প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীৰ কাৰিয়াপ্পা খেলপথাৰত এনচিচিৰ ৰেলীত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগবঢ়োৱা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
28 JAN 2026 6:37PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটত থকা মোৰ সহকৰ্মী, দেশৰ প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত ৰাজনাথ সিং জী, মঞ্চত উপবিষ্ট আন সকলো গণ্যমান্য ব্যক্তি, দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা অহা এন চি চি আৰু এন এছ এছৰ কেডেটসকল, টেবলো শিল্পী, ৰাষ্ট্ৰীয় ৰংশালাৰ কৰ্মীসকল আৰু মোৰ মৰমৰ যুৱ বন্ধুসকল। আপোনালোকৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ চিন ইয়াত দেখা গৈছে।আপোনালোকে প্ৰদৰ্শন অতি সমন্বয়ৰে পৰিৱেশন কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজিৰ দিনটোৱে আমাৰ বাবে এক বৃহৎ দুখৰ খবৰ কঢ়িয়াই আনিছে। আজি পুৱা মহাৰাষ্ট্ৰত সংঘটিত হয় এক মৰ্মান্তিক বিমান দুৰ্ঘটনা। এই দুৰ্ঘটনাই আমাৰ পৰা কাঢ়ি লৈ ​​গৈছে মহাৰাষ্ট্ৰৰ উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী অজিত পাৱাৰ জী আৰু কিছু সহযোগীক। অজিত দাদাই মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু দেশৰ উন্নয়নত যথেষ্ট অৱদান আগবঢ়াইছিল। বিশেষকৈ গাঁৱৰ জীৱন উন্নত কৰাৰ বাবে তেওঁ সদায় আগবাঢ়ি আহি কাম কৰিছিল। অজিত পাৱাৰ জীৰ পৰিয়ালবৰ্গলৈ সমবেদনা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। এই যন্ত্ৰণাৰ মুহূৰ্তত আমি সকলোৱে এই দুৰ্ঘটনাত হেৰুওৱা সহকৰ্মীসকলৰ পৰিয়ালৰ সদস্যৰ সৈতে থিয় দিছো।
বন্ধুসকল,
এই শোকৰ মুহূৰ্তৰ মাজতে ইয়াত উপস্থিত থকা আপোনালোক সকলো কেডেট, বিভিন্ন বন্ধুত্বপূৰ্ণ দেশৰ পৰা অহা কেডেট আৰু বিষয়াসকলকো অভিনন্দন জনাইছো। এইবাৰো ইয়ালৈ অতি বৃহৎ সংখ্যক ছোৱালী কেডেট আহিছে। তেওঁলোকক বিশেষ অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
এন চি চি এনে এটা সংগঠন, এনে এক আন্দোলন, যিয়ে ভাৰতৰ যুৱ শক্তিক আত্মবিশ্বাসী কৰি তোলে, অনুশাসিত কৰি তোলে, সংবেদনশীল কৰি তোলে, দেশৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত নাগৰিক কৰি তোলে। আপোনালোক সকলোৱে প্ৰতি বছৰেই নিজৰ ভূমিকাক অধিক শক্তিশালী কৰি তুলিছে। বিগত বছৰবোৰত এন চি চিৰ কেডেটৰ সংখ্যা ১৪ লাখৰ পৰা ২০ লাখলৈ বৃদ্ধি পাইছে। বিশেষকৈ আমাৰ সীমান্তৱৰ্তী অঞ্চলত, উপকূলীয় অঞ্চলত এন চি চিৰ কেডেটৰ সংখ্যা যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে।
মোৰ যুৱ বন্ধুসকল,
এন চি চি যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে এক মঞ্চ আৰু এই মঞ্চতে তেওঁলোকে ঐতিহ্যকো গৌৰৱেৰে জীয়াই ৰাখিছে। উদাহৰণস্বৰূপে, এইবাৰ এন চি চিয়ে সম্পূৰ্ণ উৎসাহেৰে বন্দে মাতৰমৰ ১৫০ বছৰ উদযাপন কৰিছে। দেশৰ চুকে-কোণে আপোনালোকে ইয়াৰ সৈতে জড়িত হৈ কাৰ্যসূচী চলাইছে। পৰম বীৰসাগৰ যাত্ৰাও ইয়াৰ এক উৎকৃষ্ট উদাহৰণ। আপোনালোকে সকলোৱে জানে যে কেইবছৰমান আগতে চৰকাৰে আমাৰ পৰম বীৰ চক্ৰ বিজয়ীৰ নামেৰে আন্দামান আৰু নিকোবৰ ২১ টা দ্বীপৰ নামকৰণ কৰিছিল। ইয়াৰ আঁৰৰ জাতীয় বীৰসকলক সন্মান জনোৱাৰ আবেগক আপোনালোকে অভিযানৰ জৰিয়তে আগুৱাই লৈ গৈছে। একেদৰে লাক্ষাদ্বীপৰ দ্বীপ উৎসৱৰ জৰিয়তে আপোনালোকে সাগৰ, সংস্কৃতি, প্ৰকৃতিক, সকলো একেলগে উদযাপন কৰিছে।
বন্ধুসকল,
কীৰ্তিচিহ্নৰ ইতিহাস ৰাইজৰ হৃদয়ত সজীৱ কৰি তুলিছে এনচিচিয়ে। আপোনালোকে বাজীৰাও পেশ্বৱা জীৰ বীৰত্ব, মহাযোদ্ধা লাচিত বৰফুকন জীৰ দক্ষতা, ভগৱান বীৰছা মুণ্ডাৰ নেতৃত্বৰ বিষয়ে চাইকেল ৰেলীৰ জৰিয়তে জনচেতনা জগাই তোলাৰ কাম কৰিছে। এই সকলোবোৰ সাহসী কামৰ বাবে আপোনালোক সকলোৰে মই শলাগ লৈছো। আজি সন্মান লাভ কৰা সহকৰ্মী সকললৈও মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
লালকিল্লাৰ পৰাই কৈছিলোঁ - এইটোৱেই সময়, সঠিক সময়। আমাৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে আজিৰ সময় সৰ্বাধিক সুযোগৰ সময়৷ আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে এই সময়ছোৱাৰ সৰ্বাধিক সুবিধা লাভ কৰাটো চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টা। ইয়াৰ উদাহৰণ আপোনালোকে কালি দেখিলে। ভাৰত আৰু ইউৰোপীয় সংঘৰ মাজত এক ঐতিহাসিক মুক্ত বাণিজ্য চুক্তিত উপনীত হৈছে। ইয়াৰ পূৰ্বে ভাৰতে ওমান, নিউজিলেণ্ড, ব্ৰিটেইন, ইউ এ ই, অষ্ট্ৰেলিয়া, মৰিচাছৰ দৰে দেশৰ সৈতেও মুক্ত বাণিজ্য চুক্তি কৰিছে। এই সকলোবোৰ চুক্তিয়ে আমাৰ লাখ কোটি যুৱক-যুৱতীৰ বাবে অগণন সুযোগ সৃষ্টি কৰিবলৈ গৈ আছে।
বন্ধুসকল,
আজি সমগ্ৰ বিশ্বই যুৱ ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ প্ৰতি অতি আস্থাৰে চাই আছে। বিশ্বৰ এই আস্থাৰ কাৰণ হ'ল - দক্ষতা আৰু মূল্যবোধ ! ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ গণতন্ত্ৰৰ মূল্যবোধ আছে, আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ প্ৰতি প্ৰকাৰৰ বৈচিত্ৰ্যক সন্মান দিয়াৰ মূল্যবোধ আছে, সমগ্ৰ বিশ্বক এক পৰিয়াল হিচাপে গণ্য কৰাৰ মূল্যবোধ আছে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ। সেইবাবেই ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে য’তেই যায়, সেই দেশৰ জনসাধাৰণৰ লগত সহজেই মিলি যায়, হৃদয় জয় কৰে। আমি আমাৰ সামৰ্থ্যৰে সেই দেশৰ উন্নয়নত সহায় কৰোঁ। এইবোৰ আমাৰ মূল্যবোধ, এইটোৱেই আমাৰ স্বভাৱ। মাতৃভূমিৰ প্ৰতি অপৰিসীম শ্ৰদ্ধা আৰু কৰ্মক্ষেত্ৰ (কৰ্মভূমি)ৰ প্ৰতি অতুলনীয় সমৰ্পণ, এয়া আমাৰ ঐতিহ্য।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া মই সমগ্ৰ বিশ্বৰ নেতাসকলৰ সৈতে কথা পাতো, আৰু সেই কথা-বতৰাৰ ভিত্তিত মই সম্পূৰ্ণ দাবীৰে কওঁ আৰু ক’ব পাৰো, ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকল যিমান কঠোৰ পৰিশ্ৰমী সিমানেই উৎকৃষ্ট পেছাদাৰী। সেইবাবেই ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে এক বৃহৎ চাহিদা অব্যাহত আছে। উদাহৰণস্বৰূপে উপসাগৰীয় দেশবোৰলৈ চাওক, ইমান বছৰে লাখ লাখ মানুহে তাত কাম কৰি আছে। আমাৰ চিকিৎসক আৰু অভিযন্তাসকলে ইমানবোৰ দেশত আচৰিত স্বাস্থ্যসেৱা ব্যৱস্থা আৰু আচৰিত আন্তঃগাঁথনি কৰি আছে। আগতে আমাৰ ইয়াত থকা শিক্ষকসকলে বহু দেশৰ সমাজত নতুন মূল্যবোধৰ সংযোজন কৰিছে।
বন্ধুসকল,
বিশ্বত তেওঁলোকৰ এই অৱদানৰ সমান্তৰালকৈ সমগ্ৰ বিশ্বই আমাৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ সাফল্যৰ প্ৰশংসাও কৰিছে। এই যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবেই ভাৰত বিশ্বৰ তথ্য প্ৰযুক্তিৰ মেৰুদণ্ড হৈ পৰিছে। আৰু এতিয়া এই অতি যুৱক-যুৱতীসকলৰ শক্তিৰে ষ্টাৰ্টআপত, মহাকাশত, ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত, প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে এক নতুন বিপ্লৱ আৰম্ভ হৈছে।
বন্ধুসকল,
এতিয়া ইউৰোপীয় সংঘৰ সৈতে যি চুক্তি কৰা হৈছে, বিশ্বই ইয়াক “সকলো চুক্তিৰ মাতৃ” বুলি প্ৰশংসা কৰিছে; ইয়াক বিশ্বৰ বাবে গেম-চেঞ্জাৰ চুক্তি বুলি কোৱা হৈছে। এই চুক্তি আপোনালোকৰ বাবে "আকাংক্ষাৰ স্বাধীনতা"। এই চুক্তিয়ে বিশ্বৰ জিডিপিৰ এক চতুৰ্থাংশ আৰু বিশ্ব বাণিজ্যৰ এক তৃতীয়াংশ প্ৰতিনিধিত্ব কৰে।
বন্ধুসকল,
ইউৰোপীয় সংঘ, অৰ্থাৎ বিশ্বৰ সাতাইশখন দেশৰ সৈতে ভাৰতৰ চুক্তি স্বাক্ষৰ হৈছে। ইয়াৰ লাভ ভাৰতৰ ষ্টাৰ্টআপলৈ যাব। ভাৰতীয় ষ্টাৰ্টআপৰ বাবে পুঁজিৰ সুবিধা আৰু উদ্ভাৱন পৰিৱেশ তন্ত্ৰ সহজ হৈ পৰিব। এই চুক্তিৰ পৰা আমাৰ সৃষ্টিশীল অৰ্থনীতি - চলচ্চিত্ৰ, গেমিং, ফেশ্বন, ডিজিটেল কন্টেন্ট, সংগীত, আৰু ডিজাইন -ও বহুখিনি লাভাৱান্বিত হ’ব। ইয়াৰ সমান্তৰালকৈ ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে গৱেষণা আৰু শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত, তথ্য-প্ৰযুক্তি আৰু অন্যান্য পেছাদাৰী সেৱালৈকে অগণন নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি হ’ব।
বন্ধুসকল,
এই চুক্তিখনক “সকলো চুক্তিৰ মাতৃ” বুলিও কোৱা হৈছে ,কাৰণ ই অতি ব্যাপক, অতি গভীৰ, নতুন উচ্চতা স্পৰ্শ কৰা আৰু ইয়াৰ সুবিধাৰ তালিকাখনো অতি দীঘলীয়া। ইয়াৰ দ্বাৰা আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানে গতি লাভ কৰিব। ইয়াৰ দ্বাৰা মেক ইন ইণ্ডিয়া, মেক ফৰ দ্য ৱৰ্ল্ডৰ সংকল্পক শক্তি প্ৰদান কৰা হ’ব। কাৰণ এই চুক্তিৰ অধীনত ভাৰতৰ ৰপ্তানিৰ ৯৯ শতাংশৰ ওপৰত শুল্ক হয় শূন্য হ’ব, নহয় অতি কম হ’ব। আৰু ইয়াৰ পৰা প্ৰতিটো ভাৰতীয় উদ্যোগ - বস্ত্ৰ, চামৰা, ৰত্ন আৰু গহনা, জোতা, আৰু অভিযান্ত্ৰিক সামগ্ৰী - আৰু এম এছ এম ইয়ে যথেষ্ট লাভাৱান্বিত হ’ব। আমাৰ শিপিনী, হস্তশিল্পী, আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগীসকলেও ইউৰোপৰ ২৭খন দেশৰ বিশাল বজাৰত প্ৰত্যক্ষ প্ৰৱেশৰ সুবিধা লাভ কৰিব।
বন্ধুসকল,
এই চুক্তিৰ আন এটা শক্তিশালী দিশ আছে। ভাৰতত অধিক বিনিয়োগ ঘটিব। দেশত নতুন অভিযান্ত্ৰিক, ইলেক্ট্ৰনিকছ, কেমিকেল, ফাৰ্মা আৰু অন্যান্য উৎপাদন কাৰখানা আৰম্ভ হ’ব। ইয়াৰ পৰাই কৃষি, খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, আৰু মীনপালনৰ ক্ষেত্ৰতো নতুন বিনিয়োগৰ বাবে এখন নিশ্চিত বজাৰ প্ৰস্তুত কৰা হ’ব। কৃষক, মাছমৰীয়া আৰু গ্ৰাম্য যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে এই সুযোগ অতি বিশাল।
মোৰ যুৱ বন্ধুসকল,
এই এফ টি এয়ে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলক ইউৰোপৰ চাকৰিৰ বজাৰৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ সংযোগ কৰিব। বিশেষকৈ অভিযান্ত্ৰিক, গ্ৰীণ টেক, ডিজাইন, লজিষ্টিক, আৰু উন্নত উৎপাদনত বহু সুযোগৰ সৃষ্টি হ’ব। অৰ্থাৎ ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে, আপোনালোকৰ বাবে ২৭খন দেশত নতুন সুযোগ মুকলি হ’ব।
বন্ধুসকল,
চৰকাৰে ব্যাপক সংস্কাৰৰ জৰিয়তে এই সকলোবোৰ বিশ্বব্যাপী সুযোগ আৰু অধিক বিস্তৃত কৰি তুলিছে। আজি দেশখনে চলাই থকা সংস্কাৰ এক্সপ্ৰেছটোৱে যুৱ শক্তিৰ সন্মুখত প্ৰতিটো বাধা আঁতৰাইছে। আৰু দেশৰ সন্মুখত এই ক্ৰমবৰ্ধমান সুযোগ, এই মূল্যবোধ আৰু এনচিচিৰ সৈতে জড়িত আপোনালোক সকলো যুৱকৰ মাজত এই অনুশাসন - আপোনালোকৰ বাবে এয়া কেকত আইচিং (সোণত সুৱগা চৰোৱা)ৰ দৰে।
আপোনালোকে ইয়াত অপাৰেচন সিন্দূৰৰ বিষয়ত এক আচৰিত টেবলো উপস্থাপন কৰিছে। বিশেষকৈ অপাৰেচন সিন্দূৰৰ সময়ত আপোনালোকৰ এই প্ৰচেষ্টাৰ শলাগ লম। ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ সৈতে জড়িত সেই গুৰুত্বপূৰ্ণ মুহূৰ্তত আমাৰ এন চি চি কেডেটসকলে নিজৰ দায়িত্ব অতি ভালদৰে চম্ভালিছিল। কোনোবাই আমাৰ সেনাৰ প্ৰস্তুতিত সহায় কৰিছিল, কোনোবাই ৰক্তদান শিবিৰ পাতিছিল, কোনোবাই প্ৰাথমিক চিকিৎসা শিবিৰৰ জৰিয়তে সেৱা আগবঢ়াইছিল; আপোনালোকে দেখুৱাই দিছে যে পেৰেড গ্ৰাউণ্ডৰ প্ৰশিক্ষণৰ লগতে "দেশ প্ৰথম"ৰ চিন্তাৰ অনুৰণনো এনচিচিত ঘটে। এয়াই এন চি চিৰ পৰা লাভ কৰা দেশপ্ৰেম, যিয়ে কঠিন সময়ত পূৰ্ণ শক্তিৰে দেশৰ বাবে কাম কৰাৰ প্ৰেৰণা জগাই। এনচিচিয়ে আমাক ঠিক এয়াই শিকায়; আমি তাৰ পৰাই শিকো। এন চি চিত থাকোঁতে মোৰ "দেশ প্ৰথম"ৰ আবেগ এনেদৰেই মজবুত হৈছিল, আৰু আজি আপোনালোকেও এন চি চিত একেখিনি কথা শিকি থকা দেখি গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছো।
বন্ধুসকল,
অপাৰেচন সিন্দূৰে পুনৰবাৰ ভাৰতৰ সম্ভাৱনা আৰু আমাৰ সেনাৰ বীৰত্ব প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে। আমাৰ থলুৱা অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰসমূহ কিমান উন্নত আৰু উচ্চ প্ৰযুক্তিৰ সেই কথাও অপাৰেচন সিন্দূৰে দেখুৱাইছে।
বন্ধুসকল,
আজিৰ আধুনিক যুদ্ধত যুৱ দক্ষতাৰ ভূমিকা বহু পৰিমাণে বৃদ্ধি পাইছে। এতিয়া যুদ্ধ কেৱল সীমান্তত টেংক, বন্দুক, গোলা আদিতে সীমাবদ্ধ নহয়। আজিৰ যুদ্ধ বহু ফ্ৰণ্টত চলি আছে। আজিৰ যুদ্ধখন ক’ডতো ঘটে আৰু ক্লাউডতো। প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত পিছ পৰি থকা দেশসমূহ কেৱল অৰ্থনীতিৰ ক্ষেত্ৰতে নহয়, নিৰাপত্তাৰ দিশতো দুৰ্বল।
সেয়েহে বন্ধুসকল,
এজন যুৱক হিচাপে আমি আমাৰ দেশৰ বাবে কি নতুন উদ্ভাৱন কৰো - এই আবেগে দেশপ্ৰেমকো শক্তিশালী কৰে আৰু দেশৰ নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰতো ডাঙৰ অৱদান আগবঢ়ায়। আপোনালোকে সকলোৱে জানে, আজি সেনাবাহিনীত নতুন নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি হৈছে, প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তেও উদ্ভাৱনী যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে এনে সুযোগ আহিছে । আজি আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ ডিফেন্স ষ্টাৰ্টআপবোৰে সুন্দৰ কাম কৰি আছে। আজি মেড ইন ইণ্ডিয়া ড্ৰোনৰ কাম চলি আছে; এআই আৰু ডিফেন্স ইনোভেচনে এতিয়া আমাৰ বাহিনীক আধুনিক কৰি তুলিছে। অৰ্থাৎ আপোনালোকৰ যুৱ বন্ধুসকলৰ বাবে সম্ভাৱনাবোৰ বহু পৰিমাণে সম্প্ৰসাৰিত হৈছে। আজি মই বিচাৰো, কেৱল ইয়াত বহি থকাসকলেই নহয়, দেশৰ কোটি কোটি যুৱকেও ইয়াৰ সুবিধা লওক।
বন্ধুসকল,
মাত্ৰ তিনিদিন পূৰ্বে ২৫ জানুৱাৰীত দেশত উদযাপন কৰা হৈছিল ৰাষ্ট্ৰীয় ভোটাৰ দিৱস। আজিৰ দিনটোতে ময়ো দেশবাসীলৈ এখন চিঠি লিখিছিলো। ৰাষ্ট্ৰীয় ভোটাৰ দিৱস হৈছে সেই কৰ্তব্যবোধৰ, সেই অধিকাৰৰ উদযাপন, যিটো আমাৰ সংবিধানে প্ৰতিজন নাগৰিকৰ ওপৰত ন্যস্ত কৰিছে। আজি ভাৰত বিশ্বৰ সেই দেশসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম য’ত যুৱ ভোটাৰৰ সংখ্যা সৰ্বাধিক। এই যুৱক-যুৱতীসকলে যেতিয়া ভোটাৰ হোৱাৰ যোগ্য হৈ উঠে, ১৮ বছৰ বয়স লাভ কৰে, তেতিয়া তেওঁলোকে দেশৰ ভাগ্য গঢ়াৰ ক্ষমতা লাভ কৰে। গতিকে এতিয়া আমি দেশত এক নতুন পৰম্পৰা আৰম্ভ কৰিব লাগিব। মই বিচাৰো যে এনচিচি-এনএছএচ আৰু "মেৰা যুৱ ভাৰত" সংগঠনে ২৫ জানুৱাৰীত প্ৰতিবাৰেই এটা ডাঙৰ অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰক। সেই দিনটোতে প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভোটদান কৰা সকলক সম্বৰ্ধনা জনোৱাৰ বাবে এক বৃহৎ কাৰ্যসূচী হ’ব লাগে। এই প্ৰচেষ্টাই আমাৰ নৱ প্ৰজন্মৰ দায়িত্ববোধ আৰু অধিক শক্তিশালী কৰি তুলিব আৰু আমাৰ গণতন্ত্ৰক শক্তিশালী কৰিব বুলি মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে।
বন্ধুসকল,
উন্নত ভাৰত (বিকশিত ভাৰত)ৰ অৰ্থ কেৱল অৰ্থনৈতিক সমৃদ্ধিৰ মাজতে সীমাবদ্ধ নহয়। এজন নাগৰিক হিচাপে আমাৰ আচৰণ কেনে হোৱা উচিত সেয়াও উন্নত ভাৰতৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশ। এজন নাগৰিক হিচাপে আমি আমাৰ কৰ্তব্যক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ দিব লাগিব। উদাহৰণস্বৰূপে, আপোনালোকে দেখিছে, যদিও স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান আৰম্ভ কৰাত চৰকাৰৰ অৱদান থাকিব পাৰে, যদি কোনোবাই ইয়াক আগুৱাই লৈ গৈছে, মই গৌৰৱেৰে ক’ব পাৰো যে ইয়াক আগুৱাই নিয়াৰ কাম আমাৰ দেশৰ নাগৰিকে, যুৱক-যুৱতীসকলে আৰু সৰু ল’ৰা-ছোৱালীসকলেই কৰিছে। আনকি ঘৰৰ ভিতৰত আৰু ঘৰৰ বাহিৰতো পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা এটা অভ্যাস, এটা জীৱনশৈলী, এটা মূল্যবোধ হিচাবে গঢ় লৈ উঠিছে। এই নাগৰিক কৰ্তব্যবোধক আমি আমাৰ জীৱনৰ অংগ কৰি ল’ব লাগিব। আমাৰ চোতালত যি সৌন্দৰ্য্য আমি চাব বিচাৰো, আমি আমাৰ চহৰখনক একে আবেগেৰে ধুনীয়া কৰি তুলিব লাগিব আৰু ইয়াকো ধুনীয়া কৰি ৰাখিব লাগিব। ইয়াত উপস্থিত প্ৰতিজন যুৱ বন্ধুক মই ক’ম যে তেওঁলোকে এসপ্তাহৰ কোনোবা এটা দিনত এঘণ্টা ধৰি পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ সৈতে জড়িত কিবা নহয় কিবা অভিযান চলাব লাগিব। এনচিচি-এনএছএছে এই কামটো অতি ভালদৰে কৰিব পাৰে। নিশ্চিতভাৱে আপোলোকে ইয়াৰ বাবে কোনো এটা স্থানত কোনো এটা কাৰ্য্যকলাপৰ পৰিকল্পনা কৰক।
বন্ধুসকল,
‘এক পেড় মা কে নাম’ অভিযানৰ অধীনত এন চি চিয়ে প্ৰায় ৮ লাখ গছপুলি ৰোপণ কৰিছে বুলি জানি ভাল লাগিল। আমি ৰোপণ কৰা গছবোৰো ভালকৈ বাঢ়িব লাগিব - এয়া লক্ষ্য কৰাটো আমাৰ কৰ্তব্য।
বন্ধুসকল,
আমাৰ যুৱ শক্তিৰ এটা অতি ডাঙৰ পৰীক্ষা হ’ল আগন্তুক সময়ত আমি কিমান ফিট হৈ থাকিম । ফিটনেছ কেৱল কেইমিনিটমানৰ ব্যায়ামৰ মাজতে সীমাবদ্ধ নহয়। আমাৰ স্বভাৱতো এই কথা আহিব লাগিব। আমাৰ খাদ্যাভ্যাসৰ পৰা আৰম্ভ কৰি আমাৰ দৈনন্দিন ৰুটিনলৈকে অনুশাসিত জীৱনশৈলীও প্ৰয়োজনীয়। আপোনালোকে ফিট ইণ্ডিয়া অভিযানক আগুৱাই লৈ গৈছে সেই কথা জানি মোৰ বাবে ভাল লাগিল। এনচিচিৰ কেডেটসকলে ক্ৰীড়াক্ষেত্ৰতো ভাল প্ৰদৰ্শন কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি আপোনালোক যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত পুনৰ মেদবহুলতাৰ বিষয়টো উত্থাপন কৰিছো। অধ্যয়নত কোৱা হৈছে যে আগন্তুক সময়ত ভাৰতৰ প্ৰতি তৃতীয়জন ব্যক্তিয়ে মেদবহুলতাৰ বাবে অসুবিধা পাব পাৰে। মেদবহুলতাৰ এই সমস্যাৰ পৰাই দেশত ডায়েবেটিছ, ৰক্তচাপ আৰু এনে বহু ৰোগৰ আশংকাৰ উদ্ভৱ হৈছে। ইয়াৰ আটাইতকৈ প্ৰভাৱান্বিত শ্ৰেণী হ’ব পাৰে আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকল। গতিকে এতিয়াৰে পৰা আমি সজাগ হৈ থকাটো প্ৰয়োজনীয়; আমি আমাৰ খোৱাতেলৰ পৰিমাণ হ্ৰাস কৰিবলৈ চেষ্টা কৰা উচিত। কিছুদিনৰ আগতে খাদ্যত তেলৰ পৰিমাণ ১০ শতাংশ হ্ৰাস কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছিলোঁ। আজি পুনৰ সেই আহ্বান আপোনালোক সকলো যুৱক-যুৱতীৰ বাবে আওৰাইছো।
বন্ধুসকল,
এনচিচিয়ে কেৱল ড্ৰিল শিকোৱাই নহয়; এই সংস্থাটোৱে আপোনালোকক নাগৰিক হিচাপে দায়িত্ব সহকাৰে জীয়াই থাকিবলৈ শিকাইছে। ইয়াত আপোনালোকে সেই দক্ষতাসমূহ, সেই মূল্যবোধসমূহ শিকে, যিয়ে আপোনালোকক এজন উন্নত নাগৰিক হোৱাত সহায় কৰে। গণৰাজ্য দিৱস উদযাপনত লাভ কৰা অভিজ্ঞতাই আপোনালোকৰ ব্যক্তিত্বক আৰু অধিক পৰিশোধন কৰিব। জীৱনৰ প্ৰতিটো পৰীক্ষাত আপোনালোক সফল হওক, আৰু উন্নত ভাৰত (বিকশিত ভাৰত) গঢ়াত আপোনালোকৰ অৱদান জিলিকি থাকক। আপোনালোক সকলোলৈ বহুত বহুত শুভেচ্ছা থাকিল।
ভাৰত মাতা কি জয়!
ভাৰত মাতা কি জয়!
আৰু যিহেতু দেশে আজি বন্দে মাতৰমৰ ১৫০ সংখ্যক বৰ্ষপূৰ্তি পালন কৰিছে , সেয়ে কওঁক-
বন্দে মাতৰম! বন্দে মাতৰম!
বন্দে মাতৰম! বন্দে মাতৰম!
বন্দে মাতৰম! বন্দে মাতৰম!
বন্দে মাতৰম! বন্দে মাতৰম!
বন্দে মাতৰম! বন্দে মাতৰম!
বন্দে মাতৰম! বন্দে মাতৰম!
আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech during the NCC rally at Cariappa Ground in New Delhi
28 JAN 2026 6:37PM by PIB Delhi
My colleague in the Union Cabinet, the country's Defense Minister, Mr. Rajnath Singh ji, all other dignitaries present on the stage, NCC and NSS cadets who have come from across the country, tableau artists, colleagues from the Rashtriya Rangshala, and my dear young friends. All of your hard work is visible here. You have performed your demonstration with great coordination.
​But friends,
​Today has also brought a great sorrow for us. This morning itself, a tragic plane accident occurred in Maharashtra. This accident has snatched away from us the Deputy Chief Minister of Maharashtra, Ajit Pawar ji, and some colleagues. Ajit Dada made a great contribution to the development of Maharashtra and the country. Especially for making life in villages better, he always worked by coming forward. I express my condolences to the family of Ajit Pawar ji. In this hour of pain, we all stand with the family members of the colleagues we have lost in this accident.
​Friends,
​Amidst these moments of grief and condolence, I will also congratulate all of you cadets present here, the cadets and officers who have come from various friendly nations. This time too, girl cadets have come here in very large numbers. I congratulate them specially.
​Friends,
​NCC is such an organization, such a movement, which makes the youth power of India self-confident, makes them disciplined, makes them sensitive, and makes them citizens dedicated to the nation. You all are making your role more empowered every year. In the past years, the number of NCC cadets has increased from 14 lakhs to 20 lakhs. Especially in our border areas, in coastal areas, there has been a significant increase in the number of NCC cadets.
​My young friends,
​NCC is a platform for the youth, and on this platform, one also lives their heritage with pride. For example, this year NCC has celebrated the 150 years of Vande Mataram with full enthusiasm. You have conducted programs related to this in every corner of the country. The Param Vir Sagar Yatra is also an excellent example of this. As you all know, a few years ago the government gave the names of our Param Vir Chakra winners to 21 islands of Andaman and Nicobar. You have carried forward the sentiment of giving respect to national heroes behind this through your Sailing Expedition. Similarly, through the Island Festival in Lakshadweep, you have celebrated the ocean, culture, and nature, all together.
​Friends,
​NCC has taken history out of monuments and made it alive in the hearts of the people. You have worked to awaken public consciousness through your bicycle rallies regarding the bravery of Bajirao Peshwa ji, the skill of the great warrior Lachit Borphukan ji, and the leadership of Bhagwan Birsa Munda. I highly appreciate all of you for all these courageous works. I also give my best wishes to the colleagues who have received honors today.
​Friends,
​I had said from the Red Fort - this is the time, the right time. For the youth of our country, today’s time is the time of maximum opportunities. It is the effort of the government that our youth get the maximum benefit of this period. You saw an example of this only yesterday. An agreement has been reached on a historic Free Trade Agreement between India and the European Union. Before this, India has also done Free Trade Agreements with countries like Oman, New Zealand, Britain, UAE, Australia, and Mauritius. All these agreements are going to create countless opportunities for our lakhs and crores of youth.
​Friends,
​Today the whole world is looking at the youth of young India with great trust. And the reason for this trust of the world is - skill and values ! The youth of India have the values of democracy, our youth have the values of giving respect to every type of diversity, the youth of India have the values of considering the whole world as one family. And therefore, wherever the youth of India go, they easily mingle with the people of that country, they win their hearts. We help in the development of that country with our potential. These are our values, this is our nature. Immense reverence towards the motherland and incomparable dedication towards the workplace (Karmabhoomi), this is our heritage.
​Friends,
​When I talk to leaders across the world, and on the basis of that conversation I say and can say with full claim, the youth of India are as hardworking as they are excellent professionals. And therefore, there remains a great demand for the youth of India. For example, look in the Gulf countries, lakhs of people have been working there for so many years. Our doctors and engineers are doing wonderful healthcare systems and wonderful infrastructure in so many countries. The teachers we used to have here previously have added new values to the societies of many countries.
​Friends,
​Along with this contribution of theirs in the world, the whole world is also praising the achievements of the youth in our country. Because of these youth, India has become the backbone of Information Technology in the world. And now, with the power of these very young people, a new revolution has started in startups, in space, in digital technology, in every domain.
​Friends,
​Now the agreement on which consensus has been reached with the European Union, the world is praising it as the “Mother of All Deals”; it is being called a game-changer deal for the world. This FTA is "Freedom To Aspire" for you. This agreement represents one-fourth of the world's GDP and one-third of global trade.
​Friends,
​European Union, meaning India's agreement has happened with twenty-seven countries of the world. Its benefit will go to India's startups. Access to funding and the innovation ecosystem for Indian startups will become easier. From this agreement, our creative economy - film, gaming, fashion, digital content, music, and design - will also benefit greatly. And along with it, countless new opportunities will be created for the youth of India in research and education, to IT and other professional services.
​Friends,
​This agreement is also being called the “Mother of All Deals” because it is very comprehensive, very deep, touching new heights, and the list of benefits is very long. This will give momentum to the Self-Reliant India (Atmanirbhar Bharat) mission. This will give strength to the resolution of Make in India, Make for the World. Because under this agreement, the tariff on more than ninety-nine percent, 99 percent, of India's exports will either be zero or will become very low. And from this, every Indian industry - textile, leather, gems and jewelry, footwear, and engineering goods - and MSMEs will benefit greatly. Our weavers, handicraftsmen, and small entrepreneurs will also get direct access to the massive market of 27 European countries.
​Friends,
​There is another strong side to this deal. More investment will come to India. New engineering, electronics, chemical, pharma, and other manufacturing plants will start in the country. From this, an assured market will be prepared for new investment in agriculture, food processing, and fisheries as well. This is a very big opportunity for farmers, fishermen, and rural youth.
​My young friends,
​This FTA directly connects the youth of India to Europe’s job market. Especially in engineering, green tech, design, logistics, and advanced manufacturing, many opportunities will be created. This means that for the youth of India, for you, new opportunities are opening in 27 countries.
​Friends,
​The government is making all these global opportunities even more expansive through comprehensive reforms. The reform express that the country is riding today is removing every hurdle in front of youth power. And these growing opportunities in front of the country, these values and this discipline in all you youth associated with NCC - for you, this is like icing on the cake (Sone pe suhaga).
​Friends,
​You have presented a wonderful tableau on Operation Sindoor here. I will especially appreciate your efforts during Operation Sindoor. In that important hour related to national security, our NCC cadets handled their responsibilities very well. Someone gave support in the preparations of our armies, someone set up blood donation camps, someone served through first-aid camps; you showed that along with the training of the parade ground, training of the thought process of "Nation First" also happens in NCC. This is the very patriotism received from NCC, this is the very leadership that gives inspiration to work for the country with full strength during difficult times. And this is exactly what NCC teaches us; we learn from there. When I was in NCC, my sentiment of "Nation First" was strengthened like this, and today I am feeling proud seeing you also learning the same in NCC.
​Friends,
​Operation Sindoor has once again established India's potential and the bravery of our army. Operation Sindoor has also shown how advanced and high-tech our indigenous weapons are.
​Friends,
​In today’s modern warfare, the role of youth skills has increased greatly. Now war is not limited only to tanks, guns, and shells on the border. Today's battle is fought on many fronts. Today's battle happens in code as well, and in the cloud as well. Countries that are behind in technology are weak not only in economy but also in security.
​Therefore, friends,
​As a youth, what new innovation we do for our country - this passion also strengthens patriotism and makes a big contribution to the security of the country. You all know, today new opportunities are being created in the armies for innovative young people even through tech. Today, the defense startups of our youth are doing wonders. Today, work is being done on Made in India drones; AI and Defense Innovation are now making our forces modern. That is, the possibilities are expanding greatly for you young friends. And today I want, not just those sitting here, but crores of youth of the country to take advantage of this.
​Friends,
​The country celebrated National Voters' Day just three days ago on 25th January. On this day, I also wrote a letter to the countrymen. National Voters' Day is the celebration of that sense of duty, of that right, which our Constitution has entrusted to every citizen. Today India is among those countries in the world where the number of young voters is the highest. When these youth become eligible to be voters, attain the age of 18 years, they get the power to make the destiny of the nation. Therefore, now we need to start a new tradition in the country. I want that in NCC-NSS and the "Mera Yuva Bharat" organization, the "MyBharat" organization, a big event should be organized every time on 25th January. On this day, there should be a grand program to honor first-time voters. I have full confidence that this effort will further strengthen the sense of responsibility in our younger generation and strengthen our democracy.
​Friends,
​The meaning of Developed India (Viksit Bharat) is not limited only to economic prosperity. How our conduct is as a citizen is also an important aspect of Developed India. As a citizen, we have to give the highest priority to our duty. For example, you see, although the government may have a contribution in starting the Swachh Bharat Abhiyan, if anyone has carried it forward, I can say with pride that the work of carrying it forward has been done by the citizens of our country, by the youth, and by small children. Even inside the house and outside the house, cleanliness is a habit, a lifestyle, a value. We have to make this sense of civic duty a part of our lives. The beauty we want to see in our courtyard, we have to make our city beautiful with the same sentiment and keep it beautiful as well. I would say to every young friend present here that they must run some campaign related to cleanliness for one hour on some day in a week. NCC-NSS can do this very well. Definitely plan some activity or the other at some location of yours.
​Friends,
​I was happy to know that NCC has planted about 8 lakh trees under the ‘Ek Ped Maa Ke Naam’ campaign. The trees we have planted should also grow well - it is our duty to see this too.
​Friends,
​A very big test of our youth power is how much fitter we will be in the coming time. Fitness is not limited only to a few minutes of exercise. This should also come into our nature. From our eating habits to our daily routine, a disciplined lifestyle is also necessary. It was pleasant for me to know that you are taking the Fit India campaign forward. The cadets of NCC have also performed well in sports.
​Friends,
​Today among you youth, I am raising the subject of obesity again. Studies say that in the coming time, every third person in India could be troubled by obesity. From this problem of obesity, risks of diabetes, blood pressure, and many such diseases are also arising in the country. Its most affected class can be our youth. Therefore, it is necessary that we remain alert from now; we should try to reduce our oil intake. Some time ago, I had urged to reduce the quantity of oil in food by 10 percent. Today, I will repeat that urge to all of you youth again.
​Friends,
​NCC does not just teach you drill (kadamtaal); this organization teaches you to live with responsibility as a citizen. Here you learn those skills, those values, which help you become a better citizen. The experiences you get in the Republic Day celebrations further refine your personality. May you be successful in every test of life, and may your contribution to the building of Developed India (Viksit Bharat) continue to shine. Many many best wishes to all of you.
​Bharat Mata Ki Jai!
​Bharat Mata Ki Jai!
​And when the country is immersed in Vande Mataram 150 today, then come -
​Vande Mataram! Vande Mataram!
​Vande Mataram! Vande Mataram!
​Vande Mataram! Vande Mataram!
​Vande Mataram! Vande Mataram!
​Vande Mataram! Vande Mataram!
​Vande Mataram! Vande Mataram!
​Thank you very much.