তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
এমআইবি পেভিলিয়নে ভাৰত এআই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ত ভাৰতৰ প্ৰিমিয়াৰ এআই উদ্ভাৱন কৰ্মক্ষেত্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰে
এআই গেমিং লেবৰ পৰা এজেণ্টিক নিউজৰুমলৈকে: ৱেভছত এড’ব, ভাৰতজেন আৰু কুকু এফএমে বাস্তৱ জগতৰ এআই নিয়োগৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে
নাৰদ মুনি ইনষ্টলেচন, এআই থিয়েটাৰ আৰু ভাৰতজেন বুথে ৱেভছ ক্ৰিয়েটৰছ কৰ্ণাৰত দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰিছে
17 FEB 2026 7:20PM by PIB Guwahati
ৱেভছ ক্ৰিয়েটৰছ’ কৰ্ণাৰক কেৱল এটা শ্ব’কেছ পেভিলিয়ন হিচাপে নহয়, বৰঞ্চ সম্পূৰ্ণৰূপে কাৰ্যক্ষম, হাতেৰে কৰা উদ্ভাৱনৰ কৰ্মক্ষেত্ৰ হিচাপে ধাৰণা কৰা হৈছে। এভিজিচি-এক্সআৰ (এনিমেচন, ভিএফএক্স, গেমিং, কমিক্স আৰু এক্সটেণ্ডেড ৰিয়েলিটি) পৰিৱেশ তন্ত্ৰত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ বাস্তৱ জগত, গেম-চেঞ্জিং এপ্লিকেচনৰ প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ ডিজাইন কৰা এই কৰ্ণাৰে দৰ্শকসকলক এক নিমজ্জিত আৰু অংশগ্ৰহণমূলক অভিজ্ঞতা প্ৰদান কৰে।
এই স্থানে ৱেভছ আৰু ইয়াৰ মূল উলম্বসমূহৰ কৌশলগত সম্প্ৰসাৰণ হিচাপে কাম কৰে: ৱেভেক্স, ৱেভছ বজাৰ, আৰু ক্ৰিয়েট ইন ইণ্ডিয়া চেলেঞ্জ, ৱেভেক্স ষ্টাৰ্টআপসমূহে প্ৰভাৱশালী প্ৰদৰ্শন আৰু লাইভ নিয়োগৰ জৰিয়তে কেন্দ্ৰীয় মঞ্চ গ্ৰহণ কৰে।
উদীয়মান উদ্ভাৱকসকলৰ সমান্তৰালভাৱে এড’ব, নেটফ্লিক্স, চ’নী, কালেকটিভ, ইনশ্বৰ্টছ, কুকুএফএম, আৰু হুইছলিং উডছ ইণ্টাৰনেশ্যনেলৰ দৰে অগ্ৰণী বিশ্ব আৰু ভাৰতীয় উদ্যোগৰ অনুষ্ঠানসমূহে অত্যাধুনিক এআই সঁজুলি আৰু পৰিৱৰ্তনশীল মিডিয়া প্ৰযুক্তি প্ৰদৰ্শন কৰিব।
মূল অভিজ্ঞতা মণ্ডল
এআই গেমিং লেব
দৰ্শকে আজি বাস্তৱ সময়ত এআই-চালিত গেম ডেভেলপমেণ্টৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছিল, ধাৰণাৰ সৃষ্টিৰ পৰা চলাব পৰা প্ৰ’ট’টাইপলৈকে, আৰু এটা ইন্টাৰেক্টিভ গেমিং লেব পৰিৱেশৰ ভিতৰত এআই-নিৰ্মিত ভিডিঅ’ গেমৰ সৈতে জড়িত হৈ পৰিছিল। অনাগত দিনত এআই গেমিং লেবে লাইভ প্ৰদৰ্শন আৰু ইন্টাৰেক্টিভ এংগেজমেণ্ট আগবঢ়াই যাব।
এআই কন্টেন্ট ক্ৰিয়েচন লেব (এড’বৰ দ্বাৰা চালিত)
লাইভ ষ্টুডিঅ’ পৰিৱেশে এআই-সহায়ক চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাণ প্ৰদৰ্শন কৰিছিল, য’ত প্ৰমপ্টসমূহ বাস্তৱ সময়ত চিত্ৰনাট্য, দৃশ্য আৰু চিনেমাৰ ক্ৰমলৈ বিকশিত হৈছিল, ডিজিটেল গল্প কোৱাৰ কৰ্মপ্ৰবাহক পুনৰ সংজ্ঞায়িত কৰিছিল। আগন্তুক দিনতো এই লেবটোৱে দৰ্শনাৰ্থীৰ বাবে এআই সক্ষম সৃষ্টিশীল প্ৰক্ৰিয়া প্ৰদৰ্শন কৰি যাব।
এআই-চালিত নিউজৰুম
এডব্লিউএছ, ভাৰতজেন, ইণ্ডিয়া টুডে আৰু কলাসেতু ষ্টাৰ্টআপৰ দ্বাৰা চালিত এই নিউজৰুমৰ ইনষ্টলেশ্যনে প্ৰদৰ্শন কৰিছিল যে কেনেকৈ এআই এজেণ্টসকলে নিউজৰুমৰ কাৰ্য্যকলাপসমূহ সুশৃংখলিত কৰে - স্বয়ংক্ৰিয় বিষয়বস্তু উৎপাদনৰ পৰা ভইচ-কমাণ্ড-ভিত্তিক সম্পাদকীয় ব্যৱস্থাপনালৈকে, যিয়ে মিডিয়া কাৰ্য্যকলাপৰ ভৱিষ্যতক ৰূপান্তৰিত কৰে। সন্মিলনৰ আগন্তুক দিনকেইটাতো এই ইনষ্টলেশ্যন কাৰ্যক্ষম হৈ থাকিব আৰু প্ৰদৰ্শন অব্যাহত থাকিব।
নাৰদ মুনি ইন্টাৰেক্টিভ ইনষ্টলেশ্যন
পৌৰাণিক বাৰ্তাবাহকৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ, ইমাৰ্চিভ ইনষ্টলেশ্যনে প্ৰদৰ্শন কৰিছিল যে কেনেকৈ এআই-চালিত বৃহৎ ভাষা মডেলে বাস্তৱ জগতৰ প্ৰশ্নসমূহক গতিশীল, কথোপকথনমূলক ব্যৱহাৰকাৰী অভিজ্ঞতালৈ ৰূপান্তৰিত কৰে, ইণ্টাৰেকটিভ বুদ্ধিমত্তাৰ শক্তি প্ৰদৰ্শন কৰে। আগন্তুক দিনতো এই ইন্টাৰেক্টিভ অভিজ্ঞতাই দৰ্শকক আকৰ্ষিত কৰি ৰাখিব।
এআই থিয়েটাৰ
এই নিবেদিত চিনেমাৰ স্থানত এনএফডিচি, এলটিআইমাইণ্ডট্ৰি আৰু এড’বে কিউৰেট কৰা প্ৰায় ১৫০খন এআই-উৎপাদিত ছবি প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছিল, যিয়ে দৰ্শনাৰ্থীসকলক এআই-চালিত চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাণৰ কলাত্মক আৰু প্ৰযুক্তিগত বিৱৰ্তনৰ সাক্ষী হোৱাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিছিল। পেভিলিয়নখনত অহা কেইদিনমানৰ বাবে প্ৰদৰ্শন অব্যাহত থাকিব।
ইউৰষ্ট’ৰী লাউঞ্জ
আজি লাউঞ্জত এআই পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ নেতাসকলৰ সৈতে লাইভ ফায়াৰছাইড কথোপকথন অনুষ্ঠিত হয়। উদ্ভাৱন, উদ্যোগীকৰণ আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ সংযোগস্থলত আলোচনাক লালন-পালন কৰি এই অধিবেশনসমূহ ইউৰষ্ট’ৰীৰ শ্ৰদ্ধা শৰ্মাই আঁত ধৰে। অনাগত দিনত লাউঞ্জত আলোচনা আৰু ইন্টাৰেক্টিভ অধিবেশন অনুষ্ঠিত হ’ব।
এমআইবি পেভিলিয়নত মুখ্য বুথ হাইলাইট
এমআইবি পেভিলিয়নত অগ্ৰণী বিশ্ব আৰু ভাৰতীয় উদ্ভাৱকসকলে চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাণ, সম্প্ৰচাৰ, ভাষা প্ৰযুক্তি, শিক্ষা, আৰু ডিজিটেল কাহিনী কোৱাৰ ক্ষেত্ৰত অত্যাধুনিক এআই প্ৰয়োগ প্ৰদৰ্শন কৰে।
এড’বে ইণ্ডিয়া ফিল্ম প্ৰজেক্টৰ দৰে সহযোগিতাৰ জৰিয়তে এআই-চালিত চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাণক ত্বৰান্বিত কৰিছে, এআই-উৎপাদিত ছবি আৰু লাইভ এআই-প্ৰথম সৃষ্টিশীল কৰ্মপ্ৰবাহ প্ৰদৰ্শন কৰিছে।
ভাৰতজেনে ভিডিঅ’ আৰু অডিঅ’ “ডাৰ্ক ডাটা”ক সন্ধানযোগ্য, ইন্টাৰেক্টিভ সম্পত্তিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ মাল্টিম’ডেল ৰেগ প্ৰযুক্তি প্ৰদৰ্শন কৰিছে।
চ’নী ৰিচাৰ্চ ইণ্ডিয়াই টিভি আৰু অ’টিটি প্লেটফৰ্মৰ বাবে এআই-চালিত অনুবাদ, ডাবিং, মুখ আৰু কণ্ঠ পুনৰ বয়স সৃষ্টি, আৰু অভিগম্যতা সমাধান উপস্থাপন কৰিছে।
সৰ্বমে ভইচ ক্ল’নিং, লাইভ স্পিচ-টু-টেক্সট, আৰু ৰিয়েল-টাইম ভাষা এআই সঁজুলিৰ জৰিয়তে বহুভাষিক এআই পাৰস্পৰিক ক্ৰিয়া-কলাপ সক্ষম কৰি তুলিছে।
আমাজন ৱেব চাৰ্ভিচেছ (এডাব্লিউএছ)-এ হেণ্ডছ-ফ্ৰী, এআই-সক্ষম সম্প্ৰচাৰ উৎপাদন আৰু হাইপাৰলোকেল বাতৰি ডেলিভাৰীৰ বাবে এটা “এজেণ্টিক এআই সহায়ক নিউজৰুম” প্ৰদৰ্শন কৰিছে।
হুইছলিং উডছ ইণ্টাৰনেশ্যনেলে নূন্যতম হাৰ্ডৱেৰ ব্যৱহাৰ কৰি এআই-ভিত্তিক মাৰ্কাৰ-বিহীন গতি ধৰা পেলোৱা কাৰ্য্যপ্ৰবাহ প্ৰদৰ্শন কৰিছে।
গেলেৰী৫ (সামূহিক শিল্পী নেটৱর্ক) এ বৃহৎ পৰিসৰৰ পৌৰাণিক আৰু নাট্য প্ৰকল্পক শক্তি প্ৰদান কৰা এআই-স্থানীয় চিনেমাৰ প্ৰডাকচন প্লেটফৰ্ম উপস্থাপন কৰিছে।
কুকু এফএমে ভাৰতৰ প্ৰথমখন এআই চালিত মাইক্ৰ’ড্ৰামাৰ স্লেট মুকলি কৰিছে, য’ত তৃণমূল পৰ্যায়ৰ ডিজিটেল গল্প কোৱাৰ উদ্ভাৱনক উজ্জ্বল কৰি তোলা হৈছে।
প্ৰিজমিক্সে আখ্যান-চালিত বিষয়বস্তু সৃষ্টিৰ বাবে ভিএফএক্স আৰু পৰম্পৰাগত মাধ্যমৰ সৈতে জেনেৰেটিভ এআইক একত্ৰিত কৰিছে।
ইনশ্বৰ্টছে ব্যক্তিগতকৃত বিষয়বস্তু প্ৰদানৰ সৈতে এআই-চালিত বাতৰিৰ সাৰাংশ প্ৰদৰ্শন কৰিছে।
ইণ্ডিয়ান ইনষ্টিটিউট অৱ ক্ৰিয়েটিভ টেকন’লজিছে (আইআইচিটি) এআই-সংহত সৃষ্টিশীল শিক্ষাক নিমজ্জিত উৎপাদন পৰিৱেশৰ সৈতে পুনৰ সংজ্ঞায়িত কৰিছে।
এআই ইমাৰ্চিভ থিয়েটাৰ:
ইয়াত ২৭০ ডিগ্ৰী প্ৰজেকচন আৰু এআই চালিত চিনেমাৰ অভিজ্ঞতা আছিল যিয়ে আজিৰ গল্প কোৱা আৰু দৰ্শকৰ নিয়োজিততাক পুনৰ সংজ্ঞায়িত কৰিছিল। ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ উন্নয়ন নিগম আৰু ৱেভছ বজাৰৰ সহযোগত এলটিএমৰ সহযোগত উপস্থাপন কৰা এআই চিনেমা শ্ব’কেছত এ আইক গল্প কোৱাৰ মাধ্যম হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰা উদীয়মান চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলক আলোকপাত কৰা হয়। এই কাৰ্যসূচীত ভাৰতৰ প্ৰথম চিনেমএআই হেকাথনৰ চূড়ান্ত প্ৰতিযোগী ৰচনাৰ লগতে এআই চুটি ছবিৰ কিউৰেটেড সংকলন কথাৱতাৰকো প্ৰদৰ্শন কৰা হয়।
ভাৰত মণ্ডপমৰ ভিতৰৰ ৱেভছ ক্ৰিয়েটৰ্ছ কৰ্ণাৰত প্ৰদৰ্শিত এই পদক্ষেপে ভাৰতক এআই-চালিত চিনেমাৰ উদ্ভাৱনৰ ক্ষেত্ৰত আগৰণুৱা স্থানত ৰাখে। অনাগত দিনবোৰত এই ইমাৰ্চিভ স্ক্ৰীনিং আৰু শ্ব’কেছ অব্যাহত থাকিব, যাৰ ফলত দৰ্শনাৰ্থীসকলে অত্যাধুনিক এআই-সক্ষম গল্প কোৱাৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰাৰ অধিক সুযোগ লাভ কৰিব।
এড’ব দ্বাৰা চালিত বিষয়বস্তু সৃষ্টি লেব
ইয়াত আজিৰ বিষয়বস্তু সৃষ্টিকৰ্তাসকলৰ বাবে ডিজাইন কৰা এআই-নেতৃত্বাধীন ভিডিঅ’ সৃষ্টি কাৰ্য্যপ্ৰবাহ প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছিল, উন্নত সৃষ্টিশীল প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত শক্তিশালী গুৰুত্ব দিয়া হৈছিল। লেবটোৱে প্ৰদৰ্শন কৰিছিল যে কেনেকৈ টেক্সট প্ৰমপ্ট, ইমেজ, অডিঅ’ ইনপুট আৰু জেনেৰেটিভ এআই সঁজুলি ব্যৱহাৰ কৰি ধাৰণাসমূহক উচ্চমানৰ ভিডিঅ’লৈ ৰূপান্তৰিত কৰা হৈছিল।
লাইভ প্ৰদৰ্শনৰ জৰিয়তে, সৃষ্টিকৰ্তাসকলে ভিডিঅ’, অডিঅ’ আৰু ছবিসমূহৰ মাজেৰে এণ্ড-টু-এণ্ড এআই ৱৰ্কফ্ল’ৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছিল, য’ত টেক্সট-টু-ভিডিঅ’, ইমেজ-টু-ভিডিঅ’ গল্প কোৱা, জেনেৰেটিভ সম্পাদনা আৰু দ্ৰুত বিষয়বস্তু পুনৰাবৃত্তিকে ধৰি আছিল। শ্ব’কেছত আলোকপাত কৰা হৈছিল যে কেনেকৈ এআইয়ে জটিল উৎপাদন প্ৰক্ৰিয়া, স্বয়ংক্ৰিয় সম্পাদনা, বৰ্ধিত ভিজুৱেল আৰু গল্প কোৱাৰ ধাৰণাৰ পৰা চূড়ান্ত আউটপুটলৈকে ত্বৰান্বিত কৰিছিল। সামগ্ৰিকভাৱে অভিজ্ঞতাই এআইক দ্ৰুত, স্মাৰ্ট আৰু অধিক স্কেলেবল মাল্টিমিডিয়া কন্টেন্ট সৃষ্টিৰ বাবে অনুঘটক হিচাপে উপস্থাপন কৰিছিল।
মিডিয়া লাউঞ্জ
ইউৰষ্ট’ৰীৰ শ্ৰদ্ধা শৰ্মাই আজি প্ৰতিষ্ঠাপক আৰু চিন্তাশীল নেতাসকলৰ সৈতে সাক্ষাৎকাৰ গ্ৰহণ কৰে, আৰু সকলো অধিবেশন ৱেভছ অ’টিটিত লাইভ ষ্ট্ৰীম কৰা হয়, যাৰ ফলত শীৰ্ষ সন্মিলনৰ অন্তৰ্দৃষ্টি আৰু ফলাফল বহুলভাৱে সুলভ হৈ পৰে। বিশেষজ্ঞৰ আলোচনাত ৰাজহুৱা নীতি, প্লেটফৰ্ম পৰিৱেশ তন্ত্ৰ, সাৰ্বভৌম এআই ক্ষমতা আৰু ডিজিটেল স্থিতিস্থাপকতাক সামৰি লোৱা হৈছিল, ৰাষ্ট্ৰীয় ফৰেনছিক বিজ্ঞান বিশ্ববিদ্যালয় আৰু কোগোৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠানৰ পৰা অন্তৰ্দৃষ্টিৰ লগতে কুকু এফএম, গেৰেজ লেবছ আৰু অৰেকলৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ অভিজ্ঞতাও সামৰি লোৱা হৈছিল। ষ্টাৰ্টআপ শ্ব’কেছ, প্ৰতিষ্ঠাপকৰ পিটচ আৰু স্বাস্থ্যসেৱা, সমাজৰ প্ৰত্যাহ্বান আৰু স্থানীয়কৃত বিষয়বস্তুৰ ওপৰত এআই প্ৰয়োগৰ ওপৰত আলোচনাই সমগ্ৰ ভাৰততে উদ্ভাৱন-চালিত প্ৰভাৱক আৰু অধিক উজ্জ্বল কৰি তুলিছিল।
মিডিয়া লাউঞ্জৰ সংযোগসমূহ অনাগত দিনবোৰত অব্যাহত থাকিব, য’ত শীৰ্ষ সন্মিলনৰ মূল আলোচনা আৰু ফলাফলসমূহৰ প্ৰৱেশ বহল কৰাৰ লক্ষ্যৰে অতিৰিক্ত পাৰস্পৰিক ক্ৰিয়া-কলাপ, আলোচনা আৰু লাইভ অধিবেশনৰ ব্যৱস্থা কৰা হ’ব
পেনেল আলোচনা আৰু মাষ্টাৰক্লাছ
ভাৰত মণ্ডপমৰ পেভিলিয়ন আজি মিডিয়া এণ্ড এণ্টাৰটেইনমেণ্ট (এমএণ্ডই) উদ্যোগত এআইৰ নেতৃত্বত হোৱা ব্যাঘাতৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি ধাৰাবাহিক পেনেল আলোচনা আৰু মাষ্টাৰক্লাছৰ সাক্ষী হয়। ৱেভছ ক্ৰিয়েটৰছ কৰ্ণাৰত হোৱা আলোচনাসমূহ উচ্চ প্ৰভাৱৰ জ্ঞান মঞ্চ হিচাপে কিউৰেট কৰা হৈছিল, য’ত উদ্যোগৰ নেতা, ভেঞ্চাৰ কেপিটেলিষ্ট, প্ৰযুক্তিবিদ, সৃষ্টিকৰ্তা আৰু নীতি নিৰ্ধাৰকসকলক একত্ৰিত কৰা হৈছিল।
অধিবেশনৰ সময়ছোৱাত বিবেচনাই গেমিং, চিনেমা, নিউজৰুম অটোমেচন, ইন্টাৰেক্টিভ মিডিয়া, মুদ্ৰাকৰণ মডেল আৰু নৈতিক এআই কাঠামোত এআইৰ ভৱিষ্যতৰ সন্ধান কৰে। প্ৰতিষ্ঠাপকৰ ঘূৰণীয়া মেজমেল, বিখ্যাত চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতা শেখৰ কাপুৰৰ মাষ্টাৰক্লাছ, আৰু আগশাৰীৰ বিশ্বব্যাপী প্ৰযুক্তি কোম্পানীসমূহৰ প্ৰযুক্তিৰ ডিপ-ডাইভ অধিবেশনে আজিৰ কাৰ্যসূচীৰ অংশ হিচাপে গঠন কৰিছিল।
অধিবেশনসমূহে তাত্ত্বিক আলোচনাৰ বাহিৰলৈ গৈ ব্যৱহাৰিক প্ৰদৰ্শন, বাস্তৱ জগতৰ কেছ ষ্টাডি আৰু লাইভ প্ৰশ্নোত্তৰৰ মত-বিনিময় আছিল। অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে এআই-চালিত মাধ্যমৰ তাৎক্ষণিক প্ৰয়োগ, ইয়াৰ বিনিয়োগৰ সম্ভাৱনা আৰু এম এণ্ড ই পৰিৱেশ তন্ত্ৰত ইয়াৰ দীৰ্ঘম্যাদী সৃষ্টিশীল প্ৰভাৱৰ বিষয়ে অন্তৰ্দৃষ্টি লাভ কৰে।
অনাগত দিনত ৱেভছ পেভিলিয়নত পেনেল আলোচনা আৰু মাষ্টাৰক্লাছ অব্যাহত থাকিব, যাৰ ফলত সংবাদ মাধ্যম আৰু মনোৰঞ্জন খণ্ডত এআইৰ পৰিৱৰ্তনশীল ভূমিকাৰ ওপৰত নিয়োজিততা আৰু অধিক গভীৰ হ’ব।

Ministry of Information & Broadcasting
MIB Pavilion Emerges as India’s Premier AI Innovation Workspace at India AI Impact Summit 2026
From AI Gaming Labs to Agentic Newsrooms: Adobe, BharatGen and Kuku FM Highlight Real-World AI Deployments at WAVES
Narad Muni Installation, AI Theatre and BharatGen Booth Draw Focus at WAVES Creators’ Corner
17 FEB 2026 7:20PM by PIB Delhi
The WAVES Creators’ Corner has been conceptualized not merely as a showcase pavilion, but as a fully operational, hands-on innovation workspace. Designed to demonstrate real-world, game-changing applications of Artificial Intelligence across the AVGC-XR (Animation, VFX, Gaming, Comics and Extended Reality) ecosystem, the Corner offers visitors an immersive and participatory experience.
This space serves as a strategic extension of WAVES and its key verticals: WaveX, Waves Bazaar, and the Create in India Challenges, with WaveX startups taking center stage through impactful demonstrations and live deployments.
Alongside emerging innovators, leading global and Indian industry players such as Adobe, Netflix, Sony, Collective, Inshorts, KukuFM, and Whistling Woods International will showcase cutting-edge AI tools and transformative media technologies.
Key Experience Zones
AI Gaming Lab
Visitors experienced AI-powered game development in real time today, from concept generation to playable prototypes, and engaged with AI-built video games within an interactive gaming lab environment. The AI Gaming Lab will continue to offer live demonstrations and interactive engagements over the coming days.
AI Content Creation Lab (Powered by Adobe)
The live studio environment demonstrated AI-assisted filmmaking, where prompts evolved into scripts, visuals and cinematic sequences in real time, redefining digital storytelling workflows. The lab will continue to showcase AI-enabled creative processes for visitors in the days ahead.
AI-Powered Newsroom
Powered by AWS, BharatGen, India Today and Kalasetu startups, the newsroom installation showcased how AI agents streamline newsroom operations, from automated content generation to voice-command-based editorial management, transforming the future of media operations. The installation will remain operational and continue demonstrations during the upcoming days of the Summit.
Narad Muni Interactive Installation
Inspired by the mythological messenger, the immersive installation demonstrated how AI-powered Large Language Models convert real-world questions into dynamic, conversational user experiences, showcasing the power of interactive intelligence. The interactive experience will continue to engage visitors in the coming days.
AI Theatre
The dedicated cinematic space featured approximately 150 AI-generated films curated by NFDC, LTIMindtree and Adobe, providing visitors an opportunity to unwind while witnessing the artistic and technological evolution of AI-driven filmmaking. Screenings will continue over the next few days at the Pavilion.
YourStory Lounge
The lounge hosted live fireside conversations with leaders from the AI ecosystem today. The sessions were moderated by Shraddha Sharma of YourStory, fostering dialogue at the intersection of innovation, entrepreneurship and artificial intelligence. The lounge will continue to host discussions and interactive sessions over the coming days.
Key Booth Highlights at MIB Pavilion
The MIB Pavilion features leading global and Indian innovators showcasing cutting-edge AI applications across filmmaking, broadcasting, language technologies, education, and digital storytelling.
• Adobe is accelerating AI-powered filmmaking through collaborations like India Film Project, showcasing AI-generated films and live AI-first creative workflows.
• BharatGen is demonstrating Multimodal RAG technology to convert video and audio “dark data” into searchable, interactive assets.
• Sony Research India is presenting AI-driven translation, dubbing, face and voice re-aging, and accessibility solutions for TV and OTT platforms.
• Sarvam is enabling multilingual AI interaction through voice cloning, live speech-to-text, and real-time language AI tools.
• Amazon Web Services (AWS) is showcasing an “Agentic AI Assisted Newsroom” for hands-free, AI-enabled broadcast production and hyperlocal news delivery.
• Whistling Woods International is demonstrating AI-based marker-less motion capture workflows using minimal hardware.
• Galleri5 (Collective Artists Network) is presenting AI-native cinematic production platforms powering large-scale mythological and theatrical projects.
• Kuku FM is launching India’s first slate of AI-powered microdramas, highlighting grassroots digital storytelling innovation.
• Prismix is integrating Generative AI with VFX and traditional media for narrative-driven content creation.
• Inshorts is showcasing AI-powered news summarization with personalized content delivery.
• Indian Institute of Creative Technologies (IICT) is redefining AI-integrated creative education with immersive production environments.
AI Immersive Theatre:
It featured 270-degree projection and AI-powered cinematic experiences that redefined storytelling and audience engagement today. The AI Cinema Showcase, presented by the National Film Development Corporation and Waves Bazaar in collaboration with LTM, highlighted emerging filmmakers using AI as a storytelling medium. The programme also featured Kathāvatār, a curated collection of AI short films, alongside finalist works from India’s first CinemAI Hackathon.
Screened at the Waves Creators’ Corner within Bharat Mandapam, the initiative positioned India at the forefront of AI-driven cinematic innovation. The immersive screenings and showcase will continue over the coming days, offering visitors further opportunities to experience cutting-edge AI-enabled storytelling.
Content Creation Lab Powered by Adobe
It showcased AI-led video creation workflows designed for today’s content creators, with a strong focus on advanced creative technologies. The lab demonstrated how ideas were transformed into high-quality videos using text prompts, images, audio inputs and generative AI tools.
Through live demonstrations, creators experienced end-to-end AI workflows across video, audio and images, including text-to-video, image-to-video storytelling, generative edits and rapid content iteration. The showcase highlighted how AI simplified complex production processes, automated editing, enhanced visuals and accelerated storytelling from concept to final output. Overall, the experience presented AI as a catalyst for faster, smarter and more scalable multimedia content creation.
Media Lounge
Shradha Sharma from YourStory conducted interviews with founders and thought leaders today, and all sessions were live streamed on WAVES OTT, making the Summit’s insights and outcomes widely accessible. Expert dialogues covered public policy, platform ecosystems, sovereign AI capabilities and digital resilience, with insights from institutions such as the National Forensic Sciences University and KOGO, alongside ecosystem experiences from Kuku FM, Garage Labs and Oracle. Startup showcases, founder pitches and discussions on AI applications in healthcare, societal challenges and localised content further highlighted innovation-driven impact across India.
The Media Lounge engagements will continue over the coming days, featuring additional interactions, discussions and live sessions aimed at broadening access to the Summit’s key deliberations and outcomes
Panel Discussions and Masterclasses
The Pavilion at Bharat Mandapam today witnessed a series of panel discussions and masterclasses focusing on AI-led disruptions in the Media and Entertainment (M&E) industry. The discussions at the WAVES Creators’ Corner were curated as high-impact knowledge forums, bringing together industry leaders, venture capitalists, technologists, creators and policymakers.
Over the course of the sessions, deliberations explored the future of AI in gaming, cinema, newsroom automation, interactive media, monetisation models and ethical AI frameworks. Founder roundtables, masterclasses by noted filmmaker Shekhar Kapur, and technology deep-dive sessions by leading global technology companies formed part of today’s programme.
The sessions moved beyond theoretical discussions and featured practical demonstrations, real-world case studies and live Q&A interactions. Participants gained insights into the immediate applications of AI-powered media, its investment potential and its long-term creative impact on the M&E ecosystem.
The panel discussions and masterclasses will continue over the coming days at the WAVES Pavilion, further deepening engagement on the transformative role of AI in the Media and Entertainment sector.