প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পার্লিয়ামেন্তকী বজেৎ সেসনগী অহৌবদা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
29 JAN 2026 11:33AM by PIB Imphal
মরূপশিংগী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজরি,
ঙরাং, ইকাই খুম্নরবা রাস্ত্রপতিগী ৱারোল অসি ভারত মচা করোর ১৪০গী মশা-মরোমদোম থাজবগী মতৌ, ভারত মচা করোর ১৪০গী অপুনবা হোৎনবগী ৱারোল অমসুং ভারত মচা করোর ১৪০গী মরুওইনা নহারোলশিংগী অপাম্বশিংগী অচুম্বা ৱারোলনি। মসিদা পার্লিয়ামেন্তকী মীহুৎ পুম্নমক্কীদমক লমজিং-লমতাকপীবা ৱাখল্লোন কয়া অমসু থমখি। সেসন অসিগী হৌরকপদা, অমসুং ২০২৬কী হৌরকপদা, লৈবাক অসিগী মকোক থোংবা অমা ওইনা, ইকাই খুম্নরবা রাস্ত্রপতিনা হাউস অসিগী মমাংদা ফোঙদোকখিবা অপাম্বশিং অসি, য়াম্না লায়রবা ৱাহৈদা ময়েক শেংনা উৎলি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি পার্লিয়ামেন্তকী ইকায় খুম্নরবা মেম্বর পুম্নমক্না মখোয়বু য়াম্না মরুওইনা লৌখি। মসিগী সেসন অসি মশামক্না য়াম্না মরু ওই। মসি বজেৎ সেসননি।
২১শুবা চহি চাগী ক্বার্তর অমা লোইখ্রে; হৌজিক ঐখোয়না অনিশুবা ক্বার্তর হৌরে। মসিনা ২০৪৭ ফাওবদা চাউখৎলবা ভারত অমগী পান্দম ফংনবগীদমক মরুওইবা চহি ২৫গী মতম অমা হৌরকপনি। মসি চহি-চা অসিগী অনিশুবা ক্বার্টরগী অহানবা বজেৎনি। অমসুং শেল-থুম মন্ত্রী নির্মলাজীনা পার্লিয়ামেন্ততা মথং-মনাও নাইনা চহি মাপনশুবা ওইনা বজেৎ পুথোরক্লি। মসিগী তাঙ্কক অসি ভারতকী পার্লিয়ামেন্তকী পুৱারীদা চাউথোকচনীংঙাই ওইবা তাঙ্কক অমা ওইনা ইরি।
মরুপশিং,
চহী অসি য়াম্না পোজিতিব ওইবা মওংদা হৌখ্রে। মশাদা থাজবা লৈরবা ভারত অসি ঙসিদি মালেমগীদমক আশাগী মঙাল অমা ওইরে অমসুং মসিদা পুক্নিং চিংশিনবগী মফম অমা ওইরে। হায়রিবা ক্বাতর অসিগী হৌরকপদা, ভারত অমসুং য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়নগী মরক্তা ফ্রী ত্রেদ এগ্রীমেন্ত অসি লাক্কদৌরিবা মায়কৈ কয়া য়াম্না শিংথানীংঙাই ওইবগে অমসুং ভারতকী নহারোলশিংগী তুংলমচৎ কয়া য়াম্না থাজনিংঙাই ওইবগে হায়বদু উৎলি। মসি এম্বিসিয়স ভারতকীদমক্তা ফ্রী ত্রেদনি, এস্পিরেস্নেল য়ুথকীদমক্তা ফ্রী ত্রেদনি, অমসুং আত্মনির্ভর ভারতকীদমক্তা ফ্রী ত্রেদনি। ভারতকী মেনুফেকচররশিংনা মসিগী খুদোংচাবা অসি মখোয়গী তৌবা ঙম্বশিং হেনগৎহন্নবা শীজিন্নগনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি।
ঐনা পোত্থোক পুথোক্লিবশিং পুম্নমক্তা হায়জনীংই মদুদি ভারত অমসুং য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়নগী মরক্তা 'অপুনবা য়ানচে পুম্নমক্কী মমা' হায়না কৌনবা অসিগুম্বা য়ানচে অমা শেম্লবা মতুংদা, ঐখোয়গী ইন্দস্ত্রিএলস্তশিং অমসুং মেনুফেকচররশিংনা অচৌবা কৈথেল অমা হাংলে অমসুং পোৎলমশিং অসি হৌজিক্তি মমল হোংনা থারকপা ঙম্লে হায়না খল্লদুনা মশা মথন্তা লেপহৌরোইদবনি। মসি খুদোংচাবা অমনি, অমসুং খুদোংচাবা অসিবু লৌশিনবগী খ্বাইদগী মরুওইবা মন্ত্রদি মগুনদা মীৎয়েং থম্বা অসিনি। হৌজিক মার্কেত অসি হাংদোকখ্রবনিনা, ঐখোয়না খ্বাইদগী ফবা ক্বালিতীগা লোয়ননা মসিদা চঙশিনগদবনি। করিগুম্বা ঐখোয়না অৱাংবা থাক্কী ক্বালিতীগা লোয়ননা চৎলবদি, ঐখোয়না য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়নগী লৈবাক ২৭ শিনবা থুংনা লৈবা ক্রেয়রশিংদগী শেন্দোং ফংবা খক নত্তনা, ঐখোয়না মখোয়গী থম্মোয়সু ফংলগনি। মসিগী ইম্পেক্ত অসি মতম শাংনা, চহী তরাগী খুজিং কয়া ফাওবা চৎলি। কম্পেনীগী ব্রান্দশিংগা লোইননা লৈবাক্কী ব্রান্দনা অনৌবা চাউথোকচবা অমা লৈহল্লি।
মরম অদুনা, লৈবাক ২৭কা লোইননা খুৎয়েক পীনখিবা অসিনা ঐখোয়গী ঙামীশিং, ঐখোয়গী লৌমীশিং, ঐখোয়গী নহাশিং অমসুং মালেমগী মফম কয়াদা থবক তৌনবা পাম্লিবা সর্ভিস সেক্তরদা লৈরিবা মীওইশিংগীদমক অচৌবা খুদোংচাবশিং পুরক্লি। মসি থাজবা লৈরবা, কম্পিতিতিব ওইবা অমসুং প্রদক্তিব ওইবা ভারত অমগী মায়কৈদা য়াম্না মরু ওইবা খোংথাং অমনি হায়না ঐনা মপুং ফানা থাজবা থম্লি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিগী মীৎয়েং অসি বজেত্তা চংবা অসি মহৌশানা চুম্মি। অদুবু মসিগী সরকার অসি রিফোর্ম, পর্ফোর্ম, অমসুং ত্রান্সফোর্ম হায়না মশক তাক্লি। হৌজিক ঐখোয়না রিফোর্ম এক্সপ্রেসতা য়াম্না থুনা চংশিল্লি। ঐহাক্না পার্লিয়ামেন্তকী মরূপ পুম্নমক্কী মফমদসু ঐহাক্কী থাগৎপা ফোংদোকচরি। মখোয়না মসিগী রিফোর্ম এক্সপ্রেস অসি খোংজেল য়াংশিনহন্নবগীদমক মখোয়গী পোজিতিব ইনর্জী থাদরি।
লৈবাক অসিনা হৌজিক মতম শাংনা লেপ্পা লৈতবা সমস্যাশিং অসিদগী থোরক্লি অমসুং মতম শাংনা চত্থগদবা সোলুসনশিংগী লম্বীদা লেপ্পা লৈতনা চংশিল্লি। অশাংবা মতমগী ওইবা সোলুসনশিং লৈরকপা মতমদা, মাংজৌননা উবা ঙম্বা ওইরকই, মসিনা মালেম শিনবা থুংনা থাজবা লৈহল্লি। ঐখোয়না লৌরিবা ৱারেপ খুদিংমক্তা, নেস্নেল প্রোগ্রেস অসি ঐখোয়গী পান্দম ওইরি, অদুবু ঐখোয়গী ৱারেপ খুদিংমক মীওইবা-সেন্ত্রিক ওই। ঐখোয়গী থৌদাং অমসুং ঐখোয়গী থৌরাংশিং অসি মীওইবদা য়ুম্ফম ওই। ঐখোয়না তেক্নোলোজীগা চাংদম্নগনি, তেক্নোলোজী শিজিন্নগনি, অমসুং মদুগী পোতেন্সিএলবু য়াগনি, অদুবু মতম অমত্তদা, ঐখোয়না হ্যুমেন-সেন্ত্রিক সিস্তেম অসি মওং অমত্তদা হন্থহল্লোই। সেন্সিতিবিতীশিংগী মরুওইবা অদু খঙলদুনা, ঐখোয়না তেক্নোলোজী অমসুং মীওইবা জাতিগী মরক্তা শোই-ঙামদবা ইন্তিগ্রেসনগা লোইননা মাংলোমদা চংশিনগনি।
ঐখোয়গী মায়োক্তা পামজবা নৎত্রগা পামজদবা য়াবা মীওইশিংনা ঐখোয়বু ক্রিতিক তৌই। মসি দেমোক্রেসী অমদা মহৌশানা থোকই। অদুবু মীপুম খুদিংমক্না খঙমিন্নবা ৱাফম অমনা লৈঙাক অসিনা অরোইবা মাইলগী দেলিভরীদা মিৎয়েং থম্লি। স্কিমশিং অসি ফাইলশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা লৈহন্দনবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি, অদুবু মসিনা মীওইশিংগী পুন্সিদা য়ৌহন্নবা হোৎনরি। মসিগী চৎনবী অসি লাক্কদৌরিবা নুমিৎশিংদা রিফোর্ম এক্সপ্রেসকী মথংগী জেনরেসনগী রিফোর্মশিংগী খুত্থাংদা মখা চত্থখিগনি।
ঙসি ভারতকী দেমোক্রেসী অমসুং ভারতকী দেমোগ্রাফীনা মালেমগীদমক অচৌবা আশা অমা উৎলি। দেমোক্রে সিগী লাইশঙ অসিদগী ঐখোয়না মালেমগী মীয়ামদা ঐখোয়গী তৌবা ঙম্বশিং, দেমোক্রে সিগীদমক ঐখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অমসুং দেমোক্রে সিগী থৌওংনা লৌরিবা ৱারেপশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎলি। মালেমনা মসি তরাম্না ওক্লি অমসুং য়াওই।
লৈবাক অসিনা মাংলোমদা চংশিল্লিবা মতম অসিদা, মসি অথিংবা থম্বগী মতম নত্তে, মসি সোলুসনগী মতমনি। ঙসিদি, মরুওইবা অসি থিংজিনবা নত্তে, অদুবু ৱারোইশিন পীবনি। ঙসি অসি লাপ্না লৈদুনা অৱাবা ফোংদোক্নবগী মতম নত্তে; মসি থৌনা ফরবা, সোলুসন ওরিএন্তেদ ওইবা ৱারেপশিং লৌবা মথৌ তাবা মতম অমনি। ঐহাক্না পার্লিয়ামেন্তকী ইকায় খুম্নরবা মেম্বর পুম্নমকপু মাংলোমদা চংশিন্নবা, লৈবাক অসিগীদমক মরুওইবা সোলুসনগী ফেজ অসি য়াংশিনবা, ৱারেপশিং লৌবদা শক্তি পীনবা অমসুং অরোইবা মাইলদা মায় পাক্না মাংলোমদা চংশিন্নবা হায়জরি।
ঐহাক্কী ইচিল-ইনাওশিং, য়াম্না থাগৎচরি। ময়াম পুম্নমকপু ঐহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks at the beginning of the Budget Session of Parliament
29 JAN 2026 11:33AM by PIB Delhi
Greetings, Friends,
Yesterday, the Honorable President’s address was an expression of the self-confidence of 140 crore countrymen, an account of the collective endeavor of 140 crore Indians, and a very precise articulation of the aspirations of 140 crore citizens—especially the youth. It also laid out several guiding thoughts for all Members of Parliament. At the very beginning of the session, and at the very start of 2026, the expectations expressed by the Honorable President before the House, in the simplest of words and in the capacity of the Head of the Nation, reflect deep sentiments. I am fully confident that all Honorable Members of Parliament have taken them seriously. This session, in itself, is a very important one. It is the Budget Session.
A quarter of the 21st century has already passed; we are now beginning the second quarter. This marks the start of a crucial 25-year period to achieve the goal of a Developed India by 2047. This is the first budget of the second quarter of this century. And Finance Minister Nirmala ji is presenting the budget in Parliament for the ninth consecutive time—the first woman Finance Minister in the country to do so. This moment is being recorded as a matter of pride in India’s parliamentary history.
Friends,
This year has begun on a very positive note. A self-confident India today has become a ray of hope for the world and also a center of attraction. At the very beginning of this quarter, the Free Trade Agreement between India and the European Union reflects how bright the coming directions are and how promising the future of India’s youth is. This is free trade for an ambitious India, free trade for aspirational youth, and free trade for a self-reliant India. I am fully confident that, especially India’s manufacturers, will use this opportunity to enhance their capabilities.
I would say to all producers: when such a “mother of all deals,” as it is called, has been concluded between India and the European Union, our industrialists and manufacturers should not remain complacent merely thinking that a big market has opened and goods can now be sent cheaply. This is an opportunity, and the foremost mantra of seizing this opportunity is to focus on quality. Now that the market has opened, we must enter it with the very best quality. If we go with top-class quality, we will not only earn revenue from buyers across the 27 countries of the European Union, but we will also win their hearts. That impact lasts a long time—decades, in fact. Company brands, along with the nation’s brand, establish a new sense of pride.
Therefore, this agreement with 27 countries is bringing major opportunities for our fishermen, our farmers, our youth, and those in the service sector who are eager to work across the world. I am fully confident that this is a very significant step toward a confident, competitive, and productive India.
Friends,
It is natural for the nation’s attention to be focused on the budget. But this government has been identified with reform, perform, and transform. Now we are moving on the reform express—at great speed. I also express my gratitude to all colleagues in Parliament who are contributing their positive energy to accelerate this reform express, due to which it continues to gain momentum.
The country is now moving out of long-term pending problems and stepping firmly onto the path of long-term solutions. When long-term solutions are in place, predictability emerges, which creates trust across the world. In every decision we take, national progress is our objective, but all our decisions are human-centric. Our role and our schemes are human-centric. We will compete with technology, adopt technology, and accept its potential, but at the same time, we will not allow the human-centric system to be diminished in any way. Understanding the importance of sensitivities, we will move forward with a harmonious integration of technology and humanity.
Those who critique us—who may have likes or dislikes toward us—this is natural in a democracy. But one thing everyone acknowledges is that this government has emphasized last-mile delivery. There is a continuous effort to ensure that schemes do not remain confined to files but reach people’s lives. This tradition will be taken forward in the coming days through next-generation reforms on the reform express.
India’s democracy and India’s demography today represent a great hope for the world. From this temple of democracy, we should also convey a message to the global community—about our capabilities, our commitment to democracy, and our respect for decisions taken through democratic processes. The world welcomes and accepts this.
At a time when the country is moving forward, this is not an era of obstruction; it is an era of solutions. Today, the priority is not disruption, but resolution. Today is not a time to sit and lament through obstruction; it is a period that demands courageous, solution-oriented decisions. I urge all Honorable Members of Parliament to come forward, accelerate this phase of essential solutions for the nation, empower decisions, and move successfully ahead in last-mile delivery.
Thank you very much, colleagues. My best wishes to all of you.