প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মালেসিয়াগী কুৱালা লম্পুরদা মীয়ামগী থৌরম অমদা ৱা ঙাংখ্রে
কুৱালা লম্পুরদা ভারতমচাশিংনা তরাম্না ওকপদা থাগৎপা ফোঙদোকচরি, লৈবাক অসিদা খুন্দারিবা ভারতমচাশিংনা মখা তানা ভারত অমসুং মালেসিয়াগী অকনবা থোঙ অমা ওইগনি: প্রধান মন্ত্রী
মালেমদা অনিসুবা খ্বাইদগী মশিং য়াম্বা ভারত্তগী হৌখিবা মীওইশিং মালেসিয়াদা লৈরি, ভারতমচাশিং অমসুং মালেসিয়ামচাশিংগী থম্মোয়শিংদা অচেৎপা মরী লৈনহল্লে: প্রধান মন্ত্রী
চহি চা কয়া অদোম্না চৎনবীশিং ঙাক-শেন্দুনা থম্লকপা অসি থাগৎনিঙাইনি, কমদৌনা মালেসিয়াদা স্কুল ৫০০ হেনবদা অঙাংশিংদা ভারতকী লোলশিং তম্বীবগে হায়বগী মতাংদা অদোমগী মরমদা ঐনা ভারতমচা বিল্লিয়ন ১.৪ দা ঐগী থাগী রেদিওগী থৌরম মন কি বাত্ত ঐনা ৱা ঙাংখ্রে: প্রধান মন্ত্রী
মালেসিয়াদা লৈবা তামিলমচাশিংনা তোঙান তোঙানবা হিরমশিংদা খুন্নাইগী থবক পাংথোক্লি অমসুং চহি চা কয়াদগী মফম অসিদা তামিলমচাশিং লৈরক্লে অমসুং পুৱারি অসিনা ইথিল পীদুনা, মালায়া য়ুনিভর্সিতিদা তিরুবাল্লুবার চিয়ার লিংখৎপদা ঐখোয় চাউথোকচৈ, ঐখোয়গী শরুক য়ামিন্নরিবা হেরিতেচ মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎনবা ঐখোয়না হৌজিক তিরুবাল্লুবার চিয়ার অমা লিংখৎকনি: প্রধান মন্ত্রী
ভারতকী মাইপাকপা মালেসিয়াগী মাইপাকপনি, মসি এসিয়াগী মাইপাকপনি, ঐখোয়গী মরীগী লমজিংবা ৱাহৈ ইম্পেক্নি হায়না ঐনা হায়বগী মরম অসিদগীনি, অপুনবা ওইনা অওনবা পুরক্নবা ভারত-মালেসিয়া মরী খুমাঙচাউশিল্লি: প্রধান মন্ত্রী
অদোম মশিং য়াম্না লমকোয়বা লাক্নবা অমসুং ভারত য়েংনবা ঐনা পুক্নিং থৌগৎলি অমসুং মীগা মীগা লৈনবা মরী অসি ঐখোয়গী মরুপ-মপাং ওইবগী মরুওইবা ওইবনা অদোম্না অদোমগী মালেমগী মরুপ-মপাংশিংসু পুরক্কদবনি: প্রধান মন্ত্রী
চাউখৎনবগীদমক ভারত থাজবা য়াবা মরুপ অমা ওইনা উরে, মসি য়ু.কে, য়ু.এ.ই, অষ্ট্রেলিয়া, ন্যু জিলেন্দ, ওমান, ই.য়ু নত্ত্রগা য়ু.এস.এ ওইবা য়াই, লৈবাকশিং ভারতকী ললোন-ইতিক চৎথরে, থাজবা অসি হৌজিক ভারতকী খ্বাইদগী ফবা করেন্সি ওইরে: প্রধান মন্ত্রী
07 FEB 2026 6:15PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মালেসিয়াগী কুৱালা লম্পুরদা মীয়ামগী থৌরম অমদা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মান্নবা নাৎ অমসুং চৎনবীগী ফজরবা খেন্নবা অসিদা তরাম্না ওকপগী মমি তারে। মীয়ামগী থৌরম অসিদা শরুক য়াবগীদমক প্রধান মন্ত্রী অনৱার ইব্রাহিম থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মহাক ওক্নবগীদমক প্রধান মন্ত্রী অনৱার ইব্রাহিম এয়রপোর্ততা লাকখি অমসুং মহাক্কী কারদা থৌরম মফমদা লাকখি। হায়রিবা থবকশিং অসিদা প্রধান মন্ত্রী অনৱার ইব্রাহিমনা ভারত নুংশিবা অমসুং ইকায়খুম্নবগী মমি তারে অমসুং মফম অসিদা শরুক য়ারিবা মীয়ামগীদমক্নি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি জগোয় শাবা মীওই ৮০০ হেনবনা ফজনা পাংথোকখিবা রেকোর্দ ওইরবা নাৎকী থৌরম অসি চহি কয়া নিংশিংদুনা লৈহৌরগনি অমসুং শরুক য়াখিবা খুদিংমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মহাক প্রধান মন্ত্রী ওইদ্রিঙৈদগী মহাক অমসুং প্রধান মন্ত্রী অনৱার ইব্রাহিম মরুপ ওইদুনা লাক্লে। অওনবশিংদা মহাক্না মীৎয়েং চঙবা, মহাক্কী লৌশিং অমসুং ২০২৫ দা মহাক্না অসিয়ানগী চিয়ারমেন ওইবগীদমক প্রধান মন্ত্রী মোদীনা প্রধান মন্ত্রী অনৱার ইব্রাহিম থাগৎপা ফোঙদোকখি।
হৌখিবা চহিদা অসিয়ান মীফম শরুক য়ানবা মহাক মালেসিয়াদা লাকপা ঙমখিদবা অদু নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অথুবা মতমদা মালেসিয়াদা চৎনবা মহাক্না ৱাশকখি অমসুং মদুগী ৱাশক অদু ঙাক্লে। খোঙচৎ অসি ২০২৬ গী মহাক্কী অহানবা মপান লৈবাক্ত চৎপনি অমসুং কুহ্মৈ-হরাও মনুংদা মীয়ামগা উনবা অসি হরাওই। মীওই খুদিংমক হরাওনা সংক্রান্তি, পোঙ্গাল অমসুং তাাইপুসাম পাংথোক্লমগনি হায়না মহাক্না থাজৈ। সিবরাত্রি পাংথোক্কদৌরে, মথংদা রামজান লৈরে অমসুং হরি রায়া পাংথোক্লি অমসুং হরাওনা অমসুং হকচাং ফানা লৈনবা মীয়ামদা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেমদা অনিসুবা খ্বাইদগী মশিং য়াম্বা ভারত্তগী হৌখিবা মীওইশিং মালেসিয়াদা লৈরি, ভারতমচাশিং অমসুং মালেসিয়ামচাশিংগী থম্মোয়শিংদা অচেৎপা মরী লৈনরি। মহাক্না ঙাইহাক্কী মমাঙদা একজিবিসন অমা য়েংখ্রে অমসুং হায়রিবা থম্মোয়গী ওইবা মরীশিং অদু ফজনা উৎলে। ভারত্তগী হোংখিবা ভারতমচাশিং অসি লৈবাক অনি শম্নহল্লিবা অহিংবা থোঙ অমনি। নাৎকী লৈনবা মরীশিং মান্নবা চৎনবীশিংদা উবা ফংলে, রোতি কনাইগা মালাবার পরোত্তা অমসুং য়ুবী, মরু-মরাংশিং অমসুং তেহ তারিক্কা শম্নরে অমসুং কুৱালা লম্পুর অমসুং কোচি চপ মান্ননা খল্লে। লৈবাক অনিগী মীয়াম্না অমগা অমগা মপুংফানা খঙলে, মসি মখোয়গী লোলশিং অমসুং মালেমগী মরক্ত মশিং য়াম্লবা মান্নবা লোলশিংনা ওইহনবনি অমসুং মালেসিয়াদা ভারতকী সেনিমাশিং অমসুং ঈশৈ য়াম্না পাম্নৈ হায়বা তারে। প্রধান মন্ত্রী অনৱার ইব্রাহিম ঈশৈ ফজনা শকই অমসুং প্রধান মন্ত্রী অনৱার ইব্রাহিমনা শক্নাইরবা এম.জি.আরগী তামিল ঈশৈশিং পামজবা অসি অঙকপনি।
মালেসিয়াদা লৈরিবা ভারত্তগী হৌখিবা মীওইশিংগী থম্মোয়শিংদা ভারতনা অখন্নবা মফম অমা কল্লি। ২০০১ দা মহাক্কী রাজ্য গুজরাত্ত য়ুহা হাবা অমা থোকপা মতমদা, মতেং পাংনবা মীওই কয়া লাকখি অমসুং মখোয়গী মফমদা তৌবীমল খঙবা উৎচরি। মালেসিয়াদা লৈরিবা ভারত্তগী হৌখিবা মীওইশিংগী মপা-মপু লিশিং কয়া ভারত নিংতম্বা লৈবাক অমা ওইনবা থৱায়শিং কৎখি। মখোয় কয়া কৈদৌঙৈদা ভারত উবা ফংখিদে অদুবু নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসকী ইন্দিয়ান নেসনেল আর্মি শরুক য়াবা অহানবা মীওইশিংগী মনুংদা মখোয় য়াওখি। নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোস ইকায়খুম্নবা উৎতুনা, মালেসিয়াদা লৈবা ইন্দিয়ান কলচরেল সেন্তর মহাক্কী মমিংদা থোল্লে। মালেসিয়াদা লৈবা নেতাজি সর্বিস সেন্তর অমসুং নেতাজি ৱেলফিয়ার ফাউন্দেসনগী থবকশিং থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চহি চা কয়া অদোম্না চৎনবীশিং ঙাক-শেন্দুনা থম্লকপা অসি থাগৎনিঙাইনি। কমদৌনা মালেসিয়াদা স্কুল ৫০০ হেনবদা অঙাংশিংদা ভারতকী লোলশিং তম্বীবগে হায়বগী মতাংদা অদোমগী মরমদা ঐনা ভারতমচা বিল্লিয়ন ১.৪ দা ঐগী থাগী রেদিওগী থৌরম মন কি বাত্ত ঐনা ৱা ঙাংখ্রে। তিরুবাল্লুবার অমসুং শ্বামী বিবেকানন্দগুম্বা সাধুশিংগী ইথিল মালেসিয়াদা উবা ফংলে অমসুং হন্দক বাতু কেবসতা তাইপুসাম থৌরমশিং পাংথোকখিবা অদু ঈশ্বরগী অফবা থৌরমনি অমসুং পালানিদা পাংথোকপা অদুগা চাংদম্নবা য়াই। মালেসিয়াদা গারবা য়াম্না মমিং চৎলি অমসুং সিখ মীয়াম্না মখা তানা শ্রী গুরু নানক দেব জিগী পাউতাকশিং য়োকখৎতুনা ভারতনা মসিগী নাৎকী মরীশিং য়োকখৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি তামিল মালেমদা ভারতকী খুদোলনি, তামিল সাহিত্য শিবা নাইদে, তামিল নাৎ মালেমগীনি অমসুং মখোয়গী হৈথোই-শিংথোইবশিংনা তামিল মীয়াম্না মীওইবা খুন্নাইগী থবক তৌরি। ভারতকী উপ-রাষ্ট্রপতি তিরু সি.পি রাধাকৃষ্ণন, মপান থৌরম মন্ত্রী দোক্তর এস. জয়সঙ্কর, ফাইনান্স মিনিষ্টর শ্রীমতি নিরমালা সিতারমন অমসুং ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাষ্টিংগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর মুরুগান তামিল নাদুদগীনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মালেসিয়াদা লৈবা তামিলমচাশিংনা তোঙান তোঙানবা হিরমশিংদা খুন্নাইগী থবক পাংথোক্লি অমসুং চহি চা কয়াদগী মফম অসিদা তামিলমচাশিং লৈরক্লে অমসুং পুৱারি অসিনা ইথিল পীদুনা, মালায়া য়ুনিভর্সিতিদা তিরুবাল্লুবার চিয়ার লিংখৎপদা ঐখোয় চাউথোকচৈ, ঐখোয়গী শরুক য়ামিন্নরিবা হেরিতেচ মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎনবা ঐখোয়না হৌজিক তিরুবাল্লুবার চিয়ার অমা লিংখৎকনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চহি খুদিংগী ভারত-মালেসিয়াগী মরীশিং অনৌবা থাকশিংদা হাইগৎলক্লি। ২০২৪ দা প্রধান মন্ত্রী অনৱার ইব্রাহিম ন্যু দিল্লিদা লাকখি। লৈবাক অনিগী মরীশিং কমপ্রেহেন্সিপ ষ্ট্রাতেজিক পার্তনরশিপ অমগী থাক্ত পুখৎলে। চাউখৎপা অমসুং নুংঙাই য়াইফবগী খোঙল্লোয়শিং ওইনা হৌজিক লৈবাক অনি খুৎশম্ননা চৎমিন্নরে অমসুং মখোয় মশাগীগুম্না অমনা অমগী মাইপাকপশিং হরাওবা ফোঙদোক্নরে।
প্রধান মন্ত্রীনা মমাঙগী থৌদোক নিংশিংলদুনা হায়খি মদুদি পুৱারি ওইনা চন্দ্রয়ান-৩ মাইপাকপদা প্রধান মন্ত্রী অনৱার ইব্রাহিমনা য়াইফ পাউজেল পীরকপদা মহাক অপেনবা পোকখি। ভারতকী মাইপাকপা মালেসিয়াগী মাইপাকপনি, মসি এসিয়াগী মাইপাকপনি, ঐখোয়গী মরীগী লমজিংবা ৱাহৈ ইম্পেক্নি(ইন্দিয়া-মেলেসিয়া পার্তনরশিপ ফোর এদভান্সিং কল্লেক্তিপ ত্রান্সফোর্মেসন) হায়না মহাক্না হায়বগী মরম অসিদগীনি, মসিদা মরীশিংগী খোঙজেল, থাজবশিংগী পাক-চাউবা উৎলে অমসুং লৈবাক অনিগী মীয়াম কান্নবা ফংগনি অমসুং লৈবাক অনিমক্না অপুনবা মীওইবা খুন্নাইদা কান্নবা পীগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতকী কম্পেনিশিং মতম পুম্নমক্ত মালেসিয়াদা থবক তৌবা পাম্মী অমসুং মালেসিয়াগী অহানবা অমসুং এসিয়াগী খ্বাইদগী চাউবা ইন্সুলিন মেনুফেকচরিং প্লান্ত লিংখৎপদা ভারতনা অচৌবা থৌদাং লৌখি। মালেসিয়াদা ভারতকী আই.তি কম্পেনি ১০০ হেন্না থবক তৌদুনা থবক লিশিং কয়া ফংহল্লে অমসুং দিজিতেলগী হিরমদা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা মালেসিয়া-ইন্দিয়া দিজিতেল কাউন্সিলনা অনৌবা লম্বীশিং শেম্লে। ভারতকী য়ু.পি.আই সিষ্টেম অথুবা মতমদা মালেসিয়াদা লাক্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারত অমসুং মালেসিয়া ভারত মহাসাগরগী চপ মান্নবা হিঙ্গোক মচুগী ঈশিং লৈরি অমসুং ভারতকী তোঙান তোঙানবা মফমশিং য়েংবা লাকপীয়ু। মমাঙদা অমুক্ত ওইখিদ্রিবা মওংদা ভারতকী ইনফ্রাষ্ট্রকচর চাউখৎলে, চহি ১০ দা এয়রপোর্তশিং মশিং শরুক অনি হেনগৎলে, খোঙজেল য়াংনা হায়ৱেশিং শেমগৎলে অমসুং বন্দে ভারতগুম্বা অনৌবা ত্রেনশিংগীদমক মালেমদা মমিং চৎলে। মালেসিয়াগী মরুপশিং ভারত্ত পুরকপগা লোয়ননা মীগা মীগা চৎথোক-চৎশিন তৌনবা হেনগৎহনবা মথৌ তাই অমসুং মসি লৈবাক অনিগীমরক্ত লৈনরিবা মরুপ-মপাং ওইবা মরীগী খ্বাইদগী মরুওইবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ১০ দা ভারত্ত অচৌবা অওনবা অমা পুরক্লে। ১১শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরম্বদগী, হৌজিক অচৌবা ইকোনোমি ৩ গী থোঙজিলদা লেপ্লরে আমসুং লৈবাক অসি মালেমদা খ্বাইদগী য়াংনা চাউখৎলক্লিবা ইকোনোমি ওইরে। মেক ইন ইন্দিয়া উ চারা অমা ওইরম্বদগী ভারত মালেমদা অনিসুবা খ্বাইদগী চাউবা মোবাইল ফোন শাবা লৈবাক ওইরে অমসুং ২০১৪ দগী ঙাক-শেনগী খুৎলায়শিং মপান্দা থাদোকপা শরুক ৩০ হেনগৎলে। ভারত অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ষ্টার্দঅপ লৈবা লৈবাক অমা ওইরে অমসুং মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাষ্ট্রকচর অমসুং ফিন্তেক ইকোসিষ্টেম লৈরি, য়ু.পি.আইগী খুৎথাংদা মালেমগী দিজিতেল ত্রান্সসেক্সনগী চাদা ৫০ রোম ভারত্ত পাংথোক্লি। ভারতনা মৈখু থাংদনা চাউখৎপা পুরক্নবা চহি ১০ অসিদা সোলার ইনর্জি পুথোকপা শরুক ৪০ রোম হেনগৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারত মখা তানা অচৌবা কৈথেল অমা ওইনা উদ্রে অমসুং চাউখৎনবগী থাজবা য়াবা মরুপ অমা ওইনা, শেন থাদনবা অমসুং ললোন-ইতিক্কী মফম অমা ওইনা উরে। মসি য়ু.কে, য়ু.এ.ই, অষ্ট্রেলিয়া, ন্যু জিলেন্দ, ওমান, ই.য়ু নত্ত্রগা য়ু.এস.এ ওইবা য়াই, লৈবাকশিং ভারতকী ললোন-ইতিক চৎথরে, থাজবা অসি হৌজিক ভারতকী খ্বাইদগী ফবা করেন্সি ওইরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা মতম পুম্নমক্ত লৈবাক অসিদগী হোংখিবা ভারতমচাশিং তরাম্না ওক্লি। ভারত্তগী হৌখিবা মালেসিয়ামচাশিংগী ৬সুবা মীরোল ফাওবা ও.সি.আই কার্দ পীনবা পুৱারি ওইরবা ৱারেপ লৌখ্রে। ইন্দিয়ান স্কোলারসিপ ত্রষ্টকী খুৎথাংদা ভারতনা মতেং পাংলি অমসুং ভারত্ত লাইরিক তম্লিবা মহৈরোয়শিংগীদমক তিরুবাল্লুবার স্কোলারসিপ লাউথোক্লে। ভারত মশক খঙউ থৌরম অমসুং নৌনা মালেসিয়াদা হাংদোক্কদৌরিবা ভারতকী কন্সুলেতনা মখা তানা মরীশিং ফগৎহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ২০৪৭ দা বিকসিত ভারত অমা শেমগৎনবা ভারতমচা বিল্লিয়ন ১.৪ না পান্দম থম্লি অমসুং খোঙচৎ অসিদা প্রভাসি ভারতিয়া মীয়াম মরুওইবা খোঙল্লোয় অমনি। ঐখোয় কুৱালা লম্পুর নত্ত্রগা কোলকাতাদা পোকপা ওইবা য়াই, মালেসিয়াগী অমসুং ভারতকী চাউখৎপদা থৱায় য়াওনা শরুক য়ারিবা ভারতমচাশিংগী থম্মোয়দা ভারত লৈরি অমসুং মালেসিয়া চাউখৎনবা অমসুং বিকসিত ভারতকী পান্দম থবক ওইনা পাংথোক্নবা মতেং পাংগনি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses a community programme in Kuala Lumpur, Malaysia
Grateful for the warmth of the Indian diaspora in Kuala Lumpur, our diaspora continues to serve as a strong bridge between India and Malaysia: PM
Malaysia has the second-largest Indian-origin community in the world, there is so much that connects Indian and Malaysian hearts: PM
It is remarkable the way you have preserved traditions over centuries, recently, I spoke in my monthly radio conversation, Mann Ki Baat, about you in which I shared with 1.4 billion Indians how over 500 schools in Malaysia teach children in Indian languages: PM
The members of the Tamil diaspora in Malaysia are serving the society in various fields and the Tamil diaspora has been here for many centuries, and inspired by this history, we are proud to have established the Thiruvalluvar Chair in the University of Malaya, we will now set up a Thiruvalluvar Centre to further strengthen our shared heritage: PM
India’s success is Malaysia’s success, it is Asia’s success, that is why I say the guiding word of our relationship is IMPACT, that is India-Malaysia Partnership for Advancing Collective Transformation: PM
I encourage more of you to travel and experience Incredible India and you must also bring your Malay friends with you because people-to-people contact is the cornerstone of our friendship: PM
India is seen as a trusted partner for growth, whether it is the UK, UAE, Australia, New Zealand, Oman, the EU or USA, countries have trade deals with India, trust has become India’s strongest currency: PM
07 FEB 2026 6:15PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, addressed a community programme in Kuala Lumpur, Malaysia, today. Addressing the gathering, the Prime Minister said that the warmth of the greetings reflected the beautiful diversity of the shared culture. He thanked his dear friend, Prime Minister Anwar Ibrahim, for joining the community celebration. He noted that the Prime Minister, Anwar Ibrahim, came to the airport to welcome him and brought him to the event in his car. “These special gestures reflected Prime Minister Anwar Ibrahim’s love and respect for India and for the people present”, Shri Modi added.
The Prime Minister said that a record-setting cultural performance with more than 800 dancers performing in perfect harmony would be remembered for years to come and congratulated all the performers. Shri Modi said that he and Prime Minister Anwar Ibrahim had been friends even before he became Prime Minister. He commended Prime Minister Anwar Ibrahim’s focus on reforms, his great intellect, and his able Chairmanship of ASEAN in 2025.
Recalling that he could not visit Malaysia for the ASEAN Summit last year, the Prime Minister said that he had promised to visit Malaysia soon and had fulfilled that promise. He noted that this was his first foreign visit in 2026 and expressed happiness at being with the community during the festive period. The Prime Minister said that he hoped everyone had celebrated Sankranti, Pongal and Thaipusam with great joy. He noted that Shivaratri was approaching, followed by the beginning of Ramzan and the celebration of Hari Raya, and wished everyone happiness and good health.
Shri Modi said that Malaysia has the second-largest Indian-origin community in the world and noted that there is much that connects Indian and Malaysian hearts. Referring to the exhibition he had seen a short while ago, he said that it beautifully depicted these connections. “The Indian-origin community is a living bridge linking the two countries. The cultural connections could be seen in shared traditions and flavours, linking Roti Canai with Malabar Parotta and coconut, spices and Teh Tarik, which feel familiar both in Kuala Lumpur and Kochi”, Shri Modi remarked. Shri Modi highlighted that the people of the two countries understand each other well, possibly due to the large number of common words between their languages and Malay, and have heard that Indian movies and music are popular in Malaysia. Shri Modi noted that Prime Minister Anwar Ibrahim sings very well, and it is wonderful that Prime Minister Anwar Ibrahim also loves Tamil songs of the legendary MGR.
The Prime Minister emphasised that India has a special place in the hearts of the Indian-origin community in Malaysia. Recalling an instance from 2001, he said that when an earthquake struck his home state of Gujarat, many members of the community came together to provide help, and he expressed his gratitude to them. “Thousands of ancestors of the community in Malaysia made great sacrifices to make India a free country. Many of them had never seen India but were among the first to join Netaji Subhas Chandra Bose’s Indian National Army”, Shri Modi underscored. The Prime Minister said that in honour of Netaji Subhas Chandra Bose, the Indian Cultural Centre in Malaysia was renamed after him. He also took the opportunity to salute the efforts of the Netaji Service Centre and the Netaji Welfare Foundation in Malaysia.
The Prime Minister reiterated that the Indian-origin community in Malaysia had preserved its traditions over centuries. He recalled mentioning the community in his Mann Ki Baat programme, where he shared that over 500 schools in Malaysia teach children in Indian languages. “The influence of saints such as Thiruvalluvar and Swami Vivekananda is visible in Malaysia, and the recent Thaipusam celebrations at Batu Caves are divine and comparable to those at Palani”, Shri Modi noted. The Prime Minister said that Garba is popular in Malaysia and added that India deeply cherishes its cultural ties with the Sikh community, which continues to promote the teachings of Sri Guru Nanak Dev Ji.
Shri Modi stated that Tamil is India’s gift to the world, noting that Tamil literature is eternal, Tamil culture is global, and Tamil people have served humanity through their talents. “India’s Vice President Thiru C.P. Radhakrishnan, External Affairs Minister Dr S. Jaishankar, Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman, and Minister of State for Information and Broadcasting Dr. Murugan are all from Tamil Nadu” Shri Modi underscored.
The Prime Minister said that members of the Tamil diaspora in Malaysia are serving society in various fields and noted that the Tamil diaspora has been present in Malaysia for many centuries. He said that inspired by this history, India had established the Thiruvalluvar Chair at the University of Malaya and would now set up a Thiruvalluvar centre to further strengthen shared heritage.
The Prime Minister said that India–Malaysia relations are scaling new heights each year. Recalling Prime Minister Anwar Ibrahim’s visit to New Delhi in 2024, he noted that bilateral ties were elevated to a Comprehensive Strategic Partnership. He said that the two countries now walk hand in hand as partners towards progress and prosperity and celebrate each other’s successes as their own.
Shri Modi recalled that he was touched by Prime Minister Anwar Ibrahim’s good wishes on the historic success of Chandrayaan-3 and agreed that India’s success is Malaysia’s success and Asia’s success. He said that the guiding word of the relationship is IMPACT—India-Malaysia Partnership for Advancing Collective Transformation—highlighting its impact on the speed of relations, the scale of ambitions, and benefits for the people, adding that both countries can benefit the entire humanity.
The Prime Minister said that Indian companies have always been keen to work with Malaysia, noting India’s role in creating Malaysia’s first and Asia’s largest insulin manufacturing facility. “Over 100 Indian IT companies operate in Malaysia, generating thousands of jobs, and highlighted the Malaysia-India Digital Council as paving new pathways for digital collaboration”, Shri Modi stated. He also announced that India’s UPI system will soon come to Malaysia.
Shri Modi stated that India and Malaysia share the same blue waters of the Indian Ocean and expressed his invitation to all to visit different parts of India. “India’s unprecedented growth in infrastructure, doubling the number of airports in a decade, building highways at record pace, and earning international acclaim for modern trains like the Vande Bharat”, Shri Modi noted. He encouraged more people-to-people visits, including bringing Malaysian friends, as such contact is the cornerstone of the friendship between the two countries.
The Prime Minister said that in the past decade, India has undergone a massive transformation. “From being the 11th largest economy, India is now knocking on the doors of the Top 3 and is the world’s fastest-growing major economy”, Shri Modi highlighted. He noted that Make in India has grown from a sapling to making India the world’s second-largest mobile manufacturer, while defence exports have increased nearly 30 times since 2014. “India has become the third-largest startup hub and built the world’s largest Digital Public Infrastructure and fintech ecosystem, with nearly half of the world’s real-time digital transactions happening through UPI. India’s clean and green growth, noting that solar energy capacity has grown about 40 times in a decade”, Shri Modi emphasised.
The Prime Minister said that India is no longer seen just as a huge market but as a hub for investment and trade, a trusted partner for growth. He added that India has trade deals with the UK, UAE, Australia, New Zealand, Oman, the EU, and the USA, and that trust has become India’s strongest currency.
The Prime Minister said that India will always embrace its diaspora with open arms. He highlighted the historic decision to extend OCI card eligibility to Malaysian citizens of Indian origin up to the 6th generation. Shri Modi reiterated India’s support through the Indian Scholarships Trust Fund and announced the upcoming Thiruvalluvar Scholarships for students to study in India. He also mentioned the Know India Program and the soon-to-be-opened new Consulate of India in Malaysia, which will further strengthen ties.
The Prime Minister said that 1.4 billion Indians aim to build a developed India by 2047, and that the Pravasi Bharatiya community is a valuable partner in this journey. “Whether born in Kuala Lumpur or Kolkata, India lives in the hearts of the diaspora, who are an active part of Malaysia’s and India’s progress and will help realise the vision of prosperous Malaysia and Viksit Bharat”, Shri Modi concluded.