প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মালয়েছিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৈতে যুটীয়া প্ৰেছ বিবৃতিৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰেছ বিবৃতি
08 FEB 2026 10:33AM by PIB Guwahati
মহামহিম প্ৰধানমন্ত্ৰী আনৱাৰ ইব্ৰাহিম
দুয়োখন দেশৰ প্ৰতিনিধিবৰ্গ,
সংবাদ মাধ্যমৰ বন্ধুসকল,
নমস্কাৰ!
ছেলামত পাগী!
পোনপ্ৰথমে মই মোৰ ঘনিষ্ঠ বন্ধু প্ৰধানমন্ত্ৰী আনৱাৰ ইব্ৰাহিমক উষ্ম আদৰণি জনোৱাৰ বাবে আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো। যোৱা বছৰ আছিয়ান সন্মিলনৰ বাবে মালয়েছিয়ালৈ যাব পৰা নাছিলো। কিন্তু মই মোৰ প্ৰিয় বন্ধুক প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিলোঁ যে মই অতি সোনকালে মালয়েছিয়া ভ্ৰমণ কৰিম। আৰু আজি ২০২৬ চনৰ প্ৰথম বিদেশ ভ্ৰমণতে মই মালয়েছিয়াত উপস্থিত হ’লোঁ।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু মালয়েছিয়াৰ মাজত এক বিশেষ সম্পৰ্ক আছে। আমি সামুদ্ৰিক ক্ষেত্ৰত চুবুৰীয়া। যুগ যুগ ধৰি আমাৰ জনসাধাৰণৰ মাজত গভীৰ আৰু আন্তৰিক সম্পৰ্ক আছে। আজি মালয়েছিয়া ভাৰতীয় মূলৰ জনসংখ্যাৰে বিশ্বৰ দ্বিতীয় বৃহত্তম দেশ। আমাৰ সভ্যতা সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য বিনিময় আৰু গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধৰ দ্বাৰা সংযুক্ত।
বন্ধুসকল,
বিগত কেইবছৰমানৰ পৰা আমাৰ সম্পৰ্কই নতুন গতি লাভ কৰিছে। আৰু এইক্ষেত্ৰত মোৰ বন্ধু প্ৰধানমন্ত্ৰী আনৱাৰ ইব্ৰাহিমে বিশেষ ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিছে।
আমাৰ মাজত শক্তি, আন্তঃগাঁথনি আৰু উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা যথেষ্ট শক্তিশালী হৈছে। ডিজিটেল অৰ্থনীতি, জৈৱ প্ৰযুক্তি আৰু আই টি খণ্ডত পাৰস্পৰিক বিনিয়োগ বৃদ্ধি পাইছে। পৰ্যটন আৰু জনসাধাৰণৰ সম্পৰ্কও গভীৰ হৈ পৰিছে। এই উপলব্ধিৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ আজি আমি আমাৰ অংশীদাৰিত্বৰ ক্ষেত্ৰলৈ অভূতপূৰ্ব গতি আৰু গভীৰতা অনাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো।
বন্ধুসকল,
আমি সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী, চোৰাংচোৱা তথ্য বিনিময় আৰু সামুদ্ৰিক নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিম। আমি প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতাও আৰু অধিক প্ৰসাৰিত কৰিম।
এআই আৰু ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ লগতে আমি অৰ্ধপৰিবাহী, স্বাস্থ্য আৰু খাদ্য সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত অংশীদাৰিত্ব আগবঢ়াই নিম। আজি অনুষ্ঠিত হোৱা চিইঅ’ ফ’ৰামে বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগৰ বাবে নতুন সুযোগ মুকলি কৰিছে। আমি কৌশলগত বিশ্বাসৰ জৰিয়তে অৰ্থনৈতিক পৰিৱৰ্তনৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিম।
বন্ধুসকল,
কালি মালয়েছিয়াত থকা ভাৰতীয় প্ৰব্ৰজনকাৰীক লগ পোৱাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। প্ৰধানমন্ত্ৰী আনৱাৰ ইব্ৰাহিমেও তেওঁৰ উপস্থিতিৰে সন্মিলনখনৰ শোভা বৰ্ধন কৰিছিল। ৩০ লাখ প্ৰব্ৰজনকাৰীৰ এই জীৱন্ত দলংখনেই আমাৰ ডাঙৰ শক্তি। তেওঁলোকৰ কল্যাণৰ বাবে লোৱা পদক্ষেপবোৰে আমাৰ সম্পৰ্কক মানৱীয় আধাৰ প্ৰদান কৰে।
মালয়েছিয়াত ভাৰতীয় শ্ৰমিকৰ সুৰক্ষাৰ বাবে সামাজিক সুৰক্ষা চুক্তি, পৰ্যটনৰ বাবে শুল্কমুক্ত ই-ভিছা আৰু মালয়েছিয়াত ডিজিটেল পেমেণ্ট ইন্টাৰফেচ ইউপিআইৰ প্ৰৱৰ্তনে দুয়োখন দেশৰ নাগৰিকৰ জীৱনধাৰণ সৰল কৰি তুলিব। কাৰণ যিকোনো অংশীদাৰিত্ব সফল হয় তেতিয়াহে যেতিয়া ইয়াৰ সুবিধা প্ৰত্যক্ষভাৱে ৰাইজৰ মাজলৈ যায়।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু মালয়েছিয়া তামিল ভাষাৰ প্ৰতি থকা প্ৰেমৰ বান্ধোনৰ দ্বাৰা সংযুক্ত হৈ আছে। মালয়েছিয়াত তামিলৰ শক্তিশালী আৰু সজীৱ উপস্থিতি শিক্ষা, সংবাদ মাধ্যম, আৰু সাংস্কৃতিক জীৱনত স্পষ্ট হৈ আছে। আজিৰ দৃশ্য-শ্ৰব্য চুক্তিয়ে ছবি আৰু সংগীতৰ জৰিয়তে, বিশেষকৈ তামিল ছবিৰ জৰিয়তে আমাৰ হৃদয়ক আৰু অধিক ওচৰলৈ নিব বুলি মোৰ বিশ্বাস।
আমি আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত বিশ্ববিদ্যালয়কেন্দ্ৰিক বিনিময়, ষ্টাৰ্ট-আপ সংযোগ আৰু দক্ষতা বিকাশৰ সুযোগো সম্প্ৰসাৰণ কৰিছো। আমাৰ ক্ৰমবৰ্ধমান সম্পৰ্কক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ আমি মালয়েছিয়াতো নতুন দূতাবাস মুকলি কৰিবলৈ অগ্ৰসৰ হৈছো।
বন্ধুসকল,
ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলটোৱে বিশ্বৰ উন্নয়নৰ ইঞ্জিন হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। আমি আছিয়ানৰ সৈতে সমগ্ৰ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ উন্নয়ন, শান্তি আৰু স্থিতিশীলতাৰ প্ৰতি দায়বদ্ধ। ভাৰতে আছিয়ান কেন্দ্ৰীয়তাক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়ে। আছিয়ানৰ সফল অধ্যক্ষতাৰ বাবে মালয়েছিয়াক পুনৰবাৰ অভিনন্দন জনাইছো।
মালয়েছিয়াৰ দৰে বন্ধুত্বপূৰ্ণ দেশৰ সহযোগত ভাৰতে আছিয়ানৰ সৈতে সম্পৰ্ক আৰু অধিক সম্প্ৰসাৰণ কৰিব। আমি এই কথাত একমত যে আছিয়ান-ভাৰত বাণিজ্য চুক্তি, আইটিগাৰ সমীক্ষা ক্ষিপ্ৰতাৰে সম্পূৰ্ণ হ’ব লাগে।
বন্ধুসকল,
আজি আমি আঞ্চলিক আৰু গোলকীয় বিষয় সন্দৰ্ভতো অৰ্থপূৰ্ণ আলোচনা কৰিছো। বিশ্বজোৰা অস্থিৰতাৰ এই পৰিৱেশত ভাৰত আৰু মালয়েছিয়াৰ মাজত বৃদ্ধি পোৱা বন্ধুত্ব দুয়োখন দেশৰ বাবে অত্যন্ত গুৰুত্বপূৰ্ণ।
আজিৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰিবলৈ বিশ্ব প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সংস্কাৰ অতি প্ৰয়োজনীয় বুলি আমি মত ব্যক্ত কৰিছো। আমি শান্তিৰ বাবে কৰা সকলো প্ৰচেষ্টাক সমৰ্থন কৰি যাম। আৰু সন্ত্ৰাসবাদৰ বিষয়ে আমাৰ স্পষ্ট বাৰ্তা : কোনো দ্বৈৰ্থতা নাই। কোনো আপোচ কৰা নহব।
মহামহিম,
ভাৰত-মালয়েছিয়াৰ সম্পৰ্কৰ প্ৰতি আপোনালোকৰ দায়বদ্ধতাৰ আমি শলাগ লৈছো। আহক, আমি সকলোৱে মিলি আপোনালোকৰ সমৃদ্ধিশালী মালয়েছিয়াৰ সপোন আৰু বিকশিত ভাৰতৰ বাবে আমাৰ সংকল্প বাস্তৱায়িত কৰোঁ।
পুনৰ এবাৰ আপোনালোকৰ বন্ধুত্ব, উষ্ম আদৰণি আৰু আতিথ্যৰ বাবে বহুত বহুত ধন্যবাদ। আমি আপোনালোকক ভাৰতলৈ আদৰণি জনাবলৈ আগ্ৰহী।
অশেষ ধন্যবাদ।
জুম্পা লাগী!

Prime Minister's Office
English rendering of Press statement by the Prime Minister during the joint press statement with the Prime Minister of Malaysia
08 FEB 2026 10:33AM by PIB Delhi
Your Excellency, Prime Minister Anwar Ibrahim,
Distinguished delegates from both nations,
Friends from the media,
Namaskar!
Selamat pagi!
First of all, I extend my heartfelt gratitude to my close friend, Prime Minister Anwar Ibrahim, for the warm welcome. Last year, I could not visit Malaysia for the ASEAN Summit. But I had promised my dear friend that I would come to Malaysia at the earliest opportunity. And today, in my very first foreign visit of the year 2026, I am here in Malaysia.
Friends,
The relationship between India and Malaysia is truly special. We are maritime neighbors. For centuries, our peoples have shared deep and affectionate bonds. Today, Malaysia is the second-largest country in the world with a population of Indian origin. Our civilizations are connected through shared cultural heritage and democratic values.
Friends,
In recent years, our ties have gained new momentum. My friend, Prime Minister Anwar Ibrahim, has played a special role in this progress.
Our cooperation has grown stronger in energy, infrastructure, and manufacturing. Mutual investments have increased in the digital economy, biotechnology, and IT. Tourism and people-to-people ties have deepened further. Inspired by these achievements, today we have resolved to bring unprecedented speed and depth to our partnership.
Friends,
In the field of security, we will strengthen cooperation in counter-terrorism, intelligence sharing, and maritime security. We will also broaden our defense collaboration.
Alongside AI and digital technologies, we will advance partnerships in semiconductors, health, and food security. The CEO Forum held today has opened new avenues for trade and investment. With strategic trust, we will pave the way for economic transformation.
Friends,
Yesterday, I had the opportunity to meet members of the Indian diaspora in Malaysia. Prime Minister Anwar Ibrahim graced the gathering with his presence, adding to its prestige. The three million-strong diaspora is a living bridge between our nations and a great source of strength. The steps taken for their welfare provide a human foundation to our relationship.
Measures such as the Social Security Agreement for Indian workers in Malaysia, gratis e-visas for tourism, and the implementation of India’s digital payment interface UPI in Malaysia will make life easier for citizens of both countries. After all, any partnership is truly successful only when its benefits reach the people directly.
Friends,
India and Malaysia are also united by a shared love for the Tamil language. The strong and vibrant presence of Tamil in Malaysia is visible in education, media, and cultural life. I am confident that today’s audio-visual agreement will bring our hearts closer through films and music, especially Tamil cinema.
We are also expanding opportunities for university exchanges, start-up connections, and skill development among our youth. To support our growing ties, we are opening a new consulate in Malaysia.
Friends,
The Indo-Pacific region is emerging as the engine of global growth. We remain committed to development, peace, and stability across the Indo-Pacific in partnership with ASEAN. India accords the highest priority to ASEAN centrality. I once again warmly congratulate Malaysia on its successful ASEAN chairmanship.
With the support of friendly nations like Malaysia, India will further broaden its relations with ASEAN. We agree that the review of the ASEAN–India Trade in Goods Agreement (AITIGA) should be completed at the earliest.
Friends,
Today, we also held meaningful discussions on regional and global issues. In this atmosphere of global instability, the growing friendship between India and Malaysia is of immense importance to both nations.
We share the view that reforms in global institutions are necessary to address today’s challenges. We will continue to support all efforts for peace. And our message on terrorism is clear: No double standards. No compromise.
Excellency,
We deeply appreciate your commitment to India–Malaysia relations. Let us work together to realize your vision of a prosperous Malaysia and our resolve for a developed India.
Once again, I sincerely thank you for your friendship, your warm welcome, and your gracious hospitality. We look forward to welcoming you in India.
“Thank you very much.
Jumpa Lagi!