বিত্ত মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় বাজেট ২০২৬-২৭ -ত সমবায়ৰ বাবে কেইবাটাও আৰম্ভণিৰ প্ৰস্তাৱ
প্ৰাথমিক সমবায় সমাজৰ দ্বাৰা উৎপাদিত পশু খাদ্য আৰু কপাহৰ বীজৰ যোগান কৰ্তনৰ বাবে অনুমোদিত
আন্তঃ-সমবায় সমাজৰ আয় নতুন কৰ ব্যৱস্থাৰ অধীনত কৰ্তন হিচাপে অনুমোদিত
01 FEB 2026 12:49PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বাজেট ২০২৬-২৭ -এ প্ৰাথমিক সমবায় সমিতিৰ বাবে কেইবাটাও আৰম্ভণিৰ প্ৰস্তাৱ দিছে। আজি সংসদত বাজেট দাখিল কৰি কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পোৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে ইয়াৰ সদস্যসকলৰ দ্বাৰা উৎপাদিত গৰু-ম’হৰ খাদ্য আৰু কপাহৰ বীজৰ যোগানৰ বাবে এখন প্ৰাথমিক সমবায় সমিতিলৈ অনুমতি দিয়া কৰ্তন সম্প্ৰসাৰিত কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়ে । বৰ্তমান, ইয়াৰ সদস্যসকলে উৎপাদন কৰা বা উৎপাদন কৰা গাখীৰ, তৈলবীজ, ফলমূল বা শাক-পাচলি যোগান ধৰা প্ৰাথমিক সমবায় সমিতিলৈ কৰ্তনৰ অনুমতি দিয়া হৈছে।
বিত্ত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে নতুন কৰ ব্যৱস্থাৰ অধীনত আন্তঃ-সমবায় সমিতিৰ লভ্যাংশৰ আয়ক ইয়াৰ সদস্যসকললৈ বিতৰণ কৰা পৰ্যন্ত কৰ্তন হিচাপে অনুমতি দিয়াৰ প্ৰস্তাৱ দিয়ে ।
ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় সংঘসমূহক সমৰ্থন কৰাৰ এক অতিৰিক্ত ব্যৱস্থা হিচাপে, শ্ৰীমতী. নিৰ্মলা সীতাৰমণে ৩ বছৰৰ বাবে এক অধিসূচিত ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় সংঘই লাভ কৰা লভ্যাংশৰ আয়, ৩১.১.২০২৬ লৈকে কোম্পানীসমূহত কৰা বিনিয়োগৰ ওপৰত ৰেহাইৰ অনুমতি দিয়াৰ প্ৰস্তাৱ দিয়ে। । এই ৰেহাই কেৱল ইয়াৰ সদস্য সমবায়সমূহক বিতৰণ কৰা লভ্যাংশৰ বাবেহে অনুমতি দিয়া হ’ব।

Ministry of Finance
UNION BUDGET 2026-27 PROPOSES SEVERAL INCENTIVES FOR COOPERATIVES
SUPPLY OF CATTLE FEED AND COTTON SEED PRODUCED BY A PRIMARY COOPERATIVE SOCIETY ALLOWED FOR DEDUCTION
INTER-COOPERATIVE SOCIETY DIVIDEND INCOME ALLOWED AS DEDUCTION UNDER THE NEW TAXATION REGIME
01 FEB 2026 12:49PM by PIB Delhi
Union Budget 2026-27 has proposed several incentives for primary cooperative societies. Presenting the Budget in Parliament today, Union Minister for Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman proposed to extend the deduction allowed to a primary cooperative society for supply of cattle feed and cotton seed produced by its members. Presently, deduction is allowed to a primary cooperative society engaged in supplying milk, oilseeds, fruits or vegetables raised or grown by its members.
The Finance Minister also proposed to allow inter-cooperative society dividend income as deduction under the new tax regime to the extent it is further distributed to its members.
As an additional measure to support National Cooperative Federations, Smt. Nirmala Sitharaman further proposed to allow exemption for a period of 3 years, to dividend income received by a notified national co operative federation, on their investments made in companies up to 31.1.2026. This exemption would be allowed only for dividends further distributed to its member co-operatives.