କ୍ୟାବିନେଟ
ନୋଏଡା ସେକ୍ଟର ୧୪୨-ବଟାନିକାଲ୍ ଗାର୍ଡେନ୍ ମଧ୍ୟରେ ୧୧.୫୬ କିମି ମେଟ୍ରୋ ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ମଞ୍ଜୁରୀ
14 FEB 2026 1:08PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ବସିଥିବା କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍ ନୋଏଡା ସେକ୍ଟର ୧୪୨ ରୁ ବଟାନିକାଲ୍ ଗାର୍ଡେନ୍ (ନୋଏଡା) ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୮ଟି ଷ୍ଟେସନ ସମେତ ନୋଏଡା ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ୧୧.୫୬ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ କରିଡରକୁ ଅନୁମୋଦନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି କରିଡର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବା ପରେ, ନୋଏଡା ଏବଂ ଗ୍ରେଟର ନୋଏଡା ସହରରେ ମୋଟ ୬୧.୬୨ କିଲୋମିଟର ସକ୍ରିୟ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ରହିବ।
ଲାଭ ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ:
ନୋଏଡା ସେକ୍ଟର ୧୪୨ରୁ ବଟାନିକାଲ୍ ଗାର୍ଡେନ୍ (ନୋଏଡା) କରିଡର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନୋଏଡା ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବିତ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ସହରର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ହେବ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସହରରେ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ନେଟୱାର୍କର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ।
ସଂଯୋଗୀକରଣରେ ଉନ୍ନତି:
ନୋଏଡା ସେକ୍ଟର ୧୪୨ରୁ ବଟାନିକାଲ୍ ଗାର୍ଡେନ୍ (ନୋଏଡା) ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନୋଏଡା ମେଟ୍ରୋ ପ୍ରକଳ୍ପର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିଡର ପ୍ରାୟ ୧୧.୫୬ କିଲୋମିଟର ନୂତନ ମେଟ୍ରୋ ଲାଇନ ସ୍ଥାପନ କରିବ। ଏହା ନୋଏଡା ସହରରେ ସାଧାରଣ ପରିବହନରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ, ଯାହାକି ଏବେ ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗୀକରଣର ଅଭାବ ରଖିଛି। ଏହା ବଟାନିକାଲ୍ ଗାର୍ଡେନ୍ (ବ୍ଲୁ ଲାଇନ୍) ଏବଂ ମାଜେଣ୍ଟା ଲାଇନ୍ରେ ଇଣ୍ଟରଚେଞ୍ଜ ସମେତ ଉଚ୍ଚ-ଚାହିଦା ସଂପନ୍ନ କରିଡରକୁ ସିଧାସଳଖ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟ ନୋଇଡାର ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଗମତାର ସହ ସଂଯୋଗ କରିବ, ଯେପରିକି
• ସେକ୍ଟର-୧୪୨ରେ ଆଡଭାଣ୍ଟ ବିଜନେସ୍ ପାର୍କ, ସେକ୍ଟର-୯୮ରେ ସ୍କାଏମାର୍କ ୱାନ୍ ମଲ୍, ସେକ୍ଟର-୯୩ରେ ନୋଏଡାର ମଲ୍ ଭଳି ବାଣିଜ୍ୟିକ କେନ୍ଦ୍ର।
• ସେକ୍ଟର-୧୪୫ରେ ମାଇକ୍ରୋସଫ୍ଟ, ସେକ୍ଟର-୧୫୭ରେ ଟିସିଏସ୍, ସେକ୍ସନ-୧୨୬ରେ ହାଭେଲ୍ସ, ସେକ୍ସନ-୧୩୨ରେ ଇନଫୋସିସ୍, ସେକ୍ସନ-୧୩୫ରେ କଗ୍ନିଜାଣ୍ଟ, ସେକ୍ସନ-୧୩୨ରେ ଆଡୋବ୍, ସେକ୍ସନ-୧୨୭ରେ ଓରାକେଲ୍ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ବହୁରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ କମ୍ପାନୀ ଏବଂ ଆଇଟି ହବ୍।
• ପଞ୍ଚଶୀଳର ସେକ୍ଟର-୧୨୫ରେ ଆମିଟି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ସେକ୍ଟର-୯୧ରେ ବାଲାକ୍ ଇଣ୍ଟର କଲେଜ, ମହାମାୟାରେ ବାଲାକା ଇଣ୍ଟର କଲେଜ, ସେକ୍ଟର-୪୪ରେ ବାଲିକା ଇଣ୍ଟର କଲେଜ ଭଳି ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ।
• ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସୁବିଧା ବିଶେଷକରି ସେକ୍ଟର-୧୨୮ରେ ମ୍ୟାକ୍ସ ସୁପର ସ୍ପେଶାଲିଟି ହସ୍ପିଟାଲ,
• ବୋଟାନିକାଲ୍ ଗାର୍ଡେନ୍, ସେକ୍ଟର-୯୩ ପାର୍କ ସମେତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରମୁଖ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଆକର୍ଷଣ।
ଏସବୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରି, ନୋଏଡା ସେକ୍ଟର ୧୪୨ ରୁ ବଟାନିକାଲ୍ ଗାର୍ଡେନ୍ (ନୋଏଡା) ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିଡର କେବଳ ସଂଯୋଗକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି, ବ୍ୟବସାୟ, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସାଧାରଣ ପରିବହନ ସହିତ ଜଡିତ ବାସିନ୍ଦା ଏବଂ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସହରାଞ୍ଚଳ ଗତିଶୀଳତାକୁ ସହଜ କରିବ।
ଟ୍ରାଫିକ୍ ହ୍ରାସ: ସଡ଼କ ପରିବହନର ଏକ ଦକ୍ଷ ବିକଳ୍ପ ଭାବରେ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ଏବଂ ନୋଏଡା ସେକ୍ଟର ୧୪୨ରୁ ବଟାନିକାଲ୍ ଗାର୍ଡେନ୍ (ନୋଏଡା) ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିଡର ସହିତ ନୋଏଡା ଏବଂ ଗ୍ରେଟର ନୋଏଡା ସହରରେ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ନେଟୱାର୍କର ବିସ୍ତାର ଟ୍ରାଫିକ୍ ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ସଡ଼କ ଟ୍ରାଫିକ୍ ହ୍ରାସ ଯାନବାହାନ ଚଳାଚଳକୁ ସହଜ କରିପାରିବ, ଯାତ୍ରା ସମୟ ହ୍ରାସ କରିପାରିବ, ସାମଗ୍ରିକ ସଡ଼କ ସୁରକ୍ଷା ବୃଦ୍ଧି କରିପାରିବ ।
ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା: ନୋଏଡା ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ସେକ୍ଟର ୧୪୨ ରୁ ବଟାନିକାଲ୍ ଗାର୍ଡେନ୍ (ନୋଏଡା) ନୋଏଡା ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିଡର ଯୋଗ ହେବା ଏବଂ ନୋଏଡା ଏବଂ ଗ୍ରେଟର ନୋଏଡା ସହରରେ ସାମଗ୍ରିକ ଭାବେ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ନେଟୱାର୍କର ଉନ୍ନତି ପାରମ୍ପରିକ ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ ଆଧାରିତ ପରିବହନ ତୁଳନାରେ କାର୍ବନ ନିର୍ଗମନକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିପାରିବ।
ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି: ଯାତ୍ରା ସମୟ ହ୍ରାସ ଏବଂ ସହରର ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ବିମାନବନ୍ଦର, ଦିଲ୍ଲୀ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ବସ୍ ଡିପୋ ଭଳି ପରିବହନ ହବ୍‌ଗୁଡ଼ିକରେ ଉନ୍ନତ ସୁଗମତା ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର କର୍ମକ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳରେ ଅଧିକ ଦକ୍ଷତାର ସହିତ ପହଞ୍ଚିବାର ସୁବିଧା ଦେଇ ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି କରିପାରିବ। ଏହା ସହିତ, ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗୀକରଣ ସ୍ଥାନୀୟ ବ୍ୟବସାୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିପାରିବ, ବିଶେଷକରି ନୂତନ ମେଟ୍ରୋ ଷ୍ଟେସନ ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ । ପୂର୍ବରୁ କମ ସଂଯୋଗ ଥିବା ଅଂଚଳଗୁଡ଼ିକ ବି ନିବେଶ ଏବଂ ବିକାଶକୁ ମଧ୍ୟ ଆକର୍ଷିତ କରିପାରିବେ।
ସାମାଜିକ ପ୍ରଭାବ: ନୋଏଡା ସେକ୍ଟର ୧୪୨ ରୁ ବଟାନିକାଲ୍ ଗାର୍ଡେନ୍ (ନୋଏଡା) ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିଡର ସାଧାରଣ ପରିବହନ ପାଇଁ ଅଧିକ ସମାନ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ, ବିବିଧ ସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇବ ଏବଂ ପରିବହନ ଅସମାନତା ହ୍ରାସ କରିବ, ଯାହା ଯାତ୍ରା ସମୟ ହ୍ରାସ କରି ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସେବାଗୁଡ଼ିକର ସୁଗମ୍ୟତାକୁ ଉନ୍ନତ କରି ଜୀବନର ଉଚ୍ଚ ଗୁଣବତ୍ତା ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ନୋଏଡା ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ନୋଏଡା ସେକ୍ଟର ୧୪୨ ରୁ ବଟାନିକାଲ୍ ଗାର୍ଡେନ୍ (ନୋଏଡା) ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିଡର ସହର ପାଇଁ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ବିକାଶ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହା ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ବୃଦ୍ଧି, ଟ୍ରାଫିକ୍ ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ, ପରିବେଶଗତ ଲାଭ, ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଜୀବନର ଗୁଣବତ୍ତା ଉନ୍ନତ କରିବାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦିଏ। ପ୍ରମୁଖ ସହରାଞ୍ଚଳ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ସମାଧାନ କରି ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଏକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରଦାନ କରି, ଏହା ସହରର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପଥ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱକୁ ଆକାର ଦେବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ।

Cabinet
Cabinet approves extension corridor from Noida Sector 142 to Botanical Garden (Noida) for a length of 11.56 Km with 8 stations
14 FEB 2026 1:08PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, today yesterday the Extension Corridor from Noida Sector 142 to Botanical Garden (Noida) of Noida Metro Rail Project with corridor for a length of 11.56 Km with 8 elevated stations. On operationalization of this corridor, Noida and Greater Noida city will have 61.62 Km of active Metro Rail Network.
Benefits and Bolstering Growth:
The Extension Corridor from Noida Sector 142 to Botanical Garden (Noida) of Noida Metro Rail Project represents a significant advancement in the city’s infrastructure development. This project acts as a major expansion of the Metro Rail Network in the city.
Enhanced Connectivity:
The Extension Corridor from Noida Sector 142 to Botanical Garden (Noida) of the Noida Metro project will introduce approximately 11.56 Km of new metro lines, significantly improving public transportation in the Noida city, which currently lack efficient connectivity and also it will also provide direct connectivity with high demand corridors, including interchange at Botanical Garden (Blue Line) and Magenta Line.
This phase aims to seamlessly integrate key zones of Noida, including:
• Commercial hubs such as Advant Business Park at Sec-142, Skymark One Mall at Sec-98, Mall of Noida at Sec-93.
• Major MNCs and IT Hubs such as Microsoft at Sec-145, TCS at Sec-157, Havells at Sec-126, Infosys at Sec-132, Cognizant at Sec-135, Adobe at Sec-132, Oracle at Sec-127
• Educational Institutes such as Amity Univeristy at Sec-125, Panchsheel Balak Inter College at Sec-91, Mahamaya Balika Inter College at Sec-44
• Critical healthcare facilities, most notably the Max Super Specialty Hospital at Sec-128,
• Major tourist attractions, including Botanical Garden, Sec-93 Park
By bridging these vital areas with the metro network, Extension Corridor from Noida Sector 142 to Botanical Garden (Noida) will not only enhance connectivity but also stimulate economic activity and ease urban mobility for both residents and commuters related to Employment, Business, Education & General Transit.
• Reduction in Traffic Congestion: Metro Rail as an efficient alternate road transport and with Extension Corridor from Noida Sector 142 to Botanical Garden (Noida) as an extension to the Metro Rail network in the Noida and Greater Noida city is expected to alleviate traffic congestion. Reduction in road traffic can lead to smoother movement of vehicles, reduction in travel time, increasing overall road safety etc.
• Environmental Benefits: With the addition of Extension Corridor from Noida Sector 142 to Botanical Garden (Noida) Noida Metro Rail Project and increase in overall Metro Rail Network in Noida and Greater Noida city, can significantly reduce carbon emissions compared to traditional fossil fuel-based transport.
• Economic Growth: Reduced travel times and improved access to different parts of the city and Transportation Hubs such as Delhi’s Airport, Delhi’s Railway Stations and various Bus Depots can enhance productivity by allowing individuals to reach their workplaces and destinations more efficiently. Also, the enhanced connectivity can stimulate local businesses, especially in areas near new metro stations which can also attract investment and development in previously less accessible regions.
• Social Impact: The expansion of Extension Corridor from Noida Sector 142 to Botanical Garden (Noida) Metro Rail network in Noida will provide more equitable access to public transport, benefiting diverse socio-economic groups and reducing transport disparities which will contribute to a higher quality of life by reducing commute times and improving access to essential services.
The Extension Corridor from Noida Sector 142 to Botanical Garden (Noida) of Noida Metro Rail Project is set to be a transformative development for the city. It promises to deliver enhanced connectivity, reduced traffic congestion, environmental benefits, economic growth, and improved quality of life. By addressing key urban challenges and providing a foundation for future expansion, it will play a crucial role in shaping the city's development trajectory and sustainability.