इलेक्ट्रोनिक्स र आईटी मन्त्रालय
एआई प्रभाव शिखर सम्मेलन २०२६ नयाँ दिल्ली घोषणापत्र अपनाउँदै सम्पन्न
८८ देश र अन्तर्राष्ट्रिय संस्थाहरूले सहयोगी, विश्वसनीय, लचिलो र कुशल एआईको लागि साझा विश्वव्यापी दृष्टिकोणलाई समर्थन गरे
मुख्य उपलब्धिहरू: सात स्तम्भहरूमा घोषणा गरिएका विश्वव्यापी प्लेटफर्म, सिद्धान्त र सहयोगी संयन्त्रहरू
भारतले समानता, पहुँच र विश्वव्यापी सहयोगमा आधारित "सबैका लागि एआई" को लागि आह्वान गऱ्यो
21 FEB 2026 4:21PM by PIB Gangtok
१८-१९ फरवरीमा नयाँ दिल्लीमा आयोजित एआई प्रभाव शिखर सम्मेलन २०२६, एआई प्रभाव सम्बन्धी नयाँ दिल्ली घोषणापत्र अपनाउनका साथै सम्पन्न भयो, जसले कृत्रिम बुद्धिमत्तामा विश्वव्यापी सहयोगमा महत्त्वपूर्ण कोसेढुङ्गा चिन्ह लगायो।
आर्थिक विकास र सामाजिक हितको लागि एआईको उपयोग गर्ने बारेमा व्यापक-आधारित विश्वव्यापी सहमतिलाई प्रतिबिम्बित गर्दै ८८ देश र अन्तर्राष्ट्रिय संस्थाहरूले घोषणापत्रलाई अनुमोदन गरेका छन्।
एआईको लागि साझा विश्वव्यापी दृष्टिकोण
"सर्वजन हिताय, सर्वजन सुखाय" (सबैका लागि कल्याण, सबैका लागि खुशी) को सिद्धान्तद्वारा निर्देशित घोषणापत्रले एआईका फाइदाहरू मानवतामा समान रूपमा बाँडफाँड गरिनुपर्छ भन्ने कुरालाई जोड दियो।
यसले जोड दिन्छ:
• अन्तर्राष्ट्रिय सहयोग र बहुसरोकारवाला संलग्नतालाई सुदृढ पार्ने
• राष्ट्रिय सार्वभौमिकताको सम्मान गर्ने
• पहुँचयोग्य र विश्वसनीय ढाँचाहरूमार्फत एआईलाई अगाडि बढाउने
कार्यका सात स्तम्भहरू (चक्रहरू)
घोषणापत्र सात प्रमुख स्तम्भहरू वरिपरि संरचित छ, जसले विश्वव्यापी एआई सहयोगको आधार बनाउँछ:
• एआई स्रोतहरूको लोकतान्त्रिकीकरण
• आर्थिक विकास र सामाजिक भलाइ
• सुरक्षित र विश्वसनीय एआई
• विज्ञानको लागि एआई
• सामाजिक सशक्तिकरणको लागि पहुँच
• मानव पूँजी विकास
• लचिलो, कुशल र नवीन एआई प्रणालीहरू
प्रमुख विश्वव्यापी उपलब्धिहरूको घोषणा गरियो
शिखर सम्मेलनले स्वैच्छिक, सहयोगी विश्वव्यापी पहलहरूको शृङ्खला प्रदान गर्‍यो, जसमा समावेश छन्:
1. एआईको लोकतान्त्रिक प्रसारको लागि चार्टर्ड
• आधारभूत एआई स्रोतहरूमा किफायती पहुँचलाई प्रवर्द्धन गर्दछ
• स्थानीय रूपमा सान्दर्भिक नवीनता पारिस्थितिक प्रणालीहरूलाई समर्थन गर्दछ
1. ग्लोबल एआई इम्प्याक्ट कमन्स
• विश्वव्यापी रूपमा एआई प्रयोगका केसहरूलाई मापन र प्रतिकृति गर्ने प्लेटफर्म
• विकास प्रभावको लागि क्रस-कन्ट्री सहयोग सक्षम बनाउँछ
1. विश्वसनीय एआई कमन्स
• उपकरण, बेन्चमार्क र उत्तम अभ्यासहरूको भण्डार
• सुरक्षित र विश्वसनीय एआईको विकासलाई समर्थन गर्दछ प्रणालीहरू
1. विज्ञान संस्थाहरूको लागि एआईको अन्तर्राष्ट्रिय सञ्जाल
• विश्वव्यापी वैज्ञानिक सहकार्यलाई सहज बनाउँछ
• एआई-संचालित अनुसन्धान क्षमताहरू बढाउँछ
1. सामाजिक सशक्तिकरण प्लेटफर्मको लागि एआई
• ज्ञान आदानप्रदान र मात्रात्मक समाधानहरू सक्षम बनाउँछ
• समतामूलक एआई अपनाउने कुरामा केन्द्रित
1. एआई कार्यबल विकास प्लेबुक र पुन: कौशल सिद्धान्तहरू
• एआई कौशल, पुन: कौशल र साक्षरतालाई समर्थन गर्दछ
• एआई-सञ्चालित अर्थतन्त्रको लागि राष्ट्रहरूलाई तयार गर्दछ
1. लचिलो र कुशल एआईमा निर्देशित सिद्धान्तहरू
• ऊर्जा-कुशल एआई प्रणालीहरूमा ध्यान केन्द्रित
• एआई पूर्वाधार लचिलोपनमा एक प्लेबुकद्वारा समर्थित
आर्थिक विकास र दक्षतामा ध्यान केन्द्रित
घोषणाले प्रकाश पार्दछ:
• आर्थिक रूपान्तरण चलाउन एआईको भूमिका
• खुला स्रोत र पहुँचयोग्य एआई पारिस्थितिक प्रणालीको महत्त्व
• ऊर्जा-कुशल एआई पूर्वाधारको आवश्यकता
• विज्ञान, शासन र सार्वजनिक सेवा वितरणमा एआईको भूमिका विस्तार
विश्वव्यापी सहयोगलाई सुदृढ बनाउनु
सहभागीहरूले आफ्नो प्रतिबद्धतालाई पुष्टि गरे:
• एआई शासनमा साझा विश्वव्यापी प्राथमिकताहरू अगाडि बढाउने
• स्वैच्छिक, गैर-बाध्यकारी ढाँचाहरूलाई प्रवर्द्धन गर्ने
• निरन्तर सहकार्यमार्फत दृष्टिकोणलाई कार्यमा अनुवाद गर्ने
शिखर सम्मेलनले दीर्घकालीन अन्तर्राष्ट्रिय साझेदारीलाई उत्प्रेरित गर्ने र एआईलाई आर्थिक विकासको प्रमुख चालकको रूपमा स्थापित गर्ने अपेक्षा गरिएको छ।
८८ देश र अन्तर्राष्ट्रिय संस्थाहरूद्वारा अनुमोदित शिखर सम्मेलन घोषणापत्र संलग्न गरिएको छ।
अनुसूची
एआई प्रभाव शिखर सम्मेलन घोषणा
नयाँ दिल्ली १८-१९ फरवरी २०२६
प्रस्तावना
“सर्वजन हिताय, सर्वजन सुखाय” (सबैको कल्याण, सबैको खुशी) को सिद्धान्तबाट प्रेरित भएर, हामी विश्वास गर्छौं कि एआईको प्रतिज्ञा मानवताद्वारा यसको फाइदा साझा गर्दा मात्र सबैभन्दा राम्रोसँग साकार हुन्छ।
हामी, देश र अन्तर्राष्ट्रिय संस्थाहरूका सहभागीहरू, १९ फरवरी २०२६ मा एआई प्रभाव शिखर सम्मेलन आयोजना गर्न नयाँ दिल्लीमा भेला भएका थियौं। एआईको आगमनले प्राविधिक विकासको प्रक्षेपणमा एक परिवर्तन बिन्दुलाई चिन्ह लगाउँछ। आज हामीले गर्ने छनोटहरूले एआई-सक्षम संसारलाई आकार दिनेछ जुन भविष्यका पुस्ताहरूले उत्तराधिकारमा पाउनेछन्।
यसले मानव पूँजीको विकासका सिद्धान्तहरू वरिपरि केन्द्रित एआई प्रभाव शिखर सम्मेलनको सात चक्र (स्तम्भहरू) मा हाम्रा देशहरूमा थप अन्तर्राष्ट्रिय सहयोग र बहु-हितधारक संलग्नताको लागि आह्वान गर्दछ; सामाजिक सशक्तिकरणको लागि पहुँच विस्तार; एआई प्रणालीहरूको विश्वसनीयता; एआई प्रणालीहरूको ऊर्जा दक्षता; विज्ञानमा एआईको प्रयोग; एआई स्रोतहरूको लोकतान्त्रिकीकरण; र एआईको प्रयोग आर्थिक वृद्धि र सामाजिक हित। विद्यमान अन्तर्राष्ट्रिय र अन्य पहलहरूसँग पूरकको रूपमा, हामी राष्ट्रिय सार्वभौमिकताको सम्मान गर्दै, शिखर सम्मेलनका सात चक्र (स्तम्भहरू) मा भएका पहलहरूलाई ध्यानमा राख्दै, एआईलाई मानवताको सेवा गर्न कसरी बनाउन सकिन्छ भन्ने बारेमा साझा समझदारीलाई बढावा दिन काम गर्नेछौं।
एआई स्रोतहरूको लोकतान्त्रिकरण
बलियो डिजिटल पूर्वाधार र अर्थपूर्ण र किफायती कनेक्टिभिटी एआईको तैनाथी र यसको पूर्ण क्षमता अनलक गर्न पूर्वशर्तहरू हुन्। "वसुधैव कुटुम्बकम्" (संसार एक परिवार हो) को सिद्धान्तबाट प्रेरित भएर, हामी एआई स्रोतहरूको किफायतीता र पहुँच बढाउने महत्त्वलाई बुझ्छौं जुन सबै देशहरूलाई आफ्ना नागरिकहरूको हितको लागि एआई विकास, अपनाउने र तैनाथ गर्न सक्षम बनाउन महत्त्वपूर्ण हुनेछ।
यस प्रभावको लागि, हामी एआईको लोकतान्त्रिक प्रसारको लागि चारर्टर्डलाई स्वैच्छिक र गैर-बाध्यकारी रूपरेखाको रूपमा ध्यान दिन्छौं जसले आधारभूत एआई स्रोतहरूमा पहुँच प्रवर्द्धन गर्न, स्थानीय रूपमा सान्दर्भिक नवप्रवर्तनलाई समर्थन गर्न, र राष्ट्रिय कानूनहरूको सम्मान गर्दै लचिलो एआई पारिस्थितिक प्रणालीहरूलाई बलियो बनाउन मद्दत गर्दछ।
आर्थिक विकास र सामाजिक भलाइ
एआई र एआई-आधारित अनुप्रयोगहरूको व्यापक स्तरमा अपनाउनेले आर्थिक र सामाजिक विकासलाई अगाडि बढाउन अभूतपूर्व सम्भावना राख्छ। खुला-स्रोत एआई अनुप्रयोगहरू र अन्य पहुँचयोग्य एआई दृष्टिकोणहरू, जहाँ उपयुक्त हुन्छ, र एआई प्रयोगका केसहरूको व्यापक स्तरमा प्रसारले क्षेत्रहरूमा एआई प्रणालीहरूको स्केलेबिलिटी, प्रतिकृति र अनुकूलनतामा योगदान पुर्‍याउन सक्छ।
हामी ग्लोबल एआई इम्प्याक्ट कमन्सलाई एक स्वैच्छिक पहलको रूपमा ध्यान दिन्छौं जसले क्षेत्रहरूमा सफल एआई प्रयोगका केसहरूको अपनाउने, प्रतिकृति गर्ने र स्केल-अपलाई प्रोत्साहित गर्न र सक्षम पार्न व्यावहारिक प्लेटफर्म प्रदान गर्दछ।
सुरक्षित र विश्वसनीय एआई
सुरक्षित, विश्वसनीय र बलियो एआईलाई अगाडि बढाउनु विश्वास निर्माण गर्ने र सामाजिक र आर्थिक लाभहरूलाई अधिकतम बनाउनको लागि आधारभूत छ। सम्भावित सुरक्षा पक्षहरूको हाम्रो बुझाइलाई गहिरो बनाउनु महत्त्वपूर्ण छ भन्ने कुरा उल्लेख गर्दै, हामी एआई प्रणालीहरूमा सुरक्षाको महत्त्व, उद्योग-नेतृत्वमा स्वैच्छिक उपायहरू, र प्राविधिक समाधानहरूको अपनाउने, र एआईको जीवनचक्रभरि सार्वजनिक हितलाई प्रवर्द्धन गर्दै नवीनतालाई सक्षम पार्ने उपयुक्त नीति ढाँचाहरूको महत्त्वलाई बुझ्छौं।
हामी स्वैच्छिक र गैर-बाध्यकारी ट्रस्टेड एआई कमन्सको विकासलाई मान्यता दिन्छौं, प्राविधिक स्रोतहरू, उपकरणहरू, बेन्चमार्कहरू र उत्कृष्ट अभ्यासहरूलाई समेकित गर्ने एक सहयोगी प्लेटफर्म जुन सबैले पहुँच गर्न सक्छन् र तिनीहरूको सन्दर्भमा अनुकूलन गर्न सक्छन्; साथै यसको स्वैच्छिक मार्गदर्शन गर्न सक्छन्।
विज्ञान
हामी के बुझ्छौं भने संरचनात्मक अवरोधहरू हटाउने र एआई अनुसन्धान पूर्वाधारको उपलब्धता बढाउनाले देशहरूमा वैज्ञानिक अनुसन्धान र विकासमा एआईको प्रयोगलाई प्रवर्द्धन गर्न सक्छ। अन्तर्राष्ट्रिय वैज्ञानिक सहकार्यले अद्वितीय विशेषज्ञता, दृष्टिकोण र स्रोतहरू ल्याएर अनुसन्धान र विकासमा एआईको सम्भावनालाई अनलक गर्न सक्छ।
हामी वैज्ञानिक समुदायहरूलाई जोड्ने र सहभागी संस्थाहरू बीच क्षेत्रहरूमा एआई अनुसन्धान क्षमताहरू एकीकृत गर्ने प्लेटफर्मको रूपमा विज्ञान संस्थाहरूको लागि एआईको स्वैच्छिक र सहयोगी अन्तर्राष्ट्रिय नेटवर्कलाई ध्यानमा राख्छौं, ताकि एआईको प्रभावकारी अपनाउने कार्यलाई तीव्रता दिन सकियोस्।
सामाजिक सशक्तिकरणको लागि पहुँच
एआईले व्यक्तिहरूलाई ज्ञान, सीमापार एआई समाधानहरू, सूचना, सेवाहरू, अवसरहरू पहुँच गर्न र सामाजिक र आर्थिक गतिविधिहरूमा सहभागिता बढाएर समाजका सबै वर्गहरूलाई उत्थान गर्ने क्षमता राख्छ। हामी सामाजिक सशक्तिकरणको लागि एआई अपनाउने सुविधा प्रदान गर्ने सहकार्यको महत्त्वलाई बुझ्छौं।
हामी सामाजिक सशक्तिकरणको लागि एआई अपनाउने कार्यलाई अगाडि बढाउन सिकाइ, ज्ञान र स्केलेबल अभ्यासहरूको आदानप्रदानलाई सहज बनाउन स्वैच्छिक र सहयोगी प्लेटफर्मको विकासलाई ध्यानमा राख्छौं।
मानव पूँजी
एआईको पूर्ण प्रतिज्ञालाई साकार पार्न एआई मानव संसाधन विकास, शिक्षामा विशिष्ट पहलहरू, एआई कार्यबल विकास, सार्वजनिक अधिकारीहरूको प्रशिक्षण, एआई क्षमताहरूको जनचेतना बढाउने, एआई साक्षरता बढाउने साथै व्यावसायिक र प्रशिक्षण पारिस्थितिक प्रणालीहरू स्तरोन्नति गरेर व्यक्तिहरूलाई सान्दर्भिक सीपहरूले सुसज्जित गर्न आवश्यक छ अर्थपूर्ण कौशल र पुन: कौशल एआई पहलहरूमा अन्तर्राष्ट्रिय सहकार्यलाई प्रोत्साहन गर्दै, हामी एआईको युगमा पुन: कौशलका लागि स्वैच्छिक मार्गदर्शक सिद्धान्तहरू र एआई कार्यबल विकासमा प्लेबुकलाई ध्यान दिन्छौं, जसले भविष्यको एआई सञ्चालित अर्थतन्त्रको तयारीमा सहभागीहरूलाई सहयोग गर्नेछ।
लचिलोपन, नवीनता र दक्षता
ऊर्जा, पूर्वाधार र प्राकृतिक स्रोतहरूमा एआईको बढ्दो मागलाई पहिचान गर्दै, हामी ऊर्जा कुशल एआई प्रणालीहरू विकास गर्ने महत्त्वलाई जोड दिन्छौं। किफायती एआई प्रणालीहरूले एआईमा पहुँच विस्तार गर्न र साझा विकास आकांक्षाहरूलाई अगाडि बढाउने स्थानीय नवप्रवर्तनलाई गति दिन सक्छ।
हामी स्वीकार गर्छौं कि लचिलो, नवीन, र कुशल कृत्रिम बुद्धिमत्ता सम्बन्धी स्वैच्छिक मार्गदर्शक सिद्धान्तहरूले हामीलाई लचिलो र कुशल एआई प्रणालीहरूको विकासतर्फ मार्गदर्शन गर्नेछ। हामी ज्ञान उत्पादनको रूपमा लचिलो एआई पूर्वाधारलाई उन्नत बनाउने प्लेबुकलाई पनि ध्यान दिन्छौं, जुन लचिलो एआई विकासलाई समर्थन गर्ने सन्दर्भ स्रोत हो।
निष्कर्ष
हामी के स्वीकार गर्छौं भने एआई प्रभाव शिखर सम्मेलनले साझा प्राथमिकताहरू साथै स्वैच्छिक र गैर-बाध्यकारी दिशानिर्देश र सिद्धान्तहरूलाई अगाडि बढाउन अन्तर्राष्ट्रिय सहयोग र बहु-हितधारक दृष्टिकोणलाई सुदृढ पार्न योगदान पुर्‍याउनेछ, जसले मानवताको लागि समृद्ध भविष्य सुनिश्चित गर्न एआईलाई प्रवर्द्धन गर्न सक्छ।
हामी एआईका फाइदाहरू साकार पार्नका लागि हाम्रा साझा आकांक्षाहरूलाई अगाडि बढाउन प्रतिबद्ध छौं र भारत एआई प्रभाव शिखर सम्मेलन २०२६ को तीन सूत्रहरूको लागि यी आकांक्षाहरूलाई ठोस कार्यहरूमा रूपान्तरण गर्न निरन्तर सहयोगको लागि तत्पर छौं।
अनुमोदन गर्ने देशहरू/अन्तर्राष्ट्रिय संस्थाहरू:
1. अल्बानिया
24. फिनल्याण्ड
47. माल्टा
70. सिङ्गापुर
2. आर्मेनिया
25. फ्रान्स
48. मरिशस
71. स्लोवाकिया
3. अस्ट्रेलिया
26. गाम्बिया
49. मेक्सिको
72. स्लोवेनिया
4. अस्ट्रिया
27. जर्मनी
50. मोरक्को
73. साउथ कोरिया
5. बेल्जियम
28. ग्रीस
51. मोज़ाम्बिक
74. स्पेन
6. भूटान
29. गुयाना
52. म्यान्मार
75. श्रीलङ्का
7. बोलीविया
30. हङ्गेरी
53. नेपाल
76. सूरीनाम
8. बोत्सवाना
31. आइसल्याण्ड
54. नीदरल्याण्ड
77. स्वीडन
9. ब्राज़ील
32. भारत
55. न्यूज़ील्याण्ड
78. स्विट्ज़रल्याण्ड
10. बुल्गारिया
33. इण्डोनेशिया
56. नर्वे
79. ताजिकिस्तान
11. कम्बोडिया
34. ईरान
57. ओमान
80. तन्जानिया
12. कनाडा
35. आयरल्याण्ड
58. पैराग्वे
81. त्रिनिदाद एण्ड टोबैगो
13. चिली
36. इज़राइल
59. पेरू
82. यूएई
14. चीन
37. इटली
60. फिलीफिन्स
83. यूक्रेन
15. क्रोएशिया
38. जापान
61. पोल्याण्ड
84. यूके
16. क्यूबा
39. कज़ाकिस्तान
62. पुर्तगाल
85. यूएसए
17. साइप्रस
40. केन्या
63. रोमानिया
86. उज़्बेकिस्तान
18. चेक रिपब्लिक
41. किर्गिस्तान
64. रूस
87. ईयी
19. डेनमार्क
42. लातविया
65. रवाण्डा
88. आईएफएडी
20. इजिप्ट
43. लिकटेंस्टीन
66. सऊदी अरब
21. एस्टोनिया
44. लिथुआनिया
67. सेनेगल
22. इथियोपिया
45. लक्ज़मबर्ग
68. सर्बिया
23. फ़िजी
46. मालदीव
69. सेशेल्स

Ministry of Electronics & IT
AI Impact Summit 2026 Concludes with Adoption of New Delhi Declaration
92 countries and international organisations endorse a shared global vision for collaborative, trusted, resilient and efficient AI
Key Deliverables: Global Platforms, Principles and Collaborative Mechanisms Announced Across 7 Pillars
India leads call for “AI for All” rooted in equity, access and global cooperation
21 FEB 2026 4:21PM by PIB Delhi
The AI Impact Summit 2026, held in New Delhi on 18–19 February, concluded with the adoption of the New Delhi Declaration on AI Impact, marking a significant milestone in global cooperation on artificial intelligence.
The Declaration has been endorsed by 92 countries and international organisations, reflecting a broad-based global consensus on leveraging AI for economic growth and social good.
A Shared Global Vision for AI
Guided by the principle of “Sarvajan Hitaya, Sarvajan Sukhaya” (Welfare for all, Happiness for all), the Declaration underscores that the benefits of AI must be equitably shared across humanity.
It emphasizes:
• Strengthening international cooperation and multistakeholder engagement
• Respecting national sovereignty
• Advancing AI through accessible, and trustworthy frameworks
Seven Pillars (Chakras) of Action
The Declaration is structured around seven key pillars, forming the foundation of global AI cooperation:
1. Democratizing AI Resources
2. Economic Growth & Social Good
3. Secure & Trusted AI
4. AI for Science
5. Access for Social Empowerment
6. Human Capital Development
7. Resilient, Efficient & Innovative AI Systems
Major Global Deliverables Announced
The Summit delivered a series of voluntary, collaborative global initiatives, including:
1. Charter for the Democratic Diffusion of AI
• Promotes affordable access to foundational AI resources
• Supports locally relevant innovation ecosystems
2. Global AI Impact Commons
• A platform to scale and replicate AI use cases globally
• Enables cross-country collaboration for development impact
3. Trusted AI Commons
• Repository of tools, benchmarks, and best practices
• Supports development of secure and trustworthy AI systems
4. International Network of AI for Science Institutions
• Facilitates global scientific collaboration
• Enhances AI-driven research capabilities
5. AI for Social Empowerment Platform
• Enables knowledge exchange and scalable solutions
• Focuses on equitable AI adoption
6. AI Workforce Development Playbook & Reskilling Principles
• Supports AI skilling, reskilling, and literacy
• Prepares nations for an AI-driven economy
7. Guiding Principles on Resilient & Efficient AI
• Focus on energy-efficient AI systems
• Supported by a Playbook on AI Infrastructure Resilience
Focus on Economic Growth and Efficiency
The Declaration highlights:
• The role of AI in driving economic transformation
• Importance of open-source and accessible AI ecosystems
• Need for energy-efficient AI infrastructure
• Expanding AI’s role in science, governance, and public service delivery
Strengthening Global Cooperation
Participants reaffirmed their commitment to:
• Advancing shared global priorities in AI governance
• Promoting voluntary, non-binding frameworks
• Translating vision into action through continued collaboration
The Summit is expected to catalyze long-term international partnerships and position AI as a key driver of economic growth.
The Summit declaration as endorsed by 92 countries and International Organizations is annexed.
Annexure
AI Impact Summit Declaration
New Delhi 18-19 February 2026
Preamble
Inspired by the principle of सर्वजन हिताय, सर्वजन सुखाय” (Welfare for all, Happiness of all), we believe that AI’s promise is best realized only when its benefits are shared by humanity.
We, the participants from countries and international organizations, gathered in New Delhi on 19 February 2026 to hold the AI Impact Summit. The advent of AI marks an inflection point in the trajectory of technological evolution. The choices that we make today will shape the AI-enabled world that future generations will inherit.
This calls for further international cooperation and multistakeholder engagement across our countries along the seven Chakras (pillars) of the AI Impact Summit centred around the principles of development of human capital; broadening access for social empowerment; trustworthiness of AI systems; energy efficiency of AI systems; use of AI in science; democratizing AI resources; and use of AI for economic growth and social good. In complementarity with existing international and other initiatives, we will work to foster shared understanding, while respecting national sovereignty, on how AI could be made to serve humanity, noting the initiatives across the seven Chakras (pillars) of the Summit.
Democratizing AI Resources
Robust digital infrastructure and meaningful and affordable connectivity are prerequisites for deploying AI and unlocking its full potential. Inspired by the principle of “Vasudhaiva Kutumbakam” (the world is one family), we recognize the importance of enhancing the affordability of and access to AI resources that would be critical to enabling all countries to develop, adopt and deploy AI for the benefit of their citizens.
To this effect, we take note of the Charter for the Democratic Diffusion of AI as a voluntary and non-binding framework to promote access to foundational AI resources, support locally relevant innovation, and strengthen resilient AI ecosystems while respecting national laws.
Economic Growth and Social Good
Wide-scale adoption of AI and AI-based applications hold unprecedented potential to drive economic and social development. Open-source AI applications and other accessible AI approaches, where appropriate, and wide-scale diffusion of AI use cases can contribute to scalability, replicability, and adaptability of AI systems across sectors.
We take note of the Global AI Impact Commons as a voluntary initiative that provides a practical platform to encourage and enable the adoption, replication, and scale-up of successful AI use cases across regions.
Secure and Trusted AI
Advancing secure, trustworthy and robust AI is foundational to building trust and maximizing societal and economic benefits. Noting that deepening our understanding of the potential security aspects remains important, we recognize the importance of security in AI systems, industry-led voluntary measures, and the adoption of technical solutions, and appropriate policy frameworks that enable innovation while promoting the public interest throughout the AI’s lifecycle.
We recognize the development of the voluntary and non-binding Trusted AI Commons, a collaborative platform consolidating technical resources, tools, benchmarks and best practices that all can access and adapt to their contexts; as well as its voluntary guidance note.
Science
We recognize that removing structural barriers to and increasing availability of AI research infrastructure can promote the use of AI in scientific research and development across countries. International scientific collaborations can unlock the potential of AI in research and development by bringing unique expertise, perspectives, and resources.
We take note of the voluntary and collaborative International Network of AI for Science Institutions as a platform to connect scientific communities and pool AI research capabilities across regions among participating institutions, in order to accelerate the impactful adoption of AI.
Access for Social Empowerment
AI holds the potential to uplift all sections of society by enabling individuals to access knowledge, cross-border AI solutions, information, services, opportunities and enhancing participation in social and economic activities. We recognize the importance of collaborations that would facilitate AI adoption for social empowerment.
We take note of the development of a voluntary and collaborative platform to facilitate exchange of learning, knowledge, and scalable practices to advance AI adoption for social empowerment.
Human Capital
Realizing the full promise of AI requires equipping individuals with relevant skills by expanding AI human resource development, specific initiatives on education, AI workforce development, training of public officials, enhancing public awareness of AI capabilities, increasing AI literacy as well as upgrading vocational and training ecosystems.
While encouraging international collaboration on meaningful skilling and reskilling AI initiatives, we take note of the voluntary guiding principles for reskilling in the age of AI and the playbook on AI workforce development, which would support participants in preparation for a future AI driven economy.
Resilience, Innovation, and Efficiency
Recognizing the growing demands of AI on energy, infrastructure, and natural resources, we underscore the importance of developing energy efficient AI systems. Affordable AI systems may expand access to AI and accelerate local innovation that would advance shared developmental aspirations.
We recognize that the Voluntary Guiding Principles on Resilient, Innovative, and Efficient Artificial Intelligence would guide us towards development of resilient and efficient AI systems. We also take note of the Playbook on Advancing Resilient AI Infrastructure as a knowledge output, which is a reference resource to support resilient AI development.
Conclusion
We acknowledge that the AI Impact Summit will contribute to strengthening international cooperation and multistakeholder approach to advance shared priorities as well as voluntary and non-binding guidelines and principles, which can promote AI for ensuring a prosperous future for humanity.
We remain committed to advancing our shared aspirations for realizing the benefits of AI and look forward to continued cooperation for translating these aspirations into concrete actions for the three Sutras of the India AI Impact Summit 2026.
Endorsing countries/international organizations (as of 5th March 2026):
1. Albania
⁠28. France
⁠55. Mozambique
⁠82. Switzerland
1. ⁠Armenia
⁠29. Gambia
⁠56. Myanmar
⁠83. Tajikistan
1. ⁠Australia
⁠30. Germany
⁠57. Nepal
84. Tanzania
1. ⁠Austria
⁠31. Greece
⁠58. Netherlands
⁠85. Trinidad and Tobago
1. Bangladesh
32. Guatemala
⁠59. New Zealand
⁠86. UAE
1. ⁠Belgium
⁠33. Guyana
⁠60. Norway
⁠87. Ukraine
1. ⁠Bhutan
34. Hungary
⁠61. Oman
⁠88. UK
1. Bolivia
⁠35. Iceland
⁠62. Paraguay
⁠89. USA
1. ⁠Botswana
⁠36. India
⁠63. Peru
⁠90. Uzbekistan
1. Brazil
⁠37. Indonesia
⁠64. Philippines
91. EU
1. ⁠Bulgaria
⁠38. Iran
⁠65. Poland
92. IFAD
1. ⁠Cambodia
⁠39. Ireland
⁠66. Portugal
1. ⁠Canada
⁠40. Israel
⁠67. Romania
1. ⁠Chile
⁠41. Italy
⁠68. Russia
1. ⁠China
⁠42. Japan
⁠69. Rwanda
1. ⁠Croatia
⁠43. Kazakhstan
70. Saudi Arabia
1. Colombia
⁠44. Kenya
⁠71. Senegal
1. Costa Rica
⁠45. Kyrgyzstan
⁠72. Serbia
1. ⁠Cuba
⁠46. Latvia
⁠73. Seychelles
1. ⁠Cyprus
⁠47. Liechtenstein
74. Singapore
1. ⁠Czech Republic
⁠48. Lithuania
⁠75. Slovakia
1. ⁠Denmark
⁠49. Luxembourg
⁠76. Slovenia
1. ⁠Egypt
⁠50. Maldives
⁠77. South Korea
1. ⁠Estonia
51. Malta
⁠78. Spain
1. ⁠Ethiopia
⁠52. Mauritius
79. Sri Lanka
1. ⁠Fiji
⁠53. Mexico
80. Suriname
1. Finland
54. Morocco
⁠81. Sweden