ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମାଲେସିଆର କ୍ୱାଲାଲମ୍ପୁର ଠାରେ ଏକ ଜନସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
07 FEB 2026 6:15PM by PIB Bhubaneswar
• କ୍ୱାଲାଲମ୍ପୁରରେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରବାସୀମାନଙ୍କ ସ୍ନେହ ପାଇଁ କୃତଜ୍ଞ, ଆମର ପ୍ରବାସୀମାନେ ଭାରତ ଏବଂ ମାଲେସିଆ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ସେତୁ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଆସୁଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ମାଲେସିଆରେ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ଭାରତୀୟ ବଂଶୋଦ୍ଭବ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଅଛି, ଭାରତ ଏବଂ ମାଲେସିଆର ହୃଦୟକୁ ସମ୍ପର୍କକୁ ଯୋଡ଼ୁଥିବା ଅନେକ କାରଣ ରହିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଆପଣମାନେ ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ପରମ୍ପରାକୁ କିପରି ସଂରକ୍ଷଣ କରିଛନ୍ତି ତାହା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ, କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, ମୁଁ ମୋର ମାସିକ ରେଡିଓ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ, ମନ କୀ ବାତରେ ଆପଣଙ୍କ ବିଷୟରେ କହିଥିଲି ଯେଉଁଥିରେ ମୁଁ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲି ଯେ କିପରି ମାଲେସିଆର ୫୦୦ ରୁ ଅଧିକ ସ୍କୁଲ ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ଦିଅନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ମାଲେସିଆର ତାମିଲ ପ୍ରବାସୀ ସଦସ୍ୟମାନେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମାଜ ସେବା କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ତାମିଲ ପ୍ରବାସୀ ବହୁ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଏଠାରେ ଅଛନ୍ତି; ଏହି ଇତିହାସ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ, ଆମେ ମାଲାୟା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ତିରୁଭଲ୍ଲୁଭର ଚେୟାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରି ଗର୍ବିତ, ଆମେ ଏବେ ଆମର ସହଭାଗୀ ଐତିହ୍ୟକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ତିରୁଭଲ୍ଲୁଭର କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରିବୁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଭାରତର ସଫଳତା ମାଲେସିଆର ସଫଳତା, ଏହା ଏସିଆର ସଫଳତା, ତେଣୁ ମୁଁ ଆମ ସମ୍ପର୍କର ମାର୍ଗଦର୍ଶୀ ଶବ୍ଦ କହୁଛି। ଏହା ହେଉଛି ଇମ୍ପାକ୍ଟ - ଅର୍ଥାତ୍‌ ସାମୂହିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଭାରତ-ମାଲେସିଆ ସହଭାଗୀତା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ଭ୍ରମଣ କରିବାକୁ ଏବଂ ଅତୁଳନୀୟ ଭାରତ ଅନୁଭବ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛି; ଆପଣମାନେ ଆପଣଙ୍କର ମାଲୟ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଆଣିବା ଉଚିତ, କାରଣ ଲୋକ ସମ୍ପର୍କ ହେଉଛି ଆମ ବନ୍ଧୁତାର ମୂଳଦୁଆ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଭାରତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଅଂଶୀଦାର ଭାବରେ ପରିଗଣିତ ହେଉଛି, ବ୍ରିଟେନ, ୟୁଏଇ, ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ, ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ, ଓମାନ, ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ କିମ୍ବା ଆମେରିକା ହେଉ, ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଭାରତ ସହ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି ଅଛି, ବିଶ୍ୱାସ ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମୁଦ୍ରା ପାଲଟିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ମାଲେସିଆର କ୍ୱାଲାଲମ୍ପୁରରେ ଏକ ଜନ ସଭାରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି । ଉପସ୍ଥିତ ଜନତାଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ସ୍ନେହପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଭିବାଦନ ସାଧାରଣ ସଂସ୍କୃତିର ସୁନ୍ଦର ବିବିଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ସେ ତାଙ୍କର ପ୍ରିୟ ବନ୍ଧୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୱର ଇବ୍ରାହିମଙ୍କୁ ଏହି ଜନ ସଭାରେ ଯୋଗଦେବା ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୱର ଇବ୍ରାହିମ ତାଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ପାଇଁ ବିମାନବନ୍ଦରକୁ ଆସିଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କ କାରରେ ତାଙ୍କୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆଣିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୱର ଇବ୍ରାହିମଙ୍କ ଏହି ବିଶେଷ ଭାବନା ଭାରତ ଏବଂ ଉପସ୍ଥିତ ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତି ସ୍ନେହ ଓ ସମ୍ମାନକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, 800ରୁ ଅଧିକ ନୃତ୍ୟଶିଳ୍ପୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମନ୍ୱୟରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇଥିବା ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟିକାରୀ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆଗାମୀ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ମନେ ରହିବ। ଏଥିପାଇଁ ସେ ସମସ୍ତ କଳାକାରଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ସେ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୱର ଇବ୍ରାହିମ ବନ୍ଧୁ ଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୱର ଇବ୍ରାହିମଙ୍କ ସଂସ୍କାର ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ, ତାଙ୍କର ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ଏବଂ 2025ରେ ଆସିଆନର କୁଶଳୀ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ଗତ ବର୍ଷ ଆସିଆନ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଯୋଗଦେବା ପାଇଁ ସେ ମାଲେସିଆ ଯାଇପାରି ନଥିଲେ ବୋଲି ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଶୀଘ୍ର ମାଲେସିଆ ଗସ୍ତ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ସେହି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, 2026 ମସିହାରେ ତାଙ୍କର ପ୍ରଥମ ବିଦେଶ ଗସ୍ତ ଥିଲା ଏବଂ ଉତ୍ସବ ସମୟରେ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀଙ୍କ ସହିତ ରହିବାରେ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସମସ୍ତେ ସଂକ୍ରାନ୍ତି, ପୋଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଥାଇପୁସମ୍ ବହୁତ ଆନନ୍ଦର ସହିତ ପାଳନ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଆଶାପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ। ସେ ମହାଶିବରାତ୍ରୀ ପାଖେଇ ଆସୁଛି, ତା’ପରେ ରମଜାନ ଏବଂ ହରି ରାୟ ପାଳନ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ହେଉଛି । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସେ ସମସ୍ତଙ୍କ ସୁଖ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା କାମନା କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ମାଲେସିଆରେ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ଭାରତୀୟ ବଂଶୋଦ୍ଭବ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଅଛି । ଭାରତୀୟ ଏବଂ ମାଲେସିଆର ହୃଦୟକୁ ଯୋଡ଼ୁଥିବା ଅନେକ କାରଣ ଅଛି। କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ସେ ଦେଖିଥିବା ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି, ଏହା ଏହି ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁନ୍ଦର ଭାବରେ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଛି। ଭାରତୀୟ ବଂଶୋଦ୍ଭବ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଦୁଇ ଦେଶକୁ ଯୋଡ଼ୁଥିବା ଏକ ଜୀବନ୍ତ ସେତୁ। ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ସମାନ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ସ୍ୱାଦରେ ଦେଖାଯାଇପାରେ। ଏହା ରୋଟି କାନାଇକୁ ମାଲାବାର ପରୋଟା ଏବଂ ନଡ଼ିଆ, ମସଲା ଏବଂ ତେହ ତାରିକ ସହିତ ଯୋଡ଼ିଛି । ଏହି ସମ୍ପର୍କ କାରଣରୁ କୁଆଲାଲମ୍ପୁର ଏବଂ କୋଚି ଉଭୟରେ ପରିଚିତ ପରିବେଶର ଅନୁଭବ ହୁଏ। ଦୁଇ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ପରସ୍ପରକୁ ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝନ୍ତି, ସମ୍ଭବତଃ ସେମାନଙ୍କ ଭାଷା ଏବଂ ମାଲୟ ମଧ୍ୟରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ସମାନ ଶବ୍ଦ ରହିଛି। ମାଲେସିଆରେ ଭାରତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଏବଂ ସଙ୍ଗୀତ ଲୋକପ୍ରିୟ ବୋଲି ସେ ଶୁଣିଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୱର ଇବ୍ରାହିମ ବହୁତ ଭଲ ଗୀତ ଗାଇଥାନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୱର ଇବ୍ରାହିମ ମଧ୍ୟ ମହାନ ଏମଜିଆରଙ୍କ ତାମିଲ ଗୀତକୁ ଭଲ ପାଆନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ମାଲେସିଆରେ ଭାରତୀୟ ବଂଶୋଦ୍ଭବଙ୍କ ହୃଦୟରେ ଭାରତର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ଥାନ ରହିଛି। ୨୦୦୧ର ଏକ ଉଦାହରଣକୁ ମନେ ପକାଇ ସେ କହିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ତାଙ୍କ ଗୃହ ରାଜ୍ୟ ଗୁଜରାଟରେ ଭୂମିକମ୍ପ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଏହି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅନେକ ସଦସ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଏକାଠି ହୋଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ମାଲେସିଆରେ ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଲୋକମାନଙ୍କର ହଜାର ହଜାର ପୂର୍ବପୁରୁଷ ଭାରତକୁ ଏକ ସ୍ୱାଧୀନ ଦେଶ କରିବା ପାଇଁ ମହାନ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିଲେ। ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ କେବେ ଭାରତ ଦେଖି ନଥିଲେ କିନ୍ତୁ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କ ଆଜାଦ ହିନ୍ଦ ସେନା ଯୋଗ ଦେଇଥିବା ପ୍ରଥମ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିଲେ। ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କ ସମ୍ମାନାର୍ଥେ, ମାଲେସିଆରେ ଭାରତୀୟ ସାଂସ୍କୃତିକ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ତାଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ କରାଯାଇଥିଲା। ମାଲେସିଆରେ ନେତାଜୀ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ନେତାଜୀ କଲ୍ୟାଣ ଫାଉଣ୍ଡେସନର ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ମାଲେସିଆରେ ଭାରତୀୟ ବଂଶୋଦ୍ଭବ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ନିଜର ପରମ୍ପରାକୁ ବଜାୟ ରଖିଛି। ସେ ତାଙ୍କର ମନ କି ବାତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଏହି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବା କଥା ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ଯେଉଁଥିରେ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମାଲେସିଆର ୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ସ୍କୁଲ ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ଦିଅନ୍ତି। ଥିରୁଭଲ୍ଲୁଭର ଏବଂ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଭଳି ସନ୍ଥଙ୍କ ପ୍ରଭାବ ମାଲେସିଆରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ, ଏବଂ ବାଟୁ ଗୁମ୍ଫାରେ ସମ୍ପ୍ରତି ତାଇପୁସମ୍ ପାଳନ ଦିବ୍ୟ ଏବଂ ପଲାନିର ଉତ୍ସବ ସହିତ ତୁଳନୀୟ। ମାଲେସିଆରେ ଗରବା ଲୋକପ୍ରିୟ। ଭାରତ ଶିଖ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସହିତ ଏହାର ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଗଭୀର ଭାବରେ ଆଦର କରେ ଯାହା ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ନାନକ ଦେବ ଜୀଙ୍କ ଶିକ୍ଷାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଆସୁଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ତାମିଲ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱକୁ ଭାରତର ଉପହାର। ତାମିଲ ସାହିତ୍ୟ ଶାଶ୍ୱତ, ତାମିଲ ସଂସ୍କୃତି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଏବଂ ତାମିଲ ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଭା ମାଧ୍ୟମରେ ମାନବଜାତିର ସେବା କରିଛନ୍ତି। ଭାରତର ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ତିରୁ ସିପି ରାଧାକୃଷ୍ଣନ, ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଏସ. ଜୟଶଙ୍କର, ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଏବଂ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମୁରୁଗନ ସମସ୍ତେ ତାମିଲନାଡୁର ବାସିନ୍ଦା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ମାଲେସିଆରେ ତାମିଲ ପ୍ରବାସୀ ସଦସ୍ୟମାନେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମାଜର ସେବା କରୁଛନ୍ତି । ତାମିଲ ପ୍ରବାସୀମାନେ ବହୁ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ମାଲେସିଆରେ ଅଛନ୍ତି। ଏହି ଇତିହାସ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ, ଭାରତ ମାଲାୟା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ତିରୁଭଲ୍ଲୁଭର ଚେୟାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ସହଭାଗୀ ଐତିହ୍ୟକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ତିରୁଭଲ୍ଲୁଭର କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଭାରତ-ମାଲେସିଆ ସମ୍ପର୍କ ପ୍ରତିବର୍ଷ ନୂତନ ଶିଖର ଆରୋହଣ କରୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୱର ଇବ୍ରାହିମଙ୍କ ୨୦୨୪ ମସିହାରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଗସ୍ତକୁ ମନେ ପକାଇ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କ ଏକ ବ୍ୟାପକ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତାକୁ ଉନ୍ନୀତ ହୋଇଛି। ଦୁଇ ଦେଶ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରଗତି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଅଂଶୀଦାର ଭାବରେ ହାତ ମିଳାଇ ଚାଲିଛନ୍ତି ଏବଂ ପରସ୍ପରର ସଫଳତାକୁ ନିଜର ବୋଲି ପାଳନ କରୁଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଚନ୍ଦ୍ରାୟନ-୩ର ଐତିହାସିକ ସଫଳତା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୱର ଇବ୍ରାହିମଙ୍କ ଶୁଭକାମନା ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି। ଭାରତର ସଫଳତା ମାଲେସିଆ ଏବଂ ଏସିଆର ସଫଳତା ବୋଲି ସେ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି । ଏହି ସମ୍ପର୍କର ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ଶବ୍ଦ ହେଉଛି ଇମ୍ପାକ୍ଟ (ଇଣ୍ଡିଆ ମାଲେସିଆ ପାର୍ଟନରସିପ୍‌ ଫର୍‌ ଆଡଭାନ୍ସିଂ କଲେକ୍ଟିଭ୍‌ ଟ୍ରାନ୍ସଫର୍ମେସନ୍‌)- ସାମୂହିକ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଭାରତ-ମାଲେସିଆ ସହଭାଗୀତା। ସମ୍ପର୍କର ଗତି, ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷାର ପରିମାଣ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭ ଉପରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଉଭୟ ଦେଶ ସମଗ୍ର ମାନବଜାତିକୁ ଲାଭ ଦେଇପାରିବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ସର୍ବଦା ମାଲେସିଆ ସହିତ କାମ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ। ମାଲେସିଆର ପ୍ରଥମ ଏବଂ ଏସିଆର ସର୍ବବୃହତ ଇନସୁଲିନ୍ ଉତ୍ପାଦନ ସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ଭାରତର ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ୧୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ଆଇଟି କମ୍ପାନୀ ମାଲେସିଆରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ହଜାର ହଜାର ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି। ମାଲେସିଆ-ଭାରତ ଡିଜିଟାଲ୍ ପରିଷଦକୁ ଡିଜିଟାଲ୍ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ନୂତନ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତକାରୀ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି । ଭାରତର ୟୁପିଆଇ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ମାଲେସିଆକୁ ଆସିବ ବୋଲି ସେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଭାରତ ଏବଂ ମାଲେସିଆ ଭାରତ ମହାସାଗରର ସମାନ ନୀଳ ଜଳରାଶିର ଅଂଶୀଦାର। ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳ ପରିଦର୍ଶନ ପାଇଁ ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛନ୍ତି । ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଭାରତର ଅଭୂତପୂର୍ବ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ଏକ ଦଶନ୍ଧିରେ ବିମାନବନ୍ଦର ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବା, ରେକର୍ଡ ଗତିରେ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ କରିବା ଏବଂ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଭଳି ଆଧୁନିକ ଟ୍ରେନ ପାଇଁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ପ୍ରଶଂସା ଅର୍ଜନ କରିବା ବିଷୟରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ମାଲେସିଆର ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ଆଣିବା ସମେତ ଅଧିକ ନାଗରିକ ଗସ୍ତକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ, କାରଣ ଏହି ସମ୍ପର୍କ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବନ୍ଧୁତାର ମୂଳଦୁଆ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତରେ ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି। ଏକାଦଶ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରୁ ଉନ୍ନୀତ ହୋଇ ଭାରତ ଏବେ ଶୀର୍ଷ ୩ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ହେବା ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି । ଆମ ଦେଶ ଏବେ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତତମ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା। ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏକ ଚାରାରୁ ବିଶାଳ ଉଦ୍ଭିଦରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଏହା ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ମୋବାଇଲ୍ ନିର୍ମାତା କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛି। ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରପ୍ତାନି ୨୦୧୪ ପରଠାରୁ ପ୍ରାୟ ୩୦ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଭାରତ ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ହବ୍ ପାଲଟିଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଡିଜିଟାଲ୍ ପବ୍ଲିକ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଫିନଟେକ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ନିର୍ମାଣ କରିଛି। ବିଶ୍ୱର ପ୍ରାୟ ଅଧା ରିଅଲ୍-ଟାଇମ୍ ଡିଜିଟାଲ୍ କାରବାର ୟୁପିଆଇ ମାଧ୍ୟମରେ ଘଟୁଛି। ଭାରତର ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ସବୁଜ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଆସିଛି । ସୌର ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ଏକ ଦଶନ୍ଧିରେ ପ୍ରାୟ ୪୦ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଭାରତକୁ ଆଉ କେବଳ ଏକ ବିଶାଳ ବଜାର ଭାବରେ ଦେଖାଯାଉନାହିଁ ବରଂ ନିବେଶ ଓ ବାଣିଜ୍ୟର ଏକ କେନ୍ଦ୍ର, ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଅଂଶୀଦାର ଭାବରେ ଦେଖାଯାଉଛି। ଭାରତ ବ୍ରିଟେନ, ୟୁଏଇ, ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ, ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ, ଓମାନ, ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଏବଂ ଆମେରିକା ସହିତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି କରିଛି ଏବଂ ସେହି ବିଶ୍ୱାସ ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମୁଦ୍ରା ପାଲଟିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଭାରତ ସର୍ବଦା ଖୋଲା ହସ୍ତରେ ଏହାର ପ୍ରବାସୀଙ୍କୁ ଗ୍ରହଣ କରିବ। ସେ ଭାରତୀୟ ବଂଶୋଦ୍ଭବ ମାଲେସିଆର ନାଗରିକଙ୍କୁ ଷଷ୍ଠ ପିଢ଼ି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଓସିଆଇ କାର୍ଡ ଯୋଗ୍ୟତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଐତିହାସିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ଟ୍ରଷ୍ଟ ପାଣ୍ଠି ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ସମର୍ଥନକୁ ସେ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ଭାରତରେ ପଢ଼ିବା ପାଇଁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସେ ତିରୁଭଲ୍ଲୁଭର ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ଭାରତକୁ ଜାଣିବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ମାଲେସିଆରେ ଶୀଘ୍ର ଖୋଲାଯିବାକୁ ଥିବା ନୂତନ ଭାରତୀୟ ଉଚ୍ଚାୟୋଗ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହା ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ମୂଲ୍ୟବାନ ସହଯୋଗୀ। କୁଆଲାଲମ୍ପୁରରେ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରନ୍ତୁ କିମ୍ବା କୋଲକାତାରେ, ଭାରତ ପ୍ରବାସୀମାନଙ୍କ ହୃଦୟରେ ବାସ କରେ। ଏମାନେ ମାଲେସିଆ ଏବଂ ଭାରତର ପ୍ରଗତିରେ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶବିଶେଷ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ମାଲେସିଆ ଓ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବେ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses a community programme in Kuala Lumpur, Malaysia
Grateful for the warmth of the Indian diaspora in Kuala Lumpur, our diaspora continues to serve as a strong bridge between India and Malaysia: PM
Malaysia has the second-largest Indian-origin community in the world, there is so much that connects Indian and Malaysian hearts: PM
It is remarkable the way you have preserved traditions over centuries, recently, I spoke in my monthly radio conversation, Mann Ki Baat, about you in which I shared with 1.4 billion Indians how over 500 schools in Malaysia teach children in Indian languages: PM
The members of the Tamil diaspora in Malaysia are serving the society in various fields and the Tamil diaspora has been here for many centuries, and inspired by this history, we are proud to have established the Thiruvalluvar Chair in the University of Malaya, we will now set up a Thiruvalluvar Centre to further strengthen our shared heritage: PM
India’s success is Malaysia’s success, it is Asia’s success, that is why I say the guiding word of our relationship is IMPACT, that is India-Malaysia Partnership for Advancing Collective Transformation: PM
I encourage more of you to travel and experience Incredible India and you must also bring your Malay friends with you because people-to-people contact is the cornerstone of our friendship: PM
India is seen as a trusted partner for growth, whether it is the UK, UAE, Australia, New Zealand, Oman, the EU or USA, countries have trade deals with India, trust has become India’s strongest currency: PM
07 FEB 2026 6:15PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, addressed a community programme in Kuala Lumpur, Malaysia, today. Addressing the gathering, the Prime Minister said that the warmth of the greetings reflected the beautiful diversity of the shared culture. He thanked his dear friend, Prime Minister Anwar Ibrahim, for joining the community celebration. He noted that the Prime Minister, Anwar Ibrahim, came to the airport to welcome him and brought him to the event in his car. “These special gestures reflected Prime Minister Anwar Ibrahim’s love and respect for India and for the people present”, Shri Modi added.
The Prime Minister said that a record-setting cultural performance with more than 800 dancers performing in perfect harmony would be remembered for years to come and congratulated all the performers. Shri Modi said that he and Prime Minister Anwar Ibrahim had been friends even before he became Prime Minister. He commended Prime Minister Anwar Ibrahim’s focus on reforms, his great intellect, and his able Chairmanship of ASEAN in 2025.
Recalling that he could not visit Malaysia for the ASEAN Summit last year, the Prime Minister said that he had promised to visit Malaysia soon and had fulfilled that promise. He noted that this was his first foreign visit in 2026 and expressed happiness at being with the community during the festive period. The Prime Minister said that he hoped everyone had celebrated Sankranti, Pongal and Thaipusam with great joy. He noted that Shivaratri was approaching, followed by the beginning of Ramzan and the celebration of Hari Raya, and wished everyone happiness and good health.
Shri Modi said that Malaysia has the second-largest Indian-origin community in the world and noted that there is much that connects Indian and Malaysian hearts. Referring to the exhibition he had seen a short while ago, he said that it beautifully depicted these connections. “The Indian-origin community is a living bridge linking the two countries. The cultural connections could be seen in shared traditions and flavours, linking Roti Canai with Malabar Parotta and coconut, spices and Teh Tarik, which feel familiar both in Kuala Lumpur and Kochi”, Shri Modi remarked. Shri Modi highlighted that the people of the two countries understand each other well, possibly due to the large number of common words between their languages and Malay, and have heard that Indian movies and music are popular in Malaysia. Shri Modi noted that Prime Minister Anwar Ibrahim sings very well, and it is wonderful that Prime Minister Anwar Ibrahim also loves Tamil songs of the legendary MGR.
The Prime Minister emphasised that India has a special place in the hearts of the Indian-origin community in Malaysia. Recalling an instance from 2001, he said that when an earthquake struck his home state of Gujarat, many members of the community came together to provide help, and he expressed his gratitude to them. “Thousands of ancestors of the community in Malaysia made great sacrifices to make India a free country. Many of them had never seen India but were among the first to join Netaji Subhas Chandra Bose’s Indian National Army”, Shri Modi underscored. The Prime Minister said that in honour of Netaji Subhas Chandra Bose, the Indian Cultural Centre in Malaysia was renamed after him. He also took the opportunity to salute the efforts of the Netaji Service Centre and the Netaji Welfare Foundation in Malaysia.
The Prime Minister reiterated that the Indian-origin community in Malaysia had preserved its traditions over centuries. He recalled mentioning the community in his Mann Ki Baat programme, where he shared that over 500 schools in Malaysia teach children in Indian languages. “The influence of saints such as Thiruvalluvar and Swami Vivekananda is visible in Malaysia, and the recent Thaipusam celebrations at Batu Caves are divine and comparable to those at Palani”, Shri Modi noted. The Prime Minister said that Garba is popular in Malaysia and added that India deeply cherishes its cultural ties with the Sikh community, which continues to promote the teachings of Sri Guru Nanak Dev Ji.
Shri Modi stated that Tamil is India’s gift to the world, noting that Tamil literature is eternal, Tamil culture is global, and Tamil people have served humanity through their talents. “India’s Vice President Thiru C.P. Radhakrishnan, External Affairs Minister Dr S. Jaishankar, Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman, and Minister of State for Information and Broadcasting Dr. Murugan are all from Tamil Nadu” Shri Modi underscored.
The Prime Minister said that members of the Tamil diaspora in Malaysia are serving society in various fields and noted that the Tamil diaspora has been present in Malaysia for many centuries. He said that inspired by this history, India had established the Thiruvalluvar Chair at the University of Malaya and would now set up a Thiruvalluvar centre to further strengthen shared heritage.
The Prime Minister said that India–Malaysia relations are scaling new heights each year. Recalling Prime Minister Anwar Ibrahim’s visit to New Delhi in 2024, he noted that bilateral ties were elevated to a Comprehensive Strategic Partnership. He said that the two countries now walk hand in hand as partners towards progress and prosperity and celebrate each other’s successes as their own.
Shri Modi recalled that he was touched by Prime Minister Anwar Ibrahim’s good wishes on the historic success of Chandrayaan-3 and agreed that India’s success is Malaysia’s success and Asia’s success. He said that the guiding word of the relationship is IMPACT—India-Malaysia Partnership for Advancing Collective Transformation—highlighting its impact on the speed of relations, the scale of ambitions, and benefits for the people, adding that both countries can benefit the entire humanity.
The Prime Minister said that Indian companies have always been keen to work with Malaysia, noting India’s role in creating Malaysia’s first and Asia’s largest insulin manufacturing facility. “Over 100 Indian IT companies operate in Malaysia, generating thousands of jobs, and highlighted the Malaysia-India Digital Council as paving new pathways for digital collaboration”, Shri Modi stated. He also announced that India’s UPI system will soon come to Malaysia.
Shri Modi stated that India and Malaysia share the same blue waters of the Indian Ocean and expressed his invitation to all to visit different parts of India. “India’s unprecedented growth in infrastructure, doubling the number of airports in a decade, building highways at record pace, and earning international acclaim for modern trains like the Vande Bharat”, Shri Modi noted. He encouraged more people-to-people visits, including bringing Malaysian friends, as such contact is the cornerstone of the friendship between the two countries.
The Prime Minister said that in the past decade, India has undergone a massive transformation. “From being the 11th largest economy, India is now knocking on the doors of the Top 3 and is the world’s fastest-growing major economy”, Shri Modi highlighted. He noted that Make in India has grown from a sapling to making India the world’s second-largest mobile manufacturer, while defence exports have increased nearly 30 times since 2014. “India has become the third-largest startup hub and built the world’s largest Digital Public Infrastructure and fintech ecosystem, with nearly half of the world’s real-time digital transactions happening through UPI. India’s clean and green growth, noting that solar energy capacity has grown about 40 times in a decade”, Shri Modi emphasised.
The Prime Minister said that India is no longer seen just as a huge market but as a hub for investment and trade, a trusted partner for growth. He added that India has trade deals with the UK, UAE, Australia, New Zealand, Oman, the EU, and the USA, and that trust has become India’s strongest currency.
The Prime Minister said that India will always embrace its diaspora with open arms. He highlighted the historic decision to extend OCI card eligibility to Malaysian citizens of Indian origin up to the 6th generation. Shri Modi reiterated India’s support through the Indian Scholarships Trust Fund and announced the upcoming Thiruvalluvar Scholarships for students to study in India. He also mentioned the Know India Program and the soon-to-be-opened new Consulate of India in Malaysia, which will further strengthen ties.
The Prime Minister said that 1.4 billion Indians aim to build a developed India by 2047, and that the Pravasi Bharatiya community is a valuable partner in this journey. “Whether born in Kuala Lumpur or Kolkata, India lives in the hearts of the diaspora, who are an active part of Malaysia’s and India’s progress and will help realise the vision of prosperous Malaysia and Viksit Bharat”, Shri Modi concluded.