প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মালেসিয়াগী প্রধান মন্ত্রীগা লোয়ননা পাংথোকখিবা জোইন্ত প্রেস স্তেৎমেন্ত মনুংদা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা প্রেস স্তেৎমেন্তগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
08 FEB 2026 10:33AM by PIB Imphal
ইকাই খুম্নজরবা প্রধান মন্ত্রী, আনৱার ইব্রাহিম,
লৈবাক অনিমক্কী শক্নাইরবা মীহুৎশিং,
মীদিয়াগী মরুপশিং,
খুরুমজরি!
সেলামাত পাগী!
অহানবদা, ঐহাক্কী অনকপা মরুপ, প্রধান মন্ত্রী আনৱার ইব্রাহিমনা তরাম্না ওকপিবগীদমক ঐহাক্না মহাক্কী মফমদা থাগৎপা ফোংদোকচরি। হৌখিবা চহিদা ঐহাক এ.এস.ই.এ.এন. সমিতকীদমক মালেসিয়াদা চৎপা ঙমখিদে। অদুবু ঐহাক্না ঐহাক্কী নুংশিরবা মরুপ অদুদা ঐহাক্না অথুবা মতমদা মালেসিয়াদা লাক্কনি হায়না থাজবা পীখি। অমসুং ঙসি, ইং ২০২৬দা ঐহাক্কী অহানবা মপান লৈবাক্কী খোঙচৎতা ঐহাক মালেসিয়াদা লৈরে।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং মালেসিয়াগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসি তশেংনা অখন্নবা অমনি। ঐখোয়না সমুদ্রগী য়ুম্লোন্নবশিংনি। চহি চা কয়াগী মমাংদগী, ঐখোয়গী মীয়াম্নসু অচেৎপা অমসুং নুংশিরবা মরী লৈনরি। ঙসিদি, ভারত মচাশিংনা খ্বাইদগী হেন্না য়াম্বা মালেমগী অনিশুবা লৈবাক মালেসিয়ানি। ঐখোয়গী সিভিলাইজেসনশিং অসি শেয়র কলচরেল হেরিতেজ অমসুং দেমোক্রেতিক ভেল্যুশিংনা শম্নহল্লি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহিশিং অসিদা ঐখোয়গী মরীশিং অসি অনৌবা শাহৌ অমা ফংলে। ঐহাক্কী মরুপ, প্রধান মন্ত্রী আনৱার ইব্রাহিমনা মসিগী খুমাং চাউশিল্লকপা অসিদা অখন্নবা থৌদাং অমা লৌখি।
ইনর্জী, ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং মেন্যুফেকচরিংদা ঐখোয়গী কোওপরেসন অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎলে। দিজিতেল ইকোনোমী, বাইওতেক্নোলোজী অমসুং আই.তি.দা ম্যুচেল ইনবেস্তমেন্তশিং হেনগৎলক্লি। তুরিজম অমসুং মীয়ামগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসি হেন্না চেৎশিল্লক্লি। মসিগী এচিবমেন্তশিং অসিনা পুক্নিং থৌগৎলদুনা, ঙসি ঐখোয়না ঐখোয়গী পার্তনরশিপ অসিদা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা খোঙজেল অমসুং অচেৎপা অমা পুরক্নবা ৱারেপ লৌরে।
মরুপশিং,
সেক্যুরিতীগী লমদা, ঐখোয়না কাউন্তর তেরোরিজম, ইন্তেলিজেন্স শেয়র তৌবা অমসুং মেরিতাইম সেক্যুরিতীদা মতেং পীনবা হেনগৎহল্লগনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী দিফেন্স কোলাবোরেসনসু পাকথোক চাউথোকহল্লগনি।
এ.আই. অমসুং দিজিতেল তেক্নোলোজীশিংগা লোয়ননা ঐখোয়না সেমিকন্দক্তরশিং, হকশেল অমসুং ফুদ সেক্যুরিতীদা পার্তনরশিপশিং পুথোক্কনি। ঙসি পাংথোকখিবা সি.ই.ও. ফোরম্না ত্রেদ অমসুং ইনভেস্তমেন্তকী অনৌবা লম্বীশিং হাংদোক্লে। স্ত্রেতেজিক ত্রস্তকী মতেংনা ঐখোয়না ইকোনোমিক ত্রান্সফোর্মেসনগী লম্বী য়াৎলগনি।
মরুপশিং,
ঙরাং ঐহাক্না মাললেসিয়াদা লৈরিবা ভারত মচাশিংগা উনবগী খুদোংচাবা ফংখি। প্রধান মন্ত্রী আনৱার ইব্রাহিমনা থৌরম অদুদা শরুক য়াখি। মীওই মিলিয়ন অহুমগী মপাঙ্গল লৈবা দাইস্পোরা অসি ঐখোয়গী লৈবাকশিংগী মরক্তা হিংলিবা থোং অমনি অমসুং মপাঙ্গলগী অচৌবা হৌরকফম অমনি।
মখোয়গী য়াইফনবগীদমক লৌখৎলিবা খোংথাংশিং অসিনা ঐখোয়গী মরীদা মীওইবগী ওইবা য়ুম্ফম অমা পীরি। মালেসিয়াদা লৈরিবা ভারতকী শিন্মীশিংগীদমক সোসিএল সেক্যুরিতী এগ্রীমেন্ত, তুরিজমগীদমক লেম্না ই-ভিজা পীবা, অমসুং মালেসিয়াদা ভারতকী দিজিতেল পেমেন্ত ইন্তরফেস য়ু.পি.আই. ইমপ্লিমেন্ত তৌবনা লৈবাক অনিগী প্রজাশিংগীদমক পুন্সি লায়থোকহল্লগনি। তশেংনমক, পার্তনরশিপ অমা হেক্তগী কান্নবশিং অসি মীওইশিংদা হকথেংননা ফংলবদি মায় পাকপা ঙমগনি।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং মালেসিয়া অসি তামিল লোলগীদমক অমত্তা ওইনা নুংশিবা অমনা অমত্তা ওইহল্লি। মালেয়েসিয়াদা তামিলগী মপাঙ্গল কনবা অমসুং অচৌবা প্রজেন্স অসি এজুকেসন, মীদিয়া অমসুং কলচরেল লাইফতা উবা ফংই। ঙসিগী ওদিও-ভিজুএল এগ্রীমেন্ত অসিনা ফিল্ম অমসুং ম্যুজিক, মরুওইনা তামিল সিনেমাগী খুত্থাংদা ঐখোয়গী থম্মোয়বু নকশিন্নহল্লগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি।
ঐখোয়না য়ুনিভর্সিতী একচেঞ্জ, স্তার্ত-অপ কনেক্তিবিতী অমসুং ঐখোয়গী নহারোলশিংগী মরক্তা স্কিল দিবেলপমেন্তকী খুদোংচাবশিংসু পাকথোক চাউথোকহল্লি। ঐখোয়গী হেনগৎলক্লিবা মরীশিংদা মতেং পাংনবা, ঐখোয়না মালেসিয়াদা অনৌবা কন্সুলেত অমা হাংদোক্লি।
মরুপশিং,
ইন্দো-পেসিফিক লমদম অসি মালেমগী চাউখৎপগী ইঞ্জিন অমা ওইনা থোক্লক্লি। ঐখোয়না আসিয়ানগা খুৎশম্নদুনা ইন্দো-পেসিফিক শিনবা থুংনা চাউখৎপা, শান্তি অমসুং তংদু লৈতাবা পুরক্নবা লেপ্লি। ভারতনা আসিয়ানগী সেন্ত্রেলিতীদা খ্বাইদগী ৱাংবা প্রাইওরিতী পীরি। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না এ.এস.ই.এ.এন.গী চেয়রমেন মায় পাকনা ওইবগীদমক মালেসিয়াদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মালেসিয়াগুম্বা মরুপ মপাং ওইবা লৈবাকশিংগী মতেংগা লোইননা ভারতনা আসিয়ানগা লোয়ননা মরী হেন্না পাকথোক চাউথোকহনগনি। ঐখোয়না য়ানখি মদুদি আসিয়ান-ইন্দিয়া ত্রেদ ইন গুদস এগ্রীমেন্ত (এ.আই.তি.আই.তি.জি.এ.) গী রিভিয়ু অসি অথুবা মতমদা লোইশিনগদবনি।
মরুপশিং,
ঙসি, ঐখোয়না রিজনেল অমসুং গ্লোবেল ইসুশিংদা কান্নরবা খন্ন-নৈনবগী থৌরম অমসু পাংথোকখি। মালেমগী ওইবা অচেৎপা ফীভম অসিগী মনুংদা ভারত অমসুং মালেসিয়াগী মরক্তা মরুপ ওইবগী মরী হেনগৎলকপা অসি লৈবাক অনিমক্কী ওইনা য়াম্না মরু ওই।
ঙসিগী শিংনবশিং অসি থেংননবা মালেমগী ইন্সতিত্যুসনশিংদা রিফোর্মশিং পাংথোকপা মথৌ তাই হায়না ঐখোয়না থাজবা থম্লি। ঐখোয়না শান্তিগীদমক হোৎনরিবা পুম্নমকপু মখা তানা শৌগৎকনি। অমসুং তেরোরিজমগা মরী লৈনবা ঐখোয়গী পাউজেল অসি ময়েক শেংই: দবল স্তেন্দর্দ অমত্তা লৈরোই। কোমথোকপা লৈরোই।
ইকসেলেন্সী,
ভারত-মলেসিয়াগী মরীশিংদা অদোমগী থৌদাং অদু ঐখোয়না থাগৎচরি। চাউখৎপা মালেসিয়াগী অদোমগী মঙলান অমসুং চাউখৎপা ভারতকী ঐখোয়গী ৱারেপ অসি মঙফাওনহন্নবা ঐখোয় পুন্না থবক তৌমিন্নসি।
ঐহাক্না অমুক্কা হন্না অদোমগী মরুপ-মপাং ওইবগীদমক, অদোমগী নুংশিজরবা তরাম্না ওকপগীদমক অমসুং অদোমগী মীয়োক মীচান ফবা মতৌগীদমক থাগৎচরি। ভারত্তা অদোমবু তরাম্না ওক্নবা ঐখোয়না ঙাইরি।
অদোমবু হন্না-হন্না থাগৎচরি।
জুম্পা লাগী!

Prime Minister's Office
English rendering of Press statement by the Prime Minister during the joint press statement with the Prime Minister of Malaysia
08 FEB 2026 10:33AM by PIB Delhi
Your Excellency, Prime Minister Anwar Ibrahim,
Distinguished delegates from both nations,
Friends from the media,
Namaskar!
Selamat pagi!
First of all, I extend my heartfelt gratitude to my close friend, Prime Minister Anwar Ibrahim, for the warm welcome. Last year, I could not visit Malaysia for the ASEAN Summit. But I had promised my dear friend that I would come to Malaysia at the earliest opportunity. And today, in my very first foreign visit of the year 2026, I am here in Malaysia.
Friends,
The relationship between India and Malaysia is truly special. We are maritime neighbors. For centuries, our peoples have shared deep and affectionate bonds. Today, Malaysia is the second-largest country in the world with a population of Indian origin. Our civilizations are connected through shared cultural heritage and democratic values.
Friends,
In recent years, our ties have gained new momentum. My friend, Prime Minister Anwar Ibrahim, has played a special role in this progress.
Our cooperation has grown stronger in energy, infrastructure, and manufacturing. Mutual investments have increased in the digital economy, biotechnology, and IT. Tourism and people-to-people ties have deepened further. Inspired by these achievements, today we have resolved to bring unprecedented speed and depth to our partnership.
Friends,
In the field of security, we will strengthen cooperation in counter-terrorism, intelligence sharing, and maritime security. We will also broaden our defense collaboration.
Alongside AI and digital technologies, we will advance partnerships in semiconductors, health, and food security. The CEO Forum held today has opened new avenues for trade and investment. With strategic trust, we will pave the way for economic transformation.
Friends,
Yesterday, I had the opportunity to meet members of the Indian diaspora in Malaysia. Prime Minister Anwar Ibrahim graced the gathering with his presence, adding to its prestige. The three million-strong diaspora is a living bridge between our nations and a great source of strength. The steps taken for their welfare provide a human foundation to our relationship.
Measures such as the Social Security Agreement for Indian workers in Malaysia, gratis e-visas for tourism, and the implementation of India’s digital payment interface UPI in Malaysia will make life easier for citizens of both countries. After all, any partnership is truly successful only when its benefits reach the people directly.
Friends,
India and Malaysia are also united by a shared love for the Tamil language. The strong and vibrant presence of Tamil in Malaysia is visible in education, media, and cultural life. I am confident that today’s audio-visual agreement will bring our hearts closer through films and music, especially Tamil cinema.
We are also expanding opportunities for university exchanges, start-up connections, and skill development among our youth. To support our growing ties, we are opening a new consulate in Malaysia.
Friends,
The Indo-Pacific region is emerging as the engine of global growth. We remain committed to development, peace, and stability across the Indo-Pacific in partnership with ASEAN. India accords the highest priority to ASEAN centrality. I once again warmly congratulate Malaysia on its successful ASEAN chairmanship.
With the support of friendly nations like Malaysia, India will further broaden its relations with ASEAN. We agree that the review of the ASEAN–India Trade in Goods Agreement (AITIGA) should be completed at the earliest.
Friends,
Today, we also held meaningful discussions on regional and global issues. In this atmosphere of global instability, the growing friendship between India and Malaysia is of immense importance to both nations.
We share the view that reforms in global institutions are necessary to address today’s challenges. We will continue to support all efforts for peace. And our message on terrorism is clear: No double standards. No compromise.
Excellency,
We deeply appreciate your commitment to India–Malaysia relations. Let us work together to realize your vision of a prosperous Malaysia and our resolve for a developed India.
Once again, I sincerely thank you for your friendship, your warm welcome, and your gracious hospitality. We look forward to welcoming you in India.
“Thank you very much.
Jumpa Lagi!