প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
“পরিক্ষা পে চর্চা ২০২৬” প্রোগ্রামগী অনিশুবা ইপিসোদতা প্রধান মন্ত্রীগা মহৈরোইশিংগা ৱারী শাখিবগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
09 FEB 2026 3:03PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী: ঐহাক্কী নুংশিরবা মরূপশিং, পরিক্ষা পে চর্চাগী মরুওইবা এদিসন অসিদা অদোম পুম্নমকপু তরাম্না ওকচরি। মসিগী মতম অসি খজিক্তং খেন্নৈ, খজিক্তং অখন্নবা ওই। মহৈরোয় কয়ানা পরিক্ষা পে চর্চা অসি লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা পাংথোক্নবা ৱাফম থমখি। অসুম্না মসিগী মতম অসিদা, ঐহাক্না ভারত শিনবা থুংনা লৈরিবা মহৈরোইশিংগা লোয়ননা ৱারী শানখি। মসিগী অখন্নবা ইপিসোদ অসিদা, অদোম্না মসি খঙগনি। তামিল নাদুগী কোইম্বতুরদগী হৌরসি। তামিল নাদুগী মহৈরোয়শিংগী থৌনা অমসুং হৈশিংবশিংনা ঐবু য়াম্না পুক্নিং থৌগৎখি। য়েংসি।
প্রধান মন্ত্রী: বনক্কম!
মহৈরোইশিং: বনক্কম, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদোম পুম্নমক্না করিগুম্বা খরা চানবা ফংলব্রা নৎত্রগা ফংদব্রা?
মহৈরোইশিং: নত্তে, সর, ঐখোয়না হান্ননা চানখ্রে।
প্রধান মন্ত্রী: অদোম্না করি খোমজিনবগে?
মহৈরোইশিং: ঐখোয়না য়ুমদগী চানবা পুরক্লি।
প্রধান মন্ত্রী: য়ুমদগী, য়াম্না ফৈ।
মহৈরোই: ঐহাক্না মহাক উবদা ঐহাক্কী মিৎয়েং অদু থাজবা ঙমখিদে।
মহৈরোই: অহানবদা ঐহাক্না দাইনামিক, দ্রামাতিক এন্ত্রি অমা পাম্মি মরমদি মহাক্না প্রধান মন্ত্রী ওইরি অদুবু মহাক্না য়াম্না লায়রবনি, পুক্নিং চিংশিনবা অমসুং মালেমগী থাক্তা লৈরে।
মহৈরোই: মহাক্না লাকপদা ঐহাক্না হরাওখি। মহাক্না তশেংনমক অফবা মীশক অমনি।
প্রধান মন্ত্রী: চহি কয়াদগী ঐহাক্না পরিক্ষা পে চর্চাগী থোংদা ক্লাস ১০ অমসুং ১২গী মহৈরোইশিংগা ৱারী শানদুনা লাক্লি। ঐনা মসি তাকপীবগীদমক্তা তৌদে, অদুবু তম্নবগীদমক্তা তৌই। ঐহাক্কী ওইনা, মসি তম্বগী অচৌবা এক্সপরিয়েন্স অমনি। মরম অদুনা ঐহাক্না ঙসি তামিল নাদুগী নহারোলশিংগা উনখ্রে। অদোমগী মরক্তগী কনাগুম্বা অমনা করিগুম্বা খরা হংবা পাম্লবদি, ঐহাক্না মফমসিদা নখোয়গী ৱাফমশিং অসি শোইদনা ঙাংগনি। কনানা অহানবা ওইগনি?
মহৈরোই: ঐহাক্কী মিং চাভী জৈননি। ঐহাক্না স্তার্তঅপ অমা হৌবা পাম্মি। ঐনা করম্বা হীরমশিং খংজিনগদগে, অমসুং এজুকেসনগী থাক্তা, ঐগী স্তার্তঅপ অসিদা মতেং পাংনবা ঐনা করি তৌবা তাবগে?
প্রধান মন্ত্রী: অদোম্না মপুং ফানা চুম্মি। হৌজিক্কী মতমদা, নহাশিংগা উন্নবা মতমদা, মখোয়না তঙাইফদনা স্তার্তঅপশিংগী মরমদা ঙাঙনৈ। অহানবদা, নহাক্না করি তৌবা পাম্বগে হায়বদুদা মীৎয়েং থম্বা তাই। ষ্টার্ট-অপ খরদি তেক্নোলোজিকেল ইন্নোবেসনগী মরমদা ওই- কনাগুম্বা অমনা দ্রোনশিং শাবগী পাম্মি, কনাগুম্বা অমনা য়ুমদা ইলেক্ত্রিসিতীগী অনৌবা সিস্তেমশিং শেম্বা পাম্মি। তেক্নোলোজীগী লমদা হৈ-শিংলবা নহাক্কী মরুপ খরা, শেল-থুমগী লমদা হৈ-শিংলবা নহাক্কী মরুপ খরা খঙবা য়াই। মরুপ মরিগী অপীকপা তীম অমা শেম্মু অমসুং নাকল অমদা করিগুম্বা খরা হৌদোকউ। স্তার্ত-অপ অমা হৌনবগীদমক চহি ২৫গী মথৌ তাবা লৈতে- নহাক্না মতম অমহেক্তদা হৌবা য়াই। অপীকপা স্তার্ত-অপশিংসু চাউখৎপা ঙম্মী। করিগুম্বা নহাক্না পুক্নিং চিংশিল্লবদি, মসি য়াম্না ফৈ। স্তার্ত-অপ খরদা চৎলু, প্রোজেক্তকী রিপোর্ত অমা শেম্মু, অমসুং মখোয়দা অচুম্বা মওংদা হায়বিয়ু, “ঐহাক স্কুলগী মহৈরোই অমনি, ঐহাক স্কুলগী প্রোজেক্ত অমা শেম্লি। মখোয়না করিগুম্বা অমত্তা অরোৎপা থম্লোই; মখোয়না অদোমদা খংহনগনি। তপ্না তপ্না, মসি করম্না তৌবা য়াবগে হায়বগী মতাংদা নহাক্না লৌশিং ফংগনি।
মহৈরোই: সর, ঐহাক্না মতম পুম্নমক্তা লাইরিক পাবদা মতম য়াম্না থাদরবদি, ঐহাক্কী পামজবা অদু মাঙলক্কনি হায়না খল্লি। মসিগী খল অসি ঐহাক্না করম্না ঙাক্কনি?
প্রধান মন্ত্রী: য়েংবীয়ু, অহানবদা, মসি তোঙানবা ৱাফম অনি নত্তে। অদোম্না করিগীদমক্তা মসি খল্লিবনো? অনিমক কান্নৈ। খুদম ওইনা হায়রবদা, নহাক্না আর্ত পাম্মি হায়না লৌরসি, অমসুং লেবোরেতরী অমসুং কেমিকেলশিং পুনশিন্নবগী মতাংদা নৈনরিবা সাইন্সকী হীরম অমা নহাক্না নৈনরি। অদোম্না পেপর অমা লৌদুনা, লেবোরেতরী অদুগী কেমিকেলশিংগী মমিংশিং য়াওনা বোটলশিংদা লেবেল থাবা য়াই। অদুদগী, করিগুম্বা লেসন অদুনা কেমিকেল অনিবু পুনশিন্দুনা অকক্নবা মচু অমা পুথোকই হায়বা তারবদি, অদোম্না মদু পোৎশক অদুদা য়েকপা য়াই। অসুম্না, অদোমগী আর্ত অসি লোইরে, অমসুং অদোমগী লাইরিক অসিসু নীংশিংলগনি। মরম অদুনা অনীমকপু ফজনা পুনশিন্নবা য়াই। নহাক্কী আর্ত নৎত্রগা ক্রাফ্তকী প্যাসন অসিনা মহৈ তম্বদগী চোকথবা হন্থহনবদা মতেং পাংগনি। নুমিৎ খুদিংগী পুং তংখায় নত্ত্রগা চয়োল অমদা অনিরক্না নহাক্না মসিদা কাইথোকপা য়াই। খুন্নাইগীদমক মথৌ তাবা এজুকেসন অসি পাংথোক্কদবনি, অদুবু লন্নাইগী পুন্সিগীদমক কান্নবা অসিসু পাংথোকপা য়াই।
মহৈরোই: ঐখোয়গী লৈবাক অসি ২০৪৭ ফাওবদা চাউখৎলবা লৈবাকশিংগী মরক্তা য়াওরগনি। ঐহাক্কী ৱাহংদি: মসি ফংনবগীদমক নহা ওইরিবা ঐখোয়না করি তৌবা য়াবগে হায়বসিনি।
প্রধান মন্ত্রী: ২০৪৭ ফাওবদা চাউখৎলবা ভারত অমগী মঙলান ক্লাস ১০ অমসুং ১২গী মহৈরোয়শিংনা উবা ফংবদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। মসিনা ঐবু য়াম্না নুংঙাইহল্লি। হৌজিক ঐ হরাওবা ফাওই! ২০৪৭তা চাউখৎলবা ভারত অমা ওইরকপা হায়বসিগী ৱাহন্থোক করিনো? সিঙ্গাপুরগী মরমদা অদোম্না খঙলব্রা? মতম অমদদি, মসি ঙা ফাবা অপীকপা খুঙ্গং অমনি। ঙসিদি, মসি য়াম্না চাউখৎলে। লি ক্বান য়ুনা হায়রম্মি: "ঐখোয়না চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইবগে হায়রবদি, ঐখোয়না চাউখৎলবা লৈবাকশিংগী চৎনবীশিং লৌশিনবা তাই।" ঐখোয়না অহুমশুবা মালেমগী লৈবাকগুম্না মফম অমহেক্তদা য়োৎ থাদোকপা, মফম অমহেক্তদা ঊপোক থাদোকপা তৌবা ঙম্লোই। অপীকপা পোৎলমশিং ফাওবা মরু ওই। খুদম ওইনা হায়রবদা, রেদ লাইত অমদা, নহাক্কী স্কুতোর অদু মতিক চানা থিংজিল্লু। নৎত্রগা য়ুমদা, চানবা চিঞ্জাক অমত্তা মাংহন্দনবা ৱারেপ লৌবিয়ু। করিগুম্বা মীপুম খুদিংমক্না মসি পাংথোক্লম্লবদি, চানবা চিঞ্জাক কয়া কনবা ঙমগনি, কান্নবা কয়া ফংলগনি হায়বসি খল্লু! নাগরিক অমা ওইনা, ঐখোয়না অসিগুম্বা থবকশিং অসি পাংথোক্লবদি, ঐখোয়না চাউখৎলবা ভারত অমা ওইহনবদা মতেং পাংগনি। হৌজিক, লোকেলগীদমক্তা ভোকেল শিজিন্নৌ। ঐনা ভারত্তা শাবা পোৎলমশিং লৈগনি। ঐনা মেদ ইন ইন্দিয়াদা মতেং পাংগনি। ভারততা ঐহাক্না ৱেদ হায়নরম্মি। ধনী খরনা লুহোংবগীদমক্তা দুবাইদা চৎনবা খল্লম্মি। করিগীনো? ভারত্তা করি লৈতবগে? নাগরিক অমা ওইনা ঐখোয়না অপীকপা থৌদাংশিং অসি লৌখৎলবদি, চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎপদা ঐখোয়না অচৌবা থৌদাং লৌবা ঙমগনি।
মহৈরোই: ঐখোয়না খোইদাজখি। ও, ঐগী ঈশ্বর, প্রধান মন্ত্রীনা মসিগী মতাংদা তশেংনা পুক্নিং চিংশিনখি অমসুং ঐখোয়দা হায়খি মদুদি অচৌবা খোংথাংশিং নত্তনা অপীকপা খোংথাংশিং অসিনা মরু ওই।
মহৈরোই: ঐহাক্কী ৱাহংদি: মহৈরোই নত্ত্রগা মীওই অমহেক্তনা মখোয়গী পুন্সি হিংলিবা মতমদা, মখোয়না অৱাবা কয়া মায়োক্নৈ। করিগুম্বা ফিভম অসি অরুবা ওইরকপা মতমদা, ঐখোয়না মখা চত্থনবা হোৎনবগী ইথিল অসি হন্থরকই। অসিগুম্বা ফিভমশিং অসিদা, মাই পাকপা ঙম্নবগীদমক, ঐখোয়না পুক্নিং থৌগৎপা নৎত্রগা দিসিপ্লিন মথৌ তাব্রা?
প্রধান মন্ত্রী: অনীমক পুন্সিদা মরু ওই। দিসিপ্লিন অমা লৈত্রবদি, নহাক্কী ইন্সপিরেসন অদু কয়া য়াম্না লৈরবসু, মদু কান্নরোই। লৌমী অমনা মহাক্কী য়ুম্লোন্নবনা মহৈ-মরোং কয়া ফংবা ঙম্বনা মহাক্কী থম্মোয়দা পুক্নিং থৌগৎপদু খল্লু। মহাক্না খল্লি, "ঐগী লম অসি হেন্না চাউই, ঐনা হেন্না ফংগদবনি।" মসিদগী মহাক্না ইথিল ফংখি, অদুবু ঈচাউগী মমাংদা লম অসি শঙ্গাবগী ৱাফম লাকপা মতমদা, মহাক্না মসিবু তুং কোইনা থমখি, হায়খি, "ঐনা মসি মথংগী চয়োলদা তৌগনি।" করিগুম্বা মহাক্না নোংগী মমাংদা লৌউ-শিংউ তৌদ্রবদি, মহাক্না মতুংদা করি তৌরবসু, মহাক্কী ফিভম অদু ফত্তবা ওইগনি। মহাক্কী ৱাখলদা পুক্নিং থৌগৎপা লৈরম্মি, অদুবু দিসিপ্লিন লৈরমদে। দিসিপ্লিন অসি পুন্সিদা তঙাইফদবা অমনি; ইথিলনা মদুগী মমল হেনগৎহল্লি। দিসিপ্লিন য়াওদনা, খ্বাইদগী চাউবা ইথিল অসি ফাওবা চৈথেং অমা ওইরকই অমসুং অশোই-অঙাম থোকহল্লকই।
মহৈরোই: ঐহাক্না ৱাহং অসি হংলকপা মতমদা, ৱাহং অসি ঐহাক্না চহি কয়াগী মমাংদগী হংদুনা লাক্লি। হৌজিক অরোইবদা, ঐহাক্না য়েংশিনখিবা মীওই অমদগী ঐহাক্না ময়েক শেংনা খঙবা ফংজবা অসি য়াম্না নুংঙাইবা অমসুং ইকায় খুম্নজবনি।
মহৈরোই: সর, হৌজিক্কী মতমদা এ.আই. অসি হেন্না হেন্না ইথিল পীবা হেনগৎলক্লি। কম্পেনী কয়াদা মীওইবখক্তা নত্তনা এ.আই.গী ইমপ্লোয়িশিংসু লৈ হায়বা ঐখোয়না উবা ফংলি। অদুনা ঐগী ৱাহংদি: ঐখোয়না এ.আই.বু থাজগদবনি, অমসুং ঐখোয়গী তুংলমচৎকী কেরিয়র খনবদা ঐখোয়না করি খন্নগদগে?
প্রধান মন্ত্রী: য়েংবীয়ু, মতম খুদিংদা, অনৌবা তেক্নোলোজী লাকপা মতমদা, খন্ন-নৈনবগী থৌওং লৈ। কম্প্যুতরশিং লাকপা মতমদা, করি থোক্কনি হায়না মীয়াম্না খল্লম্মি। মসি মতম পুম্নমক্তা ওইদুনা লাক্লি। ঐখোয়না করিগুম্বা অমত্তবু থাজবা তৌরোইদবনি। ঐখোয়গী হোৎনবা য়াবা পুম্নমক অসি মদুগী ক্রীতদাস ওইদনবা হোৎনগদবনি। ঐহাক্না ঐগী পুন্সিদা ৱারেপ লৌরিবা মীশক ওইগদবনি; তেক্নোলোজীনা ঐহাক্কী মপু ওইরোইদবনি। খুদম ওইনা হায়রবদা, অঙাং খরদি মখোয়গী সেলফোনগী ক্রীতদাস ওইরক্লি - সেলফোন য়াওদনা মখোয়না চানবা ঙমদে; টিভি য়াওদনা মখোয় হিংবা ঙমদে। মসিনা তাক্লিবদি মখোয় অসি ক্রীতদাস ওইরে হায়বনি। ঐখোয়না লেপ্পা লৈতনা ৱারেপ লৌগদবনি: ঐহাক্না ক্রীতদাস অমা ওইররোই। তেক্নোলোজী অসি ঐখোয়গী কান্নবা ওইনা শিজিন্নগদবনি। ঐহাক্না AIদা হংবদি, "মসিগী হীরম অসিগী মতাংদা খ্বাইদগী ফবা লাইরিক অসি করিনো?" অমসুং মসিনা ঐহাকপু লমজিংলি, মসিনা কান্নৈ। অদুবু ঐহাক্না হায়রবদি, "ঐহাক্না ইবা পামদে, অদোম্না ঐঙোন্দা মদুগী মনুংদা করি লৈবগে হায়বদু খংহনবীয়ু", মদুদি অরানবনি। থবকশিংগী মওং অসি মতম চুপ্পদা হোংগনি। মমাংদা, মীশিংনা শগোল কাংলুপ্তা চৎনরম্মি; হৌজিক্তি মখোয়না প্লেনদা চৎলি। থবকশিং হোংলকখি, অদুবু পুন্সিদি লেপখিদে। ঐখোয়না তেক্নোলোজী খঙগদবনি, ঐখোয় মশাবু পাকথোক চাউথোকহনগদবনি, অমসুং মসিগা লোইননা ঐখোয়গী থবকশিংদা ভেল্যু হাপচিনগদবনি। ঐখোয়না মসি পাংথোক্লবদি, তেক্নোলোজীনা কয়া য়াম্না খুমাং চাওশিল্লবসু, মসি ঐখোয়দা মতম পুম্নমক্তা কান্নবা ওইগনি। ঐখোয়না মসিবু থাজবা থম্বা তঙাইফদে।
মহৈরোই: ঐহাক্না খনগনি, ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রীগা লোয়ননা অসিগুম্বা নুংঙাইরবা থৌরম অমা পাংথোক্কনি হায়না ঐহাক্না খল্লমদে।
মহৈরোই: মসি য়াম্না নুংঙাইবা অমনি। ঐহাকপু য়াম্না নুংঙাইহল্লি, অমসুং মসি তশেং-তশেংনা থোকখিবগুম তৌই।
মহৈরোই: মহাক্না প্রধান মন্ত্রী অমা ওইবগী মহুত্তা ইমুংগী মীওই অমা ওইনা ফাওখি।
প্রধান মন্ত্রী: মরূপশিং, কোইম্বতুরদা লৈরিবা ঐখোয়গী নহা ওইরিবা মরূপশিং অসি মখোয়গী মহৈ তম্বগা লোয়ননা এ.আই., স্তার্ত-অপশিং অমসুং তুংলমচৎকী তেক্নোলোজীশিংগী মতাংদা য়াম্না খঙই। ২০৪৭ ফাওবদা চাউখৎলবা ভারত অমা ওইহন্নবা ৱারেপ লৌবদা অনৌবা শক্তি পীরিবা অসি নহা ওইরিবা ভারতকী নহা ওইরিবা ৱাখল্লোননি হায়না ঐহাক্না হায়জবা য়াই।
প্রধান মন্ত্রী: মরূপশিং, পরিক্ষা পে চর্চাগী ৱাহন্থোক্তি পুন্না লৈমিন্নবা, ৱারী শানবা অমসুং অমনা অমদগী তমজবা হায়বনি। কোইম্বতোরগী মতুংদা, মসিগী পরিং অসিদা মখা চত্থদুনা, ঐখোয়গী ৱারী শানবগী থৌরম অসি চয়োল খরগী মতুংদা ছত্তিসগরগী কোনুং রাইপুর য়ৌখি। মফম অদুদসু ঐহাক্না অঙাংশিংগা য়াম্না নুংঙাইবা ৱারী শানখি। অমসুং ঐহাক্না হায়গদবনি, মসি খন্ন-নৈনবা খক্তা নত্তে- ঐহাক্না অফবা লোকেল চিঞ্জাক খরসু চাকখি। নহাকসু মসিদা নুংঙাইবা ফংগনি।
মহৈরোই: জয় জোহর, সর।
প্রধান মন্ত্রী: জয় জোহর।
প্রধান মন্ত্রী: মখোয়না অদোমদা করিগুম্বা খরা পীব্রা?
মহৈরোই: হোয়, সর।
মহৈরোই: সর, অদোম্না মীফম কয়াদা শরুক য়াখি। অদোম্না ঐখোয়গা লোয়ননা করিগুম্বা খরা চানবীবা পাম্বিবরা?
প্রধান মন্ত্রী: মসি করম্না শেম্মী?
মহৈরোই: সর, ঐখোয়না গ্রাম ময়াম্না অপীকপা সর্কলশিংদা শেম্মী অমসুং মখোয়বু ফ্রাই তৌই।
প্রধান মন্ত্রী: অদুগা?
মহৈরোই: মসিবু মচি ওইবরা?
প্রধান মন্ত্রী: মীওইশিংনা মসি করম্বা মতমদা থকপগে?
মহৈরোই: সর, অয়াম্বনা দিৱালীগী মতমদা।
প্রধান মন্ত্রী: দিৱালীগী মতমদা, ঐনা উরে।
মহৈরোই: হোয়, অয়াম্বনা দিৱালীগী মতমদা।
প্রধান মন্ত্রী: মসি মহারাস্ত্রাদা করি কৌবগে হায়বা অদোম খঙব্রা? মসি চাকলি কৌই।
মহৈরোইশিং: খঙদে সর।
প্রধান মন্ত্রী: মহারাস্ত্রদা মসিবু চাকলি কৌই।
মহৈরোই: হোয়, সর।
প্রধান মন্ত্রী: অদুগা মসি করিনো?
মহৈরোই: সর, মসি খুরমিনি।
প্রধান মন্ত্রী: অহ।
মহৈরোই: মসি জগরি, থাউ অমসুং সেমোলিনাদগী শেম্মী।
প্রধান মন্ত্রী: থাগৎচরি, অঙাং, অসিগুম্বা অফবা চিঞ্জাক অসি পীবগীদমক্তা।
মহৈরোই: মহাকপু খুরমি পীখি, অদুগা মহাক মশামক্না ঐখোয় অমমমদা খুরমি অমমম পীখি। মসি য়াম্না নুংঙাইবা অমনি।
প্রধান মন্ত্রী: অদোমগী ৱাখলদা ৱাহং খরসু লৈরমগনি। ঙসিদি অদোম্না মখোয়দা হংবগী খুদোংচাবা ফংলে।
মহৈরোইশিং: হোয়, সর।
প্রধান মন্ত্রী: অদোম মখা চত্থৌ।
মহৈরোই: ঐখোয় মহৈরোইশিংনা পরিক্ষা লোইরবা মতুংদা ছুতী চৎপা পাম্মি। ঐখোয়না চৎপা য়াবা ভারতকী মফম মঙা পনবীগদ্রা?
প্রধান মন্ত্রী: অদোম করম্বা তেহসিলদগীনো?
মহৈরোই: সর, ঐহাক রাইপুরদগীনি।
প্রধান মন্ত্রী: রাইপুরদগীনি। মতুংদা নহাক্কী তেহসিলদা লৈরিবা মফমশিংগী লিস্ত অমা শেম্মু। মসি পুং অমা নৎত্রগা অনি চঙগনি। অদু ওইরবদি অদোমগী দিস্ত্রিক্ততা অদোম্না উবা ফংদ্রিবা করি লৈবগে হায়বগী লিস্ত অমা শেম্মু। অদুদগী অদোম্না চত্তীসগরদা চৎলমদবা অদোমগী রাজ্যদা করি লৈবগে হায়বদু লেপচিনবীয়ু। নহাক্না চৎপা মফম খুদিংদা মহৈরোই অমা ওইনা চৎকদবনি। মদুদি তুরিজমদা নুংঙাইবা পোকপা মতমদা ওইগনি। ত্রেনগী কম্পেৎমেন্ত অমদা চৎপা, নহাক্কী মনাক্তা চিঞ্জাক পুবা, এক্সপরিয়েন্স অদু করম্বা মওংদা ওইবগে হায়বদু উবা, মীপুম খুদিংমক্কী লমচৎ-শাজৎ, মীশিংনা করম্না ৱারী শাবগে হায়বদু উবা। মসি পুন্সিদা নুংঙাইবা অমসুং তম্বগী এক্সপরিয়েন্স অমনি। ভারত অসি মখল-মখা কয়াগী মফমশিংগা মরী লৈনৈ মদুদি পুন্সি চুপ্পদা উবা ফংলবদি য়ামদে।
মহৈরোই: সর, ঐহাক্কী ৱাহংদি করিগুম্বা মতমদা একজামিনেসনগী মতমদা ঐখোয়না রিভিজ তৌবা ঙমদে, মসিনা ঐখোয়গী ৱাখলদা অৱাবা পোকহল্লি। একজামগী মনুংদা অমসুং একজাম হোলদা চংদ্রিঙৈদা ঐখোয়না ঐখোয়গী ৱাখল্লোন অসিবু করম্না কোম্না থম্বা ঙমগনি?
প্রধান মন্ত্রী: একজামগী মমাংগী চয়োল অদু য়েংবিয়ু। অদোম্না হান্ননা পুম্নমক্তা চংশিনখিবা ওইগদবনি। নহাক্না করিগুম্বা অমত্তা খঙলবসু, নহাক্না করিগুম্বা অমত্তা নৈনরবসু, মদু মাঙজৌননা পাংথোক্তে হায়না থাজবা থমগদবনি। মসি মফম খরদা থম্লি। নুংঙাইতবা লৈতনা লৈবিয়ু, খল্লু, অমসুং নখোয়না ফংলিবা পেপর অদু য়েংবিয়ু। অতোপ্পা ৱাফম অমনা: করিগুম্বা নহাক্না অফবা মহৈরোই অমা ওইবগে হায়রবদি, নহাক্না হীরম অসিগী মতাংদা খংজিনগদবনি। মতুংদা অদোম্না অফবা মহৈরোই অমা ওইগনি। মী অমনা হীরম অমবু করম্না খঙবা ঙমগনি? অফবা শান্নরোই অমনা মতৌ করম্না অফবা শান্নরোই অমা ওইরকপগে?
মহৈরোই: তপ্না তপ্না, চাং নাইনা, দিসিপ্লিন অমসুং রুতিনগী মতেংনা।
প্রধান মন্ত্রী: খ্বাইদগী মরুওইবা ৱাফমদি মহাক্না লেপ্পা লৈতনা কন্তিভেৎ তৌরি হায়বসিনি। মহাক্না তাথরকই, মহাক্না তান্থোকই, মহাক্না মাংজিল থারি, মহাক্না মায় পাকই, মহাক্না লেপ্তনা চংশিল্লি। মসিনা মহাকপু শান্নরোই অমা ওইহল্লি। ঐহাক্না অদোমদা ৱাফম অমা পীজগে। নহাক্কী ক্লাসতা মহৈ তম্বদা খরা শোত্থবা মহৈরোই খরদি লৈরম্বা তাই। মখোয়গী মরক্তগী অমবু নহাক্কী মরূপ ওইহনবিয়ু। মসিগী তেক্নিক অসিনা অদোমবু য়াম্না মতেং পাংগনি। মহাকপু হায়বিয়ু, "ঙসি ঐহাক্না অদোমদা মেথমেতিক্স তম্বীবা পাম্মি।" মহাকপু মেথমেটিক্স তম্বদা, নহাক্না হোৎনরিবা অমসুং মীৎয়েং থম্বা অসিনা নহাক্কী মশাগী মেথমেটিক্স হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি, চুমদ্রা?
মহৈরোই: হোয়, সর, অদুম তৌগনি।
মহৈরোই: ঐহাক তাইক্বোন্দো শান্নৈ, অমসুং ঐহাক তুংদা শান্নরোই অমা ওইবগা পাম্মি। ঐহাক্না ঐগী মহৈ তম্বা অমসুং শান্ন-খোৎনববু মতীক চানা করম্না চুনহনগনি?
প্রধান মন্ত্রী: ইজুকেসন অসি পুন্সিদা মথৌ তাই, অমসুং মসি খুন্নাইদসু মথৌ তাই। মসিবু কৈদৌঙৈদা হন্থনা লৌরোইদবনি। "ঐহাক স্পোর্তসতা হৈই, মরম অদুনা ঐহাক্না নৈনবগী তঙাইফদবা লৈতে" হায়না খনবা অশোয়বা অমা তৌরোইদবনি। অদুম ওইনমক, এজুকেসন খক্তনা পুম্নমক পাংথোক্কনি হায়নসু খল্লোইদবনি। অদোমদা হৈ-শিংবা লৈ, অমসুং মদু করি ওইরবসু, মদু চাউখৎহনগদবনি। শান্নরোই অমা ওইনবা শান্নবা হায়বসি হীরম অমনি, অদুবু পুন্সিদা শান্নবা হায়বসিসু য়াম্না মরু ওই। পুন্সি অসি ঙাকথোক্নবগীদমক শান্নবা মথৌ তাই; পুন্সি অসি শান্নবা মথৌ তাই। নহাক্না শান্নগদবনি- করিগুম্বা নহাক্না শান্নরবদি, নহাক চাউখৎলগনি। মীশিংনা, "মহাক্না করিসু খঙদে, মরম অদুনা মহাক্না ফিল্দদা লেংই" হায়দনবা অদোমসু নৈনগদবনি। নত্তে, নহাক্না শান্ন-খোৎনবদা নত্তনা মহৈ-মশিং তম্বদসু মপাঙ্গল লৈগদবনি।
মহৈরোই: মহাক্না হায়রম্বা অদু ঐনা ঐগী পুন্সিদা চৎনহন্নবা হোৎনগনি। ঙসি থোকখিবা অদু ঐহাক্না ৱাহৈদা ফোংদোকপা ঙমদে।
মহৈরোই: সর, ঐহাক্কী ৱাহংদি: চহি খরগী মমাংদা অদোম্না স্বচ্ছ ভারত হৌদোকখি। ঐখোয়গী অনৌবা রাইপুর অসিসু চাউখৎপগী মায়কৈদা চংশিল্লি। মহৈরোয়শিং ওইনা, ঐখোয়না ঐখোয়গী অকোয়বগী ফিভম চাউখৎনবা নৎত্রগা ঙাক-শেন্নবা করম্না মতেং পাংবা য়াগনি?
প্রধান মন্ত্রী: মহৌশাগী রিসোর্সশিং ঙাক-শেনবা অসি ঐখোয়গী মহৌশাগী শরুক অমা ওইগদবনি। তপ্না-তপ্না, ঐখোয়না মীওইশিংবু শরুক য়াহনগদবনি, অমসুং অহোংবা লাক্কনি। করিগুম্বা ঐখোয়না ঐখোয়গী পুন্সিদা কাংলোন খরা ঙাক্লবদি- খুদম ওইনা, ঈশিং। ঐনা ঐগী মখুৎশিং ব্রোশ তৌরিঙৈদা ঈশিং ঈচাও থোক্লবদি, ঐনা মদু থিংগদবনি। ঐহাক্না ঐহাক্কী থম্মোয় শেংদোকপা মতমদা খক্তদা ঈশিং শিজিন্নগদবনি। হায়রিবা অসি অপীকপা পোৎশকশিংনি। মতম অমদা, ঐহাক খুঙ্গং অমদা চৎখি। ঐনা অরাপ্পা মফম অমদগী উবা ফংখি মদুদি উমংগুম্না উবা ফংখি, য়াম্না মচু লৈ। ঐনা হংখি, "মসি করিনো?" মখোয়না হায়খি, "মসি স্কুল অমনি।" মখোয়না মফম অসি থুম লৈতে হায়খি, অদুবু হায়রিবা স্কুল অসিদি মনা-মশিং লৈতে। মদুদা ওজা অমা লৈরম্মি। মহাক্না পেট্রোল পম্পশিংদগী ওল কানশিং খোমজিল্লম্মি অমসুং অঙাংশিংদা হায়রম্মি, "নুমিৎ খুদিংগী, হায়রিবা বোটলশিং অসিদা, নহাক্কী য়ুমদগী চিঞ্জাক্কী পোৎলম য়াওবা ঈশিং অদু পুরকউ।" অঙাংশিংনা ঈশিং মরাং কায়না থম্বা বোটলশিং অদু পুরকখি। মহাক্না অঙাং খুদিংমক্তা ঈশিং য়ৌহন্নবগীদমক্তা ত্রী অমা পীখি। চিঞ্জাক্কী পার্তিকলশিংনা ফর্টিলাইজর ওইনা মথৌ তৌখি। মসিগী মরম্না, স্কুল পুম্নমক অসি গ্রীন ওইরকখি। ওজা অমনা অসিগুম্বা অচৌবা অহোংবা অমা পুরকখি। ঐখোয়না মীওইবগী ওইবা মওংদা থবক তৌরকপা মতমদা অহোংবা লাকই। মসি ঐখোয়না য়াম্না লায়না তৌবা ঙম্বা অপীকপা থবকশিংনি। খুন্নাইগী অকোয়বগী ফিভম অসি ঐখোয়গী মহৌশাগী শরুক অমা ওইগদবনি।
মহৈরোই: অদোম্না লৈবাক অসিবু চহী কয়া লুচিংদুনা লাক্লি। লৈবাক অসিগী লুচিংবা অমা ওইনা, নহা ওইরিবা ঐখোয়না লুচিংবশিংগী মরক্তগী করি মগুনশিং আশা তৌবগে?
প্রধান মন্ত্রী: অদোমনা লুচিংবা অমা ওইবা পাম্বিবরা নৎত্রগা থৌনা লৈতবা অমা ওইবা পাম্বিবরা?
মহৈরোই: অনীমক।
প্রধান মন্ত্রী: অহানবদা, থাজবা লৈয়ু।
মহৈরোই: হোয়, সর।
প্রধান মন্ত্রী: অদোমগী ৱাখলদা ৱারেপ লৌবীয়ু: অতোপ্পশিংনা তৌগেরা তৌরোইগেরা, ঐহাক্না তৌগনি। মসি লাকপা মতমদা, অদোম্না অদোমদগী হৌরকপা মতমদা, লুচিংবা অমা লাকপা হৌরগনি। খুদম ওইনা হায়রবদা, করিগুম্বা মফম অমদা উফুল অমা লৈরবদি, অমসুং নহাক্না মদু লৌরবদি, নহাক্কা চৎমিন্নরিবা মীওই মরি অদুসু মদু লৌবা পাম্লগনি। মসিনা তাক্লিবদি নহাক অসি লুচিংবা অমা ওইরে, নৎত্রা? মসি অফবা অমনি। ঐখোয়না মতম পুম্নমক্তা লুচিংবা অমগী থৌদাং অদু লৌনবা শেম-শাবা তাই। মসি অফবা থাজবা অমনি, অফবা ৱাখল্লোন অমনি। অদুবু লুচিংবা হায়বসি মীখলদা শরুক য়াবা, পোলিতিকেল পার্তী অমা শেম্বা, ফেনী ওইবা ৱা ঙাংবা হায়বদু নত্তে। লিদরশিপ হায়বসিনা নহাক্কী ৱাফম অদু মীওই ১০দা শন্দোক্না তাকপা ঙম্বা হায়বসিনি। মসি পীশিনবা নত্তে, শন্দোক্না তাকপীগদবনি। শন্দোক্না তাকনবগীদমক্তা, নহাক্না অহানবদা খঙগদবনি। অতোপ্পশিংবু খঙবা ঙম্বা মীওইশিংনা মখোয়দা শন্দোক্না তাকপা ঙম্মী। অতোপ্পশিংবু খঙদবা মীওইশিংনা করিগুম্বা অমত্তা শন্দোক্না তাকপা ঙমদে। মরম অদুনা, ঐখোয়না অতোপ্পশিংবু খঙনবা হোৎনবা তাই।
মহৈরোই: মহাক্না য়াম্না ফজনা শন্দোক্না তাকখি মদুদি লুচিংবগী মগুনশিং অসি করিগুম্বা অমগীদমক মখোয়না থৌদাং লৌবা মতমদা মীওই অমদা লৈ। করিগুম্বা ঐহাক্না মসি মপুংফানা শন্দোক্না তাক্লবদি, মসি অরোইবা ৱারীনি হায়না ঐহাক্না হায়গনি।
মহৈরোই: ঐহাক্না প্রধান মন্ত্রীগা উনখ্রে।
মহৈরোই: ঐহাক য়াম্না নুংঙাই।
মহৈরোই: মসি য়াম্না নুংঙাইবা অমনি, মীওই খরখক্তনা মখোয়গী পুন্সিদা ফংলিবা এক্সপরিয়েন্স অমনি।
প্রধান মন্ত্রী: পরিক্ষাগী শেম-শাবগী এক্সপরিয়েন্সশিং, পরিক্ষাগী মতমদা লাকপা ৱাখল্লোনশিং, স্ত্রেস, অমসুং মীয়ামগী অপাম্বশিং - হায়রিবা ৱাহংশিং অসি ঐখোয়গী খন্ন-নৈনবগী শরুক অমা লেপ্তনা ওইরি। পরিক্ষা পে চর্চাগী পান্দমদি ঐখোয়গী নহা ওইরিবা মরূপশিংনা হায়রিবা হীরমশিং অসিগী মতাংদা থম্মোয় শেংনা ঙাংবসিনি। পরিক্ষা পে চর্চা অসি বোর্দ একজামিনেসনগী শেম-শাবা খক্তা নত্তে। ঐনা অদোমগী ৱাহংশিং অসি তাবদা, মখোয়না ঐগী থম্মোয়দা শোকহল্লি। ঐখোয়গী নহা ওইরিবা মরুপশিংনা পুন্সিগী হীরম কয়া অমা লেপ্পা লৈতনা খল্লিবসি ঐনা খঙই। হৌজিক ঐহাক্না অদোমবু গুজরাততা পুরক্কনি, মফম অদুদা অঙাংশিংনা, মরু ওইনা ত্রাইবেল বেল্তকী ঐহাক্কী ত্রাইবেল অঙাংশিংনা, তশেংনা ঐঙোন্দা পুক্নিং চিংশিন্নিংঙাই ওইবা ৱাহংশিং হংখি।
মহৈরোই: নমস্তে, সর। দেব মোগরা খুঙ্গংদা অদোমবু তরাম্না ওকচরি।
প্রধান মন্ত্রী: য়াম্না ফৈ। ঙসি মীপুম খুদিংমক্না হিন্দীদা ৱারী শানগনি হায়না ঐঙোন্দা হায়খি...
মহৈরোই: হোয়, সর।
প্রধান মন্ত্রী: ফরে।
মহৈরোই: সর লাকপা মতমদা, ঐখোয়না উখি মদুদি মহাক্না ৱারলি আর্ত য়াওবা কোতি অমা উপখি। ঐখোয়গী ত্রাইবেল খুন্নাইদা ৱারলি আর্ত অসি য়াম্না মরু ওই, মরম অদুনা ঐখোয়না মসি উবদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওখি।
মহৈরোই: ঐখোয়না মহাক্কা উনবদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। অতোপ্পা অঙাং অমত্তনা মহাকপু ৱাহং কয়া হংগনি। অদুবু ঐখোয়না মহাক্কা ৱারী শানবগী খুদোংচাবা ফংলি।
প্রধান মন্ত্রী: অদোম কদাইদগী লাকপগে?
মহৈরোই: ঐখোয়না দেদিয়াপদাদগী মফমসিদা লাকখি।
প্রধান মন্ত্রী: দিদিয়াপদা মশাদগীনি।
মহৈরোই: ঐহাক মন্দবীদগীনি, সর।
প্রধান মন্ত্রী: মান্দবী, ফরে। অদোমগী মমিং করিনো?
মহৈরোই: জয়।
প্রধান মন্ত্রী: জয়, অমসুং অভী। অদোম য়াম্না চাউখৎলে! ঐহাক্না নহাকপু করম্না শকখঙগদগে হায়বদু নহাক্না মখোয়দা পাউদমব্রা?
মহৈরোই: হোয়।
প্রধান মন্ত্রী: মীপুম খুদিংমক্না মখোয়দগী থৌনা লৌখি নৎত্রগা লৌখিদবরা?
মহৈরোই: হোয়, সর, ঐখোয়না তৌখি।
প্রধান মন্ত্রী: মহাক্না মমাংদসু ঐহাক্কা উননবা লাকখি।
প্রধান মন্ত্রী: ফরে, ঐঙোন্দা হায়বিয়ু, অদোম্না করিগুম্বা খরা হংনীংবরা, অদোম্না করিগুম্বা খরা খঙনীংবরা?
মহৈরোই: সর, ঐখোয়গী মমা-মপাশিংনা ঐখোয়দা হায়খি মদুদি মমাংদা ত্রাইবেলগী মফম খরদি য়াম্না তুং কোইনা চৎলম্মি। গুজরাতকী ত্রাইবেলগী লমদমশিংদা অদোম্না নুংশিজবা অমসুং মফম অদুদা অহোংবা পুরকপা অদুসু মখোয়না ঐখোয়দা হায়খি। অদুনা ঐহাক্না মসি খঙবা পাম্মি মদুদি, অদোম্না মসিগী ইথিল অসি কদাইদগী ফংবগে?
প্রধান মন্ত্রী: পাল-চিতারিয়াগী থৌদোক অদুগী মতাংদা অদোম্না খঙবীরব্রা?
মহৈরোই: হোয়।
প্রধান মন্ত্রী: মফম অদুদা ত্রাইবেল খুন্নাইনা নীংতম্বা ফংনবগীদমক অচৌবা লান অমা লানখি। মতম অমদা য়াম্না অৱাবা চৈথেং অমা ফংখি। মতম অদুদা ঐহাক মফম অদুদা নুমিৎ কয়া অমা লৈখি অমসুং থবক তৌখি। মতুংদা ঐহাক্না এজুকেসনদা মীৎয়েং থমগদবনি হায়না খল্লি। তুংদা, ঐহাক্না খুদোংচাবা ফংলবা মতমদা, ঐহাক মুখ্য মন্ত্রী ওইরকপা মতমদা, ঐহাক্না মসিদা মীৎয়েং থম্নবা হৌখি। উমরগামদগী অম্বাজী ফাওবদা সাইন্স স্কুল অমত্তা লৈতবা মতম অমা লৈরম্মি। মতুং তারকপদা, হৌজিক য়ুনিভর্সিতী অনি, সাইন্স স্কুলশিং, ইঞ্জিনীয়রিং আই.তি.আই.শিং লৈরে, অহোংবা কয়া লাক্লি। মসিনা অচৌবা কান্নবা অমা পীরি।
মহৈরোই: হোয়, সর।
প্রধান মন্ত্রী: ঙসিসু, অদোম্না পি.এম. জনমান য়োজনা ঐহাক্না শেমখিবগী মতাংদা খঙবা তাই। ত্রাইবেলশিংগী মরক্তসু, মফম খর অমসুং মীওই খরদি মখা তানা লেপখি। মরম অদুনা ঐহাক্না মখোয়গীদমক্তা তোঙানবা স্কিম অমা, তোঙানবা বজেৎ অমা শেমজিনবা তাখি। মতম অদুদগী হৌনা, ঐহাক্না ফাওখি মদুদি ঐখোয়না এজুকেসনদা অহেনবা মিৎয়েং চংলক্লিবমখৈ, চাউখৎপা য়াবা খোঙজেল য়াংনা লাক্কনি। ঐহাক্কী ৱাখল্লোনদা অতোপ্পা ৱাফম অমনা, ঐহাক্না উমরগামদগী অম্বাজী ফাওবগী হাইৱে অমা শঙ্গাখি। চাউখৎ-থৌরাংগীদমক্তা, ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি য়াম্না মথৌ তাই। মীশিংনা খোঙচৎ চৎপা হৌরকই, মরম অদুনা ঐহাক্না মদুগী মায়কৈ অদুদা মীৎয়েং থমখি।
মহৈরোই: ঐহাক্কী ৱাহংদি: পহালগাম এটেক অদুগী মতুংদা, ঐখোয়গী ইমুং মনুংনা মথংদা করি থোক্কনি হায়বদু খন্নখি। লৈবাক শীনবা থুংনা অদোমগী মায়কৈদা য়েংলি। তুংদা ওপরেসন সিন্দোর থোকখি অমসুং ঐখোয়গী লান্মীনা মায় পাকখি। অসিগুম্বা ফিভমশিংদা, নহাক্না নহাক্কী স্ত্রেস অদু করম্না মায়োক্নবগে? ঐখোয়না একজাম স্ত্রেস খক্তমক থেংনৈ।
প্রধান মন্ত্রী: অদোম্না ইগজাম স্ত্রেস ফাওই।
মহৈরোই: হোয়, সর।
প্রধান মন্ত্রী: অদোম্না হান্নগী একজামগী মতমশিং অদু নীংশিংলকপা মতমদা, করিগুম্বা অদোম্না হান্নগী একজামশিং অদু নীংশিংলবদি, অদোম্না ফাওগনি মদুদি, মতম অদুদা তেন্সন লৈরম্মি, অদুবু মদু পাংথোক্লবা মতুংদা, করিসু লৈখিদে।
মহৈরোই: হোয়, সর।
প্রধান মন্ত্রী: অদোম্না হায়রিবসি চুমব্রা?
মহৈরোই: হোয়, সর, অদুমক্নি।
প্রধান মন্ত্রী: পরিক্ষাগীদমক্তা খ্বাইদগী ফবা ৱাফমদি পেপরশিং লোইশিন্নবা, ইবগী মহৌশাবু শেমগৎপনি। মীওই অয়াম্বনা লাইরিক খক্তমক পাবা ঙম্মী।
মহৈরোই: হোয়, সর।
প্রধান মন্ত্রী: করিগুম্বা অদোম মশামক্না অসিগুম্বা থৌওং অসি পাংথোক্লবদি, ঐহাক্না থাজৈ মদুদি অদোম্না করিগুম্বা অমত্তদা ৱাখল নুংঙাইতবা লৈরোই।
মহৈরোই: হোয়, সর।
প্রধান মন্ত্রী: ঐখোয়না নুমিৎ চুপ্পা লাইরিকশিং ইই। ও, করিগুম্বা মতমদা নখোয়সু ইকাই খুম্নবা উৎচরি। ঙসি মীওইশিংনা খঙদবা অতোপ্পা য়াম্না মরুওইবা ৱাফম অমদি নুমিৎ হুম্নি। নহাক্না ফজনা নুমিৎ কুনমুক চুপ্না লৈগদবনি। অদোম্না খল্লকপা য়াই, “মহাক অসি করম্বা প্রধান মন্ত্রীনো, মহাক্না নুমিদাংৱাইরমগী মতাংদা ৱারী শানবীরকপা? ঐখোয়না একজামিনেসনগী মতাংদা হংখি। অদুবু করিগুম্বা নহাক্না মতিক চাবা নুমিৎ য়ৌনা লৈরবদি, নহাক্না লেমহৌরিবা মতম অদুদা নহাক্না অনৌবা ৱাখল্লোন, অনৌবা ৱাখল্লোন অমসুং নহাক্কী ৱাখল অদু নুংঙাইনা লৈগনি।
মহৈরোই: হোয়, সর। ঐখোয়না দোক্তর, ইঞ্জিনীয়র, নৎত্রগা ওফিসর ওইববু পাম্মি। ঐখোয়না ঐখোয়গী কেরিয়র অসি করম্না খনগদগে?
প্রধান মন্ত্রী: করিগুম্বা থা অমগী মনুংদা অদোম্না তোঙান তোঙানবা ৱাফম ১০ হায়রবদি, অদোমগী ইমুং-মনুংনা করি হায়গনি? “মসিদা মাইকৈ অমত্তা লৈতে. “কনাগুম্বা অমনা নহাকপু পুক্নিং থৌগৎপীবা অমসুং, "ঐসু অদুগুম্বা অমা ওইরবদি করি তৌগনি?" হায়না খল্লকপা অসি অফবনি। অচৌবা অমা ওইনবা হোৎনবা হায়বসি অরানবা নত্তে। অদুম ওইনমক, মহাকপু হান্ননা অচৌবা অমা ওইখ্রবা মীওই অমগা চাংদম্নবা তৌরোইদবনি। মখোয়না কদাইদগী হৌখিবগে হায়বদুদা মীৎয়েং থম্বা। করিগুম্বা অদোমগী পুক্নিং চিংশিল্লবদি, অদোম্না হায়গনি, “ হোয়, ঐ মফমসিদগী হৌরসি। “ কনাগুম্বা অমনা হায়গনি, "ঐহাক ক্রিকেতর অমা ওইখি।" অদুবু মহাক্না ক্লাস ৮দা তম্লিঙৈদা, মহাক্না অয়ুক্কী পুং ৪দা হৌগৎলগা, মহাক্কী সাইকলদা স্তেদিয়মদা চৎখি অমসুং পুং অনি চংশিনখি। মদুদগী অদোম্না খঙবা হৌরকই, "ও, মসিদা কন্না হোৎনবগী মথৌ তাই।" মদুদগী অদোম্না হৌবা। হৌজিক্কী ওইনা, অদোম্না, “ মহাক্না সেঞ্চুরি অমা স্কোর তৌখি, মহাক্কী ফোতো অসি ন্যুজ পেপরদা য়াওরি। “ মঙলানগীদমক হিংবা তম্বীয়ু, মঙলানগী মতুং ইন্না পুন্সি শেম্বা। অদুম ওইনমক করিগুম্বা নহাক্না ঈহৌ শাগৎলবদি, মায় পাকপসু ঈহৌ শাগৎলগনি।
মহৈরোই: হোয়।
প্রধান মন্ত্রী: অদোম অহানবা ওইরকপা মতমদা, মায় পাকপা অসি য়াম্না নুংঙাইবা ওইগনি, করিগুম্বা ওইগনি?
মহৈরোই: হোয়, সর, অদুম তৌগনি।
প্রধান মন্ত্রী: মহৈলোইশঙ পুম্নমক্না খঙগনি, চুমদ্রা?
মহৈরোই: হোয়, সর।
প্রধান মন্ত্রী: খুঙ্গং পুম্নমক্না খঙলগনি, চুমদ্রা?
মহৈরোই: হোয়, সর।
প্রধান মন্ত্রী: অদু ওইরবদি মদু ঐখোয়গী হোৎনবা ওইগদবনি।
মহৈরোই: সরনা করি হায়রবসু, ঐনা করিসু তাদ্রবসু, ঐনা ঐগী পুন্সিগী ওইনা খল্লি, মাংলোমদা চংশিনবা অমসুং করিগুম্বা অমা ওইনবা।
প্রধান মন্ত্রী: লাকউ।
মহৈরোই: সর, হৌজিক ঐখোয়না অদোমদা ঐখোয়গী চৎনবীগা মরী লৈনবা করিগুম্বা খরা উৎচরি। সর, মসি কার্দবোর্দতা শাবা ৱারলি পেন্তিংশিংনি। মসি পুম্নমক অসি ঐখোয়গী চৎনবীগা মরী লৈনবা ৱাফমশিংনি। সর, ঐখোয়না ঐখোয়গী ত্রাইবেলগী মফমশিংদগী ত্রাইবেল আর্তৱার্কশিংসু উৎখি। মসিগুম্বা পেন্তিংশিং অসি লিপ্পান আর্তনি, অমসুং মসি ঐহাক্না শেমখিবসি পিথোরা আর্তনি।
প্রধান মন্ত্রী: অদোম ইশামক্না শেমখিবরা?
মহৈরোই: হোয়, সর। ঐহাক্না অদোমগীদমক্তা মসি শেমখি।
প্রধান মন্ত্রী: অদোমগী মিং করিনো?
মহৈরোই: কিশান।
প্রধান মন্ত্রী: মসি অদোমগী খুৎইগী ইথিলরা?
মহৈরোই: হোয়, সর।
প্রধান মন্ত্রী: ও, য়াম্না ফৈ।
মহৈরোই: থাগৎচরি সর।
প্রধান মন্ত্রী: য়াম্না ফৈ।
মহৈরোই: ঐখোয়গী য়ুমগী ফক্লাংশিংদা ঐখোয়না মখোয়শিং অসি শাখি, অমসুং ঐখোয়না মখোয়শিং অসিবু নিংশিংলি।
প্রধান মন্ত্রী: ৱাও, অদুদি অদোম অচৌবা আর্তিস্ত অমা ওইরে!
মহৈরোই: হোয়, সর। ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই মদুদি ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী প্রধান মন্ত্রীনা ঐহাক্কী পেইন্তিংশিং লৌখি, অমসুং সরনা ঐখোয়গা অসিগুম্বা মরুপ-মপাং ওইবগী মওংদা ৱারী শানখি মদুদি ঐখোয়না ঐখোয়গী মরুপশিংগা ৱারী শানবগুম তৌখি।
মহৈরোই: ঐহাক্কী ৱাহংদি: অদোমগী পুন্সিদা অদোমগী ওজাশিংনা করি থৌদাং লৌবগে?
প্রধান মন্ত্রী: য়াম্না চাউবা থৌদাং অমা, য়াম্না চাউবা থৌদাং অমা। ঐহাক্না হায়খিবগুম্না, ঐহাক্কী ওজা অসিনা ঐখোয়দা নুমিৎ খুদিংগী লাইব্রেরীদা চৎনবা, তাইমস ওফ ইন্দিয়াগী ইদিতোরিয়েলদগী ৱাহৈ পরেং অমা খনবা, মদু ইবা অমসুং মদুগী মথংগী নুমিত্তা খন্ন-নৈননবা হায়রম্মি। অসিগুম্বা পোৎলম কয়া অমা লৈরম্মি। খুদম ওইনা হায়রবদা, ফিৎনেসকী লমদা, ঐহাক প্রাইমরী স্কুলদা তম্লিঙৈদা পরমর কৌবা ওজা অমা লৈরম্মি। মহাক্না ফিজিকেল ফিৎনেসতা য়াম্না পুক্নিং চিংশিনখি। মহাক্না ঐখোয়দা য়োগা অমসুং দালালহাম্ব তাকপীখি। ঐখোয়না শান্নরোই ওইখিদে, অদুবু হকচাং ফনা লৈবা হায়বসি হকচাংগীদমক্তা তঙাইফদবনি হায়বসি ঐখোয়না খঙখি। মরম অদুনা ওজা খুদিংমক্না পুন্সিদা থৌদাং অমা লৌই। অদোম্না মালেমদা কয়া য়াম্না চাউবা মীওই অমা থেংনরবসু, অদোম্না মহাক্কী পুন্সিদা করিগুম্বা অনি থেংনগনি: অহানবদা, মহাক্কী মমা অদুনা মহাক্কী পুন্সিদা য়াম্না চাউবা থৌদাং লৌখি হায়না মহাক্না হায়গনি।
মহৈরোই: হোয়।
প্রধান মন্ত্রী: অমসুং অনিশুবদা, মখোয়না হায়গনি মদুদি মখোয়গী ওজাশিংনা মখোয়গী পুন্সিদা য়াম্না চাউবা থৌদাং লৌখি।
মহৈরোই: লম খুদিংমক্তা ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা খুমাং চাউশিল্লি। অদুনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিবু হেন্না খুমাং চাওশিলহন্নবা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীনা করি তেংবাং পীরকপা য়াবগে হায়বদু অদোম্না ঐখোয়দা তাকপা ঙমগদ্রা?
প্রধান মন্ত্রী: য়াম্না! উবিয়ু, লৈবাক অসিনা ঙসি ত্রাইবেল খুন্নাইনা মরম ওইদুনা চাউখৎলক্লি। ঙসিদি, লৈবাক অসিগী অকোয়বগী ফিভম অসি ত্রাইবেল খুন্নাইনা ঙাক্না চৎলি। মখোয়না মহৌশাবু ইকাই খুম্নৈ, মহৌশাবু ঙাকপী। ঙসিসু, ঐখোয়গী লৈবাক্কী লান্মীদা, মচা অমসুং মচানুপী অয়াম্বদি ত্রাইবেল খুন্নাইদগীনি। ঙসিদি, লৈবাক অসিগী হীরম খুদিংমক্তা, খেন্নবা অমত্তা লৈরোইদবনি। ঐখোয়গীদমক্তদি খেন্নবা অমত্তা লৈতে। ঐখোয়গী স্পোর্তসমেনশিং লৈ, অমসুং ঐখোয়গী ত্রাইবেলগী অঙাংশিংনা য়াম্না চাউনা মায় পাকপা ঙম্মি। মখোয়গী চাউখৎ-থৌরাং অসিনা লৈবাক অসিদা মিংচৎ পুরক্লি। হন্দক নুপীগী ক্রিকেৎ তীমনা মায় পাকখিবগী মতাংদা অদোম্না খংজিনবীরিবরা?
মহৈরোই: হোয়, সর।
প্রধান মন্ত্রী: মধ্য প্রদেশতগী ক্রান্তি গৌদ কৌবা নুপীমচা অমা লৈরি। মহাক্না ত্রাইবেলগী মচানুপী অমনি।
মহৈরোই: হোয়, সর।
প্রধান মন্ত্রী: মহাক্না শান্ন-খোৎনবদা মমিং অমা লৈখ্রে।
মহৈরোই: হোয়, সর।
প্রধান মন্ত্রী: অদুগা তশেংনমক্কীদি, ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী শান্নরোয় কয়া অমা ত্রাইবেল খুন্নাইদগীনি, অমসুং মখোয়না চাউরবা শক্লোন অমা পুরক্লি। মতৌ অসুম্না, হৈ-শিংবা! অদোমগী য়াম্না ফজবা আর্ট লৈ। করিগুম্বা নহাক্না তেক্নোলোজী তম্লবদি, মসিগী তৌবা ঙম্বশিং অসি হেন্না চাউখৎলগনি।
মহৈরোই: হোয়, সর।
প্রধান মন্ত্রী: অদুনা পুন্সি অসি থবক অমগীদমক খক্তা ওইথোক্তে ।
মহৈরোই: নত্তে।
প্রধান মন্ত্রী: ঐহাক্না অখন্নবা মখলগী পুন্সি অমা হিংবা পাম্মি, অমসুং মদুগীদমক ঐহাক্না ঐহাক্কী পুন্সি শেমগৎকনি। ঐখোয়না মসি পাংথোক্লবদি, ঐখোয়না চাউনা কান্নবা ফংগনি। ঈশৈ অমা ঙাংবিয়ু, চঙবীয়ু, ঙাংবিয়ু।
মহৈরোই: জঙ্গালু রেনারি তু পাহাদু রেনারি, জঙ্গালু রেনারি তু পাহাদু রেনারি... (শৈ অসি মপুং ফানা ময়েক শেংদে)
মহৈরোই: ঐখোয় পুম্নমক্না মহাক্কীদমক ঈশৈ অমা শকখঙখি, মদুদি মোগি মাতাগী মরমদা ওইখি, মহাক্না মফম কদাইদা লৈবগে, মহাক্না করম্না হিংবগে হায়বদু ওইখি। মসি পুম্নমক ঈশৈ অসিদা য়াওরি।
মহৈরোই: ঐখোয়না সরগা পুন্সিদা নুংঙাইনা লৈবগী মওংদা, পুক্নিং চিংশিনবা কোকহন্নবগী মওংদা, ঐখোয়গী মতম করম্না মেনেজ তৌগদগে, অমসুং চাংয়েংশিংবু করিগুম্বা অমত্তনা থাজদনা করম্না তমগদগে হায়বগী মতাংদা ৱারী শানখি।
মহৈরোই: অহানবদা, প্রধান মন্ত্রীনা ঐখোয়গী মাংদা লৈরে হায়না ঐহাক্না থাজবা ঙমখিদে। ঐখোয়না মতম অসি কদাইদা চৎলিবনো খঙবা ঙমখিদে।
প্রধান মন্ত্রী: ঐখোয়গী পরিক্ষা পে চর্চাগী খোঙচৎ অসি অষ্টলক্ষ্মী, হায়বদি অৱাং-নোংপোক ফাওবা য়ৌখি। অমসুং গুৱাহাতিদা, পরিক্ষা পে চর্চা অসি ব্রহ্মপুত্রাগী ঈচেলদা নুংঙাইনা চৎতুনা মখা চৎথখি।
মহৈরোই: নমস্কার, সর।
প্রধান মন্ত্রী: অদোম্না মফম অসিদা লৈবিয়ু।
মহৈরোই: প্রনাম, ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীজী। ঐখোয় পুম্নমক্না অদোমদা গামোচা অমা পীবা পাম্মি।
প্রধান মন্ত্রী: শোয়দনা। অসামদা, গামোচা লৈতবা মতৌ করম্না ওইগনি! য়াম্না ফৈ।
মহৈরোই: মহাক্কী মঙালনা য়াম্না নুংঙাইহল্লি, নুংঙাইহল্লি। অৱা-অনা পুম্নমক মাংখি। ঐখোয়না মহাক্কা য়াম্না ৱারী শানখি।
প্রধান মন্ত্রী: অদোম্না হান্ননা তি.ভি.দা পরিক্ষা পে চর্চা প্রোগ্রাম উখ্রবরা?
মহৈরোইশিং: হোয়, সর, ঐখোয়না ফংলে।
প্রধান মন্ত্রী: ফরে। অদোম্না লাইরিক অসি উখ্রবরা?
মহৈরোইশিং: হোয়, সর। একজাম ৱারিয়র।
প্রধান মন্ত্রী: অদু ওইরবদি অদোম্না মদু নৈনরবা মতুংদা নৎত্রগা প্রোগ্রাম অদু য়েংলুরবা মতুংদা, অদোম্না চাংয়েং তৌদ্রিঙৈগী মমাংদা খল্লিবশিং অদুগা চাংদম্নবদা করি খেন্নবা লৈবগে? অদোম্না করি কান্নবা ফংবগে?
মহৈরোই: হৌজিক ঐখোয়না পরিক্ষাদা য়াম্না থাজবা লৈতে। অদোমগী মন্ত্রশিংনা, ফেস্তিবেল অমা ওইনা একজাম পাংথোকপগুম্না, একজামগী ঐখোয়গী থাজবা হন্থহল্লে।
প্রধান মন্ত্রী: অদুম ওইনমক ইমুংগী মীওইশিংনা অদোমবু থীংজিলহল্লি, চুমদ্রা?
মহৈরোই: হোয়, সর।
প্রধান মন্ত্রী: হোয়।
মহৈরোই: মখোয়না ঐঙোন্দা হংই, "অদোম্না করিগীদমক মার্ক অমা মাংখিবনো?" হায়রিবা মার্ক অমা অসি কদায়দা চৎলিবগে?
প্রধান মন্ত্রী: পুন্সিদা, করিগুম্বা ঐখোয়না মপুং ফারক্লবদি অমসুং হায়রগদি, "মসি তশেং-তশেংনা মতিক চানা ওইরে, করিসু লৈত্রে।" মতুংদা খুমাং চাওশিনবা লেপকনি।
মহৈরোই: হোয়, সর।
প্রধান মন্ত্রী: মাইপাকপগী অপাম্বা অসি ৱাখলদা লেংদনা লৈগদবনি। মদুগীদমক্তা, ঐহাক্না মন্ত্র অমা পীখি।
মহৈরোই: সর, ঐখোয়না অতোপ্পশিংগা চাংদম্নবা তৌরোইদবনি।
প্রধান মন্ত্রী: ব্রাভো! হোয়. ঐখোয়না লেপ্পা লৈতনা ঐখোয় ইশানা ইশাবু চাংদম্নবা তাই হায়না ঐনা হায়খি। কনাগুম্বা অমনা হায়গনি, “ নহাক্না ৯৯ ফংলে, করিগীদমক ১০০ ফংদবনো? “ মসি মখোয়গী মীৎয়েংনি। অদুম ওইনমক, অদোম্না ইশাদা ৱাহং অসি হংগদবনি, “ঐগী পুন্সিদা করিগীদমক অহোংবা অসি লাক্লিবনো? মসি করিগীদমক্তা লৈখিদবনো? মরম অদু করি ওইরমগনি? অফবা। করিগুম্বা অদোমগী ৱাখলদা ৱাহং লৈরবদি, হায়জনু।
মহৈরোই: ঐহাক্কী ৱাহংদি: ঐহাক্না অদোমগী নুমিৎ খুদিংগী পুন্সিদা হকচাং ফনা লৈনবগীদমক্তা অখন্নবা দাইত অমা ঙাক্না চৎলি হায়না ঐহাক্না খঙই। অদুনা ঐখোয়না মহৈরোয়শিংনা ইনর্জী লৈনবা অমসুং মীৎয়েং চংনবা, অমসুং একজামদা খ্বাইদগী ফবা তৌবা ঙম্নবা করম্বা মেজিক ওইবা দাইত চৎকদগে?
প্রধান মন্ত্রী: তশেংনা হায়রবদা, ঐহাক্কী মচি ওইবা চিঞ্জাক লৈতে, মরমদি মমাংদা ঐহাক্না তোঙান তোঙানবা ইমুংশিংগী য়ুমশিংদা চানবা ফংনরম্মি। ঐহাক ভেজিতেরিয়ন ওইবনা মরম ওইদুনা ঐহাক্না ভেজিতেরিয়ন চিঞ্জাকশিং খোমগনি। ঐনা য়ুম অদুদা ফংলিবা পোৎলম খুদিংমক চানখি। করিগুম্বা মতমদা ঐহাক ইশামক্না চানবা শেমজিল্লম্মি। করিগুম্বা মতমদা ঐহাক্না খিচদি শেম্মী। অদোম্না খিচদি চানব্রা?
মহৈরোই: হোয়, সর।
প্রধান মন্ত্রী: নহাক্কী দাইত অসি নহাক্কী অপাম্বগী মতুং ইন্না ওইগদবনি। মসি নহাক্না নহাক মশামকপু পুক্নিং থৌগৎতুনা খোমজিনবা য়াবা হিদাক অমগুম্না ওইরোইদবনি। নহাক্না নহাক্কী চরু মপুং ফাহনবগীদমক্তা নৎত্রগা নহাক্কী থম্মোয়গী অপাম্বদু ফংনবগীদমক্তা চানবা পাম্বিবরা হায়বদু লেপচৌ।
মহৈরোই: হার্টপু নুংঙাইহন্নবা।
প্রধান মন্ত্রী: অদুগা মহৌশানা থোক্লিবা অসিদি কনাগুম্বা অমনা মখোয়বু লেপহন্নবা হায়দ্রিবা ফাওবা মীশিংনা চংশিল্লি। মখোয়না মচিন মনা মরাং কায়না ফংদ্রিবা ফাওবা মহৈ-মরোংশিং চানৈ। অদুবু মখোয়গী থম্মোয় অদু মপুং ফাদ্রিবা ফাওবা মখোয়না শ্বর হোনবা ঙমদে। মফম অসিদা, মদুগী ওন্ন-তৈনবা ওইগদবনি। নুমিদাংগী মতমদা খুদোংচাবা ফংলবা মতমদা, নহাক্কী হকচাং অদু মপুং ফানা তুম্বা ঙম্নবা মনুং হঞ্জিন্না শ্বর হঞ্জিন্না চংশিনবিয়ু। ওইথোকপা তারবদি, মদু খরা ঙাইদুনা থম্লু অমসুং তুংদা তপ্না থাদোকউ। ঐখোয়না তৌরিবসি চানবা চিঞ্জাক খোইদবনি, অদুবু অতোপ্পা থবক মঙাগী মনুংদা, ঐখোয়না ঐখোয়গী হকচাংবু অরোইবা প্রাইওরিটি পী। অরোইবা মরুওইবা। হৌজিক ঐঙোন্দা হায়বিয়ু, অদোমগী মরক্তগী কয়ানা নুমিৎকী অয়ুক্কী উনবগী চৎন-পথাপ অমা শেমখ্রে? কয়াগী ওইগনি?
প্রধান মন্ত্রী: সানরাইজ।
মহৈরোইশিং: ঐখোয়না য়েংশিনগনি, সর!
প্রধান মন্ত্রী: মসিনা হকচাংদা অনৌবা মগুন অমসুং ইনর্জী পীরি। ঐখোয়না মসি মহৌশানা তৌগদবনি। হকচাংদা অহানবা মরুওইবা পীগদবনি।
মহৈরোই: সর, ঐখোয়গী মমা-মপাশিংনা ঐখোয়বু ঐখোয়গী মরুপশিংগা চাংদম্নৈ। অদুবু মখোয়না ঐখোয়বু ঐখোয়গী ইচিল-ইনাওশিংগা চাংদম্নবদা হেন্না অৱাবা ফাওই। অসিগুম্বা ফিভমশিং অসিদা ঐখোয়না করি তৌগদগে?
প্রধান মন্ত্রী: অদোমগী মপানা হায়রবদি, "অদোমগী ইচানুপাগী খুৎইগী ময়েক অসি য়েংবিয়ু, মসি কয়া য়াম্না ফজৈ।" অফবা মীওই অমনা করি হায়গনি? মহাক্না মহাক্কী মচানুপীদা হায়গনি, "মহাক্কী খুৎ-শা ইবা ফগৎহন্নবা ঐঙোন্দা তাকপীগনু।" অতোপ্পা মীওই অমনা, "ঐগী মমা-মপাশিংনা ঐগী ইচিল-ইনাওখক্তমক পাম্মি। মখোয়না মহাক্কী খুৎ-শা ইবগী মতৌবু থাগৎপা ফোংদোকই। ঐনা কয়া য়াম্না হোৎনরিবগে হায়বদু মখোয়না উদে। ইমুং মনুংদা কনাগুম্বা অমগী অফবা মগুন অমা পল্লবদি, ঐখোয়না মগুন অদু ঐখোয়গী ইচিল-ইনাওদগী তম্নবা হোৎনগদবনি। অমসুং ঐখোয়না ঐখোয়গী মমা-মপাশিংদা হায়গদবনি, "অদোম্না অফবা ৱাফম অমা পনখি। ঐদা অসিগুম্বা মগুন অসি লৈতে। ঐহাকপু মসি করম্না শেমগৎকদগে হায়বদু পুক্নিং থৌগৎলি। নহাক্না তম্বীরক্লিবা অদু নহাক্কী মমা-মপাশিংনা উগনি। মমা-মপাশিংনা চাংদম্নবা তৌরোইদবনি। ঐহাক্না মমা-মপাশিংদা মতম পুম্নমক্তা হায়নৈ মদুদি: করিগুম্বা অঙাং অমবু অতোপ্পশিংগী মমাংদা য়াম্না থাগৎপা তারবদি অতোপ্পা অঙাং অদুনা কান্নবা ফংদে হায়না খল্লকপা ওইরসনু। করিগুম্বা ঐখোয়গা নক্নবা মীওই অমনা করিগুম্বা অমদা হেন্না ফবা ওইরবদি, ঐখোয়না মহাকপু ঐখোয়গী গুরু ওইনা খনবা তাই। নহাক্না মখোয়বু নহাক্কী গুরুনি হায়না লৌই হায়বসি মখোয়না খঙরোইদবনি। খুদম ওইনা হায়রবদা, “ নহাক্না বেদমিন্টন য়াম্না ফজনা শান্নৈ। ঐনা করি অশোয়বা অমা তৌবগে? অদোম্না ঐঙোন্দা তাকপীগনু। মতৌ অসুম্না মখোয়না মশানা মশাবু হেন্না ৱাংই হায়না খল্লরোই। মখোয়না খনগনি, "মহাক্না ঐদগী তমজবা পাম্মি।" মখোয়না অদোমবু মান্নবা ওইনা উগনি।
মহৈরোই: তশেংনমক পুক্নিং চিংশিন্নিংঙাইনি, অদুবু মতম অমত্তদা ঐহাক য়াম্না নুংঙাইবা ফাওখি। ঐহাক মোদীজীগা উনবদা য়াম্না নুংঙাইখি। অসিগুম্বা অমা ঐঙোন্দা থোক্কনি হায়না ঐহাক্না খল্লমদে। অদুবু মদু পাংথোকপা মতমদা, ঐহাক য়াম্না নুংঙাইখি।
মহৈরোই: সর, মহৈরোইশিংনা স্তেজদা নৎত্রগা মীশিংগী মমাংদা ৱা ঙাংবদা অয়াম্বা মতমদা অৱাবা থেংনৈ। ঐখোয়গী থাজবা হেনগৎহন্নবা অদোম্না ঐখোয়দা করি পাউতাক পীগনি?
প্রধান মন্ত্রী: অদুদি করিগুম্বা অদোম্না মখোয়দা পাউতাক পীবা তারবদি, অদোম্না করি হায়গনি? লাকপীয়ু, লাকপীয়ু, মীপুম খুদিংমক লাকপীয়ু করিগুম্বা কনাগুম্বা অমনা অমা, অনি, অহুম হায়রবদি, মদু করিনো?
মহৈরোই: সর, ঐখোয়না থাজবা থমগদবনি, হোয়।
প্রধান মন্ত্রী: থাজবা হায়বসিদা ৱাহৈ অনি য়াওই। করি ৱাহৈ অনি?
মহৈরোই: অত্মা (আত্মা) অমসুং বিশ্বাস (খোংথাং) ।
প্রধান মন্ত্রী: মশাদা থাজবা লৈরবা মীওই অমনা করিগুম্বা অমবু থাজবা লৈতে। অদোমগী থাজবা লৈব্রা?
মহৈরোই: হোয়, সর।
প্রধান মন্ত্রী: করিগুম্বা অদোমদা থাজবা লৈরবদি, অদোম্না করিগুম্বা অমত্তা মায়োক্নবা ঙমগনি। মশাদা থাজবা লৈরবা মীওই অমনা করি তৌবগে? মহাক্না ফীভম অদু মপুং ফানা মহাক্কী ৱাখলদা নৈনৈ। স্বামী বিবেকানন্দনা চিকাগোদা মহাক্কী মমিং চৎলবা ৱা ঙাংখিবগী মতুংদা চিথী অমা ইখি।
মহৈরোই: হোয়, সর।
প্রধান মন্ত্রী: বিবেকানন্দবু য়াম্না থাগৎপা ফোংদোকখি।
মহৈরোই: হোয়, সর।
প্রধান মন্ত্রী: অদুবু মহাক্না মহাক্কী শিষ্যদা ইখি মদুদি মহাক্না চিকাগোদা ৱা ঙাংখিবা মতমদা, মহাক য়াম্না নর্ভস ওইখি। মহাক্না খল্লম্মি, "মহাক্না করি হায়গদৌরিবনো? মহাক্না য়াম্না খোইশাওখি হায়না ইখি। মতুংদা মহাক্না মমা সরস্বতীবু নীংশিংখি অমসুং হায়জখি: "মমা, ঐহাক্কী মনুংদা লৈরিবা শক্তি পুম্নমকপু থাগৎচরি। ঐনা তম্বীরম্বা পুম্নমক ঐগী জিবাংদা থুনা লাকপা ওইরসনু। “ মহাক্না অসুম্না লাই খুরুমখি অমসুং স্তেজ অদুদা চংখি। মহাক্না "অমেরিকাগী ইচিল-ইনাওশিং অমসুং ইচিল-ইনাওশিং" হায়না হায়রকপা মতমদা, মীফম অদুগী মীশিংনা মিনিত অনি চুপ্না থাগৎপা ফোংদোকখি। মসিদা ৱারোইশিন অমা লাকখি। মহাক্না খঙলকখি, "নত্তে, ঐহাক্না খল্লম্বদু ঐহাক্না ওইদে। ঐগী মনুংদা করিগুম্বা অমা লৈ। থাজবা লাকখি। মীপুম খুদিংমক্কী পুন্সিদা, খ্বাইদগী ফবা ৱা ঙাংবশিং, খ্বাইদগী ফবা শান্নরোইশিং ফাওবা, করিগুম্বা অমত্তা শোইদনা শান্নবা শচীন তেন্দুলকর উবা ফংলব্রা?
মহৈরোই: লৈখ্রে।
প্রধান মন্ত্রী: মহাক্না থাজদবা লৈতনা মহাক্কী মকোক থোংদুনা লৈরমগদ্রা?
মহৈরোই: লৈতে, সর।
প্রধান মন্ত্রী: মসিনা তাক্লিবদি ঐখোয়না ফিভম অসি য়েংশিনগদবনি, মসিবু য়েংশিনগদবনি, অদুগা মদুগী মতুংদা, "অদোম্না তৌবা ঙমগনি।" হায়না খল্লকপা তাই। অত্মাভিষস (মশাদা থাজবা) হায়বা ৱাহৈ অসিনা মশাদা থাজবা হায়বদু তাকই। কনাগুম্বা অমত্তনা ঐখোয়গীদমক্তা মসি তৌরোই। ঐখোয় মশামক্না মসি পাংথোক্কদবনি।
মহৈরোই: ঐহাক্না অদোমগী মমাংদা ঈশৈ অমা শকখঙবা পাম্মি।
প্রধান মন্ত্রী: হোয়, ঈশৈ অমা শকপীয়ু।
মহৈরোই: হোয়, দোক্তর. ভুপেন হাজারিকা।
প্রধান মন্ত্রী: ওহ অঙকপা, অদোম্না ঈশৈ শকপীয়ু।
মহৈরোই: (অসমী লোনগী ঈশৈ)
প্রধান মন্ত্রী: য়াম্না ফৈ।
মহৈরোই: ঐখোয়গী খুঙ্গংদা, ঐখোয়গী য়ুমগী মনাক্তা, চাগী ফার্ম অমা লৈ। ঐগী ইমা মফম অসিদা চহী ৮দগী চাগী মনা-মথুম লৌবগী থবক য়েংশিল্লি।
প্রধান মন্ত্রী: ও, অদোম্না চাগী গার্দেন অমদগীনি।
মহৈরোই: হোয়।
প্রধান মন্ত্রী: অদোম্না নীংথিনা তম্লি, অদোমগী মমা অদোমদা তাকপীরি, অমসুং মহাক্না চাগী গার্দেনদসু থবক তৌরি। অদোম্না করি পুরক্লে?
মহৈরোই: ঐহাক্না অদোমগীদমক্তা থাইগী মনাশিং পুরক্লি।
প্রধান মন্ত্রী: অদু ওইরবদি ঐহাক্না চা শেমগদবনি। অদোমবু য়াম্না থাগৎচরি। অদোমগী মমাদা ঐহাক্কী ইকায়খুম্নবা ফোংদোকপীয়ু।
মহৈরোই: ঐহাক্না তশেংনা থাজখিদে মদুদি চাগী বাগানদগী লাকপা নুপা অমা ওইনা ঐহাক্না প্রধান মন্ত্রীগা উনগনি। ঐহাক্না মহাকপু তশেংনা থেংনরে হায়বা ঐহাক্না থাজবা ঙমদে।
মহৈরোই: অসিগুম্বা জেনরেসন গ্যাপ লৈরবসু, মহাক্না ঐখোয়গী ৱাহৈশিংবু খঙবা মতমদা, য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই।
প্রধান মন্ত্রী: ঐখোয়না পরিক্ষাগী মতাংদা করম্না ৱারী শানবগে হায়বদু অদোম্না উবা ফংলে, অদুগা মফম অদুগী ঈশৈ-নোংমাই, আসামগী চা অসিসু পরিক্ষা পে চর্চাগী নীংশিংবা য়াবা শরুক অমা ওইখি। একজামিনেসন অসি খুদোংচাবা অমনি, অমসুং হকচাং ফনা চাংদম্নবা পুক্নিংনা ঐখোয়গী শেম-শাবা অসি হেন্না ফগৎহল্লি। হায়রিবা খন্ন-নৈনবগী থৌরমশিং অসিদা, মফমশিং অসি খেন্নখি, মহৈরোইশিং অসি খেন্নখি, এক্সপরিয়েন্সশিং অসি খেন্নখি। অদুবু খন্ন-নৈনবগী পান্দমদি মান্নৈ: মহৈরোই খুদিংমক্কী ৱারোলশিং তাবা, খঙবা, অমসুং পুন্না করিগুম্বা খরা তম্বনি। ময়াম পুম্নমকপু ঐহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি। অদোমবু য়াম্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's interaction with Students in Episode 2 of “Pariskha Pe Charcha 2026” program
09 FEB 2026 3:03PM by PIB Delhi
Prime Minister: My dear friends, welcome to this important edition of Pariksha Pe Charcha. This time, it is a little different, a little special. Many students had suggested that Pariksha Pe Charcha should also be held in different parts of the country. So this time, I have sat with students across India to have these discussions. In this special episode, you will see exactly that. Let’s begin with Coimbatore in Tamil Nadu. The energy and curiosity of Tamil Nadu’s students impressed me greatly. Let’s take a look.
Prime Minister: Vanakkam!
Students: Vanakkam, Sir!
Prime Minister: Did you all get something to eat or not?
Students: No, Sir, we already ate.
Prime Minister: What did you have?
Students: We brought food from home.
Prime Minister: From home, very good.
Student: I couldn’t believe my eyes when I saw him.
Student: First I expected like a dynamic, dramatic entry because he is the Prime Minister after all but he is very simple, humble and down to earth..
Student: When he walked in, I got goosebumps. He was really great.
Prime Minister: For many years now, I have been interacting with students of Class 10 and 12 through Pariksha Pe Charcha. I do this not to teach, but to learn. For me, it is a great learning experience. That is why I am meeting the youth of Tamil Nadu today- to learn from you. So if any of you want to share something, I am here to listen. Who will begin?
Student: My name is Chhavi Jain. I want to start a startup. What subjects should I know about, and at the educational level, what should I do to help me with my startup?
Prime Minister: You are absolutely right. Nowadays, whenever I meet young people, they immediately talk about startups. First, you should focus on what you want to do. Some startups are about technological innovation-someone wants to build drones, someone wants to create new systems for electricity at home. You may know a few friends who are experts in technology, another who is good at finance. Form a small team of four friends and start something on the side. There is no age requirement of 25 years for a startup-you can begin anytime. Even small startups can grow. If you are interested, that is wonderful. Visit some startups, prepare a project report, and tell them honestly, “I am a school student, I am making a school project. They will not hide anything; they will share with you. Gradually, you will gain knowledge about how it can be done.
Student: Sir, I am always afraid that if I focus too much on studies, I will neglect my passion. But if I focus too much on my passion, my studies will suffer. How can I balance both?
Prime Minister: See, first of all, these are not two separate things. Why do you think so? Both are useful. For example, suppose you love art, and you are studying a science subject that talks about a laboratory and mixing chemicals. You can take a sheet of paper, draw the lab, paint it, label the bottles with the names of chemicals. Then, if the lesson says mixing two chemicals produces a certain color, you can draw that in the pot. This way, your art is done, and your lesson is remembered too. So both can be combined beautifully. Your passion for art or craft can also help relieve fatigue from studies. You can dedicate half an hour daily or twice a week to it. Education needed for society must be done, but what is useful for personal life can also be pursued alongside.
Student: Our country is going to join the ranks of developed nations by 2047. My question is: what can we, the youth, do to achieve this?
Prime Minister: I am delighted that even the students of Class 10 and 12 have the dream of a developed India by 2047. This makes me very happy. Now I am excited! What does a developed India in 2047 mean? Have you heard about Singapore? Once, it was just a small fishing village. Today, it has become so advanced. Lee Kuan Yew used to say: “If we want to become a developed country, we must adopt the habits of developed nations.” We cannot behave like a third-world country- throwing garbage anywhere, spitting anywhere. Even small things matter. For example, at a red light, stop your scooter properly. Or at home, decide that after meals, no food will be wasted. Imagine if everyone did this-how much food would be saved, how much benefit would come! As citizens, if we follow such practices, we are contributing to a developed India. Now, take Vocal for Local. I will buy products made in India. I will support Made in India. As I used to say Wed in India. Some wealthy people think of going to Dubai for weddings. Why? What is lacking in India? If we, as citizens, take responsibility for small things, we can surely contribute to building a developed India.
Student: We were shocked. Oh my god, the Prime Minister actually cared about this and told us that it’s the small steps that matter, not the big ones.
Student: My question is: when any student or person lives their life, they face many challenges. When things get difficult, our motivation to keep going often decreases. In such situations, to achieve success, do we need motivation or discipline?
Prime Minister: Both are important in life. If there is no discipline, then no matter how much inspiration you have, it won’t be useful. Imagine a farmer who feels inspired because his neighbor harvests a lot of crops. He thinks, “My land is bigger, I should earn more.” He gets inspiration from this, but when it comes to ploughing the field before the rains, he delays it, saying, “I’ll do it next week.” If he doesn’t plough before the rains, then no matter what he does later, his condition will be poor. He had inspiration, but no discipline. Discipline is essential in life; inspiration adds value to it. Without discipline, even the greatest inspiration becomes a burden and leads to disappointment.
Student: When I asked my question, it was a question that was stucked with me from so many year. Now finally, I feel great and honoured to get a clarity from a person who I have looked up too..
Student: Sir, nowadays AI is becoming more and more influential. We can see that in many companies, there are not just human employees but AI employees too. So my question is: should we be afraid of AI, and what should we keep in mind when choosing our future careers?
Prime Minister: See, in every era, whenever new technology arrives, there is always discussion. When computers came, people wondered what would happen. This has always been the case. We should not be afraid of anything. Our effort should be that we do not become slaves to it. I must remain the decision-maker in my life; technology should not become my master. For example, some children have become slaves to their mobile phones-without a phone, they cannot eat; without TV, they cannot live. That means they have become slaves. We must decide firmly: I will not be a slave. Technology should be used to our advantage. If I ask AI, “Which is the best book on this subject?” and it guides me, that is useful. But if I say, “I won’t read, you just tell me what’s inside,” then that is wrong. The nature of jobs will always change. Earlier, people traveled by bullock carts; now they travel by airplanes. Jobs changed, but life went on. We must understand technology, expand ourselves, and add value to our work with it. If we do this, then no matter how advanced technology becomes, it will always be useful to us. We don’t need to fear it.
Student: I never believed I would be the one to be chosen, to have such a gracious occasion with our Prime Minister.
Student: It was a really great experience. I am completely overwhelmed, and it felt so real.
Student: He felt more like family than a Prime Minister.
Prime Minister: Friends, our young companions in Coimbatore are very aware of AI, startups, and future technologies, along with their studies. I can say this is the youthful thinking of young India, which is giving new strength to the resolve of a developed India by 2047.
Prime Minister: Friends, the meaning of Pariksha Pe Charcha is to sit together, talk, and learn from each other. Continuing this series, after Coimbatore, our discussion reached Raipur, the capital of Chhattisgarh, a few weeks later. There too, I had very interesting conversations with the children. And I must say, it wasn’t just discussions-I also got to taste some delicious local food. You too can enjoy this.
Student: Jai Johar, Sir.
Prime Minister: Jai Johar.
Prime Minister: Did they give you something to eat?
Student: Yes, Sir.
Student: Sir, you attend so many meetings. Would you like to eat something here with us?
Prime Minister: How is it made?
Student: Sir, we shape gram flour into small circles and fry them.
Prime Minister: Oh, and?
Student: It’s savory.
Prime Minister: When do people eat this?
Student: Sir, mostly during Diwali.
Prime Minister: During Diwali, I see.
Student: Yes, mostly at Diwali time.
Prime Minister: Do you know what is this called in Maharashtra?, this is called chakli.
Students: No Sir.
Prime Minister: In Maharashtra, this is called chakli.
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: And what is this?
Student: Sir, this is khurmi.
Prime Minister: Ah.
Student: It is made from jaggery, flour, and semolina.
Prime Minister: Thank you, child, for offering such wonderful food.
Student: He was given khurmi, and then he personally fed each of us one piece. It was just so amazing.
Prime Minister: You must also have some questions in mind. Today you have the chance to ask them.
Students: Yes, Sir.
Prime Minister: Go ahead.
Student: We students feel like going on vacations after exams. Could you suggest five places in India where we could go?
Prime Minister: Which tehsil are you from?
Student: Sir, I am from Raipur.
Prime Minister: From Raipur. Then make a list of what places are in your tehsil. It will take an hour or two. Then make a list of what’s in your district that you haven’t seen. Then decide what’s in your state, in Chhattisgarh, that you haven’t visited. Wherever you go, go as a student-that’s when tourism becomes enjoyable. Travel in a train compartment, carry food with you, see what the experience is like, how the crowd behaves, how people talk. It’s a joy and a learning experience in life. India is so full of diversity that even a lifetime is not enough to see it all.
Student: Sir, my question is: sometimes during exams we are unable to revise, which makes our mind restless. How can we keep our mind calm, both during exams and before entering the exam hall?
Prime Minister: Look at the week before the exam. You must have already gone through everything up and down. Believe that whatever you have heard, whatever you have studied, has not gone to waste. It is stored somewhere. Sit calmly, don’t worry, and look at the paper as it comes. Another thing: if you want to be a good student, you must have a grip on the subject. Only then will you become a good student. How does one gain grip on a subject? How does a good player become a good player?
Student: Through practice, consistency, discipline, and routine.
Prime Minister: The most important thing is that he keeps competing continuously-he falls, he gets knocked down, he loses, he wins, he keeps going. That is how he becomes a player. I’ll give you a suggestion. In your class, there must be some students who are a little weaker in studies. Make one of them your friend. This technique will help you a lot. Tell him, “Today I want to teach you maths.” To teach him maths, the effort and focus you put in will make your own maths stronger, won’t it?
Student: Yes, Sir, it will.
Student: I play taekwondo, and I want to become a sportsperson in the future. How can I balance my studies and sports?
Prime Minister: Education is needed in life, and it is needed in society. It should never be underestimated. Don’t make the mistake of thinking, “I am good at sports, so I don’t need to study.” But also don’t think that education alone will do everything. You have talent, and whatever it is, it must be developed. Playing to become a sportsperson is one subject, but having play in life is also very important. Life must have play to be saved; life must have play. You must play-if you play, you will grow. And you must study too, so that people don’t say, “He knows nothing, that’s why he stays on the field.” No, you must be powerful in studies as well as in sports.
Student: Whatever he said, I will try to implement in my life. I cannot express in words what happened today.
Student: Sir, my question is: a few years ago you started Swachh Bharat. Our new Raipur is also moving towards development. As students, how can we contribute to development or protect our environment?
Prime Minister: Protecting natural resources should be part of our nature. Gradually, we must involve people, and change will come. If we follow some rules in our own lives-for example, water. Tell me, if I am brushing my teeth and water is running, I should turn it off. Only when I wash my mouth I should use water. These are small things. Once, I visited a village. From a distance, I saw a place that looked like a forest, very green. I asked, “What is this?” They said, “This is a school.” They said the area was dry, but this school was green. There was a teacher there. He collected oil cans from petrol pumps and told the children, “Bring the water from your home that has food particles in it, in these bottles, every day.” The children brought the bottles filled with that water. He gave each child a tree to water. The food particles acted as fertilizer. Because of this, the whole school became green. One teacher brought such a big change. When we act humanely, change begins. These are small things we can easily do. The environment of society must become part of our nature.
Student: You have been leading the country for so many years. As the leader of the nation, what qualities do you expect from us, the future generation, to have as leaders?
Prime Minister: Do you want to become a leader or become fearless?
Student: Both.
Prime Minister: First, become fearless.
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: Decide in your mind: whether others do it or not, I will do it. When this comes, when you start with yourself, leadership will begin to emerge. For example, if there is garbage lying around, and you pick it up, the four people walking with you will also feel like picking it up. That means you became a leader, didn’t you? It is a good thing. We must always prepare ourselves for the role of a leader. It is a good belief, a good thought. But leadership does not mean contesting elections, forming a political party, giving fancy speeches. Leadership means having the quality to explain your point to ten people-not impose it, but explain it. To explain, you must first understand. Those who understand others can explain to them. Those who do not understand others cannot explain anything. Therefore, our effort must be to understand others.
Student: He explained very well that leadership qualities are present in someone if they take responsibility for something. If I would describe this whole, I would say it was a dream.
Student: I met the Prime Minister.
Student: I am very lucky.
Student: It was wonderful, an experience that very few people get in their lifetime.
Prime Minister: The experiences of exam preparation, the thoughts that come during exams, stress, and people’s expectations—all these questions continuously become part of our discussions. The purpose of Pariksha Pe Charcha is that our young friends speak openly about these issues. Pariksha Pe Charcha is not only about board exam preparations. When I hear your questions, naturally they touch my heart. I realize that many aspects of life are constantly running in the minds of our young friends. Now I will take you to Gujarat, where the children, especially my tribal children from the tribal belt, asked questions that truly amazed me.
Student: Namaste, Sir. Welcome to Dev Mogara village.
Prime Minister: Wonderful. I was told that today everyone must speak in Hindi…
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: Alright.
Student: When sir came, we saw that he was wearing a koti with Warli art on it. In our tribal society, Warli art has great importance, so we felt very happy to see that.
Student: We were very excited to meet him. Any other child would have so many questions to ask him. But we are fortunate enough to be the ones talking with him.
Prime Minister: How far have you come from?
Student: We came here from Dediyapada.
Prime Minister: From Dediyapada itself. Good.
Student: I am from Mandvi, Sir.
Prime Minister: Mandvi, good. What is your name?
Student: Jai.
Prime Minister: Jai, and Abhi. You have grown so much! Did you tell them what my introduction is with you?
Student: Yes.
Prime Minister: Did everyone gain courage from them or not?
Student: Yes, Sir, we did.
Prime Minister: He had come to meet me once before too.
Prime Minister: Alright, tell me, do you want to ask something, do you want to know something?
Student: Sir, our parents told us that earlier some tribal areas were very backward. They also told us that you have a lot of affection for Gujarat’s tribal areas and you brought change there. So I want to know, where did you get the inspiration for this?
Prime Minister: Do you know about the Pal-Chitariya incident?
Student: Yes.
Prime Minister: There, the tribal society fought a great struggle for independence. Once there was a terrible famine. At that time, I stayed in that area for many days and worked there. Then I felt that education should be focused on. Later, when I got the opportunity, when I became Chief Minister, I started focusing on it. You will be surprised—once there was a time when from Umargam to Ambaji, there was not a single science school. Later, you saw—now there are two universities, science schools, engineering ITIs, a lot of change has come. It has brought great benefit.
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: Even today, you must know I created the PM Janman Yojana. Among tribals too, some areas and some people were still left behind. So I had to make a separate scheme for them, a separate budget. Since then, I felt that the more we emphasize education, the faster development will happen. Another thing in my mind was that I built a highway from Umargam to Ambaji. For development, infrastructure is very necessary. People start traveling, so I focused in that direction.
Student: My question is: after the Pahalgam attack, our family was discussing what would happen next. The whole country was looking towards you. Then Operation Sindoor happened and our army won. In such situations, how did you handle your stress? We only face exam stress.
Prime Minister: You people feel exam stress.
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: When you recall your old exam days, if you remember old exams, you will feel—yes, at that time there was tension, but once it was done, there was nothing.
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: Isn’t that so?
Student: Yes, Sir, it is.
Prime Minister: The best thing for exams is to develop the habit of solving papers, of writing. Most people just read.
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: If you practice like this yourself, I am certain you will never feel stress.
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: What we do is read books all day. Oh, sometimes laugh too. Another very important thing that people don’t realize today is sleep. You must take good sleep. You may think, “What kind of Prime Minister is this, who came to talk about sleeping? We asked about exams.” But if you take proper sleep, then the rest of the time you will be fresh, with new thoughts, new ideas, and your mind cheerful.
Student: Yes, Sir. We want to become doctors, engineers, or officers. How should we choose our career?
Prime Minister: If in one month you say ten different things, what will your family say? “This one has no direction.” It is good that you feel inspired by someone and think, “What if I become like that?” It is not wrong to aspire to become great. But don’t compare yourself with someone who has already become great. Focus on where they started. If your attention is there, then you will say, “Yes, let me start here.” Someone may say, “I became a cricketer.” But when he was in eighth grade, he woke up at 4:00 a.m., rode his bicycle to the stadium, and practiced for two hours. Then you realize, “Oh, it takes so much effort.” Then you start. Right now, you only see, “He scored a century, his photo is in the paper.” Learn to live for dreams, build life according to dreams. But if you make noise, success will make noise.
Student: Yes.
Prime Minister: As soon as you become number one, success will make noise, won’t it?
Student: Yes, Sir, it will.
Prime Minister: The whole school will know, won’t it?
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: The whole village will know, won’t it?
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: So that should be our effort.
Student: Whatever Sir said, whatever I heard, I thought about it all for my life, to move forward and become something.
Prime Minister: Come.
Student: Sir, now we will show you some things related to our culture. Sir, these are Warli paintings made on cardboard. These are all things related to our culture. Sir, we also presented tribal artworks from our tribal areas—like paintings, this is Lippan art, and this one I made is Pithora art.
Prime Minister: You made it yourself?
Student: Yes, Sir. I made it for you.
Prime Minister: What is your name?
Student: Kishan.
Prime Minister: Is this your handwriting?
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: Oh, wonderful.
Student: Thank you, Sir.
Prime Minister: How excellent,
Student: We have made these on the walls of our house, and we also worship them.
Prime Minister: Wow, so you have become a great artist!
Student: Yes, Sir. I feel very happy that the Prime Minister of our country has taken my paintings, and Sir spoke with us in such a friendly way that it felt like we were talking with our own friends.
Student: My question to you is: what role did your teachers play in your life?
Prime Minister: A very big role, a very big role. As I mentioned, my teacher used to tell us daily to go to the library, pick one sentence from the editorial in Times of India, write it down, and then discuss it the next day. There were many such things. For example, in fitness, there was a teacher named Parmar when I was in primary school. He was very insistent on physical fitness. He taught us yoga, he taught us mallakhamb. We did not become players, but we understood that fitness is essential for the body. So every teacher plays a role in life. No matter how great a person you meet in the world, you will always find two things in their life: one, they will say their mother had a very big role in their life.
Student: Yes.
Prime Minister: And second, they will say their teacher had a very big role in their life.
Student: In every field our country is progressing. So can you tell us what contribution the tribal community can make to help our country progress further?
Prime Minister: A lot! See, the country has progressed today because of the tribal society. Today, the environment of the country is preserved because of the tribal society. They worship nature, they protect nature. Even today, in our country’s army, the majority of sons and daughters come from tribal society. Today, in every field of the country, there should be no difference. For us, there is no difference. We have sportsmen, and our tribal children can achieve a lot. Their development has brought glory to the nation. You know, recently the women’s cricket team won, right?
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: There is a girl named Kranti Gaud from Madhya Pradesh. She is a tribal daughter.
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: She has earned a name in sports.
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: And in fact, many of our country’s players are from tribal society, and they have brought great glory. In the same way, talent! You have such great art. If you learn technology, then this capability will advance even further.
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: So life cannot be only for a job.
Student: No.
Prime Minister: The dream must be that I want to live a certain kind of life, and for that, I will shape my life. If we do this, we will benefit greatly. Sing a song, come on, sing.
Student: Jangalu renari tu pahadu renari, jangalu renari tu pahadu renari… (song not fully clear)
Student: We all sang a song for him, which was about Mogi Mata—where she lives, how she lives. All of that was in the song.
Student: We had a lot of conversations with Sir—about how to always stay happy in life, how to remove stress, how to manage our time, and also how to study for exams without being afraid of them.
Student: At first, I couldn’t believe my eyes that the Prime Minister was in front of us. We didn’t even realize where the time went.
Prime Minister: Our journey of Pariksha Pe Charcha also reached Ashtalakshmi, that is, the North East. And in Guwahati, Pariksha Pe Charcha continued while sailing joyfully on the flowing Brahmaputra.
Student: Namaskar, Sir.
Prime Minister: Please sit.
Student: Pranam, Honourable Prime Minister. We all want to present you with a gamocha.
Prime Minister: Of course. In Assam, how can there be no gamocha! Wonderful.
Student: His presence was very calming, like relaxing. All the anxiety disappeared. We spoke a lot with him together.
Prime Minister: Have you ever seen the Pariksha Pe Charcha program on TV before?
Students: Yes, Sir, we have.
Prime Minister: Good. Have you ever seen that book?
Students: Yes, Sir. Exam Warrior.
Prime Minister: So after reading it or watching the program, what difference did it make compared to what you thought before exams? What benefit did you get?
Student: We don’t feel so scared of exams now. Your mantras, like celebrating exams as a festival, have reduced our fear of exams.
Prime Minister: But it is the family members who scare you, isn’t it?
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: Yes.
Student: They ask, “Why did you lose one mark? Where did that one mark go?”
Prime Minister: In life, if we become satisfied and say, “Enough, what more?” then progress stops.
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: The desire to win must remain in the mind. For that, I gave one mantra.
Student: Sir, we should not compete with others.
Prime Minister: Bravo! Yes. I said we must continuously compete with ourselves. Someone may say, “You got 99, why not 100?” That’s their view. But you must ask yourself, “Why did this change happen in my life? Why was this lacking? What was the reason?” Good. If you have questions in your mind, please ask.
Student: My question is: I heard that in your daily life you follow a particular diet to stay healthy. So what magical diet should we students follow to stay energized and focused, and to perform our best in exams?
Prime Minister: The truth is that I don’t have any fixed diet system, because earlier I used to eat in different families’ homes. The only thing was that since I am vegetarian, I would eat vegetarian food. Whatever was available in that house, I ate. Sometimes I had to cook for myself. Sometimes I cooked khichdi. Do you eat khichdi?
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: Your diet should be according to your preference. It should not be like medicine that you force yourself to eat. Decide whether you want to eat to fill your stomach or to satisfy your heart.
Student: To satisfy the heart.
Prime Minister: And what usually happens is that people keep eating until someone tells them to stop. They eat grains until their stomach is full. But they don’t breathe until their chest is full. Here, it should be the opposite. Whenever you get the chance during the day, take a deep breath until your body is completely filled. If possible, hold it for a few moments and then slowly release it. What we do is eat food, but among the fifty other tasks, we give our body the last priority. The last priority. Now tell me, how many of you have made a rule that you will watch the sunrise? How many?
Prime Minister: Sunrise.
Students: We will watch, Sir!
Prime Minister: This gives freshness and energy to the body. We must make it a habit. The body should be given the first priority.
Student: Sir, often our parents compare us with our friends. But the pressure is greater when they compare us with our own siblings. In such situations, what should we do?
Prime Minister: Suppose your father says, “Look at your sister’s handwriting, how beautiful it is.” What will a good person say? He will tell his sister, “Please teach me how to improve my handwriting.” Another person will think, “My parents only like my sister. They praise her handwriting. They don’t see how hard I am working.” If in the family someone’s good quality is mentioned, we should try to learn that quality from our brother or sister. And we should tell our parents, “You pointed out something good. I don’t have this quality. Please tell me how I can develop it.” Then parents will see that you are not offended, but instead you are trying to learn. Parents should avoid comparisons. I always tell parents: please don’t praise one child so much in front of others that the other child feels neglected. If someone close to us is better at something, we should silently consider them our guru. They should not know that you consider them your guru. For example, say, “You play badminton very well. What mistake am I making? Please teach me.” Then they will not feel superior. They will think, “He wants to learn from me.” They will see you as equal.
Student: Nervousness was obviously there, but at the same time I felt very excited. I was very happy that I was going to meet Modi ji. I never thought something like this would happen to me. But when it did, I was extremely happy.
Student: Sir, often students face difficulty speaking on stage or in front of people. What advice would you give us to increase our confidence?
Prime Minister: So if you had to give advice to them, what would you say? Come, come forward, everyone come forward. If someone has to say one, two, three, how would it be?
Student: Sir, we should have confidence, yes.
Prime Minister: Confidence has two words. Which two words?
Student: Atma (soul) and Vishwas (belief).
Prime Minister: One who has belief in oneself never feels afraid. Do you have belief in yourself?
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: If you have belief in yourself, you can overcome anything. What does a person with self-belief do? He studies the whole situation in his mind. Swami Vivekananda once wrote a letter after his famous speech in Chicago.
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: Vivekananda was highly praised.
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: But he wrote to his disciple that when he had to speak in Chicago, he was very nervous. He thought, “So many great scholars, so many elders, so many ascetics—what will I say?” He wrote that he was very nervous. Then he remembered Mother Saraswati and prayed: “Mother, awaken all the strength within me. Let everything I have learned come to my tongue at once.” He prayed like this and went to the stage. When he said, “Sisters and Brothers of America,” the audience clapped for two minutes continuously. That became a turning point. He realized, “No, I am not what I thought. There is something within me.” Confidence came. In everyone’s life, even the greatest speakers, the greatest players—have you seen Sachin Tendulkar never get out for zero?
Student: He has.
Prime Minister: Did he sit holding his head in despair?
Student: No, Sir.
Prime Minister: That means we must observe the situation, assess it, and then think, “Alright, I can do it.” The word Atmavishwas (self-confidence) truly means belief in oneself. No one else will do it for us. We must do it ourselves.
Student: I would like to present a song before you.
Prime Minister: Yes, sing a song.
Student: Yes, by Dr. Bhupen Hazarika.
Prime Minister: Oh wonderful, please sing.
Student: (Song in Assamese language)
Prime Minister: Excellent.
Student: In our village, near our house, there is a….. tea estate. My mother has been supervising tea leaf plucking there for eight years.
Prime Minister: Oh, so you are from a tea garden.
Student: Yes.
Prime Minister: You study well, your mother teaches you, and she also works in the tea garden. So what have you brought?
Student: I have brought tea leaves for you.
Prime Minister: Then I must make tea. Thank you very much. Please convey my respects to your mother.
Student: I never thought that being a boy from a tea garden, I would get to meet the Prime Minister. I cannot believe that I actually met him.
Student: Even with such a generation gap, when he understands our words, it feels very good.
Prime Minister: You saw how we talked about exams, but also about local music, Assam’s tea—these too became memorable parts of Pariksha Pe Charcha. Exams are an opportunity, and a spirit of healthy competition makes our preparation even better. In all these discussions, the places were different, the students were different, the experiences were different. But the purpose of every discussion was the same: to listen to every student, to understand, and to learn something together. My best wishes to all of you. Thank you very much.