শেল-থুম মন্ত্রালয়
কেদ্রগী বজেত ২০২৬-২৭ না পেনালতী অমসুং প্রোসিক্যুসন রেসনেলাইজ তৌনবা দাইরেক্ত তেক্স প্রোপোজেল লাউথোকখ্রে
প্রোসিদিং য়ামদনবা অমসুং থবক তৌবদা কোম্নবা এসেসমেন্ত অমসুং পেনালতী প্রোসিদ্যুওরশিং পুনশিন্নরগনি
১.১০.২০২৪দগী রেত্রোস্পেক্তিব ওইনা চৎনবা হৌদুনা লুপা লাক্ষ ২০দগী তাবা অপুনবা ভেল্যু লৈবা নন-ইম্মুবেবল ফোরেন এসেৎশিং উত্ত্রবদি প্রোসিদ্যুসনদগী ইম্ম্যুনিতী লৈগনি
01 FEB 2026 12:54PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী শেল-থুম অমসুং কোর্পোরেত এফিয়র্সকী মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিতারমননা ঙসি পার্লিয়ামেন্ততা ২০২৬-২৭গী কেন্দ্রগী বজেত পুথোকখ্রে। বজেত অসিদা পেনাল্টি অমসুং প্রোসিদ্যুসনবু রেসনেলাইজ তৌনবা পান্দম থম্লিবা দাইরেক্ত তেক্সকী প্রোপোজেলশিংগী সেত অমা প্রপোজ তৌরি।
প্রোসিদ্যুওরশিংগী মশিং য়ামহন্দনবা এসেসমেন্ত অমসুং পেনালতী প্রোসিদ্যুওরশিং অসি অমত্তা ওইবা ওর্দর অমগী খুত্থাংদা পুন্সিন্ননবা শেল-থুম মন্ত্রীনা থৌরাং তৌখি। অহানবা আপিল তৌবা ওথোরিটিগী মমাংদা আপিলগী মতমগী ওইনা পেনালতীগী শেনফম অদুদা তেক্স পেয়রদা আপিল প্রোসেসকী ফল অদুগী মরী লৈনদনা শেন্দোই পীবগী দায়ত্ব লৈরোই। মখা তানা, প্রি-পেমেন্তকী ক্বান্তম অসি চাদা ২০দগী চাদা ১০দা হন্থহল্লে অমসুং মসি কোর তেক্স দিমান্দদা খক লেপকনি।
লিতিগেসন হন্থহন্নবা অহেনবা খোঙথাং অমা ওইনা, শেল-থুম মন্ত্রীনা তেক্সপেয়রশিংদা রিএস্সেসমেন্ত প্রোসিদ্যুওরশিং হৌদোকখ্রবা মতুংদসু মখোয়গী রিতর্নশিং অপদেৎ তৌবা য়াহন্নবা ৱাফম থমখি। মসিদা মরি লৈনবা চহিদা চৎনবা য়াবা রেৎ অদুগী মথক্তা অহেনবা চাদা ১০গী তেক্স রেৎ হাপচিল্লগনি। মতুংদা এসেসমেন্ত ওফিসরনা মহাক্কী প্রোসেসতা মসিগী অপদেৎ তৌরবা রির্পোর্ত অসিখক্তমক শিজিন্নগনি।
অতেনবা রিপোর্ত তৌবগী কেসশিংদা পেনালতী অমসুং প্রোসিক্যুসনদগী ইম্ম্যুনিতীগীদমক ফ্রেমৱার্ক অমা লৈরে। ফাইনান্স মিনিস্তরনা হায়রিবা ইম্ম্যুনিতীগী ফ্রেমৱার্ক অসি অরানবা রিপোর্ত তৌবদসু শীজিন্ননবা ৱাফম থমখি। অদুম ওইনমক, অসিগুম্বা ফিভম অমদা তেক্স থীরিবদু তেক্স অমসুং চংগদবা শেন্দোইগী মথক্তা অহেনবা ইনকম তেক্স ওইনা তেক্সকী শেনফম অদুগী চাদা ১০০ পীবা মথৌ তাই।
একাউন্তশিং ওদিৎ তৌদবা, ত্রান্সফর প্রাইসিং ওদিৎ রিপোর্ত পীরক্তবা অমসুং ফাইনান্সিএল ত্রাঞ্জেক্সনশিংগী স্তেৎমেন্ত পীরক্তবগুম্বা তেক্নিকেল দিফোল্ত খরগী পেনালতীশিং অসি ফীদা ওন্থোক্নবা প্রপোজ তৌরি।
শেল-থুম মন্ত্রীনা ইনকম তেক্স এক্তকী মখাদা প্রোসিক্যুসন ফ্রেমৱার্ক অসি রেস্নেলাইজ তৌনবা ৱাফম থমখি।
একাউন্ত বুকশিং অমসুং দোক্যুমেন্তশিং অমসুং তি দি এস পীবা মথৌ তাবশিং পুথোক্ত্রবদি দিক্রিমিনেলাইজ তৌরি। মখা তানা, মাইনর ওফেন্সশিংদি ফাইন খক্তমক লৌগনি। লেমহৌরিবা প্রোসিদ্যুওরশিং অসি ক্রাইম অদুগী ক্বান্তমগী মতুং ইন্না গ্রেদ তৌগনি। মখোয়না চহি অনিদা হন্থহল্লবা মেক্সিমম ওইবা জেলগী চৈরাক অমসুং মখোয়দুবু ফাইনদা ওন্থোক্নবা কোর্টশিংদা শক্তি পীবগা লোইননা অচম্বা জেলগী চৈরাকখক্তমক পীগনি।
হৌজিক্কী ওইনা লুপা লাখ ২০গী মখাদা লৈবা নন-ইম্মুবেবল ফোরেন এসেতশিং লান্থোক্ত্রবদি পেনালতী অমত্তা লৌরোই। ফাইনান্স মিনিস্তরনা মখোয়বু ১.১০.২০২৪দগী রেত্রোস্পেক্তিব ওইবা ইফেক্তকা লোয়ননা প্রোসিক্যুসনদগী ইম্ম্যুনিতীসু পীনবা প্রপোজ তৌখি।

Ministry of Finance
UNION BUDGET 2026-27 ANNOUNCES DIRECT TAX PROPOSALS FOR RATIONALIZING PENALTY AND PROSECUTION
ASSESSMENT AND PENALTY PROCEEDINGS TO BE INTEGRATED TO AVOID MULTIPLICITY OF PROCEEDINGS AND FACILITATING EASE OF DOING BUSINESS
IMMUNITY FROM PROSECUTION FOR NON-DISCLOSURE OF NON IMMOVABLE FOREIGN ASSETS WITH AGGREGATE VALUE LESS THAN Rs 20 LAKH WITH RETROSPECTIVE EFFECT FROM 01.10.2024
01 FEB 2026 12:54PM by PIB Delhi
The Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt Nirmala Sitharaman presented the Union Budget 2026-27 in the Parliament today. The Budget proposes set of Direct Tax proposals aiming at rationalizing penalty and prosecution.
The Finance Minister proposed to integrate assessment and penalty proceedings by way of a common order for both to avoid multiplicity of proceedings. There will be no interest liability on the taxpayer on the penalty amount for the period of appeal before the first appellate authority irrespective of the outcome of appeal process. Further, queantum of pre-payment is being reduced from 20 percent to 10 percent and will continue to be calculated only on core tax demand.
As an additional measure for reducing litigation, the Finance Minister proposed to allow taxpayers to update their returns even after reassessment proceedings have been initiated, at an additional 10 percent tax rate over and above the rate applicable for the relevant year. The assessing officer will then use only this updated return in his proceedings.
There is already a framework for immunity from penalty and prosecution in the cases of underreporting. The Finance Minister proposed to apply this framework of immunity to misreporting too. However, in such a case the taxpayer will need to pay 100 percent of the tax amount as an additional income tax over and above the tax and interest due.
Penalties for certain technical defaults such as failure to get accounts audited, non-furnishing of transfer pricing audit report and default in furnishing statement for financial transactions, are proposed to be converted into fee.
The Finance Minister proposed to rationalise prosecution framework under the Income Tax Act while maintaining a careful balance for deterrence in some serious offences.
Non-production of books of account and documents, and requirement of TDS payment, where payment is made in kind, are being decriminalised. Further, minor offences will attract fine only. The remaining prosecutions will be graded commensurate with the quantum of offence. They will entail only simple imprisonment, with maximum imprisonment reduced to two years, and power to courts to convert even those into fine.
There is no penalty presently for non-disclosure of non immovable foreign assets with aggregate value less than 20 lakh rupees. The Finance Minister proposed to also provide them with immunity from prosecution with retrospective effect from 1.10.2024.