ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବୈଶ୍ୱିକ ଅନିଶ୍ଚିତତା ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତର ଇକ୍ୱିଟି ବଜାର ଦୃଢ଼ ଓ ଗତିଶୀଳ: ଆର୍ଥିକ ସର୍ଭେ ୨୦୨୫-୨୬
29 JAN 2026 2:12PM by PIB Bhubaneswar
• ନିଫ୍ଟି ୫୦ ଏବଂ ବିଏସ୍ଇ ସେନସେକ୍ସ ନିବେଶକାରୀମାନେ ଏପ୍ରିଲ୍-ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୧୧.୧% ଏବଂ ୧୦.୧% ଲାଭ ପାଇଛନ୍ତି
• ସିକ୍ୟୁରିଟି ମାର୍କେଟ୍ କୋଡ୍, ୨୦୨୫- ସିକ୍ୟୁରିଟି ମାର୍କେଟ୍ ନିୟାମକକୁ ମଜୁତ କରିବା ଦିଗରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ
• ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୬ ମଧ୍ୟରେ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯୋଗ କରାଯାଇଥିବା ୨୩୫ ଲକ୍ଷ ଡିମାଟ ଆକାଉଣ୍ଟ ମୋଟ ୨୧.୬ କୋଟି ଅତିକ୍ରମ କରିଛି
• ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୫ ରେ ଡିମାଟ୍ ଆକାଉଣ୍ଟ ସହିତ ଅନନ୍ୟ ନିବେଶକଙ୍କ ପାଇଁ ୧୨-କୋଟି ସୀମା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଏକ ଚତୁର୍ଥାଂଶ ହେଉଛନ୍ତି ମହିଳା
• ୨୦୨୫ ମସିହା ଡିସେମ୍ବର ମାସ ସୁଦ୍ଧା ୫.୯ କୋଟି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମ୍ୟୁଚୁଆଲ ଫଣ୍ଡ ନିବେଶକାରୀ ରହିଛନ୍ତି, ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ୩.୫ କୋଟି ପ୍ରଥମ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ଶ୍ରେଣୀ ବର୍ଗର ସହରରୁ ଆସିଛନ୍ତି
• ଏସ୍ଆଇପି ନେଣଦେଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ନିବେଶକାରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ୨୦୨୦ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ପାଖାପାଖି ୩.୧ କୋଟିରୁ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ୧୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ରହିଛି
• ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୧୫ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୫ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର କର୍ପୋରେଟ୍ ବଣ୍ଡ୍ ମାର୍କେଟ୍ ବାର୍ଷିକ ପାଖାପାଖି ୧୨% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି
• ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜି ପ୍ରବାହରେ ତଳ ଉପର ସତ୍ବେ ଡିଆଇଆଇଏସ୍ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ବାହ୍ୟ ପ୍ରବାହକୁ ସମର୍ଥନ କରି ବଜାରକୁ ସନ୍ତୁଳିତ କରିଛି
• ଗିଫ୍ଟ ସିଟି ବିଶ୍ୱ ଆର୍ଥିକ କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚକାଙ୍କରେ ନଅଟି ସ୍ଥାନକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ କରି, ୧୨୦ଟି ଆର୍ଥିକ କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟରୁ ୪୩ଟିରେ ପହଞ୍ଚିଛି
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଆଜି ସଂସଦରେ୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ସର୍ଭେ ରିପୋର୍ଟ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବାଣିଜ୍ୟ ନୀତିରେ କ୍ରମାଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଭୂ-ରାଜନୈତିକ ଅନିଶ୍ଚିତତା ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତର ଇକ୍ୱିଟି ବଜାର ସହାୟକ ନୀତି, ବୃହତ ଅର୍ଥନୈତିକ ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଘରୋଇ ନିବେଶକଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣର ପାରସ୍ପରିକ କ୍ରିୟାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରି ଗତିଶୀଳ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି। ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଆୟକର ହ୍ରାସ, ଜିଏସଟିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ମୁଦ୍ରା ନୀତିକୁ ସହଜ କରିବା ଏବଂ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ହ୍ରାସ କରିବା ସହିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୬ର ଦ୍ୱିତୀୟ ତ୍ରୈମାସିକରେ କର୍ପୋରେଟ୍ ପ୍ରଦର୍ଶନରେ ଉନ୍ନତି ସମେତ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୫-୨୬ ସମୟରେ ବଜାରକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲା ବୋଲି ସର୍ଭେରୁ ଜଣାପଡ଼ିଛି।
ଭାରତର ଆର୍ଥିକ ପରିସଂସ୍ଥାର ଶକ୍ତି
ନିଫ୍ଟି ୫୦ ଏବଂ ବିଏସଇ ସେନସେକ୍ସ ଏପ୍ରିଲ-ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ ମଧ୍ୟରେ ଯଥାକ୍ରମେ ପ୍ରାୟ ୧୧.୧% ଏବଂ ୧୦.୧% ଲାଭ ପଞ୍ଜିକୃତ କରିଛନ୍ତି। ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୬ରେ (ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ) ପ୍ରାଥମିକ ବଜାର ନମନୀୟ ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ରହିଥିଲା, ଇନିସିଆଲ ପବ୍ଲିକ ଅଫର (ଆଇପିଓ) ପ୍ରଦାନରେ ବିଶ୍ୱରେ ଅଗ୍ରଣୀ ରହିଥିଲା । ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୬ରେ (ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ) ଆଇପିଓ ପରିମାଣ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୫ ତୁଳନାରେ ୨୦% ଅଧିକ ଥିଲା, ଏବଂ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଥିବା ପରିମାଣ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୫ର ସମାନ ଅବଧି ତୁଳନାରେ ୧୦ ପ୍ରତିଶତ ଅଧିକ ଥିଲା। ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୬ରେ (ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ) ଆଇପିଓ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଥିଲା ଅଫର୍ ଫର୍ ସେଲ୍ (ଓଏଫ୍ଏସ୍) ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରାଧାନ୍ୟ, ଯେଉଁଠାରେ ବିଦ୍ୟମାନ ଅଂଶୀଦାରମାନେ ନୂତନ ସେୟାର ଜାରି କରୁଥିବା କମ୍ପାନୀ ପରିବର୍ତ୍ତେ ନିଜର ଅଂଶ ବିକ୍ରି କରନ୍ତି ।
ଏସ୍ଏମ୍ଇ ତାଲିକା: ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୬ରେ (ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ) ଏସ୍ଏମ୍ଇ ତାଲିକା ସଂଖ୍ୟା, ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୫ରେ (ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ) ୧୯୦ରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୧୭ରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଏହି ଅର୍ଥରାଶି ୭,୪୫୩ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୯,୬୩୫ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହାର ଆରମ୍ଭ ପରଠାରୁ ବିଏସ୍ଇ ଏବଂ ଏସ୍ଏମ୍ଇର ଏସ୍ଏମ୍ଇ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ୧,୩୮୦ରୁ ଅଧିକ କମ୍ପାନୀ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି। ପ୍ରାଥମିକ ବଜାର ମାଧ୍ୟମରେ ସମ୍ବଳର ନିରନ୍ତର ସଂଚାଳନ ଏବଂ ଏସ୍ଏମ୍ଇ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ଉଦୀୟମାନ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକର ବ୍ୟାପକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଭାରତର ପୁଞ୍ଜି ବଜାରର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ବ୍ୟାପକତାକୁ ସୂଚାଇଥାଏ।
ସିକ୍ୟୁରିଟି ମାର୍କେଟ୍ କୋଡ୍ (ଏସ୍ଏମ୍ଇ): ସିକ୍ୟୁରିଟି ମାର୍କେଟ୍ କୋଡ୍, ୨୦୨୫, ଆଇନଗତ ଢାଞ୍ଚାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ସିକ୍ୟୁରିଟି ବଜାର ନିୟନ୍ତ୍ରଣର ମୂଳଦୁଆକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ। ଆର୍ଥିକ ସର୍ଭେରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି ଯେ ଏହି ସଂହିତାରେ ବୋର୍ଡ ଗଠନ, ସ୍ୱାଧୀନତା, ବିବାଦ ପରିଚାଳନା, ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ନିୟାମକ ସ୍ୟାଣ୍ଡବକ୍ସିଂ, ନିବେଶକ ସୁରକ୍ଷା, ବଜାର ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଏସ୍ଏମ୍ଇ)ର ଶାସନ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା ଭଳି ବିଷୟ ରହିଛି। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଏହି ସଂହିତା ଏସ୍ଏମ୍ଇ, ଷ୍ଟକ୍ ଏକ୍ସଚେଞ୍ଜ, କ୍ଲିୟରିଂ କର୍ପୋରେସନ୍, ଡିପୋଜିଟୋରୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ବୈଧାନିକ ଭିତ୍ତିରେ ଆଣିଥାଏ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସାର୍ବଜନୀନ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ କରୁଥିବା ସଂସ୍ଥା ଭାବରେ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଥାଏ।
ପୁଞ୍ଜି ବଜାରରେ ଖୁଚୁରା ଭାଗିଦାରୀ ବୃଦ୍ଧି
ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୬ ମଧ୍ୟରେ (ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ), ୨୩୫ ଲକ୍ଷ ଡିମାଟ୍ ଆକାଉଣ୍ଟ ଯୋଡ଼ା ଯାଇଥିଲା, ଯାହା ମୋଟ ସଂଖ୍ୟାକୁ ୨୧.୬ କୋଟିରୁ ଅଧିକ କରିଦେଇଥିଲା। ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୫ ରେ ଅନନ୍ୟ ନିବେଶକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ୧୨ କୋଟି ସୀମା ଅତିକ୍ରମ କରିବା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରାୟ ଏକ ଚତୁର୍ଥାଂଶ ମହିଳା ଥିଲେ । ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ୫.୯ କୋଟି ଅନନ୍ୟ ନିବେଶକଙ୍କ ସହିତ ମ୍ୟୁଚୁଆଲ୍ ଫଣ୍ଡ ବଜାର ମଧ୍ୟ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରୁ ୩.୫ କୋଟି (ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା) ଅଣ-ସ୍ତରୀୟ- ୧ମ ବର୍ଗ ଏବଂ ୨ୟ ବର୍ଗର ସହରରୁ ଥିଲେ।
ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ଭରେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ଯେ, ଏକଦା ଘରୋଇ ବାଲାନ୍ସସିଟର ସହାୟକ ଥିବା ଇକ୍ୱିଟି ନିବେଶ, ବ୍ୟାପକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ଅଧିକ ବିବିଧ ସୁବିଧା ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ ହୋଇ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ପତ୍ତିର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶବିଶେଷରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଇକ୍ୱିଟି ବଜାରରେ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଅଂଶ କେବଳ ଧୀରେ ଧୀରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବାବେଳେ, ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୧୪ ରେ ମାତ୍ର ୮ ପ୍ରତିଶତରୁ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରାୟ ୯.୬ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ପରୋକ୍ଷ ଅଂଶ ସମାନ ଅବଧିରେ ପ୍ରାୟ ତିନିଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୯.୨ ପ୍ରତିଶତରେ ପହଞ୍ଚିଛି।
ବାର୍ଷିକ ଘରୋଇ ଆର୍ଥିକ ସଞ୍ଚୟରେ ଇକ୍ୱିଟି ଏବଂ ମ୍ୟୁଚୁଆଲ୍ ଫଣ୍ଡର ଅଂଶ ୨୦୧୨ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୨ ପ୍ରତିଶତରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୧୫.୨ ପ୍ରତିଶତରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ସହିତ ଏସଆଇପି ଯୋଗଦାନରେ କ୍ରମାଗତ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି, ହାରାହାରି ମାସିକ ଏସଆଇପି ପ୍ରବାହ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୧୭ରେ ୪,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ସାତ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୫ (ଏପ୍ରିଲ-ନଭେମ୍ବର)ରେ ୨୮,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି। ମହାମାରୀ ପରେ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଅନନ୍ୟ ନିବେଶକଙ୍କ ଆଧାର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା, ଯାହା ୨୦୨୦ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ପାଖାପାଖି ୩.୧ କୋଟିରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ସୁଦ୍ଧା ୧୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ହୋଇଯାଇଥିଲା।
ସେବିର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ପଦକ୍ଷେପ
ଆର୍ଥିକ ସର୍ଭେରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ସେବି ନିୟାମକ ଅଖଣ୍ଡତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ବଜାର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ କରିବା ଏବଂ ନିବେଶକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ବୃଦ୍ଧି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ବ୍ୟାପକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ସାମୂହିକ ଭାବେ, ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡିକ ଭାରତରେ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ନମନୀୟ ଏବଂ ସମାବେଶୀ ପୁଞ୍ଜି ବଜାର ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସେବିର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରେ, ଯେତେବେଳେ ସିକ୍ୟୁରିଟି ବଜାରର ପ୍ରମୁଖ ବିଭାଗରେ ଉନ୍ନତ ଯାଞ୍ଚ, ଖୁଲାସା, ଅଭିଗମ୍ୟତା ଏବଂ ବିପଦ ତଦାରଖ ମାଧ୍ୟମରେ ବଜାର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ମଜବୁତ କରେ ।
ନିବେଶକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣ: ସେବି ସମସ୍ତ ସେବି-ପଞ୍ଜୀକୃତ ମଧ୍ୟସ୍ଥିଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ୟୁପିଆଇ ଠିକଣା ଢାଞ୍ଚାକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରିଛି ଯାହା ନିବେଶକଙ୍କଠାରୁ ପାଣ୍ଠି ସଂଗ୍ରହ କରେ, ଯାହା ୧ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୫ ରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି ।
ନିୟାମକ ଢାଞ୍ଚାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ପରିଚାଳନା ଦକ୍ଷତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା: ସେବି-ପଞ୍ଜୀକୃତ ଷ୍ଟକ୍ ବ୍ରୋକର ମାନଙ୍କୁ ଏକ ପୃଥକ ବ୍ୟବସାୟ ୟୁନିଟ୍ ଅଧୀନରେ ଜିଆଇଏଫଟି-ଆଇଏଫ୍ଏସସିରେ ପ୍ରତିଭୂତି ବଜାର ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ କରିବାରେ ସୁବିଧା ଦେବା ପାଇଁ, ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସେବି ଅନୁମୋଦନ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ଋଣ ବଜାର
ଭାରତର କର୍ପୋରେଟ ବଣ୍ଡ ବଜାର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି, ବକେୟା ନିର୍ଗମନ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୧୫ରେ ୧୭.୫ ଟ୍ରିଲିୟନ ଟଙ୍କାରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୫ରେ ୫୩.୬ ଟ୍ରିଲିୟନ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହାର ବାର୍ଷିକ ହାର ପାଖାପାଖି ୧୨ ପ୍ରତିଶତ ରହିଛି। ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୫ ରେ, ସର୍ବାଧିକ ନୂତନ ନିର୍ଗମନ ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ମୋଟ ୯.୯ ଟ୍ରିଲିୟନ ଥିଲା ।
ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା, କର୍ପୋରେଟ ବଣ୍ଡ ବଜାର ଦେଶର ଜିଡିପିର ୧୫-୧୬ ପ୍ରତିଶତ ଅଟେ ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ ବଣ୍ଡ ପାଣ୍ଠି ସଂଗ୍ରହ ବର୍ତ୍ତମାନ ବ୍ୟାଙ୍କ୍‍ ଋଣର ପରିପୂରକ ଅଟେ। ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୬ ରେ, ଏପ୍ରିଲ୍-ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ ରେ ପ୍ରାଥମିକ ବଜାରରୁ ମୋଟ ସମ୍ବଳ ସଂଗ୍ରହର ୬୩ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଋଣ ବଜାର ଥିଲା। ବଣ୍ଡ ବଜାରର ବିକାଶ ପାଇଁ ନିୟାମକ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂସ୍କାର କରିଛନ୍ତି। ସେବି ରିକ୍ୱେଷ୍ଟ ଫର କୋଟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା, ଯାହା ଖୁଚୁରା ପ୍ରବେଶକୁ ସୁଗମ କରିଥିଲା, କ୍ରେଡିଟ୍ ରେଟିଂ ଏଜେନ୍ସି ପାଇଁ ଶାସନ ମାନକକୁ ମଜବୁତ କରିଥିଲା ଏବଂ ଜାରି ମାନଦଣ୍ଡକୁ ସରଳ କରିଥିଲା।
ବିଦେଶୀ ପୋର୍ଟଫୋଲିଓ ନିବେଶ
ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୬ରେ ଭାରତର ବିଦେଶୀ ପୋର୍ଟଫୋଲିଓ ନିବେଶ (ଏଫପିଆଇ) ଧାରା ଅସ୍ଥିରତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି। ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୬ର ପ୍ରଥମ ତ୍ରୈମାସିକରେ ଏଫପିଆଇମାନେ ଭାରତୀୟ ଇକ୍ୱିଟିର ନିଟ୍ କ୍ରେତା ଏବଂ ଋଣ ଉପକରଣର ନିଟ୍ ବିକ୍ରେତା ଥିଲେ। ଅପରପକ୍ଷରେ, ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୬ର ଦ୍ୱିତୀୟ ଏବଂ ତୃତୀୟ ତ୍ରୈମାସିକରେ ସେମାନେ ଋଣ ଉପକରଣର ନିଟ୍ କ୍ରେତା ହେବା ସହିତ ଇକ୍ୱିଟିର ନିଟ୍ କ୍ରେତା ଠାରୁ ନିଟ୍ ବିକ୍ରେତା ହେବାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ହୋଇଥିଲେ। ମୋଟାମୋଟି ଭାବେ, ଏଫପିଆଇମାନେ ଏପ୍ରିଲରୁ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିଭୂତିଗୁଡ଼ିକର ନିଟ୍ ବିକ୍ରେତା ଥିଲେ। ସେବିର ଏଫପିଆଇ ନିବେଶ ନିୟମରେ ରିହାତି ଏବଂ ଚାଲିଥିବା ଭାରତ-ଆମେରିକା ବାଣିଜ୍ୟ ଆଲୋଚନା ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ, ଭାରତର ଋଣ ବଜାରରେ ଏଫପିଆଇ ପ୍ରବାହର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସକାରାତ୍ମକ ରହିଛି। ୩୧ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା, ଏଫପିଆଇମାନଙ୍କ ଅଧୀନରେ ଥିବା ସମ୍ପତ୍ତିର ଆଧାର ୮୧.୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା, ଯାହା ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୧,୨୦୨୫ ତୁଳନାରେ ଏକ ୧୦.୪% ବୃଦ୍ଧିକୁ ଚିହ୍ନିତ କରେ।
ଘରୋଇ ସଂସ୍ଥାଗତ ନିବେଶକ: ଏଫପିଆଇ ଗୁଡ଼ିକର ସନ୍ତୁଳନ ରକ୍ଷା କରିବା
ଉପର ତଳ ହେଉଥିବା ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜି ପ୍ରବାହ ମଧ୍ୟରେ, ଘରୋଇ ସଂସ୍ଥାଗତ ନିବେଶକ (ଡିଆଇଆଇ), ବିଶେଷ କରି ମ୍ୟୁଚୁଆଲ ଫଣ୍ଡ ଏବଂ ବୀମା କମ୍ପାନୀମାନେ, ବିଦେଶୀ ନିବେଶ ପ୍ରବାହର ଅସ୍ଥିରତାକୁ ସନ୍ତୁଳିତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ବଜାରକୁ ଅତି ଆବଶ୍ୟକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ନିରନ୍ତର କ୍ରୟ ସହିତ, ୩୦ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା, ଏନ୍ଏସ୍ଇ-ତାଲିକାଭୁକ୍ତ ଇକ୍ୱିଟି ମଧ୍ୟରେ ଡିଆଇଆଇର ମାଲିକାନା ୧୮.୭% ରେ ରହିଛି।
ଡିଆଇଆଇ ଗୁଡ଼ିକ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଭାରତୀୟ ଇକ୍ୱିଟିରେ ନିଟ୍ କ୍ରେତା ଭାବେ ନିଜର ସ୍ଥିତିକୁ ବଜାୟ ରଖିଛନ୍ତି, ଫଳପ୍ରଦ ଭାବେ ଏଫପିଆଇ ବିକ୍ରିର ମୁକାବିଲା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଘରୋଇ ବଜାରର ଶକ୍ତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛନ୍ତି। ଡିଆଇଆଇ ଗୁଡ଼ିକର ଅଂଶ (ଅଂଶଧନ ମୂଲ୍ୟ ଅନୁସାରେ) ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୫ର ଚତୁର୍ଥ ତ୍ରୈମାସିକରେ ବିଦେଶୀ ସଂସ୍ଥାଗତ ନିବେଶକ (ଏଫପିଆଇ) ଗୁଡ଼ିକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୬ର ଦ୍ୱିତୀୟ ତ୍ରୈମାସିକରେ ସର୍ବକାଳୀନ ରେକର୍ଡ ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚିଛି।
ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୬ର ଦ୍ୱିତୀୟ ତ୍ରୈମାସିକରେ, ଏମ୍ଏଫ୍ ଗୁଡ଼ିକର ଅଂଶ (ଅଂଶଧନ ମୂଲ୍ୟ ଅନୁସାରେ) ସର୍ବକାଳୀନ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ୧୦.୯ ପ୍ରତିଶତରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା। ତେଣୁ, ଯଦିଓ ଭାରତୀୟ ପୁଞ୍ଜି ବଜାରରେ ଏଫ୍ଆଇଆଇ ମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶୀଦାର ହୋଇ ରହିଛନ୍ତି, ତଥାପି ଖୁଚୁରା ନିବେଶକ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ-ନିଟ୍-ଆୟକାରୀ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ସହିତ ଡିଆଇଆଇ ଗୁଡ଼ିକ ବଜାର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଏଫ୍ଆଇଆଇମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ପ୍ରତି-ସନ୍ତୁଳନ କରିବାରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରୁଛନ୍ତି।
ଗିଫ୍ଟ ସିଟି
୩୦ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା, ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ୧,୦୩୪ ରୁ ଅଧିକ ଘରୋଇ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂସ୍ଥା ସହିତ ଗିଫ୍ଟ ସିଟି ଏକ ଦୃଢ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଗତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି। ଗୋଟିଏ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଗିଫ୍ଟ ସିଟି ବିଶ୍ୱ ଆର୍ଥିକ କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚକାଙ୍କ (ଜିଏଫସିଆଇ)ରେ ନଅଟି ସ୍ଥାନ ଉପରକୁ ଉଠି ୧୨୦ଟି ଆର୍ଥିକ କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟରୁ ୪୩ତମ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଫିନ୍‍ଟେକ୍‍ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ମାନ୍ୟତା ମଧ୍ୟରେ, ଗିଫ୍ଟ ସିଟି ଦଶଟି ସ୍ଥାନ ଉନ୍ନତି କରିଛି, ଯାହା ଫିନଟେକ୍‍, ଏକାଡେମିକ୍ ଭାଗିଦାରୀ ଏବଂ ନବସୃଜନ କେନ୍ଦ୍ର ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ନିୟାମକ ଢାଞ୍ଚା ମାଧ୍ୟମରେ ହୋଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି।
ଉପସଂହାର
ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ଭେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛି ଯେ ଶତାବ୍ଦୀର ମଧ୍ୟଭାଗ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ହେବା ନେଇ ଭାରତର ଆକାଂକ୍ଷା କେବଳ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ଭାବରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଢାଞ୍ଚା ଭାବରେ ଅର୍ଥର ଏକ ମୌଳିକ ପୁନର୍ବିଚାର ଦାବି କରେ। ନିରନ୍ତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଅର୍ଥ ଯୋଗାଡ଼ ସକାଶେ ଭାରତକୁ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ପୁଞ୍ଜି ବଜାରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ନିୟାମକ ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ ନିବେଶକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ସେବି ଏକ ସମାନ୍ତରାଳ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି। ନିୟାମକ ଗୁଣବତ୍ତାରେ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ବୃଦ୍ଧି ୨୦୨୫ ରେ ଆଇଏମଏଫ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମିଳିତ ଭାବରେ ପରିଚାଳିତ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ର ଆକଳନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ଏଫଏସଏପି) ମାଧ୍ୟମରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନ୍ୟତା ପାଇଛି। ଉଭୟ ରିପୋର୍ଟରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି ଯେ ପୁଞ୍ଜି ବଜାର ୨୦୧୭ ରେ ଜିଡିପିର ୧୪୪% ରୁ ୨୦୨୪ ରେ ୧୭୫% କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।

Ministry of Finance
AMIDST CONTINUOUS SHIFTS IN TRADE POLICIES AND GLOBAL UNCERTAINTIES, INDIA’S EQUITY MARKETS EXHIBITED MEASURED YET RESILIENT PERFORMANCE: ECONOMIC SURVEY 2025-26
NIFTY 50 AND BSE SENSEX REGISTERS GAINS OF APPROXIMATELY 11.1% AND 10.1% RESPECTIVELY DURING APRIL-DECEMBER 2025
SECURITIES MARKETS CODE, 2025- IMPORTANT STEP TOWARDS STRENGTHENING SECURITIES MARKET REGULATION
235 LAKH DEMAT ACCOUNTS ADDED DURING FY26 TILL DECEMBER 2025, PUSHING TOTAL COUNT BEYOND 21.6 CRORE
12-CRORE MARK CROSSED FOR UNIQUE INVESTORS WITH DEMAT ACCOUNT IN SEPTEMBER 2025, WITH NEARLY A FOURTH OF THEM BEING WOMEN
5.9 CRORE UNIQUE INVESTORS IN MUTUAL FUNDS AS OF DECEMBER 2025, OF WHICH 3.5 CRORE FROM NON-TIER-I AND TIER-II CITIES
UNIQUE INVESTOR BASE IN SIP CONTRIBUTIONS EXPANDED SHARPLY FROM AROUND 3.1 CRORE IN FY20 TO OVER 11 CRORE BY FY25
INDIA'S CORPORATE BOND MARKET GROWS WITH AN ANNUAL RATE OF AROUND 12% BETWEEN FY15 AND FY25
AMIDST VOLATILE FOREIGN CAPITAL FLOWS, DIIS SUPPORT MARKETS BY COUNTERBALANCING FOREIGN INVESTMENT OUTFLOWS
GIFT CITY MOVES UP NINE PLACES IN GLOBAL FINANCIAL CENTRES INDEX, REACHING 43 OUT OF 120 FINANCIAL CENTRES
29 JAN 2026 2:12PM by PIB Delhi
The Economic Survey 2025-26 tabled in the Parliament today by the Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman, says that in the midst of continuous shifts in trade policies and exacerbated geopolitical uncertainties, India’s equity markets exhibited a phase of measured yet resilient performance, reflecting the interplay of supportive policies, macroeconomic conditions and sustained domestic investor participation. A series of measures, including personal income tax cut, GST overhaul, easing of monetary policy, and receding inflation, as well as improved corporate performance in Q2 FY26, supported the market during the FY 2025-26, says the Survey.
Strength of India’s Financial Ecosystem
Nifty 50 and BSE Sensex registered gains of approximately 11.1% and 10.1% respectively during April-December 2025. The primary markets in FY26 (up to December 2025) remained resilient and vibrant, leading the world in initial public offers (IPOs) issuances. IPO volumes in FY26 (up to December 2025) were 20% higher than FY25, and the amount mobilised was 10 per cent higher than the corresponding period of FY25. A notable feature of IPO activity in FY26 (up to December 2025) was the prominence of Offer for Sale (OFS) components, where existing shareholders sell their stakes rather than the company issuing new shares.
SME Listings: The number of SME listings in FY 26 (up to December 2025) increased to 217 from 190 in FY25 (up to December 2024). The amount mobilised increased from ₹7,453 crore to ₹9,635 crore. Since its inception, more than 1,380 companies have been listed on the SME platforms of BSE and NSE. The sustained mobilisation of resources through primary markets and the widening participation of emerging enterprises through SME platforms point to the increasing breadth and sophistication of India’s capital markets.
Securities Markets Code (SMC): The Securities Markets Code, 2025, represents an important step towards consolidating the legal framework and strengthening the foundations of securities market regulation. The Economic Survey highlights that the Code spans subjects such as board composition, independence, conflict management, transparency, regulatory sandboxing, investor protection, governance of market infrastructure institutions (MIIs), and ease of doing business. For the first time, the Code brings MIIs, stock exchanges, clearing corporations, depositories, and others, onto a clear statutory footing, formally recognising them as entities performing vital public functions.
Broadening Retail Participation in Capital Markets
During FY26 (till December 2025), 235 lakh of demat accounts were added, pushing the total count beyond 21.6 crore. A key milestone was the crossing of the 12-crore mark for unique investors in September 2025, with nearly a fourth of them being women. The mutual fund industry also expanded, with 5.9 crore unique investors at the end of December 2025, of which 3.5 crore (as of November 2025) were from non-tier-I and tier-II cities.
The Economic Survey further highlights that equity investments, which were once ancillary to household balance sheets, have increasingly become a significant component of financial wealth, supported by broader participation and more diversified channels of access. While the direct share of individuals in equity markets increased only gradually, from just under 8 per cent in FY14 to approximately 9.6 per cent by September 2025, the indirect share nearly tripled over the same period, reaching 9.2 per cent.
The share of equity and mutual funds in annual household financial savings increased from 2 per cent in FY12 to over 15.2 per cent in FY25. This shift has coincided with a steady rise in SIP contributions, with average monthly SIP flows increasing seven times from under ₹4,000 crore in FY17 to over Rs 28,000 crore in FY26 (April-November). The unique investor base expanded sharply in the initial years following the pandemic, rising from around 3.1 crore in FY20 to over 11 crore by FY25.
SEBI’s Recent Initiatives
The Economic Survey states that SEBI undertook a comprehensive suite of initiatives aimed at reinforcing regulatory integrity, streamlining market operations, and enhancing investor protection. Collectively, these measures underscore SEBI’s commitment to fostering a transparent, resilient, and inclusive capital market ecosystem in India, while strengthening market confidence through improved verification, disclosure, accessibility, and risk surveillance across key segments of the securities market.
Investor protection and empowerment: SEBI has mandated a new UPI address structure for all SEBI-registered intermediaries that collect funds from investors, effective 1st October 2025.
Strengthening the Regulatory Framework and improvement in Operational Efficiency: To facilitate SEBI-registered stock brokers in undertaking securities market-related activities in GIFT-IFSC under a Separate Business Unit, the requirement of obtaining specific SEBI approval was removed.
Debt market
India's corporate bond market has demonstrated impressive growth, with outstanding issuances increasing from ₹17.5 trillion in FY15 to ₹53.6 trillion in FY25, growing with an annual rate of approximately 12 per cent. In FY25, the highest-ever fresh issuances were recorded, totalling ₹9.9 trillion.
As of March 2025, the corporate bond market accounts for 15-16 per cent of the country’s GDP and corporate bond fundraising now complements bank credit. In FY26, the debt market accounted for over 63 per cent of total resource mobilisation from the primary market in April-December 2025. The regulatory authorities have undertaken substantial reforms for the development of the bond market. SEBI introduced the Request for Quote platform, facilitating retail access, strengthening governance standards for credit rating agencies, and simplifying issuance norms.
Foreign Portfolio Investment
India’s Foreign Portfolio Investment (FPI) trends in FY26 exhibit volatility. During Q1 FY26, FPIs were net buyers of Indian equities and net sellers of debt instruments. In contrast, in Q2 and Q3 FY26, they transitioned from being net buyers of equities to net sellers, while being net buyers of debt instruments. Overall, FPIs were net sellers of Indian securities from April to December 2025. Supported by SEBI’s relaxation of FPI investment norms and ongoing India-US trade discussions, the outlook for FPI inflows into India’s debt market remains positive. As of 31st December 2025, the asset base under custody of FPIs stood at ₹81.4 lakh crore, marking a 10.4% increase over March 31, 2025.
Domestic Institutional Investors: Counterbalancing FPIs
In the midst of volatile foreign capital flows, domestic institutional investors (DIIs), particularly mutual funds and insurance companies, have counterbalanced the volatility of foreign investment outflows and have provided much-needed support to the markets. With continued buying, as of 30th September 2025, DII ownership within NSE-listed equities stands at 18.7%.
The DIIs have consistently maintained their position as net buyers in Indian equities, effectively countering FPI selling and reinforcing the strength of the domestic market. The share of DIIs (by value of holdings) surpassed that of foreign institutional investors (FII) for the first time in Q4 FY25 and has now reached an all-time high in Q2 FY26.
In Q2 FY26, the share of MFs (by value of holdings) reached an all-time high of 10.9 per cent. Therefore, even though FIIs remain important participants in the Indian capital market, DIIs, along with retail investors and high-net-worth individuals, have been playing a strong counterbalancing role to the decisions made by FIIs regarding market participation.
GIFT City
As of 30th November 2025, GIFT City has shown a strong growth momentum, with over 1,034 domestic and international entities registered across various categories. Within a year, GIFT City has moved up nine places in the Global Financial Centres Index (GFCI), reaching a rank of 43 out of 120 financial centres. Within the fintech specific ranking, GIFT City improved by ten places, reflecting progress made through a dedicated regulatory framework for fintechs, academic partnerships and innovation centres.
Conclusion
The Economic Survey notes that India’s aspiration to become a Viksit Bharat by mid-century demands a fundamental rethinking of finance, not merely as funding, but as the architecture of economic transformation. To finance sustained growth, India must strengthen long-term capital markets. SEBI has demonstrated a parallel commitment to regulatory modernisation and investor protection. The systemic rise in regulatory quality has received international validation through the Financial Sector Assessment Program (FSAP) conducted jointly by the IMF and World Bank in 2025. Both reports noted capital markets expanding from 144% of GDP in CY 2017 to 175% in CY 2024.