Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during launch of multiple development projects in Singur, West Bengal
18 JAN 2026 4:41PM by PIB Delhi
Governor of West Bengal Shri CV Ananda Bose ji, my colleague in the Union Cabinet Shri Sarbananda Sonowal ji, Sukanta Majumdar ji, Shantanu Thakur ji, my colleague in Parliament Saumik Bhattacharya ji, Soumitra Khan ji, Leader of Opposition in the West Bengal Assembly Suvendu Adhikari ji, other representatives, ladies and gentlemen!
​Yesterday I was in Malda and today I have received the privilege of coming among all of you here in Hooghly. For a Developed India, the development of Eastern India—the Central Government is working continuously with this goal. The programs of yesterday and today are going to further strengthen this resolve. During this, I have had the opportunity to lay the foundation stone and dedicate development projects related to West Bengal worth hundreds of crores of rupees. Yesterday, the country's first Vande Bharat sleeper train started from West Bengal. Bengal has also received about half a dozen new Amrit Bharat Express trains. Today, three more Amrit Bharat Express trains have started. Out of these, one train will further strengthen the connectivity of my parliamentary constituency Kashi Banaras with Bengal. Apart from this, Amrit Bharat Express trains for Delhi and Tamil Nadu have also started. That is, for the rail connectivity of West Bengal, the past 24 hours have been unprecedented. Perhaps in the last 100 years, so much work has not happened in 24 hours.
​Friends,
​There are many possibilities for waterways in Bengal; the Central Government is working on this as well. Help is also being given here to build the necessary infrastructure for port-led development. A short while ago, the foundation stone laying and inauguration of projects related to ports and river waterways also took place. These are very important for the development of West Bengal, for the development of India. These are those pillars upon which West Bengal can be made a big hub of manufacturing, trade, and logistics. I congratulate all of you very much for these projects.
​Friends,
​The more we emphasize on the port and its related ecosystem, the more employment will be created here. In the last 11 years, a very big investment has been made by the Central Government on the capacity expansion of Shyama Prasad Mukherjee Port. To improve the connectivity of this port, roads have also been built under the Sagarmala scheme. We can all see its result today. In the past year, Kolkata Port has created new records in cargo handling.
​Friends,
​The Extended Port Gate System to be built in Balagarh will open doors for new opportunities for Hooghly and surrounding areas. This will reduce the pressure of traffic and logistics in Kolkata city. Through the waterway that has been built on the Ganga ji, cargo movement will increase further. This entire infrastructure will help in making Hooghly a warehousing and trading hub. This will bring new investment of hundreds of crores of rupees here, thousands of youth will get employment, small traders and people associated with transport will benefit, and farmers and producers will also get new markets.
​Friends,
​Today in India we are giving great emphasis on multi-modal connectivity and green mobility. So that seamless transportation becomes possible, ports, river waterways, highways, and airports—all these are being connected with each other. Due to this, there is a reduction in both logistics cost and the time taken in transportation.
​Friends,
​Our effort is also that our means of transport should be nature-friendly. From Hybrid Electric boats, both river transport and green mobility will get a boost. This will make movement on the Hooghly river easy, the problem of pollution will reduce, and river-based tourism will also get a boost.
​Friends,
​India today is moving forward very rapidly in the production and export of fisheries and seafood. It is my dream that West Bengal leads the country in this. The Central Government, in its vision regarding river waterways, is supporting Bengal prominently. Its benefit has started reaching our fishermen friends along with the farmers here.
​Friends,
​All these projects being started by the Central Government will give speed to the development journey of West Bengal. Once again, I give you all many best wishes for these projects. Thousands of people in the neighborhood have been waiting for a long time, I have a lot to say there too, and perhaps people are more eager to hear that; I will talk a bit more openly there and therefore I pause my speech here. And I am leaving with all of your permission for the next meeting. Thank you very much.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ৱেস্ত বেঙ্গলগী সিঙ্গুরদা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং হৌদোকপদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
18 JAN 2026 4:41PM by PIB Imphal
ৱেস্ত বেঙ্গলগী রাজ্যপাল, শ্রী সি.ভি. অনন্দ বোজকী, ঐহাক্কী কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলগী মরুপশিং, শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱালজী, শ্রী সুকান্তা মজুমদারজী, শ্রী শান্তনু থাকুরজী, ঐহাক্কী পার্লিয়ামেন্তকী মরুপশিং, শ্রী সৌমিক ভত্তাচার্য়জী, শ্রী সৌমিত্রা খানজী, ৱেস্ত বেঙ্গল লেজিস্লেতিব এসেমব্লীদা ওপোজিসনগী লুচিংবা, শ্রী সুভেন্দু আধিকারিজী, অতোপ্পা মীয়ামগী মীহুৎশিং, নুপী অমসুং নুপাশিং!
ঙরাং ঐহাক মালদাদা লৈরম্মি, অমসুং ঙসি ঐহাক্না হুগলীদা, ময়াম পুম্নমক্কী মরক্তা লৈবগী খুদোংচাবা ফংজরে। কেন্দ্র সরকারনা চাউখৎলবা ভারতকী পান্দমগা লোয়ননা নোংপোক থংবা ভারতকী চাউখৎ থৌরাংগী মায়কৈদা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌরি। ঙরাং অমসুং ঙসি পাংথোকখিবা প্রোগ্রামশিংনা মসিগী ৱারেপ অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। মতম অসিগী মনুংদা, ঐহাক্না ৱেস্ত বেঙ্গলগা মরী লৈনবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্ত করোর চাম্মরোমগী শেনফমগী উরেপ-উয়ুং তম্বগী অমসুং শঙ্গাবগী খুদোংচাবা ফংখি। ঙরাং লৈবাক অসিগী অহানবা বন্দে ভারত স্লিপর ত্রেন ৱেস্ত বেঙ্গলদগী লমথাখি। বেঙ্গলদা অনৌবা অমৃত ভারত এক্সপ্রেস ত্রেন তরুক ফংখ্রে। ঙসি অমৃত ভারত এক্সপ্রেস ত্রেন অহুম অমুক হৌদোকখ্রে। অসিগুম্বা ত্রেন অমনা ঐহাক্কী পার্লিয়ামেন্তরী কন্সতিত্যুসন কাশী (বারানসী) অমসুং বেঙ্গলগী মরক্তা মরী হেন্না চেৎশিলহল্লগনি। মসিগী মথক্তা অমৃত ভারত এক্সপ্রেস ত্রেনশিং দিল্লী অমসুং তামিল নাদুগীদমকসু হৌদোকখ্রে। অতেনবা মওংদা হায়রবদা, হৌখিবা পুং ২৪ অসি নোংচুপ বেঙ্গলগী রেল কনেক্তিবিতীগীদমক্তা অমুক্তা ওইখিদ্রি। হৌখিবা চহি ১০০দা পুং ২৪দা অসিগুম্বা থবক অসি পাংথোকপা ঙমখিদ্রি।
মরুপশিং,
ৱেস্ত বেঙ্গলদা ঈশিং লম্বীগী অচৌবা পোতেন্সিএল লৈরি, অমসুং কেন্দ্র সরকারনসু মসিদা থবক তৌরি। পোর্ত-লিদ দিবেলপমেন্তকীদমক মথৌ তাবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা মতেং পীরি। মতম খরগী মমাংদা, য়ুম্ফম থোং থম্বগী থৌরম পাংথোকখ্রে অমসুং পোর্তশিং অমসুং ইনলেন্ত ৱাতরৱেজগা মরী লৈনবা প্রোজেক্ত কয়া শঙ্গাখ্রে। মখোয়শিং অসি ৱেস্ত বেঙ্গল অমসুং ভারতকী চাউখৎপগীদমক য়াম্না মরু ওই। মসি নোংচুপ বেঙ্গলবু মেন্যুফেকচরিং, ললোন-ইতিক অমসুং লোজিস্তিক্সকী মরুওইবা মফম অমা ওইহন্নবগী য়ুম্বীনি। ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
পোর্ত অমসুং মসিগা মরী লৈনবা ইকোসিস্তেমদা ঐখোয়না অহেনবা মীৎয়েং চংলক্লিবমখৈ মফম অসিদা থবক হেন্না ফংহল্লগনি। কেন্দ্র সরকারনা হৌখিবা চহি ১১ অসিদা শ্যামা প্রসাদ মুখর্জী পোর্তকী কেপাসিতী পাকথোক চাউথোকহনবদা চাউনা শেল থাদরক্লি। পোর্ত অসিগী কনেক্তিবিতী ফগৎহন্নবা সাগরমালা স্কিমগী মখাদা লম্বীশিংসু শেমখ্রে। ঙসি ঐখোয়না মহৈ অদু উবা ফংলে। হৌখিবা চহিদা, কোলকতা পোর্তনা কার্গো হন্দলিংদা অনৌবা রেকোর্দশিং থমখি।
মরুপশিং
বালাগরদা শাবা এক্সতেন্দেদ পোর্ত গেৎ সিস্তেম অসিনা হুগলী অমসুং অকোয়বদা লৈরিবা মফমশিংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি। মসিনা কোলকতা শহরদা ত্রাফিক অমসুং লোজিতিক্কী অৱাবা হন্থহল্লগনি। গঙ্গা তুরেলদা শেমগৎলিবা ঈশিংগী লম্বীগী খুত্থাংদা কার্গো চত্থোক চৎশিন হেনগৎলগনি। হায়রিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর পুম্নমক অসিনা হুগলীবু গুদাইজিং অমসুং ত্রেদকী হাব অমা ওইহনবদা মতেং পাংগনি। মসিনা লুপা করোর চাম্মরোমগী অনৌবা ইনভেস্তমেন্ত লাকহল্লগনি, নহারোল লিশিং কয়াদা থবক ফংহল্লগনি, অপীকপা ত্রেদরশিং অমসুং ত্রান্সপোর্তেসনগা মরী লৈনবা মীওইশিংদা কান্নবা ফংহল্লগনি, অমসুং লৌমীশিং অমসুং পোত্থোক পুথোক্লিবশিংদা অনৌবা কৈথেলশিং ফংহল্লগনি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারত্তা, ঐখোয়না মল্তি-মোদেল কনেক্তিবিতী অমসুং গ্রীন মোবিলিতীদা চাউনা মীৎয়েং থম্লি। পোর্তশিং, ইন্তরলেন্দ ৱাতরৱেজশিং, হাইৱেশিং, অমসুং এয়রপোর্তশিং পুম্নমক অসি অমগা অমগগী মরক্তা শম্নদুনা ত্রান্সপোর্তেসনগী খুদোংচাবা লৈহল্লগনি। মসিনা লোজিস্তিক্সকী শেনফম অমসুং ত্রান্সপোর্তেসনগী মতম হন্থহল্লি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী ত্রান্সপোর্তকী মওংশিং অসি অকোইবগী ফিভমদা শোকহন্দনবা হায়বসিদসু ঐখোয়না থাজবা থম্লি। হাইব্রিদ ইলেক্ত্রিক বোটশিংনা রিভর ত্রান্সপোর্ত অমসুং গ্রীন মোবিলিতী অনিমক হেনগৎহনগনি। মসিনা হুগলি তুরেলদা চৎথোক-চৎশিন তৌবা লাইথোকহল্লগনি, পোলুসন হন্থহল্লগনি অমসুং তুরেলদা য়ুম্ফম ওইবা তুরিজম হেনগৎহল্লগনি।
মরুপশিং,
ভারতনা ঙা য়োকপা অমসুং সীফুদ পুথোক-পুশিন তৌবদা খোংজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লি। ঐহাক্কী মঙলানদি ৱেস্ত বেঙ্গলনা সেক্তর অসিদা লৈবাক অসিদা মকোক ওইহনবনি। কেন্দ্র সরকারনা বেঙ্গলদা ইনলেন্দ ৱাতরৱেজগীদমক মহাক্কী ভিজনদা অখন্নবা মতেং পীরি। মসিনা রাজ্য অসিগী লৌমীশিং অমসুং ঐখোয়গী ঙামীশিংদা কান্নবা ফংহল্লে।
মরুপশিং,
কেন্দ্র সরকারনা হৌদোক্লিবা প্রোজেক্ত পুম্নমক অসিনা ৱেস্ত বেঙ্গলগী চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙচৎ অসি খুমাং চাউশিলহল্লগনি। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না, প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক ময়াম পুম্নমকপু য়াইফ-পাউজেল পীজরি। মীওই লিশিং কয়া অমা মনাক নকপদা ঙাইদুনা লৈরি, অমসুং ঐহাক্না মখোয়দা হায়গদবা কয়া অমসু লৈরি, অমসুং মখোয়না ঐহাক্কী ৱারোলশিং অসি হেন্না খৌরাংনা ঙাইরি। মফম অদুদা ঐহাক্না হেন্না ময়েক শেংনা ৱা ঙাংগনি অমসুং মরম অদুনা, ঐহাক্না মফম অসিদা ঐহাক্কী ৱারোল লোইশিনজরি। অদোমগী অয়াবা য়াওরগা, ঐহাক্না হৌজিক মথংগী মীফম অদুদা চৎকনি। ময়ামবু হন্না-হন্না থাগৎচরি।