Ministry of Finance
INDIA'S MONETARY AND FINANCIAL SECTORS ROBUST DESPITE THE UNCERTAIN GLOBAL GEOPOLITICAL SCENARIO: ECONOMIC SURVEY 2025-26
BALANCING MACROECONOMIC OBJECTIVES WITH SOCIAL GOALS, INDIA’S MONETARY POLICY MAINTAINS PRICE STABILITY AND FINANCIAL STRENGTH WHILE PROMOTING INCLUSIVE GROWTH
RBI’S AGILE MANAGEMENT ENSURES ADEQUATE LIQUIDITY IN BANKING SYSTEM, MEETING THE ECONOMY’S PRODUCTIVE REQUIREMENTS
29 JAN 2026 2:12PM by PIB Delhi
In an era characterized by heightened global uncertainty, geopolitical flux, and rapid technological transformation, India's monetary and financial sectors have exhibited robust performance in FY26 (April-December 2025), underpinned by strategic policy actions and structural resilience across financial intermediation channels. This was highlighted by the Economic Survey 2025-26, tabled by Union Minister for Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman, in Parliament today.
Regulatory innovation, transparency, and accountability are crucial for addressing the challenges of an uncertain era, highlights the Economic Survey. Further, it states that tapping into innovative and inclusive channels of domestic finance is necessary, as these can serve as a buffer against shocks to volatile global finance.
In this context, the document informs, India's financial regulatory architecture demonstrates a clear recognition of this imperative, as evidenced by RBI’s landmark framework for the formulation of regulations issued in May 2025. This framework institutionalizes a transparent, consultative, and impact-driven Monetary Management and Financial Intermediation approach to regulation-making.
The Economic Survey notes that India’s approach to monetary management balances macroeconomic objectives with social goals. Further, the quality of financial sector regulation has emerged as a critical determinant of economic resilience and sustained growth. The document states that by maintaining price stability, supporting financial stability, and promoting inclusive growth, monetary policy acts as a key enabler of sustainable development and economic prosperity in the country.
The document informs that in response to moderating inflation, the Reserve Bank of India's Monetary Policy Committee reduced the repo rate, while injecting durable liquidity through cash reserve ratio (CRR) cuts and open market operations (OMO). These reductions were aimed at boosting credit flow, investment, and overall economic activity. Further, these measures have been effectively transmitted to lending rates, with the weighted average lending rates of scheduled commercial banks declining, reflecting the true expansionary stance of monetary policy.
Throughout FY26, the Survey notes, RBI remained agile in its liquidity management, ensuring that adequate liquidity was maintained in the banking system. This proactive approach facilitated effective transmission to the money and credit markets, meeting the economy’s productive requirements. Monetary policy transmission to lending and deposit rates of scheduled commercial banks (SCBs) has been robust amid surplus liquidity conditions.
The document highlights that the positive trend in the broad money growth – over 12% from around 9% a year ago - indicates that the banks have effectively leveraged the liquidity released by the CRR cut. Also, RBI’s OMO purchases injected durable liquidity into the system, as represented by a surplus of about ₹1.89 lakh crore on average during FY26 (up to 8 January 2026), as measured by the net position under the liquidity adjustment facility (LAF).
The Survey further takes note of a dedicated Regulatory Review Cell under RBI’s landmark framework for the formulation of financial sector regulations. The Cell has been tasked with systematically examining each regulation at least once every five to seven years. Such measures signal a paradigm shift from reactive regulation to proactive, anticipatory governance that can respond dynamically to evolving market conditions and global best practices.

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବୈଶ୍ୱିକ ଭୂ-ରାଜନୈତିକ ଅନିଶ୍ଚିତତା ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତର ଆର୍ଥିକ ଓ ବିତ୍ତୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ମଜବୁତ: ଆର୍ଥିକ ସର୍ଭେ ୨୦୨୫–୨୬
ସନ୍ତୁଳିତ ଆର୍ଥିକ ନୀତିରେ ମୂଲ୍ୟ ସ୍ଥିରତା, ଶକ୍ତି ଓ ସମାବେଶୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି
ଆରବିଆଇର ସୁଦୃଢ଼ ପରିଚାଳନା ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ଲିକ୍ୟୁଡିଟି ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରୁଛି
29 JAN 2026 2:12PM by PIB Bhubaneswar
ବର୍ଦ୍ଧିତ ବୈଶ୍ୱିକ ଅନିଶ୍ଚିତତା, ଭୂ-ରାଜନୈତିକ ଅସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ବୈଷୟିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତର ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ବିତ୍ତୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୬ (ଏପ୍ରିଲ-ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫) ରେ ଦୃଢ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି, ଯାହା ଆର୍ଥିକ ମାଧ୍ୟମ ରଣନୈତିକ ନୀତି କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ସଂରଚନାତ୍ମକ ଗତିଶୀଳତା ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ । ଆଜି ସଂସଦରେ କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉପସ୍ଥାପିତ ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ଭେ ରିପୋର୍ଟ ୨୦୨୫-୨୬, ଦ୍ୱାରା ଏହା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଥିଲା।
ଏକ ଅନିଶ୍ଚିତ ଯୁଗର ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ନିୟାମକ ନବସୃଜନ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ଭେରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି। ଆହୁରି ମଧ୍ୟ, ଏଥିରେ କୁହାଯାଇଛି ଘରୋଇ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅଭିନବ ଏବଂ ସମାବେଶୀ ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡ଼ିକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ, କାରଣ ଏହା ଅସ୍ଥିର ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ଝଟକା ବିରୋଧରେ ଏକ ବଫର୍ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବ।
ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ସୂଚିତ କରେ, ଭାରତର ଆର୍ଥିକ ନିୟାମକ ଢାଞ୍ଚା ଏହି ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେ, ଯାହା ମଇ ୨୦୨୫ରେ ଜାରି ହୋଇଥିବା ନିୟମାବଳୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ଆରବିଆଇର ଐତିହାସିକ ଢାଞ୍ଚା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରମାଣିତ । ଏହି ଢାଞ୍ଚା ନିୟାମକ ପ୍ରସ୍ତୁତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ପରାମର୍ଶମୂଳକ ଏବଂ ପ୍ରଭାବ-ଚାଳିତ ଆର୍ଥିକ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ମଧ୍ୟସ୍ଥତା ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ସଂସ୍ଥାଗତ କରିଥାଏ।
ଆର୍ଥିକ ସମୀକ୍ଷାରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ଯେ ଆର୍ଥିକ ପରିଚାଳନା ପ୍ରତି ଭାରତର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସାମାଜିକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ବୃହତ ଅର୍ଥନୈତିକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ସନ୍ତୁଳିତ କରିଥାଏ। ଆହୁରି, ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରର ନିୟନ୍ତ୍ରଣର ଗୁଣବତ୍ତା ଆର୍ଥିକ ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିର୍ଦ୍ଧାରକ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି। ଦସ୍ତାବିଜରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ମୂଲ୍ୟ ସ୍ଥିରତା ବଜାୟ ରଖିବା, ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଏବଂ ସମାବେଶୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଦ୍ୱାରା ମୁଦ୍ରା ନୀତି ଦେଶରେ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ସମୃଦ୍ଧିର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସହାୟକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ।
ଏହି ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟରେ ସୂଚିତ କରାଯାଇଛି ଯେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତିକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ, ଭାରତୀୟ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କର ମୁଦ୍ରା ନୀତି କମିଟି ରେପୋ ହାର ହ୍ରାସ କରିଛି, ଏବଂ ନଗଦ ସଂରକ୍ଷଣ ଅନୁପାତ (ସିଆରଆର) କଟକଣା ଏବଂ ଖୋଲା ବଜାର କାର୍ଯ୍ୟ (ଓଏମଓ) ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ଥାୟୀ ଲିକ୍ୟୁଡିଟି ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଏହି ହ୍ରାସଗୁଡ଼ିକ ଋଣ ପ୍ରବାହ, ନିବେଶ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଥିଲା। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ଋଣ ହାରକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ କରାଯାଇଛି। ସୂଚୀବଦ୍ଧ ବାଣିଜ୍ୟିକ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକର ହାରାହାରି ଋଣ ହାର ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ଯାହା ମୁଦ୍ରା ନୀତିର ପ୍ରକୃତ ବିସ୍ତାରକ ସ୍ଥିତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୬ ମଧ୍ୟରେ, ସମୀକ୍ଷାରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ଯେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଲିକ୍ୟୁଟିଡି ବଜାୟ ରଖିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହିତ ଆରବିଆଇ ଏହାର ଲିକ୍ୟୁଡିଟି ପରିଚାଳନାରେ ସକ୍ରିୟ ରହିଥିଲା। ଏହି ସକ୍ରିୟ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ଉତ୍ପାଦକ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରି ମୁଦ୍ରା ଏବଂ ଋଣ ବଜାରକୁ ପ୍ରଭାବୀ ପ୍ରସାରଣକୁ ସୁଗମ କରିଥିଲା। ବଳକା ଲିକ୍ୟୁଡିଟି ପରିସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟରେ ସୂଚୀବଦ୍ଧ ବାଣିଜ୍ୟିକ ବ୍ୟାଙ୍କ (ଏସସିବି) ଗୁଡ଼ିକର ଋଣ ଏବଂ ଜମା ହାରକୁ ମୁଦ୍ରା ନୀତି ପ୍ରେରଣ ସୁଦୃଢ଼ ରହିଛି।
ଦସ୍ତାବିଜରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି ଯେ ବ୍ୟାପକ ମୁଦ୍ରା ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ସକରାତ୍ମକ ଧାରା ଏକ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ପ୍ରାୟ ୯ ପ୍ରତିଶତରୁ ୧୨ ପ୍ରତିଶତ ଅଧିକ। ଏହା ସୂଚିତ କରେ ଯେ, ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକ ସିଆରଆର କାଟ ଦ୍ୱାରା ଜାରି ହୋଇଥିବା ଲିକ୍ୟୁଡିଟିରୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ଲାଭ ଉଠାଇଛନ୍ତି। ଆହୁରି ମଧ୍ୟ, ଆରବିଆଇର ଓଏମ୍ଓ କ୍ରୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଲିକ୍ୟୁଡିଟି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା, ଯାହା ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୬ (ଜାନୁଆରୀ ୮, ୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ) ମଧ୍ୟରେ ହାରାହାରି ପ୍ରାୟ ୧.୮୯ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବଳକା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି, ଯାହା ଲିକ୍ୟୁଡିଟି ଆଡଜଷ୍ଟମେଣ୍ଟ ଫାସିଲିଟି (ଏଲ୍ଏଏଫ୍) ଅଧୀନରେ ନିଟ୍ ସ୍ଥିତି ଦ୍ୱାରା ଆକଳନ କରାଯାଏ।
ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରର ନିୟମାବଳୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ଆରବିଆଇର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଢାଞ୍ଚା ଅଧୀନରେ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ନିୟାମକ ସମୀକ୍ଷା ସେଲ୍ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି। ପ୍ରତି ପାଞ୍ଚରୁ ସାତ ବର୍ଷରେ ଅତି କମରେ ଥରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିୟମାବଳୀକୁ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଭାବରେ ଯାଞ୍ଚ କରିବା ପାଇଁ ସେଲକୁ ଦାୟିତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି। ଏଭଳି ପଦେକ୍ଷପ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାଶୀଳ ନିୟନ୍ତ୍ରଣକୁ ସକ୍ରିୟ ଏବଂ ପୂର୍ବାନୁମାନକାରୀ ଶାସନ ଦିଗରେ ଏକ "ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତ ପରିବର୍ତ୍ତନ" ଦ୍ୱାରା ବଦଳାଯାଇଛି, ଯାହା ପରିବର୍ତ୍ତିତ ବଜାର ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ପ୍ରତି ଗତିଶୀଳ ଭାବରେ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦେବାକୁ ସକ୍ଷମ ।