কেবিনেট
নয়ডা ছেক্টৰ ১৪২ৰ পৰা উদ্ভিদ উদ্যান (নয়ডা)লৈ ৮টা ষ্টেচনৰ সৈতে ১১.৫৬ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ মেট্ৰ’ৰ সম্প্ৰসাৰণ কৰিডৰত কেবিনেটৰ অনুমোদন
14 FEB 2026 1:08PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতা অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে কালি ১১.৫৬ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ কৰিড'ৰৰ সৈতে ৮টা উচ্চমানৰ ষ্টেচনৰ সৈতে নয়ডা মেট্ৰ' ৰেল প্ৰকল্পৰ ছেক্টৰ ১৪২ৰ পৰা উদ্ভিদ উদ্যান (নয়ডা) লৈ সম্প্ৰসাৰণ কৰিড'ৰৰ অনুমোদন জনায়। এই কৰিড'ৰটো কাৰ্যক্ষম হ'লে নয়ডা আৰু গ্ৰেটাৰ নয়ডা চহৰত ৬১.৬২ কিলোমিটাৰ সক্ৰিয় মেট্ৰ' ৰে'ল নেটৱৰ্ক থাকিব।
লাভালাভ আৰু বিকাশক উৎসাহিত:
নয়ডা মেট্ৰ' ৰে'ল প্ৰকল্পৰ অধীনত ন'ইডা ছেক্টৰ ১৪২ৰ পৰা উদ্ভিদ উদ্যান (ন'ইডা)লৈ সম্প্ৰসাৰণ কৰিড'ৰে মহানগৰীৰ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অগ্ৰগতিৰ প্ৰতীক। এই প্ৰকল্পই মহানগৰীৰ মেট্ৰ' ৰে'ল নেটৱৰ্কৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সম্প্ৰসাৰণ হিচাপে কাম কৰে।
উন্নত সংযোগঃ
নয়ডা মেট্ৰ' প্ৰকল্পৰ ছেক্টৰ ১৪২ৰ পৰা উদ্যানলৈ সম্প্ৰসাৰণ কৰিড'ৰে প্ৰায় ১১.৫৬ কিলোমিটাৰ নতুন মেট্ৰ' লাইন প্ৰৱৰ্তন কৰিব, যাৰ ফলত নয়ডা চহৰত জনসাধাৰণৰ যাতায়াতৰ যথেষ্ট উন্নতি হ'ব। কিয়নো এই অঞ্চলত বৰ্তমান ফলপ্ৰসু যোগাযোগৰ অভাৱ। ইয়াৰ উপৰিও উদ্ভিদ উদ্যান (ব্লু লাইন) আৰু মেজেণ্টা লাইনত ইণ্টাৰচেঞ্জকে ধৰি উচ্চ চাহিদাযুক্ত কৰিড'ৰৰ সৈতে প্ৰত্যক্ষ সংযোগ প্ৰদান কৰিব।
এই পৰ্যায়ৰ লক্ষ্য হৈছে নয়ডাৰ মূল অঞ্চলসমূহক নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে একত্ৰিত কৰা, যিবোৰ হৈছেঃ
• বাণিজ্যিক হাব যেনে ছেক-১৪২ত এডভাণ্ট বিজনেছ পাৰ্ক, ছেক-৯৮ত স্কাইমাৰ্ক ৱান মল, ছেক-৯৩ত মল অৱ নয়ডা।
• বৃহত্ এমএনচি আৰু আইটি হাব যেনে মাইক্ৰ’ছফ্ট ছেক-১৪৫, টিচিএছ ছেক-১৫৭, হেভেলছ ছেক-১২৬, ইনফ’ছিছ ছেক-১৩২, কগনিজেণ্ট ছেক-১৩৫, এড’ব ছেক-১৩২, অৰেকল ছেক-১২৭
• শিক্ষানুষ্ঠান যেনে ছেক-১২৫ত এমিটি ইউনিভাৰ্চিটি, ছেক-৯১ত পঞ্চশীল বালক ইণ্টাৰ কলেজ, ছেক-৪৪ত মহামায়া বালিকা ইণ্টাৰ কলেজ
• গুৰুত্বপূৰ্ণ স্বাস্থ্যসেৱাৰ সুবিধা, বিশেষকৈ ছেক্টপ ১২৮, ২০১৬ৰ মেক্স ছুপাৰ স্পেচিয়েলিটি হাস্পতাল।
• উদ্ভিদ উদ্যান, ছেক-৯৩ পাৰ্ককে ধৰি প্ৰধান পৰ্যটনস্থলী
এই গুৰুত্বপূৰ্ণ অঞ্চলসমূহক মেট্ৰ’ নেটৱৰ্কৰ সৈতে সংযোগ কৰি নয়ডা ছেক্টৰ ১৪২ৰ পৰা উদ্ভিদ উদ্যান (নয়ডা)লৈকে সম্প্ৰসাৰণ কৰিডৰে কেৱল সংযোগ বৃদ্ধি কৰাই নহয়, নিয়োগ, ব্যৱসায়, শিক্ষা আৰু সাধাৰণ পৰিবহণৰ সৈতে জড়িত বাসিন্দা আৰু যাত্ৰী উভয়ৰে বাবে অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপক উদ্দীপিত কৰিব আৰু নগৰীয়া গতিশীলতাক সহজ কৰি তুলিব।
• যান-জঁট হ্ৰাস: মেট্ৰ’ ৰেলে এটা কাৰ্যক্ষম বিকল্প পথ পৰিবহণ হিচাপে আৰু নয়ডা আৰু বৃহত্তৰ নয়ডা চহৰত মেট্ৰ’ ৰে’ল নেটৱৰ্কৰ সম্প্ৰসাৰণ হিচাপে নয়ডা ছেক্টৰ ১৪২ৰ পৰা উদ্ভিদ উদ্যান (নয়ডা)লৈকে সম্প্ৰসাৰণ কৰিড’ৰৰ সৈতে যাতায়তৰ যানজঁট দূৰ হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে। পথৰ যাতায়ত হ্ৰাস পালে যান-বাহনৰ মসৃণ গতি, যাতায়তৰ সময় কমি যায়, সামগ্ৰিকভাৱে পথ সুৰক্ষা বৃদ্ধি হ’ব পাৰে ইত্যাদি।
• পৰিৱেশৰ সুবিধা: নয়ডা খণ্ড ১৪২ৰ পৰা উদ্ভিদ উদ্যান (নয়ডা) নয়ডা মেট্ৰ’ ৰেল প্ৰকল্পলৈ সম্প্ৰসাৰণ কৰিডৰ সংযোজন আৰু নয়ডা আৰু বৃহত্তৰ নয়ডা চহৰত সামগ্ৰিক মেট্ৰ’ ৰেল নেটৱৰ্ক বৃদ্ধিৰ ফলত পৰম্পৰাগত জীৱাশ্ম ইন্ধন ভিত্তিক পৰিবহণৰ তুলনাত কাৰ্বন নিৰ্গমন যথেষ্ট হ্ৰাস পাব পাৰে।
• অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধি: ভ্ৰমণৰ সময় হ্ৰাস আৰু চহৰৰ বিভিন্ন অংশ আৰু পৰিবহণ কেন্দ্ৰ যেনে দিল্লীৰ বিমানবন্দৰ, দিল্লীৰ ৰে’লৱে ষ্টেচন আৰু বিভিন্ন বাছ ডিপোলৈ উন্নত প্ৰৱেশৰ দ্বাৰা ব্যক্তিক নিজৰ কৰ্মস্থলী আৰু গন্তব্যস্থানত অধিক কাৰ্যক্ষমভাৱে উপনীত হ’ব পৰাকৈ উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধি কৰিব পাৰি। লগতে, বৰ্ধিত সংযোগে স্থানীয় ব্যৱসায়সমূহক উদ্দীপিত কৰিব পাৰে, বিশেষকৈ নতুন মেট্ৰ’ ষ্টেচনৰ ওচৰৰ অঞ্চলসমূহত যিয়ে পূৰ্বতে কম সুলভ অঞ্চলসমূহতো বিনিয়োগ আৰু উন্নয়ন আকৰ্ষণ কৰিব পাৰে।
• সামাজিক প্ৰভাৱ: নয়ডা ছেক্টৰ ১৪২ৰ পৰা নয়ডাত উদ্ভিদ উদ্যান (নয়ডা) মেট্ৰ’ ৰেল নেটৱৰ্কলৈ সম্প্ৰসাৰণ কৰিডৰ সম্প্ৰসাৰণে ৰাজহুৱা পৰিবহণৰ অধিক সমতাপূৰ্ণ সুবিধা প্ৰদান কৰিব, বিভিন্ন আৰ্থ-সামাজিক গোটসমূহক উপকৃত কৰিব আৰু পৰিবহণৰ বৈষম্য হ্ৰাস কৰিব যিয়ে যাতায়তৰ সময় হ্ৰাস কৰি আৰু অত্যাৱশ্যকীয় সেৱাসমূহৰ সুবিধা উন্নত কৰি উচ্চমানৰ জীৱনত অৰিহণা যোগাব।
নয়ডা মেট্ৰ’ ৰে’ল প্ৰকল্পৰ ছেক্টৰ ১৪২ৰ পৰা উদ্ভিদ উদ্যান (নয়ডা)লৈকে সম্প্ৰসাৰণ কৰিডৰ চহৰখনৰ বাবে এক পৰিৱৰ্তনশীল উন্নয়ন হ’ব। ই বৰ্ধিত সংযোগ, হ্ৰাস কৰা যান-জঁট, পৰিৱেশৰ সুবিধা, অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধি আৰু উন্নত জীৱনৰ মান প্ৰদান কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ে। মূল নগৰীয়া প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰি আৰু ভৱিষ্যতৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে ভেটি প্ৰদান কৰি ই চহৰৰ উন্নয়নৰ ট্ৰেজেক্টৰী আৰু বহনক্ষমতা গঢ় দিয়াত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব।

Cabinet
Cabinet approves extension corridor from Noida Sector 142 to Botanical Garden (Noida) for a length of 11.56 Km with 8 stations
14 FEB 2026 1:08PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, today yesterday the Extension Corridor from Noida Sector 142 to Botanical Garden (Noida) of Noida Metro Rail Project with corridor for a length of 11.56 Km with 8 elevated stations. On operationalization of this corridor, Noida and Greater Noida city will have 61.62 Km of active Metro Rail Network.
Benefits and Bolstering Growth:
The Extension Corridor from Noida Sector 142 to Botanical Garden (Noida) of Noida Metro Rail Project represents a significant advancement in the city’s infrastructure development. This project acts as a major expansion of the Metro Rail Network in the city.
Enhanced Connectivity:
The Extension Corridor from Noida Sector 142 to Botanical Garden (Noida) of the Noida Metro project will introduce approximately 11.56 Km of new metro lines, significantly improving public transportation in the Noida city, which currently lack efficient connectivity and also it will also provide direct connectivity with high demand corridors, including interchange at Botanical Garden (Blue Line) and Magenta Line.
This phase aims to seamlessly integrate key zones of Noida, including:
• Commercial hubs such as Advant Business Park at Sec-142, Skymark One Mall at Sec-98, Mall of Noida at Sec-93.
• Major MNCs and IT Hubs such as Microsoft at Sec-145, TCS at Sec-157, Havells at Sec-126, Infosys at Sec-132, Cognizant at Sec-135, Adobe at Sec-132, Oracle at Sec-127
• Educational Institutes such as Amity Univeristy at Sec-125, Panchsheel Balak Inter College at Sec-91, Mahamaya Balika Inter College at Sec-44
• Critical healthcare facilities, most notably the Max Super Specialty Hospital at Sec-128,
• Major tourist attractions, including Botanical Garden, Sec-93 Park
By bridging these vital areas with the metro network, Extension Corridor from Noida Sector 142 to Botanical Garden (Noida) will not only enhance connectivity but also stimulate economic activity and ease urban mobility for both residents and commuters related to Employment, Business, Education & General Transit.
• Reduction in Traffic Congestion: Metro Rail as an efficient alternate road transport and with Extension Corridor from Noida Sector 142 to Botanical Garden (Noida) as an extension to the Metro Rail network in the Noida and Greater Noida city is expected to alleviate traffic congestion. Reduction in road traffic can lead to smoother movement of vehicles, reduction in travel time, increasing overall road safety etc.
• Environmental Benefits: With the addition of Extension Corridor from Noida Sector 142 to Botanical Garden (Noida) Noida Metro Rail Project and increase in overall Metro Rail Network in Noida and Greater Noida city, can significantly reduce carbon emissions compared to traditional fossil fuel-based transport.
• Economic Growth: Reduced travel times and improved access to different parts of the city and Transportation Hubs such as Delhi’s Airport, Delhi’s Railway Stations and various Bus Depots can enhance productivity by allowing individuals to reach their workplaces and destinations more efficiently. Also, the enhanced connectivity can stimulate local businesses, especially in areas near new metro stations which can also attract investment and development in previously less accessible regions.
• Social Impact: The expansion of Extension Corridor from Noida Sector 142 to Botanical Garden (Noida) Metro Rail network in Noida will provide more equitable access to public transport, benefiting diverse socio-economic groups and reducing transport disparities which will contribute to a higher quality of life by reducing commute times and improving access to essential services.
The Extension Corridor from Noida Sector 142 to Botanical Garden (Noida) of Noida Metro Rail Project is set to be a transformative development for the city. It promises to deliver enhanced connectivity, reduced traffic congestion, environmental benefits, economic growth, and improved quality of life. By addressing key urban challenges and providing a foundation for future expansion, it will play a crucial role in shaping the city's development trajectory and sustainability.