in democratic values. We celebrate diversity. The welfare of humanity is our shared vision. It is this very vision that inspires us to move forward across every sphere of cooperation. Today, we discussed transforming this vision into a Next Level Partnership.
Our objective is to expand bilateral trade to 50 billion dollars by 2030. Unlocking the full potential of our economic cooperation remains a priority for us. Accordingly, we have decided to expedite the finalisation of the Comprehensive Economic Partnership Agreement. This will create new opportunities for investment and employment in both countries.
Canadian pension funds have invested 100 billion dollars in India. This stands as a testament to their deep confidence in India’s growth story.
Today, we will also be meeting business leaders from both countries. Their insights and recommendations will help shape the roadmap of our economic partnership.
Friends,
In the domains of technology and innovation, we are natural partners. Through the Canada–India Innovation Partnership, we will turn ideas into global solutions.
I express my appreciation to Prime Minister Carney for Canada’s valuable contribution to the success of the AI Impact Summit held in India last month. Beyond Artificial Intelligence, we will also deepen our cooperation in the fields of quantum technologies, supercomputing, and semiconductors.
The Memorandum of Understanding concluded today on Critical Minerals will strengthen resilient supply chains. In the space sector, we will connect startups and industries from both our countries.
Friends,
For Prime Minister Carney, the environment is not a separate agenda, but an integral part of economic stability. In the energy sector, we are forging a Next Generation Partnership that will place special emphasis not only on hydrocarbons, but also on renewable energy, green hydrogen, and energy storage.
We are pleased that Canada has decided to join the International Solar Alliance and the Global Biofuel Alliance. To further advance our shared efforts, we will be convening the India-Canada Renewable Energy and Storage Summit later this year.
In the field of civil nuclear energy, we have concluded a landmark agreement for the long-term supply of uranium. We will also work together on Small Modular Reactors and advanced reactors.
Value addition in agriculture, agri-technology, and food security are our shared priorities. In this direction, an India-Canada Pulse Protein Centre of Excellence will be established in India.
Friends,
The growing cooperation in the fields of defence and security reflects the depth of our mutual trust and the maturity of our relationship. We will work towards strengthening collaboration between our defence industries, enhancing maritime domain awareness, and expanding military exchanges. In this spirit, we have decided today to establish the India-Canada Defence Dialogue.
Friends,
People-to-people ties are the true strength of our relationship. Today, we have taken several important decisions to further strengthen them. New partnerships among universities are being announced today in areas such as Artificial Intelligence, healthcare, agriculture, and innovation. We have also agreed to facilitate the establishment of campuses in India by Canadian universities.
Indigenous and tribal communities form an important part of our shared cultural heritage. To promote greater cultural exchanges, a Memorandum of Understanding has been concluded between our two sides today.
Friends,
For India, Canada is an important partner in the Indo-Pacific. We welcome its interest in becoming a Dialogue Partner in the Indian Ocean Rim Association. This will impart new depth to our maritime cooperation.
We are in agreement that terrorism, extremism, and radicalisation constitute shared and grave challenges, not only for our two countries, but for humanity as a whole. Our close cooperation in combating these threats is of utmost importance for global peace and stability.
India’s position regarding the tensions prevailing across the world has been clear and consistent. We have always called for the preservation of peace and stability. When two democracies stand together, the voice for peace becomes even more powerful and resonant.
The current situation in West Asia is a matter of deep concern for us. India supports the resolution of all disputes through dialogue and diplomacy. We will continue to work closely with all countries to ensure the safety and security of Indian nationals present in the region.
Excellency,
Your visit has imparted renewed strength to every dimension of our cooperation. I once again extend my heartfelt appreciation for your deep commitment to India and for your visionary leadership.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's address. Original address was delivered in Hindi.