ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର କରିଅପ୍ପା ଗ୍ରାଉଣ୍ଡରେ ଏନ୍‌ସିସି ରାଲିରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
28 JAN 2026 6:37PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟର ମୋର ସହଯୋଗୀମାନେ, ଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂ, ମଞ୍ଚରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତି, ସମଗ୍ର ଦେଶର ଏନ୍‌ସିସି ଏବଂ ଏନ୍‌ଏସ୍‌ଏସ୍ କ୍ୟାଡେଟ୍, ଡେବ୍ୟୁ କଳାକାର, ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ରଙ୍ଗଶାଳାର ସହକର୍ମୀ ଏବଂ ମୋର ପ୍ରିୟ ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନେ । ଆପଣମାନଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏଠାରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି । ତୁମେ ନିଜକୁ ବହୁତ ସମନ୍ୱିତ ଭାବରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛ ।
କିନ୍ତୁ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର ଦିନ ଆମ ପାଇଁ ଏକ ବଡ ଦୁଃଖ ଖବର ଆଣିଦେଇଛି । ଆଜି ସକାଳେ, ମହହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଏକ ଦୁଃଖଦ ବିମାନ ଦୁର୍ଘଟଣା ଘଟିଛି । ଏହି ଦୁର୍ଘଟଣା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଜିତ ପାୱାର ଏବଂ ଆମର କିଛି ସହକର୍ମୀଙ୍କୁ ଆମ ନିକଟରୁ ଛଡେଇ ନେଇଛି । ଅଜିତ ଦାଦା ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ଦେଶର ବିକାଶରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ରଖିଛନ୍ତି । ସେ ସର୍ବଦା ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ କରିଛନ୍ତି । ବିଶେଷକରି ଗାଁ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ସେ ସର୍ବଦା କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲେ । ମୁଁ ଅଜିତ ପାୱାରଙ୍କ ପରିବାର ପ୍ରତି ମୋର ସମବେଦନା ଜଣାଉଛି । ଏହି ଦୁଃଖଦ ଘଟଣାରେ ଯେଉଁ ସାଥିମାନଙ୍କୁ ହରାଇଛୁ, ଏହି ସମୟରେ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ସହିତ ଆମେ ଛିଡା ହୋଇଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଦୁଃଖ ଏବଂ ସମବେଦନାର ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ, ମୁଁ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ କ୍ୟାଡେଟମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ମିତ୍ର ଦେଶର କ୍ୟାଡେଟ୍ ଏବଂ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଏଥର ମଧ୍ୟ, ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ବାଳିକା କ୍ୟାଡେଟ ଏଠାକୁ ଆସିଛନ୍ତି । ମୁଁ ସେମାଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏନ୍‌ସିସି ଏପରି ଏକ ସଂଗଠନ, ଏପରି ଏକ ଆନ୍ଦୋଳନ ଯାହା ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସୀ, ଶୃଙ୍ଖଳିତ, ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଏବଂ ଦେଶର ସମର୍ପିତ ନାଗରିକ ହେବା ପାଇଁ ସଶକ୍ତ କରିଥାଏ । ପ୍ରତିବର୍ଷ, ଆପଣମାନେ ଆପଣଙ୍କର ଭୂମିକାକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛନ୍ତି । ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ଏନ୍‌ସିସି କ୍ୟାଡେଟମାନଙ୍କର ସଂଖ୍ୟା ୧୪ ଲକ୍ଷରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦ ଲକ୍ଷ ହୋଇଛି । ବିଶେଷକରି ଆମର ସୀମାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଉପକୂଳ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏନ୍‌ସିସି କ୍ୟାଡେଟ୍‌ମାନଙ୍କର ସଂଖ୍ୟାରେ ଆଶାତୀତ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି ।
ମୋର ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନେ,
ଏନ୍‌ସିସି ହେଉଛି ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ମଞ୍ଚ, ଏବଂ ଏହି ମଞ୍ଚରେ ଆମର ଐତିହ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଗର୍ବର ସହିତ ବଞ୍ଚିଥାଏ । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଚଳିତ ବର୍ଷ, ଏନ୍‌ସିସି ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍‌ର ୧୫୦ତମ ବାର୍ଷିକୀକୁ ବହୁତ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ପାଳନ କରିଛି । ଆପଣ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ଏହି ସମ୍ପର୍କିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିଛନ୍ତି । ପରମବୀର ସାଗର ଯାତ୍ରା ଏହାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉଦାହରଣ । ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ, କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ସରକାର ଆଣ୍ଡାମାନ ଏବଂ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜର ୨୧ଟି ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜକୁ ପରମବୀର ଚକ୍ର ବିଜେତାଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ କରିଥିଲେ । ଏହା ପଛରେ ଜାତୀୟ ବୀରମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବା ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କର ମନୋଭାବକୁ ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ ନୌବାହନ ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇଛନ୍ତି । ସେହିପରି, ଲକ୍ଷଦ୍ୱୀପରେ ଦ୍ୱୀପ ମହୋତ୍ସବ ମାଧ୍ୟମରେ, ଆପଣମାନେ ସମୁଦ୍ର, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପ୍ରକୃତିକୁ ଏକତ୍ର ପାଳନ କରିଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏନ୍‌ସିସି ଇତିହାସକୁ ସ୍ମାରକୀର ସୀମାରୁ ବାହାର କରି ଲୋକଙ୍କ ହୃଦୟରେ ଜୀବନ୍ତ କରିଛି । ଆପଣମାନେ ସାଇକେଲ ରାଲି ମାଧ୍ୟମରେ, ବାଜିରାଓ ପେଶୱାଙ୍କ ବୀରତ୍ୱ, ମହାନ ଯୋଦ୍ଧା ଲଳିତ ବୋରଫୁକନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ବିଷୟରେ ଜନସଚେତନତା ଜାଗ୍ରତ କରିଛନ୍ତି । ଆପଣଙ୍କ ଏହି ସାହସିକ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଗଭୀର ଭାବରେ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି । ଆଜି ସମ୍ମାନିତ ହୋଇଥିବା ସାଥିମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ମୋର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ କହିଥିଲି ଯେ, ଏହା ହେଉଛି ସମୟ, ସଠିକ ସମୟ । ଆମ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ି ପାଇଁ, ଆଜିର ସମୟ ସବୁଠାରୁ ବଡ ସୁଯୋଗର ସମୟ । ଏହି ସମୟରୁ ଆମର ଯୁବପିଢ଼ି କିପରି ଯଥାସମ୍ଭବ ଲାଭ ପାଇପାରିବେ ସେଥିପାଇଁ ଆମ ସରକାର ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି । ଆପଣ ଗତକାଲି ଏହାର ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେଖିଛନ୍ତି । ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଏକ ଐତିହାସିକ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା ଉପରେ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି । ପୂର୍ବରୁ, ଓମାନ, ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ, ବ୍ରିଟେନ, ୟୁଏଇ, ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଏବଂ ମରିସସ ଭଳି ଦେଶ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛି । ଏହି ସମସ୍ତ ଚୁକ୍ତିନାମା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଯୁବକଙ୍କ ପାଇଁ ଅଗଣିତ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ବହୁତ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ଦେଖୁଛି ଏବଂ ଏହି ବିଶ୍ୱାସର କାରଣ ହେଉଛି ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି! ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ବିବିଧତା ପ୍ରତି ସମ୍ମାନର ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି । ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଗୋଟିଏ ପରିବାର ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିବାର ସଂସ୍କୃତି ରଖିଛନ୍ତି । ତେଣୁ ସେମାନେ ଯେଉଁଠାକୁ ଯାଆନ୍ତି, ସେମାନେ ସହଜେରେ ସେହି ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ସହିତ ମିଶିଯାଆନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ହୃଦୟ ଜିତିପାରନ୍ତି । ଆମେ ଆମର ସର୍ବୋତ୍ତମ କ୍ଷମତା ଅନୁଯାୟୀ ସେହିତ ଦେଶର ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଥାଉ । ଏହା ଆମର ସଂସ୍କୃତି, ଏହା ଆମର ପ୍ରକୃତି । ଆମର ଐତିହ୍ୟ ହେଉଛି ଆମ ମାତୃଭୂମି ପ୍ରତି ଅପାର ସମ୍ମାନ ଏବଂ ଆମର କର୍ମକ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରତି ଅତୁଳନୀୟ ସମର୍ପଣ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଯୁବ ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ଦେଖୁଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଏହି ବିଶ୍ୱାସର କାରଣ ହେଉଛି - ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବୋଧ! ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଅଛି, ଆମର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକାରର ବିବିଧତାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବାର ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଅଛି, ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଖରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଗୋଟିଏ ପରିବାର ଭାବରେ ବିବେଚନା କରିବାର ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଅଛି । ତେଣୁ, ଭାରତର ଯୁବକମାନେ ଯେଉଁଠାକୁ ଯାଆନ୍ତି, ସେମାନେ ସହଜରେ ସେହି ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ସହିତ ମିଶିଯାଆନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର ହୃହୟ ଜିତି ନିଅନ୍ତି । ଆମେ ଆମର ସମ୍ଭାବନା ସହିତ ସେହି ଦେଶର ବିକାଶରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁ । ଏଗୁଡିକ ଆମର ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ଏହା ଆମର ସ୍ୱଭାବ । ମାତୃଭୂମି ପ୍ରତି ଅପାର ଶ୍ରଦ୍ଧା ଏବଂ କର୍ମଭୂମି (କର୍ମଭୂମି) ପ୍ରତି ଅତୁଳନୀୟ ସମର୍ପଣ, ଏହା ଆମର ଐତିହ୍ୟ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ନେତାଙ୍କ ସହ କଥା ହୁଏ, ଏବଂ ସେହି ଆଲୋଚନା ଆଧାରରେ ମୁଁ କହିଥାଏ ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଦାବି ସହିତ କହିପାରେ, ଭାରତର ଯୁବକମାନେ ଯେପରି ପରିଶ୍ରମୀ, ସେହିପରି ସେମାନେ ଉଚ୍ଚମାନର ପ୍ରୋଫେସନାଲ ମଧ୍ୟ । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ, ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କର ବହୁତ ଚାହିଦା ରହିଛି । ଉଦାହରଣସ୍ୱରୂପ, ଉପସାଗରୀୟ ଦେଶଗୁଡିକୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ସେଠାରେ ଏତେ ବର୍ଷ ଧରି କାମ କରୁଛନ୍ତି । ଆମର ଡାକ୍ତର ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟରମାନେ ଏତେ ଦେଶରେ ଚମତ୍କାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଚମତ୍କାର ଭିତ୍ତିଭୂମି କରୁଛନ୍ତି । ପୂର୍ବରୁ ଆମର ଏଠାରେ ଯେଉଁ ଶିକ୍ଷକ ଥିଲେ, ସେମାନେ ଅନେକ ଦେଶର ସମାଜରେ ନୂତନ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଯୋଡିଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଶ୍ୱରେ ସେମାନଙ୍କର ଏହି ଅବଦାନ ସହିତ, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଆମ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ସଫଳତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି । ଏହି ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଯୋଗୁଁ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱରେ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ମେରୁଦଣ୍ଡ ପାଲଟିଛି । ଏବେ, ଏହି ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଶକ୍ତିରେ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ, ମହାକାଶ, ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନୂତନ ବିପ୍ଳବ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବର୍ତ୍ତମାନ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ସହିତ ଯେଉଁ ଚୁକ୍ତିନାମା ଉପରେ ସହମତି ହୋଇଛି, ବିଶ୍ୱ ଏହାକୁ “ସମସ୍ତ ଚୁକ୍ତିର ଜନନୀ (ମଦର ଅଫ୍ ଅଲ୍ ଡିଲ୍‌ସ)” ଭାବରେ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି; ଏହାକୁ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ଖେଳ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଚୁକ୍ତିନାମା ବୋଲି କୁହାଯାଉଛି । ଏହି ଏଫ୍‌ଟିଏ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ “ଆକାଂକ୍ଷିତ ସ୍ୱାଧୀନତା” । ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମା ବିଶ୍ୱର ଜିଡିପିର ଏକ ଚତୁର୍ଥାଂଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟର ଏକ ତୃତୀୟାଂଶ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ, ଅର୍ଥାତ ବିଶ୍ୱର ୨୭ ଦେଶ ସହିତ ଭାରତର ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମା ହୋଇଛି । ଏହାର ଲାଭ ଭାରତର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପଗୁଡିକୁ ମିଳିବ । ଭାରତୀୟ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପଗୁଡିକ ପାଇଁ ପାଣ୍ଠି ଏବଂ ନବସୃଜନ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ପହଞ୍ଚିବା ସହଜ ହେବ । ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମାରୁ, ଆମର ସୃଜନଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି - ଫିଲ୍ମ, ଗେମିଂ, ଫ୍ୟାଶନ, ଡିଜିଟାଲ ବିଷୟବସ୍ତୁ, ସଙ୍ଗୀତ ଏବଂ ଡିଜାଇନ୍ – ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଲାଭବାନ ହେବ । ଏହା ସହିତ, ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ପାଇଁ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଶିକ୍ଷା, ଆଇଟି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବୃତ୍ତିଗତ ସେବାରେ ଅଗଣିତ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମାକୁ “ସମସ୍ତ ଚୁକ୍ତିନାମାର ଜନନୀ” ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ କାରଣ ଏହା ବହୁତ ବ୍ୟାପକ, ବହୁତ ଗଭୀର, ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରିବା ସହ ଲାଭର ତାଲିକା ବହୁତ ଲମ୍ବା । ଏହା ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତ (ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ) ମିଶନକୁ ଗତି ଦେବ । ଏହା ମେକ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ମେକ ଫର ଦି ୱାର୍ଲ୍ଡ ସଂକଳ୍ପକୁ ଶକ୍ତି ଦେବ । କାରଣ ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମା, ଅନୁଯାୟୀ, ଭାରତର ରପ୍ତାନିର ୯୯ ପ୍ରତିଶତ, ଅର୍ଥାତ ୯୯ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ରପ୍ତାନି ଉପରେ ଶୁଳ୍କ ଶୂନ୍ୟ ହେବ କିମ୍ବା ବହୁତ କମ ହୋଇଯିବ । ଏଥିରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପ – ବୟନଶିଳ୍ପ, ଚମଡା, ରତ୍ନ ଏବଂ ଅଳଙ୍କାର, ଜୋତା ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ସାମଗ୍ରୀ – ଏବଂ ଏମଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇଗୁଡିକ ବହୁତ ଲାଭବାନ ହେବେ । ଆମର ବୁଣାକାର, ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନେ ମଧ୍ୟ ୨୭ଟି ୟୁରୋପୀୟ ଦେଶର ବିଶାଳ ବଜାରରେ ସିଧାସଳଖ ପ୍ରବେଶ ପାଇବେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଚୁକ୍ତିର ଆଉ ଏକ ମଜବୁତ ଦିଗ ଅଛି । ଏହା ଫଳରେ ଭାରତରେ ଅଧିକ ନିବେଶ ଆସିବ । ଦେଶରେ ନୂତନ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ, ରାସାୟନିକ, ଔଷଧ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ କାରଖାନା ଆରମ୍ଭ ହେବ । ଏଥିରୁ କୃଷି, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ନିବେଶ ପାଇଁ ଏକ ନିଶ୍ଚିତ ବଜାର ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବ । ଏହା କୃଷକ, ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବହୁତ ବଡ ସୁଯୋଗ ।
ମୋର ଯୁବପିଢ଼ି ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଏଫ୍‌ଟିଏ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ୟୁରୋପର ନିଯୁକ୍ତି ବଜାର ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଛି । ବିଶେଷକରି ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ, ସବୁଜ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଡିଜାଇନ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ, ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ, ୨୭ଟି ଦେଶରେ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଖୋଲିବାରେ ଲାଗିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସରକାର ବ୍ୟାପକ ସଂସ୍କାର ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ସମସ୍ତ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସୁଯୋଗକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାରିତ କରୁଛନ୍ତି । ଆଜି ଦେଶ ଯେଉଁ ସଂସ୍କାର ଏକ୍କସପ୍ରେସ୍ ଉପରେ ରହିଛି, ତାହା ସ୍ପଷ୍ଟ କରେ ଯେ ଦେଶ ଯୁବଶକ୍ତି ଆଗରେ ଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବାଧାକୁ ଦୂର କରୁଛିି । ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ ଏହି ବଢ଼ୁଥିବା ସୁଯୋଗ, ଏହି ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ଏନ୍‌ସିସି ସହିତ ଜଡିତ ସମସ୍ତ ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଶୃଙ୍ଖଳା, ଏହି ନିୟମ - ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ, ଏହା ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ (ସୋନେ ପେ ସୁହାଗା) ଭଳି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ଏଠାରେ ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୁର ଉପରେ ଏକ ଚମତ୍କାର ଡ୍ରାମା ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ବିଶେଷ କରି ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୁର ସମୟରେ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ମୁଁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି । ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ସହିତ ଜଡିତ ସେହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ, ଆମର ଏନ୍‌ସିସି କ୍ୟାଡେଟ୍‌ମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱକୁ ବହୁତ ଭଲ ଭାବରେ ତୁଲାଇଥିଲେ । କେହି ଆମର ସେନାର ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ସମର୍ଥନ ଦେଇଥିଲେ, କେହି ରକ୍ତଦାନ ଶିବିର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ, କେହି ପ୍ରାଥମିକ ଚିକିତ୍ସା ଶିବିର ମାଧ୍ୟମରେ ସେବା କରିଥିଲେ, ଆପଣ ଦେଖାଇଦେଇଥିଲେ ଯେ, ପରେଡ୍ ଗ୍ରାଉଣ୍ଡରେ ତାଲିମ ସହିତ, “ଦେଶ ପ୍ରଥମେ (ନେସନ୍ ଫଷ୍ଟ)” ଚିନ୍ତାଧାରା ତାଲିମ ମଧ୍ୟ ଏନ୍‌ସିସିରେ ହୁଏ । ଏହା ଏନ୍‌ସିସି ଠାରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ଦେଶପ୍ରେମ, ଏହା ହିଁ ସେହି ନେତୃତ୍ୱ ଯାହା କଷ୍ଟକର ସମୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ସହିତ ଦେଶ ପାଇଁ କାମ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଏ । ଏହା ହିଁ ଏନ୍‌ସିସି ଆମକୁ ଶିଖାଏ; ଆମେ ସେଠାରୁ ଶିଖୁ । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏନ୍‌ସିସିରେ ଥିଲି, ମୋର ମଧ୍ୟ “ନେସନ୍ ଫଷ୍ଟ” ଭାବନା ଏହିପରି ଦୃଢ଼ ହୋଇଥିଲା, ଏବଂ ଆଜି ମୁଁ ଏନ୍‌ସିସିରେ ତୁମେ ମଧ୍ୟ ସେହି ଶିକ୍ଷା ପାଉଥିବାର ଦେଖି ଗର୍ବିତ ଅନୁଭବ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ପୁଣି ଥରେ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଆମ ସେନାର ସାହସକୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରିଛି । ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ମଧ୍ୟ ଦେଖାଇଛି ଯେ ଆମର ସ୍ୱଦେଶୀ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର କେତେ ଉନ୍ନତ ଏବଂ କେତେ ହାଇଟେକ ଅଟେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର ଆଧୁନିକ ଯୁଦ୍ଧରେ, ଯୁବ ଦକ୍ଷତାର ଭୂମିକା ବହୁତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏବେ ଯୁଦ୍ଧ କେବଳ ସୀମାରେ ଟ୍ୟାଙ୍କର, ବନ୍ଧୁକ ଏବଂ ସେଲ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ନାହିଁ । ଆଜିର ଯୁଦ୍ଧ କୋଡ୍‌ରେ ହେଉଛି, କ୍ଲାଉଡ୍‌ରେ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି । ଟେକ୍ନୋଲୋଜିରେ ପଛରେ ଥିବା ଦେଶଗୁଡିକ କେବଳ ଅର୍ଥନୀତିରେ ନୁହେଁ ବରଂ ସୁରକ୍ଷାରେ ମଧ୍ୟ ଦୁର୍ବଳ ।
ତେଣୁ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯୁବକ ଭାବରେ, ଆମେ ଆମ ଦେଶ ପାଇଁ କେଉଁ ନୂତନ ଉଦ୍ଭାବନ କରୁ – ଏହି ଆଗ୍ରହ ଦେଶପ୍ରେମକୁ ମଧ୍ୟ ମଜବୁତ କରେ ଏବଂ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷାରେ ଏକ ବଡ ଯୋଗଦାନ ଦିଏ । ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି, ଆଜି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ମାଧ୍ୟମରେ ମଧ୍ୟ ସୈନ୍ୟବାହିନୀରେ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି । ଆଜି, ଆମ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଆଜି, ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଡ୍ରୋନ୍ ଉପରେ କାମ କରାଯାଉଛି; ଏଆଇ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉଦ୍ଭାବନ ଏବେ ଆମର ବାହିନୀକୁ ଆଧୁନିକ କରୁଛି । ଅର୍ଥାତ୍‌, ଆପଣ ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମ୍ଭାବନା ବହୁତ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଆଜି ମୁଁ ଚାହୁଁଛି, କେବଳ ଏଠାରେ ବସିଥିବା ଲୋକମାନେ ନୁହେଁ, ବରଂ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଯୁବକ ଏହାର ଲାଭ ଉଠାନ୍ତୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦେଶ ମାତ୍ର ତିନି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ୨୫ ଜାନୁଆରୀରେ ଜାତୀୟ ଭୋଟର ଦିବସ ପାଳନ କରିଥିଲା । ଏହି ଦିନ, ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଏକ ଚିଠି ମଧ୍ୟ ଲେଖିଥିଲି । ଜାତୀୟ ଭୋଟର ଦିବସ ହେଉଛି ସେହି କର୍ତ୍ତବ୍ୟବୋଧର, ସେହି ଅଧିକାର ପାଳନର ଦିନ, ଯାହା ଆମର ସମ୍ବିଧାନ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସେହି ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭର୍ୁକ୍ତ ଯେଉଁଠାରେ ଯୁବ ଭୋଟରଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ସର୍ବାଧିକ । ଯେତେବେଳେ ଏହି ଯୁବକମାନେ ଭୋଟର ହେବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ ହୁଅନ୍ତି, ୧୮ ବର୍ଷ ବୟସର ହୁଅନ୍ତି , ସେମାନେ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଭାଗ୍ୟ ଗଢ଼ିବାର ଶକ୍ତି ପାଆନ୍ତି । ତେଣୁ, ଏବେ ଆମକୁ ଦେଶରେ ଏକ ନୂତନ ପରମ୍ପରା ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ପଡିବ । ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଏନ୍‌ସିସି-ଏନ୍‌ଏସ୍‌ଏସ୍ ଏବଂ “ମେରା ଯୁବ ଭାରତ” ସଂଗଠନ, “ମାଇ ଭାରତ” ସଂଗଠନରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥର ୨୫ ଜାନୁଆରୀରେ ଏକ ବଡ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉ । ଏହି ଦିନ, ପ୍ରଥମ ଥର ଭୋଟରଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମହାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେବା ଉଚିତ । ମୋର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ, ଏହି ପ୍ରୟାସ ଆମର ଯୁବ ପିଢ଼ିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦାୟିତ୍ୱବୋଧକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ ଏବଂ ଆମର ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ମଜବୁତ କରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିକଶିତ ଭାରତର ଅର୍ଥ କେବଳ ଆର୍ଥିକ ସମୃଦ୍ଧି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ନୁହେଁ । ନାଗରିକ ଭାବରେ ଆମର ଆଚରଣ କିପରି ଅଛି ତାହା ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ ଭାରତର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ । ଜଣେ ନାଗରିକ ଭାବରେ, ଆମକୁ ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାକୁ ପଡିବ । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ଯଦିଓ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିବାରେ ସରକାରଙ୍କ ଅବଦାନ ଥାଇପାରେ, ଯଦି କେହି ଏହାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇଛନ୍ତି, ମୁଁ ଗର୍ବର ସହିତ କହିପାରିବି ଯେ, ଏହାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାର କାମ ଆମ ଦେଶର ନାଗରିକମାନେ, ଯୁବକମାନେ ଏବଂ ଛୋଟ ପିଲାମାନେ କରିଛନ୍ତି । ଘର ଭିତରେ ଏବଂ ଘର ବାହାରେ ମଧ୍ୟ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏକ ଅଭ୍ୟାସ, ଜୀବଶୈଳୀ, ମୂଲ୍ୟ । ଆମକୁ ଏହି ନାଗରିକ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭାବନାକୁ ଆମ ଜୀବନର ଏକ ଅଂଶ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଆମେ ଆମ ଅଗଣାରେ ଯେଉଁ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ, ଆମକୁ ସେହି ଭାବନା ସହିତ ଆମ ସହରକୁ ସୁନ୍ଦର କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଏହାକୁ ସୁନ୍ଦର ରଖିବାକୁ ପଡିବ । ମୁଁ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବ ବନ୍ଧୁଙ୍କୁ କହିବି ଯେ ସେମାନେ ସପ୍ତାହରେ କୌଣସି ଦିନ ଗୋଟିଏ ଘଣ୍ଟା ପାଇଁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସହିତ ଜଡିତ କିଛି ଅଭିଯାନ ଚଲାଇବା ଉଚିତ । ଏନ୍‌ସିସି-ଏନ୍‌ଏସ୍‌ଏସ୍ ଏହା ବହୁତ ଭଲ ଭାବରେ କରିପାରିବ । ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆପଣ କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ କିଛି ନା କିଛି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଯୋଜନା କରନ୍ତୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଜାଣି ଖୁସି ହେଲି ଯେ, ଏନ୍‌ସିସି ‘ଏକ ପେଡ୍ ମାଁ କେ ନାମ’ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ ୮ ଲକ୍ଷ ଗଛ ଲଗାଇଛି । ଆମେ ଯେଉଁ ଗଛ ଲଗାଇଛୁ ତାହା ମଧ୍ୟ ଭଲ ଭାବରେ ବଢ଼ିବା ଉଚିତ – ଏହା ଦେଖିବା ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ଯୁବଶକ୍ତିର ଏକ ବହୁତ ବଡ ପରୀକ୍ଷା ହେଉଛି ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଆମେ କେତେ ଫିଟ୍ ହେବୁ । ଫିଟ୍‌ନେସ୍ କେବଳ କିଛି ମିନିଟ୍ ବ୍ୟାୟାମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ନୁହେଁ । ଏହା ଆମ ସ୍ୱଭାବରେ ମଧ୍ୟ ଆସିବା ଉଚିତ । ଆମର ଖାଦ୍ୟପେୟ ଅଭ୍ୟାସଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଆମର ଦୈନନ୍ଦିନ କାର୍ଯ୍ୟପନ୍ଥା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଏକ ଶୃଙ୍ଖଳିତ ଜୀବନଶୈଳୀ ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ । ଆପଣମାନେ ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନକୁ ଆଗକୁ ନେଉଛନ୍ତି ଏହା ଜାଣି ମୋତେ ଖୁସି ଲାଗିଲା । ଏନ୍‌ସିସିର କ୍ୟାଡେଟ୍‌ମାନେ କ୍ରୀଡାରେ ମଧ୍ୟ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ମୋଟାପଣ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରୁଛି । ଅଧ୍ୟୟନ କହୁଛି ଯେ, ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ତୃତୀୟ ବ୍ୟକ୍ତି ମୋଟାପଣର ଶୀକାର ହୋଇପାରେ । ମୋଟାପଣ ଯୋଗୁଁ ଏହି ସମୟରୁ, ଦେଶରେ ମଧୁମେହ, ରକ୍ତଚାପ ଏବଂ ଏପରି ଅନେକ ରୋଗର ବିପଦ ମଧ୍ୟ ଦେଖାଦେଇଛି । ଏହାର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବ ଆମର ଯୁବପିଢ଼ି ଉପରେ ପଡିପାରେ । ତେଣୁ, ଏବେଠାରୁ ସତର୍କ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ; ଆମକୁ ଖାଦ୍ୟରେ ତେଲର ପରିମାଣ କମାଇବାକୁ ହେବ । କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ଖାଦ୍ୟରେ ତେଲ ପରିମାଣ ୧୦ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲି । ଆଜି, ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପୁଣିଥରେ ସେହି ଅନୁରୋଧ କରିବି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏନ୍‌ସିସି କେବଳ ଆପଣଙ୍କୁ କଦମତାଲ ଶିଖାଏ ନାହିଁ; ଏହି ସଂଗଠନ ଆପଣଙ୍କୁ ଜଣେ ନାଗରିକ ଭାବରେ ଦାୟିତ୍ୱର ସହିତ ବଞ୍ଚିବା ଶିଖାଏ । ଏଠାରେ ଆପଣ ସେହି କୌଶଳ, ସେହି ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଶିଖନ୍ତି, ଯାହା ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ଉତ୍ତମ ନାଗରିକ ହେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ଉତ୍ସବରେ ଆପଣ ଯେଉଁ ଅଭିଜ୍ଞତା ପାଆନ୍ତି ତାହା ଆପଣଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱକୁ ଆହୁରି ପରିଷ୍କାର କରିଥାଏ । ଆପଣ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରୀକ୍ଷାରେ ସଫଳ ହୁଅନ୍ତୁ, ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣରେ ଆପଣଙ୍କର ଅବଦାନ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ହେଉ । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ।
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ!
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ୧୫୦ ତମ “ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍‌”ରେ ଲୀନ ହୋଇଯାଇଛି, ସେତେବେଳେ ଆସନ୍ତୁ –
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍‌! ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍‌!
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍‌! ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍‌!
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍‌! ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍‌!
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍‌! ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍‌!
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍‌! ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍‌!
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍‌! ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍‌!
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech during the NCC rally at Cariappa Ground in New Delhi
28 JAN 2026 6:37PM by PIB Delhi
My colleague in the Union Cabinet, the country's Defense Minister, Mr. Rajnath Singh ji, all other dignitaries present on the stage, NCC and NSS cadets who have come from across the country, tableau artists, colleagues from the Rashtriya Rangshala, and my dear young friends. All of your hard work is visible here. You have performed your demonstration with great coordination.
​But friends,
​Today has also brought a great sorrow for us. This morning itself, a tragic plane accident occurred in Maharashtra. This accident has snatched away from us the Deputy Chief Minister of Maharashtra, Ajit Pawar ji, and some colleagues. Ajit Dada made a great contribution to the development of Maharashtra and the country. Especially for making life in villages better, he always worked by coming forward. I express my condolences to the family of Ajit Pawar ji. In this hour of pain, we all stand with the family members of the colleagues we have lost in this accident.
​Friends,
​Amidst these moments of grief and condolence, I will also congratulate all of you cadets present here, the cadets and officers who have come from various friendly nations. This time too, girl cadets have come here in very large numbers. I congratulate them specially.
​Friends,
​NCC is such an organization, such a movement, which makes the youth power of India self-confident, makes them disciplined, makes them sensitive, and makes them citizens dedicated to the nation. You all are making your role more empowered every year. In the past years, the number of NCC cadets has increased from 14 lakhs to 20 lakhs. Especially in our border areas, in coastal areas, there has been a significant increase in the number of NCC cadets.
​My young friends,
​NCC is a platform for the youth, and on this platform, one also lives their heritage with pride. For example, this year NCC has celebrated the 150 years of Vande Mataram with full enthusiasm. You have conducted programs related to this in every corner of the country. The Param Vir Sagar Yatra is also an excellent example of this. As you all know, a few years ago the government gave the names of our Param Vir Chakra winners to 21 islands of Andaman and Nicobar. You have carried forward the sentiment of giving respect to national heroes behind this through your Sailing Expedition. Similarly, through the Island Festival in Lakshadweep, you have celebrated the ocean, culture, and nature, all together.
​Friends,
​NCC has taken history out of monuments and made it alive in the hearts of the people. You have worked to awaken public consciousness through your bicycle rallies regarding the bravery of Bajirao Peshwa ji, the skill of the great warrior Lachit Borphukan ji, and the leadership of Bhagwan Birsa Munda. I highly appreciate all of you for all these courageous works. I also give my best wishes to the colleagues who have received honors today.
​Friends,
​I had said from the Red Fort - this is the time, the right time. For the youth of our country, today’s time is the time of maximum opportunities. It is the effort of the government that our youth get the maximum benefit of this period. You saw an example of this only yesterday. An agreement has been reached on a historic Free Trade Agreement between India and the European Union. Before this, India has also done Free Trade Agreements with countries like Oman, New Zealand, Britain, UAE, Australia, and Mauritius. All these agreements are going to create countless opportunities for our lakhs and crores of youth.
​Friends,
​Today the whole world is looking at the youth of young India with great trust. And the reason for this trust of the world is - skill and values ! The youth of India have the values of democracy, our youth have the values of giving respect to every type of diversity, the youth of India have the values of considering the whole world as one family. And therefore, wherever the youth of India go, they easily mingle with the people of that country, they win their hearts. We help in the development of that country with our potential. These are our values, this is our nature. Immense reverence towards the motherland and incomparable dedication towards the workplace (Karmabhoomi), this is our heritage.
​Friends,
​When I talk to leaders across the world, and on the basis of that conversation I say and can say with full claim, the youth of India are as hardworking as they are excellent professionals. And therefore, there remains a great demand for the youth of India. For example, look in the Gulf countries, lakhs of people have been working there for so many years. Our doctors and engineers are doing wonderful healthcare systems and wonderful infrastructure in so many countries. The teachers we used to have here previously have added new values to the societies of many countries.
​Friends,
​Along with this contribution of theirs in the world, the whole world is also praising the achievements of the youth in our country. Because of these youth, India has become the backbone of Information Technology in the world. And now, with the power of these very young people, a new revolution has started in startups, in space, in digital technology, in every domain.
​Friends,
​Now the agreement on which consensus has been reached with the European Union, the world is praising it as the “Mother of All Deals”; it is being called a game-changer deal for the world. This FTA is "Freedom To Aspire" for you. This agreement represents one-fourth of the world's GDP and one-third of global trade.
​Friends,
​European Union, meaning India's agreement has happened with twenty-seven countries of the world. Its benefit will go to India's startups. Access to funding and the innovation ecosystem for Indian startups will become easier. From this agreement, our creative economy - film, gaming, fashion, digital content, music, and design - will also benefit greatly. And along with it, countless new opportunities will be created for the youth of India in research and education, to IT and other professional services.
​Friends,
​This agreement is also being called the “Mother of All Deals” because it is very comprehensive, very deep, touching new heights, and the list of benefits is very long. This will give momentum to the Self-Reliant India (Atmanirbhar Bharat) mission. This will give strength to the resolution of Make in India, Make for the World. Because under this agreement, the tariff on more than ninety-nine percent, 99 percent, of India's exports will either be zero or will become very low. And from this, every Indian industry - textile, leather, gems and jewelry, footwear, and engineering goods - and MSMEs will benefit greatly. Our weavers, handicraftsmen, and small entrepreneurs will also get direct access to the massive market of 27 European countries.
​Friends,
​There is another strong side to this deal. More investment will come to India. New engineering, electronics, chemical, pharma, and other manufacturing plants will start in the country. From this, an assured market will be prepared for new investment in agriculture, food processing, and fisheries as well. This is a very big opportunity for farmers, fishermen, and rural youth.
​My young friends,
​This FTA directly connects the youth of India to Europe’s job market. Especially in engineering, green tech, design, logistics, and advanced manufacturing, many opportunities will be created. This means that for the youth of India, for you, new opportunities are opening in 27 countries.
​Friends,
​The government is making all these global opportunities even more expansive through comprehensive reforms. The reform express that the country is riding today is removing every hurdle in front of youth power. And these growing opportunities in front of the country, these values and this discipline in all you youth associated with NCC - for you, this is like icing on the cake (Sone pe suhaga).
​Friends,
​You have presented a wonderful tableau on Operation Sindoor here. I will especially appreciate your efforts during Operation Sindoor. In that important hour related to national security, our NCC cadets handled their responsibilities very well. Someone gave support in the preparations of our armies, someone set up blood donation camps, someone served through first-aid camps; you showed that along with the training of the parade ground, training of the thought process of "Nation First" also happens in NCC. This is the very patriotism received from NCC, this is the very leadership that gives inspiration to work for the country with full strength during difficult times. And this is exactly what NCC teaches us; we learn from there. When I was in NCC, my sentiment of "Nation First" was strengthened like this, and today I am feeling proud seeing you also learning the same in NCC.
​Friends,
​Operation Sindoor has once again established India's potential and the bravery of our army. Operation Sindoor has also shown how advanced and high-tech our indigenous weapons are.
​Friends,
​In today’s modern warfare, the role of youth skills has increased greatly. Now war is not limited only to tanks, guns, and shells on the border. Today's battle is fought on many fronts. Today's battle happens in code as well, and in the cloud as well. Countries that are behind in technology are weak not only in economy but also in security.
​Therefore, friends,
​As a youth, what new innovation we do for our country - this passion also strengthens patriotism and makes a big contribution to the security of the country. You all know, today new opportunities are being created in the armies for innovative young people even through tech. Today, the defense startups of our youth are doing wonders. Today, work is being done on Made in India drones; AI and Defense Innovation are now making our forces modern. That is, the possibilities are expanding greatly for you young friends. And today I want, not just those sitting here, but crores of youth of the country to take advantage of this.
​Friends,
​The country celebrated National Voters' Day just three days ago on 25th January. On this day, I also wrote a letter to the countrymen. National Voters' Day is the celebration of that sense of duty, of that right, which our Constitution has entrusted to every citizen. Today India is among those countries in the world where the number of young voters is the highest. When these youth become eligible to be voters, attain the age of 18 years, they get the power to make the destiny of the nation. Therefore, now we need to start a new tradition in the country. I want that in NCC-NSS and the "Mera Yuva Bharat" organization, the "MyBharat" organization, a big event should be organized every time on 25th January. On this day, there should be a grand program to honor first-time voters. I have full confidence that this effort will further strengthen the sense of responsibility in our younger generation and strengthen our democracy.
​Friends,
​The meaning of Developed India (Viksit Bharat) is not limited only to economic prosperity. How our conduct is as a citizen is also an important aspect of Developed India. As a citizen, we have to give the highest priority to our duty. For example, you see, although the government may have a contribution in starting the Swachh Bharat Abhiyan, if anyone has carried it forward, I can say with pride that the work of carrying it forward has been done by the citizens of our country, by the youth, and by small children. Even inside the house and outside the house, cleanliness is a habit, a lifestyle, a value. We have to make this sense of civic duty a part of our lives. The beauty we want to see in our courtyard, we have to make our city beautiful with the same sentiment and keep it beautiful as well. I would say to every young friend present here that they must run some campaign related to cleanliness for one hour on some day in a week. NCC-NSS can do this very well. Definitely plan some activity or the other at some location of yours.
​Friends,
​I was happy to know that NCC has planted about 8 lakh trees under the ‘Ek Ped Maa Ke Naam’ campaign. The trees we have planted should also grow well - it is our duty to see this too.
​Friends,
​A very big test of our youth power is how much fitter we will be in the coming time. Fitness is not limited only to a few minutes of exercise. This should also come into our nature. From our eating habits to our daily routine, a disciplined lifestyle is also necessary. It was pleasant for me to know that you are taking the Fit India campaign forward. The cadets of NCC have also performed well in sports.
​Friends,
​Today among you youth, I am raising the subject of obesity again. Studies say that in the coming time, every third person in India could be troubled by obesity. From this problem of obesity, risks of diabetes, blood pressure, and many such diseases are also arising in the country. Its most affected class can be our youth. Therefore, it is necessary that we remain alert from now; we should try to reduce our oil intake. Some time ago, I had urged to reduce the quantity of oil in food by 10 percent. Today, I will repeat that urge to all of you youth again.
​Friends,
​NCC does not just teach you drill (kadamtaal); this organization teaches you to live with responsibility as a citizen. Here you learn those skills, those values, which help you become a better citizen. The experiences you get in the Republic Day celebrations further refine your personality. May you be successful in every test of life, and may your contribution to the building of Developed India (Viksit Bharat) continue to shine. Many many best wishes to all of you.
​Bharat Mata Ki Jai!
​Bharat Mata Ki Jai!
​And when the country is immersed in Vande Mataram 150 today, then come -
​Vande Mataram! Vande Mataram!
​Vande Mataram! Vande Mataram!
​Vande Mataram! Vande Mataram!
​Vande Mataram! Vande Mataram!
​Vande Mataram! Vande Mataram!
​Vande Mataram! Vande Mataram!
​Thank you very much.