ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଫଳାଫଳ ତାଲିକା: ଫ୍ରାନ୍ସ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଭାରତ ଗସ୍ତ
17 FEB 2026 7:00PM by PIB Bhubaneswar
୧୭ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୬: ପିଆଇବି ଦିଲ୍ଲୀ
କ୍ରମିକ ସଂଖ୍ୟା
ଶୀର୍ଷକ
କ୍ଷେତ୍ର
୧.
ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ସମ୍ପର୍କକୁ ‘ବିଶେଷ ବିଶ୍ୱ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତା’ ସ୍ତରକୁ ଉନ୍ନୀତ କରିବା
ରାଜନୈତିକ ଏବଂ କୂଟନୈତିକ ସମ୍ବନ୍ଧ
୨.
ଉନ୍ନତ ସହଭାଗୀତା ଏବଂ ‘ହୋରାଇଜନ୍ ୨୦୪୭’ ରୋଡମ୍ୟାପର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନର ନିୟମିତ ସମୀକ୍ଷା ପାଇଁ ବାର୍ଷିକ ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ଆଲୋଚନା ସ୍ଥାପନ
୩.
ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ନବାଚାର ବର୍ଷର ଶୁଭାରମ୍ଭ
ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ନବାଚାର
୪.
ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ନବାଚାର ନେଟୱାର୍କର ଶୁଭାରମ୍ଭ
୫.
କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଭେମଗଲରେ ଏଚ୍୧୨୫ ହେଲିକପ୍ଟର ଫାଇନାଲ୍ ଆସେମ୍ବ୍ଲି ଲାଇନର ଉଦ୍ଘାଟନ
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା
୬.
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ଚୁକ୍ତିନାମାର ନବୀକରଣ
୭.
ଭାରତରେ ହାମର କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ରର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ବିଇଏଲ୍ ଏବଂ ସାଫରାନ ମଧ୍ୟରେ ମିଳିତ ବୁଝାମଣା
୮.
ଭାରତୀୟ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ସ୍ଥଳସେନା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ପାରସ୍ପରିକ ନିୟୋଜନ
୯.
ଏକ ମିଳିତ ଉନ୍ନତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିକାଶ ସମୂହ ଗଠନ
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସମେତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା
୧୦.
ଦୁର୍ଲଭ ଖଣିଜ ଏବଂ ଧାତୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ମିଳିତ ଘୋଷଣା ପତ୍ର
୧୧.
ଡିଏସ୍ଟି ଏବଂ ସିଏନ୍ଆର୍ଏସ୍ ମଧ୍ୟରେ ଉନ୍ନତ ସାମଗ୍ରୀ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ଆଗ୍ରହ ପତ୍ର
୧୨.
ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱୈତ ଟିକସ ପରିହାର ଚୁକ୍ତିନାମା ଉପରେ ସଂଶୋଧନ ପ୍ରୋଟାକଲ
ଅର୍ଥନୀତି, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ
୧୩.
ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ, ନବାଚାର ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ରଣନୈତିକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଟି-ହବ୍ ଏବଂ ନର୍ଡ ଫ୍ରାନ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ଆଗ୍ରହ ପତ୍ର
୧୪.
ଡିଏସ୍ଟି ଏବଂ ସିଏନ୍ଆର୍ଏସ୍ ମଧ୍ୟରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ବୁଝାମଣାପତ୍ର
୧୫.
ଡିଜିଟାଲ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପାଇଁ ଏକ ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରତ୍ରର ମିଳିତ ଘୋଷଣାନାମା
୧୬.
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଏମ୍ସରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଆଇ ପାଇଁ ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ କେନ୍ଦ୍ରର ଶୁଭାରମ୍ଭ
୧୭.
ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଡିବିଟି ଏବଂ ଏଏନ୍ଆର୍ଏସ୍ ମଧ୍ୟରେ ଆଗ୍ରହ ପତ୍ର
୧୮.
ମେଟାବୋଲିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଜ୍ଞାନ ପାଇଁ ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଚୁକ୍ତିନାମା
୧୯.
ଏରୋନେଟିକ୍ସରେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ଉତ୍କର୍ଷତା କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ନିମନ୍ତେ ଆଗ୍ରହ ପତ୍ର
୨୦.
ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ନୂତନ ଏବଂ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଅର୍ଥନୀତି, ଅର୍ଥ ତଥା ଶିଳ୍ପ, ଶକ୍ତି ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ନବୀକରଣ
୨୧.
ଯୋଗାଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଡାକ ବିଭାଗ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସର ଲା ପୋଷ୍ଟେ ମଧ୍ୟରେ ଆଗ୍ରହ ପତ୍ର

Prime Minister's Office
List of Outcomes: Visit of the President of the French Republic to India
17 FEB 2026 7:00PM by PIB Delhi
S.no. Title Area
1.
Upgrading of the India-France relationship to "Special Global Strategic Partnership”
Political, Overarching
2.
Establishment of annual Foreign Ministers Dialogue for regularly reviewing implementation of the elevated partnership and Horizon 2047 Roadmap
3.
Launch of the India-France Year of Innovation
Technology and Innovation
4.
Launch of the India-France Innovation Network
5.
Inauguration of H125 Helicopter Final Assembly Line at Vemagal, Karnataka
Defence and Security
6.
Renewal of the Agreement between Government of India and French Republic on Defence Cooperation
7.
Joint Venture between BEL and Safran to produce HAMMER missiles in India
8.
Reciprocal deployment of officers at Indian Army and French Land Forces establishments
9.
Constitution of a Joint Advanced Technology Development Group
Critical and Emerging Technologies including defence.
10.
Joint Declaration of Intent for Cooperation in Critical Minerals and Metals
11.
Letter of Intent to establish a Centre on Advanced Materials between DST and CNRS
12.
Amending Protocol on the Double Tax Avoidance Agreement between India and France
Economy, Startups, Science and Technology, Health, Renewable Energy and Skilling
13.
Letter of Intent between T-Hub and Nord France on strategic cooperation in start-up ecosystems, innovation and technology
14.
Memorandum of Understanding for Scientific collaboration between DST and CNRS
15.
Joint Declaration of Intent on establishing an Indo-French Centre for Digital Sciences and Technology
16.
Launch of the Indo-French Centre for AI in Health at AIIMS, New Delhi
17.
Letter of Intent between DBT and ANRS on Cooperation in Research and Development on Infectious Diseases and Global Health Research
18.
Agreement for the establishment of Indo-French Centre for Metabolic Health Sciences
19.
Letter of Intent to establish a National Centre of Excellence for Skilling in Aeronautics
20.
Renewal of the Memorandum of Understanding between the Ministry of New and Renewable Energy and the Ministry for the Economy, Finance and Industrial, Energy and Digital Sovereignty on Renewable Energy Cooperation
21.
Letter of Intent between the Department of Posts, Ministry of Communications and La Poste, France