তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
ছবিৰ প্ৰমাণীকৰণৰ সময় ৪৮ দিনৰ ব্যৱস্থাৰ বিপৰীতে গড়ে ১৮ দিনলৈ হ্ৰাস কৰা হৈছে
04 FEB 2026 4:23PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ প্ৰমাণীকৰণ ব’ৰ্ডে (চিবিএফচি) চিনেমাট’গ্ৰাফ আইন, ১৯৫২, আৰু চিনেমাট’গ্ৰাফ (প্ৰমাণীকৰণ) নিয়ম, ২০২৪ অনুসৰি কাম কৰে। উক্ত নিয়মৰ ৩৭ নং নিয়মৰ অধীনত ছবিৰ প্ৰমাণীকৰণৰ বাবে নিৰ্ধাৰিত সময়সীমা ৪৮ কৰ্মদিন। অনলাইন চাৰ্টিফিকেশন চিষ্টেম ৰূপায়ণৰ লগে লগে বৰ্তমানে প্ৰমাণপত্ৰৰ বাবে লোৱা গড় সময় হৈছে ফিচাৰ ছবিৰ বাবে ১৮ কৰ্মদিন আৰু চুটি ছবিৰ বাবে ৩ কৰ্মদিন।
চিবিএফচিৰ দ্বাৰা থিয়েটাৰত মুক্তিৰ বাবে প্ৰমাণিত ছবি, ২০২১ চনত চলচ্চিত্ৰ প্ৰমাণীকৰণ আপীল ন্যায়াধিকৰণ (এফচিএটি) বিলুপ্ত হোৱাৰ পিছত সংশোধন সমিতি (আৰচি) আৰু বিভিন্ন উচ্চ ন্যায়ালয় (এইচচি)ৰ সন্মুখত প্ৰত্যাহ্বান জনোৱা সিদ্ধান্তৰ বছৰেকীয়া বিৱৰণ তলত দিয়া হৈছে:
বৰ্ষ
২০২১-২২
২০২২-২৩
২০২৩-২৪
২০২৪-২৫
২০২৫-২৬
আজিলৈকে
মুঠ ছবি প্ৰমাণিত
২০৩১
২৭৭৭
২৮৩৭
২৬৮৭
২২৪৮
আৰচিৰ আগত প্ৰত্যাহ্বান
২৫
৪৬
৪৯
৩৮
৫৫
এইচচিৰ আগত প্ৰত্যাহ্বান জনোৱা হৈছিল
২
৪
১
৪
১০
সংশোধনী সমিতিত ছবি ডিচপোজেলৰ বাবে লোৱা সময় চিনেমাট’গ্ৰাফ (প্ৰমাণীকৰণ) নিয়ম, ২০২৪ৰ নিয়ম ৩৭(৭)ৰ অধীনত নিৰ্ধাৰিত সময়সীমাৰ ভিতৰত।
চিনেমাট’গ্ৰাফ আইন, ১৯৫২, আৰু চিনেমাট’গ্ৰাফ (প্ৰমাণীকৰণ) নিয়ম, ২০২৪ৰ অধীনত প্ৰচলিত নীতি অনুসৰি বহুস্তৰীয় অভিযোগ নিৰাময়ৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে, যাৰ ফলত আবেদনকাৰীয়ে সংশোধন সমিতিৰ ওচৰত আবেদন কৰিব পাৰে।
লোকসভাত তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ আৰু সংসদীয় পৰিক্ৰমা ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী (ড° এল মুৰুগানে) শ্ৰীমতী প্ৰিয়ংকা গান্ধী ভাদ্ৰাৰ প্ৰশ্নৰ উত্তৰত এই তথ্য প্ৰদান কৰে।

Ministry of Information & Broadcasting
Certification time for films reduced to average 18 days against the provision of 48 days
04 FEB 2026 4:23PM by PIB Delhi
The Central Board of Film Certification (CBFC) functions in accordance with the Cinematograph Act, 1952, and the Cinematograph (Certification) Rules, 2024. Under Rule 37 of the said Rules, the prescribed time limit for certification of films is 48 working days. With the implementation of the Online Certification System, the present average time taken for certification is 18 working days for feature films and 3 working days for short films.
The year-wise details of films certified for theatre release by CBFC, decisions challenged before the Revising Committees (RC) and various High Courts (HC) since the abolition of the Film Certification Appellate Tribunal (FCAT) in 2021 are given below:
Year
2021-22
2022-23
2023-24
2024-25
2025-26
till date
Total films certified
2031
2777
2837
2687
2248
Challenged before RC
25
46
49
38
55
Challenged before HC
2
4
1
4
10
The time taken for disposal of films in the Revising Committee is within the timeframe prescribed under Rule 37(7) of the Cinematograph (Certification) Rules, 2024.
The extant norms under the Cinematograph Act, 1952, and the Cinematograph (Certification) Rules, 2024, provide for a multi-level grievance redressal mechanism, allowing applicants to appeal to a Revising Committee.
Reply given in the Lok Sabha by the Minister of State for Information and Broadcasting and Parliamentary Affairs (Dr. L. Murugan) to the question raised by Smt. Priyanka Gandhi Vadra.