ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସଂସଦର ବଜେଟ ଅଧିବେଶନର ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
29 JAN 2026 11:33AM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର ବନ୍ଧୁଗଣ!
ଗତକାଲି ମହାମାନ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ପ୍ରତିବିମ୍ବ ଥିଲା, ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସର ଏକ ରେକର୍ଡ ଥିଲା ଏବଂ ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକ-ବିଶେଷକରି ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷାଗୁଡ଼ିକର ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ପଷ୍ଟ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ଥିଲା। ଏହା ସହିତ ସମସ୍ତ ମହାନୁଭାବ ସଂସଦ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ କିଛି ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ଚିନ୍ତାଧାରା ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲା। ମାନ୍ୟବର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଗତକାଲି ଗୃହରେ ସମସ୍ତ ସାଂସଦଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ।
ଅଧିବେଶନର ଆରମ୍ଭରେ ତଥା ୨୦୨୬ ବର୍ଷର ଆରମ୍ଭରେ, ରାଷ୍ଟ୍ରର ମୁଖ୍ୟ ଭାବେ ମହାମାନ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଗୃହ ସମ୍ମୁଖରେ ସରଳ ଶବ୍ଦରେ ଯେଉଁ ଆଶାପ୍ରତ୍ୟାଶା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି, ସେଗୁଡ଼ିକ ଗଭୀର ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିବିମ୍ବିତ କରୁଛି। ମୁଁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ, ସମସ୍ତ ମହାନୁଭବ ସଂସଦ ସଦସ୍ୟମାନେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଗୁରୁତ୍ୱର ସହିତ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅଧିବେଶନ ସ୍ୱୟଂ ମଧ୍ୟରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଯେହେତୁ ଏହା ବଜେଟ୍‌ ଅଧିବେଶନ।
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଏକ ଚତୁର୍ଥାଂଶ ବିତିଗଲାଣି, ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ତ୍ରୈମାସିକ ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଲାଣି । ଏହା ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ୨୫ ବର୍ଷ ଅବଧିର ଆରମ୍ଭ ଏବଂ ଚଳିତ ଶତାବ୍ଦୀର ଦ୍ୱିତୀୟ ତ୍ରୈମାସର ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଥମ ବଜେଟ ଅଧବେଶନ । ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଦେଶର ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ ମହିଳା ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଯିଏ କ୍ରମାଗତ ନବମ ଥର ପାଇଁ ସଂସଦରେ ବଜେଟ୍ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ଭାରତର ସଂସଦୀୟ ଇତିହାସରେ ଏକ ଗୌରବମୟ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଭାବରେ ଲିପିବଦ୍ଧ ହୋଇ ରହିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ବର୍ଷଟି ଅତ୍ୟନ୍ତ ସକାରାତ୍ମକ ଭାବରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାରତ ଆଜି ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଆଶାର ଏକ କିରଣ ହୋଇଉଠିଛି ଏବଂ ଆକର୍ଷଣର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ପାଲଟିଛି। ଏହି ତ୍ରୈମାସିକର ଆରମ୍ଭରେ, ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତର ଏକ ଜ୍ୱଳନ୍ତ ଉଦାହରଣ । ଏହା ହେଉଛି ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଭାରତ , ଆକାଂକ୍ଷୀ ଯୁବପିଢ଼ି ଏବଂ ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ବୁଝାମଣା । ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ, ବିଶେଷକରି, ଭାରତୀୟ ନିର୍ମାତାମାନେ, ସେମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ନିଶ୍ଚିନ୍ତ ଏହି ସୁଯୋଗକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବେ।
ମୁଁ ସମସ୍ତ ଉତ୍ପାଦକମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ଚୁକ୍ତିନାମା ଯାହାକୁ ସମସ୍ତ ଚୁକ୍ତିର ଜନନୀ କୁହାଯାଉଛି, ଆମ ଶିଳ୍ପପତି ଓ ଉତ୍ପାଦକମାନେ କେବଳ ଏହା ଭାବି ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ରହିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ଯେ, ଏକ ବଡ଼ ବଜାର ଖୋଲିଗଲା ଏବଂ ଏବେ ଶସ୍ତାରେ ସାମଗ୍ରୀ ପଠାଯାଇପାରିବ।
ଏହା ଏକ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ। ଏହି ସୁଯୋଗର ପ୍ରାଥମିକ ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି ଗୁଣବତ୍ତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା। ଏବେ ବଜାର ଖୋଲିଗଲାଣି, ଆମକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଗୁଣବତ୍ତା ସହିତ ବଜାରରେ ପ୍ରବେଶ କରିବା ଉଚିତ। ଯଦି ଆମେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଗୁଣବତ୍ତା ଆଣିଥାଉ, ତେବେ ଆମେ କେବଳ ୨୭ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଦେଶର କ୍ରେତାଙ୍କଠାରୁ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରିବୁ ନାହିଁ, ବରଂ ଆମର ଗୁଣବତ୍ତା ଯୋଗୁଁ ସେମାନଙ୍କ ହୃଦୟ ମଧ୍ୟ ଜିତିପାରିବୁ। ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ରହିବ। କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ବ୍ରାଣ୍ଡ ଦେଶର ବ୍ରାଣ୍ଡ ସହିତ ଏକ ନୂତନ ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରେ ତେଣୁ, ୨୭ ଦେଶ ସହିତ ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମା ଆମର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ, କୃଷକ, ଯୁବପିଢ଼ି ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନକୁ ଭ୍ରମଣ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଚୁର ସୁଯୋଗ ଆଣିଦେଇଛି । ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ, ଏହା ଏକ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସୀ, ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନଶୀଳ ଭାରତ ଗଢିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦେଶର ଧ୍ୟାନ ବଜେଟ୍ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ହେବା ସ୍ୱାଭାବିକ, କିନ୍ତୁ ଏହି ସରକାରଙ୍କର ପ୍ରମୁଖ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସଂସ୍କାର, କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ଏବଂ ରୂପାନ୍ତର। ଏବେ ଆମେ ସଂସ୍କାର ଏକ୍ସପ୍ରେସରେ ଅଛୁ, ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ । ଏହି ସଂସ୍କାର ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍‌କୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାରେ ମୋର ସମସ୍ତ ସହକର୍ମୀଙ୍କ ସକାରାତ୍ମକ ଶକ୍ତି ପାଇଁ ମୁଁ ସଂସଦରେ ମୋର ସମସ୍ତ ସହକର୍ମୀଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି, ଏବଂ ଫଳସ୍ୱରୂପ, ସଂସ୍କାର ଏକ୍ସପ୍ରେସ ନିରନ୍ତର ଗତି ହାସଲ କରୁଛି । ଦେଶ ଏବେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂର କରୁଛି ଏବଂ ସମାଧାନ ପଥରେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଯେତେବେଳେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସମାଧାନ ସ୍ଥାନିତ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ପୂର୍ବାନୁମାନ ହୁଏ, ଯାହା ବିଶ୍ୱରେ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରେ! ଆମେ ନେଉଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିଷ୍ପତ୍ତିରେ ଦେଶର ପ୍ରଗତି ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ, କିନ୍ତୁ ଆମର ସମସ୍ତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ମାନବ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ। ଆମର ଭୂମିକା, ଆମର ଯୋଜନା, ମାନବ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ। ଆମେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହିତ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରିବୁ, ଆମେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବୁ, ଆମେ ଏହାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବୁ, କିନ୍ତୁ ସେହି ସମୟରେ, ଆମେ ମାନବ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ କମ୍ ଆକଳନ କରିବୁ ନାହିଁ। ଆମେ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ବୁଝିବୁ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହଯୋଗରେ ନୂତନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବାର ଚିନ୍ତା କରିବୁ।
ଆମର ସହଯୋଗୀ, ଆମର ସମର୍ଥକମାନଙ୍କର ଆମ ପ୍ରତି ନିଜସ୍ୱ ମନୋଭାବ ଥାଇପାରେ, ଏବଂ ଏହା ଏକ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ସ୍ୱାଭାବିକ। କିନ୍ତୁ ଗୋଟିଏ କଥା ସମସ୍ତେ ସ୍ୱୀକାର କରନ୍ତି ଯେ, ଏହି ସରକାର ‘ଲାଷ୍ଟ-ମାଇଲ୍‌ ଡିଲିଭେରି’ ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଆସିଛି। ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଫାଇଲ୍‌ରେ ସୀମିତ ନ ରହି, ଲୋକମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ପହଞ୍ଚିବାକୁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ହୋଇଆସୁଛି। ଏହି ପରମ୍ପରାକୁ ଆଗାମୀ ଦିନଗୁଡ଼ିକରେ ‘ସଂସ୍କାର ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍‌’ଉପରେ ଆସୁଥିବା ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ସୁଧାରମାନଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଆହୁରି ଆଗକୁ ଆଗକୁ ନେଇଯିବ।
ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ଜନସଂଖ୍ୟା ଆଜି ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଆକାଂକ୍ଷା ରଖିଛି। ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଏହି ମନ୍ଦିରରେ, ଆମକୁ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଏକ ବାର୍ତ୍ତା ପଠାଇବାକୁ ପଡିବ: ଆମର ଶକ୍ତି, ଗଣତନ୍ତ୍ର ପ୍ରତି ଆମର ସମର୍ପଣ, ଏବଂ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ମାଧ୍ୟମରେ ନିଆଯାଇଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତି ପ୍ରତି ଆମର ସମ୍ମାନ। ଏହା ଏକ ସୁଯୋଗ, ବିଶ୍ୱ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏହାକୁ ସ୍ୱାଗତ ଓ ଗ୍ରହଣ କରେ।
ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି, ସେତେବେଳେ ଏହା ସମସ୍ୟାର ଯୁଗ ନୁହେଁ; ଏହା ସମାଧାନର ଯୁଗ। ଆଜି ପ୍ରାଥମିକତା ବାଧା ନୁହେଁ, ବରଂ ସମାଧାନ। ଆଜି ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରି ବସି ଶୋକ ପ୍ରକାଶ କରିବାର ସମୟ ନୁହେଁ; ଏହା ସାହସିକ, ସମାଧାନମୁଖୀ ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ନେବାକୁ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ଏକ ସମୟ। ମୁଁ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟବର ସାଂସଦଙ୍କୁ ଆଗକୁ ଆସିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି, ସେମାନେ ଆଗକୁ ଆସନ୍ତୁ, ଦେଶ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସମାଧାନଗୁଡ଼ିକର ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରନ୍ତୁ, ସିଦ୍ଧାନ୍ତଗୁଡ଼ିକୁ ସଶକ୍ତ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଶେଷ ମାଇଲ୍‌ଖୁଣ୍ଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚରେ ସଫଳତାର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ନ୍ତୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଏବଂ ଶୁଭକାମନା।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks at the beginning of the Budget Session of Parliament
29 JAN 2026 11:33AM by PIB Delhi
Greetings, Friends,
Yesterday, the Honorable President’s address was an expression of the self-confidence of 140 crore countrymen, an account of the collective endeavor of 140 crore Indians, and a very precise articulation of the aspirations of 140 crore citizens—especially the youth. It also laid out several guiding thoughts for all Members of Parliament. At the very beginning of the session, and at the very start of 2026, the expectations expressed by the Honorable President before the House, in the simplest of words and in the capacity of the Head of the Nation, reflect deep sentiments. I am fully confident that all Honorable Members of Parliament have taken them seriously. This session, in itself, is a very important one. It is the Budget Session.
A quarter of the 21st century has already passed; we are now beginning the second quarter. This marks the start of a crucial 25-year period to achieve the goal of a Developed India by 2047. This is the first budget of the second quarter of this century. And Finance Minister Nirmala ji is presenting the budget in Parliament for the ninth consecutive time—the first woman Finance Minister in the country to do so. This moment is being recorded as a matter of pride in India’s parliamentary history.
Friends,
This year has begun on a very positive note. A self-confident India today has become a ray of hope for the world and also a center of attraction. At the very beginning of this quarter, the Free Trade Agreement between India and the European Union reflects how bright the coming directions are and how promising the future of India’s youth is. This is free trade for an ambitious India, free trade for aspirational youth, and free trade for a self-reliant India. I am fully confident that, especially India’s manufacturers, will use this opportunity to enhance their capabilities.
I would say to all producers: when such a “mother of all deals,” as it is called, has been concluded between India and the European Union, our industrialists and manufacturers should not remain complacent merely thinking that a big market has opened and goods can now be sent cheaply. This is an opportunity, and the foremost mantra of seizing this opportunity is to focus on quality. Now that the market has opened, we must enter it with the very best quality. If we go with top-class quality, we will not only earn revenue from buyers across the 27 countries of the European Union, but we will also win their hearts. That impact lasts a long time—decades, in fact. Company brands, along with the nation’s brand, establish a new sense of pride.
Therefore, this agreement with 27 countries is bringing major opportunities for our fishermen, our farmers, our youth, and those in the service sector who are eager to work across the world. I am fully confident that this is a very significant step toward a confident, competitive, and productive India.
Friends,
It is natural for the nation’s attention to be focused on the budget. But this government has been identified with reform, perform, and transform. Now we are moving on the reform express—at great speed. I also express my gratitude to all colleagues in Parliament who are contributing their positive energy to accelerate this reform express, due to which it continues to gain momentum.
The country is now moving out of long-term pending problems and stepping firmly onto the path of long-term solutions. When long-term solutions are in place, predictability emerges, which creates trust across the world. In every decision we take, national progress is our objective, but all our decisions are human-centric. Our role and our schemes are human-centric. We will compete with technology, adopt technology, and accept its potential, but at the same time, we will not allow the human-centric system to be diminished in any way. Understanding the importance of sensitivities, we will move forward with a harmonious integration of technology and humanity.
Those who critique us—who may have likes or dislikes toward us—this is natural in a democracy. But one thing everyone acknowledges is that this government has emphasized last-mile delivery. There is a continuous effort to ensure that schemes do not remain confined to files but reach people’s lives. This tradition will be taken forward in the coming days through next-generation reforms on the reform express.
India’s democracy and India’s demography today represent a great hope for the world. From this temple of democracy, we should also convey a message to the global community—about our capabilities, our commitment to democracy, and our respect for decisions taken through democratic processes. The world welcomes and accepts this.
At a time when the country is moving forward, this is not an era of obstruction; it is an era of solutions. Today, the priority is not disruption, but resolution. Today is not a time to sit and lament through obstruction; it is a period that demands courageous, solution-oriented decisions. I urge all Honorable Members of Parliament to come forward, accelerate this phase of essential solutions for the nation, empower decisions, and move successfully ahead in last-mile delivery.
Thank you very much, colleagues. My best wishes to all of you.