ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ସିଙ୍ଗୁରରେ ବହୁବିଧ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
18 JAN 2026 4:41PM by PIB Bhubaneshwar
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ରାଜ୍ୟପାଳ ସି.ଭି. ଆନନ୍ଦ ବୋଷ , କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୋୱାଲ , ସୁକାନ୍ତ ମଜୁମଦାର , ଶାନ୍ତନୁ ଠାକୁର , ସଂସଦରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ସୌମିକ ଭଟ୍ଟାଚାର୍ଯ୍ୟ , ସୌମିତ୍ର ଖାନ , ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ବିଧାନସଭାରେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ନେତା ଶୁଭେନ୍ଦୁ ଅଧିକାରୀ , ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ, ମହିଳା ଓ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ବିଶେଷ !
​ଗତକାଲି ମୁଁ ମାଲଦାରେ ଥିଲି ଏବଂ ଆଜି ମୁଁ ହୁଗଲିରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆସିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଛି। ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ, ପୂର୍ବ ଭାରତର ବିକାଶ - କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଗତକାଲି ଏବଂ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହି ସମୟରେ, ମୁଁ ଶହ ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ସହିତ ଜଡିତ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଲୋକାର୍ପଣ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛି। ଗତକାଲି, ଦେଶର ପ୍ରଥମ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ସ୍ଲିପର ଟ୍ରେନ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ବଙ୍ଗକୁ ପ୍ରାୟ ଅଧ ଡଜନ ନୂତନ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଟ୍ରେନ ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି। ଆଜି ଆଉ ତିନୋଟି ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଟ୍ରେନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଟ୍ରେନ ମୋର ସଂସଦୀୟ କ୍ଷେତ୍ର କାଶୀ ବନାରସର ବଙ୍ଗଳା ସହିତ ସଂଯୋଗକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁ ପାଇଁ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଟ୍ରେନ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଅର୍ଥାତ୍ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ରେଳ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ, ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ଅଭୂତପୂର୍ବ ହୋଇଛି। ହୁଏତ ଗତ ୧୦୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ୨୪ ଘଣ୍ଟାରେ ଏତେ ଅଭୂତପୂର୍ବ କାମ କେବେ ହୋଇନାହିଁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
​ବଙ୍ଗଳାରେ ଜଳପଥ ପାଇଁ ଅନେକ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି; କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ କାମ କରୁଛନ୍ତି। ବନ୍ଦର-କେନ୍ଦ୍ରିତ ବିକାଶ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି। କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ, ବନ୍ଦର ଏବଂ ନଦୀ ଜଳପଥ ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଉଦଘାଟନ ମଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲା। ଏଗୁଡ଼ିକ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏବଂ ଭାରତର ବିକାଶ ପାଇଁ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ । ଏଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ସେହି ସ୍ତମ୍ଭ ଯାହା ଉପରେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗକୁ ଉତ୍ପାଦନ, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସର ଏକ ବଡ଼ କେନ୍ଦ୍ର କରାଯାଇପାରିବ। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ବନ୍ଦର ଏବଂ ଏହାର ଜଡିତ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଉପରେ ଯେତେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବୁ, ଏଠାରେ ସେତେ ଅଧିକ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହେବ। ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଶ୍ୟାମା ପ୍ରସାଦ ମୁଖାର୍ଜୀ ବନ୍ଦରର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ନିବେଶ କରାଯାଇଛି। ଏହି ବନ୍ଦରର ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ, ସାଗରମାଳା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ରାସ୍ତା ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଆମେ ସମସ୍ତେ ଆଜି ଏହାର ଫଳାଫଳ ଦେଖିପାରୁଛୁ। ଗତ ବର୍ଷ, କୋଲକାତା ବନ୍ଦର କାର୍ଗୋ ପରିଚାଳନାରେ ନୂତନ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
​ବାଲାଗଡ଼ରେ ନିର୍ମିତ ହେବାକୁ ଥିବା ବିସ୍ତାରିତ ବନ୍ଦର ଗେଟ୍ ସିଷ୍ଟମ୍ ହୁଗଲି ଏବଂ ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗର ଦ୍ୱାର ଖୋଲିବ। ଏହା କୋଲକାତା ସହରରେ ଟ୍ରାଫିକ୍ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସର ଚାପ ହ୍ରାସ କରିବ। ଗଙ୍ଗା ନଦୀ ଉପରେ ନିର୍ମିତ ଜଳପଥ ମାଧ୍ୟମରେ ମାଲ ପରିବହନ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ଏହି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ହୁଗଲିକୁ ଏକ ଗୋଦାମ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଏହା ଏଠାରେ ଶହ ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନୂତନ ନିବେଶ ଆଣିବ, ହଜାର ହଜାର ଯୁବକ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇବେ, ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟୀ ଏବଂ ପରିବହନ ସହିତ ଜଡିତ ଲୋକମାନେ ଉପକୃତ ହେବେଚାଷୀ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକମାନେ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ବଜାରର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ।
​ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଭାରତରେ ଆମେ ମଲ୍ଟି-ମୋଡାଲ୍ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଏବଂ ସବୁଜ ଗତିଶୀଳତା ଉପରେ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ। ଯାହାଦ୍ୱାରା ନିର୍ବିଘ୍ନ ପରିବହନ ସମ୍ଭବ ହେବ, ବନ୍ଦର, ନଦୀ ଜଳପଥ, ରାଜପଥ ଏବଂ ବିମାନବନ୍ଦର - ଏସବୁକୁ ପରସ୍ପର ସହିତ ଯୋଡାଯାଉଛି। ଏହା ଯୋଗୁଁ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଖର୍ଚ୍ଚ ଏବଂ ପରିବହନରେ ଲାଗୁଥିବା ସମୟ ହ୍ରାସ ପାଉଛି।
​ବନ୍ଧୁଗଣ,
​ଆମର ପ୍ରୟାସ ଏହା ମଧ୍ୟ ଯେ ଆମର ପରିବହନର ମାଧ୍ୟମ ପ୍ରକୃତି-ଅନୁକୂଳ ହେବା ଉଚିତ। ହାଇବ୍ରିଡ୍ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଡଙ୍ଗାରୁ, ନଦୀ ପରିବହନ ଏବଂ ସବୁଜ ଗତିଶୀଳତା ଉଭୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ହୁଗଳୀ ନଦୀରେ ଯାତାୟାତ ସହଜ ହେବ, ପ୍ରଦୂଷଣ ସମସ୍ୟା ହ୍ରାସ ପାଇବ, ଏବଂ ନଦୀଭିତ୍ତିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
​ଭାରତ ଆଜି ମତ୍ସ୍ୟ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ରପ୍ତାନିରେ ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଏହା ମୋର ସ୍ୱପ୍ନ ଯେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଏଥିରେ ଦେଶକୁ ନେତୃତ୍ୱ ଦେଉଛି। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର, ନଦୀ ଜଳପଥ ସମ୍ପର୍କରେ ତାଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରେ, ବଙ୍ଗକୁ ପ୍ରମୁଖ ଭାବରେ ସମର୍ଥନ କରୁଛନ୍ତି। ଏହାର ଲାଭ ଏଠାକାର କୃଷକମାନଙ୍କ ସହିତ ଆମର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି।
​ବନ୍ଧୁଗଣ,
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ହେଉଥିବା ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାକୁ ନୂତନ ଗତି ଦେବ। ପୁଣିଥରେ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି। ପଡ଼ୋଶୀର ହଜାର ହଜାର ଲୋକ ବହୁତ ଦିନ ଧରି ଅପେକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି, ମୋର ସେଠାରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ କିଛି କହିବାକୁ ଅଛି, ଏବଂ ହୁଏତ ଲୋକମାନେ ତାହା ଶୁଣିବାକୁ ଅଧିକ ଆଗ୍ରହୀ; ମୁଁ ସେଠାରେ ବିସ୍ତାରରେ କଥା ହେବି ଏବଂ ତେଣୁ ମୁଁ ଏଠାରେ ମୋର ଭାଷଣକୁ ଶେଷ କରୁଛି । ଆପଣଙ୍କ ଅନୁମତି ସହିତ, ମୁଁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ବୈଠକ ପାଇଁ ଯାଉଛି। ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during launch of multiple development projects in Singur, West Bengal
18 JAN 2026 4:41PM by PIB Delhi
Governor of West Bengal Shri CV Ananda Bose ji, my colleague in the Union Cabinet Shri Sarbananda Sonowal ji, Sukanta Majumdar ji, Shantanu Thakur ji, my colleague in Parliament Saumik Bhattacharya ji, Soumitra Khan ji, Leader of Opposition in the West Bengal Assembly Suvendu Adhikari ji, other representatives, ladies and gentlemen!
​Yesterday I was in Malda and today I have received the privilege of coming among all of you here in Hooghly. For a Developed India, the development of Eastern India—the Central Government is working continuously with this goal. The programs of yesterday and today are going to further strengthen this resolve. During this, I have had the opportunity to lay the foundation stone and dedicate development projects related to West Bengal worth hundreds of crores of rupees. Yesterday, the country's first Vande Bharat sleeper train started from West Bengal. Bengal has also received about half a dozen new Amrit Bharat Express trains. Today, three more Amrit Bharat Express trains have started. Out of these, one train will further strengthen the connectivity of my parliamentary constituency Kashi Banaras with Bengal. Apart from this, Amrit Bharat Express trains for Delhi and Tamil Nadu have also started. That is, for the rail connectivity of West Bengal, the past 24 hours have been unprecedented. Perhaps in the last 100 years, so much work has not happened in 24 hours.
​Friends,
​There are many possibilities for waterways in Bengal; the Central Government is working on this as well. Help is also being given here to build the necessary infrastructure for port-led development. A short while ago, the foundation stone laying and inauguration of projects related to ports and river waterways also took place. These are very important for the development of West Bengal, for the development of India. These are those pillars upon which West Bengal can be made a big hub of manufacturing, trade, and logistics. I congratulate all of you very much for these projects.
​Friends,
​The more we emphasize on the port and its related ecosystem, the more employment will be created here. In the last 11 years, a very big investment has been made by the Central Government on the capacity expansion of Shyama Prasad Mukherjee Port. To improve the connectivity of this port, roads have also been built under the Sagarmala scheme. We can all see its result today. In the past year, Kolkata Port has created new records in cargo handling.
​Friends,
​The Extended Port Gate System to be built in Balagarh will open doors for new opportunities for Hooghly and surrounding areas. This will reduce the pressure of traffic and logistics in Kolkata city. Through the waterway that has been built on the Ganga ji, cargo movement will increase further. This entire infrastructure will help in making Hooghly a warehousing and trading hub. This will bring new investment of hundreds of crores of rupees here, thousands of youth will get employment, small traders and people associated with transport will benefit, and farmers and producers will also get new markets.
​Friends,
​Today in India we are giving great emphasis on multi-modal connectivity and green mobility. So that seamless transportation becomes possible, ports, river waterways, highways, and airports—all these are being connected with each other. Due to this, there is a reduction in both logistics cost and the time taken in transportation.
​Friends,
​Our effort is also that our means of transport should be nature-friendly. From Hybrid Electric boats, both river transport and green mobility will get a boost. This will make movement on the Hooghly river easy, the problem of pollution will reduce, and river-based tourism will also get a boost.
​Friends,
​India today is moving forward very rapidly in the production and export of fisheries and seafood. It is my dream that West Bengal leads the country in this. The Central Government, in its vision regarding river waterways, is supporting Bengal prominently. Its benefit has started reaching our fishermen friends along with the farmers here.
​Friends,
​All these projects being started by the Central Government will give speed to the development journey of West Bengal. Once again, I give you all many best wishes for these projects. Thousands of people in the neighborhood have been waiting for a long time, I have a lot to say there too, and perhaps people are more eager to hear that; I will talk a bit more openly there and therefore I pause my speech here. And I am leaving with all of your permission for the next meeting. Thank you very much.