প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে মালয়েছিয়াৰ কুৱালালামপুৰত এক সামূহিক কাৰ্য্যসূচী সম্বোধন কৰে
কুৱালালামপুৰত প্ৰবাসী ভাৰতীয়সকলৰ উষ্মতাৰ বাবে কৃতজ্ঞ, আমাৰ প্ৰবাসীসকল ভাৰত আৰু মালয়েছিয়াৰ মাজত এক শক্তিশালী সেতু হৈ আহিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
মালয়েছিয়াত বিশ্বৰ ভিতৰতে দ্বিতীয়-সৰ্ববৃহৎ ভাৰতীয়-মূলৰ সমাজ আছে। ইমানবোৰ কথাই ভাৰতীয় আৰু মালয়েছিয়াবাসীৰ হৃদয়ক সংযোগ কৰেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আপোনাসৱে শতিকাজুৰি পৰম্পৰা ৰক্ষা কৰি থকাটো উল্লেখযোগ্য কথা। শেহতীয়াকৈ মই মোৰ মাহেকীয়া ৰেডিঅ’ কথোপকথন মন কী বাতত আপোনাসৱৰ বিষয়ে কৈছিলো। মই ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ক কৈছিলো যে মালয়েছিয়াৰ ৫০০-ৰো অধিক বিদ্যালয়ত শিশুসকলক ভাৰতীয় ভাষাত পাঠদান কৰা হয়ঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
মালয়েছিয়াত থকা প্ৰব্ৰজনকাৰী তামিল সদস্যসকলেও ভিন্ন ক্ষেত্ৰত সমাজৰ সেৱা কৰি আছে। আচলতে প্ৰবাসী তামিলসকল ইয়াত বহু শতিকাৰ পৰাই আছে। এই ইতিহাসৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ আমি গৌৰৱান্বিত যে আমি মলায়া বিশ্ববিদ্যালয়ত তিৰুবল্লুবৰ আসন প্ৰতিষ্ঠা কৰিলো। আমি এতিয়া আমাৰ উমৈহতীয়া ঐতিহ্যক অধিক সুদৃঢ় কৰাৰ বাবে এটি তিৰুবল্লুবৰ কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰিমঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতৰ সফলতা মানে মালয়েছিয়াৰ সফলতা, এয়া এছিয়াৰ সফলতা। সেইবাবেই, মই কওঁ আমাৰ সম্পৰ্কৰ পথ-প্ৰদৰ্শক শব্দটো হ’ল ইম্পেক্ট (IMPACT)। ইম্পেক্টৰ অৰ্থ হ’ল ইণ্ডিয়া মালয়েছিয়া পাৰ্টনাৰশ্বিপ ফৰ এডভান্সিং কালেকটিভ ট্ৰেন্সফৰ্মেচনঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
মই আপোনালোকক অধিক ভ্ৰমণ কৰিবলৈ আৰু অবিশ্বাস্য ভাৰতৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিছো। লগতে আপোনালোকৰ মলয় বন্ধুসকলকো নিব লাগিব। কাৰণ জনসাধাৰণৰ মাজৰ সংযোগ হৈছে আমাৰ বন্ধুত্বৰ মূল স্তম্ভঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰত বিকাশৰ বাবে বিশ্বাসযোগ্য অংশীদাৰ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। যুক্তৰাজ্যই হওক, ইউএই-য়েই হওক, অষ্ট্ৰেলিয়াই হওক, নিউজিলেণ্ডেই হওক, ওমানেই হওক, ইউৰোপিয়ান ইউনিয়নেই হওক, আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰই হওক, এইসমূহ দেশৰ ভাৰতৰ সৈতে বাণিজ্য চুক্তি আছে। বিশ্বাস ভাৰতৰ আটাইতকৈ শক্তিশালী মুদ্ৰা হৈ পৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
07 FEB 2026 6:15PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি মালয়েছিয়াৰ কুৱালালামপুৰত এক সামূহিক কাৰ্য্যসূচী সম্বোধন কৰে। ইয়াত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে শুভেচ্ছাৰ উষ্মতাই উমৈহতীয়া সংস্কৃতিৰ সুন্দৰ বৈচিত্ৰ্যক প্ৰতিফলিত কৰিছে। তেওঁ তেওঁৰ প্ৰিয় বন্ধু, প্ৰধানমন্ত্ৰী আনোৱাৰ ইব্ৰাহিমক এই সামূহিক উদযাপনত যোগদান কৰাৰ বাবে ধন্যবাদ জনায়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী আনোৱাৰ ইব্ৰাহিমে তেওঁক আদৰিবলৈ বিমানবন্দৰলৈ গৈছিল আৰু নিজৰ গাড়ীৰে এই কাৰ্য্যসূচীলৈ আনিছে। “এই বিশেষ ইংগিতে ভাৰতৰ প্ৰতি আৰু আপোনালোক সকলোৰে প্ৰতি তেওঁৰ মৰম আৰু শ্ৰদ্ধাৰ মনোভাৱকে প্ৰতিফলিত কৰে”, শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ক্ষন্তেক পূৰ্বে অভিলেখ সৃষ্টি কৰা সাংস্কৃতিক অনুষ্ঠানত নিখুঁত সমন্বয়ৰে ৮০০-ৰো অধিক নৃত্যশিল্পীয়ে অনুষ্ঠান পৰিবেশন কৰিছে। এই পৰিবেশন কাৰ্য্যক ৰাইজে আগন্তুক সময়লৈ মনত ৰাখিব। তেওঁ সকলো পৰিবেশনকাৰীকে অভিনন্দন জনায়। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী আনোৱাৰ ইব্ৰাহিম প্ৰধানমন্ত্ৰী হোৱাৰ পূৰ্বৰেপৰাই তেওঁৰ বন্ধু আছিল। তেওঁ সংস্কাৰ সাধনৰ ক্ষেত্ৰত মনোনিৱেশ, পৰম বুদ্ধিমত্তা আৰু ২০২৫-ত আছিয়ানৰ সুদক্ষ অধ্যক্ষতাৰ দায়িত্ব পালনৰ বাবে তেওঁক প্ৰশংসা কৰে।
যোৱা বছৰ আছিয়ান সন্মিলনৰ বাবে মালয়েছিয়া ভ্ৰমণ কৰিব পৰা নাছিল বুলি উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কিন্তু তেওঁ সোনকালে মালয়েছিয়ালৈ আহিব বুলি প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰদান কৰিছিল বুলি কয়। সেই প্ৰতিশ্ৰুতি অনুসৰিয়েই আজি তেওঁ ইয়াত আছে বুলি উল্লেখেৰে ২০২৬ চনটোত এয়া তেওঁৰ প্ৰথম বিদেশ ভ্ৰমণ বুলি কয়। এই উৎসৱৰ বতৰত ইয়াত থাকিবলৈ পাই তেওঁ সন্তোষ প্ৰকাশেৰে সকলোৱে সংক্ৰান্তি, পোংগল আৰু তই-পুসম পৰম আনন্দৰে উদযাপন কৰিলে বুলি কয়। তেওঁ কয় যে অতি সোনকালেই শিৱৰাত্ৰি উৎসৱ আহি আছে। কিছুদিনৰ পাছত ৰমজান আৰম্ভ হ’ব আৰু তাৰ পিছতে পৰম ভক্তিৰে উদযাপন কৰা হ’ব হৰি ৰায়া। এই উপলক্ষে তেওঁ সকলোৰে সুখ আৰু সুস্বাস্থ্য কামনা কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে মালয়েছিয়াত বিশ্বৰ ভিতৰতে দ্বিতীয়-সৰ্ববৃহৎ ভাৰতীয়-মূলৰ সমাজ আছে। ইমানবোৰ কথাই ভাৰতীয় আৰু মালয়েছিয়াবাসীৰ হৃদয়ক সংযোগ কৰে। কিছু সময় পূৰ্বে প্ৰত্যক্ষ কৰা প্ৰদৰ্শনীয়ে এই সংযোগসমূহক সুন্দৰকৈ দেখুৱাইছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, “আমাৰ প্ৰবাসীসকল ভাৰত আৰু মালয়েছিয়াৰ মাজত এক শক্তিশালী সেতু হৈ আহিছে। সাংস্কৃতিক সংযোগসমূহ উমৈহতীয়া পৰম্পৰা আৰু সোৱাদত দেখা যায়, ৰুটি চনাইক মলাৱাৰ পৰঠা আৰু নাৰিকল, মছলা আৰু তেহ তাৰিকৰ সৈতে সংযোগ কৰা হৈছে, যিসমূহ কুৱালালামপুৰ আৰু কোচি উভয়তে চিনাকি অনুভৱ হয়।” শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে দুয়োখন দেশৰ জনসাধাৰণে পৰস্পৰে-পৰস্পৰক ইমান ভালকৈ বুজে। তেওঁলোকৰ ভাষা আৰু মলয়ৰ মাজত সাধাৰণ শব্দৰ সংখ্যা বেছি হোৱাৰ বাবেই নিশ্চয় এয়া সম্ভৱ হৈ উঠিছে। তেওঁ শুনিছে যে মালয়েছিয়াত ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰ আৰু সংগীত জনপ্ৰিয়। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী আনোৱাৰ ইব্ৰাহিমে বৰ ভালকৈ গান গায়। আচৰিত কথা যে তেওঁ কিংবদন্তি এমজিআৰ-ৰ তামিল গীতসমূহো ভাল পায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মালয়েছিয়াৰ ভাৰতীয়-মূলৰ সমাজখনৰ হৃদয়ত ভাৰতৰ এক বিশেষ স্থান আছে। তেওঁ ২০০১-ৰ এটা দৃষ্টান্তৰ কথা মনত পেলাই কয় যে তেতিয়া তেওঁৰ গৃহ ৰাজ্য গুজৰাটত ভূমিকম্প হওতে এই সমাজৰ সকলো একত্ৰিত হৈ সহায় কৰিছিল। ইয়াৰ বাবে তেওঁ সকলোকে ধন্যবাদ জনায়। “ভাৰতক স্বাধীন দেশ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ আপোনাসৱৰ হাজাৰ-হাজাৰ পূৰ্বপুৰুষে পৰম ত্যাগ কৰিছিল। তেওঁলোকৰ বহুতেই ভাৰতখন কেতিয়াও দেখা নাছিল। কিন্তু নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ ভাৰতীয় ৰাষ্ট্ৰীয় সেনাবাহিনীত তেওঁলোকেই প্ৰথমে যোগদান কৰিছিল“, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুলৈ সন্মানাৰ্থে মালয়েছিয়াত থকা ভাৰতীয় সাংস্কৃতিক কেন্দ্ৰটোৰ নাম তেওঁৰ নামেৰে ৰখা হৈছে। তেওঁ মালয়েছিয়াৰ নেতাজী চাৰ্ভিচ চেন্টাৰ আৰু নেতাজী ৱেলফেয়াৰ ফাউণ্ডেচনৰ প্ৰচেষ্টাকো প্ৰণাম জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মালয়েছিয়াৰ ভাৰতীয়-মূলৰ সমাজে শতিকাজুৰি পৰম্পৰা ৰক্ষা কৰি থকাটো উল্লেখযোগ্য কথা। তেওঁ কয় যে শেহতীয়াকৈ তেওঁৰ মাহেকীয়া ৰেডিঅ’ কথোপকথন মন কী বাতত সমাজখনৰ বিষয়ে কৈছিল। ইয়াত তেওঁ মালয়েছিয়াৰ ৫০০-ৰো অধিক বিদ্যালয়ত শিশুসকলক ভাৰতীয় ভাষাত পাঠদান কৰা হয় বুলি কৈছিল। “ইয়াত তিৰুবল্লুবৰ আৰু স্বামী বিবেকানন্দৰ দৰে মহাপুৰুষসকলৰ প্ৰভাৱো অনুভৱ কৰিব পাৰি। যোৱা সপ্তাহত বতু গুহাত তই-পুসমো ইমানেই ঐশ্বৰিক আছিল যে পলনিত উদযাপন কৰা যেন লাগিছিল”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ইয়াতো গৰ্বা অতিশয় জনপ্ৰিয়। ভাৰতে শিখ সমাজৰ সৈতে সাংস্কৃতিক সংযোগকো গভীৰভাৱে লালন-পালন কৰে। সমাজখনে শ্ৰীগুৰু নানক দেৱজীৰ শিক্ষাক আজিলৈকে কঢ়িয়াই লৈ ফুৰিছে।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে তামিল হৈছে ভাৰতৰ বিশ্বৰ বাবে উপহাৰ। তামিল সাহিত্য চিৰন্তন আৰু তামিল সংস্কৃতি বিশ্বব্যাপী। একেদৰে তামিল জনসাধাৰণেও স্বকীয় প্ৰতিভাৰে মানৱতাৰ সেৱা আগবঢ়াইছে। “ভাৰতৰ উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰী চি.পি. ৰাধাকৃষ্ণন, বৈদেশিক মন্ত্ৰী ডঃ এছ. জয়শংকৰ, বিত্তমন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমন, তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ডঃ মুৰুগান আটাইকেইজনেই তামিলনাডুৰ”, শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মালয়েছিয়াত থকা প্ৰব্ৰজনকাৰী তামিল সদস্যসকলেও ভিন্ন ক্ষেত্ৰত সমাজৰ সেৱা কৰি আছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আচলতে প্ৰবাসী তামিলসকল ইয়াত বহু শতিকাৰ পৰাই আছে। তেওঁ কয় যে এই ইতিহাসৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ ভাৰতে মলায়া বিশ্ববিদ্যালয়ত তিৰুবল্লুবৰ আসন প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে। ভাৰতে এতিয়া আমাৰ উমৈহতীয়া ঐতিহ্যক অধিক সুদৃঢ় কৰাৰ বাবে এটি তিৰুবল্লুবৰ কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মালয়েছিয়াৰ সৈতে ভাৰতৰ সম্পৰ্ক প্ৰতি বছৰেই নতুন-নতুন শিখৰত উপনীত হৈছে। ২০২৪-ত প্ৰধানমন্ত্ৰী আনোৱাৰ ইব্ৰাহিমৰ নতুন দিল্লী ভ্ৰমণৰ কথা উল্লেখেৰে তেওঁ কয় যে তেতিয়া দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কক এক ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰিত্বলৈ উন্নীত কৰা হৈছিল। তেওঁ কয় যে আজি দুয়োখন দেশ প্ৰগতি আৰু সমৃদ্ধিৰ দিশত অংশীদাৰ হিচাপে হাতে-হাত ধৰি আগবাঢ়িছে। উভয় দেশেই পাৰস্পৰিক সফলতাক নিজৰ সফলতাৰ দৰেই উদযাপন কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে চন্দ্ৰযান-৩ ৰ ঐতিহাসিক সফলতাক লৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী আনোৱাৰ ইব্ৰাহিমৰ শুভেচ্ছাই তেওঁৰ মন চুই গৈছিল। তেওঁ কোৱা ভাৰতৰ সফলতা মানে মালয়েছিয়াৰ সফলতা, এয়া এছিয়াৰ সফলতাৰ সৈতে একমত। তেওঁ কয় যে এই সম্পৰ্কৰ পথ-প্ৰদৰ্শক শব্দটো হ’ল ইম্পেক্ট (IMPACT)। ইম্পেক্টৰ অৰ্থ হ’ল ইণ্ডিয়া মালয়েছিয়া পাৰ্টনাৰশ্বিপ ফৰ এডভান্সিং কালেকটিভ ট্ৰেন্সফৰ্মেচন। তেওঁ সম্পৰ্কৰ গতি, উচ্চাকাংক্ষাৰ পৰিসৰ আৰু জনসাধাৰণৰ বাবে লাভৰ ওপৰত ইয়াৰ প্ৰভাৱ সম্পৰ্কে আলোকপাত কৰি কয় যে দুয়োখন দেশেই সমগ্ৰ মানৱ জাতিক উপকৃত কৰিব পাৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহ মালয়েছিয়াৰ সৈতে কাম কৰিবলৈ সদায় আগ্ৰহী। তেওঁ মালয়েছিয়াৰ প্ৰথম আৰু এছিয়াৰ সৰ্ববৃহৎ ইনচুলিন উৎপাদন কেন্দ্ৰ গঢ়ি তোলাত ভাৰতৰ ভূমিকাৰ কথা উল্লেখ কৰে। “মালয়েছিয়াত ১০০-ৰো অধিক ভাৰতীয় আইটি কোম্পানীয়ে কাম কৰি হাজাৰ-হাজাৰ নিয়োগৰ সৃষ্টি কৰিছে। মালয়েছিয়া-ভাৰত ডিজিটেল কাউন্সিলে আমাৰ ডিজিটেল সহযোগিতাৰ বাবে নতুন পথ প্ৰশস্ত কৰিছে”, শ্ৰী মোদীয়ে এইদৰে কয়। তেওঁ লগতে ভাৰতৰ ইউপিআই অতি সোনকালেই মালয়েছিয়ালৈ আহিব বুলি ঘোষণা কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰত মহাসাগৰৰ একেখিনি নীলা পানীকে ভাৰত আৰু মালয়েছিয়াই ভাগ কৰি লৈছে। তেওঁ সকলোকে ভাৰতৰ ভিন্ন প্ৰান্ত ভ্ৰমণ কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনায়। “বিগত কেইবছৰমানৰ পৰা ভাৰতত আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত অভূতপূৰ্ব বিকাশ হৈছে। আমাৰ বিমানবন্দৰৰ সংখ্যা এটা দশকত দুগুণ হৈছে। অভিলেখ গতিত নিৰ্মাণ হৈছে ঘাইপথ। বন্দে ভাৰতৰ দৰে আধুনিক ৰেলে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰশংসা লাভ কৰিছে”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ মালয়েছিয়াৰ বন্ধুসকলকো লৈ অধিক ভ্ৰমণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। তেওঁ জনসাধাৰণৰ মাজৰ সংযোগক দুয়োখন দেশৰ বন্ধুত্বৰ মূল স্তম্ভ বুলি অভিহিত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিগত এটা দশকত ভাৰতৰ ব্যাপক ৰূপান্তৰ সাধন হৈছে। “বিশ্বৰ ১১ নং সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতিৰপৰা ভাৰতে এতিয়া শীৰ্ষ ৩-ৰ দুৱাৰত টোকৰ মাৰিছে। ভাৰত এতিয়া বিশ্বৰ দ্ৰুত-বৰ্ধমান বৃহৎ অৰ্থনীতিও“, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এটা গছপুলিৰ পৰা বিকশিত হৈ মেক ইন ইণ্ডিয়াই এতিয়া ভাৰতক বিশ্বৰ দ্বিতীয়-সৰ্ববৃহৎ ম’বাইল নিৰ্মাতা দেশ হিচাপে গঢ়ি তুলিছে। ২০১৪-ৰ পৰা প্ৰতিৰক্ষা ৰপ্তানি প্ৰায় ৩০ গুণ বৃদ্ধি পাইছে। “ভাৰত বিশ্বৰ তৃতীয়-সৰ্ববৃহৎ ষ্টাৰ্টআপ হাব হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। ভাৰতে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি আৰু বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ ফিনটেক বাতাবৰণ গঢ়ি তুলিছে। বিশ্বৰ প্ৰায় আধা ৰিয়েল-টাইম ডিজিটেল লেনদেন ভাৰতত সম্পন্ন হয়, ইউপিআই প্লেটফৰ্মৰ বাবে এয়া সম্ভৱ হৈ উঠিছে। দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি হোৱাৰ সময়তে ভাৰতে ইয়াৰ বিকাশক স্বচ্ছ আৰু সেউজ হোৱাটোও নিশ্চিত কৰিছে। উদাহৰণস্বৰূপে, এটা দশকত আমাৰ সৌৰশক্তিৰ প্ৰায় ৪০ গুণ বৃদ্ধি হৈছে“, শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আগতে ভাৰতক কেৱল এখন বিশাল বজাৰ হিচাপেহে দেখা গৈছিল। কিন্তু এতিয়া ভাৰত বিনিয়োগ আৰু বাণিজ্যৰ কেন্দ্ৰবিন্দু। ভাৰত বিকাশৰ বাবে বিশ্বাসযোগ্য অংশীদাৰ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে যুক্তৰাজ্যই হওক, ইউএই-য়েই হওক, অষ্ট্ৰেলিয়াই হওক, নিউজিলেণ্ডেই হওক, ওমানেই হওক, ইউৰোপিয়ান ইউনিয়নেই হওক, আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰই হওক, এইসমূহ দেশৰ ভাৰতৰ সৈতে বাণিজ্য চুক্তি আছে। বিশ্বাস ভাৰতৰ আটাইতকৈ শক্তিশালী মুদ্ৰা হৈ পৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতে ইয়াৰ প্ৰবাসীসকলক সদায় দুবাহুৰে আকোৱালি ল’ব। তেওঁ কয় যে সেইবাবেই ভাৰতে মাত্ৰ কেইমাহমানৰ আগতে এক ঐতিহাসিক সিদ্ধান্ত গ্ৰহণেৰে ভাৰতীয় মূলৰ মালয়েছিয়ান নাগৰিকৰ বাবে অ’চিআই কাৰ্ডৰ যোগ্যতা ৬ম প্ৰজন্মলৈকে বৃদ্ধি কৰিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতে ভাৰতীয় বৃত্তি ন্যাস পুঁজিৰ জৰিয়তে সমৰ্থন আগবঢ়াই আহিছে। শ্ৰী মোদীয়ে ভাৰতত অধ্যয়ন কৰিবলৈ ছাত্র-ছাত্রীসকলক তিৰুবল্লুবৰ বৃত্তি প্ৰদানৰ কথা ঘোষণা কৰে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে “ন’ ইণ্ডিয়া প্ৰগ্ৰেম”ৰ আয়োজন কৰাৰ লগতে অতি সোনকালেই মালয়েছিয়াত ভাৰতৰ নতুন কনছুলেট মুকলি কৰা হ’ব। এই পদক্ষেপে সম্পৰ্কক সুদৃঢ় কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ই ২০৪৭-ৰ ভিতৰত এখন উন্নত ভাৰত গঢ়াৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে আৰু প্ৰবাসী ভাৰতীয় সমাজখন এই যাত্ৰাৰ এক মূল্যৱান অংশীদাৰ। “কুৱালালামপুৰতেই হওক বা কলকাতাতেই জন্ম হওক, ভাৰতে প্ৰবাসীসকলৰ হৃদয়ত বাস কৰে, তেওঁলোক হৈছে মালয়েছিয়া আৰু ভাৰতৰ প্ৰগতিৰ একো-একোজন সক্ৰিয় অংশ। তেওঁলোকে এখনি সমৃদ্ধিশালী মালয়েছিয়া আৰু এখনি বিকশিত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰাত সহায় কৰি যাব”, শ্ৰী মোদীয়ে এইদৰে কৈ তেওঁৰ ভাষণৰ সামৰণি মাৰে।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses a community programme in Kuala Lumpur, Malaysia
Grateful for the warmth of the Indian diaspora in Kuala Lumpur, our diaspora continues to serve as a strong bridge between India and Malaysia: PM
Malaysia has the second-largest Indian-origin community in the world, there is so much that connects Indian and Malaysian hearts: PM
It is remarkable the way you have preserved traditions over centuries, recently, I spoke in my monthly radio conversation, Mann Ki Baat, about you in which I shared with 1.4 billion Indians how over 500 schools in Malaysia teach children in Indian languages: PM
The members of the Tamil diaspora in Malaysia are serving the society in various fields and the Tamil diaspora has been here for many centuries, and inspired by this history, we are proud to have established the Thiruvalluvar Chair in the University of Malaya, we will now set up a Thiruvalluvar Centre to further strengthen our shared heritage: PM
India’s success is Malaysia’s success, it is Asia’s success, that is why I say the guiding word of our relationship is IMPACT, that is India-Malaysia Partnership for Advancing Collective Transformation: PM
I encourage more of you to travel and experience Incredible India and you must also bring your Malay friends with you because people-to-people contact is the cornerstone of our friendship: PM
India is seen as a trusted partner for growth, whether it is the UK, UAE, Australia, New Zealand, Oman, the EU or USA, countries have trade deals with India, trust has become India’s strongest currency: PM
07 FEB 2026 6:15PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, addressed a community programme in Kuala Lumpur, Malaysia, today. Addressing the gathering, the Prime Minister said that the warmth of the greetings reflected the beautiful diversity of the shared culture. He thanked his dear friend, Prime Minister Anwar Ibrahim, for joining the community celebration. He noted that the Prime Minister, Anwar Ibrahim, came to the airport to welcome him and brought him to the event in his car. “These special gestures reflected Prime Minister Anwar Ibrahim’s love and respect for India and for the people present”, Shri Modi added.
The Prime Minister said that a record-setting cultural performance with more than 800 dancers performing in perfect harmony would be remembered for years to come and congratulated all the performers. Shri Modi said that he and Prime Minister Anwar Ibrahim had been friends even before he became Prime Minister. He commended Prime Minister Anwar Ibrahim’s focus on reforms, his great intellect, and his able Chairmanship of ASEAN in 2025.
Recalling that he could not visit Malaysia for the ASEAN Summit last year, the Prime Minister said that he had promised to visit Malaysia soon and had fulfilled that promise. He noted that this was his first foreign visit in 2026 and expressed happiness at being with the community during the festive period. The Prime Minister said that he hoped everyone had celebrated Sankranti, Pongal and Thaipusam with great joy. He noted that Shivaratri was approaching, followed by the beginning of Ramzan and the celebration of Hari Raya, and wished everyone happiness and good health.
Shri Modi said that Malaysia has the second-largest Indian-origin community in the world and noted that there is much that connects Indian and Malaysian hearts. Referring to the exhibition he had seen a short while ago, he said that it beautifully depicted these connections. “The Indian-origin community is a living bridge linking the two countries. The cultural connections could be seen in shared traditions and flavours, linking Roti Canai with Malabar Parotta and coconut, spices and Teh Tarik, which feel familiar both in Kuala Lumpur and Kochi”, Shri Modi remarked. Shri Modi highlighted that the people of the two countries understand each other well, possibly due to the large number of common words between their languages and Malay, and have heard that Indian movies and music are popular in Malaysia. Shri Modi noted that Prime Minister Anwar Ibrahim sings very well, and it is wonderful that Prime Minister Anwar Ibrahim also loves Tamil songs of the legendary MGR.
The Prime Minister emphasised that India has a special place in the hearts of the Indian-origin community in Malaysia. Recalling an instance from 2001, he said that when an earthquake struck his home state of Gujarat, many members of the community came together to provide help, and he expressed his gratitude to them. “Thousands of ancestors of the community in Malaysia made great sacrifices to make India a free country. Many of them had never seen India but were among the first to join Netaji Subhas Chandra Bose’s Indian National Army”, Shri Modi underscored. The Prime Minister said that in honour of Netaji Subhas Chandra Bose, the Indian Cultural Centre in Malaysia was renamed after him. He also took the opportunity to salute the efforts of the Netaji Service Centre and the Netaji Welfare Foundation in Malaysia.
The Prime Minister reiterated that the Indian-origin community in Malaysia had preserved its traditions over centuries. He recalled mentioning the community in his Mann Ki Baat programme, where he shared that over 500 schools in Malaysia teach children in Indian languages. “The influence of saints such as Thiruvalluvar and Swami Vivekananda is visible in Malaysia, and the recent Thaipusam celebrations at Batu Caves are divine and comparable to those at Palani”, Shri Modi noted. The Prime Minister said that Garba is popular in Malaysia and added that India deeply cherishes its cultural ties with the Sikh community, which continues to promote the teachings of Sri Guru Nanak Dev Ji.
Shri Modi stated that Tamil is India’s gift to the world, noting that Tamil literature is eternal, Tamil culture is global, and Tamil people have served humanity through their talents. “India’s Vice President Thiru C.P. Radhakrishnan, External Affairs Minister Dr S. Jaishankar, Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman, and Minister of State for Information and Broadcasting Dr. Murugan are all from Tamil Nadu” Shri Modi underscored.
The Prime Minister said that members of the Tamil diaspora in Malaysia are serving society in various fields and noted that the Tamil diaspora has been present in Malaysia for many centuries. He said that inspired by this history, India had established the Thiruvalluvar Chair at the University of Malaya and would now set up a Thiruvalluvar centre to further strengthen shared heritage.
The Prime Minister said that India–Malaysia relations are scaling new heights each year. Recalling Prime Minister Anwar Ibrahim’s visit to New Delhi in 2024, he noted that bilateral ties were elevated to a Comprehensive Strategic Partnership. He said that the two countries now walk hand in hand as partners towards progress and prosperity and celebrate each other’s successes as their own.
Shri Modi recalled that he was touched by Prime Minister Anwar Ibrahim’s good wishes on the historic success of Chandrayaan-3 and agreed that India’s success is Malaysia’s success and Asia’s success. He said that the guiding word of the relationship is IMPACT—India-Malaysia Partnership for Advancing Collective Transformation—highlighting its impact on the speed of relations, the scale of ambitions, and benefits for the people, adding that both countries can benefit the entire humanity.
The Prime Minister said that Indian companies have always been keen to work with Malaysia, noting India’s role in creating Malaysia’s first and Asia’s largest insulin manufacturing facility. “Over 100 Indian IT companies operate in Malaysia, generating thousands of jobs, and highlighted the Malaysia-India Digital Council as paving new pathways for digital collaboration”, Shri Modi stated. He also announced that India’s UPI system will soon come to Malaysia.
Shri Modi stated that India and Malaysia share the same blue waters of the Indian Ocean and expressed his invitation to all to visit different parts of India. “India’s unprecedented growth in infrastructure, doubling the number of airports in a decade, building highways at record pace, and earning international acclaim for modern trains like the Vande Bharat”, Shri Modi noted. He encouraged more people-to-people visits, including bringing Malaysian friends, as such contact is the cornerstone of the friendship between the two countries.
The Prime Minister said that in the past decade, India has undergone a massive transformation. “From being the 11th largest economy, India is now knocking on the doors of the Top 3 and is the world’s fastest-growing major economy”, Shri Modi highlighted. He noted that Make in India has grown from a sapling to making India the world’s second-largest mobile manufacturer, while defence exports have increased nearly 30 times since 2014. “India has become the third-largest startup hub and built the world’s largest Digital Public Infrastructure and fintech ecosystem, with nearly half of the world’s real-time digital transactions happening through UPI. India’s clean and green growth, noting that solar energy capacity has grown about 40 times in a decade”, Shri Modi emphasised.
The Prime Minister said that India is no longer seen just as a huge market but as a hub for investment and trade, a trusted partner for growth. He added that India has trade deals with the UK, UAE, Australia, New Zealand, Oman, the EU, and the USA, and that trust has become India’s strongest currency.
The Prime Minister said that India will always embrace its diaspora with open arms. He highlighted the historic decision to extend OCI card eligibility to Malaysian citizens of Indian origin up to the 6th generation. Shri Modi reiterated India’s support through the Indian Scholarships Trust Fund and announced the upcoming Thiruvalluvar Scholarships for students to study in India. He also mentioned the Know India Program and the soon-to-be-opened new Consulate of India in Malaysia, which will further strengthen ties.
The Prime Minister said that 1.4 billion Indians aim to build a developed India by 2047, and that the Pravasi Bharatiya community is a valuable partner in this journey. “Whether born in Kuala Lumpur or Kolkata, India lives in the hearts of the diaspora, who are an active part of Malaysia’s and India’s progress and will help realise the vision of prosperous Malaysia and Viksit Bharat”, Shri Modi concluded.