PIB Backgrounder
एम.ए.एन.ए.भी.
प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीको मानव-केन्द्रित एआई यात्रा
19 FEB 2026 5:21PM by PIB Gangtok
भारत एआई प्रभाव शिखर सम्मेलन 2026 मा, भारतले कृत्रिम बुद्धिमत्ताको भविष्यको बारेमा चर्चा गर्नका लागि विश्वभरका प्रविधि नेता र नीति निर्माताहरूलाई एक साथ ल्याइरहेको छ। भारत मण्डपममा, चर्चाहरूले मानवतालाई यसको केन्द्रमा राख्ने तरिकाले एआईलाई आकार दिने साझा आकांक्षालाई प्रतिबिम्बित गर्दछ। भारत एआई प्रभाव शिखर सम्मेलन 16-20 फरवरी, 2026 सम्म नयाँ दिल्लीमा आयोजन हुँदैछ।
विश्वको आबादीको छैटौँ हिस्सा, विश्वभरिमा सबैभन्दा ठूलो युवा समूह अनि सबैभन्दा गतिशील प्रविधि प्रतिभा पूलहरू मध्ये एक, भारत उदीयमान प्रविधिहरूको निर्माता र द्रुत अपनाउने दुवैको रूपमा खड़ा छ। यो अद्वितीय स्थितिले मात्र नभई वैश्विक एआई चर्चालाई आकार दिने जिम्मेवारी पनि प्रदान गर्दछ।
19 फरवरीमा भारत एआई प्रभाव शिखर सम्मेलनमा आफ्नो उद्घाटन भाषणको क्रममा, प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीले एआईएनओटीलाई केवल डेटा र एल्गोरिदमद्वारा सञ्चालित स्वायत्त शक्तिको रूपमा मात्र नभई मानव आकांक्षा, नैतिकता र मर्यादाको विस्तारको रूपमा एक सूक्ष्म दृष्टिकोणको रूपरेखा प्रस्तुत गरे। उनले यो मानव-केन्द्रित दृष्टिकोणलाई एम.ए.एन.ए.भी. को संक्षिप्त रूपमा समेटे, जहाँ प्राविधिक प्रगति सामाजिक मूल्यहरूसँग मेल खाने गरी अगाड़ि बढ्छ: नैतिक र नीतिपरक प्रणाली, जवाफदेही शासन, राष्ट्रिय सार्वभौमिकता, पहुँचयोग्य र समावेशी एआई, र वैध र वैध प्रणालीहरू।
भारतको एम.ए.एन.ए.भी. दृष्टिकोण केवल प्रधानमन्त्रीद्वारा व्यक्त गरिएको अवधारणात्मक रूपरेखा मात्र होइन; यसले मिलेर काम गर्ने कार्यक्रम र नीतिगत पहलहरूको माध्यमद्वारा एक मजबुत आधार निर्माण गर्नका लागि देशको लगातार प्रतिबद्धतालाई पनि प्रतिबिम्बित गर्दछ। यी उपायहरूले शिक्षा, डिजिटल पूर्वाधार, शासन, र नवप्रवर्तन पारिस्थितिक प्रणालीहरूमा कार्ययोग्य परिणामहरूमा मार्गदर्शक सिद्धान्तहरूलाई परिणत गर्दछ। समावेशिता, सुरक्षा र सार्वजनिक हितमा आधारित, तिनीहरूले भारतको एआई रणनीति अग्रगामी र सामाजिक रूपमा जिम्मेवार दुवै रहन्छ भन्ने कुरा सुनिश्चित गर्छन्। एक साथ मिलेर, तिनीहरूले यो दृष्टिकोण ठोस कार्य र दिगो संस्थागत प्रतिबद्धताद्वारा समर्थित छ भन्ने कुरालाई जोड़ दिन्छन्।
एम.ए.एन.ए.भी. दृष्टिकोणको पहिलो स्तम्भले एआईलाई एक मजबुत नैतिक र नीतिगत प्रणालीमा जरा गाड़िएको हुनुपर्छ भन्ने कुरालाई जोड़ दिन्छ। प्रधानमन्त्रीले एआई डिजाइन र तैनातीमा निष्पक्षता, पारदर्शिता र मानव निरीक्षणलाई गैर-वार्तालापयोग्य सिद्धान्तहरूको रूपमा जोड़ दिए। भारतले यी मूल्यहरूलाई प्रारम्भिक रूपमा अपनाइरहेको छ, कक्षाकोठाबाट शुरु गररेर ठूलो मात्रा समाजसम्म पुऱ्याइरहेको छ।
राष्ट्रिय शिक्षा नीति 2020 ले डिजिटल र एआई साक्षरतालाई प्राथमिकता दिन्छ, जसले शैक्षिक स्तरहरूमा कम्प्युटेशनल सोच र एआई अवधारणाहरूलाई एकीकृत गर्दछ। यसले डेटा-आधारित निर्णय-निर्धारण र नैतिक एआई सिद्धान्तहरूको बारेमा तुरुन्तै जानकारी सुनिश्चित गर्दछ, नवप्रवर्तनको संस्कृतिलाई बढ़ावा दिन्छ अनि यसका साथै तीव्र रूपमा विकसित प्राविधिक परिदृश्यको लागि भविष्यका लागि तयार नागरिकहरूलाई तयार गर्दछ।
शिखर सम्मेलनलाई पनि मानिसहरूले जोड़दार तरिकाले प्रस्तुत गरे, जहाँ भारतले 24 घण्टाभित्र एआई जिम्मेवारी अभियानको लागि प्राप्त सबैभन्दा धेरै प्रतिज्ञाहरूको लागि गिनीज वर्ल्ड रेकर्डको शीर्षक सुरक्षित गरेर जिम्मेवार एआई संलग्नतामा वैश्विक बेञ्चमार्क स्थापित गऱ्यो। 250,946 असाधारण प्रतिज्ञाहरूले नैतिक एआईलाई एक नीति सिद्धान्तबाट एक सामूहिक राष्ट्रिय प्रतिबद्धतामा रूपान्तरण गऱ्यो।
एम.ए.एन.ए.भी. भिजनको दोस्रो स्तम्भ, जवाफदेही शासन, पारदर्शी नियम र मजबुत निरीक्षणले के कुरालाई मजबुत बनाउँछ भने - एआईमा विश्वास पारदर्शिता, मजबुत निरीक्षण र स्पष्ट संस्थागत जिम्मेवारीमा आधारित हुनुपर्छ।
यस दृष्टिकोणको केन्द्रमा इण्डियाएआई मिशन छ, जसलाई 10,300 करोड रुपियाँभन्दा अधिकको परिव्ययको साथ मञ्जुरी प्राप्त भएको छ। यसले गणना, डेटा, कौशल र नवीनता क्षमतालाई मात्र बलियो बनाउँदैन, तर शुरुदेखि नै एआई पारिस्थितिकी प्रणालीमा शासन संयन्त्रहरूलाई पनि सामेल गर्दछ। एआई प्रणालीहरूको जिम्मेवार विकास, तैनाती र अनुगमनको लागि मापदण्डहरूलाई संस्थागत गरेर मिशनले सार्वजनिक-क्षेत्रका अनुप्रयोग र उदीयमान प्रविधिहरूमा संरचित निरीक्षण पक्का गर्दछ।
यसका साथै भारतका एआई शासन दिशानिर्देशहरू पनि छन्, जसले विश्वास, बराबरी, जवाफदेहिता र निष्पक्षतामा आधारित मानिसहरूमा केन्द्रित रूपरेखा स्थापना गर्दछ। यी उपायहरूले मिलेर एक पारदर्शी नियामक संरचना सिर्जना गर्दछन् जसले भारतमा एआई प्रणालीहरू व्याख्यायोग्य, वैध र लोकतान्त्रिक मूल्य र संवैधानिक सिद्धान्तहरूसँग जोड्ने सुनिश्चित गर्दछ।
राष्ट्रिय सम्प्रभुता एम.ए.एन.ए.भी. भिजनको तेस्रो स्तम्भ हो। प्रधानमन्त्रीले जोड़ दिँदै भने अनुसार एआईद्वारा चल्ने संसारमा, सम्प्रभुता क्षेत्रीय सीमाहरूभन्दा अघिसम्म फैलिएको छ जो डेटा, एल्गोरिदम र डिजिटल पूर्वाधारसम्म फैलिएको छ।
भारतको लागि, यसको अर्थ महत्त्वपूर्ण डेटासेटहरूलाई सुरक्षित गर्नु, घरेलु कम्प्युट क्षमतालाई मजबुत पार्नु, र स्वदेशी एआई मोडेल विकासलाई बढ़ावा दिनु हो। इण्डिया सेमीकण्डक्टर मिशन, विश्वसनीय डेटा प्रशासन रूपरेखा र सुरक्षित डिजिटल सार्वजनिक पूर्वाधारमा निवेश जस्ता पहलहरूले डिजिटल आइसोलेशन बिना प्राविधिक आत्मनिर्भरताको प्रतिबद्धता प्रतिबिम्बित गर्दछ।
चिप्स, क्लाउड र उन्नत प्रविधिहरूमा लचिलो घरेलु क्षमताहरू निर्माण गरेर, भारतले यसको एआई पारिस्थितिकी प्रणाली वैश्विक रूपमा सहयोगी तर रणनीतिक रूपमा स्वायत्त रहन सुनिश्चित गरिरहेको छ अनि बुद्धिमान प्रणालीहरूको युगमा आर्थिक सुरक्षा र लोकतान्त्रिक संस्थाहरूको सुरक्षा गर्छ।
एम.ए.एन.ए.भी. को चौथो स्तम्भ पहुँचयोग्य र समावेशी एआई हो, यसले के कुराको पुष्टि गर्दछ भने कृत्रिम बुद्धिमत्ताले समाजको लागि एक गुणकको रूपमा काम गर्नुपर्छ, विशेषाधिकार प्राप्त केहीको एकाधिकारको रूपमा होइन।
भारतको डिजिटल सार्वजनिक पूर्वाधारले एआई समाधानहरूलाई स्वास्थ्य सेवा, शिक्षा, कृषि र शासनमा द्रुत र किफायती रूपमा मापन गर्न सक्षम बनाइरहेको छ। मेघराज जीआई क्लाउड र इण्डियाएआई कम्प्युट पोर्टल जस्ता प्लेटफर्महरूले ग्राफिक्स प्रोसेसिङ युनिट (जीपीयू) र टेन्सर प्रोसेसिङ युनिट (टीपीयू) लगायत साझा कम्प्युटिङ स्रोतहरूमा पहुँचलाई प्रजातान्त्रिक बनाउँदै छन् जसले स्टार्टअपहरू, अनुसन्धानकर्ताहरू र संस्थाहरूको लागि प्रवेश अवरोधहरूलाई उल्लेखनीय रूपमा कम गर्दछ।
इण्डियाएआई कोशले अलग-अलग क्षेत्रहरूमा डेटासेट र एआई मोडेलहरू प्रदान गर्दछ, जबकि एआई डाटा ल्याब्स नेटवर्क र राष्ट्रिय सुपरकम्प्युटिङ मिशनले राष्ट्रव्यापी रूपमा जमिनी कौशल र उच्च-प्रदर्शन कम्प्युटिङ क्षमतालाई मजबुत पार्दैछ। कुल मिलाएर, यी पहलहरूले भारतमा एआई नवप्रवर्तन व्यापक-आधारित, किफायती र समावेशी रहन्छ भन्ने कुरा सुनिश्चित गर्दछ।
एम.ए.एन.ए.भी.को पाँचौँ स्तम्भले एआई तैनाथीको केन्द्रमा विश्वास, सुरक्षा र वैधतालाई राख्छ। प्रधानमन्त्रीले के कुरामा जोड़ दिएका छन् भने एआई प्रणालीहरू प्रमाणित गर्ने योग्य, कानुनी र पारदर्शी हुनुपर्छ, विशेष गरी त्यस्तो समयमा जब डीपफेक र सिन्थेटिक मिडियाले लोकतान्त्रिक बातचित र सामाजिक विश्वासका लागि खतरा पैदा गर्दछ।
सूचना प्रविधि (मध्यस्थ दिशानिर्देश र डिजिटल मिडिया नैतिकता संहिता) संशोधन नियमहरू, 2026 ले औपचारिक रूपमा सिन्थेटिक रूपमा उत्पन्न सामग्रीलाई परिभाषित र नियमन गर्दछ, जसले डिजिटल पारिस्थितिकी प्रणालीमा जवाफदेहितालाई मजबुत बनाउँछ।
सञ्चालन स्तरमा इण्डियाएआई मिशनको सुरक्षित र विश्वसनीय एआई स्तम्भले पूर्वाग्रह न्यूनीकरण, गोपनीयता-संरक्षण प्रणाली डिजाइन, एल्गोरिथमिक लेखा परीक्षण उपकरण र जोखिम मूल्याङ्कन ढाँचाहरूमा केन्द्रित परियोजनाहरूलाई समर्थन गर्दछ। यी सुरक्षा उपायहरूले नैतिक उद्देश्यलाई लागू गर्न सकिने मापदण्डहरूमा परिणत गर्दछ, जसले एआई नवप्रवर्तन विश्वसनीय, जिम्मेवार र सामाजिक रूपमा लाभदायक रहन्छ भन्ने कुरा सुनिश्चित गर्दछ।
एम.ए.एन.ए.भी. को माध्यमद्वारा, प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीले एक दृष्टिकोण भन्दा अधिक व्यक्त गरेका छन्; उनले संसार समक्ष कृत्रिम बुद्धिमत्तामा सभ्य दृष्टिकोण प्रस्तुत गरेका छन्। नवोन्मेषलाई नैतिकतासँग, प्रशासनलाई जवाफदेहितासँग, सार्वभौमिकतालाई खुलापनसँग, समावेशीकरणलाई स्केलसँग र वैधतालाई विश्वाससँग मिलाएर भारतले एआई भविष्यलाई आकार दिइरहेको छ जसले प्रविधिलाई मात्र नभई मानवतालाई पनि अगाड़ि बढ़ाउँछ।
सन्दर्भ:
प्रधानमन्त्री कार्यालय:
इलेक्ट्रोनिक्स तथा सूचना प्रविधि मन्त्रालय
पीआईबी मुख्यालय:

PIB Backgrounder
M.A.N.A.V.
PM Narendra Modi’s Human-Centric AI Odyssey
19 FEB 2026 5:21PM by PIB Delhi
At the India AI Impact Summit 2026, India is bringing together technology leaders and policymakers across the globe to deliberate on the future of artificial intelligence. At Bharat Mandapam, the discussions reflect a shared aspiration, to shape AI in a manner that places humanity at its core.The India AI Impact Summit is being held in New Delhi from February 16-20, 2026.
Home to one-sixth of the world’s population, the largest youth cohort globally, and one of the most dynamic technology talent pools, India stands as both a creator and a rapid adopter of emerging technologies. This unique position confers not only scale, but also responsibility in shaping the global AI discourse.
During his inaugural address at the India AI Impact Summit on February 19, Prime Minister Narendra Modi outlined a nuanced approach to AInot as an autonomous force driven solely by data and algorithms, but as an extension of human aspirations, ethics, and dignity. He encapsulated this human-centric vision in the acronym M.A.N.A.V., presenting a roadmap where technological advancement progresses in harmony with societal values: Moral and Ethical Systems, Accountable Governance, National Sovereignty, Accessible and Inclusive AI, and Valid and Legitimate Systems.
India’s M.A.N.A.V. vision is not merely a conceptual framework articulated by the Prime Minister; it also reflects an ongoing national commitment to building a strong foundation through coordinated programmes and policy initiatives. These measures translate guiding principles into actionable outcomes across education, digital infrastructure, governance, and innovation ecosystems. Anchored in inclusivity, security, and public good, they ensure that India’s AI strategy remains both forward-looking and socially responsible. Together, they underscore that the vision is backed by concrete action and sustained institutional commitment.
The first pillar of the MANAV vision underscores that AI must be rooted instrong Moral and Ethical system. The Prime Minister emphasised fairness, transparency, and human oversight as non-negotiable principles in AI design and deployment. India is embedding these values early, beginning in classrooms and extending to society at large.
The National Education Policy 2020 prioritises digital and AI literacy, integrating computational thinking and AI concepts across educational levels. This ensures early exposure to data-driven decision-making and ethical AI principles, fostering a culture of innovation while preparing future-ready citizens for a rapidly evolving technological landscape.
Ethics also found powerful public expression at the Summit, where India set a global benchmark in responsible AI engagement by securing a Guinness World Records title for the highest number of pledges received for an AI responsibility campaign within 24 hours. An extraordinary 250,946 pledges transformed ethical AI from a policy principle into a collective national commitment.
The second pillar of MANAV vision, Accountable Governance, transparent rules and robust oversight, reinforces that trust in AI must be anchored in transparency, robust oversight, and clear institutional responsibility.
At the heart of this vision is the IndiaAI Mission, approved with an outlay exceeding ₹10,300 crore. This not only strengthens compute, data, skilling, and innovation capacity, but also embeds governance mechanisms into the AI ecosystem from the outset. By institutionalising standards for responsible development, deployment, and monitoring of AI systems, the Mission ensures structured oversight across public-sector applications and emerging technologies.
Complementing this are India’s AI Governance Guidelines, which establish a people-centric framework rooted in trust, equity, accountability, and fairness. Together, these measures create a transparent regulatory architecture that ensures AI systems in India remain explainable, lawful, and aligned with democratic values and constitutional principles.
National Sovereignty forms the third pillar of the MANAV vision. The Prime Minister asserted that in an AI-driven world, sovereignty extends beyond territorial boundaries to encompass data, algorithms, and digital infrastructure.
For India, this means securing critical datasets, strengthening domestic compute capacity, and fostering indigenous AI model development. Initiatives such as the India Semiconductor Mission, trusted data governance frameworks, and investments in secure digital public infrastructure reflect a commitment to technological self-reliance without digital isolation.
By building resilient domestic capabilities in chips, cloud, and advanced technologies, India is ensuring that its AI ecosystem remains globally collaborative yet strategically autonomous, safeguarding economic security and democratic institutions in the age of intelligent systems.
The fourth pillar of MANAV is Accessible and Inclusive AI, It affirms that artificial intelligence must serve as a multiplier for society, not a monopoly of a privileged few.
India’s Digital Public Infrastructure is enabling AI solutions to scale rapidly and affordably across healthcare, education, agriculture, and governance. Platforms such as MeghRaj GI Cloud and the IndiaAI Compute Portal are democratising access to shared computing resources including Graphics Processing Units (GPUs) and Tensor Processing Units (TPUs) significantly lowering entry barriers for startups, researchers, and institutions.
IndiaAI Kosh provides datasets and AI models across sectors, while the AI Data Labs Network and the National Supercomputing Mission are strengthening grassroots skills and high-performance computing capacity nationwide. Collectively, these initiatives ensure that AI innovation in India remains broad-based, affordable, and inclusive.
The fifth pillar of MANAV places Trust, Safety, and Legality at the centre of AI deployment. The Prime Minister underscored that AI systems must be verifiable, lawful, and transparent particularly at a time when deepfakes and synthetic media pose risks to democratic discourse and social trust.
The Information Technology (Intermediary Guidelines and Digital Media Ethics Code) Amendment Rules, 2026 formally define and regulate synthetically generated content, strengthening accountability in the digital ecosystem.
At the operational level, the IndiaAI Mission’s Safe and Trusted AI pillar supports projects focused on bias mitigation, privacy-preserving system design, algorithmic auditing tools, and risk assessment frameworks. These safeguards translate ethical intent into enforceable standards, ensuring that AI innovation remains credible, responsible, and socially beneficial.
Through M.A.N.A.V., Prime Minister Narendra Modi has articulated more than a vision; he has presented a civilisational perspective on artificial intelligence to the world. By aligning innovation with ethics, governance with accountability, sovereignty with openness, inclusion with scale, and legitimacy with trust, India is shaping an AI future that advances not only technology, but humanity itself.
References:
Prime Minister’s Office:
Ministry of Electronics and Information Technology
PIB Headquarters:
Click here to see pdf